Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Egypte staat bekend als het land van piramiden, farao’s en misschien kamelen. Onder enthousiaste duikers staat het land aan de noordkust ook bekend als een van ‘s werelds mooiste duikparadijzen, met indrukwekkende koraalriffen en een bijna eindeloze biodiversiteit.

Maar alleen wie de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking zelf heeft ervaren, beseft de indrukwekkende levenshouding die het resultaat is van de mengeling van talrijke oude culturen en moderne steden met miljoenen inwoners, tussen groene oases en metershoge zandduinen.

In ons grote rondreisverslag over Egypte presenteren we de beste rondreizen door Egypte in het jaar 2022. We vergelijken verschillende aanbiedingen van touroperators en laten je zien welke verschillende tochten er worden aangeboden. We beantwoorden ook al je belangrijke vragen, zodat je perfect voorbereid aan je reis kunt beginnen.
Belangrijk om te weten

 • Egypte heeft een oppervlakte van meer dan een miljoen vierkante kilometer. 95% van de oppervlakte van het land bestaat echter uit woestijn.
 • Het land aan de Nijl is ideaal voor een rondreis met een laatste strandvakantie, want bijna alle bezienswaardigheden liggen op een lijn langs de Nijl naar de Middellandse Zeekust.
 • Egypte is ook bekend als het land van de farao’s of het land van de piramiden.

Reishoogtepunten in Egypte: Wat je zeker moet zien of doen tijdens je rondreis

Denk je erover om tijdens de koude wintermaanden naar het warme zuiden te ontsnappen, maar weet je nog niet goed waarheen? In dit deel tonen we je de hoogtepunten van een rondreis naar Egypte en waarom die heel aantrekkelijk kan zijn (zelfs in de winter).

Waarom is een rondreis door Egypte de moeite waard?

Egypte is niet voor niets een van de meest bezochte landen in Afrika. De vroeg geavanceerde beschaving van het oude Egypte heeft haar sporen nagelaten in talrijke streken en steden, en veel van de millennia-oude gebouwen zijn nog in goede staat te bewonderen. De dichtheid van bezienswaardige plaatsen is dan ook ongewoon hoog.

Egypte biedt vandaag niet alleen een rijke verscheidenheid aan cultuur en godsdiensten, maar heeft ook verschillende steden met miljoenen inwoners, zoals de hoofdstad Caïro, die de grootste metropool van Afrika en Arabië is.

De ‘Arabische Republiek Egypte’ haalde onlangs de krantenkoppen door de revolutie in 2011, als onderdeel van de Arabische Lente, en de daaruit voortvloeiende enorme verandering in het machtsevenwicht in de republiek van bijna 100 miljoen inwoners.

Welke steden, streken en bezienswaardigheden zijn er in Egypte?

Egypte ligt in het noord-oosten van Afrika op een oppervlakte van meer dan een miljoen vierkante kilometer. De verscheidenheid aan steden en streken en bezienswaardigheden is navenant groot.

De agglomeratie Groot Caïro, in de Egyptische hoofdstad Caïro, is ook een van de dichtstbevolkte stedelijke gebieden ter wereld.

Kleurrijke markten en bruisende bedrijvigheid horen evenzeer bij de megasteden van Egypte als moderne winkelcentra en luxe boetieks. (Image source: unsplash.com / Ben Ostrower)

Door de vroeg-ontwikkelde beschavingen in Egypte zijn er niet alleen moderne wolkenkrabbers en megasteden te zien, maar ook oude tombes, piramiden en veel cultuur.

Egypte kan in principe in vier streken verdeeld worden

 • Caïro regio: Met een bevolking van ongeveer 19 miljoen is Caïro de grootste stad in Afrika en een van de grootste in de wereld. Caïro wordt gekenmerkt door oosterse architectuur en voert je enerzijds terug naar het oude Islamitische Caïro, maar maakt anderzijds ook indruk met moderne winkelcentra en moderne wijken. De wereldberoemde piramiden van Gizeh met de Sfinx en de stenen graftombes van Sakkara liggen ook vlakbij.
 • Regio Opper-Egypte: Opper-Egypte is niet alleen de thuisbasis van de steden Aswan en Luxor, en dus van de oude residentie van de farao’s, maar ook van diverse interessante sites uit het oude Egypte. Je vindt hier bijvoorbeeld de Luxor en Karnak tempels, de Vallei der Koningen en de steengroeve met de wereldberoemde onvoltooide obelisk. Luxor is ook het vertrekpunt voor Nijlcruises.
 • Rode Zee streek: De prachtige kustlijn, met fijn zand en turkoois water, is bekend om de toeristische centra van Hurghada, El Gouda, Makadi Bay, Soma Bay, El Quseir en Marsa Alam, vol luxueuze hotelcomplexen, winkels en restaurants. Hier vind je bad- en wellnessvakanties en ideale omstandigheden om te surfen, duiken en snorkelen.
 • Regio Sinaï Schiereiland: Op de zuidpunt van het schiereiland ligt Sharm El-Sheikh, bekend om zijn prachtige, soortenrijke koraalriffen, luxe hotels en talrijke excursiemogelijkheden.

Door zijn enorme omvang kunnen rondreizen door Egypte wel wat tijd in beslag nemen. Er zijn echter ook rondreizen die zich om deze reden tot slechts één of twee regio’s beperken. Of je heel Egypte in één keer wilt verkennen hangt vooral af van hoeveel tijd je er in één keer wilt doorbrengen of dat je liever twee verschillende rondreizen kiest.

Welke bezienswaardigheden zijn er in Egypte?

Het eerste wat ons meestal te binnen schiet als we aan Egypte denken zijn de piramiden. Enkele van de bekendste bezienswaardigheden in het land zijn echter de volgende

 • Piramiden van Gizeh
 • Vallei der Koningen
 • Aswandam
 • Hoofdstad Caïro
 • De Sfinx

Piramiden van Gizeh

De beroemde piramiden liggen slechts 15 kilometer buiten Caïro en zijn niet voor niets waarschijnlijk een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Egypte. De piramiden werden tussen 2620 en 2500 v.Chr. gebouwd door naar schatting 10.000 arbeiders, maar het is onduidelijk hoe het mogelijk was de blokken steen, die tot 2,5 ton wegen, zo precies uit te lijnen zonder moderne technologie. Het is ook een raadsel dat noch de typische begrafenisvoorwerpen, noch mummies in de piramiden gevonden werden.

De piramiden van Gizeh bestaan uit drie piramiden, waarbij de Piramide van Khufu de laatst overgeblevene is van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld en ook wel de “Grote Piramide” wordt genoemd vanwege zijn hoogte van ca. 140 meter, die de andere piramiden overtreft.

De Piramide van Khufu, de oudste en grootste van de piramiden van Gizeh, is de laatst overgeblevene van de zeven antieke UNESCO wereldwonderen. (Beeldbron: unsplash.com / Leonardo Ramos)

Vallei der Koningen

De Vallei der Koningen ligt bij Luxor en was de laatste rustplaats van waarschijnlijk meer dan 70 farao’s. De beroemdste grafkamer is die van Toetanchamon, die nog helemaal verzegeld en onverdund was toen hij gevonden werd. Volgens een vloek zouden de archeologen die bij het openen ervan betrokken waren een wrede dood sterven.

De Vallei der Koningen wordt ook begrensd door andere graven, waaronder de Vallei der Koninginnen en de Graven der Nobelen.

De Sfinx

De legendarische Sfinx troont vlak naast de piramiden van Gizeh en maakt indruk met een lengte van 73,5 meter en een hoogte van 20 meter. De leeuwin met het mensenhoofd is 4.500 jaar oud en toch bijna helemaal bewaard gebleven, want het was het grootste deel van de tijd bedekt met zand.

De naam ‘Sfinx’ betekent ‘wurger’, want volgens de Griekse legende belegerde ze de stad Thebe en stelde ze alle reizigers voor een raadsel. Iedereen die het niet kon oplossen werd door haar verslonden.

Aswandam

De Aswandam werd in de jaren 1960 gebouwd om de watertoevoer in droge perioden te regelen en overstromingen te voorkomen.
De bouw van de enorme dam bracht ook elektriciteit naar grote delen van de bevolking. Maar ook enkele historische monumenten en woonwijken van de Nubiërs zonken in het 550 kilometer lange reservoir.

Hoofdstad Caïro

Vanaf de Muhammad Ali Moskee heb je een prachtig uitzicht over heel Caïro.

De hoofdstad Caïro met zijn vele contrasten kan een andere indrukwekkende halte op je rondreis zijn. In de megametropool vind je sloppenwijken naast villa’s en historische wijken naast moderne winkelcentra. Het Egyptisch Museum, dat het verhaal van het land in al zijn facetten vertelt, is ook een bezoek waard.

Hoe is het eten in Egypte?

De Egyptische keuken biedt een grote verscheidenheid aan specialiteiten, dankzij de oude tradities, de islamitische levenswijze, maar ook de neiging tot westers georiënteerde moderniteit, en in moderne toeristencentra ook vertrouwd westers eten. Buurlanden als Turkije en Griekenland hebben ook een sterke invloed op het ruime aanbod van de plaatselijke keuken.

Op veel plaatsen is het nog steeds gebruikelijk om met de rechterhand te eten en, indien nodig, een stuk platbrood te nemen om te helpen. Het is beter de linkerhand niet te gebruiken, want die wordt als onrein beschouwd.

Volgens de Egyptische traditie wordt voedsel aan een gast opgediend tot hij of zij van tafel opstaat en zo laat zien dat hij of zij vol zit.

Om problemen met de bloedsomloop te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je de hele dag door voldoende drinkt, en dat je de juiste bescherming tegen de zon draagt. Mineraalwater en thee zijn de favoriete dranken in Egypte en zijn erg goedkoop, maar je moet geen leidingwater drinken of het gebruiken om je tanden te poetsen.

Alcohol is niet welkom in het openbaar, evenmin als eten, drinken en roken in het openbaar tijdens de Ramadan.
Om infecties en diarree te voorkomen, moet je ook salade, rauwe groenten of fruit en ijs vermijden.

Gastvrijheid is heel belangrijk in het oosterse Egypte. (Foto bron: unsplash.com / Mariam Soliman)

Wat zijn de culturele kenmerken van Egypte?

Ook al staat Egypte bekend als het land van de woestijn, de piramiden en de farao’s, toch is er nauwelijks een ander land waar in de loop van de geschiedenis zo’n grote verscheidenheid aan godsdiensten vertegenwoordigd is geweest. Dit is nog steeds merkbaar en er zijn nog steeds een groot aantal gelovigen die hun geloof actief beleven.

In het oude Egypte groeide de mythologie uit tot een ware cultus van de goden en kreeg zo ook politieke betekenis. In die tijd werd een farao niet alleen beschouwd als de materiële heerser van zijn land, maar vertegenwoordigde hij ook de verbinding met de goden.

Tegenwoordig worden de drie grote wereldgodsdiensten jodendom, christendom en islam door de staat erkend. Daarnaast is er ook een groot aantal kleine religieuze gemeenschappen.

Welke activiteiten zijn de moeite waard in Egypte?

Het land van de farao’s kan niet alleen bogen op oude cultuur en piramiden, maar biedt ook adembenemende zandstranden en vrijetijdsactiviteiten voor bijna elk karakter. Sommige daarvan zijn inbegrepen in de klassieke rondreizen, andere niet.

In dit deel willen we je een inzicht geven in de spannendste activiteiten in Egypte

 • Snorkelen en duiken
 • Nijlcruise
 • Zeilen, surfen & co.
 • Quad rijden en jeepsafari’s
 • Kameelrit

Snorkelen en duiken

De kustlijn van Egypte is niet alleen indrukwekkend met zijn mooie zandstranden en turkooizen water, maar heeft ook onder water heel wat te bieden. Er zijn verschillende adembenemende koraalriffen voor de kust met een grote verscheidenheid aan soorten.

Het land van de piramiden is niet alleen bekend om zijn oude gebouwen, maar ook om zijn adembenemende onderwaterwereld met ongelooflijke biodiversiteit, als een van ‘s werelds beste duikplaatsen. (Image source: unsplash.com / Michael Liao)

Het is niet voor niets dat ervaren duikers de diepten voor de zandige kust waarderen en vooral de “Brothers”, ver van de kust van het vasteland, tot de beste duikplaatsen ter wereld rekenen. Afhankelijk van het seizoen is de aanwezigheid van 44 haaiensoorten, waaronder hamerhaaien, grijze rifhaaien en oceanische witpunthaaien, ook niet ongewoon.

En zelfs beginners kunnen in open zee duiken na een korte oefenperiode, begeleid door een instructeur.

Nijlcruise

De Nijlcruises tussen Luxor en Aswan, die erg populair zijn bij toeristen, stoppen bij bijna alle bezienswaardigheden langs de grote rivier. Vier van de zes Werelderfgoederen liggen aan het water. Afhankelijk van de tocht krijg je op een Nijlcruise Luxor en de Vallei der Koningen te zien, Aswan en Philae, Abu Simbel en Kom Ombo.

Zeilen, surfen & co.

De kustlijn heeft niet alleen onder water veel te bieden, er is ook een ruime keuze aan watersportcentra voor sportievelingen, met boot-, surfplank- en vliegerverhuur. Verschillende hotels en vooral het zuiden van het Sinaï Schiereiland zijn ook zeer geschikt voor specifieke watersportvakanties.

Quadtochten en jeepsafari’s

Een bijzonder hoogtepunt kan ook zijn om met een gids in een kleine groep per quad of jeep de omgeving van het resort of de duinen van de woestijn te verkennen. De tochten kunnen voor enkele of meerdere dagen geboekt worden en zijn zelfs in sommige rondreizen inbegrepen.

Kameelrijden

Als het stof, de adrenaline en het gezoem van de motoren je niet aanspreekt, kan een kameelrit van een of meer dagen de juiste manier zijn om de uitgestrekte woestijngebieden van Egypte te verkennen.

95% van het landoppervlak van Egypte is woestijn. Alleen rond de Nijl is er een groene oase waar altijd landbouw werd bedreven en nederzettingen en steden werden gebouwd. (Image source: unsplash.com / Simon Matzinger)

Reistips: Waar moet je op letten tijdens je rondreis door Egypte

Je hebt besloten een rondreis door Egypte te maken? Prachtig! In dit deel willen we je een paar belangrijke tips voor je reis geven, en ook algemene belangrijke punten voor je reisvoorbereiding.

Wat is de beste tijd om naar Egypte te reizen?

Egypte is het hele jaar door een prachtige plaats om te bezoeken. De periode die je kiest moet vooral afhangen van je reisplannen en van wat je graag wilt zien.

Er zijn nauwelijks seizoensgebonden prijsverschillen in Egypte, maar pakketreizen zijn meestal iets duurder tijdens het vakantieseizoen en op feestdagen zoals Kerstmis en Pasen.

In de wintermaanden, van november tot maart, is het bijvoorbeeld vrij fris om te baden aan de Middellandse Zeekust en is een enkele regenbui te verwachten, terwijl in het binnenland de temperaturen uiterst aangenaam zijn voor een rondreis of een Nijlcruise. In de hoofdstad Caïro kun je in deze tijd echter vrij lage temperaturen van 20°C verwachten.

Als je van gematigde temperaturen houdt, kun je het beste reizen tussen februari en mei, september en november. In de zomermaanden van juni tot augustus is het niet ongewoon dat de temperatuur oploopt tot boven de 40°C, maar dit is draaglijk door een vrij krachtige wind, vooral aan de Middellandse Zeekust.

Klimaat

Als woestijnland heeft Egypte een zeer droog klimaat met hete zomers, zachte winters en enorme temperatuurschommelingen in de loop van de dag.

Het milde weer het hele jaar door zorgt voor een ontspannen vakantie op elk moment. Als je gevoelig bent voor hitte, moet je alleen oppassen tijdens de hete zomermaanden, maar zelfs tijdens deze maanden is het mogelijk om volop van het land van de piramiden te genieten, zolang zonnebril, hoofddeksel en zonnebrandcrème tot je basisuitrusting behoren.

Als je een reis naar de woestijngebieden van Egypte plant, moet je er rekening mee houden dat de temperatuurverschillen tussen dag en nacht aanzienlijk zijn. Zandstormen komen ook dagelijks voor tussen maart en juni en je moet er rekening mee houden bij je kledingkeuze. Lange kleding en hoofddoeken kunnen bijvoorbeeld overdag comfortabeler zijn om te dragen dan lichte zomerkleding.

In de volgende tabel hebben we de gemiddelde temperaturen (min/max) per streek voor je samengesteld.

Maand Caïro regio Opper-Egypte Rode Zee Sinaï Schiereiland
januari 8/20°C 7/20°C 10/21°C 9/21°C
februari 9/22°C 8/23°C 10/21°C 10/22°C
maart 11/25°C 10/28°C 12/23°C 13/25°C
april 14/29°C 15/30°C 16/26°C 17/29°C
mei 17/33°C 18/35°C 21/30°C 21/34°C
juni 20/35°C 22/38°C 24/31°C 24/34°C
juli 22/36°C 23/39°C 25/33°C 25/34°C
August 22/35°C 22/40°C 25/33°C 26/35°C
September 20/33°C 20/38°C 23/31°C 23/32°C
Oktober 18/31°C 18/34°C 20/28°C 20/31°C
November 14/26°C 13/25°C 16/26°C 16/27°C
December 10/21°C 8/22°C 12/22°C 12/23°C

Watertemperatuur

Als gemiddelde watertemperatuur aan de Middellandse Zee hebben we het tabellarische overzicht van de watertemperatuur in Hurghada, een van de bekendste badplaatsen in Egypte, voor je samengevat.

Maand gemiddelde watertemperatuur
Januari 23°C
Februari 22°C
Maart 22°C
April 23°C
Mei 24°C
Juni 26°C
Juli 28°C
Augustus 29°C
September 28°C
Oktober 27°C
November 25°C
December 24°C

Het is altijd het beste om de actuele situatie rechtstreeks bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken na te vragen voor je op reis gaat.

Het misdaadcijfer in Egypte is naar verhouding laag, maar je moet voorzichtig zijn in toeristische gebieden en in drukte.

Sinds de protesten tegen de regering in 2011 zijn er echter herhaaldelijk onlusten en terreuraanslagen geweest, en ontvoeringen zijn nog steeds niet ongewoon. Maar als je begeleid wordt door een gids die de streek en de toeristengebieden kent, ben je in goede handen.

Je moet altijd opletten, vooral in grote mensenmassa’s en bij speciale gelegenheden, de aanwijzingen van hotels en reisorganisatoren opvolgen en op excursies, duik- en snorkeltochten, wandelingen, enz. alleen met een erkende plaatselijke gids meegaan.

Als vrouw alleen door Egypte reizen?

Vrouwen kunnen in het algemeen zonder gevaar alleen door Egypte reizen, zolang een paar richtlijnen gevolgd worden.

Als je als vrouw van plan bent alleen door Egypte te reizen, moet je passende kleding dragen en idealiter een trouwring. Zelfvertrouwen is ook belangrijk.
Als Europese vrouw moet je mannen niet benaderen om bijvoorbeeld de weg te vragen, en je kunt ze het beste negeren als je door vreemde mannen benaderd of toegelachen wordt.

Om te vermijden dat je door Egyptische mannen benaderd wordt, is het echter nog steeds het gemakkelijkst om in mannelijk gezelschap te reizen.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s in Egypte?

Als onderdeel van je reisvoorbereiding moet je altijd de mazelenvaccinatie van alle reizigers laten controleren of aanvullen.

Om besmettingsbronnen van EHEC te vermijden, moet je het eten van ongeschild en vooral rauw fruit, groenten en te weinig gekookt rund- en schapenvlees vermijden.

Om diarree te voorkomen moet je er ook op letten dat je alleen water van veilige herkomst drinkt, geen leidingwater gebruikt om je tanden te poetsen en vliegen uit de buurt van je voedsel houdt.

Regelmatig handen wassen en, indien mogelijk, ontsmetten wordt aanbevolen door het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voordat je naar voor jou nog onbekende streken reist, moet je je bij Buitenlandse Zaken op de hoogte stellen van de plaatselijke omstandigheden en letten op de aanbevelingen van het hotelpersoneel en de veiligheidsdiensten ter plaatse. (Image source: unsplash.com / Lenart Lipovsek)

Aan de kustlijn naar de Rode Zee kunnen dagactieve muggen ook knokkelkoorts overbrengen, die gepaard gaat met koorts, huiduitslag en hevige pijn in de ledematen. Omdat er geen vaccinatie of chemoprofylaxe bestaat, is de beste manier om je te beschermen het vermijden van muggenbeten door lange kleding te dragen en de juiste muggenspray voor de streek te gebruiken.

Zwemmen in zoet water, vooral in de Nijldelta, de Nijlvallei en hun zijrivieren, wordt ook sterk afgeraden.

Zijn er speciale toelatingseisen voor Egypte?

Visa zijn verplicht voor buitenlandse bezoekers aan Egypte. Toeristenvisa zijn drie maanden geldig en kunnen vooraf per post worden aangevraagd bij een Egyptische ambassade of consulaat-generaal. Alleen bij binnenkomst per vliegtuig kan het visum rechtstreeks op de luchthaven van binnenkomst verkregen worden. Het toeristenvisum wordt meestal maar voor vier weken afgegeven en vereist een verlenging bij de plaatselijke paspoortbureaus voor een langer verblijf.

Bij binnenkomst vanuit Israël wordt alleen een 14-daags visum afgegeven, dat ook alleen geldig is voor het Sinaï Schiereiland.

De reisdocumenten zijn een geldig of tijdelijk paspoort of een geldige identiteitskaart; voor de laatste wordt bij binnenkomst een extra inreiskaart afgegeven. Het betreffende reisdocument moet in ieder geval zes maanden geldig zijn na de duur van het verblijf.

Gezondheidsvoorschriften

In principe zijn er geen verplichte vaccinaties voor reizigers, maar als ze uit met gele koorts besmette gebieden komen, Belize, Costa Rica, Eritrea, Rwanda, Somalië, Tanzania of Zambia, is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht.
Een bewijs van inenting tegen polio is ook verplicht bij binnenkomst uit de Democratische Republiek Congo, Kenia, Niger of Syrië.

Huisdieren moeten voor binnenkomst een door de Egyptische ambassade gewaarmerkt gezondheidscertificaat van de officiële dierenarts hebben. Dus als je je hond mee wilt nemen op vakantie naar Egypte, zorg dan dat je vroeg genoeg de nodige papieren krijgt.

Douanevoorschriften

Eén liter sterke drank, één slof sigaretten en geneesmiddelen voor persoonlijk gebruik mogen rechtenvrij ingevoerd worden. Het is niet aan te raden drugs of dergelijke artikelen in te voeren, want zulke overtredingen worden streng bestraft en in sommige streken zelfs met de dood bestraft.

Hoe lang moet een rondreis door Egypte duren?

De optimale duur voor een rondreis door Egypte hangt af van hoeveel van het land je wilt bezoeken. Zoals gezegd is het land erg groot, zodat er vaak lange afstanden afgelegd worden.

Een gemiddelde rondreis duurt 8-12 dagen, maar voor de meer nieuwsgierigen kan het tot 15 dagen oplopen. Een bijzonder boeiende optie is Egypte te bezoeken per cruise over de Nijl, want de meeste bezienswaardigheden liggen toch aan de rivier.

Er zijn ook rondreis-aanbiedingen naar alle 8 wereldwonderen in één reis, waarbij ook de Piramiden van Gizeh in Egypte zijn inbegrepen, maar meestal is een bezoek aan deze als pakketreis beperkt.

Welke taal wordt er in Egypte gesproken?

Afhankelijk van de gelegenheid wordt in Egypte tegenwoordig ofwel Hoog-Arabisch gesproken, voor officiële gelegenheden, ofwel Egyptisch Arabisch in het dagelijks leven. Dit geldt ook voor officiële nieuwsuitzendingen en amusementsprogramma’s.

In het zuiden van Egypte wordt het “Nubisch” ook als spreektaal gesproken. De oude Egyptische hiërogliefen, zoals we ze uit graven kennen, worden eigenlijk alleen nog maar in zulke graven gevonden.

Als je een paar woorden Arabisch kent, kun je op de talrijke markten afdingen en doorzetten en tot 50% minder betalen. (Image source: unsplash.com / Alex Hudson)

Er wordt veel Engels gesproken, vooral in toeristische centra. Alleen wie op de bazaar wil afdingen moet enige basiskennis van het Arabisch hebben.

Welke munteenheid wordt in Egypte gebruikt?

De nationale munteenheid is het Egyptische pond (EGP), waarbij één pond verdeeld is in 100 piasters en 1000 millièmes. De Arabische naam voor de munteenheid is “guinee”.
In de

toeristische gebieden en grote steden kun je meestal zonder problemen met euro’s of US dollars betalen. Er moet echter rekening gehouden worden met de wat slechtere wisselkoers.

Veel mensen in Egypte leven op het bestaansminimum; vooral in de toeristische bolwerken zijn de inkomens laag. De gastvrije bewoners zijn daarom des te blijer met een kleine fooi als erkenning voor een goed uitgevoerde klus, die in het Arabisch “baksheesh” wordt genoemd. De baksheesh is passend voor bijna elke dienst, van de portier tot de aardige taxichauffeur tot het kamermeisje en de zwembadjongen.

Welke credit card moet ik in Egypte gebruiken?

Betalen en geld afhalen met Visa en MasterCard gaat meestal probleemloos. Het is echter moeilijker met EC kaarten, want die worden maar in beperkte mate aanvaard. Ze moeten ook door de plaatselijke bank geactiveerd worden voor ze in niet-EU landen gebruikt kunnen worden.

Travellers cheques worden als betaalmiddel aanvaard, maar er zijn kosten verbonden aan het verzilveren ervan in wisselkantoren of banken.

In principe is het aan te raden een reis naar Egypte te beginnen met een creditcard en voldoende contant geld, waarbij rekening gehouden moet worden met de geldende in- en uitvoerbepalingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, die je vóór het begin van je reis moet nagaan.

Op eigen gelegenheid: Kan ik de rondreis naar Egypte zelf organiseren?

Als je het type reiziger bent dat graag een land heel individueel ziet, is het natuurlijk ook mogelijk om het land van de piramiden en farao’s te verkennen, ver weg van resorts en pakketreizen. Een voordeel hiervan is dat je veel flexibeler bent in het plannen van je reis.

Hoe kan ik accommodatie in Egypte boeken

In principe is het niet moeilijk om in Egypte geschikte accommodatie te vinden, of je nu alleen reist, met vrienden of met familie, en welk prijsniveau je ook zoekt. En ook al is Egypte vooral bekend om zijn all-inclusive resorts, er zijn ook overal in het land kleine hotels, vakantiewoningen en campings tegen redelijke prijzen. AirBnB biedt ook een ruime keuze aan appartementen.

In het algemeen is het land aan de Nijl goedkoper dan we het kennen van Midden-Europese accommodatie, maar vooral in de grote steden Caïro en Alexandrië en de toeristische kuststreken zijn ook exclusieve luxe hotels te vinden. De gemakkelijkste manier om te boeken is via een reisbureau, rechtstreeks ter plaatse of via de website van het desbetreffende hotel. Reisplatforms bieden ook vaak goedkope overblijvende plaatsen aan, maar het kan net zo de moeite waard zijn om gebruik te maken van de vroegboekkorting.

Zijn er huurauto’s in Egypte?

Als je graag op eigen houtje een land verkent en liever helemaal onafhankelijk van anderen bent, is het huren van een auto een goed idee. Gerenommeerde verhuurbedrijven bieden hun huurauto’s aan in bijna alle grotere plaatsen, op het vliegveld of in talrijke hotels. Om een huurauto te reserveren heb je een internationaal rijbewijs nodig, een creditcard en een minimumleeftijd van 25 jaar.

Het is het beste om in een door de politie beveiligd konvooi door de woestijn te reizen, want ontvoeringen komen er vaak voor.

Erheen gaan: Hoe kom ik in Egypte?

Er gaan van alle grote luchthavens één of twee keer per week vluchten naar Egypte. Vooral in het hoogseizoen loont het de moeite prijzen te vergelijken en verschillende luchthavens te overwegen. Bij pakketreizen en veel rondreis-aanbiedingen zijn de vluchten al inbegrepen en neemt de reisorganisator de organisatie voor zijn rekening. In dit geval is het visum meestal ook inbegrepen; als je individueel reist, moet je het zelf op het vliegveld bij een reisorganisator kopen.

Conclusie

Een rondreis door Egypte is zeker aan te bevelen, ook al kwam het land in 2011 en 2012 wat negatief in het nieuws door massale demonstraties tegen de regering. Natuurlijk moet het laatste advies van het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken in elk geval in acht genomen worden. Het land aan de Nijl biedt een bonte verscheidenheid aan activiteiten en maakt indruk met zijn mengeling van overblijfselen van oude beschavingen, indrukwekkende gebouwen, moderne levensstijl en zeer warme gastvrijheid.

Een bijzonder voordeel van een rondreis is dat de reisorganisator alle organisatie voor je uit handen neemt en je in een paar dagen een heel goed overzicht van de bezienswaardigheden en cultuur krijgt. De beste tijd om naar Egypte te reizen is van februari tot mei en van september tot november, maar een Nijlcruise of rondreis in het binnenland van het land is ook een goede manier om de wintermaanden te ontvluchten. Beeldbron: pixabay.de/NadineDoerle

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies