Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

27Onderzochte producten

30Bestede uren

27Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote sauna handdoek test 2022. Hier stellen we alle saunalakens voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste saunadoek voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een ijzeren pan wilt kopen.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • Een saunahanddoek is een speciale vorm van badlaken. Het is bijzonder groot, zacht en absorberend. Saunadoeken dienen als ondergrond om op te zitten of liggen, worden gebruikt om je af te drogen en kunnen ook om het lichaam gewikkeld worden als bescherming tegen ongewenste blikken.
 • Sauna handdoeken zijn er in verschillende materialen, bv. katoen, linnen of synthetische vezel. De kwaliteit van de stof speelt een belangrijke rol. In de regel duidt een zwaardere stof op een hogere kwaliteit.
 • Sauna handdoeken zijn er in alle denkbare kleuren, motieven en ontwerpen. Er zijn ook saunalakens met knopen en elastiekjes. Zo kan iedereen zijn perfecte saunahanddoek vinden.

Sauna handdoek: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een saunadoek koopt

In het volgende gedeelte willen we kort samenvatten wat een saunadoek is, hoe je het gebruikt en waar je op moet letten als je een saunadoek koopt.

Frau mit Saunatuch in Holzsauna

Een saunadoek is speciaal voor de sauna ontworpen en dient als onderlegger, omslagdoek en om je af te drogen. (Image source: pixabay.com / zerocool)

Wat is een saunahanddoek?

Een saunahanddoek is een speciale badhanddoek die in de sauna gebruikt wordt. Het wordt gebruikt als onderlegger om op te zitten of liggen, maar ook als omslagdoek om het lichaam te bedekken.

Een saunahanddoek verschilt van een handdoek en badlaken vooral in grootte, dikte, gewicht en absorptievermogen. Er zijn ook speciale vormen van saunadoeken die knopen en sluitingen hebben en als een kilt gedragen kunnen worden.

Het saunadoek moet daarom

 • een comfortabele onderlaag zijn
 • kan om het lichaam gewikkeld worden
 • absorberen veel vocht

Waarom heb ik een saunahanddoek nodig en hoe gebruik ik hem goed?

Een saunadoek is speciaal ontworpen om in de sauna gebruikt te worden. Het is een donzige en zachte onderlaag, en kan ook om het lichaam gewikkeld worden.

Last but not least kun je het ook gebruiken om je af te drogen. In de sauna zweet je immers veel en er is veel vocht in de lucht.

Als je een bezoek aan de sauna plant, is het zinvol om verschillende saunahanddoeken of handdoeken klaar te hebben liggen. Je wilt immers niet op een vochtig en zweterig saunahanddoek liggen nadat je in de saunacabine bent geweest.

Saunatuch in Sauna

Een bezoek aan de sauna is een wellness ervaring. Sauna handdoeken zijn dus een goede investering. (Image source: pixabay.com / NGSOFT)

Je hebt dus minstens één saunahanddoek nodig voor in de cabine. Hier dient het als ondergrond om op te zitten of te liggen. Een tweede kan om het lichaam gewikkeld worden als dat nodig is, of gebruikt worden om af te drogen.

Om te relaxen heb je minstens nog een saunahanddoek nodig voor de relaxligstoel. Hier loont het de moeite te investeren in een sauna handdoek van hoge kwaliteit. Niets is immers zo ontspannend als na de saunacabine op het pluizigste saunahanddoek te liggen.

Een saunahanddoek is dus beslist een must voor een ideale sauna-ervaring.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een saunahanddoek?

Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden als je een sauna handdoek koopt. We hebben de belangrijkste tips kort samengevat in de volgende sectie. Je vindt een gedetailleerde uitleg in het gedeelte over de koopcriteria.

Het eerste waar je op moet letten als je een saunahanddoek koopt, is de grootte ervan. Het saunahanddoek moet groot genoeg zijn om op te liggen of om je lichaam te wikkelen. Ook het materiaal en de kwaliteit van de stof spelen een belangrijke rol.

Ook aan de vormgeving moet gedacht worden als je een saunahanddoek koopt. Behalve talloze kleuren en patronen zijn er ook saunalakens met knopen of klittenband. Daardoor zijn ze gemakkelijker op het lichaam te dragen of bijvoorbeeld aan de ligstoel te bevestigen.

Welke maat saunahanddoek moet ik kopen?

Grootte is een van de meest doorslaggevende aankoopfactoren. Je moet comfortabel op het saunadoek kunnen gaan liggen en je uitstrekken.

Idealiter is de saunahanddoek minstens lichaamslengte.

Saunadoeken zijn er in allerlei maten, dus het hangt af van de individuele maten. De typische lengte is tussen 180 en 200 cm en de breedte tussen 70 en 100 cm.

Maar er zijn ook kleinere saunalakens en oversized saunalakens. Zo kan iedereen zijn perfecte saunahanddoek vinden.

Van welk materiaal moet het saunadoek gemaakt zijn?

Sauna handdoeken zijn van verschillende materialen gemaakt. Nogmaals, het hangt af van de individuele wensen. In het volgende gedeelte willen we de verschillende stoffen kort toelichten.

In het hoofdstuk over de koopcriteria gaan we meer in detail in op de materialen en hun bijzondere eigenschappen.

Wist je dat het woord sauna uit het Fins komt en “zweetkamer” betekent?

Maar ze hebben de sauna’s niet uitgevonden.

Saunahanddoeken zijn meestal gemaakt van katoen, linnen, synthetische vezels, of een combinatie van deze materialen. Deze materialen hebben hun voor- en nadelen, die we in het Besluitgedeelte uitvoeriger bespreken.

Over het algemeen kan gezegd worden dat sauna handdoeken van katoen, linnen of een combinatie van deze materialen aan te bevelen zijn. Deze stoffen zijn natuurlijk en vervuilen ook het milieu minder dan synthetische vezels.

Een goed compromis is een saunahanddoek te kiezen die uit een mengsel van materialen bestaat. Het grootste deel moet echter altijd katoen zijn.

Wat kost een saunahanddoek?

De prijs van een saunahanddoek kan variëren naargelang de kwaliteit en de maat. Ook de winkelier is doorslaggevend, dus een sauna handdoek van een merknaam is natuurlijk duurder dan die van de discounter.

Kwaliteit Prijs
Goedkope, mindere kwaliteit vanaf 5€
Goedkope saunahanddoeken met goede kwaliteit 20€ tot 50€
Luxe saunahanddoeken vanaf 50€

De meeste saunahanddoeken kosten tussen 20€ en 50€. Deze zijn meestal van goede kwaliteit en dienen hun doel.

De goedkoopste saunalakens beginnen bij 5€. Je vindt ze bij discounters, via speciale aanbiedingen of online advertenties. Je moet altijd de kwaliteit controleren voor je koopt.

Luxe saunalakens beginnen bij €50. Ook als je een sauna handdoek wilt personaliseren, bv. met bepaalde patronen, belettering, foto’s, borduurwerk, knopen of andere versieringen, is er geen bovengrens aan de prijs.

Welke alternatieven zijn er voor een saunahanddoek?

Omdat een saunahanddoek heel bijzonder is, is het misschien niet meteen in elk huishouden verkrijgbaar. Hier willen we je laten kennismaken met een paar alternatieven die je in plaats van een saunahanddoek kunt gebruiken.

Alternatief Beschrijving
Handdoek De handdoek kan gebruikt worden om je af te drogen of te bedekken. Als hij groot genoeg is kan hij ook gebruikt worden als onderlegger om op te zitten of te liggen. Handdoeken zijn echter vaak dunner dan saunadoeken en nemen minder vocht op.
Badhanddoek Een badhanddoek is geschikt als ondergrond, om je af te drogen of om te bedekken. Badlakens zijn echter vaak dunner dan saunahanddoeken en zijn daardoor niet zo absorberend en minder comfortabel bij het zitten of liggen.
Badjas Een badjas is het beste om je te beschermen tegen ongewenste blikken. Het is gemakkelijker aan te trekken en houdt beter om het lichaam. Het is echter niet geschikt om mee af te drogen of als onderlegger.

Een bezoek aan de sauna is dus ook mogelijk zonder saunahanddoek. De alternatieven hebben echter hun duidelijke nadelen, want ze zijn niet speciaal voor de sauna ontworpen.

Met een saunahanddoek ben je altijd goed uitgerust voor een saunabezoek.

Besluit: Welke soorten saunadoeken zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een saunadoek wilt kopen, zijn er verschillende alternatieven waaruit je kunt kiezen

 • Sauna handdoek van katoen
 • Sauna handdoek van linnen
 • Sauna handdoek van synthetische vezel

Wat zijn de voordelen en nadelen van een katoenen saunahanddoek?

Badstof katoen is de meest gebruikte stof voor de vervaardiging van saunalakens. Dit betekent dat de stof niet alleen erg absorberend is, maar ook bijzonder vriendelijk voor de huid.

Bij katoenen saunalakens moet je letten op de herkomst van het materiaal; er zijn hier drie mogelijkheden

 • Conventioneel geteeld katoen
 • Chemisch behandeld katoen
 • Gecertificeerd biologisch katoen

Een saunahanddoek van 100% katoen wordt in de regel als van zeer hoge kwaliteit beschouwd en geniet de voorkeur van de meeste saunaliefhebbers.

Voordelen
 • Hoge kwaliteit
 • Bijzonder zacht
 • Hoog absorptievermogen
Nadelen
 • Hoge prijs
 • Zwaar materiaal
 • Neemt veel plaats in

Waarin onderscheidt een linnen saunahanddoek zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Saunahanddoeken van linnen zijn een goed alternatief voor die van katoen. Linnen is een licht en dun materiaal en daardoor ruimtebesparend.

Een linnen saunahanddoek heeft een heel karakteristieke textuur – hij is grover dan katoen en kan gemakkelijk over de huid schuren. Sommige mensen stellen dit massage-effect echter op prijs.

Voordelen
 • Goede kwaliteit
 • Dunne en lichte stof
 • Goed absorberend
Nadelen
 • Grof materiaal
 • Minder absorberend dan katoen
 • Niet geschikt voor drogen in de droogtrommel

Waarin onderscheidt een sauna handdoek van synthetische vezels zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Saunalakens van synthetische vezels hebben meestal minder de voorkeur van saunagebruikers, omdat het materiaal van mindere kwaliteit is dan katoen of linnen en bovendien het milieu vervuilt. Het is echter geschikt als goedkoop alternatief of als “wegwerp” product.

Voordelen
 • Lage prijs
 • Gemakkelijk te onderhouden
Nadelen
 • Minder absorberend
 • Vervuilt het milieu

Een goed compromis is te kiezen voor een saunahanddoek die bestaat uit een mengsel van stoffen. Op deze manier kunnen de voordelen van verschillende materialen gebruikt worden. Wel moet je erop letten dat het katoengehalte zo hoog mogelijk is en het gehalte aan synthetische vezels zo laag mogelijk.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om saunadoeken te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele saunadoeken.

De criteria die je kunt gebruiken om saunadoeken te vergelijken zijn o.a.

 • Maat
 • Materiaal
 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid
 • Ontwerp
 • Extra’s

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Maat

De maat van een saunahanddoek is waarschijnlijk het belangrijkste criterium. Een saunahanddoek moet groot genoeg zijn om er comfortabel op te liggen, maar ook om rond je lichaam te wikkelen.

Het saunahanddoek moet minstens zo lang zijn als je lang bent. De meeste saunadoeken zijn minstens 180 cm lang en 70 cm breed. Er zijn echter verschillende maten en dus ook zowel kleinere als te grote handdoeken.

Het is ook belangrijk op te merken dat een saunahanddoek door zijn dikte een vrij grote ruimte in beslag kan nemen. Saunadoeken zijn meestal relatief zwaar door hun gewicht. Als ze verzadigd raken met water, komen ze nog meer aan.

Materiaal

Zoals reeds gezegd zijn saunalakens van verschillende materialen gemaakt. Het hangt af van je voorkeuren en je individuele budget.

Als je een sauna handdoek van hoge kwaliteit zoekt, raden we er een aan die gemaakt is van 100% katoen met een hoog stofgewicht.

Linnen saunalakens zijn ook populair. Ze zijn lichter, dunner, maar ook minder absorberend dan katoenen saunalakens. De stof voelt grover aan, maar het “massage-effect” wordt door sommigen zelfs gewaardeerd.

Er zijn ook saunadoeken van synthetische vezels. Deze zijn echter niet aan te bevelen omdat ze minder absorberend zijn en niet kunnen concurreren met katoen en linnen in termen van kwaliteit. Ze zijn echter wel de goedkoopste optie.

Materiaal Beschrijving Eigenschappen
Katoen Katoen wordt geoogst van een plant die gewoonlijk in de (sub-)tropen groeit. Van de geoogste zaadharen worden natuurlijke vezels gemaakt, waarvan dan de hoed gemaakt wordt. Katoenen handdoeken nemen goed water op en zijn daarom goed om je mee af te drogen. Ze drogen echter ook langzamer. Anderzijds hebben ze een laag allergie-gehalte.
Synthetische vezels zijn synthetisch uit kunstvezels vervaardigd. Deze kunnen gebruikt worden als garen voor kleding. Gevoel heel zacht. Het materiaal is ook duurzaam, ademend en droogt snel.
Linnen Linnen is gemaakt van natuurlijk verkregen vezels. De hoofdbestanddelen zijn cellulose en hemicellulose. Linnen is bacteriedodend, vuilafstotend en antistatisch. Het materiaal is scheurvast, maar heeft een lage schuurweerstand. In tegenstelling tot katoen vormt het geen pluis.

Kwaliteit van de stof

Een saunahanddoek is erg dik en pluizig. Absorptievermogen is bijzonder belangrijk, want de saunahanddoek moet zweet en vocht absorberen zonder te druppen.

Een dikke, zachte, pluizige stof is ook aangenamer voor de huid. Hij is ook meer geschikt als ondergrond om op te zitten en liggen op de harde saunabanken.

Als vuistregel geldt: hoe zwaarder de stof, hoe beter de kwaliteit. Het gewicht wordt aangegeven in gram per vierkante meter (eenheid g/m²).
In de volgende tabel staan de afzonderlijke gewichts- en kwaliteitsklassen:

gewicht kwaliteit
minder dan 460g/m² laag
460g/m² tot 500 g/m² middelhoog
vanaf 500g/m² hoog
vanaf 520g/m² zeer hoog

Sauna handdoeken zijn gewoonlijk relatief zwaar. Een handdoek van 2m² met een stofgewicht van 500g/m² is dus al 1kg zwaar – en dat in droge toestand. Als het saunadoek water opneemt, krijgt het nog meer gewicht.

Duurzaamheid

Sauna handdoeken worden blootgesteld aan grote belastingen zoals hitte en vocht. Olie, crème en andere huidverzorgingsproducten kunnen snel vlekken maken op het saunahanddoek.

Een saunahanddoek moet daarom zowel slijtvast als gemakkelijk te onderhouden zijn, om zo lang mogelijk mee te gaan.

Dus als je een saunahanddoek koopt, let er dan op dat hij goed gemaakt is en niet na de eerste wasbeurt uit elkaar valt. Als je saunahanddoek een opdruk heeft, elastiekjes, knopen of iets dergelijks, moeten die ook goed gemaakt zijn.

De meeste saunalakens zijn geschikt voor huishoudelijke wasmachines en drogers. Kijk echter op het etiket met de verzorgingsvoorschriften om er zeker van te zijn dat je je saunadoek op de beste manier behandelt.

Gelbes Handtuch in Holzeimer in Sauna

Een saunahanddoek moet tegen een stootje kunnen, dus moet hij goed gemaakt zijn en gemakkelijk te onderhouden. (Image source: pixabay.com / ulleo)

Design

Saunahanddoeken zijn er in allerlei kleuren en patronen. De klassieke saunalakens zijn effen of monochroom. Op het gebied van vormgeving is er veel concurrentie tussen leveranciers, en daarom zijn er de meest creatieve ideeën te vinden en is er voor elk wat wils.

Sommige leveranciers hebben saunadoeken met grappige spreuken of ongewone ontwerpen over bepaalde thema’s. Sauna handdoeken kunnen ook versierd worden met garen, knopen, linten en andere materialen.

De mogelijkheid om individuele saunalakens helemaal naar je eigen wensen te laten maken wordt steeds populairder. Dit betekent dat saunalakens gemaakt kunnen worden met onafhankelijk gekozen kleuren, patronen, belettering of zelfs foto’s.

Extra’s

Behalve de klassieke saunahanddoek van alleen stof, zijn er ook handdoeken met kleine extra’s die het gebruik vergemakkelijken. Deze saunadoeken zijn voorzien van klittenband, elastiek of knopen, waardoor ze gemakkelijker om het lichaam te dragen zijn.

Andere bijzondere vormen van saunalakens zijn, bijvoorbeeld, saunalakens met zakken waarin je praktisch je spullen kunt opbergen. Er zijn ook saunalakens met flappen waaraan je een hoofddoek kunt vastmaken of die het gemakkelijker maken de handdoek aan het ligbed vast te maken.

Last but not least dienen knopen, zakken, linten en bandjes ook tot creativiteit. Dus deze kleine maar fijne extra’s maken van een saunahanddoek een individueel stuk dat je persoonlijkheid onderstreept.

Een saunahanddoek is niet alleen een praktische metgezel in de sauna, het kan ook een modeaccessoire zijn dat je persoonlijkheid onderstreept.

Beeldbron: pixabay.com / KSchlott

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies