Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Websites en hun communicatiemiddelen evolueren voortdurend. Een van deze nieuwe vernieuwingen is de RSS feed. Met behulp van een RSS feed kan informatie in een compacte vorm verzonden en ontvangen worden, wat zowel de abonnee als de webmaster talrijke voordelen biedt.

In dit artikel leggen we alles uit over RSS feeds en vertellen je over de belangrijkste vragen en feiten. Na het lezen ervan ben je op de hoogte en kun je genieten van de voordelen van een RSS feed, of je nu abonnee bent of webaanbieder.
Belangrijk om te weten

  • RSS staat voor Really Simple Syndiaction, wat “echt eenvoudige distributie” betekent. Met behulp van dit hulpmiddel kun je gemakkelijk informatie zenden en ontvangen en het biedt zowel de gebruiker als de webmaster talrijke voordelen.
  • Met een RSS feed ontvangen gebruikers de nieuwste bijdragen zonder dat ze de afzonderlijke websites apart en rechtstreeks hoeven op te roepen. De webmaster, van zijn kant, kan zijn nieuws handig en gemakkelijk naar zijn geadresseerden sturen zonder ze voortdurend te moeten bijwerken.
  • Je kunt een RSS feed bookmarken met een dynamische link, hem handig per e-mail ontvangen of hem gewoon met software ontvangen. Bovendien kun je de bijdragen van de RSS feed ook als podcast ontvangen en de artikelen gemakkelijk en op elk moment beluisteren.

Woordenlijst item: De term RSS feed in detail uitgelegd

In het volgende gedeelte hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen over het onderwerp RSS feeds uitgekozen en ze hier voor jou in detail beantwoord.

Wat is een RSS feed?

De term RSS staat voor “Really Simple Syndication”. Met behulp van een RSS feed kun je inhoud van het Internet weergeven. De RSS feed moet door een gebruiker op de website worden geabonneerd om de laatste nieuwtjes en artikelen te ontvangen. Dit kan per e-mail of met behulp van een “RSS reader”.

Met behulp van een RSS feed ontvang je voortdurend de nieuwste artikelen van de websites waarop je bent geabonneerd. Dit betekent dat je ze niet meer rechtstreeks en individueel hoeft te bezoeken om op de hoogte te blijven. (Image source: geralt / Pixabay)

De gebruiker ontvangt informatie van een grote verscheidenheid aan websites in een compacte vorm, terwijl de webmaster gemakkelijk zijn nieuwsbrieven kan versturen. De RSS feed werkt de abonnees automatisch bij, zodat de webmaster zelf zich nergens zorgen over hoeft te maken.

RSS feeds worden gewoonlijk aangeboden door websites die regelmatig, meestal dagelijks, veel artikelen of bijdragen publiceren. Zo dienen ze als een vorm van “lichtkrant”.

Voor de RSS feed heb je een RSS bestand nodig, dat je in de broncode moet opslaan. Dan schrijf je een artikel of bijdrage onder de term “item”, dat dan in de feed wordt doorgegeven.

Hoe werkt een RSS feed?

De webmaster maakt zijn inhoud of artikelen beschikbaar via RSS en zendt ze naar zijn geadresseerden met behulp van een dynamische link. De gebruiker kan nu de RSS feed direct in zijn Internet browser oproepen of het hem laten toesturen via een RRS reader, zoals Outlook.

Je kunt je ook abonneren op een RSS feed als podcast. Dit maakt het gemakkelijk en handig om naar de bijdragen van je favoriete websites te luisteren.

Met behulp van de dynamische link worden de inhoud en de nieuwste artikelen regelmatig en automatisch bijgewerkt. De RSS reader software controleert regelmatig de website van de RSS aanbieder om te zien of er nieuwe artikelen zijn. Als die er zijn, wordt ook de RSS feed op je laptop of computer bijgewerkt en up to date gebracht.

Bovendien kun je je nu abonneren op podcasts, waarmee je de nieuwste artikelen en podcasts op je gemak kunt beluisteren met audiospelers als iTunes of Winamp om op de hoogte te blijven van de nieuwste onderwerpen. Als bepaalde programma’s geen RSS functie hebben, kun je zogenaamde add-ons of uitbreidingsprogramma’s installeren.

Als je op een groot aantal RSS feeds geabonneerd bent, zijn bepaalde feed readers geschikt. Deze zijn bijzonder geschikt om een groot aantal RSS feeds te beheren en kunnen met online diensten als Google Reader vanaf verschillende toestellen worden benaderd. Zo kun je de artikelen in je RSS feed van al je apparaten benaderen en ze tegelijk bijhouden.

Waar kan ik een geschikte RSS feed vinden?

Een grote verscheidenheid aan websites biedt tegenwoordig al een RSS feed aan. Het maakt niet uit of het om vakbladen, verenigingen of grote merken gaat. De meeste bedrijven bieden inhoud aan die regelmatig wordt bijgewerkt, meestal dagelijks, om de consument toegevoegde waarde te bieden. Sommige websites bieden ook RSS feeds aan voor specifieke rubrieken en onderwerpen. Zo kun je je abonneren op de onderwerpen die echt relevant voor je zijn.

Er zijn echter ook eigen portaalsites en hulpmiddelen waarmee je geschikte RSS feeds kunt vinden. Zo kun je gemakkelijk de RSS feeds vinden die voor jou het belangrijkst zijn en op de hoogte blijven van de laatste trends en het laatste nieuws, zonder dat je direct en afzonderlijk naar de websites hoeft te gaan.

Met welke wettelijke voorwaarden moet ik rekening houden als ik een RSS feed gebruik?

In principe is een RSS feed een elektronische verspreiding van informatie en inhoud en valt daarom onder het auteursrecht.

In de regel zijn de titel en uittreksels van elk artikel auteursrechtelijk beschermd.

De auteur moet dus toestemming gegeven hebben voor de verspreiding van het artikel, zodat het vervolgens verspreid en gebruikt kan worden. Voor een correct verder gebruik van andermans artikelen moet je dus de maker noemen of de bron vermelden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een RSS feed?

Het belangrijkste voordeel van een RSS feed is de eenvoudige structuur, vooral wat vormgeving en opmaak betreft. De webmaster kan echter alleen maar het werkelijke aantal lezers schatten en moet er steeds rekening mee houden dat RSS feeds bij de meeste Internet surfers onbekend zijn.

Een RSS feed heeft vele voordelen voor zowel de gebruiker als de webmaster.

Om je een snel overzicht te geven, volgt hier een lijst van de respectieve voor- en nadelen voor de gebruiker en de webmaster.

  • Gebruiker: ontvangt alle informatie van verschillende websites in een compacte vorm, hoeft de website niet meer rechtstreeks op te zoeken en individueel te bewaken dat deze website als enige bron van informatie wordt gebruikt
  • Webmaster: geen onderhoud meer van de geadresseerden, met behulp van een RSS lezer kunnen alle veranderingen aan de website gevolgd worden Aantal gebruikers onbekend, de functie van de RSS feed is zeer onbekend

Voor de gebruiker, daarentegen, bespaart een RSS feed tijd. Als gebruiker hoef je de website niet meer afzonderlijk en rechtstreeks op te roepen, maar je krijgt al je informatie van een willekeurige website in een gebundelde en compacte vorm. Bovendien bieden veel aanbieders in de RSS feed een samenvatting in plaats van het volledige artikel, zodat het ideaal is voor wie alleen geïnteresseerd is in de kernverklaringen van het artikel.

RSS feeds kunnen echter op lange termijn de mening van de gebruiker beïnvloeden. Als de RSS feed alleen als bron van informatie gebruikt wordt, kan dit verhinderen dat hij bekeken wordt.

Hoe kan ik een RSS feed opzetten?

Veel websites bieden een RSS feed functie. Je kunt een RSS feed installeren als software of via tal van websites, zoals WordPress of Outlook.

De RSS feed staat meestal rechts bovenaan de website en is te herkennen aan dit logo. (Image source: Clker-Free-Vector-Images / Pixabay)

Om je op een RSS feed te abonneren, moet je op het symbool op de gewenste pagina klikken. Dit staat meestal in de rechter bovenhoek van de startpagina en is meestal blauw of oranje. Je hebt dan drie verschillende mogelijkheden om je op de RSS feed te abonneren

  1. Dynamische link: Hier wordt een link gemaakt in je bladwijzers. Omdat het dynamisch is, wordt het automatisch met regelmatige tussenpozen bijgewerkt en toont het de nieuwste berichten op de site.
  2. Outlook: met deze optie kun je de laatste informatie per e-mail toegestuurd krijgen. Zo heb je je RSS feeds als je eigen inbox, zodat je belangrijke e-mails niet verloren gaan.
  3. RSS reader: je kunt ook een RSS reader programma downloaden dat dan op je computer geprogrammeerd wordt. De reader schakelt zichzelf in als je je apparaat start en laat je zien welke websites nieuwe artikelen hebben.

Er zijn dus verschillende manieren om een RSS feed op te zetten. Elk van deze drie opties is ongecompliceerd en kan in een paar minuten gedaan worden.

Welke effecten heeft een RSS feed op zoekmachine optimalisatie?

Met behulp van een RSS feed worden de nieuwste artikelen en het laatste nieuws snel en gemakkelijk verspreid. Dit is vooral geschikt voor bedrijven die misschien geen eigen online marketing afdeling hebben. Maar met het maken en integreren van een RSS feed op je eigen website bereik je geen ranking voordelen.

Omdat abonnees voortdurend de laatste informatie en het laatste nieuws ontvangen, kan een RSS feed het aantal terugkerende bezoekers van je website verhogen, wat weer een positief effect heeft op de zoekmachine waardering van je website.

Als je website ook dagelijks nieuwe inhoud presenteert, waaraan voortdurend iets wordt toegevoegd, kan een RSS feed ook de afzonderlijke zoekmachines ten goede komen, omdat de inhoud sneller in de index van de respectieve zoekmachine belandt. Dus als je website vooral op nieuws is gebaseerd en er dagelijks nieuwe artikelen worden toegevoegd, kan een RSS feed ook nuttig zijn voor zoekmachine optimalisatie.

Conclusie

RSS feeds hebben dus veel voordelen voor zowel de gebruiker als de webmaster en kunnen beide partijen veel tijd besparen en zo het dagelijks leven vergemakkelijken. Website aanbieders hoeven zich niet langer zorgen te maken over het bijhouden van hun adressen en gebruikers ontvangen hun informatie in gebundelde vorm zonder zelf de websites te hoeven oproepen.

Op een RSS feed kun je je in een paar minuten abonneren, via een dynamische link, Outlook of je eigen RSS feed reader programma. Alle drie de opties bieden de gebruiker de nieuwste artikelen van hun geabonneerde website zonder ze afzonderlijk en rechtstreeks te hoeven oproepen.

Beeldbron: Alejandra Cifre González / unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies