Laatst bijgewerkt: 20-07-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

21Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

32Verzamelde opmerkingen

Geen auto zou zonder moeten zijn: Ruitenwissers. De praktische wisserbladen glijden over je voorruit en bevrijden hem van hinderlijke regendruppels. Dit helpt je om overzicht te houden in het verkeer. Maar wat moeten ruitenwissers doen en welke ruitenwissers zijn geschikt voor je auto?

In onze ruitenwisser test 2021 tonen we je de beste en nieuwste modellen uit de respectieve categorieën. We geven je ook belangrijke tips en trucs over het onderwerp ruitenwissers. Of je nu gebogen ruitenwissers zoekt, ruitenwissers met platte stang of hybride ruitenwissers, je vindt hier de beste ruitenwissers op de markt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Ruitenwissers behoren tot de categorie auto-accessoires en zijn bedoeld om in de regen een helder zicht te bieden.
 • Welke ruitenwissers geschikt zijn voor jou hangt af van je auto.
 • De prijs van ruitenwissers ligt tussen 10 en 40 euro en ze gaan meestal tussen 1 en 2 jaar mee.

Ruitenwisser: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een ruitenwisser koopt

Wat is de levensduur van een ruitenwisser?

In principe is er geen algemeen geldig en gegarandeerd antwoord op deze vraag. De levensduur van wisserbladen hangt sterk af van slijtage, en die wordt door veel factoren beïnvloed.

Als je niet zeker bent, vraag dan professioneel advies over het kiezen van een geschikte ruitenwisser. (Beeldbron: pixabay.com / Foundry)

Eerst en vooral hangt het er gewoon van af hoe vaak ze ingeschakeld worden. Een andere factor is of je auto buiten geparkeerd staat en dus blootgesteld wordt aan voortdurende UV-straling, of dat je je auto in een garage parkeert. Behalve zonlicht kunnen ook vorst en kou een negatief effect hebben op de duurzaamheid. Bovendien kan agressieve antivries bijdragen tot snellere slijtage.

Om dit te voorkomen, zorg je ervoor dat je antivries gebruikt dat zacht is voor de auto. Regelmatig onderhoud speelt ook een rol. Als je vervanging te lang uitstelt, loop je een groot risico. Achtergebleven water kan je gezichtsvermogen ernstig schaden. Je kunt er blind door worden en korte tijd niet kunnen zien. Daarom raden we je aan je wisserbladen eenmaal per jaar te vervangen. De beste tijd is in het voorjaar na de winterkou.

Uwe Simdorn und Günter HenseleitExperten für Autos & Kfz-Teile
“Als je een keuze hebt tussen verschillende leveranciers voor je auto, hechten we veel belang aan stil wissen, want op den duur werkt een luide ruitenwisser op je zenuwen, zelfs bij een goed wisresultaat, en ga je op zoek naar een ander model. Daarom is het beter om voor een rustige te gaan. Of hoge snelheidsmogelijkheden belangrijk voor je zijn, denk goed na: wil je echt snel rijden in de regen en rijdt je auto wel in gebieden waar dit belangrijk is? Je kunt hier geld besparen. Omdat ze een echt slijtdeel zijn, zullen goedkope ruitenwissers die vaak vervangen worden uiteindelijk een helderder zicht geven dan dure die op de slijtagegrens smeren. Een nieuwe set ruitenwissers moet ten laatste na elke winter ingepland worden.”

Waar kan ik te weten komen welke ruitenwisser geschikt is voor mijn auto?

Je vindt informatie in de handleiding van je auto, op de verpakking van het product, op typelijsten in speciaalzaken en door zelf te meten. Het is meestal voldoende als je de aanduiding van je auto kent. Op de meeste verpakkingen van ruitenwissers staat aangegeven met welke automerken ze compatibel zijn. Bovendien hebben de meeste speciaalzaken en doe-het-zelf winkels typelijsten waarmee je gemakkelijk kunt uitzoeken welke ruitenwisserbladen je nodig hebt. Zoals met alle vragen over je auto, is het meestal de moeite waard het instructieboekje van je auto te bekijken. Omdat dit vaak een beetje tijdrovend is, raden we je aan om gewoon je huidige voorruitbladen te verwijderen en ze als monster mee te nemen naar de bouwmarkt. Het personeel zal ze met plezier weggooien en je helpen ze aan te brengen als dat nodig is.

Hoeveel kosten ruitenwissers?

In de regel kosten in de handel verkrijgbare ruitenwissers tussen de 5 en 60 euro. Originele onderdelen zijn echter duurder en kunnen tot 150 euro kosten. Vaak echter is de aanschaf van originele onderdelen niet absoluut noodzakelijk en is een goedkopere versie de moeite waard.

Besluit: Welke soorten ruitenwissers zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie soorten ruitenwissers:

 • Boegwisser
 • Ruitenwissers met platte stang
 • Hybride ruitenwisser

Ruitenwissers zijn een van de onderdelen van de auto die regelmatig vervangen moeten worden en niet gemakkelijk gerepareerd kunnen worden. Ze zijn een van de belangrijkste componenten voor de verkeersveiligheid. Vuile voorruiten of verminderd zicht door slecht werkende ruitenwissers verhogen het risico op ongelukken.

De meeste mensen vergeten echter dat naast een gereinigde voorruit ook een even schone achterruit van cruciaal belang is voor de veiligheid. Een van de belangrijkste criteria bij de keuze van ruitenwissers is het type en model van het voertuig. Niet elk type ruitenwisser is geschikt voor elke auto. Daarom moet je bij de keuze van een ruitenwisser van tevoren nagaan hoe flexibel je auto is. Andere criteria kunnen zijn, bijvoorbeeld, de wens naar aërodynamische eigenschappen en spoilers aan beide zijden, de moeilijkheid van de plaatsing en de levensduur. In het volgende gedeelte worden de verschillen tussen de afzonderlijke types kort uitgelegd, zodat je zelf kunt beslissen welke ruitenwisser voor jou de juiste is. Ook de voor- en nadelen van elk type wisser worden beschreven.

Hoe werkt een gebogen ruitenwisser en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De boegwisser kenmerkt zich door zijn eenvoudige werkingswijze. Hij is heel gemakkelijk te installeren en te verwijderen en is geschikt voor bijna elke auto. De meeste modellen hebben UV-bescherming en kunnen tegen meerprijs ook met een spoiler worden uitgerust. Dit type heeft echter het nadeel dat bij hogere snelheden sterk windgeruis hoorbaar is en dat ze meestal maar aan één kant gemonteerd kunnen worden.

Voordelen
 • Geschikt voor bijna elke auto
 • UV-bescherming
 • Gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen
 • Kan eventueel ook met een spoiler gemonteerd worden
Nadelen
 • Windgeruis
 • Metalen onderdelen bevriezen en roesten
 • Verhoudingsgewijs korte kilometerstand

Door de regelmatige weersomstandigheden is het mogelijk dat de metalen verbindingen ernstige schade oplopen, zoals verminderde beweging door vorst of ook roest, waardoor de algemene levensduur sterk afneemt. De boegwisser werkt met behulp van dual-material technologie. Dit betekent dat hard en zacht rubber samenwerken en perfect op elkaar afgestemd zijn. De harde wisserlip ligt op de voorruit en verwijdert dankzij zijn stabiliteit grof vuil en resten van insecten. De zachte ruitenwisserlip daarentegen vormt de achterkant van de ruitenwisser en zijn soepelheid zorgt voor een soepele loop zonder piepen.

Hoe werkt een flat bar wisser en wat zijn de voor- en nadelen?

De platte staafwisser heeft het bijzondere voordeel dat hij door zijn aerodynamische vormgeving ook bij hoge snelheden gebruikt kan worden. Dit type ruitenwisser ligt plat op de voorruit en wordt gekenmerkt door het feit dat hij aan beide kanten spoilers heeft.

Spoilers aan beide kanten hebben het voordeel dat ze tijdens het rijden de wind zo opvangen dat de ruitenwissers ook bij hoge snelheid strak tegen de voorruit gedrukt worden. Op die manier kunnen ze een grondige reiniging garanderen en bovendien windgeruis tot een minimum beperken.

Voordelen
 • Lange levensduur
 • Aerodynamisch ontwerp
 • Eenvoudige installatie
 • Minimaal veeggeluid
 • Geen gevaar voor vorst of roest
Nadelen
 • Hoge aanschafprijs
 • Niet geschikt voor elke auto

Bovendien is de installatie gemakkelijk als de bijpassende adapter al aan de auto bevestigd is. Anders kan de installatie wat ingewikkelder zijn. Als je onervaren bent in dit soort werk, kun je beter hulp krijgen van vrienden of vakmensen. De flat bar wisser, ook wel een aero wisser genoemd, heeft ook dual-material technologie.

Dit maakt het mogelijk de ramen schoon te maken door een geslaagd samenspel tussen de stabiliteit en de soepelheid van de verschillende soorten rubber. De resulterende contactdruk heeft een extra positief effect op de duurzaamheid van de ruitenwissers: de ruitenwissers slijten gelijkmatiger en langzamer. Deze gecontroleerde slijtage (in combinatie met juist gebruik en UV-bescherming) garandeert meestal een langere bruikbaarheid.

Hoe werkt een hybride ruitenwisser en wat zijn de voor- en nadelen?

Hybride ruitenwissers combineren de voordelen van twee technologieën: De aerodynamische vormgeving van de vlakke oeverwisser en een metalen beugel van de boegwisser, die zich perfect aan de kromming van de voorruit kan aanpassen. De hybride vormgeving maakt hem zowel gestroomlijnd als stabiel, wat ook tot uiting komt in de reinigingsprestaties. Kenmerkend voor de ruitenwissers is ook dat ze plat gebouwd zijn en geïntegreerde spoilers hebben die de aerodynamica ondersteunen.

Voordelen
 • Geschikt voor bijna elke auto
 • Goede wisprestaties
 • Aerodynamisch ontwerp
 • Flexibele aanpasbaarheid
Nadelen
 • Ingewikkelde montage
 • Adapter moet aan de ruitenwisser bevestigd worden
 • Metalen onderdelen bevriezen en roesten

De hybride bladen passen op elke auto, dankzij hun metalen frame. Maar verschillende soorten ruitenwissers moeten ook met verschillende adapters bevestigd worden. De bevestiging hiervan zou wel eens moeilijk kunnen blijken. De bovengenoemde eigenschappen stellen de ruitenwissers in staat om zelfs bij hoge snelheden en in extreme weersomstandigheden te presteren.

De meeste ruitenwissers op hybride modellen hebben een nano-coating. De coating zorgt ervoor dat water en vocht van de ruitenwissers zelf afrollen. Dit heeft een positief effect op de duurzaamheid, het veeggedrag en de invloed van weersomstandigheden.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om ruitenwissers te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke factoren je kunt gebruiken om ruitenwissers te vergelijken en te evalueren. Daarbij leggen we ze uit en geven advies. Dit maakt het gemakkelijker voor je om voor of tegen een product te beslissen. Samengevat zijn dat:

 • Materiaal
 • Lengte
 • Veegresultaat
 • Stil vegen (geluidsniveau)
 • Bestand tegen hoge snelheden

In de volgende alinea’s kun je lezen wat er achter de afzonderlijke aankoopcriteria zit.

Materiaal

Het materiaal is belangrijk in verband met de levensduur en de veegprestaties bij hoge rijsnelheden. De meeste ruitenwissers zijn van metaal, en de wisserbladen zijn van rubber. Metaal is uitstekend geschikt om slechte weersomstandigheden te overleven. Rubber heeft het voordeel dat het gemakkelijk vervormbaar is en zich dus goed aan elke voorruit kan aanpassen.

Lengte

De lengtespecificatie is de belangrijkste specificatie om de juiste ruitenwissers voor je auto te vinden. Het is de lengte van de wisserbladen. Meestal worden twee waarden gegeven, bijvoorbeeld 600/450 mm. De eerste waarde is de lengte van de ruitenwisser aan de bestuurderskant. De tweede waarde is de lengte van de wisser aan de passagierskant. Welke lengte bij je auto past hangt af van je automodel.

Wegens de verschillende lengtes van de wisser aan de bestuurders- en de passagierskant, raden we aan een set te kopen en geen afzonderlijke wisserbladen.

Ruitenwisser resultaat

Het wisserresultaat is een evaluatie van de wisserkwaliteit, d.w.z. hoe goed een ruitenwisser zijn werk doet. Er wordt rekening gehouden met verschillende weersomstandigheden. De volgende vragen zijn in de evaluatie opgenomen:

 • Blijft er een smeerfilm op de voorruit zitten?
 • Hoe helder is het uitzicht?

Stil vegen (geluidsniveau)

Iedereen kent het onaangename geluid van verouderde ruitenwissers. Maar de ruitenwissermotor kan ook een onaangenaam geluidsniveau hebben. In het beste geval zijn de ruitenwissers aangenaam stil als de voorruit nat en droog is.

Wist je dat een piepende ruitenwisser niet direct betekent dat de ruitenwisser kapot is? Voordat je besluit de ruitenwisser te vervangen, moet je eerst de voorruit goed schoonmaken. Vaak piept de ruitenwisser alleen maar omdat de voorruit bedekt is met een laagje vet.

Hoge snelheid

De hamvraag is hier of de ruitenwissers bij zeer hoge rijsnelheden nog wel werken zoals het hoort.

 • Blijven de wisprestaties ook bij sterke winddruk van hoge kwaliteit?
 • Is het uitzicht nog helder?

Door sterke winddruk kunnen de ruitenwissers trillen en de wisprestaties negatief beïnvloeden.

Interessante feiten over ruitenwissers

Wie vond de ruitenwisser uit?

De uitvinder van de ruitenwisser is de Amerikaanse Mary Anderson (1866-1953). In 1903 kreeg de aannemer het US patent voor ‘s werelds eerste werkende ruitenwisser. Het was een apparaat in de vorm van een hendel naast het stuurwiel, vergelijkbaar met dat van tegenwoordig, dat met de hand bediend moest worden. Als het nodig is, bedient de bestuurder deze hendel, waarna een veerbelaste oscillerende arm over de voorruit loopt.

Wist je dat de eerste werkende ruitenwisser pas 17 jaar na de uitvinding van de auto werd gemaakt? Tot dan reden automobilisten daadwerkelijk zonder ruitenwissers over de wegen.

Wat betekent ruitenwisser in andere talen?

Het wordt steeds gebruikelijker dat mensen met de auto op vakantie gaan en zo een grote verscheidenheid aan landen doorkruisen. De term ruitenwisser wordt heel vaak gevraagd in verband met een vertaling, dus hebben we je een overzicht gegeven van de meest voorkomende vertalingen.

taal vertaling
Engels ruitenwissers
Frans essuie-glace
Italiaans tergicristallo
Pools wycieraczka
Portugees linpa-pára-brisas
Russisch стеклочисти́тель
Zweeds vindrutetorkare
Spaans limpiaparabrisas
Turks silecek

Waarom piept mijn ruitenwisser en wat kan ik er aan doen?

Als er bij het aanzetten van de ruitenwissers een hinderlijk geluid klinkt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het piepen wordt o.a. veroorzaakt door het volgende:

 • Poreuze en harde wisserbladen
 • Slechte hechting van de bladen aan de voorruit
 • Zwaar vervuilde voorruiten

Je vraagt je waarschijnlijk af wat je er als onmiddellijke remedie aan kunt doen. Daarom hebben we hieronder enkele tips voor je onderzocht:

 • Verwijder grof vuil met de hand
 • Spoel de voorruit af met heet water (met een scheutje glasreiniger)
 • Poreuze en harde wisserbladen moeten vervangen worden
 • Maak vuile wisserbladen schoon met een huishouddoek (4x per jaar)

Hoe maak ik mijn ruitenwissers schoon?

Het veeggedeelte van de ruitenwissers is van rubber. Om te voorkomen dat ze te snel slijten, moet je ze vier keer per jaar schoonmaken. Je doet dit met een eenvoudige huishouddoek en een speciale reiniger.

Verzorg je ruitenwissers. Als ze niet meer functioneren, kan de hele voorruit besmeuren en het rijden enorm belemmeren. (Foto bron: MichaelGaida/ pixabay.com)

Dit is op aanvraag verkrijgbaar bij gespecialiseerde handelaars, bouwmarkten en veel benzinestations. Een zachte reiniger is voldoende voor de normale reiniging.

Hoe gooi ik mijn ruitenwisserbladen weg?

Ruitenwisserbladen zijn zogenaamd gevaarlijk afval dat niet gerecycleerd kan worden. Daarom hoort het in de grijze bak met ander typisch restafval zoals luiers, asbakinhoud enzovoort.

Foto credit: Pixabay.com / dibjo

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies