Saturatiemeter
Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

24Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

Een saturatiemeter, ook wel pulsoximeter genoemd, is een medisch instrument waarmee de zuurstofsaturatie oftewel de hoeveelheid zuurstof in het bloed kan worden bepaald. Dit wordt via een clipje op de vinger gemeten. Na meting kan eventueel gerichte hulpverlening plaatsvinden.

De saturatiemeter is een zeer nuttig instrument geworden voor sporters, omdat het een hulpmiddel is voor het verbeteren van de prestaties. Het gebruik ervan is zelfs aan te raden, vooral bij trainingen die de longcapaciteit testen. Wil je hier meer over weten? In deze shopgids vertellen we je er meer over!
Belangrijk om te weten

  • De saturatiemeter is een apparaat dat de zuurstofsaturatie in het bloed meet. Ze zijn beschikbaar voor gebruik in het ziekenhuis, maar ook voor thuisgebruik.
  • Het is zeer populair onder sporters en bergbeklimmers, omdat het kan helpen bij het identificeren van een noodsituatie in het geval dat het zuurstofniveau onder de aanbevolen waarde ligt.
  • De nauwkeurigheid en het gebruik van de accu of de batterijen zijn bepalend voor je aankoop. Een technische service van de fabrikant is ook belangrijk.

Onze selectie: De beste saturatiemeters op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste saturatiemeters die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste saturatiemeter een stuk eenvoudiger.

Tidigare Rekommendationer

De saturatiemeter met de meest eenvoudige bediening

De saturatiemeter van OPTIBLE heeft een hoog gebruiksgemak door het heldere display en de eenvoudige bediening. Vooral long-, hart- en astmapatiënten hebben veel baat bij dit slimme apparaatje. Het helpt je om het exacte zuurstofgehalte in je bloed te meten. Naast het zuurstofpercentage geeft de saturatiemter ook de hartslagfrequentie weer. De saturatiemeter is professioneel, betrouwbaar en zeer snel. Binnen no-time weet je al je belangrijke waarden met dit apparaat!

De saturatiemeter met de grootste nauwkeurigheid

De saturatiemeter van Medicca is een handig hulpmiddel dat de hartfrequentie en het zuurstofgehalte in het bloed binnen enkele seconden kan meten via een makkelijke vingerclip. Dankzij de CE-certificering en de minieme nauwkeurigheid zijn de meetresultaten van deze saturatimeter in tegenstelling tot veel andere modellen van grote precisie. Wat wil je nog meer? De saturatiemeter is eenvoudig in gebruik en ook geschikt voor werkzaamheden in de zorg.

De beste saturatiemeter met draaibaar met LED-display

Met de saturatiemeter van Dittmann met LED-display kun je de zuurstofsaturatie en hartslag meten. De oximeter weergeeft niet alleen de saturatie en hartfrequentie, maar toon ook een plethysmogram. De saturatiemeter start automatisch met de meting zodra de vinger op het rubberen kussentje wordt gelegd. Je kunt het LED-display eenvoudig in 4 richtingen draaien. Bij afwijkende signalen maakt het apparaat een almerend piepgeluid, zodat je niets over het hoofd ziet.

De beste saturatiemeter voor na het sporten

Met deze pulsoximeter kun je snel en nauwkeurig je saturatie en hartslagfrequentie meten. Het apparaat werkt zeer accuraat. De meter beschikt over een multi-richting display en een automatische energiebesparende modus. Het apparaat is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar. Long- en hartpatiënten gebruiken dit apparaat, maar het is nog populairder onder sporters op hoge afstanden. Plaats je vinger volledig op de scanner voor het optimale resultaat.

[/kb_productlist]

Shopgids: Alles wat je moet weten over saturatiemeters

Het is van groot belang dat je voordat je een saturatiemeter koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Saturatiemeter

Een saturatie is een klein apparaatje dat de zuurstofverzadiging in het bloed meet. 
(Bron: Belchonock: 107794599/ 123rf.com)

Wat is een saturatiemeter precies?

Een saturatiemeter of pulsoximeter is een klein apparaatje dat de zuurstofverzadiging in het bloed meet. Het heeft de vorm van een klem en kan op elke vinger worden geplaatst. Het bestaat uit een licht, dat de kleur van het bloed detecteert, en een sensor, die de informatie doorstuurt. Als er zuurstof vrijkomt, wordt het bloed blauw. Hoe blauwer de kleur, hoe groter de aanwezigheid van zuurstof in het bloed.

Sportoximeters of pulsoximeters bevatten ook andere functies zoals hartslagmeting, ademfrequentiemeting, perfusie-index (bloedpulssignaal) of zelfs hydratatieniveau. Deze eigenschappen maken ze bijna onmisbaar voor sporters en bergbeklimmers.

Wat is de zuurstofverzadiging die door een saturatiemeter wordt gemeten?

De zuurstofverzadiging (SpO2) komt overeen met de hoeveelheid zuurstof die in het bloed wordt gemeten. Om je een idee te geve: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden deze niveaus tussen 95 en 100% moeten liggen bij een gezond persoon. Je moet echter weten dat tijdens een veeleisende sport de niveaus vaak dalen.

Saturatiemeter

Sportoximeters of pulsoximeters bevatten ook andere functies zoals hartslagmonitoring.
(Bron: Photoba: 98906977/ 123rf.com)

Welke soorten saturatiemeters zijn er?

De meest aanbevolen voor sporters zijn vinger- of draagbare saturatiemeters. Er zijn echter enkele specifieke modellen die bedoeld zijn voor medisch personeel. Polsoxymeters, vergelijkbaar met een polshorloge en met de sensor op de vinger, worden gebruikt voor patiënten met slaapapneu. Hieronder laten we je de verschillende soorten zien:

Type saturatiemeter Batterij Bijzondere kenmerken Vorm Functionaliteit
Vingertop Oximeter Ze werken meestal op 2 AAA-batterijen. Het meet het zuurstofgehalte in het bloed en de polsslag.

Intermitterende monitoring.

Het zuurstofgehalte wordt gemeten met een grafiek of percentage.

Clip-on. Draagbaar, klein en lichtgewicht. Je plaatst je vinger direct op het apparaat.

Het goedkoopste model. 

Polsoximeter Batterij met lange levensduur. Het meet het zuurstofgehalte in het bloed en de polsslag.

Constante controle over de patiënt (slaapapneupatiënten)

Vergelijkbaar met een polshorloge met een kabel die naar de vinger leidt. Ziekenhuisgebruik.
Desktop Oximeter Voedingskabel. Bevat meer functies dan andere zoals bloeddrukmeting. Het is de enige niet-draagbare oximeter. Ze zijn te vinden in dokterspraktijken en ziekenhuizen.
Pediatrische of neonatale oximeter Meestal zijn er 2 AAA-batterijen nodig. Meet het zuurstofgehalte in het bloed en de polsslag. Clip-on. In speciale kindermaten. Voor pasgeborenen wordt het direct aan de voet bevestigd.

Bij niet geboren kinderen is de vingeropening kleiner dan een volwassen oximeter.

Draagbare handbediende oximeter Meestal met AAA-batterijen. Het meet het zuurstofgehalte in het bloed en de polsslag.

Het kan aan een teen worden bevestigd.

Aanbevolen voor patiënten met beenziekten.

Het is een klein scherm, vergelijkbaar met een smartphone. Een klein scherm ter grootte van een handpalm maakt het gemakkelijk om het van de ene naar de andere kamer van de patiënt mee te nemen.
Foetale oximeter Voedingskabel. Meet de zuurstofwaarde van de baby in de buik. Draadring. Worden gebruikt tijdens de bevalling.

Wat zijn de voor- en nadelen van een vingerpulsoximeter?

Je moet er rekening mee houden dat deze saturatiemeters het meest geschikt zijn voor thuisgebruik. Ze zijn niet alleen draagbaar, maar ook eenvoudig te gebruiken en af te lezen. Ze worden aanbevolen voor patiënten of sporters die hun zuurstofverzadiging moeten controleren zonder naar de dokter te hoeven gaan. Bovendien werken ze op batterijen, zoals aangegeven in de tabel.

Voordelen Nadelen
Snelle, niet-invasieve en pijnloze techniek. Je moet de batterijen in de gaten houden, zodat ze niet op zijn als je het apparaat wilt gebruiken.
Je kunt de uitslag direct aflezen. Als er een laag zuurstofgehalte is, moet je een arts raadplegen.
Gemakkelijk mee te nemen.  
Na de training kan je zuurstofbehoefte variëren, de oximeter detecteert dit.  
Een grote hulp voor bergsporters.
Maakt snel ingrijpen mogelijk bij elk alarmsignaal.
Gemakkelijk, handig en snelle resultaten.
Niet veel onderhoud nodig.
Past zich aan de leeftijd van elke gebruiker aan.
Breed aanbod van prijzen.
Ze hebben geen elektriciteit nodig. Ze gebruiken batterijen of accu’s.

Saturatiemeter

Polsoximeters, vergelijkbaar met een polshorloge en met de sensor op de vinger, worden gebruikt bij patiënten met slaapapneu.
(Bron: Clickandphoto: 53130919/ 123rf.com)

Moet ik de saturatiemeter gebruiken na de training?

Het gebruik van de oximeter wordt ten zeerste aanbevolen voor sporters die routine-krachttrainingen doen of voor bergbeklimmers, omdat ze te allen tijde een adequaat niveau van zuurstof nodig hebben. Je moet er rekening mee houden dat als je zuurstofniveau tijdens het sporten wordt verlaagd tot meer dan 4% van het niveau in rust, het een verkeerde aflezing kan zijn. Je moet altijd je arts raadplegen.

Wanneer moet ik me zorgen maken over de resultaten van de saturatiemeter?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet het optimale zuurstofgehalte in het bloed 95% of hoger zijn. Tweeëntachtig procent of minder wordt beschouwd als hypoxemie (te weinig zuurstof), wat kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, hoofdpijn, verwarring of gejaagdheid. Dit zou dus een noodsituatie kunnen zijn.

Hypoxie is de trigger voor Acute Mountain Sickness (AMS), wat kan resulteren in: duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken, gebrek aan eetlust, fysieke uitputting, slaapstoornissen, en hersen- en longoedeem. Deze symptomen kunnen mild, matig of acuut zijn. De oximeter kan je helpen om dit op de juiste manier te identificeren.

SpO2 van 95 % of hoger. Normale waarden.
Tussen 93 % en 94 %. Onder de norm.
93 % of lager. We hebben het over hypoxemie. Je moet een specialist raadplegen.

Hoe kan de saturatiemeter bij duurtraining gebruikt worden?

De pulsoximeter is een hulpmiddel dat je kunt gebruiken bij de evolutie van je training. Het herstel, net zo belangrijk als de inspanning die tijdens de sessie wordt geleverd, wordt gemeten door de saturatiemeter. Een correct herstel kan je helpen om je fysieke capaciteit te verbeteren.

Daarnaast is de pulsoximeter essentieel voor bergsporters. Bij dit soort trainingen moet je heel voorzichtig zijn, want de daling van de atmosferische druk verlaagt je zuurstofniveaus tot het punt dat het gevaarlijk voor je gezondheid is.

De hoogte heeft een directe invloed op je prestaties, want hoe hoger je komt, hoe minder zuurstof er is. Het lichaam reageert door het verhogen van de ademhaling en het bloed om meer zuurstof te vervoeren, wat kan leiden tot vermoeidheid en duizeligheid. Wanneer de verzadiging onder de 90% daalt, treedt hypoxie op, wat in de meest ernstige gevallen tot de dood kan leiden.

Hoe moet ik de saturatiemeter correct gebruiken?

Deze niet-invasieve methode voor het meten van de zuurstofsaturatie van het bloed (SpO2) is zeer eenvoudig. Er zijn echter een aantal richtlijnen die moeten worden gevolgd om ervoor te zorgen dat de meting correct wordt uitgevoerd, aangezien het opsporen van niveaus onder de door de medische apparatuur aangegeven niveaus van vitaal belang kan zijn.

  • Eerst moet je de sensor schoonmaken met een wattenstaafje.
  • Voordat je de saturatiemeter plaatst, moet je er op letten dat je nagels schoon en vrij van nagellak zijn, zodat de meting niet misleidend is. Je mag niet bewegen.
  • Stel de saturatiemeter niet bloot aan licht, (natuurlijk of kunstmatig), voordat je het resultaat afleest.
  • Zorg ervoor dat je handen niet te koud zijn. Als dat zo is, wrijf ze dan totdat ze een meer geschikte lichaamstemperatuur hebben.
  • Plaats het apparaat op de te meten vinger ter hoogte van de nagel.
  • Wacht een paar seconden tot je de zuurstofverzadigingswaarde krijgt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een saturatiemeter om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de saturatiemeter die je nodig hebt:

Grootte

De meeste saturatiemeters hebben een standaardafmeting van 0,8 cm x 2,5 cm. Om echter geen fout te maken in de keuze van de grootte, adviseren we je om je vinger op te meten vanaf het puntje van de nagel tot aan de onderkant van de vingertop. Met deze afmeting kun je de metingen van de oximeter goed uitvoeren en kom je niet voor verrassingen te staan na de aankoop.

Saturatiemeter

Vingerpulsoximeters worden vooral gebruikt door mensen met ademhalingsproblemen.
(Bron: Belchonock: 128232016/ 123rf.com)

Nauwkeurigheid

Tegenwoordig zijn alle saturatiemeters technologisch up to date. Je kunt echter wel de apparaten kiezen die je extra functies bieden, zoals signalen die je vertellen dat de test niet correct kan worden uitgevoerd. Op deze manier kun je er volledig zeker van zijn dat de gegevens accuraat zijn.

Batterij

Je moet rekening houden met het gebruik van het apparaat, want het is uiteraard niet hetzelfde om de saturatie te meten na een fysieke test als na een bergexpeditie. In dit aspect moet je evalueren of je de voorkeur geeft aan het gebruik van batterijen of een accu. Je moet bedenken hoeveel tijd de saturatiemeter uit zijn laadbasis is en beslissen welke van de twee opties het beste bij je past.

Display en aflezen van gegevens

We raden je aan om te zoeken naar een oximeter met een grote, goed afleesbare display. Er zijn modellen die verslagen van eerdere tests, vergelijkingen en follow-ups aanbieden. Koop niet een zeer geavanceerde als je denkt dat zo’n lezing je het leven moeilijk kan maken. Je kunt altijd zelf de lezing op een papiertje opschrijven en de gegevens vergelijken.

Alarmfunctie

Let er op dat er saturatiemeters zijn die, meestal door middel van een geluidssignaal, de gebruiker waarschuwen wanneer er een lage saturatiegraad is. Vergeet in dit geval niet dat een bezoek aan de arts verplicht is, zodat deze je situatie en de te volgen behandeling moet beoordelen. De meeste eenvoudige saturatiemeters hebben deze functie vaak niet. Daarom zijn ze dan ook iets goedkoper.

oximetro-6-juan-ramon-velasco-perez-67173679_s-768x512 (1)

De saturatiemeter is een grote hulp voor atleten die op grote hoogte sporten.
(Bron: Ramon Velasco Perez: 67173679/ 123rf.com)

Technische service na verkoop

Meestal moeten deze apparaten ongeveer om de twee jaar worden gecontroleerd en opnieuw gekalibreerd. We raden je daarom aan om na te gaan of de fabrikant deze service al dan niet aanbiedt. Het is ook goed om te controleren of je saturatie meter CE gecertificeerd is.

Samenvatting

De saturatiemeter is een apparaat waarmee je op een niet-invasieve en pijnloze manier de bloedverzadiging (SpO2) kunt meten. Oorspronkelijk werd dit apparaat alleen in het ziekenhuis gebruikt, maar het is nu ook populair bij mensen met ademhalingsaandoeningen, sporters en bergbeklimmers. De vingerpulsoximeter is de meest aanbevolen voor thuisgebruik.

Bovendien kunnen sporters met de saturatiemeter een correct herstel van hun training uitvoeren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liggen de optimale niveaus voor een gezond lichaam tussen 95 en 100%. Wanneer je een saturatiemeter koopt, moet je weten waar je het voor wilt gebruiken, want je kunt kiezen tussen apparaten met batterijen en modellen die met een accu werken.

Vond je ons artikel over saturatiemeters interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale saturatiemeter  kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Clickandphoto: 53130486/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies