Laatst bijgewerkt: 21-05-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

28Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Een schaafmachine is een handige tool voor iedereen die vaak met hout in de weer is. Houten meubels brengen warmte in onze huizen en zijn een lust voor het oog. Een onmisbare tool voor de productie van houten meubels is de schaafmachine. In deze shopgids bekijken we welke klussen je met de machine kunt uitvoeren en wat de beste modellen op de markt zijn.

De schaafmachine is een van de belangrijkste gereedschappen in de timmerindustrie. Het apparaat wordt gebruikt om oppervlakken glad te maken en spanen te verwijderen. Als je veel met hout werkt, zul je daarom gretig gebruik maken van een goede schaafmachine. Het is dus belangrijk om het beste model te kiezen. Om je hierbij te helpen, krijg je in deze shopgids alle informatie die je nodig hebt voor het vinden van de juiste schaafmachine. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!Belangrijk om te weten

 • Een schaafmachine is, zoals de naam zelf al zegt, een werktuig dat je gebruikt om houten werkstukken te schaven. Het is een basisgereedschap dat veel wordt gebruikt voor timmerwerk. Het is daarom noodzakelijk om een kwaliteitsmodel te kiezen waarmee je je klus in een korte tijd en met de minste inspanning kunt uitvoeren.
 • Op de markt vind je verschillende soorten schaafmachines. De prijskaartjes kunnen daarbij oplopen van 50 euro, tot echte high-end modellen van 300 euro.
 • Een van de belangrijkste factoren waar je bij de aanschaf van een schaafmachine op moet letten, is de kwaliteit van de messen. Bepaal van tevoren welk mes het meest geschikt is voor de klus die je gaat doen. Ook kun je kiezen uit verschillende materialen en formaten. In deze shopgids helpen we je daarbij.

Onze selectie: De beste schaafmachines op de markt

Schaafmachines zijn zeer efficiënte, betrouwbare en voordelige tools. Ze vormen de hoeksteen van al het timmerwerk. Als je veel met hout werkt, is het daarom belangrijk om een goed model aan te schaffen. Zoals altijd bieden grote merken zoals Einhell en Tacklife geweldige opties. Maar er zijn ook minder bekende merken die schaafmachines met uitstekende prestaties bieden. Om je te helpen bij het kiezen van de beste schaafmachine, vind je hieronder een selectie met onze favoriete modellen die op de markt verkrijgbaar zijn:

De schaafmachine met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De TC-PL 750 schaafmachine van Einhell is een krachtige schaafmachine met een spaandikte tot 2 mm. Het apparaat heeft een krachtige elektromotor van 750 watt, die kan draaien met 16.000 omwentelingen per minuut. Met zijn kracht en grote ijzeren schacht zorg je in één beweging voor optimale resultaten. De schaafmachine bevat een automatische parkeersteun die een goede stabiliteit garandeert en beschermt tegen onopzettelijke schade.

De beste schaafmachine met een spaandiepte tot 3 mm

Wil je snel en nauwkeurig ruw gezaagde houten oppervlakken bewerken? Dan is de Meister MEH 900-1 het model voor jou. Het apparaat is speciaal geschikt voor klusjes zoals het gladmaken van houten balken, het inkorten van kamer- en voordeuren en het verwijderen van houtplooien. Met de instellingen kun je de spaandiepte aanpassen tot 3 mm. De robuuste platte kant zorgt voor een gelijkmatige geleiding zonder veel inspanning te hoeven uitoefenen.

De meest complete schaafmachine

Met de schaafmachine van Tacklife haal je alles in huis wat je nodig hebt voor de bewerking van hout. De schaafmachine wordt inclusief stofzak en stofzuigeradapters geleverd. Hierdoor wordt het schoonmaakwerk een stuk gemakkelijker. Met de vergrendelingsschakelaar kun je uren achter elkaar werken zonder continue op de knop te hoeven drukken. De machine wordt ook inclusief schuurpapier geleverd. Zorg ervoor dat het schuurpapier tijdens het werken op voldoende afstand van de rand staat, anders wordt het beschadigd.

De beste schaafmachine met een 850 W-motor

Deze JELLAS schaafmachine voor houtbewerking is uitgerust met een 850 W-motor, die met 2 HSS omkeerbare messen tot 32.000 sneden per minuut en een snijbreedte tot 82 mm mogelijk maakt. Het lage gewicht van slechts 2,3 kg vermindert de kans op vermoeidheid en zorgt ervoor dat je lang achter elkaar met het apparaat kunt werken. De schaafmachine is ontwikkeld met een nauwkeurige aluminium basis voor een hoge nauwkeurigheid.

Shopgids: Alles wat je moet weten over schaafmachines

Met een schaafmachine draai je je hand niet meer om voor klussen met houten werkstukken. Of je nou een houten plank glad wilt maken, de rand van een slepende deur wilt schaven of splinters wilt verwijderen, het kan allemaal met een schaafmachine. Er zijn veel verschillende modellen op de markt. Om je te helpen het model te vinden dat het beste bij je past, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze handige tool.

wood

Er zijn schaafmachines met verschillende vermogens en snelheden op de markt.
(Bron: Anan Sudsaithong: 74119054/ 123rf.com)

Wat is een schaafmachine?

Een schaafmachine is een machine waar je hout mee kan schaven, oftewel, een stukje van het oppervlak weghalen. Daarmee kun je ruw hout glad maken of andere soortgelijke klussen uitvoeren. Het is een machine met een elektromotor, die verschillende vermogens kan hebben. De enige beperking op deze machines is dat de werkoppervlakken vlak moeten zijn. Er zijn ook handschaafmachines, waarmee een strook van ongeveer 80 mm breed geschaafd kan worden.

Elektrische schaafmachines scheuren het materiaal eraf met messen. De messen bevinden zich aan de onderkant van de machine. De gebruiker moet de machine in een vloeiende beweging langs het oppervlak halen. De hoeveelheid verwijderd materiaal hangt af van de diepte, hellingshoek en grootte van het blad.

Carpenter working with electric planer.

Een schaafmachine is een machine waar je hout mee kan schaven, oftewel, een stukje van het oppervlak weghalen.
(Bron: Dmytro Pancheko: 43390249/ 123rf.com)

Wat is beter, een elektrische schaafmachine of een handschaafmachine?

Het meest geschikte antwoord is: een combinatie van beide. Zelfs professionals geven in bepaalde situaties nog de voorkeur aan handschaafmachines. Deze tools zorgen voor meer verfijnde afwerkingen, maken minder lawaai en geven minder stof af. Het zijn hulpmiddelen waarmee je zeer bevredigende resultaten op ambachtelijk niveau kunt verkrijgen. Veel hobbyisten geven de voorkeur aan het handgereedschap, omdat ze daarmee het gevoel hebben dat ze het werk echt met eigen handen hebben gedaan.

Voor industriële of soortgelijke klussen is een elektrische schaafmachine daarentegen beter. Hiermee kun je in een korte tijd en met weinig moeite een grote hoeveelheid hout schaven. Elektrische schaafmachines kunnen heel krachtig zijn. Daardoor zijn ze voor veel moeilijke klussen geschikt.

planner

Schaafmachines zijn ideaal voor het aanpassen, gladmaken en voorbewerken van rechte oppervlakken.
(Bron: Guzel Andrianova: 89695176/ 123rf.com)

Welke soorten schaafmachines zijn er?

In principe vind je twee soorten elektrische schaafmachines op de markt. Enerzijds heb je de vlakbank. Een vlakbank is een door een elektromotor aangedreven schaafmachine waarmee planken en balken glad, vlak en haaks geschaafd worden. Je kunt er snel eenvoudige taken mee uitvoeren. Anderzijds is er de vandiktebank. Dit is een stationaire houtbewerkingsmachine om hout aan twee zijden zuiver op breedte en dikte te schaven en verspanen.

Elk type elektrische schaafmachine heeft zijn eigen kenmerken en is geschikt voor een specifieke klus. Het is belangrijk dat je de verschillende soorten machines kent voordat je een keuze maakt. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een tabel met de verschillende soorten elektrische schaafmachines die je op de markt kunt vinden.

Soort Vermogen Gewicht Mobiliteit Nauwkeurigheid
Vandiktebank 2000 W 20 kg Stationair Hoog
Vlakbank 600-800 W 5 kg of minder Draagbaar Afhankelijk van de klus en de gebruiker

Hoe werkt een schaafmachine?

Schaafmachines zijn de oplossing waar schuren of zagen lastig uitpakt. Eerder in deze shopgids lieten we je zien welke modellen schaafmachines er op de markt verkrijgbaar zijn en wat de beste modellen zijn. Lees hier het verschil met bijvoorbeeld een bandschuurmachine.

Het belang van een schaafmachine is groot als je met hout werkt. Maar hoe moet je een schaafmachine gebruiken? Het voordeel van de schaafmachine is dat het zeer gemakkelijk te gebruiken is. Hieronder vind je de verschillende stappen die je moet volgen om een schaafmachine te gebruiken:

 • Zet het te bewerken hout op een geschikte hoogte, zodat je comfortabel kunt werken.
 • Schaaf altijd mee in de richting van het hout. Om erachter te komen of je dit juist doet, plaats je de schaafmachine op het hout en duw je, zonder de motor te starten, voorzichtig. Als het apparaat goed loopt, schaaf je de juiste kant op. Als je het apparaat voelt trillen, ga je de verkeerde kant op.
 • Stel de juiste hoogte in. Het is altijd beter om meerdere mooie passes te maken dan één keer te diep te gaan. Zo voorkom je ook dat het hout gaat slijpen en dat je de messen beschadigt.
 • Stel het mes op de juiste manier in, afhankelijk van het materiaal en de klus die gedaan moet worden.
 • Je kunt een beetje paraffine op het hout aanbrengen om de beweging van de schaafmachine op het hout te vergemakkelijken.
 • Markeer met een potlood de hoogte die je aan de zijkant van het hout wilt bereiken. Zo kun je eenvoudig de hoogte controleren.
 • Om de schaafmachine goed vast te houden, moet je een hand op het handvat plaatsen en de andere hand aan de voorkant om de machine te geleiden.
 • Plaats de punt op het hout en oefen een zachte neerwaartse druk uit om een ​​gelijkmatig contact met het hout te behouden. Duw de schaafmachine met je rechterhand naar voren en verplaats het gewicht van het lichaam van de rechtervoet naar links terwijl je de machine over het materiaal haalt.
 • Als je het einde van het te bewerken stuk nadert, verminder je de neerwaartse druk met je linkerhand en verhoog je de druk met je rechterhand totdat de mond en het mes van het hout komen. Deze stap is belangrijk, omdat je anders een afgerond oppervlak krijgt.
 • Voorkom dat het gereedschap gaat slingeren op het materiaal. Dit is een veelvoorkomend probleem bij handschaafmachines. Om dit te voorkomen, moet je bij het begin van de werkzaamheden meer druk uitoefenen op de voorkant en daarna op de achterkant.
 • Controleer regelmatig de rand van het mes. Als het mes minder scherp wordt maar het nog te vroeg is om deze te vervangen, kun je proberen het te slijpen met een slijphoek van 25º tot 35º.
wood and electric planer

Schaafmachines zijn de oplossing waar schuren of zagen lastig uitpakt.
(Bron: Anan Sudsaithong: 75136677/ 123rf.com)

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een schaafmachine?

Nu je hebt gezien hoe je met een elektrische schaafmachine moet werken, kan het geen kwaad om nog wat extra trucjes te leren kennen. Met de onderstaande tips kun je efficiënter werken, bespaar je tijd en verbeter je het eindresultaat. Om het hout als een professional te schaven, raden we je aan de volgende tips op te volgen:

 • Als de schaafmachine geen stofzuigzak heeft, overweeg dan om hier een speciaal apparaat of vacuümzak aan toe te voegen.
 • Wacht na gebruik van de machine voordat je deze opbergt, tot de messen volledig tot stilstand zijn gekomen.
 • Klemt het werkstuk stevig vast.
 • Schaaf geen metalen onderdelen, zoals spijkers of schroeven, omdat anders de messen en het bedieningsmechanisme van de borstel beschadigd kunnen raken.
 • Koppel het apparaat van de stroom los voordat je werkzaamheden uitvoert met betrekking tot de installatie, afstelling, reparatie of onderhoud van de messen.
 • Gebruik de elektrische schaafmachine en bijbehorende accessoires volgens de instructies van de fabrikant. Houd rekening met de kenmerken van het apparaat en de taken die je ermee kunt uitvoeren. Als je de tool gebruikt om andere taken uit te voeren, loop je het risico op een ongeval.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met een schaafmachine kun je hout slijpen en vervelende splinters verwijderen. Schaafmachines zijn verkrijgbaar in vele varianten en van verschillende fabrikanten zoals Einhell en Tacklife. Om je te helpen het model te kiezen dat het beste bij je klus past, vind je hieronder de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aanschaf van een schaafmachine:

Formaat

Een van de belangrijkste kenmerken van schaafmachines is de grootte van het apparaat. Om de beste resultaten te verkrijgen, heb je gereedschap nodig met de juiste afmetingen, zodat je er zeker van bent dat het apparaat geschikt is voor de klus die je wilt uitvoeren. Houd er rekening mee dat het schaven van bijvoorbeeld balken niet hetzelfde zal zijn als het schaven van deuren.

Op de markt vind je schaafmachines van verschillende afmetingen. Het eerste dat je moet doen, is nadenken over welke klus je met de machine wilt uitvoeren. Als je kleine groeven en details in hout wilt bewerken, kun je het beste een klein apparaat gebruiken, met inkepingen van onder de 10 cm. Voor professionele of industriële klussen zijn er modellen met inkepingen tot 30 cm.

Materiaal

Er is groot aanbod aan elektrische schaafmachines op de markt. Een goede manier om te weten wat een schaafmachine gaat kosten, is door naar het materiaal te kijken. Hoewel het afhangt van het model dat je kiest, gebruiken grote merken meestal materiaal van hogere kwaliteit. Hier hoort uiteraard ook een duurder prijskaartje bij.

De behuizing wordt meestal gemaakt van hoogwaardig kunststof en bevat vaak metalen onderdelen. Belangrijk is dat de motor van koper is gemaakt. De handvatten moeten altijd bedekt zijn met ergonomisch en antislip rubber.

De messen zijn een essentieel onderdeel van een elektrische schaafmachine.
(Bron: Pittaya Phetphu: 68918691/ 123rf.com)

Vermogen en snelheid

Schaafmachines kunnen motoren met verschillende vermogens en snelheden hebben. Deze factoren bepalen de effectiviteit van de machine. Enerzijds heb je het vermogen, uitgedrukt in watt, dat het werkvermogen van de motor bepaalt. Anderzijds is er de snelheid die wordt aangegeven in omwentelingen per minuut (RPM) en die de draaiingen van de schijf aangeeft.

Elektrische schaafmachines moeten elektrische kopermotoren hebben. De vermogens variëren tussen de 600 en 800 watt. Sommige modellen liggen iets boven deze kracht en zijn perfect voor industrieel en zwaar werk. Wat betreft de snelheid, is het het beste als de machine een snelheid van tussen de 17.000 en 19.000 RPM heeft.

Messen

De messen zijn een essentieel onderdeel van een elektrische schaafmachine. Ze zijn meestal gemaakt van sterke materialen zoals HSS staal of wolfraam en zijn vaak omkeerbaar. Controleer voordat je een schaafmachine koopt of deze een eenvoudig uitwisselingssysteem heeft, waarmee je de messen gemakkelijk kunt vervangen.

man with a electric planer and security equipment

Controleer voordat je een schaafmachine koopt of deze een eenvoudig uitwisselingssysteem heeft, waarmee je de messen gemakkelijk kunt vervangen.
(Bron: Anan Sudsaithong: 75136672/ 123rf.com)

Samenvatting

Een schaafmachine is een handige tool voor iedereen die vaak met hout in de weer is. Het apparaat wordt gebruikt om oppervlakken glad te maken en spanen te verwijderen. Als je veel met hout werkt, zul je gretig gebruik maken van een goede schaafmachine. Het is daarom belangrijk om het beste model te kiezen.

In deze shopgids hebben we je laten zien wat je moet weten om een schaafmachine te kopen. We hebben de belangrijkste vragen over de tool beantwoord en leggen uit op welke factoren je moet letten bij de aankoop van een schaafmachine.

Vond je onze shopgids over schaafmachines interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Anan Sudsaithong: 75136675/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Karin Van Wolfswinkel Expert op het gebied van bouwen & wonen
Karin is een echte doener. Ze is haar eigen bedrijf gestart met een projectbedrijf dat gespecialiseerd is in de renovatie en verbouwing van woningen. Niet alleen coördineert ze de projecten en houdt ze het budget in de gaten, ze steekt af en toe ook zelf haar armen uit de mouwen.