Rum
Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

20Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Rum wordt gemaakt van de bijproducten van suikerriet, in veel gevallen van melasse. De drank wordt bij zeer hoge temperaturen gefermenteerd en gedistilleerd. Rum is een populair drankje. In tegenstelling tot andere alcoholische dranken, zoals whisky, is het vaak lekkerder om rum in combinatie met een koolzuurhoudende en zoete drank te drinken.

Rum is altijd een favoriet voor het maken van cocktails geweest. Als we ons favoriete rumdrankje moeten kiezen, gaan we voor de Cuba Libre. De mix van rum en cola is een klassieker. Vergeet echter ook de mojito niet. Zoals je ziet, wordt rum veel in cocktails gebruikt. Als je de beste rum die er is wilt vinden, lees dan snel verder.
Belangrijk om te weten

 • Rum is oorspronkelijk een Caribische drankje. De eerste keer dat het verscheen was op het eiland Barbados. Sindsdien is haar geschiedenis verbonden met de eilanden. Veel rum wordt geproduceerd op Cuba, Jamaica en Barbados. Het is gemaakt van suikerriet en meestal zoet.
 • In veel cocktails zit rum. Dankzij haar milde smaak combineert rum goed met andere dranken. Cuba Libre, Mojito, Caipirinha, Piña Colada, Mai Tai of Daiquiri, ze hebben allemaal een beetje rum in zich.
 • Goede rum heeft net als andere alcoholische dranken een verouderingsproces nodig. Normaal gezien vind je de leeftijd van de drank op de fles. Witte rum heeft meestal een rijping van tussen de 18 en 36 maanden, terwijl oude rum tot wel 7 jaar in een eiken vat kan doorbrengen.

Onze selectie: De beste rums op de markt

Hieronder vind je een lijst met de beste rum die er op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. Elke rum heeft haar eigen kleur en smaak, let dus goed op de verschillen. Sommige zijn ietsje duurder, andere hebben een meer intense smaak of een hoger alcoholgehalte. We hopen dat je met onze ranking de rum vindt, die het beste bij je past.

Eerdere Aanbevelingen

De klassieker onder de rums


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Wie kent hem niet? De bekende Bacardi Carta Blanca rum uit Cuba. Bacardi rum is een aromatische witte rum met onderscheidende smaken van amandel en vanille, ontwikkeld in wit eikenhouten vaten en gevormd door een geheime mix van houtskool voor de kenmerkende zachtheid. De rum is perfect om te mixen met cola en te drinken in een longdrinkglas. Voor het lekkerste resultaat garneer je het glas met een partje limoen.

De lekkerste rum als je een keer iets anders wilt


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Als je op zoek bent naar een andere smaak dan de standaard rumsmaak, is Bacardi Razz iets voor jou. De rum heeft een frisse smaak door de fruitige frambozenaroma’s en is niet te vergelijken met welke sterke drank dan ook. De basis voor Bacardi Razz is de Bacardi Rum waaraan natuurlijk frambozen aroma’s zijn toegevoegd. Je kunt de rum mixen met cola, 7-Up of bubbeltjeswater, maar ook prima puur drinken.

De rum met een zachte afdronk


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De kruiden, specerijen en andere natuurlijke aroma’s geven Captain Morgan Original Spiced Rum een zachte en verrassende smaak. Het distillaat heeft een jaar gerijpt in eiken vaten. Captain Morgan is puur te drinken of heerlijk te mixen met bijvoorbeeld cola. De bruine rum heeft een zachte en verassende smaak. Deze gekruide, op rum gebaseerde blend heeft een rijk aroma. De drank is afkomstig uit Jamaica en is vernoemd naar de 17e eeuwse kapitein Henry Morgan.

De beste rum voor speciale gelegenheden


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De zwarte rum van Kraken is een ‘black spiced rum’, geïmporteerd uit het Caribisch gebied. Het heeft tussen de 12 en 14 maanden in eiken vaten gerijpt. Bij de bereiding worden 13 exotische kruiden gebruikt, waaronder gember, kaneel en kruidnagel. Deze mix van smaken geeft het een unieke smaak. De rum heeft een zachte afdronk.

De naam Kraken komt ter ere van het bekende fabeldier dat in de zee leeft. Net als de inkt die het beest gebruikt om zijn prooi te bedekken, is de rum diepzwart gekleurd. Het heeft een wilde en mysterieuze smaak en is een ideaal drankje voor speciale gelegenheden, het trekt de aandacht. Het ontwerp van de fles is ook opvallend, wat samen met zijn smaak het een geliefde optie maakt voor de echte rumliefhebber. Release the Kraken!

De perfecte rum voor de echte fijnproever


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Diplomatico Reserva Exclusiva is een blend van 80% ‘heavy rums’ en 20% ‘light rums’, wat nog 12 jaar heeft gerijpt op whiskey-vaten. Het resultaat is een uitzonderlijke lekkere rum met Diplomatico’s karakteristieke zoete en fruitige aroma’s. De geur is een combinatie van o.a. tonen van fruit, cake en rum-rozijn ijs. Iets dieper ervaar je gebakken bannaan met toffee saus. De rum is vrij zacht, een beetje zoet, maar niet te. Echt een aanrader dus!

Shopgids: Wat je moet weten over rum

Rum is een drankje met een lange geschiedenis en veel tradities. Het is een zoete en zeer lichte drank, die perfect combineert met andere dranken om cocktails te maken. Hieronder vind je een lijst met antwoorden op de meest gestelde vragen over rum, zodat je alles over deze drank te weten komt. Lees snel verder en kies de perfecte rum.

De eerste distillatie van rum zoals we die nu kennen, vond plaats op de suikerrietplantages in het Caribisch gebied.
(Bron: Iakobchuk : 38559452/ 123rf.com)

Wat is rum?

Rum is een sterke drank die wordt bereid uit de resten van suikerriet (met name melasse) of uit vers suikerrietsap of -sieroop. De overblijfselen worden gefermenteerd. Het product wordt vervolgens gedistilleerd in speciale koperen of roestvrijstalen distilleerketels. Daaruit ontstaat een product met een hoog alcoholgehalte.

Het product wordt vervolgens verdund in zuiver en gedemineraliseerd water om tussen de 30 en 40 procent ethanol te behouden. Vanaf dat moment noemen we het ‘rum’, hoewel er nog een laatste stap ontbreekt. Deze laatste stap is optioneel. Het is gebruikelijk om de rum te laten verouderen. Dit proces wordt meestal gedaan met behulp van eiken vaten die eerder zijn gebruikt voor de productie van cognac of whisky.

Lord ByronEngelse dichter
“Er is niets, zonder twijfel, om zo de geest te kalmeren als rum en trouw geloof.”

Waar wordt rum gemaakt?

De eerste keer dat rum verscheen was op het eiland Barbados, in 1650. Vanuit daar waaide de populariteit van het drankje over naar de kolonies van de Franse Antillen en verspreidde het zich over het hele Caribische gebied. De goedkope drank, die volgens velen ook nog eens voordelen voor de gezondheid had, werd populair onder zeelieden. Zij brachten haar naar Europa. Spanje was een van de eerste landen binnen Europa dat ook het drankje ging produceren.

Je vind rumdistilleerderijen in het Caribisch gebied en in een groot deel van Zuid-Amerika. Jamaica, Cuba en Barbados zijn nog steeds grote producenten, met honderd jaar oude distilleerderijen. Ook Colombia, Costa Rica, Chili, Nicaragua en Guyana zijn producenten. In Europa heeft alleen Spanje rumdistilleerderijen van goede kwaliteit.

Hoe wordt rum gemaakt?

Rum is een sterke drank die is gemaakt uit de resten van suikerriet (met name melasse) of uit vers suikerrietsap. De fermentatie, de gebruikte ingrediënten en de veroudering zijn belangrijke factoren bij de productie van een goede rum. De beste rums zijn over het algemeen de rums die worden gemaakt uit suikerrietsap, omdat deze minder onzuiverheden bevatten.

De rum moet worden gefermenteerd met natuurlijke gisten. Dit levert alcohol op. De gisting duurt meestal één nacht, hoewel sommige rums 24 of 36 uur gisten. Wat er overblijft wordt gedestilleerd in koperen of roestvrijstalen distilleervaten. Vervolgens wordt het gemengd met gedemineraliseerd water en in eiken vaten bewaard om te laten rijpen.

De Cubaanse mojito is ideaal voor warme dagen op het strand.
(Bron: Gojda: 18089896/ 123rf.com)

Waar wordt rum van gemaakt?

Hoewel rum meestal uit suikerriet wordt geproduceerd, kan het uit meerdere ingrediënten worden gemaakt. De traditionele rum wordt gemaakt door suikerriet te persen. Meestal wordt hiervoor melasse gebruikt, een zeer donkere, dikke en zoete vloeistof. In andere soorten worden er geconcentreerde rietsappen gebruikt. Er zijn ook rums waarin beide soorten gemengd worden.

Er worden natuurlijke gisten gebruikt, die door de distilleerders zelf worden verbouwd. Deze gisten geven rum een speciale smaak. Ook worden er specerijen en fruit gebruikt bij de bereiding van sommige rums. Denk aan noten, kruiden en fruitige smaken. Rums met dit soort ingrediënten hebben over het algemeen een goede kwaliteit en zeer specifieke smaken.

Wist je al dat, hoewel deze eigenlijk voor het eerst in Spanje werd gemaakt, de rum grote veranderingen onderging toen hij naar Amerika werd gebracht? Sindsdien is het Caribisch gebied de belangrijkste producent van rum.

Hoeveel soorten rum zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten rum. Je kunt ze onderscheiden op basis van hun kleur, smaak, leeftijd en herkomst. Elk type rum heeft zijn eigen kleur, aroma’s en nuances. Donkere rum is over het algemeen zoeter en van betere kwaliteit, ideaal om puur te drinken. Witte rum kun je goed mengen met andere dranken. Hier vind je een overzicht van de verschillende soorten rum:

 • Gouden rum: Gefilterd, maar zonder al zijn kleur te verliezen. Wordt in eiken of kersen vaten gerijpt.
 • Zwarte rum: Ongefilterd, behoudt alle bruine kleur van de suiker.
 • Vintage rum: Afkomstig van sterke drank en gerijpt, althans voor een jaar.
 • Oude ruim: Afkomstig van sterke drank en tenminste 3 jaar gerijpt.
 • Zoete rum: Met een hoog suikergehalte. Normaal gesproken meer dan 100 gram sucrose of glucose per liter.
 • Agrarische rum: Geproduceerd in de overzeese Franse gebieden. Gerijpt in eiken of kersen vaten.
 • Frosty rum: De suiker is oververzadigd, waardoor het kristalliseert. Er worden kleine plantaardige takjes aan de binnenkant van de flessen toegevoegd om het proces te ondersteunen.
 • Lichte rum: Wordt onafgebroken gedestilleerd in continue distilleerketels, waardoor de consistentie van de vloeistof vloeiender is.
 • Witte rum: Geen kleur, hoewel het lichtgele tinten kan hebben. Afkomstig van sterke dranken, distillaten of mengsels.

Hoe moet je rum drinken?

Rum is een alcoholische drank die je eenvoudig kunt mixen met andere dranken en waar je verfrissende cocktails van kunt maken. Door zijn zoete en consistente smaak, mengt het zeer goed. Het is een ideaal drankje voor cocktailliefhebbers vanwege het gemak waarmee het zich aan andere dranken aanpast. Je kunt rum ook puur of met ijs drinken.

Rum-experts zeggen dat vanwege haar textuur en zoete smaak rum niet alleen lekker in de zomer, maar ook in de winter is. Sommige mensen drinken het graag in hun koffie tijdens de koude dagen. Het verdooft de spieren en ontspant de zintuigen, waardoor stress wordt tegengegaan.

Winston ChurchillBrits politicus
“The traditions of the Royal Navy are rum, sodomy and the lash.”

Wat is een goede rum?

Een goede rum wordt meestal onderscheiden door de grondstoffen die worden gebruikt in de destillatie. In de Franse kolonies van de Caraïben en de Indische Oceaan gebruiken ze ongemanipuleerd suikerriet. Dit produceert een fruitige en intense rum met een complexe en aanhoudende smaak. De rum wordt meestal gerijpt in vaten.

De rum van de oude Spaanse kolonies van het Caribisch gebied, is gemaakt van suikerrietmelasse. Het wordt verkregen door het suikerrietsap te koken, totdat er een dikke en donkere vloeistof overblijft. Deze rums worden gerijpt in vaten waar ook sherry in wordt gerijpt. Ze zijn vaak zachter, jonger, zoeter en vriendelijker van smaak.

Heldere rum wordt veel in cocktails met andere dranken gemengd.
(Bron: Klenova : 42120361/ 123rf.com)

Welke categorieën rum zijn er?

Het is lastig om de rum op soort of leeftijd in te delen, omdat het in veel verschillende landen wordt geproduceerd en elk zijn eigen wettelijke voorschriften heeft. Er bestaat nog geen overeenstemming over de minimale rijpingstijd om een standaardclassificatie te maken. In Argentinië worden de rumsoorten verdeeld in wit, licht en extra licht. In Barbados daarentegen, in wit, overproof en matured.

Ondanks dat het maken van een indeling dus lastig is, zijn er wel 3 belangrijke soorten rum te onderscheiden, op basis van de regio’s waar ze worden geproduceerd. Hieronder vind je een tabel met meer informatie:

Spaanse oorsprong Britse oorsprong Franse oorsprong
Productie Suikerriet (met name melasse). Suikerriet (met name melasse). Suikerrietsap.
Teelt Solera-systeem.   Solera-systeem. Stabiele rijping in vat. Stabiele rijping in eiken vaten.
Stijl Lichte, droge en zoete rum. Er wordt caramel en suiker toegevoegd. Donkere en sterke rum. Zoet en pittig. Er worden specerijen, karamel en suiker toegevoegd. Lichte rum, onderscheidt zich door haar aroma, droog en krachtig. Er wordt karamel toegevoegd.
Categorie en leeftijd Wordt gelabeld met een nummer dat de leeftijd van de solera aangeeft, niet van de rum. Vind je terug op het label. Rijping in houten vaten, meestal 3 jaar oud.
Zones Peru.
Caribisch gebied.
Midden-Amerika.
Venezuela.
Spanje.
Barbados.
Bermuda.
Belize.
Guayana.
Guadalupe.
Haïti.
Martinique.

Waarvoor kun je rum nog meer gebruiken?

Hoewel veel mensen denken dat je iedere alcoholische drank kunt gebruiken om een wond te desinfecteren, is dat in werkelijkheid niet zo. Wanneer we een drank als ontsmettingsmiddel gebruiken, is er een aantal zaken dat we in gedachten moeten houden. Om een wond schoon te maken, moet de drank minstens 35% alcohol bevatten, anders zal het niet desinfecteren.

Rum bevat een hoog alcoholgehalte van bijna altijd meer dan 40%. Het fermentatieproces maakt het een ideale drank om wonden mee te desinfecteren. Je kunt het dus als handig hulpmiddel gebruiken om een wond mee schoon te maken. Verder werkt het als regulator van de bloeddruk en als spierverslapper.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een reeks criteria waarvan we aanraden ze te overwegen voor je een fles rum koopt. Op die manier wordt het makkelijker om een goede rum te kiezen. Informeer je goed, er zijn veel verschillende rumsoorten van hoge kwaliteit op de markt. Als je een kwaliteitsrum wilt kiezen, kijk dan eerst goed naar de volgende criteria:

Herkomst

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een goede rum is de herkomst. Veel van de smaak en kwaliteit van de rum worden door de oorsprong bepaald. In iedere zone worden bepaalde processen gevolgd tijdens de productiefase. Het resultaat is een grote verscheidenheid aan rumsoorten, ieder met zijn eigen smaak en kwaliteit.

Zo wordt er in Cuba bijvoorbeeld meestal witte rum gemaakt. Deze zijn droger en hebben vaak een vanillesmaak. Het is de ideale rum voor cocktails en mixdrankjes.

De rums die in Venezuela worden gemaakt, zijn vaak donkerder en krachtiger en pittiger van smaak. Die van Barbados zijn donker en pittig, met fruitige en zoete accenten.

Sommige merken laten hun rum in Amerikaanse witte eiken vaten rijpen voor de ideale smaak.
(Bron: Kish: 43340867/ 123rf.com)

Soorten

Hoewel rum een zoete drank is, heeft het tegelijkertijd een zeer krachtige smaak. Het is handig om te weten hoe je onderscheid kunt maken tussen de verschillende soorten. De smaak wordt vaak bepaald door de herkomst en grondstoffen waarmee de rum is gedistilleerd. Rum die wordt gemaakt met behandeld suikerrietsap is fijner, omdat ze minder onzuiverheden bevatten.

We kunnen rum in principe onderbrengen in 3 hoofdgroepen: witte, gouden en donkere rum. Witte rum is ideaal voor cocktails vanwege haar zachte en droge smaak. Gouden rum heeft een heeft een amberachtige kleur. Er wordt vaak kaneel aan toegevoegd. Donkere rum is veel donkerder en heeft meestal de beste kwaliteit, met een sterkere en intensere smaak. Kies het soort rum dat jij het lekkerst vindt.

Smaken

Witte rum heeft over het algemeen een iets zoetere smaak. Het is een drogere en zachtere dranksoort. Witte rum is de ideale drank voor mixdrankjes en cocktails. Het is deze soort die wordt gebruikt voor de beroemde Cuba Libre, Mojito’s en Caipirinhas. Witte rum bevat lichte tonen van vanille en voelt zacht aan, aan het gehemelte. Het is de ideale rumsoort voor mensen die niet gewend zijn om te drinken.

Donkere rums hebben een intensere smaak. De rum van de Franse kolonies bijvoorbeeld, is meestal erg intens en heeft een hoog alcoholgehalte. Het is een krachtige rum. De rums van Jamaica en Barbados zijn ook intens, maar iets zachter. Ze hebben meestal een fruitige en aromatische smaak, met tonen van kruiden en karamel.

Rum cola, ook wel Cuba Libre genoemd, is een heerlijk drankje.
(Bron: Hofacker: 71349968/ 123rf.com)

Gunstige eigenschappen

Het is belangrijk om rum met mate te drinken. Echter, volgens een aantal studies heeft rum in zeer kleine doses ook gunstige gezondheidseigenschappen. Als je het met mate drinkt, helpt deze alcoholische drank stress te verminderen en de bloeddruk te stabiliseren.

Het is tevens aangetoond dat rum onder bepaalde condities en in het geval van stemmingsverval en lage energieniveaus als stimulerend middel kan dienen. Het verbetert de stemming en ontspant ons. In bepaalde culturen wordt rum gebruikt voor de behandeling van verkoudheid en keelpijn. We willen hierbij wel benadrukken dat je rum, net als iedere andere alcoholische drank, met mate moet consumeren.

Vergeet niet dat je alcohol altijd met mate moet drinken. 

Geur

Een van de sterke punten van rum is haar geur. Net als andere gedistilleerde dranken bevat rum veel verschillende nuances en aroma’s. Een jonge rum, of een rum van slechte kwaliteit, zal een sterkere alcoholgeur hebben dan een een gerijpte rum. Het is daarom belangrijk ook aandacht aan de geur van een rum te schenken.

Witte rum heeft een drogere geur. Sommigen hebben citrus- en pittige accenten, met zeer zoete afwerkingen. Deze rums hebben meestal vanille-achtige aroma’s. Gouden en donkere rums hebben daarentegen een veel krachtigere geur. Hierbij vind je nuances van kruidnagel en fruit zoals vijgen, die ze meer body geven.

Leeftijd

We willen natuurlijk allemaal de beste rum voor het minste geld. Wat echter nog belangrijker is, is de kwaliteit van een rum. Net als andere gedistilleerde dranken, dankt rum haar kwaliteit en speciale smaak aan het verouderingsproces. Elk merk en elk type rum heeft een ander verouderingsproces, wat de smaak van de drank direct beïnvloedt.

Sommige rums worden in nieuwe eiken of kersen vaten gerijpt. Andere merken gebruiken vaten die eerder zijn gebruikt voor het rijpen van cognac of whisky. Spaanse distilleerderijen gebruiken vaak vaten en een verdampingsproces zoals die ook bij de productie van sherry worden gebruikt. De jongere en goedkopere rums worden meestal helemaal niet gerijpt.

Het drinken van pure rum is vooral populair in de landen waar het ook geproduceerd wordt.
(Bron: Fiorentino: 28755714/ 123rf.com)

Alcoholgehalte

Het alcoholgehalte van rum heeft veel invloed op de prijs ervan. Het alcoholvolume vertegenwoordigt de hoeveelheid alcohol in de fles. Veel mensen denken dat hoe hoger het percentage alcohol, hoe intenser de smaak en het effect op het bloed. Het eerste is niet altijd het geval, omdat rums worden gedistilleerd om de alcoholsmaak te verminderen.

In het geval van rum variëren de meest gebruikelijke alcoholgehaltes van 40 tot 47%. Meestal zijn dit rumsoorten met intense, droge en traditionele smaken. Ze worden tijdens de destillatie door zeer strenge kwaliteitsprocessen gehaald en met zoete ingrediënten gecombineerd om de smaak te verzachten.

Samenvatting

Rum is al heel lang een populair drankje. Hoewel het eigenlijk voor de eerste keer in Spanje werd gemaakt, waren het de Caribische distilleerderijen die er hun eigen draai aan gaven, het drankje verbeterden en bekend maakten. Rum was al een populair drankje onder piraten. Tegenwoordig wordt het veel in cocktails gebruikt. Het is een zoete, droge en perfecte likeur voor een fijn avondje uit.

Het kiezen van de beste rum is iets heel persoonlijks. Het is een drankje gemaakt om van te genieten, daarom is het belangrijk dat je er een kiest die je lekker vindt. Lees deze shopgids en houd rekening met factoren zoals de herkomst, leeftijd, smaak en geur van rum. Kom alles te weten over rum en kies de soort die het beste bij je past!

Als je ons artikel interessant vond, laat dan hieronder een reactie achter of deel het met je vrienden en familie zodat ook zij de beste rum kiezen.

(Bron van de header image: The Vision Of Dream: 102272718/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies