Laatst bijgewerkt: 09-11-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

Eind 2018 ontwikkelde een technologisch bedrijf een computerprogramma dat zichzelf kon leren schaken en dat alleen de basisregels kende. In korte tijd was deze kunstmatige intelligentie in staat om het spel te verbeteren totdat het erin geslaagd om enkele van de beste schaakprogramma’s van de wereld te verslaan. Het is duidelijk dat een mens niet opgewassen is tegen deze elektronische intelligentie.

Afgezien van dit soort experimenten, zijn schaakspellen nog steeds één van de best verkochte bordspellen. Naast een uitstekende hobby, hebben tal van studies aangetoond dat met schaken het leervermogen en de sociale vaardigheden van kinderen kunnen worden verbeterd. Wie denkt dat schaken ouderwets is, heeft het dus bij het verkeerde eind!
Belangrijk om te weten

  • De oorsprong van het schaakspel is niet helemaal duidelijk, hoewel het vermoedelijk rond de 3de eeuw voor Christus in India is ontstaan. Schaken is een ideaal spel voor mensen van alle leeftijden aangezien de regels eenvoudig zijn en het niet moeilijk te leren is.
  • Er zijn tal van varianten van schaken: driespeler-, driedimensionale of Fischers willekeurige schaakvarianten, en nog veel meer. Schaakborden zijn ook een begeerd verzamelobject. Enkele van de meest waardevolle hebben één miljoen euro bereikt. Ook heeft het schaakspel als inspiratiebron gediend voor grote filmmakers.
  • Of je nu een ervaren speler bent of nieuw in de sport, er zijn een paar aanbevelingen om in gedachten te houden bij het kopen van een schaakbord. Het budget, of je het gaat gebruiken voor toernooien en of het geschikt is voor kinderen zijn een aantal van de factoren die je zal moeten evalueren.

Onze selectie: De beste schaakborden op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste schaakborden die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het ideale schaakbord een stuk eenvoudiger.

Het beste houten schaakbord

Eén van de oorzaken van het falen op school is het gebrek aan aandacht en concentratie, kwaliteiten die schaken helpt ontwikkelen bij de jongste kinderen. Heb je altijd al willen schaken of dammen? Dit houten speelbord van Longfield kan zowel als dambord als schaakbord gebruikt kan worden.

Het speelbord heeft een veld van 10 bij 10 vakjes met een totale afmeting van 40 x 40 cm. Een enkel schaakvlak is 36 x 36 mm. Het dam en schaakbord is zwart/wit bedrukt. Het speelbord is exclusief schaak -en damstenen.

Het beste schaakspel met opbergschuiven

Dit is een klassiek magnetisch schaakspel met handige opbergschuiven. Schaken inspireert al vele jaren miljoenen mensen van jong tot oud. Het is een zowel een sport als een spel. Sommige zien het als een kunstvorm, andere meer als een grote puzzel!

Schaken kan in principe iedereen. De spelregels zijn eenvoudig stapsgewijs en spelenderwijs aan te leren. Door het aanleren van een aantal vaardigheden leren de kinderen spelenderwijs de geheimen van het schaakspel te ontdekken.  Afmetingen: 27,6 x 26,6 x 4,8 cm (lxbxh)

Het beste reiseditie schaak- en damspel

Schaken en Dammen behoren tot de klassiekers en houden de geest jong. Dit reisspel van het traditionele spellenmerk Jumbo komt in een handig koffertje en neem je overal gemakkelijk mee naartoe!

Het spel is uitgevoerd met een dubbelzijdig speelbord (schaken & dammen). De magnetische pionnen kunnen worden opgeborgen in het handige opberglaatje. De afmetingen van dit reisspel zijn 24,5 x 15,9 x 4,8 cm (lxbxh). Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Het beste schaakspel voor kinderen

Het schaakspel heeft als inspiratiebron gediend voor grote filmmakers. Dit schaakspel van het merk Warner Bros is een recreatie van de Final Challenge Chess Set zoals je gezien kunt hebben in de film Harry Potter en de Sorcerer’s Stone. De 32 gegoten plastic schaakstukken zijn 5 tot 12 cm hoog.

De set wordt geleverd met een display voor een speelbord van 47 x 47 cm. De bijgaande beschrijving is in het Nederlands. Het spel is uitermate geschikt voor Harry Potter fans en beginnende schakers!

Shopgids: Alles wat je moet weten over schaakborden

Het is van groot belang dat je voordat je een schaakbord koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Schaken wordt beschouwd als de koning van de bordspellen.
(Bron: Olegdudko : 48638402/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van schaken?

Alle bordspellen hebben een positieve impact op ons. Schaken onderscheidt zich echter van de rest van de spellen door de buitengewone voordelen die het spelers van elke leeftijd biedt. Ten eerste verbetert dit spel het geheugen en de concentratie, omdat we om te kunnen winnen eerst ontelbare bewegingen in onze gedachten moeten uitproberen.

In het geval van kinderen is aangetoond dat het regelmatig schaken leidt tot een toename van het IQ. Dankzij dit spel zullen kinderen in staat zijn om problemen sneller op te lossen en wiskundige berekeningen uit te voeren, maar ook om moeilijke beslissingen te nemen wanneer ze geconfronteerd worden met conflicten.

Recente studies bevestigen dat schaken psychische aandoeningen zoals Alzheimer voorkomt. Hersenactiviteit in een schaakspel helpt dit soort ziekten te voorkomen, nog meer dan bij andere spellen waarbij het geheugen een rol speelt. Alzheimer valt eerst het geheugen en de concentratie aan, precies de hersenfuncties die schaken helpt te versterken.

Waarom is schaken zo goed voor kinderen?

Hoewel schaken in Nederland geen schoolvak is voor kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs, wordt het leren ervan bevorderd in de vorm van buitenschoolse activiteiten. UNESCO beveelt haar lidstaten echter aan om verder te gaan en dit spel als vak op te nemen in het onderwijsprogramma van de UNESCO.

Eén van de oorzaken van het falen op school is het gebrek aan aandacht en concentratie, kwaliteiten die schaken helpt ontwikkelen bij de jongste kinderen. Aan de andere kant verbetert dit spel het korte- en langetermijngeheugen van het kind aanzienlijk, omdat het zowel de bewegingen die tijdens het spel zijn gemaakt als de belangrijkste bewegingen van vorige spellen moet onthouden.

Schaken is een uitstekende mentale oefening.
(Bron: Aleksandr Sementinov : 46649954/ 123rf.com)

Een andere belangrijke uitdaging voor kinderen is de verbetering van het zelfbeeld. De drang om beter te worden in het spel en zichzelf te overwinnen verhoogt het gevoel van eigenwaarde van het kind. Tegelijkertijd ontwikkelen nederlagen het vermogen tot zelfkritiek. Het leren nadenken over of anticiperen op omstandigheden zijn andere kwaliteiten die een kind kan optimaliseren door alleen maar te schaken.

Hoeveel soorten schaakspellen zijn er?

Er zijn meer dan 50 schaakvarianten, hoewel sommige onderzoekers het cijfer verhogen tot meer dan 2000. Een variant van schaken is een spel dat een ander bord presenteert, andere stukken heeft of andere spelregels heeft. In het willekeurige schaakspel van Fischer, bijvoorbeeld, worden in eerste instantie stukken uit de rijen 1 en 8 geplaatst waar de spelers kiezen.

De meest spectaculaire varianten van schaken zijn echter die welke op andere borden worden gespeeld dan gebruikelijk. Onder hen kunnen we het zeshoekige schaakspel met drie spelers benadrukken, de mini-chess of het driedimensionale schaakspel, gepopulariseerd door de TV-serie Star Trek.

Waarom wordt schaken als een sport beschouwd?

Schaken wordt sinds 2000 door het Internationaal Olympisch Comité beschouwd als een sport en hoewel het er nog niet in geslaagd is om een plaatsje te veroveren op de Olympische Spelen, wordt verwacht dat dit zal gebeuren op de Olympische Spelen van Tokyo 2020. De redenen om als sport te worden beschouwd zijn talrijk en zeer belangrijk, al zou je dat niet denken.

In de eerste plaats is er het competitieve karakter, veel groter dan dat van de meeste sporten, aangezien de geringste fout een nederlaag kan betekenen. Aan de andere kant is dit een discipline die wereldwijd een brede organisatiestructuur heeft, met miljoenen spelers die over de hele wereld verenigd zijn.

Schaken wordt door het Olympisch Comité beschouwd als een sport.
(Bron: Paweł Szczuka: 50131131/ 123rf.com)

Is het beter om met een computer of met een persoon te schaken?

Tegenwoordig overtreft elk computerprogramma veruit de eerste schaakmachines, zoals die van de Spanjaard Leonardo Torres Quevedo uit 1912. Toch zijn veel beroemde schakers het erover eens dat bij het spelen tegen een machine de psychologische component van het spel verloren gaat, omdat ze niet kunnen denken, alleen maar berekenen.

Hoewel het winnen van een spel tegen een computer een moeilijke uitdaging is voor de meeste spelers, is het noodzakelijk om je niet te laten ontmoedigen en te leren van de machine. Het uitdagen van een digitale tegenstander zal daarom dienen als training voor toekomstige wedstrijden tegen menselijke tegenstanders. Bovendien hebben we niet altijd iemand bij de hand om mee te spelen!

Albert EinsteinTheoretisch natuurkundige
“Schaken is het snelste spel van de wereld omdat men met elke seconde duizenden gedachten moet ordenen”.

In welke films heeft het schaakspel de hoofdrol gespeeld?

Een spel dat zo populair is als het schaakspel kan niet anders dan een inspiratie zijn voor filmmakers. Eén van de bekendste schaakscènes is die waarin de hoofdpersoon van The Seventh Seal (1957) in een spel met de dood werd geconfronteerd. In 1963, From Russia with Love, werd een James Bond-film uitgebracht die een wereldtoernooi voor schaken recreëert.

Eén van de regisseurs die het meest beïnvloed werd door dit spel was Stanley Kubrick. Veel van zijn werken, zoals 2001: A Space Odyssey (1968), Red Phone? We vliegen naar Moskou (1964) of Perfect Robbery (1956) met scènes waarin schaken voorkomt, zoals die van 2001 waarin één van de hoofdrolspelers, de astronaut Frank Poole, tegen de computer HAL 9000 speelde.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een schaakbord om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het schaakbord te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het schaakbord dat je nodig hebt:

Voor wie is het schaakbord?

De vele voordelen die dit spel voor de cognitieve ontwikkeling van de jongsten met zich meebrengt, zouden reden genoeg moeten zijn om te overwegen om een schaakspel voor je kinderen te kopen. Onze aanbeveling is echter dat je niet te veel investeert in een schaakspel voor kinderen. Het gaat erom te leren spelen zonder angst om het bord of de stukken te breken, houd dat in gedachten.

Als daarentegen het schaakspel door twee volwassenen gebruikt gaat worden, is het belangrijk dat zowel de stukken als het bord van hogere kwaliteit zijn. Het beste? Dat zowel de plank als de stukken van hout zijn, van Staunton ontwerp, die gebruikt worden bij officiële toernooien. Sommige spelers geven de voorkeur aan stukken die met lood verzwaard zijn, voor een betere stabiliteit.

Schaakstukken en schaakbord: Samen of apart kopen?

De meeste schaakspellen bevatten stukken, maar in bepaalde gevallen is het het beste om het bord en de stukken apart te kopen. Voor een optimaal spel is het ideaal dat de afmetingen van de basis van de koning ongeveer 75 % van het veld van de koning in beslag nemen. Op deze manier vermijd je het rommelige gevoel van het ophopen van stukken op sommige schaakborden.

Om een bord te kiezen op basis van de stukken, is het ook een goede truc om te controleren of de hoogte van de pion gelijk is aan de breedte van de velden. Zorg er ook voor dat het bord mat is, want de reflecties leiden af van het spel. De stukken kunnen daarentegen worden overgelaten aan de keuze van de speler. De borden met coördinaten zijn bijzonder nuttig voor het opschrijven van de bewegingen.

Opvouwbaar of traditioneel?

Als je iemand bent die het schaakspel overal mee naar toe neemt, is de opvouwbare optie het meest aangewezen. Voor op reis zijn er magnetische borden, die onverwachte bewegingen of het vallen van stukken voorkomen. Andere modellen zijn voorzien van een oprolbaar bord waarin de stukken passen. Controleer of dit schaakspel van goede kwaliteit is, om vouwen of kreukels in het bord te vermijden.

Veel opvouwbare borden voor op reis zijn van dezelfde kwaliteit als traditionele borden. In feite zijn er magnetische modellen met een uitstekende houten afwerking voor hele goede prijzen. Dit soort spellen voldoet normaal gesproken aan de Staunton-standaard en is vaak voorzien van gewatteerde gaten aan de binnenkant om de stukken in te plaatsen.

Wist je dat de oorsprong van het schaakspel waarschijnlijk in India ligt? Sinds de vijfde eeuw en het was een spel voor vier personen. De definitieve aanpassing ervan vond plaats in Europa.

Budget

Gelukkig is schaken een zeer goedkoop spel. Hoe weinig geld je ook hebt, er zal altijd een model zijn dat past bij je budget. Je vindt al plastic schaaksets voor minder dan 20 €, en houten schaaksets voor een paar euro meer. Als je een iets beter model wilt kopen, met Staunton stukken en een professioneel bord, zal de prijs niet lager zijn dan 60 €.

Voor ongeveer 60 of 70 euro kun je een schaakspel van goede kwaliteit kopen. Maar zoals bij alles moet rekening gehouden worden met het budget van de koper. De meest veeleisende mensen kunnen bijvoorbeeld borden en stukken van kostbaar hout vinden, zoals palissander of walnoot. Sommige spelers geven de voorkeur aan schaakspellen van materialen zoals marmer, die ongeveer 100 € kunnen kosten.

Thematische schaakspellen

Als je een fanatieke schaker bent en ook een verzamelaarsgeest hebt, dan heb je geluk. Tegenwoordig is het niet meer nodig om een groot bedrag uit te geven om een mooie collectie thematische schaakborden te verzamelen. Vanaf 60 € kun je een schaakspel kopen uit het oude Rome of met middeleeuwse figuren. Die van Harry Potter of Star Wars behoren tot de bestsellers.

Als je een groter budget hebt, kan een Viking-schaakspel ongeveer 130 € kosten, terwijl het schaakspel gebaseerd op de Lord of the Rings saga, of Star Trek’s driedimensionale schaakspel, meestal niet minder dan 600 € kosten. Andere modellen, zoals tinnen stukken die historische legers nabootsen, kunnen ongeveer 500 € kosten.

Samenvatting

Ondanks de populariteit van schaakprogramma’s, zal de aantrekkingskracht van het spelen tegen mensen nooit hetzelfde zijn als tegen een computer. In dit artikel hebben we de best verkochte schaakborden van het jaar geselecteerd. Daarnaast hebben we een aantal vragen beantwoord die je jezelf misschien hebt gesteld over dit eeuwenoude tijdverdrijf.

De mysterieuze oorsprong van het schaakspel, de voordelen die het biedt aan kinderen en volwassenen, of de invloed van het schaakspel op enkele van de beste films uit de geschiedenis, zijn enkele van de kwesties waar we ons in hebben verdiept. Daarnaast hebben we je een eenvoudige shopgids ter beschikking gesteld, zodat je het beste schaakbord kan kopen.

Vond je ons artikel over schaakborden interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte schaakkbord kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Vitaliy Kytayko: 32565899/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies