Laatst bijgewerkt: 30-03-2023

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

26Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Rookmelders, ook wel brandmelders genoemd, zijn apparaten die zijn ontworpen om het ontstaan van een brand in huizen en gebouwen te detecteren. Rook ontstaat uit een verbranding die een reeks deeltjes genereert die in de lucht worden verspreid. Rookmelders kunnen de genoemde deeltjes en andere gassen opvangen en een alarm afgeven.

Om de meest geschikte rookmelder te vinden, moet je rekening houden met een aantal belangrijke aspecten. Om je hierbij te helpen, hebben we een rankinglijst gemaakt met de beste modellen die er op de markt verkrijgbaar zijn. Verder vind je in deze shopgids alle informatie en tips die je nodig hebt om de rookmelder te vinden die het beste bij jouw behoeften past.
Belangrijk om te weten

 • Het gemak om de rookmelders te installeren en te onderhouden zijn 2 belangrijke factoren bij de aanschaf ervan. Een juiste installatie en onderhoud kunnen je leven redden in geval van een brand. Gelukkig zijn de apparaten over het algemeen niet erg duur en zeer eenvoudig te installeren.
 • De modernste apparaten (die amper meer dan € 20,- kosten) hebben communicatiefuncties. Dat wil zeggen dat ze met elkaar kunnen communiceren om meer bescherming in het hele huis te bieden.
 • Rookmelders zijn belangrijk, vooral tijdens de slaapuren. Als er een brand ontstaat, zullen de apparaten je waarschuwen. De alarmen die speciaal zijn ontworpen om het hele huis te wekken, helpen je om ongelukken en grote financiële verliezen te voorkomen.

Onze selectie: De beste rookmelders op de markt

Smartwares Rookmelder

Met deze rookmelder van Smartwares investeert u in uw veiligheid en die van uw dierbaren. Het biedt u de gemoedsrust die u zoekt en de garantie dat u tijdig gewaarschuwd wordt bij brand.
Kies voor een betrouwbaar en doeltreffend product met de Smartwares rookmelder en laat uw veiligheid niet aan het toeval over.

Elro Rookmelder

Bovendien maakt de bijgeleverde magneet montage set het installeren van de ELRO rookmelder een fluitje van een cent, zodat u binnen enkele minuten een rookvrije en veilige woonomgeving kunt creëren.

En mocht er onverhoopt toch iets misgaan met uw rookmelder, dan kunt u met een gerust hart vertrouwen op de uitgebreide garantie van 5 jaar.

Elro Rookmelder

Als het aankomt op uw gezinssituatie, zijn functionaliteit en gemoedsrust essentieel. Daarom is deze rookmelder uitgerust met een eenvoudig te gebruiken testknop om de functies te testen en ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt.
Heeft de batterij toch zijn laatste adem uitgeblazen? Geen zorgen, de ELRO Rookmelder informeert u met een lege batterij indicator. Daarnaast profiteert u van een handige pauzefunctie om valse alarmen te voorkomen.

Brennenstuhl Rookmelder

Ontdek de Brennenstuhl Rookmelder RM C 9010, de ideale bescherming voor u, uw gezin en uw eigendommen. Deze rookmelder is ontworpen om vroegtijdig rook in uw interieur te detecteren en u tijdig te waarschuwen voor mogelijke gevaren.
U kunt rekenen op extra veiligheid, aangezien deze brandmelder getest en gecertificeerd is volgens EN 14604.

Als het gaat om de veiligheid van jezelf en van de mensen om je heen, is het belangrijk om alle tools in huis te hebben die je hierbij kunnen helpen. Wil je brandongevallen in huis voorkomen? Dan raden we je aan om rookmelders te installeren. Om je aankoop te vergemakkelijken, hebben we de 5 beste modellen op de markt geselecteerd.

1e plaats: Google Nest Protect

Deze slimme rook- & CO-melder van Google Nest Protect speurt naar snel brandend en langzaam smeulend vuur, en naar koolmonoxide. De Nest Protect vertelt je met een heldere stem wat er aan de hand is en waar. De Nest Protect kan worden uitgezet vanaf je mobiel en stuurt zelfs berichten naar je mobiel als je niet thuis bent. Bovendien controleert hij zichzelf automatisch. De Nest Protect Rookmelders kun je onderling draadloos met elkaar koppelen en ze werken ook samen met de Nest Thermostaat en Nest Cam.

2e plaats: Smartwares RM218/3

De rookmelders van Smartwares maken allemaal gebruik van een optische sensor. Een optische sensor reageert snel op smeulbranden, geeft minder vaak een vals alarm en is milieuvriendelijk. De batterij van de RM218 Rookmelder heeft een levensduur van 10 jaar waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het vervangen van de batterijen. De rookmelder is uitgerust met een slaap- en pauzestand. De slaapstand kan gebruikt worden om de rookmelder tijdelijk uit te schakelen.

3e plaats: Alecto SA-110 twin

Het grote voordeel van de Alecto SA-110 twin is dat deze set van 2 rookmelders geleverd wordt met een sterke batterij die een levensduur heeft van maar liefst 10 jaar. Eenmaal geïnstalleerd – een eenvoudig klusje – heb je er voor lange tijd geen omkijken naar. Veel klanten vertellen dat ze de SA-110 twin rookmelder met 10 jaar levensduur, meenemen naar hun vakantieadres of in de caravan. En daarvoor is hij natuurlijk ook uitermate geschikt. Waarom zou je op vakantie met minder genoegen nemen dan een vertrouwd en veilig gevoel zoals thuis.

4e plaats: FireAngel ST-622

[

De FireAngel ST-622-BNLT P-Line rookmelder is voorzien van de 2de generatie Thermoptek™ sensortechnologie, deze combineert de nieuwste optische en thermische technieken. Hierdoor is een snellere responstijd bij zowel detectie van smeulbrand als uitslaande brand met tevens verminderde kans op vals alarm. De rookmelder is voorzien een verzegelde Panasonic batterij wat resulteert in high-end prestaties en 100% betrouwbaarheid. Met 10 jaar fabrieksgarantie.

5e plaats: Ei Electronics Ei650

Op de eerste plaats in onze rankinglijst vind je de rookmelder van Ei Electronics. De rookmelder werkt met een lichtbron, die zich in de rookmelder bevindt. Als er rook bij komt, wordt het licht verstoord. Dit wordt door de detector opgemerkt. Daardoor zal het alarm afgaan. De batterij van het apparaat gaat tenminste 10 jaar mee. Aangezien de melder geen vervelend knipperend LED-lampje heeft, is deze ook geschikt voor gebruik in de slaapkamer.

De rookmelder beschikt over een vijfvoudige bescherming tegen een vals alarm. Het apparaat heeft een grote dempknop, die handig en gemakkelijk te bereiken is als je het apparaat snel uit wilt zetten. De knop is zo groot dat je deze eenvoudig vanaf de grond kunt bedienen met een bezemsteel. Je kunt de melder van tevoren testen met een verminderd testvolume. Het product wordt gemaakt in de fabriek in Shannon, Ierland, onder streng toezicht volgens de Europese wetgeving.

Shopgids: Alles wat je moet weten over rookmelders

Rookmelders zijn detectoren die kunnen helpen om je leven te redden. Het zijn apparaten die niet veel hoeven te kosten en eenvoudig te installeren zijn. De meeste ongelukken thuis hebben met vuur te maken. Het kiezen van de meest geschikte rookmelder kan soms lastig zijn, omdat er veel verschillende soorten modellen op de markt verkrijgbaar zijn. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom rookmelders.

Wat zijn rookmelders precies?

Een rookmelder is een alarm dat de aanwezigheid van rook in de lucht detecteert en een geluidssignaal geeft voor het gevaar van brand. Op basis van de detectiemethode zijn er 2 belangrijke soorten te onderscheiden: de ionische en de optische detectoren. Beide soorten zijn gevoelig voor verbrandingsdampen, hoewel ionische iets gevoeliger zijn dan optische rookmelders.

Een rookmelder kan een zelfstandig apparaat zijn, maar steeds vaker zijn rookmelders verbonden met een brandmeldinstallatie. Het doel van een brandmeldinstallatie is een brand tijdig te ontdekken, zodat de interne organisatie kan worden gewaarschuwd en de desbetreffende personen in veiligheid gebracht kunnen worden.

Repairman Installing Smoke Detector On Wall

De beste rookmelders zijn gevoelig en detecteren de rook in een vroeg stadium, maar springen tegelijkertijd niet zomaar aan.
(Bron: Andriy Popov: 116953163/ 123rf.com)

Welke regelgeving bestaat er in Nederland rondom rookmelders?

Voorheen was het niet verplicht om een rookmelder in je huis te installeren. Vanaf 1 januari 2003 is deze wetgeving echter veranderd. Volgens het Bouwbesluit is het sindsdien verplicht om in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten rookmelders te installeren. Ook in huizen van voor die tijd is het raadzaam om dit te doen. Rookmelders zijn zeer eenvoudig te installeren, hoeven niet veel te kosten en kunnen het leven van jou en je familie redden.

De wet geeft aan dat de rookmelders niet-ioniserende melders (optische melders) moeten zijn, aangesloten op het lichtnet en voorzien van een batterij back-up. Bij rookmelders heb je met diverse normen en wettelijke voorschriften te maken:

 • Woningwet
 • Bouwbesluit
 • NEN 2555
 • NEN-EN 14604
 • Kwaliteitsnorm (BRL)
 • KOMO Keur

Wat is de internationale regelgeving rondom rookmelders?

De kwaliteitsnorm die wordt gebruikt voor de internationale productie van rookmelders is ISO 7240-7. In de Verenigde Staten worden ze gemaakt met behulp van de UL268. In de Europese Unie wordt de rookmelder vervaardigd volgens de productienorm EN 54 deel 7, ontwikkeld door de Europese Commissie voor Standaardisatie (CEN).

Welke soorten rookmelders zijn er?

Er bestaat een breed scala aan rookmelders op de markt. Zoals we hebben gezien, kunnen ze over het algemeen worden onderverdeeld in ionische en optische detectoren. Dit is echter een enigszins brede indeling. In werkelijkheid zijn er veel andere soorten detectoren, zoals bijvoorbeeld de vlammenmelder en de hittemelder.

Hieronder vind je een tabel met de verschillende soorten rookmelders en hun kenmerken:

Soort Werking Toepassing Voordelen Nadelen
Optische rookmelder Werken door het optische effect van rook. Het alarm wordt geactiveerd als de rook de sensor bedekt. Worden in huizen het meest gebruikt. Zijn zeer goedkoop, eenvoudig te installeren en vereisen weinig onderhoud. Detecteren alleen branden en geen gassen.
Lijnmelder (beamdetector) De rook verstoort de geprojecteerde straal en laat het alarm afgaan. Geschikt voor oppervlakken met een maximum grootte van 1400m2. Worden gebruikt in grote ruimtes met hoge plafonds. Snelle reactie op brand met dampen en eenvoudig te installeren. Kunnen problemen geven in gebouwen met airconditioning.
Optische puntrookmelder In een optische puntrookmelder bevindt zich een fotodiode en een lichtbron. Zodra de rook in de melder doordringt en het licht verstoort, gaat het alarm af. Detectie van langzame branden. Geschikt voor computerruimtes. Beter besteed tegen luchtstromen dan ionische modellen. Detecteert geen zwarte rook, omdat het geen licht verspreidt.
Ionisatierookmelder Werken op basis van de afname van elektrische stroom die wordt gevormd door geïoniseerde O2- en N2-moleculen zodra de rook doordringt. Industrieel gebruik en voor langzaam ontwikkelende branden. Stabiel in drukvariaties. Zijn vaak duurder en onderworpen aan IMO-voorschriften voor de goedkeuring van radioactieve apparaten.
Detectoren met weerstandspunt Gebaseerd op het principe van een weerstandsbrug. Worden geactiveerd in de aanwezigheid van rook- en vochtdeeltjes op een rooster met een elektrische brug. De deeltjes verhogen de geleidbaarheid en activeren het alarm. Worden voornamelijk gebruikt als koolmonoxidedetector. Reageren snel in aanwezigheid van rook en gas. Gaan ook af op basis van waterdamp en zijn overgevoelig.
Detectoren met proefmonsters Een afzuigpomp zuigt regelmatig een luchtmonster op en analyseert deze. Worden vooral gebruikt in scheepsruimen. Hebben weinig voordelen en worden daarom bijna niet meer gebruikt. Het gebruik ervan wordt niet aangeraden. Zijn duur om te installeren.
Taguchi-sensoren Werken door middel van een halfgeleiderkristal met verwarmingsweerstanden. Afhankelijk van het type Taguchi-sensor dat je in de schakeling gebruikt zul je moeten experimenten en bepaalde onderdelen andere waarden moeten geven. De Taguchi-modellen zijn relatief goedkoop. De apparaten maken geen onderscheid tussen gassen, dampen en rook.

Wat is het certificaat van een derde of een onafhankelijk laboratorium?

Alle rook- en branddetectieproducten moeten worden goedgekeurd door een onafhankelijk laboratorium, een derde partij die de minimale veiligheid en kwaliteit van deze apparatuur certificeert. Dit is belangrijk omdat rookmelders zijn ontworpen om levens te redden. Het certificaat van derden garandeert dat de fabrikant voldoet aan de minimale fabricagevereisten.

Binnen de certificering moet de derde partij niet alleen de kwaliteit van de apparatuur aantonen, maar moet het productiebedrijf ook een managementplan tonen, dat bewijst dat alle vervaardigde producten van dezelfde kwaliteit zijn. Er bestaan verschillende laboratoria met wereldwijd prestige en erkenning.

Waar moet je op letten bij de installatie van een rookmelder?

Veel mensen plaatsen een rookmelder in de keuken. Dit is echter meestal niet de beste plek, omdat het apparaat onnodig geactiveerd kan worden door de damp en rook die ontstaat tijdens het koken. Het is het beste om de rookmelders buiten de keuken te installeren, indien mogelijk tussen de keuken en de woonkamer, op het plafond en gecentreerd, zodat het apparaat goed kan werken.

Om beter te begrijpen waar en hoe je rookmelders moet installeren, vind je hieronder een lijst met enkele basis installatieprincipes:

 • Als de temperatuur van het plafond hoger is dan 37,8 graden Celsius (ºC), raden we je aan om een model te kiezen dat specifiek geschikt is voor hogere temperaturen. Anders zal het apparaat door de hitte afgaan.
 • Installeer de rookmelder niet in de keuken. De damp en rook die van het koken afkomt zal de melder activeren en valse alarmen veroorzaken.
 • Installeer de detector niet op een plaats met sterke trillingen.
 • Het effect van vocht kan de werking van het apparaat beïnvloeden. Installeer de detector daarom niet in hoeken of plaatsen met veel vocht.
 • Het wordt aanbevolen om op iedere 60 m2 een rookmelder te plaatsen.
 • Als de plafonds van je huis erg hoog zijn, moeten er meer detectoren worden geïnstalleerd. Dit wordt gedaan om het ‘rookkegel-effect’ tegen te gaan.

Hoe onderhoud je een rookmelder?

Branddetectiesystemen hebben onderhoud nodig om goed te kunnen werken. Optische rookmelders hebben over het algemeen meer zorg nodig dan de rest. De onderdelen van het optische apparaat, die de variaties van het licht opvangen, moeten altijd schoon worden gehouden.

Het is belangrijk om de rookmelders goed schoon te houden, omdat de werking van het apparaat anders beïnvloed kan worden door stof, vocht en vuilophoping. Hierdoor kan het alarm onnodig worden geactiveerd. Tegelijkertijd is het belangrijk om de levensduur van de batterij in de gaten te houden. Gelukkig bevatten rookmelders meestal een knop die het aflezen van de status van de batterij vergemakkelijken.

Welke nadelen kan een rookmelder hebben?

Er zijn maar weinig nadelen te vinden rondom het gebruik van een rookmelder. Rookmelders zijn onmisbare apparaten voor bij jou thuis, die je leven kunnen redden. In het geval van een model van slechte kwaliteit kan er echter sprake zijn van ‘valse alarmen’. Rook uit de keuken, een sigaret of zelfs stoom uit de badkamer kunnen in die gevallen het alarm onterecht af laten gaan.

Dit kan te wijten zijn aan de slechte kwaliteit van de detector, maar ook aan de onjuiste installatie ervan. Soms kan het lastig zijn om de rookmelder te installeren. Sommige modellen bevatten al het benodigde materiaal, andere niet. Daarnaast kun je gedoe krijgen met de batterijen, met name als deze kort mee gaan of als ze vereisen dat je periodieke controles uitvoert. Op deze punten na zal een rookmelder echter vooral veel voordelen bieden. Met een rookmelder ben je voorbereid wanneer er een brand uitbreekt in huis.

Person Operating Smoke Detector With Mobile Phone

Afhankelijk van de kwaliteit van de rookmelder, biedt deze extra functies. Slimme rookmelders kunnen via een app aan en uit gezet worden en berichten sturen als je niet thuis bent.
(Bron: Andriy Popov: 104194298/ 123rf.com)

Waar moet je een rookmelder plaatsen?

De afmetingen van het huis of de kamer waar je de detector wilt plaatsen, bepalen het aantal benodigde rookmelders. Maar er zijn nog meer factoren waar je naar moet kijken. Er zijn modellen die alleen door professionals geplaatst kunnen worden. Het is daarnaast belangrijk om de rookmelder niet naast een ander apparaat te plaatsen dat de werking ervan kan belemmeren.

Hieronder vind je een lijst met enkele tips over waar en hoe je de rookmelder moet installeren:

 • Homologatie. Allereerst willen we er nogmaals op wijzen dat je alleen goedgekeurde en gecertificeerde rookmelders moet kopen.
 • Elektricien. Op het lichtnet aangesloten alarmsystemen moeten worden geïnstalleerd door een erkende elektricien.
 • De beste plaats om de rookmelder te installeren is in het midden van het plafond. De reden hiervoor is dat in de hoeken van het plafond de lucht niet voldoende circuleert.
 • Wees voorzichtig met het plaatsen van een detector. Houd tenminste 30 centimeter ruimte tussen de melder en ieder decoratief voorwerp.
 • Voorkom valse alarmen. Het is niet handig om een rookmelder in de keuken te plaatsen. In plaats daarvan raden we aan om temperatuurdetectoren te gebruiken, die plotselinge stijgingen detecteren en op basis daarvan waarschuwen voor risico op brand.
 • Installeer een detector in iedere kamer (behalve in de keuken en badkamer). Op die manier bescherm je jezelf en je gezin in het hele huis.
 • Selecteer de locatie van de rookmelder aandachtig. Plaats het apparaat niet in de buurt van andere apparaten en luchtuitlaten die invloed kunnen hebben op de werking ervan.

Hoe moet je een rookmelder kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten rookmelders verkrijgbaar. Afhankelijk van de kwaliteit van de rookmelder, biedt deze wel of geen extra functies. Veel modellen hebben bijvoorbeeld een mute-knop om het alarm te stoppen als het per ongeluk wordt geactiveerd. Het is ook belangrijk om testsystemen voor de status van de batterij te hebben en de werking van het apparaat te controleren.

Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste accessoires en functies waar een goede rookmelder aan voldoet:

 • Mute-knop om het alarm in het geval van een ‘vals alarm’ uit te zetten.
 • Beveiligingslichten voor verlichting tijdens het alarm.
 • Melding bij een centraal meldpunt als onderdeel van de brandmeldinstallatie.
 • Koppelbaar, zodat je alle melders in je woning op elkaar aan kunt sluiten.
 • Mobiele applicatie om meldingen op je mobiele telefoon te ontvangen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn veel verschillende merken en modellen rookmelders op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Over het algemeen is het niet makkelijk om het model te vinden dat het meest geschikt is voor jouw woning. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een lijst met de belangrijkste aankoopcriteria bij de keuze voor een brandmelder:

 • Functionaliteiten
 • Voeding
 • Connectiviteit
 • Mute-functie
 • Soort
 • Installatie
 • Gevoeligheid
 • Alarm

Functionaliteiten

De meeste rookmelders worden gebruikt om het ontstaan van een brand te detecteren. De apparaten reageren op de deeltjes die de rook vormen en geven een waarschuwingssignaal. Over het algemeen detecteren ze meestal niets anders dan rook. Sommigen modellen reageren echter ook op stoom van kokend water of een bad, maar dit is een teken van slechte kwaliteit.

Andere apparaten hebben extra functies zoals de detectie van gassen als CO2. Deze apparaten zijn iets geavanceerder en kunnen gevaarlijke gaslekken detecteren. Er zijn ook modellen met LED-verlichting die worden ingeschakeld door bewegingsmelders en dienen om ’s nachts te verlichten.

Human Finger Testing Smoke Detector

Het is gebruikelijk dat een rookmelder een mute-knop heeft om het alarm te stoppen als deze per ongeluk wordt geactiveerd.
(Bron: Andriy Popov: 103822567/ 123rf.com)

Voeding

Meestal bevatten rookmelders 1,5 V AA- of AAA-batterijen. Het zijn apparaten die weinig energie verbruiken, waardoor ze jarenlang mee gaan zonder dat je de batterij hoeft te vervangen. Sommige meer geavanceerde modellen werken met geïntegreerde batterijen. Deze modellen werken tot 10 jaar zonder onderbreking.

Het probleem met rookdetectoren met een geïntegreerde batterij is dat deze niet kan worden opgeladen. Na 10 jaar is de batterij leeg en moet je het apparaat vervangen. De meeste apparaten zullen je met een marge van ten minste 30 dagen op de hoogte brengen voordat de batterij leeg is. Je kunt er ook voor kiezen om de rookmelder op het lichtnet aan te laten sluiten door een professional, zoals over het algemeen wordt aangeraden door experts.

Connectiviteit

We raden aan om voor een rookmelder te kiezen die je op andere apparaten kunt aansluiten. Sommige modellen kun je met elkaar verbinden. Er zijn ook rookmelders die met andere soorten detectoren zoals gasdetectoren gesynchroniseerd kunnen worden. Op deze manier zullen alle apparaten in je huis een alarm afgeven wanneer een van hen wordt geactiveerd.

De meeste rookmelders op de markt hebben geen bedrading nodig voor de installatie ervan. Wel bestaan er modellen die op het lichtnet of op een telefoonkabel moeten worden aangesloten. Dit komt omdat ze mededelingen afgeven aan een alarmcentrale. Deze modellen zijn duurder en moeten door professionals geïnstalleerd worden.

Mute-functie

Om een vals alarm te stoppen, zul je geïnteresseerd zijn in een demp- of pauze-knop. Met deze knop kun je het signaal stoppen, zonder het apparaat volledig te deactiveren. Deze optie is belangrijk, omdat je hiermee niet het volledige apparaat hoeft te demonteren. Hiermee vermijd je het gevaar om te vergeten het apparaat weer startklaar te maken, waardoor het niet werkt wanneer nodig.

Tegenwoordig vind je deze optie op bijna alle rookmelders, samen met andere functies zoals het opnieuw kalibreren van de sensor of het controleren van de batterijstatus. Deze knoppen zijn meestal groot en bieden toegang vanaf de grond, door bijvoorbeeld een bezemsteel te gebruiken.

Soort

Rookmelders kun je in 2 overkoepelende categorieën indelen: de optische en ionisch rookmelders. De eerste soort hebben een lens die de veranderingen detecteert die door rook in het licht worden gegenereerd en zijn de meest gebruikte en goedkope modellen. Je vindt ze in veel huizen. De installatie ervan is erg makkelijk en je kunt ze voor minder dan € 20,- vinden.

De ionisatierookmelders zijn gevoelig voor vocht en kleine deeltjes die tijdens een brand in de omgeving worden verspreid. Ze reageren meestal snel en zijn over het algemeen ook niet erg duur. Er zijn ook gecombineerde modellen. Het gebruik hiervan wordt aanbevolen omdat ze ook CO2 en gassen detecteren, wat een veel completere bescherming voor je huis biedt.

Installatie

Een van de vragen die men zichzelf vaak stelt, is hoe ingewikkeld het kan zijn om een rookdetectiesysteem in het huis te installeren. Hoewel het grotendeels afhankelijk is van het type detector dat je koopt, is installatie ervan over het algemeen heel eenvoudig. Je hoeft de detector niet eens aan het plafond te schroeven, je kunt hem ook gewoon vastplakken met een soort tape.

Het is meestal ook niet nodig om het apparaat te configureren. Je moet het gewoon starten en controleren of het goed werkt. Dit kun je doen door een vel papier op een veilige plaats te branden, zoals in bad of bij de gootsteen. Als je voor een complexer systeem hebt gekozen, raden we je aan om een professionele elektricien in te schakelen om het systeem te laten installeren.

Gevoeligheid

De gevoeligheid van de rookmelder is een belangrijk criterium voor de werking ervan. Een te gevoelige detector zal bij iedere soort rook en alles wat daarop lijkt afgaan. Dit zal uiteindelijk tot een hoop irritatie leiden, omdat de rookmelder ook af zal gaan door de damp die van het koken afkomt, de rook van een sigaret of zelfs het stoom uit de badkamer. Deze valse alarmen zorgen ervoor dat je de detector al snel beu zal zijn en uiteindelijk loskoppelt en opbergt.

De beste rookmelders hebben een grote gevoeligheid en detecteren de rook zeer snel, maar gaan tegelijkertijd niet zomaar af. Als je niet zeker bent van de gevoeligheid van het apparaat dat je wilt kopen, raden we je aan om naar de opmerkingen van andere kopers te kijken. Als ze klagen dat de rookmelder niet op tijd werd geactiveerd bij een brand, koop het dan niet, en vice versa. Kies een model dat goed werkt.

Alarm

Het alarm is een van de belangrijkste elementen van de rookmelder. Naast het detectiesysteem is het alarm beslissend voor je aankoop, omdat dit de enige manier is om te weten of er brand in je huis is. Gooi elk model met zwakke of lage hoorbare signalen direct weg, het is belangrijk dat je het alarm direct hoort als het afgaat.

De intensiteit van het alarm wordt meestal op de verpakking van de rookmelder aangegeven door de fabrikant. De meeste detectoren hebben een alarm van 85 decibel, een aantal dat meer dan voldoende zal zijn om het hele huis wakker te maken in geval van brand.

Samenvatting

Een rookmelder kan je leven redden. Rookmelders detecteren de rookdeeltjes die kunnen wijzen op brand en geven een geluidssignaal af. Normaalgesproken is het niet voldoende om een enkele detector voor het hele huis te hebben. Het is het beste om er één per kamer te hebben, hoewel een enkele detector in de gang naast de keuken al een verschil kan maken.

Er zijn veel verschillende soorten en modellen rookmelders verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Sommige modellen zijn extra gevoelig, kunnen worden aangesloten op je mobiel of bieden keuze tussen verschillende alarmen. In deze shopgids vind je een overzicht van de 5 beste modellen en alle informatie die je nodig hebt om de meest geschikte brandmelder voor bij jou thuis te vinden.

Vond je onze shopgids over rookmelders interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie zodat ook zij de beste rookmelder kunnen vinden.

Bron van de header afbeelding: Stein-Ove Bratthammer/Pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies