rook boven een zwarte kamer
Laatst bijgewerkt: 14-10-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

21Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Wat heb je nodig voor een goed feest? Een hoop dingen! Denk aan goede muziek, leuk gezelschap, een fijne sfeer en de nodige zin om plezier met elkaar te maken. Om een geweldige feeststemming te creëren, is er echter één ingrediënt dat nooit faalt. Weet jij wat? Een rookmachine! In deze shopgids laten we je zien waarom een rookmachine altijd een uitstekend idee is voor een goed feestje.

Er zijn maar weinig accessoires die ieder feestje een leuk en origineel tintje geven. Rookmachines zijn echter net dat laatste detail dat je nodig hebt voor een levendige ervaring op feestjes, concerten, voordrachten en in disco’s. Is er een speciale reden nodig om een rookmachine te kopen? Niet echt! Met een rookmachine maak je overal een feestje van. Wil je weten wat de beste rookmachines op de markt zijn? In deze shopgids laten we het je zien!
Belangrijk om te weten

 • Een rookmachine is een apparaat dat zorgt voor stoom, wat lijkt op rook van verbranding, die vooral wordt gebruikt bij speciale effecten in films, discotheken en bij evenementen. De stoom ontstaat door water met glycerine te mengen.
 • Er zijn verschillende machines op de markt verkrijgbaar, die verschillen in het soort rook dat ze uitstoten. Naast het creëeren van de rook, kunnen ze deze ook in verschillende richtingen blazen, spelend met licht en schaduw en op het ritme van de muziek. De beste rookmachines zijn gemaakt van roestvrij staal en worden geleverd met een afstandsbediening.
 • Om de beste rookmachine te kopen, moet je rekening houden met een aantal belangrijke aankoopcriteria. We raden je aan om van tevoren onder andere naar het vermogen, de output, het besturings- en verwerkingssysteem, het materiaal, de veiligheidsmaatregelen en de verlichtingsopties te kijken.

Onze selectie: De beste rookmachines op de markt

Let maar eens op, op de beste feesten staat altijd een rookmachine. Soms heb je niet eens door dat ze er zijn, maar je geniet er altijd van. Deze apparaten zijn zeer eenvoudig te gebruiken en maken alles leuker. Als je niet goed weet welk model je moet kiezen, neem dan een kijkje in onze selectie met de beste modellen die verkrijgbaar zijn op de markt:

De meest praktische rookmachine met afstandsbediening

De rookmachine van BeamZ heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je namelijk een apparaat dat aan al je wensen voor een onvergetelijke avond voldoet.

De machine produceert een gelijkmatige en reukloze rook. Het apparaat is speciaal geschikt voor de kleinere ruimtes, thuisfeestjes en de beginnende DJ. De rookmachine is bovendien zeer eenvoudig te gebruiken. Je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken, even laten opwarmen, en klaar is DJ Kees.

De beste rookmachine met gekleurde verlichting

De rookmachine van AGPTEK is snel, krachtig en heeft ook nog eens een hele goede prijs. De snelle werking zorgt ervoor dat je binnen een mum van tijd een kamer vol sfeervolle rook hebt. Het apparaat heeft een vermogen van 500 watt en is dus iets krachtiger dan veel concurrerende apparaten met dezelfde prijs.

De rookmachine is bovendien voorzien van een handige afstandsbediening. Het grootste pluspunt van dit model vinden we echter de verlichtingsopties. Dankzij de sfeervolle LED-lampjes combineer je de rook eenvoudig met de meest levendige kleuren.

De beste rookmachine voor professionals

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De rookmachine van ETEC is de ideale rookmachine voor professionals. Het apparaat gebruikt de nieuwste technologieën en heeft met een vermogen van 3000 watt voldoende kracht om de rook ver een grote ruimte in te blazen. De machine wordt inclusief een handige afstandsbediening geleverd.

De FOG 3000 hoeft niet na 15 seconden opnieuw op te warmen zoals vergelijkbare modellen op de markt. Bij 100% uitstoot bereikt de machine een onovertroffen tijd van circa 2 minuten continue rook zonder heropwarming.

De beste rookmachine voor een themafeestje

BeamZ is voorloper op het gebied van de rookmachines. Er mocht daarom geen tweede rookmachine van dit merk in onze selectie ontbreken. Met dit model, speciaal ontwikkeld voor themafeestjes zoals een Halloweenparty, tover je je huiskamer binnen een mum van tijd om tot een sfeervolle dansvloer.

De rookmachine wordt geleverd met een blacklight / UV-spaarlamp met E27-fitting. De Blacklight is het welbekende lichteffect wat voor een mysterieus sfeertje zorgt waarbij witte en fluoriserende objecten oplichten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over rookmachines

Of je nu een bijzondere ervaring op een huisfeestje wilt of op zoek bent als professionele DJ, rookmachines bieden een unieke sfeer voor iedere soort gelegenheid. Om zoveel mogelijk plezier uit een rookmachine te halen, is het belangrijk dat je precies weet hoe je deze moet gebruiken. Hieronder geven we daarom antwoord op de meest gestelde vragen over dit product dat een saai feestje in een paar seconden omtovert in een onvergetelijke avond.

feest met rook

Een rookmachine is een apparaat dat zorgt voor stoom, dat lijkt op rook van verbranding, die vooral wordt gebruikt bij speciale effecten in films, discotheken en bij evenementen. (Bron: Lightfieldstudios: 130486725/ 123rf.com)

Wat is een rookmachine precies?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn rookmachines apparaten die zorgen voor voor stoom, wat lijkt op rook van verbranding. Een rookmachine wordt gebruikt bij speciale effecten in films, in discotheken en bij evenementen. Naast het creëeren van de rook, kunnen ze deze ook in verschillende richtingen blazen, spelend met licht en schaduw en op het ritme van de muziek.

Waarvoor kun je een rookmachine gebruiken?

Rookmachines zijn tools die ieder soort evenement veranderen in een onvergetelijke ervaring. De belangrijkste functie van een rookmachine is om de sfeer in bepaalde ruimtes te verbeteren, zodat mensen zich nog beter vermaken. Soms heeft een rookmachine echter ook een ander doel en wordt de machine gebruikt vanwege esthetische, decoratieve of artistieke doeleinden. Enkele voorbeelden van plekken waar rookmachines goed tot hun recht komen zijn:

 • Discotheken
 • Feesten en bruiloften
 • Muzikale concerten en voordrachten
 • Video- en filmproductie
 • Theatrale voorstellingen

Hoe werkt een rookmachine precies?

De meeste rookmachines werken op waterbasis. Hoewel er veel merken zijn en er opvallende verschillen kunnen zijn in het ontwerp en de kwaliteit van de componenten, is de werking van deze apparaten bijna altijd hetzelfde. Rookmachines zijn elektrische machines die stroom nodig hebben om op te warmen:

 1. De vloeistof die in de tank van de rookmachine wordt afgezet, wordt door een warmtewisselaar geduwd met behulp van een hogedruk-pomp. Deze warmtewisselaar houdt de temperatuur hoog zodat de vloeistof verdampt.
 2. De vloeistof herhaalt dit proces en zet zich met hoge snelheid uit, waardoor de damp door de sproeier van de machine wordt geforceerd.
 3. Wanneer de rook zich mengt met de meestal koudere buitenlucht, ontstaat er direct een dichte, ondoorzichtige damp, die erg op rook lijkt.

vol feest met rook

Rookmachines worden gebruikt om verschillende effecten te genereren op feestjes en andere evenementen. Voor het grootste effect kun je de rookmachine ook gebruiken in combinatie met verlichting of andere feestelijke elementen. (Bron: Nd3000: 102000438/ 123rf.com)

Wat voor vloeistof moet er in rookmachines?

Om de karakteristieke rook van rookmachines te genereren, moet je een speciale vloeistof in de tank te plaatsen. In de meeste gevallen is dit een vloeistof op basis van glycerine. Deze vloeistof, hoewel niet giftig, moet met zorg behandeld worden en vermeden worden door astmapatiënten en mensen die gevoelig zijn voor allergieën.

Welke stappen moet je volgen om een rookmachine te gebruiken?

De meeste rookmachines werken op een elektrische voedingsbron van 220 volt. Daarom is het eerste dat je moet doen als je op het punt staat om een van deze machines te gebruiken, ervoor zorgen dat je een stopcontact in de buurt hebt. Daarna is het een kwestie van het volgen van een reeks stappen die van toepassing zijn op bijna alle modellen. Hieronder zie je welke stappen dit zijn:

 1. Controleer of de aan/uit-knop op de machine uit staat, want het aansluiten van de machine terwijl deze aan staat, kan het apparaat beschadigen.
 2. Sluit de voedingskabel en de besturingskabel aan op de rookmachine.
 3. Vul de tank met de rookvloeistof. Gebruik nooit meer vloeistof dan door de fabrikant wordt aangegeven.
 4. Doe de tankdeksel dicht en check of deze goed is afgesloten.
 5. Schakel nu de rookmachine in.
 6. Wacht ongeveer 4 tot 5 minuten, afhankelijk van het model, tot de machine is opgewarmd. Na deze tijd moeten de LED-lampjes op de afstandsbediening gaan branden of van kleur veranderen. Dit geeft aan dat de machine klaar is voor gebruik.
 7. Houd de knop op de afstandsbediening ingedrukt terwijl de gewenste hoeveelheid rook wordt losgelaten.
 8. Als het model LED-lampjes heeft, gebruik dan de afstandsbediening ook voor de extra effecten.
 9. Nadat je klaar bent met het gebruik van de rookmachine, kun je deze uitschakelen en de stekker uit het stopcontact halen.
 10. Ruim het netsnoer en de afstandsbediening op.
 11. Bewaar de rookmachine op een veilige plaats, vrij van brandbare voorwerpen en buiten het bereik van kinderen.

Hoe maak je een rookmachine schoon?

Zoals voor alle elektrische apparaten geldt, hebben ook rookmachines enigszins onderhoud nodig als je wilt dat ze lang meegaan. Vooral als je van plan bent om de machine vaak te gebruiken, moet je op een aantal belangrijke details letten. Hieronder vind je een lijst met tips die je helpen om een rookmachine schoon te houden en zo lang mogelijk te gebruiken:

 1. Maak de tank van de rookmachine regelmatig schoon met een mengsel van water en azijn. We raden aan om dit buiten te doen, omdat de geur die de vloeistof afgeeft niet altijd even aangenaam is. Laat het mengsel een paar minuten werken en spoel de tank af.
 2. Controleer voor gebruik altijd de rookafvoer. Het kan gebeuren dat het mondstuk van het apparaat verstopt raakt met restjes van de rookvloeistof. Het is belangrijk om dit soort verstoppingen ten alle tijde te vermijden. Schraap de restjes van de machine af met het puntje van een mes. Werk voorzichtig om geen schade te veroorzaken.
 3. Gebruik een schone, vochtige doek om de buitenkant van de machine schoon te maken.
 4. Vervang van tijd tot tijd de vloeibare rookvloeistof door een reinigingsvloeistof en bedien de machine zoals je dat altijd doet. De reinigingsvloeistof zuivert de binnenkant van het apparaat, waardoor toekomstige storingen door verstoppingen worden voorkomen.

dj in concert

Er zijn verschillende machines op de markt verkrijgbaar, afhankelijk van het soort rook dat ze uitstoten. Naast het creëeren van de rook, kunnen ze de rook ook in verschillende richtingen blazen, spelend met licht en schaduw en op het ritme van de muziek. (Bron: Gojda: 92949831/ 123rf.com)

Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen bij een rookmachine?

Iedereen houdt van de effecten van rookmachines. Ze verbeteren de sfeer, zorgen voor spectaculaire effecten en creëren een uniek feestgevoel. Er zijn echter bepaalde voorzorgsmaatregelen die niet over het hoofd mogen worden gezien om een rookmachine veilig te gebruiken. In de tabel hieronder vind je de belangrijkste tips die je helpen de rookmachine zonder problemen in te schakelen:

Voorzorgsmaatregel Waarom?
Vermijd een slecht zicht Het is zeer ongemakkelijk om geen goed zicht te hebben, zowel voor je publiek als voor jezelf. In kleine omgevingen kan overmatig gebruik van rook het zicht van de mensen vertroebelen.
Gebruik nooit teveel rook achter elkaar Hoewel de rook uit rookmachines in principe niet giftig is, kan een overmatig gebruik in een kleine ruimte erg vervelend zijn.
Houd de machine buiten het bereik van kinderen Hoewel het gebruik van een rookmachine weinig risico’s met zich meebrengt, kunnen kinderen kwetsbaarder zijn voor allergieën en vergiftiging. Daarom is het het beste om de rookmachine niet tot zo weinig mogelijk te gebruiken als er kinderen in de buurt zijn.
Gebruik een vloeistof die speciaal voor rookmachines is ontwikkeld Fabrikanten van rookmachines geven meestal aan welke rookvloeistoffen het meest geschikt zijn voor het vullen van de tank. Volg deze tips op om schade aan het apparaat te voorkomen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om geen spijt te krijgen van je aankoop, is het belangrijk om van tevoren goed te bedenken wat voor rookmachine je wilt kopen. Het is tenslotte niet hetzelfde wanneer je een groot festival organiseert als wanneer je een klein feestje in je huiskamer geeft. Om de beste rookmachine te kopen, raden we je aan om op een aantal belangrijke factoren te letten. Hieronder ontdek je welke dit zijn:

Vermogen

Het vermogen van een rookmachine bepaalt de hoeveelheid rook die per keer naar buiten geblazen wordt. Ook is het vermogen bepalend voor het bereik van de machine. Het is erg belangrijk dat je de ruimte kent waar je de machine wilt gebruiken. Een te hoog vermogen voor een kleine kamer kan erg vervelend en zelfs gevaarlijk zijn. Neem een kijkje in de onderstaande tabel om een idee te krijgen van het vermogen dat geschikt is voor jouw evenement:

Gebruik
400 tot 700 watt Voor feesten en kleine ruimtes.
700 tot 1000 watt Voor locaties met een oppervlakte van tussen de 50 en 100 vierkante meter.
1000 tot 1500 watt Voor zalen en discotheken met een grootte van meer dan 150 vierkante meter.
2000 watt of meer Voor zeer grote grote zalen en buitenruimtes.

Tankinhoud

Voordat je een rookmachine koopt, is het belangrijk om te controleren hoe groot de tank van het apparaat is. De grootte van de tank is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de machine. Terwijl sommige modellen een tank hebben waar 9 liter vloeistof in past, zijn er ook modellen die slechts voldoende capaciteit bieden voor 300 milliliter. De ideale capaciteit, om nooit zonder rook te zitten, is tenminste 3 liter.

Afstandsbediening

Niemand is op zoek naar elektronische apparaten die moeilijk te gebruiken zijn. Hetzelfde geldt voor rookmachines. De meeste modellen zijn tegenwoordig gelukkig voorzien van een afstandsbediening, zodat je ze met één druk op de knop in kunt schakelen. Wil je een rookmachine met verlichtingsfuncties? Zoek dan naar een apparaat waarbij de lampjes eenvoudig te bedienen zijn.

LED-verlichting

Rookmachines zijn op zichzelf al geweldige apparaten. Het effect van de rook geeft een bijzondere en spectaculaire twist aan je evenement. Stel je voor dat je daarnaast ook nog kunt spelen met een set LED-lampen om schaduwen en kleuren te genereren op de dansvloer. Steeds meer rookmachines hebben verlichtingsopties die voor het nodige extra effect zorgen. We raden je aan om op zoek te gaan naar een dergelijk model. Zo weet je zeker dat je nog meer plezier uit je aankoop haalt.

meisje op rookfeestje

Rookmachines geven veel sfeer aan je evenement.
(Fuente: Subbotina: 86896685/ 123rf.com)

Samenvatting

Een rookmachine is een apparaat dat zorgt voor stoom, wat lijkt op rook van verbranding en die wordt gebruikt bij speciale effecten in films, in discotheken en bij evenementen. Ze creëeren een spannende sfeer en geven net dat extra tintje aan je feestje. Rookmachines worden ook gebruikt in toneelstukken of in de bioscoop voor decoratieve en esthetische doeleinden. Ze werken met een vloeistof die een mengsel is van water en glycerine.

Er zijn verschillende soorten rookmachines op de markt. Een rookmachine kan verschillen in de dichtheid van de rook die het produceert, de manier waarop de tank wordt verwarmd en het soort vloeistof dat het apparaat nodig heeft om te werken. Veel modellen combineren bovendien rook met LED-verlichting om opvallende schaduweffecten te genereren en zijn eenvoudig met een afstandsbediening te besturen.

Vond je onze shopgids over rookmachines interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij alles te weten komen over rookmachines.

(Bron van de header afbeelding: Nikkytok: 71219181/ 123rf.com) 

Recensies