Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Schooltassen zijn een belangrijk deel van het dagelijkse schoolleven van kinderen, en daarom moeten ze zo goed mogelijk passen en bij de smaak van het kind passen. Satchels zijn er in bijna alle uitvoeringen en kleuren, dus behalve esthetiek is ook pasvorm een doorslaggevend criterium. Maat, pasvorm, gewicht en materiaal zijn maar enkele van de kenmerken waar je op moet letten.

Met onze grote schooltassen test 2022 willen we je een overzicht geven van de ruime keuze aan schooltassen, zodat je je perfecte model kunt vinden. Om dit te doen hebben we verschillende schooltassen met elkaar vergeleken en een overzicht gemaakt van de voor- en nadelen. Met onze test willen we het je zo gemakkelijk mogelijk maken om de juiste boekentas voor je kind te vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Schooltassen zijn voor kinderen gemaakte rugzakken, die de leerlingen aan het begin van hun schoolloopbaan nodig hebben om hun gebruiksvoorwerpen in te vervoeren. Een boekentas is vooral geschikt voor brugklassers omdat hij een stevige vorm heeft die het gewicht gelijkmatig over de rug van het kind verdeelt.
 • Er zijn verschillende soorten boekentassen die verschillende vormen en voordelen bieden. Hiertoe behoren de gewone, vierkante schooltas, de rondere schoolrugzak en de trolley.
 • Schooltassen voor beginners moeten licht zijn, goed gewatteerd, voldoende reflectoren hebben en de juiste maat voor het kind hebben. In de regel moet de boekentas door het kind gepast worden om de optimale pasvorm te bepalen.

Schooltassen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor schooltassen

Om het je gemakkelijker te maken de perfecte schooltas te kiezen, tonen we je hieronder de essentiële kenmerken van het product.

De criteria die je kunt gebruiken om de juiste schooltas voor je te vinden zijn:

Gewicht

Veel kinderen beginnen te vroeg met het dragen van te zware tassen, wat hun rug kan beschadigen. Omdat schoolkinderen nog in de groei zijn en het lichaam nog niet volledig ontwikkeld is, moet aandacht besteed worden aan de wervelkolom en het skelet.

Deskundigen adviseren dat het gewicht van de schooltas tussen 10-20 procent van het lichaamsgewicht van het kind moet zijn. In de regel is dat tussen twee en vier kilo per zak. 1300 gram is volgens de huidige studies het optimale tarragewicht van een boekentas. Maar als het kind de boekentas lang gaat dragen, bijvoorbeeld op een lange reis naar school, is het belangrijk dat de boekentas nog lichter is.

Maat

Ook al is het motief op de tas voor veel kinderen vaak het belangrijkste kenmerk, toch moet erop gelet worden dat de maat goed is voor het kind. Want de juiste maat is de enige manier om de juiste pasvorm te garanderen.
De

algemene regel is dat de boekentas niet veel breder mag zijn dan de schouders van het kind, d.w.z. ongeveer 5 centimeter.

De satchel moet net boven de billen van het kind eindigen. De boekentas mag ook niet boven de schouders van het kind uitsteken. Om te controleren of de boekentas echt goed past, is het essentieel dat het kind hem past. Om dit te doen wordt de satchel losjes over de schouderbanden gelegd en worden de schouderbanden gespannen.

Materiaal

Het materiaal bepaalt ook hoe zwaar de schooltas zal zijn. Bovendien moet elke boekentas stevig, veilig en breukvast zijn. Steeds meer fabrikanten bieden boekentassen aan van ecologisch afbreekbaar materiaal.

Bovendien moet minstens twintig procent van de schooltas van fluorescerend materiaal gemaakt zijn. Zo blijven kinderen met een schooltas ook bij schemerlicht, schemering en mist zichtbaar. DIN gestandaardiseerde boekentassen hebben gespecificeerde kleuren die goed zichtbaar zijn, zoals geld, oranje, rood of roze.

Synthetische materialen zoals polyester kunnen de boekentas waterdicht maken, zodat de materialen van de kinderen in weer en wind beschermd zijn.Voor mensen met een allergie moet er ook op gelet worden dat er geen allergene kleurstoffen ingeweven zijn.

Reflectoren

Reflectoren stellen bestuurders van auto’s en vrachtwagens in staat leerlingen te herkennen en ongelukken te vermijden.

Reflectoren kunnen ervoor zorgen dat kinderen beter gezien worden op weg naar school. Door hun kleine afmetingen zijn ze gemakkelijk over het hoofd te zien en is hun gedrag moeilijker te beoordelen.

Daarom schrijft de norm voor schooltassen DIN 58124 voor dat minstens 20 procent van de rug met reflectoren van fluorescerend materiaal gemaakt moet zijn.
Alleen als andere weggebruikers, zoals automobilisten, de kinderen goed waarnemen, kunnen ze ook op tijd reageren.

Set/accessoires

Veel fabrikanten van schooltassen bieden naast de gewone tas ook geschikte accessoires aan. De keuze van de accessoires moet afgestemd worden op de behoeften van het kind.
Een bijpassend etui wordt vaak bij een set schooltassen geleverd.

De set kan ook een bijpassende gymtas, een handtas of een schooltas omvatten. Dit kan handig zijn als alle gebruiksvoorwerpen hetzelfde ontwerp moeten hebben en alle benodigde producten meteen bij het begin aanwezig moeten zijn.

Waterdicht

Als de schoolrugzak waterdicht moet zijn, zoek dan een schooltas met de belofte van de fabrikant. Zo worden geïmpregneerde schoolrugzakken en die van waterafstotende stoffen gemaakt.

Waterdichte stoffen zijn die, welke de waterkolom van een eenheid van 1.500 millimeter kunnen weerstaan.

Dit zorgt ervoor dat schooltassen bestand zijn tegen kleine hoeveelheden regen en waterdruppels zonder de materialen binnenin te beschadigen.

Volledige bescherming bij regen en zware regenbuien kan echter alleen gegarandeerd worden als er regenbescherming is. Een regenhoes is een dunne beschermhoes van nylon die gebruikt kan worden om de schooltas te omsluiten.

Besluit: Welke soorten boekentassen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een schooltas wilt kopen, zijn er drie productvarianten waaruit je kunt kiezen.

Type Voordelen Nadelen
Satchel Gestandaardiseerd, Overzichtelijk, Gelijkmatige gewichtsverdeling, Ruime keuze uit ontwerpen Stijf, Weinig volume, Soms zwaarder, Iets duurder
Rugzak Lichtgewicht, Ruime keuze uit ontwerpen, Meer volume, Meer individualiteit Onduidelijk, Materialen kunnen buigen, Slechtere gewichtsverdeling
Trolley Makkelijk voor de rug, Groot volume, Veelzijdig te gebruiken, Geschikt voor zowel jongere als oudere kinderen Zwaarder, Verkeerde houding door trekken, Slecht voor de rug als er geen draagmogelijkheid is

Als je meer over de afzonderlijke productvarianten wilt weten, kun je de uitgebreide details over de varianten hieronder bekijken.

Tornister

Satchel

Een satchel is een vierkante, stijve schooltas die met twee riemen op de rug gedragen wordt. De boekentas is verkrijgbaar in verschillende maten die bij het kind passen. Door de stijve vorm kan de tas gemakkelijk verdeeld worden, zodat de leerlingen hun materialen in de tas kunnen terugvinden en ze veilig bewaard worden.

De satchel is gestandaardiseerd in Duitsland. Dit betekent dat satches die een DIN norm hebben, uniforme normen hebben. De nadruk ligt op de afmetingen en het gewicht, de verkeersveiligheid en de bruikbaarheid van de tas.

 • Voordelen
  • Stabiel
  • Gelijkmatige gewichtsverdeling
  • Gestandaardiseerd
  Nadelen

  Zwaarder

 • Minder volume
 • Vaak duurder

Een boekentas is bijzonder geschikt voor schoolbeginners omdat hij een stevige vorm heeft die het gewicht gelijkmatig over de rug van het kind verdeelt. Satchels hebben meestal ook een grotere en uitgebreidere bekleding die de schouderpartij van het kind beschermt.

Tegenwoordig zijn satches vooral gemaakt van synthetische materialen die regenbestendig zijn, maar er zijn ook modellen van leer en andere stoffen. Er zijn geen grenzen aan de vormgeving, satchels zijn er in alle kleuren en met vele denkbare motieven.

Rucksack

Rugzak

Voor oudere leerlingen is de rugzak vooral populair als boekentas. De rugzak wordt ook op de rug gedragen met twee schouderbanden en soms met een extra heupgordel, maar een schoolrugzak is niet gestandaardiseerd. Het heeft geen hoekige vorm of sterke randen, maar is meestal ronder en van zachter materiaal gemaakt, zoals stof, leer of plastic.

 • Voordelen
  • Lichtgewicht
  • Meer volume
  • Grotere individualiteit
  Nadelen

  Onduidelijk

 • Materialen kunnen buigen
 • Slechtere gewichtsverdeling

In principe biedt een rugzak een groter volume en meer individualiteit bij het vullen, omdat de rugzak maar een paar onderverdelingen bevat. Dit betekent dat meer materialen zoals boeken meegenomen kunnen worden, maar ze moeten ook op de rug van het kind gedragen kunnen worden.

Maar het gebrek aan organisatie kan ook tot rommel leiden, vooral als jongere leerlingen nog niet gewend zijn hun schooltassen in te pakken.

Omdat de rugzak geen vaste vorm heeft en de stabiliteit slechts rudimentair is, is de rugzak vooral geschikt voor oudere leerlingen wier ruggen bijna volgroeid zijn. Anders kunnen jongere leerlingen rugklachten krijgen omdat het zwaartepunt verandert door de volle rugzak.

Trolley

Trolley

Trolleys zijn kleine tassen, die aan een koffer doen denken, met twee wielen en een stevig handvat, zodat ze gemakkelijk achter je aan getrokken kunnen worden. Trolleys zijn er in verschillende maten en modellen.

Voor jonge leerlingen zijn er kleinere en lichtere modellen met een vooraf bepaalde indeling van het interieur; voor oudere leerlingen zijn er grotere wagens met een individuele inrichting.

Trolleys kunnen een ideale boekentas zijn voor slanke kinderen die nog niet de kracht hebben om een rugzak voor lange afstanden op hun rug te dragen. Trolleys zijn ook een goede keuze voor kinderen met rugpijn.

Voordelen
 • Gemakkelijk voor de rug
 • Ontlast de schouders
 • Groot volume
 • Geschikt voor zowel jongere als oudere kinderen
Nadelen
 • Zwaarder
 • Verkeerde houding door trekken
 • Minder ontwerpen voor kinderen in de basisschoolleeftijd

Er zijn echter ook twee grote nadelen waar je bij een wagentje op moet letten. De trolley moet bijvoorbeeld met één arm getrokken worden, zodat de schouder en de ruggengraat licht gedraaid zijn. Hierdoor neemt het kind een onnatuurlijke houding aan, wat een negatief effect kan hebben.

Hoewel de trolley praktisch is op vlakke oppervlakken, zijn er bovendien in schoolgebouwen vaak trappen waar de trolley op gedragen moet worden als hij niet tegelijk op de rug gedragen kan worden. Het kind moet dit doen met zijn armen, die meestal niet genoeg kracht hebben. Ook nemen ze vaak een verkeerde houding aan.