High Angle View Of A Businessman Using Photocopy Machine In Office
Laatst bijgewerkt: 05-10-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

26Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

102Verzamelde opmerkingen

Hoewel we in een digitaal tijdperk leven, zijn er soms situaties waarin je nog steeds met fysieke documenten te maken krijgt. Het komt vaak voor dat we deze documenten moeten scannen om ze te wijzigen, per mail te versturen of veilig op te slaan. Om dit te doen, is het belangrijk om een goede scanner in je kantoor te hebben staan.

Om de scanner met de beste prijs-kwaliteitverhouding te kiezen, moet je duidelijk hebben waar je het apparaat voor wilt gebruiken. Het is belangrijk om te weten wat voor materiaal je wilt scannen en hoe vaak. Moet je generieke documenten scannen? Of misschien foto’s? Wees gerust, in deze shopgids vind je een selectie met onze favoriete scanners en de antwoorden op alle meest gestelde vragen over dit handige apparaat, om het model te vinden dat het beste bij je past.




Belangrijk om te weten

  • In principe zijn er 3 soorten scanners te onderscheiden: flatbed scanner, documentenscanner en een mobiele scanner. Er bestaan ook multifunctionele scanners die naast scannen kunnen kopiëren, afdrukken en faxen versturen. Als je de kenmerken van de verschillende modellen kent, zul je snel het meest geschikte apparaat vinden.
  • Wanneer je een nieuwe scanner wilt kopen, is het belangrijk om te bepalen waar je de scanner voor nodig hebt. Als je veel documenten achter elkaar wilt scannen, zul je een documentenscanner nodig hebben. Als je echter van plan bent het apparaat slechts sporadisch te gebruiken, zal een flatbed scanner voldoende zijn. Ook het materiaal dat je wilt scannen is bepalend voor deze keuze.
  • Als je van plan bent om generieke documenten te scannen, zoals facturen of contracten, zal de resolutie van de scanner geen fundamenteel aspect zijn. Als je echter fotografische afbeeldingen moet scannen, zal de resolutie wel een cruciale factor zijn in je aankoopbeslissing. Dit geldt nog meer als je van plan bent de foto’s na het scannen te wijzigen.

Onze selectie: De beste scanners op de markt

Als je een kantoorbaan hebt, is het meestal nodig om een goede scanner op kantoor te hebben staan. Niet alle scanners zijn echter hetzelfde. Als je een scanner wilt kopen, is het daarom belangrijk om van tevoren te bepalen waar je het apparaat voor nodig hebt. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met onze favoriete scanners die je op de Nederlandse markt kunt vinden.

Eerdere Aanbevelingen

De scanner met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Als je op zoek bent naar een scanner met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is de Lide 300 scanner van Canon misschien wel jouw model. Het is een zeer goed betaalbare, slanke en lichte flatbed scanner.

De scanner is snel en scant A4-documenten met 300 dpi in ongeveer 10 seconden. Het apparaat heeft een uitzonderlijke kwaliteit tot 2400 x 2400 dpi en een CIS-sensor.

De meest praktische scanner om tekstdocumenten te scannen

Deze scanner van Epson is een licht en compact model dat je makkelijk opbergt in een kast. De voeding en aansluiting van de V39 wordt geregeld via een enkele microUSB-aansluiting zodat je geen last hebt van kabelkluwens en je werkomgeving netjes opgeruimd blijft.

De kwaliteit van de scans is heel erg goed. De scanner heeft een aantal tekstverbeteringsfuncties zodat zelfs gescande documenten met tekst er goed uit zullen zien.

De beste mobiele scanner

Als je veel onderweg bent en vaak documenten op verschillende locaties moet scannen, is het handig om een mobiele scanner bij je te hebben. Met de Anywhere 3 scanner van IRIScan kun je eenvoudig vanaf elke gewenste locatie je documenten scannen, beheren en delen.

Het apparaat biedt de mogelijkheid om al je belangrijke documenten na het scannen direct op de ingebouwde SD-kaart, je computer of op een USB-stick op te slaan.

De beste scanner voor A3-papier


AffiliateLink



Tijdelijk niet leverbaar

Werk je vaak met A3-formaat? Dan is het een goed idee om op zoek te gaan naar een scanner die hier speciaal voor ontworpen is. Een A3-scanner weet raad met A3 (420 x 297 mm) en zelfs A3+ (329 x 483 mm). Met de all-in-one A3-printer van HP kun je naast scannen ook kopiëren en printen.

Aangezien het apparaat 22 pagina’s per minuut print, is het apparaat ook zeer geschikt voor zakelijk gebruik.

Shopgids: Alles wat je moet weten over scanners

Als je een kantoorbaan hebt, is er een grote kans dat je vaak een scanner nodig hebt om fysieke documenten te digitaliseren en eventueel te wijzigen. Of om de documenten snel en eenvoudig per mail te kunnen versturen. Afhankelijk van het soort document en de hoeveelheid die je wilt scannen, bepaal je wat de beste scanner voor jou is. Om hier achter te komen, is het belangrijk een aantal zaken over scanners te weten. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit handige apparaat.

Hombre scanneando documentos

Een scanner stuurt een lichtstraal door het document. De sensoren in de scanner vangen dit beeld op en zetten het om naar een digitaal plaatje. 
(Bron: Elnur Amikishiyev: 97181108/ 123rf.com)

Welke soorten scanners zijn er?

Er zijn verschillende soorten scanners verkrijgbaar op de markt. Ieder van hen heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. De meest voorkomende soort is de flatbed scanner. Dit soort scanners bestaan uit een deksel dat je moet optillen om het document dat je wilt scannen op de glazen plaat te leggen. Sommige modellen zijn flexibeler en bieden ook de mogelijkheid om boeken of andere objecten te scannen.

Aan de andere kant zijn er de documentenscanners. Dit is het soort dat het meest wordt gebruikt op grote kantoren omdat je er een groot aantal documenten automatisch achter elkaar mee kunt scannen. Helaas is de kwaliteit van de afbeeldingen vaak van mindere kwaliteit dan bij flatbed scanners. Tot slot zijn er nog de mobiele scanners, die je mee kunt nemen als je onderweg bent.

Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen van een documentenscanner ten opzichte van de andere modellen:

Voordelen
  • Sneller dan flatbed scanners
  • Je kunt meerdere documenten automatisch achter elkaar scannen
  • Over het algemeen kun je er dubbelzijdig mee scannen
Nadelen
  • Normaal scannen ze alleen in zwart en wit

Hoe werkt een scanner?

De oorsprong van de scanner dateert uit 1984, toen Microteck de eerste scanner ontwikkelde. De werking van een scanner bestaat uit de ontvangst door spiegels van het licht dat wordt gereflecteerd in een sensor. De sensor zet de lichtenergie om in elektrische signalen. Deze signalen worden omgezet in een digitaal formaat dat het ontvangende apparaat leest en omzet naar een digitaal plaatje.

De werking van een scanner is eigenlijk heel eenvoudig. Met een flatbed scanner hoef je alleen maar het document onder het deksel te leggen en op een knop te drukken. Deze stappen herhaal je met iedere pagina die je wilt scannen. Bij documentenscanners kun je alle pagina’s in één op de daarvoor bestemde lade leggen en afwachten tot alle documenten automatisch gedigitaliseerd worden. Mobiele scanners hebben een gleuf waardoor je de documenten moet laten gaan.

Wat is de kleurdiepte van een scanner?

Dit is een parameter die in bits wordt uitgedrukt en die het bereik van tinten aangeeft die een pixel kan aannemen. Normaalgesproken bieden de beste scanners op de markt een kleurdiepte van 24 bits. Op die manier krijg je een bereik van meer dan 16 miljoen mogelijke kleuren. Als je een apparaat koopt met minder dan 24 bits, zul je afbeeldingen van lagere kwaliteit krijgen.

Een grotere kleurdiepte zal de gescande documenten meer op het origineel laten lijken. Houd er wel rekening mee dat het ook het scannen zal vertragen. Bovendien zal het gescande bestand meer ruimte in beslag. Toch raden we aan om voor een zo groot mogelijke kleurdiepte te gaan. Dat geldt helemaal als je foto’s wilt bewerken.

Imprescindible poseer un scanner en oficina

De kleurdiepte van een scanner is een parameter die wordt uitgedrukt in bits en die het bereik van tinten aangeeft dat een pixel kan aannemen.
(Bron: Kirill Kedrinski: 37053003/ 123rf.com)x

Welke soorten documenten kun je met een scanner scannen?

Alle scanners waar we het tot nu toe in deze shopgids over hebben gehad, hebben gemeen dat ze papieren pagina’s kunnen scannen. Het meest gebruikelijke is dat de apparaten in ieder geval A4-papier herkennen en kunnen verwerken. Je kunt dan eenvoudig documenten als facturen en contracten scannen.

Documentenscanners zijn in zekere zin de meest gelimiteerde modellen, omdat ze alleen papieren documenten kunnen scannen. Flatbed scanners zijn veelzijdiger. Hiermee kun je naast papieren documenten ook objecten als visitekaartjes, postzegels, boeken of foto’s scannen.

Wist je al dat sommige scanners speciale onderdelen hebben om negatieven en dia’s te digitaliseren?

Hoe sluit je een scanner aan?

Meestal wordt een scanner via een USB-kabel op een computer of op een ander apparaat aangesloten. Via deze kabel wordt de gedigitaliseerde informatie naar het ontvangende apparaat gestuurd. Tegenwoordig zijn er echter ook veel modellen via de WiFi werken. Dit biedt veel voordelen, omdat je op die manier ook documenten kunt scannen en versturen als er een grotere afstand tussen je laptop en de scanner is.

De verbinding via de WiFi kan bovendien handig zijn als je de scanner op je tablet of mobiel wilt aansluiten. Veel kantoren beschikken over een intern netwerk om gescande afbeeldingen en andere documenten naar verschillende apparaten te sturen. Anderzijds hebben sommige modellen ruimte voor een geheugenkaart waar je de digitaliseerde documenten kunt opslaan en bewaren.

Wat is het oplaadapparaat dat op scanners is aangesloten?

Een CCD (charge-coupled device, in het Nederlands: ladinggekoppelde component) is een chip die elektromagnetische straling omzet in elektrische lading. Het is een apparaatje met een sensor dat je in veel scanners tegenkomt. CCD’s worden ook gebruikt in werkvelden als fotografie en astronomie. Dankzij een CCD-sensor kun je afbeeldingen met minder ruis scannen zodat de kwaliteit beter behouden wordt.

De oorsprong van de CCD-sensor dateert uit 1969. Dankzij de grote gevoeligheid, kan het apparaatje de verschillende lichttonen herkennen. Dit is belangrijk om scans te krijgen die zoveel mogelijk op het origineel lijken. Dat geldt nog meer als je de afbeeldingen wilt bewerken, wanneer de kleur van de afbeelding een grote rol speelt.

Herramienta de uso fácil

Een scanner helpt je bij het digitaliseren en archiveren van documenten of beeldmateriaal.
(Bron: Piotr Adamowicz: 87844671/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In een steeds meer gedigitaliseerde wereld, kan het soms lastig zijn om met fysieke documenten om te gaan. Soms is het nodig om de documenten te wijzigen, op je computer op te slaan of ze te versturen per mail. Om dit te kunnen doen, heb je een scanner nodig. Om je te helpen het model te vinden dat het beste bij je past, vind je hieronder een lijst met de belangrijkste aankoopcriteria bij de aanschaf van een scanner:

  • Resolutie
  • Sensor
  • Snelheid
  • Ondersteunde formaten

Resolutie

De resolutie is een bepalende factor om te bepalen wat een goede scanner is. Het is een kenmerk dat wordt uitgedrukt in dots per inch (dpi). Dpi staat voor het aantal punten per inch. Hoe groter de resolutie van het apparaat, hoe groter de kwaliteit van de gescande afbeelding zal zijn en hoe meer de scan op het origineel lijkt. Vergeet echter niet dat een hogere resolutie ook een grotere bestandsgrootte betekent.

Veel mensen verwarren de resolutie van een scanner en de grootte van het document met elkaar. Dit zijn 2 verschillende zaken. De resolutie is bepalend voor de kwaliteit van de gescande afbeelding. Hoe groter de kwaliteit, hoe meer je het beeld kunt vergroten zonder dat het korrelig wordt. Bovendien kun je met een hogere resolutie een gescande afbeelding beter bewerken.

Sensor

Een scanner werkt bijna hetzelfde als een camera. Beide technologieën werken met licht dat wordt opgevangen om een object op beeld te krijgen. Dit is mogelijk dankzij een sensor, die het lichtsignaal ontvangt en interpreteert en dit omzet naar elektronische impulsen. Vervolgens vormen deze signalen een digitaal beeld dat gelijk is aan het origineel.

Er zijn 2 soorten sensoren: de CCD-sensor, waarover we eerder in deze shopgids spraken, en de CIS-sensor (contact image sensor). De CIS-sensor is de meest voorkomende soort, aangezien dit onderdeel een betere balans biedt tussen de productiekosten en beeldkwaliteit. De CCD-sensor is echter het model dat de beste resultaten biedt in professionele scanners, vooral de modellen die gericht zijn op de wereld van de fotografie.

Anthony T. HincksAuteur
“Binnenkort hebben we allemaal handscanners. Op die manier kunnen we, wanneer we een andere persoon ontmoeten, of we hem nu kennen of niet, zijn ID-kaarten scannen. Op die manier zullen we weten of we moeten glimlachen, fronsen, grimassen, praten, weglopen, lachen, hun hand schudden, een kus geven, een kop koffie drinken, ze uitnodigen bij ons thuis, zaken met ze doen, seks hebben, samen naar een voetbalwedstrijd gaan, een drankje doen of dineren.”

Snelheid

In een kantooromgeving kan de snelheid van een scanner een fundamentele factor zijn voor het succes van het apparaat. De snelheid waarmee je een document hangt niet alleen van het apparaat, maar ook van het te scannen materiaal af. Een foto heeft bijvoorbeeld meer tijd nodig om gescand te worden dan een simpel A4’tje met tekst. Ook de resolutie van het te scannen bestand bepaalt de snelheid waarmee dit gebeurt.

Als je een flatbed scanner gebruikt, zul je de pagina’s één voor één moeten scannen. Je hebt dan uiteraard meer tijd nodig dan wanneer je een automatische documentenscanner gebruikt, die verschillende pagina’s en documenten achter elkaar verwerkt.

Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen van flatbed scanners ten opzichte van de andere soorten scanners:

Voordelen
  • Flatbed scanners hebben een hogere resolutie
  • Ze bieden een betere kleurdiepte
  • Met sommige flatbed scanners kun je negatieven, dia’s en films digitaliseren
Nadelen
  • Je moet de documenten een voor een scannen
  • Je hebt meer tijd voor het scannen nodig

Ondersteunde formaten

Het meest voorkomende ondersteunde formaat is het A4-formaat. Als je een flatbed scanner gebruikt, zul je bij het scannen van kleinere formaten meestal geen problemen ondervinden. Grotere maten kunnen wel lastig worden. Soms kun je deze problemen oplossen door het document in delen te scannen, maar meestal levert dit geen goede resultaten op. Controleer daarom altijd goed welke formaten het apparaat ondersteunt.

Er zijn scannermodellen die grotere formaten ondersteunen dan het klassieke A4-formaat. Dit zijn echter spectaculairdere modellen, die speciaal ontworpen worden voor specifiekere taken. Bijvoorbeeld in een architectuurstudio waar je met tekeningen werkt, kan het handig zijn om een dergelijk model te kiezen. In de meeste kantoren is het echter gebruikelijk om een scanner van A4-formaat te hebben.

Samenvatting

Een scanner helpt je bij het digitaliseren en archiveren van documenten of beeldmateriaal. Er zijn 3 soorten scanners te onderscheiden: de flatbed scanner, de documentscanner en de mobiele scanner. Afhankelijk van het soort documenten en de hoeveelheid die je wilt scannen, past het ene model beter bij je dan het andere. In deze shopgids vind je niet alleen de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit handige apparaat, maar ook een selectie met onze favoriete modellen op de markt.

We hopen dat we je hebben geholpen de meest geschikte scanner te vinden. Deel het artikel op social media of laat hieronder je reactie achter. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Andriy Popov: 39430637/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies