Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Welkom bij ons grote Griekenland rondreis verslag. Hier presenteren we alle belangrijke informatie voor je reis naar Griekenland. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie over Griekenland samengesteld en ook een overzicht van de beste reisorganisatoren op het net toegevoegd.

We willen je beslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de perfecte Griekenland rondreis voor je te vinden in 2022.

Je vindt ook antwoorden op veelgestelde vragen over rondreizen in Griekenland in onze gids. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je je rondreis door Griekenland boekt.
Belangrijk om te weten

 • Griekenland is een staat in Zuidoost-Europa, een mediterraan land en wordt gekenmerkt door zijn mediterrane klimaat. Zelfs in de winter dalen de temperaturen niet onder de 12 °C – behalve af en toe in de bergen.
 • De optimale tijd om te reizen is rond mei tot oktober – met kleine regionale verschillen. Temperaturen tussen 24 °C en 32 °C worden in deze periode geregistreerd. Deze maanden hebben ook de minste regendagen en de minste neerslag.
 • Griekenland heeft meer dan 3.000 eilanden. Griekenland beheert zo ongeveer 82% van alle eilanden in de Middellandse Zee. Ze maken echter maar ongeveer een kwart uit van de totale oppervlakte van alle eilanden in de Middellandse Zee.

Hoogtepunten van de reis in Griekenland: Wat je zeker moet zien en doen tijdens je rondreis

Waarom Griekenland?

Griekenland (ook: Hellas of Helleense Republiek) is zeer veelzijdig en geografisch zeer afwisselend en is een uitstekende keuze voor een boeiende rondreis.

Zon, ontspanning en cultuur. Of het nu een vakantie op het vasteland of op een eiland is, of een strand- en ontspanningsvakantie of een avontuurlijke roadtrip door het hele land.

In Griekenland is dit alles mogelijk en kan het optimaal gecombineerd worden in een rondreis.

Griekenland heeft zo veel te bieden dat er voor elk wat wils is. (Image source: unsplash.com / Hans Reniers)

Met zijn meer dan 3.000 eilanden heeft Griekenland een totale kustlijn van 13.676 km en staat het op de 11e plaats in de lijst van landen met de langste kustlijnen.

Zo staat niets een ontspannen strand- of badvakantie in de weg. Of anders gezegd: als het om stranden gaat, heb je keuze te over!

Maar wat kun je nog meer verwachten in Griekenland? Zeker een zeer interessante cultuur, aardige en gastvrije Grieken en, natuurlijk, een heerlijke mediterrane keuken.

Als je geïnteresseerd bent in de Griekse mythologie en in de voetsporen van de Griekse goden wilt treden, zul je versteld staan.

Maar zelfs voor de minder geïnteresseerden zijn de talloze oude bezienswaardigheden meer dan de moeite waard.

Voor alle fijnproevers en lekkerbekken biedt de Griekse keuken een verscheidenheid aan regionale specialiteiten. Of je nu een vleesliefhebber, vegetariër of zeevruchtenfanaat bent, in Griekenland kun je je hart ophalen aan culinaire hoogstandjes. Ja, zelfs als vegetariër.

Hoewel men zegt dat Grieken bijna alleen maar vlees eten, melden veel vegetariërs dat ze zelden zo vol zaten als in Griekenland. Dat spreekt voor een zeer evenwichtige keuken.

Griekenland barst van de historische schatten, mythische achtergronden en prachtige landschappen. Een rondreis door het land van de uitvinders van de democratie en het theater inspireert gewoon iedereen.

Of je nu een avonturier en ontdekkingsreiziger bent, een nieuwsgierige die geïnteresseerd is in geschiedenis, een badliefhebber of zelfs een besluiteloos iemand, je zult een onvergetelijke reis in Griekenland beleven.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Griekenland?

Op je rondreis door Griekenland moet je zeker een of twee bezienswaardigheden opnemen. Hoewel Griekenland prachtige stranden heeft waar je het liefst de hele dag zou willen doorbrengen, zou het toch zonde zijn om in het land van de goden alleen maar op je luie huid te liggen.

In het volgende hebben we enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet en je de belangrijkste informatie gegeven.

Akropolis en Parthenon van Athene

De Akropolis (“Bovenstad”) is een van de belangrijkste tempelcomplexen uit de oudheid, dat je tijdens je rondreis niet mag missen. De Akropolis ligt in het centrum van de hoofdstad Athene op een heuvel. Volgens onderzoekers en deskundigen werd de Akropolis al in de 5e eeuw v.Chr. gebouwd.

Er waren verschillende acropolissen in het oude Griekenland en sommige zijn nog betrekkelijk goed bewaard gebleven. Maar wie vandaag over de Akropolis spreekt, bedoelt meestal de Atheense Akropolis met zijn hoofdtempel, het Parthenon.

De Atheense Akropolis met zijn hoofdtempel, het Parthenon (links boven) – een juweel van oude architectuur. (Image source: pixabay.de / Dias12)

De Akropolis, de voormalige stadsvesting van Athene, is niet alleen het herkenningspunt van de hoofdstad, maar ook een waar juweel van oude architectuur. Het Parthenon werd gebouwd om de godin en beschermheilige Athena te eren.

Als je aan de voet van de stadsheuvel bent, kun je zelfs de ruïnes van het beroemde Dionysus Theater bezoeken. Men zegt dat hier drama geboren werd.

Plaka

Plaka is een van de oudste wijken van Athene en een brandpunt voor zowel toeristen als plaatselijke bewoners. Het moet echter niet verward worden met de hoofdstad van het Griekse eiland Milos – ook Plaka.

Plaka ligt op de helling onder de Akropolis en wordt gekenmerkt door kleine geplaveide straatjes, regionale winkeltjes, taverna’s en cafés. Overdag is deze populaire wijk ideaal voor een ontspannen koffiepauze.

Vanaf Plaka heb je een prachtig uitzicht op de Akropolis. Hier kun je een ontspannen wandeling maken door de steegjes en snuffelen in de winkeltjes. (Foto bron: pixabay.de / kirkandmimi)

Er is geen verkeer in Plaka en de winkels zijn ’s avonds laat open. Zo kun je een ontspannen wandeling maken door de schilderachtige steegjes, een kijkje nemen in de winkeltjes en afsluiten met een klassieke ouzo in een schilderachtige taverna.

Ook bezienswaardig in Plaka is de centrale markt. Je vindt het in de Evripidou Straat.

Athens Agora

In de oudheid was de agora (“marktplaats”) in Athene een ontmoetingsplaats voor allerlei soorten bijeenkomsten. Hier handelde men, stemde men over politieke beslissingen, discussieerde men of kwam men gewoon samen om te socialiseren.

De Agora was de tegenhanger van het politieke machtscentrum van de Akropolis en droeg zo bij tot de ontwikkeling van de Attische democratie.

De Agora bestaat al sinds de 5e eeuw v. Chr. De tempel van Hephaestus is hier zeer de moeite waard. In feite is het de best bewaarde tempel in heel Griekenland.

Vanuit deze tempel kun je zelfs in een paar minuten de zuilenopgravingen en Hadrianus’ bibliotheek bereiken.

Olympieion

Olympus, Olympia en Olympieion – we weten, dat kan een beetje verwarrend zijn. Maar de serie wil afgemaakt worden.

Slechts ongeveer een halve kilometer ten oosten van de Atheense Akropolis ligt het Olympieion – de tempel van Zeus in Athene. Bij de ruïnes van de tempel kun je nog de overgebleven 17 meter hoge zuilen zien. Het Olympieion was een van de grootste tempels in de oudheid.

Vanaf het Olympieion kun je de 17 meter hoge zuilen zien die nog overeind staan. Het duurde enkele eeuwen voor de Romeinse keizer Hadrianus de bouw voltooide. De grootste tempel uit de oudheid is de perfecte manier om je Athene sightseeing tour te beëindigen. (Image source: unsplash.com / Cyprien Delaporte)

Met de bouw werd al in de 6e eeuw v.Chr. begonnen, maar de bouw werd pas voltooid in de 2e eeuw n.Chr. onder de Romeinse keizer Hadrianus.

Ruïnes van Delphi

De ruïnes van Delphi zijn als geen andere plaats gehuld in legenden en mythen. In het verleden trok de heilige plaats op de hellingen van de berg Parnassus veel bezoekers. Ze vroegen het orakel in de tempel van Apollo naar hun toekomst. Ook bekend als het “Orakel van Delphi”.

Vanaf de ruïnes heb je een schitterend uitzicht op de Golf van Korinthe en een adembenemend bergpanorama.

Als je al in Athene bent, is een bezoek aan Delphi en de ruïnes ook de moeite waard. Het duurt maar 2 uur om met de auto in Delphi te komen.

Je kunt ook de bus nemen en uitstappen bij het metrostation Agios Nikolaos in Delphi. Vanaf het station bereik je de ruïnes te voet in slechts 10 minuten.

Meteora kloosters

De Meteora kloosters zijn niet eeuwenoud, maar wel heel spectaculair. De kloosters staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en liggen ten oosten van het Pindos gebergte bij de stad Kalambaka in de regio Thessalië.

De eerste monniken kwamen al in de 11de eeuw naar deze streek. Toen de monnik Athanasios, die uit Athos gevlucht was, in 1334 ook naar dit gebied kwam, begon hier de opkomst van het kloosterleven.

Met zijn pleegvader en 14 andere monniken stichtte hij in 1344 het klooster van Metamórphosis, ook bekend als Megálo Metéoro. Daarna volgden nog eens 23 kloosters, gebouwd op de meest ondenkbare plaatsen op de tot ver in de hemel oprijzende zandstenen kliffen.

Hier zie je een van de Meteora kloosters die op een rots zijn neergestreken – het Agja Triada klooster. In 1981 diende het als filmset voor de film “James Bond – On a Deadly Mission”. (Foto bron: pixabay.de / Anestiev)

6 van deze 24 kloosters zijn nu nog bewoond en kunnen bezocht worden. De overige 18 kloosters zijn verlaten wegens instortingsgevaar of omdat ze te moeilijk te bereiken zijn.

Olympus

De berg Olympus, de hoogste bergketen van Griekenland – zetel van de goden. Het ligt aan de oostkust van Griekenland op de grens van de twee regio’s Macedonië en Thessalië.

De berg Olympus is een betrekkelijk gemakkelijk toegankelijk gebergte. Hoewel de berg Olympus vele wandelroutes voor je in petto heeft, is klimervaring een voordeel voor de beklimming van Mytikas (2.918 m), de hoogste top.

Je hebt geen klimuitrusting nodig, maar sommige delen van de route gaan over brokkelige en glibberige rotsen.

Het gebergte herbergt een heel eigen flora en fauna met veel endemische plantensoorten. Het werd daarom al in 1938 onder natuurbescherming geplaatst en in 1981 door de UNESCO tot biosfeerreservaat verklaard.

Kanaal van Korinthe

Het Kanaal van Korinthe is een kunstmatig kanaal dat bedoeld was om de scheepvaart te vergemakkelijken en het schiereiland Peloponnesos van het vasteland te scheiden. Het verbindt de Golf van Korinthe met de Saronische Golf. Het duurde 12 jaar (1881-1893) om het kanaal in de rots te drijven.

Hoewel het kanaal maar een goede 6,3 km lang is en ongeveer 24 m breed, maakt het de scheepvaart veel gemakkelijker. Schepen hoefden niet langer de route van 325 km rond het schiereiland Peloponnesos te nemen, maar konden de afstand enorm verkorten door door het kanaal te varen.

Verbazingwekkend zijn de bruggen aan beide uiteinden, die via een door een motor aangedreven hefinrichting in het kanaal kunnen worden neergelaten als een schip nadert voor doorvaart.

Wist je dat al in de Romeinse tijd aan een kanaal gewerkt werd?

Al in de 6e eeuw v. Chr. speelde de tiran Periandros met het idee om een kanaal aan te leggen en ook keizer Nero liet meer dan 6.000 slaven aan het kanaal werken. Deze bouw werd echter nooit voltooid. Pas in de 19de eeuw werd dit enorme project met succes voltooid

Je kunt het kanaal bezoeken via een van de bruggen of met een rondvaartboot. Op de bruggen moet je echter geen last van hoogtevrees krijgen, want de steile wanden stijgen tot 80 meter.

Olympia

Olympia was het heiligdom van Zeus in Elis en de plaats waar de oude Olympische Spelen plaatsvonden. Het ligt in het noordwesten van het schiereiland Peloponnesos. Sinds 1936 wordt de Olympische vlam hier weer ontstoken en in een fakkelestafette van enkele weken naar de betreffende plaats gebracht.

Hier staan o.a. de tempels van Hera en Zeus. De ruïnes kunnen ook bezocht worden. In de Tempel van Zeus stond vroeger een van de Zeven Wereldwonderen van de Oude Wereld – het beeld van Zeus door Phidias van Olympia, dat meer dan 12 m hoog is.

Hier kun je de ruïnes van de Tempel van Zeus en Hera bezoeken en je teruggevoerd voelen naar de tijd van de oude Olympische Spelen. (Foto bron: pixabay.de / Atlantios)

Grootmeesterspaleis Rhodos

Als je Rhodos bezoekt, het grootste van de Dedokanes eilanden, moet je dit paleis zien. Het dateert uit de 14de eeuw en was de residentie van de Grootmeester van de Orde van Sint Jan en bood ooit onderdak aan de ridders van de orde.

Het ligt in de oude stad van Rhodos-stad, die sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Helaas blijft van het oorspronkelijke gebouw alleen het hoofdportaal over. De rest werd echter in de jaren 1930 door Italië herbouwd en gereconstrueerd. Tegenwoordig is er in het paleis een museum waar o.a. Romeinse en Griekse beeldhouwwerken te zien zijn.

Smokkelaarsbaai van Zakynthos

Een van de mooiste stranden van Europa vind je in de Smokkelaarsbaai van Zakynthos (of “Navagio Bay” of “Navagio Beach”).

Kristalhelder, turkoois-blauw water en een ongerept wit zandstrand komen vaker voor in Griekenland, maar het herkenningspunt van het eiland – een roestig scheepswrak achtergelaten door smokkelaars – is een bezoek waard.

De baai is omgeven door hoge en steile kliffen. Je kunt er alleen per boot komen. Probeer een rondleiding te krijgen heel vroeg of relatief laat op de dag, anders moet je de baai delen met veel andere toeristen.

Santorini

Santorini (of “Santorini”) is een Grieks eiland, of eilandengroep, gelegen in de zuidelijke Egeïsche Zee, ongeveer 120 km ten noorden van Kreata. Op het meest zuidelijke eiland van de Cycladen vind je talrijke ansichtkaartmotieven en klassieke Cycladische architectuur.

De bekende en mooie witte gebouwen met blauwe koepels zijn vaak tegen de hellingen van de kust opgetrokken en bieden een romantisch plaatje dat uitnodigt om verliefd te worden.

De schilderachtige witte huizen met blauwe koepels op Santorini. (Image source: unsplash.com / Jonathan Gallegos)

Griekenlands vlaggenschipeiland is het resultaat van verschillende vulkanische uitbarstingen. Daardoor zijn er hier prachtige zwarte en rode stranden.

Maar wat je niet mag missen is een zonsondergang op Santorini. Vooral Oia schijnt de mooiste zonsondergangen ter wereld te hebben.

Kolossus van Rhodos

De Kolossus van Rhodos was een bronzen beeld van Helios, de zon- en stadsgod, meer dan 30 meter hoog. Het werd opgericht in het begin van de 3e eeuw v.Chr. na 12 jaar werk. Helaas stortte het in dezelfde eeuw (na ongeveer 65 jaar) in als gevolg van een aardbeving.

Toch was de Kolossus van Rhodos in de oudheid een van de zeven wereldwonderen.

Helaas blijft van het reusachtige beeld alleen de mythe over en de vraag waar de Kolossus precies stond. Niettemin is een uitstapje naar de Mandraki haven in Rhodos stad de moeite waard. Hier kun je je voorstellen dat de Kolossus van Rhodos boven de haveningang staat.

Andere bezienswaardigheden

Dit zijn maar een paar van de bezienswaardigheden die je in Griekenland te wachten staan. Er zijn maar liefst 18 UNESCO Werelderfgoederen op Griekse bodem en elk ervan is een lust voor het oog. Als je meer inspiratie nodig hebt, zijn hier nog een paar mogelijke plaatsen om tijdens je rondreis door Griekenland te bezoeken

 • Vikos Kloof
 • Monnikeneiland Athos
 • Vai strand op Kreta
 • Kanoni en Muizeneiland op Corfu
 • Vallei van de Vlinders op Rhodos
 • Oude begraafplaats van Kerameikos in Athene
 • Windmolens van Mykonos
 • Nationaal Archeologisch Museum in Athene
 • Het paleis van Knossos op Kreta

Zoals je inmiddels wel gemerkt zult hebben, zal het moeilijk zijn om al deze adembenemende plaatsen en bezienswaardigheden in één reis aan bod te laten komen.

We zijn er echter van overtuigd dat je je eerste reis naar Griekenland zo leuk zult vinden dat je vanzelf een recidivist zult worden. Leg jezelf dus niet te veel druk op door te denken dat je alles in één keer moet zien.

Op een andere reis ken je de weg in Griekenland al en kun je nog meer leuke hoogtepunten, prachtige stranden en oud cultureel erfgoed ontdekken.

Welke steden en regio’s zijn in Griekenland de moeite waard om te bezoeken?

Hier kun je nagaan welke steden en regio’s bijzonder de moeite waard zijn. Eerst geven we je de belangrijkste reistips voor het vasteland en dan voor een selectie van de mooiste Griekse eilanden. Vergeef ons dat we niet over elk eiland kunnen schrijven.

Zoals je hierboven al gelezen hebt, heeft Griekenland meer dan 3.000 eilanden. Daarvan zijn er iets minder dan 90 bewoond.

We verzekeren je echter dat we al het mogelijke hebben gedaan om de belangrijkste, mooiste en meest bezienswaardige bestemmingen voor je uit te kiezen, om je het beste overzicht en een perfecte basis voor je rondreis door Griekenland te geven.

Het Griekse vasteland

Het Griekse vasteland is verdeeld in 7 hoofdregio’s – Attika, Peloponnesos, Centraal Griekenland, Macedonië, Thracië, Epirus en Thessalië.

Van de in totaal 13.676 km kustlijn in Griekenland ligt ongeveer 8.000 km op het vasteland met zijn schiereilanden. Dit betekent dat het vasteland ook een buitengewoon groot aantal stranden en prachtige kustlandschappen biedt.

Omdat de meeste vakantiegangers een van de Griekse eilanden kiezen als bestemming voor een mooie strand- en badvakantie, zijn de stranden op het vasteland meestal veel leger.

Zo is het vasteland een insiders-tip geworden als bestemming voor zwemliefhebbers. Vooral als je geen onbeperkt budget hebt voor je rondreis, is het zinvol je op het vasteland uit te leven, bijvoorbeeld met een huurauto.

Behalve de talrijke bezienswaardigheden op het vasteland en de mythische berg Olympus, vind je hier ook ontelbare waardevolle stranden en rustige vakantieoorden die je op je gemak kunt verkennen. En dat kun je doen zonder je gestrest te voelen door de toeristische drukte.

Hier stellen we alle Griekse regio’s van het vasteland voor met de belangrijkste en meest bezienswaardige steden. Zo kun je je verblijf op het vasteland zo interessant mogelijk maken.

Verderop, onder het kopje “Waarom Griekenland”, vind je een grafiek die alle regio’s en eilandengroepen toont. Daar kun je zien waar deze regio’s liggen.

Attica

Attica staat niet alleen op de eerste plaats in het alfabet, het is toevallig ook de dichtstbevolkte regio van Griekenland en de thuishaven van de hoofdstad en metropool Athene.

Athene ligt in het centrum van de gelijknamige agglomeratie en telt, samen met de regionale districten, ongeveer 3,1 miljoen inwoners. Andere schattingen gaan echter uit van minstens 5 miljoen inwoners, vooral vanwege het ontbreken van verplichte registratie.

Maar wat mag je niet missen in de streek Attica? We hebben de bezienswaardigheden van de Atheense Akropolis met het Parthenon, de oude Agora en het Olympisch Stadion hierboven al opgesomd onder “Welke bezienswaardigheden zijn er in Griekenland?

Maar dat is nog niet alles. De hoofdstad is ook de thuisbasis van Griekenlands grootste luchthaven, waardoor deze streek een belangrijk knooppunt is. Als je je reis hier wilt beginnen, moet je naast de reeds genoemde bezienswaardigheden ook het Nationaal Archeologisch Museum op je to-do lijstje zetten.

Hier kun je een enorme verzameling oude Griekse kunstvoorwerpen en kunstwerken bekijken.

Een andere belangrijke plaats in de streek Attica is Piraeus met zijn haven, een van de grootste havens in de Middellandse Zee en de grootste haven van Griekenland.

Er vertrekken hier dagelijks verschillende passagiersschepen en je kunt ze gebruiken om vele eilanden en streken te bereiken. Piraeus ligt op slechts ongeveer 12 kilometer van Athene en is in ongeveer 20-30 minuten te bereiken.

Peloponnesos

De Peloponnesos (soms ook de Peloponnesos) is het grote schiereiland in het zuiden van het vasteland en, samen met het naburige Attica, een van de meest historische streken van Griekenland.

De Peloponnesos wordt vaak de alleskunner onder de Griekse streken genoemd of de parel van de oudheid. Hier vind je alles wat je van een mooie zomervakantie verwacht.

Peloponnesos kan niet alleen een korte spannende halte op je rondreis zijn, maar ook genoeg voor een langer verblijf en zelfs perfect als vakantiebestemming op zich.

Mythen en legenden uit het verleden, enkele van de beroemdste bezienswaardigheden uit de oudheid, adembenemende en zelden bezochte droomstranden en, natuurlijk, betoverende natuur in een afwisselend landschap. Dit alles wacht op je op het grote schiereiland.

Het schilderachtige stadje Nafplio in het oosten van de Peloponnesos is bijvoorbeeld een heel goed uitgangspunt voor verkennende excursies. Van hieruit kun je met een huurauto of zelfs met de bus naar enkele van de belangrijkste plaatsen op het schiereiland.

Je kunt ook vanuit Nafplio in een mum van tijd naar Athene. En ’s avonds, als je weer terug bent, kun je je pas ontdekte zintuiglijke indrukken laten bezinken in een van de gezellige taverna’s.

De Peloponnesos was de thuisbasis van de Myceense cultuur – een van de eerste geavanceerde beschavingen in Europa. Je kunt nog steeds de ruïnes en overblijfselen van de Myceners zien op talrijke archeologische plaatsen. Een van de belangrijkste plaatsen is de oude stad Mycene.

Behalve Korinthe, Epidaurus en Sparta ligt ook het oude Olympia, de plaats waar de oude Olympische Spelen plaatsvonden, in de Peloponnesos.

Centraal Griekenland

Ten zuiden van Epirus en Thessalië en ten westen van Attica ligt de streek Centraal Griekenland. Het ligt, zoals de naam al doet vermoeden, er midden in.

Centraal Griekenland is een grotendeels bergachtige streek en trekt betrekkelijk weinig toerisme. Educatieve reizigers en wandelaars voelen zich eerder aangetrokken tot het Griekse centrum.

Niettemin verdient deze streek een markering op je reisroute. Het bezit een van de beroemdste Griekse bezienswaardigheden – het Orakel van Delphi.

Een excursie naar de orakelplaats is bijzonder geschikt voor je als je van Epirus of Thessalië verder trekt naar Athene, of als je je reis zelfs in Athene begint. Het duurt ongeveer 2 uur om van de hoofdstad naar het beroemde Orakel van Delphi te rijden.

Daarna kun je op weg gaan naar het populaire schiereiland Peloponnesos.

Macedonië

In het grensgebied van Macedonië in het noorden ligt Thessaloniki – de op een na grootste stad van Griekenland. Niet te verwarren echter met het oude Macedonië, dat veel groter was en in de 4e eeuw v. Chr. tot grote macht steeg als koninkrijk onder koning Phillip II.

De meest westelijke vinger van het schiereiland, Cassandra, is het meest geschikt voor pakket- en strandvakanties. Wie liever wandelt, zal zich het meest thuis voelen op de middelste vinger, Sithonia, met zijn vele wandelpaden. (Foto bron: pixabay.de / er9)

Voor toeristen is het schiereiland Chalkidiki hier waarschijnlijk het bekendst. Dankzij de 3 “vingers” van het schiereiland die zich tot ver in de Egeïsche Zee uitstrekken – Kassandra, Sithonia en Athos – biedt deze streek uitnodigende vakantiestranden en schittert ze ook met paradijselijk groene natuur.

Deze 3 vingers konden echter niet meer van elkaar verschillen als reisbestemmingen. Aan de meest westelijke vinger, Kassandra, zijn er veel vakantiehotels en mogelijkheden voor watersport.

De middelste vinger van Chalkidiki, Sithonia, is ideaal om in alle rust van idyllische natuur te genieten, want het biedt het mooiste landschap van het schiereiland. Het is vooral populair bij wandelaars vanwege het goede netwerk van wandelpaden.

De oostelijke vinger, Athos, is enigszins eigenaardig. Om de heilige berg Athos, de “Stad van de Hemel”, binnen te komen heb je een visum nodig en moet je mannelijk zijn.

Athos is een autonome orthodoxe kloosterrepubliek die niet aan haar onafhankelijkheid wil tornen. Hiervandaan vluchtte de monnik die het monastieke leven in Meteora bevorderde en de eerste van de Meteora kloosters stichtte die op de rotsen balanceerden.

Twee bezienswaardigheden die je aan je lijstje in Macedonië moet toevoegen zijn de druipsteengrot van Petralona, waar botresten van het geslacht Homo zijn gevonden die tot 300.000 jaar oud zouden zijn, en de ruïnes van de oude stad Olynth, die ook een bezoek waard zijn.

De mooiste stranden in Chalkidiki zijn, bijvoorbeeld, het Oranjestrand in Sarti, het Kalamitsi strand of het Karydi strand in Vourvourou.

Wist je dat deze drie vingers het schiereiland een bijnaam hebben gegeven?

Al in de oudheid werd deze streek ook wel de “Drietand van Poseidon” genoemd.

Thracië

Thracië is de meest noordoostelijke regio van Griekenland en omvat het westelijke deel van het historische Thracië.

Behalve de vele gemakkelijk toegankelijke stranden tussen Makri en Alexandroupolis, zijn er in deze regio ook enkele bezienswaardigheden. Toeristisch gezien is deze streek tamelijk onontwikkeld.

Je kunt bijvoorbeeld de oude stad Abdera bezoeken, waar de wereldberoemde oude Griekse filosoof Democritus geboren werd, of het plaatselijke archeologische museum. In Thracië vind je overal overblijfselen van oude culturen en heb je een ruime keuze aan musea.

Andere stopplaatsen in Thracië zijn bijvoorbeeld de oude stad Xanthi, de vuurtoren in Alexandroupolis of het bos van Nestos.

Je kunt het Nestos Bos zelfs per kano bezoeken, al peddelend over de Nestos rivier.

Epirus

Epirus is bekend om zijn bergachtige en weelderig groene landschap, maar is ook tamelijk onontwikkeld voor toerisme. De streek ligt in het noordwesten van Griekenland en is, samen met Thracië, een geheime tip voor individueel toerisme.

Een betoverende kustlijn aan de Ionische Zee, uitgestrekte bossen en een gevarieerde fauna zijn kenmerkend voor Epirus.

Bezienswaardig zijn hier de 10 km lange en 1 km diepe Vikos kloof, het Nekromantion, een orakel voor de doden aan de rivier de Acheron, aan wiens orakelrituelen zelfs Odysseus zou hebben deelgenomen, en de druipsteengrot van Perama.

En, zoals bijna overal in Griekenland, staan er ook veel oude kloosters en tempels te wachten om bezocht te worden.

Thessalië

Thessalië ligt ten zuiden van Macedonië en ten noorden van midden-Griekenland. De streek biedt nog een geheim van het vasteland – het schiereiland Pilion.

Pilion ligt zowat halverwege Athene en Thessaloniki en kan minstens twee van de Sporaden eilanden, Skiathos en Skolepos, zijn buren noemen.

Deze liggen heel dicht bij het schiereiland en nodigen dus uit tot een excursie. Het schiereiland speelt een belangrijke rol in de Griekse mythologie. Van de Pelion wordt gezegd dat het de woonplaats van de centauren was.

Aan de oostelijke rand van de regio Thessalië ligt de zetel van de goden – de berg Olympus. De bergen, die vrij gemakkelijk toegankelijk zijn, betoveren met adembenemende flora en fauna en doen wandelliefhebbers beginnen dromen. De hoogste top van de berg Olympus is Mytikas op 2.918 m.

Behalve het biosfeerreservaat van de UNESCO, de berg Olympus, is Thessalië ook de thuishaven van een wereldcultuurerfgoed en een geografisch wonder. De beroemde Meteora kloosters, schijnbaar ontoegankelijk, staan op hoge rotstorens en lijken in mist in de lucht te zweven.

Van de oorspronkelijke 24 kloosters worden er nog 6 door monniken bewoond. De andere moesten verlaten worden omdat ze te moeilijk bereikbaar waren of dreigden in te storten.

Een van de beroemdste kloosters is het Agja Triada klooster, dat als filmset diende voor o.a. de film “James Bond – On a Deadly Mission” uit 1981.

Griekse eilanden

De meeste Griekse eilanden zijn onderverdeeld in eilandengroepen. Ze worden ruwweg verdeeld in de Ionische Eilanden, de Noordelijke en Zuidelijke Sporaden, de Dodekanesos en de Cycladen.

Zowel de eilandengroepen als veel afzonderlijke eilanden liggen verspreid in de Ionische Zee, de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee.

Zoals hierboven al gezegd, zijn er ontelbare Griekse eilanden. We stellen je graag voor aan enkele van de belangrijkste, bekendste en mooiste Griekse eilanden.

Kreta

Kreta is het grootste Griekse eiland en zelfs een van de grootste eilanden in de Middellandse Zee. Met 1066 km kustlijn en 623.000 inwoners heeft Kreta veel te bieden.

Een van de eerste geavanceerde beschavingen ter wereld ontstond op Kreta. Daarom kun je hier veel belangrijke culturele bezienswaardigheden bezoeken, zoals opgravingen of reconstructies van oude gebouwen.

We hebben hieronder een korte lijst samengesteld van de belangrijkste en indrukwekkendste culturele bezienswaardigheden.

 1. Paleis van Knossos: Het paleis van Knossos is het grootste Mionische paleis op Kreta en heeft het Europees Erfgoedlabel gekregen.
 2. Archeologisch Museum van Iraklio: Het archeologisch museum in de hoofdstad van het eiland is net iets voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur. Bovendien is een bezoek aan de mooie havenstad gemakkelijk te combineren met een bezoek aan het paleis van Knossos, want dat ligt vlak buiten de stadspoorten.
 3. Arkadi klooster: Het belangrijkste nationale monument van Kreta is een Grieks orthodox klooster. Het klooster bestond van de 14e eeuw tot 1866 en speelde een belangrijke rol in de strijd van Kreta voor onafhankelijkheid van het Ottomaanse Rijk.

Kreta is ook al lang een paradijs voor alle badderende schoonheden en zonaanbidders.
Hier hebben we de 3 mooiste stranden op een rijtje gezet

 1. Elafonisi: Dit kleine eiland, dat bij Kreta hoort, ligt in het uiterste zuidwesten. Als het mooi weer is en de golven kalm, is het gemakkelijk te bereiken via een zandbank. Je zult een bezoek aan dit strand zeker niet snel vergeten. Het zandstrand is roze! Kleine stukjes schelpen geven het zand zijn bijzondere kleur.
 2. Balos: De baai en zijn lagune liggen aan de westkust van Kreta. De weg naar het strand is een beetje een avontuur, want je moet over een 8 km lange onverharde grindweg rijden voor je kunt uitrusten in het prachtige turkooisblauwe water van het strand. Het uitzicht over de baai is ook adembenemend.
 3. Preveli: Aan het palmenstrand van Preveli kun je genieten van helderblauw water tegen een tropische achtergrond van palmbomen en andere kleurrijke planten. Het zandstrand aan de zuidkust van Kreta vormt het eindpunt van de kloof van Preveli en tegelijk stroomt de rivier Megalopotamos door de kloof de zee in. Adembenemende uitzichten, geweldige natuur en veel zwemplezier zijn hier gegarandeerd.

Kreta heeft echter meer te bieden dan alleen stranden en oude gebouwen! We hebben nog een selectie activiteiten samengesteld die interessant voor je kunnen zijn op Kreta:

Meer van Kournas

Het enige zoetwatermeer ligt in het noorden van het Griekse eiland. Het is de thuisbasis van een ongelooflijke verscheidenheid aan flora en fauna.

Bij de mond ervan leven bijvoorbeeld verschillende slangen, bijzondere libellensoorten en zelfs waterschildpadden. Er is een kleine waterfietsverhuur, maar je bent hier nog betrekkelijk ongestoord, want het meer is nog niet echt voor toerisme ontwikkeld.

Chania

De stad aan de noordkust van het eiland betovert met Venetiaanse flair, unieke architectuur en vele historische bezienswaardigheden. Je mag de oude Venetiaanse haven van de stad niet missen.

Bovendien nodigen de smalle straatjes en steegjes uit tot slenteren door de stad.

Samaria kloof

De kloof ligt in het zuidwesten van Kreta, dat vaak het “eiland van kloven” wordt genoemd. Met zijn lengte van ongeveer 17 km is het ook een van de langste klovengen in Europa, waardoor het een populaire bestemming is voor wandelaars. De kloof midden in het enige nationale park van Kreta is vooral bekend om zijn gevarieerde natuur, enorme biodiversiteit en prachtige uitzichten.

De avontuurlijke afdaling in de kloof is voor toeristen mogelijk van mei tot oktober. Tijdens een wandeling door de kloof heb je ook de gelegenheid veel andere bezienswaardigheden te ontdekken, zoals een oude stenen kerk of oude dorpjes uit de 20e eeuw.

Grot van Psychro

Ongeveer 50 km van Iraklio ligt de grot van Psychro – ook bekend als Zeus Grot. Volgens de Griekse mythologie werd Zeus hier verborgen voor zijn vader Kronos en opgevoed door twee nimfen.

Er is hier niet veel meer te zien van de vermeende opvoeding van een babygod, maar het is toch de moeite waard de 40 m diepe druipsteengrot met zijn adembenemende stalactieten te bezoeken.

Samos

Samos – ook bekend als het eiland van Pythagoras – behoort tot de oostelijke Egeïsche eilanden en wordt alleen van Turkije gescheiden door de smalle zeestraat van Mykali. Maar je mag dit kleine eiland niet missen op je rondreis.

Het was al vroeg in de geschiedenis een belangrijke plaats voor vervoer, wetenschap en cultuur. Het staat ook bekend om zijn indrukwekkende landschap, mooie rustige stranden en goede wijn.

Laten we het voorlopig bij de kleine pleziertjes van het leven houden. Op Samos moet je beslist een slokje Witte Muscat proberen. De wijn wordt in veel streken verbouwd, maar smaakt nergens zo goed als op Samos.

Er is op Samos ook een wijnmuseum waar je een diep inzicht in de wijnbereiding kunt krijgen. Het museum maakt indruk met zijn romantische gebouw en de aangename koelte van de oude stenen kelder.

De gelijknamige hoofdplaats van het eiland ligt direct aan zee op de glooiende heuvels. De stad biedt je de gelegenheid om vele bezienswaardigheden uit alle perioden van de geschiedenis te bezoeken.

Je kunt de dag op de mooie havenpromenade afsluiten in een gezellige taverna.
Maar ook andere stadjes op Samos, zoals Kokkari of Pythagorion, bieden soortgelijke dingen te zien.

Voor de sportievelingen en natuurliefhebbers is er het Kerkis massief in het westen van het eiland. Met 1.434 m is de Kerkis de hoogste berg van het eiland en hij schittert met de wilde natuur in de omgeving en een gevarieerd plantenleven.

Je moet stevige schoenen meenemen, een goede conditie en voldoende water als voorwaarde voor een beklimming naar de top. Wandeltochten naar de berg beginnen meestal vanuit Marathokambos.

Na een inspannende wandeling naar de top is er natuurlijk ook gelegenheid om op het strand te liggen, de zon op te snuiven en te ontspannen. We hebben hier de drie mooiste stranden voor je samengesteld.

 • Potami Beach: Het strand maakt indruk met hoge golven en een tamelijk ruig briesje. Er zijn gratis ligbedden en je wordt ook goed verzorgd op dit strand en zijn omgeving. Bovendien is het strand niet te druk, zelfs niet in het hoogseizoen.
  Aan dit strand kun je naar de prachtige zonsondergang kijken en je dag aan het strand ontspannen afsluiten. Hier vind je ook de populaire strandbar “Hippies” die altijd een bezoekje waard is.
 • Tsamadou: Het mooiste en helderste water van het eiland vind je aan het Tsamadou strand. Pas op dat je het niet verwart met het minder aantrekkelijke Tsadou Beach. Mooie golven en weinig wind – ondanks de ligging aan de noordkust – nodigen uit om te blijven.
  Er is een taverna op het strand waar je drankjes en Griekse gerechten kunt krijgen. Een pluspunt voor alle hippies en vrijheidsliefhebbers: Het strand is verdeeld. In het grotere gebied, waar de taverna ligt, moet je zwemkleding dragen, zoals overal op het eiland gebruikelijk is.
  Het achterste gedeelte is echter een nudistenterrein. Dus als je naakt in zee wilt springen en de Griekse zon elk deel van je lichaam wilt laten bruinen, dan is dit de plek waar je moet zijn!
 • Kaladakia: Hier hebben we een echte insider tip voor je! Je komt dit strand zelden tegen op het internet of in reisgidsen, ook al wordt deze mooie plek vrij goed bezocht. De meeste badgasten op dit strand zijn echter plaatselijke bewoners. Er zijn ligbedden beschikbaar tegen betaling, waar je koude drankjes en heerlijk eten geserveerd krijgt. Omdat het strand druk is maar niet overvol, moet je er ’s morgens vroeg zijn om een van de veelgevraagde ligbedden te bemachtigen. Maar ook als je geen vroege vogel bent, is dat geen probleem. Ga gewoon aan de gezellige strandbar zitten, geniet van een koud biertje en houd in de gaten tot er een plaats vrijkomt of verfris je in het kristalheldere water. Er is maar een lichte deining en het is er heerlijk om te snorkelen en ver het water in te gaan zonder te hoeven zwemmen. Dit is nog een reden waarom het strand een geweldige bestemming is als je met kinderen reist.
  Een ander hoogtepunt zijn de grotten die je kunt bezoeken aan de linkerkant van het strand. Pak je luchtbed en snorkel en ga op verkenning uit. Het strand ligt verborgen en is op geen enkele kaart te vinden. Als je van Ormos/Marathokampos naar Balos Beach rijdt, vind je na ongeveer 5-8 minuten een niet erg leesbaar bord van het strand aan de rechterkant. Sla hier af en rijd over de grindweg naar het strand. Voor de zekerheid zijn hier de coördinaten met lengte- en breedtegraad: 37.703624, 26.731317.
Zakynthos

Zakynthos behoort tot de Ionische eilanden en is uiterst populair bij strandvakantiegangers. De reden hiervoor zijn de schilderachtige baaien en de turkooisblauwe zee. Maar natuurlijk heeft het eiland nog veel meer te bieden. We hebben alles wat je nodig hebt voor je reis naar Zakynthos hier bij elkaar gezet.

De haven van de gelijknamige hoofdstad van het eiland is een waar paradijs voor al wie van culinaire avonturen houdt.

Zakynthos is erg populair om te zwemmen, want het heeft prachtige stranden te bieden. (Image source: unsplash.com / Max van den Oetelaar)

De vele verschillende taverna’s en kraampjes langs de havenpromenade nodigen je uit om te blijven hangen en te proeven van lekkere delicatessen. Het Platía Solomoú is het belangrijkste plein van de stad. Het werd genoemd naar de dichter Dionysios Solomos, van wie er ook een standbeeld staat.

Ook in de onmiddellijke omgeving van het plein staan de Kerk van St. Nicolaas, gebouwd in 1562, en het Vrijheidsbeeld, dat de onafhankelijkheid van Griekenland in 1821 herdenkt.

Er zijn verschillende grotere waterparken op Zakynthos met een enorm aantal verschillende glijbanen, zwembaden en andere activiteiten. Vooral voor gezinnen met kinderen zijn de parken een geweldige bestemming. Tsilivi Water Park en Zante Water Village liggen beide aan de noordoostkust van het eiland.

Het eiland werd gedurende een hele 4 eeuwen geregeerd door de Venetianen, die het ook wel de Bloem van het Oosten noemden. Omdat het eiland in het verleden niet alleen onder Griekse, maar ook onder West-Europese heerschappij stond, ontwikkelde zich in de loop van de tijd een heel bijzondere cultuur.

Hier kun je je bijvoorbeeld vergapen aan veel Griekse gebouwen en andere interessante architectuur, of de vermenging van de twee culturen van dichtbij bekijken.

Een voorbeeld hiervan zou het Venetiaanse fort van Zakynthos Stad zijn. Je kunt een bezoek aan de vesting het beste combineren met een rondleiding door de stad. In het fort kun je o.a. de oude muren en kanonnen bewonderen.

Maar omdat Zakynthos vooral bekend en geliefd is om zijn kuststreken en schitterende stranden en baaien, volgen hier de 5 mooiste stranden van Zakynthos.

Op de meeste stranden moet je zwemschoenen of oude sportschoenen bij je hebben, want het is oncomfortabel om op blote voeten op de harde grind- of stenen vloer te lopen.

 1. Porto Limnionas: Het strand aan de westkust van het eiland in een kleine baai. Hier vind je het fijnste kristalheldere water en een verfrissende watertemperatuur op warme dagen. Je vindt er ook een taverna en gratis ligstoelen. De baai staat bekend om zijn prachtige onderwaterwereld, dus vergeet je snorkel niet. De baai is omgeven door kliffen en je mag de kans niet missen om vanaf de zijkliffen in het koele water te springen.
 2. Porto Roxa: Ook dit strand ligt aan de westkust van Zakynthos. Er is geen directe toegang tot het strand in deze kleine baai met helder mediterraan water. Klimmen en springen is aan de orde van de dag! Hier vind je ook mogelijkheden om te klifspringen en te snorkelen. Een taverna in de buurt biedt een koel biertje en typisch Grieks eten met een geweldig uitzicht.
 3. Paralia Makris Gialos: Ook dit strand aan de noordkust van het eiland heeft kristalhelder water. Aangename golven en de wilde natuur van de omgeving zijn een ander pluspunt van dit strand. Niemand is echt verantwoordelijk voor de organisatie van of het toezicht op het strand, maar niettemin vind je er, als je geluk hebt, enkele ligbedden of parasols. Vooral vanwege zijn originaliteit heeft het strand het tot onze top 5 geschopt.
 4. Laganas: Deze keer is het geen kleine baai, maar een langere strook strand aan de zuidoostkust. Het strand wordt over het algemeen als schoon en windstil beschouwd. Als je op het strand bent, moet je echter voorzichtig zijn, want de onechte karetschildpad legt hier zijn eieren. De plekken zijn gemarkeerd, maar je moet toch voorzichtig zijn en opletten dat je geen afval op het strand achterlaat.
 5. Marathonísi: In de baai van Laganas ligt het kleine eiland dat ook wel “Turtle Island” wordt genoemd. Het ligt in het Zakynthos National Marine Park. Je kunt hier snorkelen en, als je geluk hebt, dwergstaartpadden zien. Het strand is nog niet overbevolkt door toeristen en is de ideale plaats om te zwemmen en te snorkelen in het kristalheldere water. Er zijn ook dagelijkse boottochten met boten met glazen bodem naar het eiland.
Santorini

De kleine archipel behoort tot de Cycladen in de Egeïsche Zee en wordt beschouwd als een van de meest luxueuze bestemmingen in het Middellandse Zeegebied. Volgens de legende is het eiland ontstaan door een klomp aarde die Euphemos, de zoon van de god Poseidon, in zee wierp.

Maar het opvallend ruige landschap dat het eiland zijn charme geeft, is in werkelijkheid ontstaan door een vulkaanuitbarsting in de 16e eeuw v. Chr.

De caldera van Santorini – dat is de krater van Santorini’s onderzeese vulkaan – bestaat uit het hoofdeiland Thira, en de kleinere eilanden Thirasia en Aspronisi, die rond de middelste eilanden Palea Kameni en Nea Kameni liggen.

Santorini is bekend om zijn ansichtkaart-perfecte kleine huisjes, met hun witte muren en blauwe daken, dicht tegen elkaar aan tegen de steile kusthellingen van het Mediterrane eiland.

Het schilderachtige landschap van de stadjes op de kusthellingen is niet te missen!

Zonsondergang in Oia

De kustplaats ligt in het noordwesten van het eiland. Je moet hier beslist een hele dag doorbrengen, want er staan je veel verschillende bezienswaardigheden te wachten, zoals de ruïnes van Byzantijnse forten, mooie kerkjes of het Maritiem Museum van Oia.

Een wandeling door de kleine straatjes en vertakkende steegjes op de hellingen van de kust is genoeg om Oia te betoveren en je zult er niet snel meer weg willen.

Je moet oppassen dat je niet achter de massa’s toeristen aanloopt. Voor hen zijn er grotere wegen die voorbij de bezienswaardigheden leiden. In plaats daarvan kun je beter wat vaker afslaan en een paar van de kleine trappen aflopen en je gewoon door de charme van de plaats door de kleine steegjes laten leiden.

Al doende ontdek je misschien een mooi restaurant waar je heerlijk kunt eten en kijken naar de adembenemende zonsondergang waar het dorp beroemd om is.

Santorini’s stranden

Sommige van de mooiste stranden van het eiland zijn eenvoudig naar kleuren genoemd. Het Rode Strand, bijvoorbeeld, vind je in het zuidwesten van het eiland. Het is bekend om de diep rode rotswand die direct achter het strand oprijst. De rode en zwarte kiezels van het strand zorgen voor een onvergetelijk plaatje.

Het Withe Beach is ook genoemd naar zijn torenhoge schitterend witte rotswand en ligt direct ten westen van Red Beach. Het contrast van de witte rotswand en de zwarte kiezels zal je doen terugdenken aan je zwemstop hier.

Het zwarte strand in het zuiden van het eiland dankt zijn naam aan – wie had dat gedacht – de zwarte rotswand die achter de zandstrook in de lucht oprijst.

Maar alle goede dingen komen in drieën en als je in het zuiden van het eiland bent, mag je een bezoek aan dit strand niet missen.

Maar er zijn ook andere stranden op Santorini die een bezoek waard zijn. Voor ons zijn de beste ervaringen Perivoli Beach, Ammoudi Beach en Caldera Beach.

Rondleidingen door vulkanen en warmwaterbronnen

Op Santorini kun je niet alleen de zonsondergang bewonderen, maar ook zwemmen in natuurlijke warmwaterbronnen en genieten van het uitzicht vanaf de vulkaan.

Er zijn rondleidingen die beide omvatten. Bovendien brengen deze tochten je naar verschillende kleine dorpjes en plaatsen waar je direct in de krater van Santorini’s actieve vulkaan kunt kijken.

Het hele eiland biedt een verscheidenheid aan mogelijke activiteiten. Of je nu de unieke architectuur wilt bewonderen, over geschiedenis en cultuur wilt leren, of de verscheidenheid aan flora en fauna wilt observeren. Santorini biedt voor elk wat wils.

Mykonos

Het eiland Mykonos, dat ook de eilanden Delos en Rinia omvat, heeft veel te bieden en is bijna niet te overtreffen in verscheidenheid. Delos was in de oudheid een belangrijk cultureel en vooral religieus centrum.

In de jaren ’60 werd het hoofdeiland Mykonos een populaire bestemming voor homoseksuelen en tegenwoordig staat het bekend om chique en glamoureuze feestvakanties in de zomer. Daardoor komen er in de zomer ongeveer 2 miljoen gasten naar het eiland.

Het eiland Delos heeft veel te bieden, vooral voor wie geïnteresseerd is in archeologie, geschiedenis en oude cultuur.

5 van de 10 windmolens zijn nog helemaal bewaard gebleven. (Beeldbron: unsplash.com / Jason Blackeye)

De oude haven van Mykonos, vaak Klein Venetië genoemd, is bij de meeste mensen bekend van ansichtkaartmotieven. De windmolens van Mykonos, de “Kato Molen”, staan direct op de achtergrond.

Van de tien voormalige windmolens zijn er nog vijf volledig bewaard gebleven. Je kunt het geheel ontspannen bekijken vanuit een gezellige haven taverna en genieten van een koud biertje.

Als je wilt feesten, is Mykonos de plaats waar je moet zijn. De bekendste plaatsen zijn waarschijnlijk de Paradise Club, de Tropicana Beach Club of de Cavo Paradiso, direct aan het populairste strand van het eiland, Paradise Beach.

Hoewel hier veel feestvierende toeristen komen, melden de meesten een ontspannen sfeer.

De gelijknamige hoofdstad van het eiland biedt niet alleen mogelijkheden om te feesten, maar bekoort ook met zijn vertakkende steegjes en romaanse straatjes die uitnodigen tot slenteren en dromen.

In het oosten van het eiland vind je de nederzetting Ano Mera. Het is beroemd omdat elk jaar veel toeristen het dorp bezoeken om de icoon van de heilige Maria te bekijken in de kerk van het Panagia Tourliani klooster, dat in de 16de eeuw gesticht werd.

De plaats speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van het eiland en van heel Griekenland en Europa, want in zulke religieuze centra werden oude Griekse manuscripten gearchiveerd, gekopieerd en bewaard.

In Griekenland wordt het over het algemeen niet op prijs gesteld om topless of zelfs naakt in de zon op de stranden te liggen. Dit is anders in Mykonos. Hier zijn enkele stranden waar de vrije lichaamscultuur wordt beleefd zoals nergens anders.

Elia Nudist Beach aan de zuidkust, bijvoorbeeld, is zo’n strand. Het staat ook bekend als een populaire bestemming voor homoseksuelen. Wil je ontsnappen aan de drukte van het massatoerisme op het eiland, dan is Lia Beach in het oosten van het eiland precies de juiste plaats.

Hier kun je genieten van je privacy en echt ontspannen.

Rhodos

Rhodos is niet alleen het op drie na grootste eiland van Griekenland, het is ook een van de zonnigste streken van Europa door de vele uren zonneschijn.

De meeste inwoners van het ongeveer 1500 km² grote eiland wonen in de hoofdstad van Rhodos, die dezelfde naam draagt. De hoofdstad is ook het toeristische centrum van het populaire eiland. Hier vind je alles wat je nodig hebt voor een afwisselende reis!

Rhodos is het grootste van de Dodekanesos eilanden en ligt in de zuidoostelijke Egeïsche Zee. Zijn heraldisch dier, het hert Elafos, torent boven de haven van de stad uit.

Er is veel te ontdekken op Rhodos. Als je van sportieve activiteiten op vakantie houdt, ben je hier aan het juiste adres.

In het zuiden van het eiland zijn er verschillende paardrijtochten waar je het eiland te paard kunt verkennen, net zoals de ridders deden toen Rhodos bezet was door de Orde van Sint Jan. Veel van de rondleidingen kosten iets meer, maar ze bieden veel.

Sommige tochten stoppen bijvoorbeeld verschillende keren en je kunt er duiken of zelfs zwemmen met de paarden.

Er zijn op Rhodos verschillende duikscholen die ook cursussen voor beginners en volkomen onervaren duikers aanbieden.

Zo’n duik moet je beslist doen, want behalve de ongelooflijke onderwaternatuur zijn er zelfs enkele scheepswrakken te ontdekken. Goede plaatsen voor zulke duiken zijn, bijvoorbeeld, Kolymbia, Kalithea of Lindos.

Maar dat is nog niet alles. Rhodos biedt ongelooflijk veel mogelijkheden voor windsurfen, stand-up paddleboarden en kajakken, kitesurfen en andere actievolle boottochten.

Maar als je van geschiedenis en cultuur houdt, is Rhodos ook de plaats waar je moet zijn. De Johanitische Orde bouwde het indrukwekkende Grootmeesterspaleis van Rhodos stad in de 14de eeuw, ten tijde van de middeleeuwse kruistochten.

Er zijn over het hele eiland veel overblijfselen uit deze periode en je kunt ze bekijken in het Archeologisch Museum van Rhodos.

De Kolossus van Rhodos, een bronzen beeld van de god Helios, god van het eiland en de stad Rhodos, torende vanaf ca. 292 v. Chr. boven de hoofdstad van het eiland uit. Rond 227 v.Chr. stortte het echter weer in door een aardbeving.

De Kolossus is een van de zeven wonderen van de antieke wereld. De haven waar de Kolossus stond is niettemin een bezoek waard. Hier vind je Arabische architectuur pal naast middeleeuws-westerse architectuur.

Je kunt de haven echter beter alleen ’s middags bezoeken, anders kan het er overvol zijn door de vele toeristen.

Andere historische hoogtepunten op Rhodos zijn de Akropolis van Rhodos, de oude stad van de eilandhoofdstad, of de kasteelruïnes van Monolithos in het westen van het eiland.

Als je liever gewoon in de zon ontspant, hebben we hier de mooiste stranden voor je op een rijtje gezet.

 1. Elli Beach is een tegen de wind beschermd strand op de punt van het eiland, vlak bij de hoofdstad van Rhodos, met prachtig helder water. Hier vind je alles van watersport tot relaxte strandbars met ongedwongen muziek.
 2. Het strand van Fourni, is niet zo druk en biedt een prachtig panorama met steile rotswanden rond het strand. Hier vind je een parkeerplaats, douches en een kleine kiosk.
 3. Het Tsambika strand bij Kolymbia wordt omgeven door twee hogere bergen. Het schilderachtige panorama en het kristalheldere water zullen je overtuigen. Je kunt hier ligstoelen en parasols huren en de avond afsluiten met een koel drankje in een van de vele taverna’s in de buurt.

Hoe is het eten in Griekenland?

De Griekse keuken biedt een verscheidenheid aan regionale specialiteiten en wordt, vanwege de ligging van Griekenland, tot de mediterrane keuken gerekend.

Hoewel men zegt dat Grieken bijna alleen maar vlees eten, komt elke vegetariër toch aan zijn trekken. Of je nu in de stemming bent voor een grote vleesschotel, verse zeevruchten of een heerlijke salade met feta, je kunt je gehemelte in Griekenland op iets bijzonders trakteren.

De prijzen in supermarkten zijn meestal iets duurder dan in Duitsland, maar je kunt iets goedkoper eten in tavernes en restaurants.

Dat komt waarschijnlijk omdat je in Griekenland vaker in restaurants eet dan in Midden-Europa. Voor ongeveer 15 euro krijg je meestal een hoofdgerecht inclusief een voorgerecht en een halve liter huiswijn of een biertje.

Dat is niets om over te klagen. Zo kun je je zelfs met een klein budget tegoed doen aan de heerlijke Griekse menu’s.

Griekse voorgerechten

Griekse voorgerechten worden meestal koud geserveerd en vaak met brood. Een van de klassiekers is tzatziki, een kwark met knoflook en komkommer. In Duitsland wordt dit vaak gegeten bij Griekse vleesgerechten en moet het vaak opnieuw besteld worden.

De typisch Griekse salade is een hit onder de Griekse voorgerechten. Een heerlijke groene salade met komkommers, tomaten, feta, uien, paprika en olijven. Vooral op warme vakantiedagen een licht en gezond lunchgerecht voor tussendoor.

Een frisse citroensoep met kip of kies je liever voor een stevige linzensoep? Voor soepfans is er een hele reeks vaak zelfgemaakte soepen als voorgerecht. Als je geluk hebt, wordt het zelfs vers bereid door Jaja (Grieks voor oma).

Andere smakelijke voorgerechten zijn fava (kikkererwtenpap), olijvenbordjes, dolmades (wijnbladeren gevuld met rijst) of diverse bladerdeegzakjes gevuld met aubergine, kaas, courgette of kwark.

Hoofdgerechten in Griekse stijl

Laten we nu overgaan tot de orde van de dag. Vlees, vlees en nog eens vlees. Zoals reeds gezegd, moeten vegetariërs geen probleem hebben om aan hun trekken te komen in Griekenland.

Niettemin zijn de klassieke vleesspecialiteiten kenmerkend voor de Griekse mediterrane keuken en olijfolie, typisch Griekse kruiden en, natuurlijk, knoflook ontbreken in bijna geen enkel gerecht.

Om je wegwijs te maken in de Griekse menu’s, hebben we de hoofdgerechten met korte beschrijvingen in een overzichtelijke tabel gezet.

Hoofdgerechten Beschrijving
Souvlaki Verschillende kleine of een grote vleesspies. Meestal wordt varkensvlees gebruikt, maar soms ook rundvlees of kip.
Gyros Een bord vlees van het spit. Ook meestal gemaakt van varkensvlees. Een van de bekendste Griekse vleesgerechten.
Keftedes Verschillende gehaktballetjes met tomatensaus.
Kalamari Vaak gebakken of gefrituurd.
Kleftiko Een bladerdeeg gevuld met vlees, kaas en groenten.
Okra Een groente uit de mallow familie. Vrij onbekend in Duitsland, maar heerlijk. Geserveerd met olijfolie.
Gemista Tomaten of paprika’s gevuld met rijst. Een klassieker voor vegetariërs.
Sperziebonen Ook vegetarisch. Gekookte bonen met aardappelen en olijfolie.
Verse vis Meestal wordt tonijn (tonnos), rode mul (barbouni), tong (glosse) of mul (kephalos) aangeboden. De prijs is meestal afhankelijk van het gewicht en kan sterk variëren.
Moussaka Een typisch nationaal gerecht. Een heerlijke aubergine ovenschotel.

Het zou zelden een probleem moeten zijn om voorgerechten als hoofdgerecht te bestellen. Als je vegetariër bent, kun je gewoon een of twee voorgerechten bestellen ter grootte van een hoofdgerecht.

Wist je dat de Griekse keuken zelfs door UNESCO erkend is als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid?

Om precies te zijn gaat het om de hele mediterrane keuken, waartoe Griekenland zich kan rekenen samen met Italië, Kroatië, Marokko, Portugal, Spanje en Cyprus.

Griekse desserts

Een klassieker en een ideale manier om op warme dagen af te koelen is de Griekse ijskoffie, de café frappé.

Verder zijn er enkele traditionele desserts zoals yoghurt met noten, fruit en honing, olijfoliespeltkoek met sinaasappelsiroop, zoete pannenkoeken met fetakaas of kaneelcake met druivensiroop.

Wat zijn de culturele kenmerken van Griekenland?

Geen enkele andere cultuur heeft zo’n invloed gehad op het wereldbeeld van die tijd en van nu, vooral in het Westen, als de Griekse cultuur. Of het nu in filosofie, geschiedschrijving, politiek of mythologie is.

Ook vandaag nog profiteren we van de filosofische inzichten die in het oude Griekenland werden opgedaan.

Veel elementen van de Griekse mythologie zijn ook altijd terug te vinden in literatuur en kunst, en met filmsuccessen als Percy Jackson-Thieves on Olympus, Hercules of Clash of the Titans, maakt de Griekse mythologie een comeback met een enorme amusementswaarde. Niet te vergeten is het staatsmodel van democratie.

De democratie in het oude Griekenland kwam niet helemaal overeen met onze huidige ideeën van die tijd, maar toch kan ze gezien worden als de voorloper van de huidige democratie.

Griekse filosofie

Van je wiskundelessen op school herinner je je waarschijnlijk de stelling van Thales of de stelling van Pythagoras. Maar wist je dat bijna alle wetenschappen en hun bevindingen gebaseerd zijn op de oude Griekse filosofen?

Als je een tussenstop maakt in Athene of op de Ionische Eilanden, besef dan dat je in de voetsporen loopt van hen die de belangrijkste ontdekkingen deden voor de wetenschap en daarmee voor de wereld zoals je die nu kent.

De bekendste Griekse filosofen zijn Socrates, zijn leerling Plato en diens leerling Aristoteles. Maar de Griekse filosofen hadden ook een goed zakelijk inzicht.

Tot grote ergernis van Plato, die zichzelf de enige echte filosoof noemde, zwierven er zogenaamde sofisten door het land die de bevolking min of meer nuttige filosofische levensadviezen gaven in de vorm van openbare lezingen voor geld.

Aan het eind van elke lezing werd echter opgemerkt dat de doeltreffendheid van deze tips steeds betrekkelijk was.

Vandaar het gezegde “Het zijn allemaal drogredenen!” Wat zoiets betekent als “rondgooien met holle frasen”

Griekse Mythologie

De Griekse mythologie is een van de meest uitgebreide ter wereld. Alleen de goden weten hoe de oude Grieken het bijhielden.

Maar niet alleen goden speelden een rol in de Griekse mythologie; ook de Titanen, Cyclopen of halfgoden droegen hun steentje bij aan de mythen. Dit alles tegen de schilderachtige achtergrond van Griekenland.

Het interessante is dat de Griekse verhalen over de goden zich altijd op echte plaatsen afspelen, of liever dat veel Griekse steden naar de mythische wezens genoemd werden.

De Griekse goden zijn meestal personificaties van abstracte verschijnselen die moeilijk te verklaren zijn, zoals liefde, kunst, onweer of dood; of ze waren verantwoordelijk voor bepaalde gebieden zoals familie, oorlog, jacht of de onderwereld.

De oude Grieken gebruikten mythologie vooral om het ontstaan van de wereld te verklaren, en specifieke goden konden om hulp worden ingeroepen in allerlei specifieke situaties, bijvoorbeeld door een bepaald offer aan een specifieke god te brengen.

De 12 belangrijkste goden wonen op de berg Olympus, een grotendeels met sneeuw bedekte bergketen op het Griekse vasteland. Van daaruit grijpen ze in in het leven van mensen. Ze doen dit naar believen en wanneer ze maar willen.

Aan de verschillende goden werden heel specifieke karaktereigenschappen toegekend die bij hun taken pasten, waarbij de meesten als wispelturig en veranderlijk werden beschreven.

De goden werden meestal afgebeeld volgens de schoonheidsidealen van de tijd. Ze zagen eruit als goed gebouwde, lange jonge mannen of mooie jonge vrouwen, elk voorzien van edele gelaatstrekken en grote ogen.

Maar uiterlijke schoonheid is bedrieglijk. Alle goden hebben menselijke trekken en intriges, gevechten en gekibbel zijn aan de orde van de dag.

In tegenstelling tot de christelijke of islamitische god zijn de Griekse goden niet moreel volmaakt. Net als mensen bedriegen, liegen en doden ze naar believen en meestal voor eigen gewin.

Daarom werden de Griekse goden en hun verhalen, anders dan in de meeste godsdiensten, niet gezien als richtingwijzers of rolmodellen, maar gaven ze er de voorkeur aan getemperd te worden door gulle offers. Dit verklaart ook de vele tempels die overal in Griekenland te vinden zijn.

De bekendste figuren in de Griekse mythologie zijn de 12 Olympische goden. Hier vind je de belangrijkste feiten over enkele van hen

 • Zeus: De god van hemel, donder en bliksem en oppergod van de Olympiërs met een voorliefde voor vele affaires met zowel goddelijke als menselijke vrouwen. Hij is gewapend met bliksem, en onweer werd beschouwd als een teken van zijn toorn.
 • Poseidon: Hij wordt beschouwd als de god van de zee en is bekend om zijn abrupt wisselende stemmingen. Hij is uitgerust met een drietand, waarmee hij aardbevingen en overstromingen op aarde veroorzaakte en zo ook schepen deed kapseizen. Daarom waren zeelieden altijd voorzichtig om niet aan de verkeerde kant van deze god te komen.
 • Aphrodite: Zij was de godin van schoonheid, sensueel verlangen en liefde. Ze werd vereerd als de beschermheilige van de sensuele seksualiteit en verzekerde de continuïteit van de natuur. Ze werd beschouwd als een echte schoonheid die haar gaven royaal uitdeelde, maar ze snel weer terugnam als ze zich misdroeg.
 • Athena: Godin van wijsheid, vakmanschap, strijd en strategie, ze is de beschermheilige en naamgeefster van Athene. Symbolisch toegewezen aan Athena was een uil, die ook als wijs en verstandig beschouwd wordt. Tot op de dag van vandaag is er het gezegde “uilen naar Athene dragen”, wat betekent onnodige dingen doen. Er was ook een andere god voor de oorlog: Ares. Hij was echter meer een god van strijd en bloedbad.
 • Hades: De onderwereld had ook een god nodig. De zielen van de doden bevonden zich in de onderwereld en Hades heerste over hen. Hades is uitgerust met de helm van Hades, die hem onzichtbaar maakt. Hades, die gehaat werd door goden en mensen, werd beschouwd als meedogenloos en genadeloos. Zijn vrouw was Persephone, maar zij wilde niet vrijwillig in de griezelige onderwereld leven, dus stal Hades haar van haar moeder.
 • Hera: De mooie zuster en tegelijk echtgenote van Zeus is de godin van het huwelijk, de echtelijke seksualiteit, het gezin en de kudde. Door de vele affaires van haar echtgenoot Zeus wordt ze beschouwd als een ruziezoekende en nukkige godin. Ze weet zichzelf te helpen door list en zo achtervolgt ze zijn onwettige kinderen, die bijvoorbeeld door haar ten prooi vallen aan waanzin.

De andere Olympische goden zijn Hestia, godin van vuur en huis; Demeter, godin van de seizoenen en het graan; Hephaestus, god van de smederij; Artemis, godin van de jacht en de maan; Apollo, beschermer van het orakel van Delphi en god van de dichtkunst en het gezang; en Hermes, boodschapper van de goden.

Als je geïnteresseerd bent in Griekse mythologie, mag je deze drie bezienswaardigheden zeker niet missen

 1. De ruïnes van Delphi: Hier bevond zich het Orakel van Delphi. Om het orakel te kunnen raadplegen, moest een offer gebracht worden en werd een vrouw geraadpleegd die Pythia heette. Er is een theorie dat gassen zoals ethyleen uit deze plaats opstijgen en verantwoordelijk waren voor de trance waarin het orakel, d.w.z. de vrouw die ondervraagd werd, zich bevond.
 2. Het Olympeion: De bouw van de tempel voor Zeus, de vader van de goden, begon in de zesde eeuw v. Chr. Pas in de tweede eeuw v.Chr. werd het gebouw voltooid door de Romeinse keizer Hadrianus. Het Olympeion ligt in Athene, op ongeveer 500 m van de Acropolis en is beslist een bezoek waard.
 3. Olympia: De plaats op het schiereiland Peleppones was de plaats van de Olympische Spelen en het Olympisch vuur wordt er vandaag nog ontstoken in de tempel van de godin Hera. Behalve de ruïnes van deze tempel kun je ook de ruïnes van het Olympisch stadion bezoeken en een andere tempel ter ere van Zeus.

Griekse muziek

Anders dan bijvoorbeeld in Duitsland hecht Griekenland nog steeds veel belang aan zijn eigen volksmuziek(dimotiki mousiki).

Ook nieuwere Griekse muziek wordt nog sterk beïnvloed en geïnspireerd door folklore, die vaak oriëntaals klinkt.

Klassieke Griekse muziek wordt meestal begeleid door gitaren, lijsttrommels met bellen, klarinetten en violen, maar ook door minder bekende instrumenten zoals de gadja, een doedelzak die lijkt op een doedelzak.

Er worden ook vaak verschillende luiten gebruikt, zoals de bouzouki, de baglama of de tsouras.

Popmuziek, die vooral door jonge Grieken gehoord wordt, richt zich steeds meer op westerse muziek, maar zonder de Griekse traditionele invloeden helemaal te verwaarlozen. Het resultaat is een zeer interessante, maar toch onmiskenbaar Griekse muziekstijl.

Rembetiko (of rebetiko) is een soort Griekse blues die opkwam in de jaren 1920 en die, net als de westerse blues, een belangrijke steunpilaar is in nieuwere muziek die vaak geciteerd wordt en waarvan de thema’s steeds weer opnieuw opgepakt worden.

Typische vertolkers van Griekse popmuziek zijn:

 • Haris Alexiou
 • Eleftheria Arvanitaki
 • George Dalaras
 • Kety Garbi
 • Elena Paparizou
 • Antonis Remos
 • Anna Vissi
 • Glykeria
 • en nog veel meer

Reistips: Waar moet je op letten als je rondreist in Griekenland

Wat is de beste tijd om naar Griekenland te reizen?

In Griekenland kun je, dankzij de Zuid-Europese ligging, een mediterraan klimaat verwachten.

De zomer is meestal erg droog, met temperaturen van 24-32°C. De winter is meestal vrij mild. De winter is meestal vrij mild met temperaturen boven de 10 °C en enkele regenachtige dagen. Sneeuw vind je meestal alleen hoog op de bergen en in de heuvels.

Vooral tussen juni en september is het weer perfect voor een strandvakantie in Griekenland. Van ongeveer mei tot oktober daalt de temperatuur zelden onder de 25 °C.

Maar het is ook in april warm genoeg. De maanden april en mei zijn bijzonder geschikt voor een actieve vakantie, zoals lange wandeltochten door de spannende en gevarieerde landschappen, een uitgebreide sightseeing tour of diverse sportieve vrijetijdsactiviteiten.

Om je een goed overzicht te geven van het Griekse klimaat, vind je hier een klimaattabel voor Athene:

Maand Maximumtemperatuur in °C Minimumtemperatuur in °C Gemiddelde regendagen Aantal uren zonneschijn per dag Watertemperatuur in °C
Januari 13.2 6.3 10 3 14.7
Februari 13.8 6.3 8 3 14.9
Maart 16.2 8.3 9 6 15.3
April 19.8 11.1 8 7 16.2
Mei 24,8 15,5 5 8 20,5
Juni 30,1 20,4 2 10 22
Juli 33 23,2 1 11 21,1
Augustus 33,1 23,3 1 11 21,9
September 28,6 19,7 4 7 21,2
Oktober 23,7 15,8 6 22,6
November 18,4 11,7 9 5 19,1
December 14,2 8,1 12 4 16,9

Hoe veilig is Griekenland?

Griekenland is over het algemeen een heel veilige vakantiebestemming. Je hoeft je geen zorgen te maken over je veiligheid tijdens je reis naar Griekenland.

Zoals overal moet je zuinig zijn op je kostbaarheden en niet onnodig met je rijkdom pronken. Dit geldt vooral op vliegvelden en andere plaatsen waar veel toeristen samenkomen.

Niettemin kun je steeds de meest recente reiswaarschuwingen en veiligheidsadviezen vinden op de website van het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s in Griekenland?

Griekenland is een malarialand. In 2011 waren er geïsoleerde gevallen van malaria in het zuiden van de Peloponnesos en in het oosten van Attica. Er is een laag, regionaal en seizoensgebonden besmettingsrisico.

Momenteel is het niet nodig om vooraf anti-malariamedicijnen in te nemen of om noodmedicijnen mee te nemen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Je moet echter nog steeds de aanbevelingen voor vaccinatie opvolgen.

Aanbevolen vaccinaties voor alle reizigers zijn:

 • Tetanus
 • Difterie

Reizigers die aan bijzondere risico’s blootgesteld zijn, wordt ook aangeraden zich te laten vaccineren tegen de volgende zaken

 • Hepatitis B (vooral bij langdurig verblijf)
 • Hepatitis A (in geval van slechte hygiënische omstandigheden)
 • Mazelen (voor alle kinderen)

Infectierisico’s zonder mogelijkheid tot vaccinatie zijn:

 • Ziekte van Lyme (april-oktober)
 • Intestinale infecties

Als je een kleine EHBO-doos samenstelt voor je aan je reis begint, ben je op de meeste dingen goed voorbereid. Het beste kun je het volgende inpakken

 • Een effectief anti-muggenmiddel (hoe minder beten, hoe kleiner de kans op infectie)
 • Pijnstillers en medicijnen tegen koorts en diarree (altijd nuttig)
 • Spray voor ontsmettingsmiddelen
 • Pleisters, wat verband en, natuurlijk, zonnebrandcrème zijn ook zinvol. Je moet in de zomer nooit zonder het laatste doen.

Als je niet zeker weet of je alle vaccinaties al gehad hebt, kun je het beste met je huisarts praten of advies vragen over reisgeneeskunde.

En als je andere medische aandoeningen hebt en regelmatig medicijnen moet innemen, vergeet dan niet een voorraadje in te slaan voor je op reis gaat.

Zijn er speciale toelatingseisen voor Griekenland?

Nee, er zijn geen officiële wettelijke voorschriften. Omdat Griekenland deel uitmaakt van de Europese Unie, is je Duitse identiteitskaart of paspoort voldoende om binnen te komen.

Een visum is niet nodig. De EU-regels inzake vrij verkeer zijn van toepassing, wat betekent dat elke EU-burger zich vrij in de EU kan verplaatsen en in elke lidstaat mag binnenkomen en verblijven.

Zorg er niettemin voor dat je je identiteitskaart of paspoort niet vergeet. Je kunt ook een kopie meenemen als je daar bent om te voorkomen dat ze verloren gaan of gestolen worden.

Hoe lang moet een rondreis door Griekenland duren?

Dit is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het hangt ervan af hoe intensief je Griekenland wilt ontdekken, hoe lang je vakantie kan duren en hoeveel geld je beschikbaar hebt.

Griekenland is een zeer gevarieerde en uitgebreide vakantiebestemming. De vele eilanden maken het niet gemakkelijk om in één vakantie snel alles te verkennen.

Je moet vaak van eiland naar eiland of tussen het vasteland en de eilanden reizen, hetzij per boot, hetzij met binnenlandse vluchten.

We raden je aan Griekenland twee of zelfs drie keer te verkennen, vooral omdat we verwachten dat je door Griekenland geboeid zult worden.

Zo kun je op je eerste reis een uitgebreide rondreis over het vasteland maken en alle belangrijke bezienswaardigheden bekijken, de grootste steden met hun opwindende nachtleven ontdekken en tussendoor uitrusten op de tamelijk lege en toeristisch-arme stranden die typisch zijn voor het vasteland. We raden een verblijf van minstens 10 dagen aan.

Op een volgende tocht kun je dan op weg gaan naar de talrijke Griekse eilanden. Griekenland biedt een enorme keuze en verscheidenheid. Elk eiland en elke eilandengroep heeft zijn eigen unieke charme.

Je kunt één groep eilanden kiezen en je daar uitleven, of proberen zo veel mogelijk eilanden te bezoeken. We raden een verblijf van minstens 8-12 dagen aan.

Natuurlijk kun je een verblijf op het vasteland ook combineren met bezoeken aan verschillende eilanden en proberen met een langer verblijf alles te bestrijken wat voor jou belangrijk is.

Hiervoor raden we je aan wat meer tijd te nemen om de vakantie vakantie te laten zijn. Je moet in staat zijn een uitgebreide rondreis in een periode van 2 tot 3 weken te voltooien.

Veel touroperators bieden verschillende soorten rondreizen aan. Ze noemen hun aanbiedingen bijvoorbeeld “In de voetsporen van de goden”, “Actieve vakantie in…” of “Leer Griekenland kennen”.

Afhankelijk van je interesses kun je een goed georganiseerde rondreis kiezen en meteen in het avontuur springen zonder het zelf te hoeven plannen.

De rondreis aanbiedingen worden ook al aangeboden met een navenant voldoende verblijfsduur.

Welke taal wordt er in Griekenland gesproken?

Grieks of modern Grieks wordt gesproken in Griekenland. Je kunt je echter ook verstaanbaar maken met een basiskennis van het Engels, vooral in bekende vakantiestreken en in hotels.

Een paar Griekse woorden zijn echter altijd handig, en als je alleen al probeert eenvoudige vragen of antwoorden in het Grieks uit te drukken, verdien je meteen sympathiepunten en tover je een glimlach op het gezicht van je Griekse gesprekspartner.

De belangrijkste woordenschat en zinnen vind je iets verderop onder “De belangrijkste basisbegrippen”.

Welke valuta heb ik nodig in Griekenland?

Griekenland trad in 2001 toe tot de Eurozone. Dus werd het vroegere betaalmiddel, de vroegere drachme, vervangen door de euro. Zo kun je gemakkelijk met euro’s betalen en hoef je je vóór je reis geen zorgen te maken over een wisselkoers.
Credit

cards worden aanvaard door alle grote hotels, autoverhuurbedrijven en veel winkels. Net als in Duitsland zit je met contant geld altijd aan de veilige kant.

Er zijn geldautomaten in de steden en vooral in de vakantieoorden. Zo hoef je je zakken niet met geld te vullen voor je aan je reis begint. Je kunt altijd naar een geldautomaat gaan als je in een stad bent. Als alternatief kun je travellers cheques gebruiken.

Op eigen houtje: Kan ik de rondreis in Griekenland zelf organiseren?

Als je Griekenland zonder reisorganisatie wilt ontdekken, kun je de reis zelf organiseren.

Je bent veel flexibeler zonder een vaste reisroute, maar je moet ook zelf voor alle boekingen zorgen. Met een beetje aanlooptijd en organisatietalent is dit echter ook mogelijk.

De beste manier om je accommodatie te plannen, een huurauto te boeken en naar Griekenland te gaan wordt hier uitgelegd.

Hoe kan ik accommodatie in Griekenland boeken?

In Griekenland zijn er een aantal hotels, privé-accommodaties en zelfs goedkope jeugdherbergen die je kunt boeken.

De gemakkelijkste manier is om je accommodatie vooraf te boeken. Zo kun je je tijdens je vakantie ontspannen en hoef je niet bang te zijn dat je de nacht in de open lucht moet doorbrengen.

Alle accommodatie kan snel en gemakkelijk geboekt worden via de gebruikelijke vergelijkingsportalen zoals booking.de, check24.de of urlaubsguru.de.

Als alternatief kun je ook kijken op airbnb.de. Dit is vaak de moeite waard als je met meerdere mensen wilt verblijven. Je kunt bijvoorbeeld een heel huis huren, en elke gast draagt zijn of haar deel bij.

Hoe kan ik een huurauto in Griekenland boeken?

Je kunt in bijna elke stad een auto huren. Het is echter meestal goedkoper om te boeken voor je aan je reis begint. De in het laatste deel genoemde vergelijkingsportalen bieden vaak kortingen aan in combinatie met andere boekingen.

Lees echter altijd goed welke verzekering inbegrepen is en welke voorwaarden het autoverhuurbedrijf opgeeft. Het is heel zinvol om een volle-tank-polis te hebben, een “alle kilometers gratis”-polis en uitsluiting van een eigen risico.

De meeste aanbieders vragen een borg bij afhaling. Het borgbedrag wordt op je credit card geblokkeerd (niet gedebiteerd) en vrijgegeven na terugkeer. Neem dus zeker je kredietkaart mee.

Als je toch de plaatselijke prijzen wilt vergelijken met de prijzen die op de grote vergelijkingsportalen staan, kun je ook rechtstreeks een autoverhuurbedrijf in je vakantiebestemming bellen.

Hoewel sommige van hen een eigen website en contactgegevens op het Internet hebben, zijn ze meestal terughoudend in het geven van exacte prijzen. Een persoonlijk gesprek aan de telefoon zou echter nuttig moeten zijn.

Je kunt ook spontaan blijven en direct ter plekke op zoek gaan naar de juiste aanbieding.

Vooral als je een bromfiets, scooter of quad zoekt, zal dit gemakkelijker zijn, omdat de meeste vergelijkingsportalen veel van deze voertuigen niet aanbieden of bemiddelen.

Wat je nog meer moet weten en overwegen

 • Je Duitse rijbewijs is ook geldig in Griekenland.
 • Tenzij anders aangegeven, is de maximumsnelheid 50 km/u in de bebouwde kom, 90 km/u in de bebouwde kom en 130 km/u op autosnelwegen.
 • Je moet in Griekenland ook niet onder invloed van alcohol of drugs rijden. Er geldt een bloedalcoholgrens van 0,5 promille. Je kunt dus beter geen tweede ouzo nemen na het eten als je nog fit moet zijn om te rijden.
 • Rechts verkeer is van toepassing.
 • Een gevarendriehoek, verbanddoos en brandblusser moeten aan boord zijn.
 • In tegenstelling tot wat nu in Duitsland gebruikelijk is, hebben voertuigen op Griekse rotondes geen voorrang. Het is rechts voor links.
 • Je mag alleen een hands-free telefoon gebruiken.
 • Veiligheidsgordels zijn verplicht.

Hoe kom ik in Griekenland?

De snelste en meest comfortabele manier om naar Griekenland te gaan is per vliegtuig. Er zijn 15 internationale luchthavens. Vele liggen op de eilanden, omdat dit populaire vakantiebestemmingen zijn. De grootste luchthavens liggen in Athene, Heraklion op Kreta, Thessaloniki en Rhodos.

Omdat er veel luchthavens zijn, is het vaak mogelijk om binnen het land van A naar B te vliegen. Je kunt het beste de vliegtarieven controleren op het moment dat je op reis gaat en beslissen of het zinvoller is een auto te huren of dat je liever binnenlandse vluchten neemt.

De snelste en meest comfortabele manier om naar Griekenland te gaan is beslist per vliegtuig. (Image source: unsplash.com / Ross Parmly)

Het Griekse vasteland is ook met de auto vanuit Duitsland te bereiken. Je kunt dus ook met je eigen voertuig door Griekenland toeren.

Maar bedenk wel dat je hiervoor extra tijd moet uittrekken. Van Zuid-Duitsland naar Athene, bijvoorbeeld, moet je rekenen op een zuivere rijtijd van zo’n 20 tot 25 uur. Het voordeel is dat je veel meer bagage mee kunt nemen dan met een vlucht.

Met meerdere reizigers kan dit een gave roadtrip worden, en je kunt onderweg naar Griekenland een of twee interessante stops maken.

Rijd echter regelmatig om beurten en neem voldoende pauzes om te voorkomen dat je een ongeluk krijgt door vermoeidheid of gebrek aan concentratie.

Wat je nog meer moet weten voor je rondreis door Griekenland

De belangrijkste grondbeginselen

Om je niet te laten verwarren door Grieks gedrag, geven we je nog een paar tips en uitleg.

De Griekse gebaren voor ja en nee zijn niet bepaald voor de hand liggend. Ze lijken op de Duitse gebaren, maar op het eerste gezicht worden ze andersom gebruikt.

Het gebaar voor Nee, bijvoorbeeld, lijkt meer op een omgekeerde knik. Als het goed gedaan wordt, wordt het hoofd naar achteren gegooid en wordt de tong meestal geklikt. Het gebaar voor Ja lijkt op een hoofdschudden.

Het hoofd is echter opzij gekanteld, zodat het voor de ongeoefende waarnemer op een hoofdschudden lijkt, maar het is meer een zijdelings knikken of een zwaaien van het hoofd.

Tot overmaat van ramp lijkt het Griekse woord voor ja op ons woord voor nee. In het Grieks heet ja “Né”.

Sommige gebaren kun je in Griekenland beter vermijden. Bijvoorbeeld, als je wilt laten zien dat alles in orde is, moet je het duimen omhoog gebaar vermijden. De Grieken vinden dit een obsceen gebaar.

Je moet ook je handpalm niet met gespreide vingers naar de ander uitsteken.

Dit zou in Griekenland als een belediging opgevat kunnen worden. Bij het tonen van het getal 5 moet je aan iets anders denken of gewoon je handpalm naar je toe draaien.

Als je in een restaurant of taverna bent, is het gebruikelijk dat één persoon de hele rekening betaalt. Afzonderlijke rekeningen zijn niet gebruikelijk. Als je apart wilt betalen, kun je dat het beste bij je bestelling zeggen.

Dit bespaart de ober wat werk en jou wat wachttijd bij het weggaan. Dit wordt echter waarschijnlijk niet op prijs gesteld. De meeste mensen vragen om ronde bedragen. Dit komt omdat de Grieken ofwel naar beneden afronden ofwel naar boven afronden. Kleinere bedragen worden vaak naar beneden afgerond.

Griekse vooroordelen

Bijna elke nationaliteit heeft te maken met vooroordelen en clichés. Zoek uit welke vooroordelen en clichés er over de Grieken de ronde doen en wat waar is

 1. Grieken zijn niet erg punctueel.
  Voor Noord-Europeanen lijkt dit misschien het geval te zijn. De Grieken definiëren punctualiteit gewoon anders. Net als in andere zuidelijke landen met een mediterraan klimaat is de middaghitte vaak een probleem in Griekenland. Dit dwingt je soms om je te ontspannen en haalt wat van de drukte uit het dagelijkse leven. Bepaal voor jezelf of dit een voordeel of een nadeel is. Maar de Grieken zijn zeker niet lui.
 2. Grieken drinken veel ouzo.
  Dat kun je beslist niet ontkennen. In Griekenland wordt veel van deze anijsschnaps gedronken. Vaak wordt er na de maaltijd gratis een rondje geserveerd. Maar er zijn regionale verschillen. Niet alle ouzo is hetzelfde. De Grieken hechten veel waarde aan kwaliteit als het om hun nationale drank gaat.
 3. Grieken zijn erg gastvrij.
  Ook dit cliché kan niet ontkend worden. Tot onze vreugde. De Grieken ervaren deze gastvrijheid als normaal. Wij Noord-Europeanen merken het alleen bijzonder omdat we er niet in deze mate aan gewend zijn. Zelfs in de toeristische streken blijven de Grieken zeer gastvrij.
 4. Voor de Grieken gaat er niets boven familie.
  Dit vooroordeel over de Grieken is ook waar. Ze zijn erg geïnteresseerd in hun familie en hebben meestal een goed gevoel van samenhang. Volwassenen blijven vaak lang thuis en genieten, net als de Italianen, van Hotel Mama.

Conclusie

Een rondreis door Griekenland is beslist een aanrader. Er zijn zoveel verschillende en boeiende dingen te zien in Griekenland dat geen enkele rondreis ter wereld deze verscheidenheid zou kunnen bestrijken.

Daarom raden we je aan je tijdens je reis rustig te houden en – als je er niet in slaagt iets te doen – uit te kijken naar je volgende rondreis naar Griekenland.

Het leuke van Griekenland is dat je het hele land kunt ontdekken, zowel met een georganiseerde reis als op eigen houtje.

Denk vóór je reis goed na over waar je je op wilt richten. Houd bij het boeken of plannen van je reis ook rekening met de reisperiode. Het zal relaxter zijn Griekenland te ontdekken als er minder toeristen zijn, maar je zult het nog steeds moeilijk hebben zonder een zomers klimaat en dus geweldige zwemervaringen. Maar voor uitgebreide sightseeing tochten en actieve vakanties kun je beter in het voorjaar of najaar gaan.

Zo ontsnap je niet alleen aan de hitte en de toeristen, maar geniet je ook van de rust en stilte en zul je zeker niet bevriezen.

Maar het maakt niet uit wanneer, waar en hoe je naar Griekenland reist. Het land, de mensen, de natuur en de cultuur laten je nooit meer los en je eerste reis erheen zal zeker niet je laatste zijn!

Foto bron: 123rf.com / 67025909

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies