Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

65Bestede uren

19Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote schaakcomputer test 2021. Hier stellen we alle schaakcomputers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van de recensies van klanten op het net toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste schaakcomputer voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een schaakcomputer wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Wie graag schaakt maar geen tegenstander heeft of gewoon wil oefenen kan een schaakcomputer gebruiken om tegen een virtuele tegenstander te spelen.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen instapmodellen, high-class schaakcomputers en reisschaakcomputers. Er zijn zelfs schaakcomputers voor slechtzienden en blinden.
 • Je kunt ook gratis of betaalde apps downloaden om te schaken.

Schaakcomputers: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een schaakcomputer koopt

Wat is een schaakcomputer?

Schaakcomputers (of schaakrekenmachines) zijn als schaakborden, behalve dat ze bestuurd worden door een gespecialiseerde computer. Ze zijn speciaal ontworpen om tegen een menselijke speler te schaken. Ze bieden ook andere functies, zoals spelen tegen jezelf of tegen een andere schaakcomputer. De schaaktegenstander kan dan gegenereerd worden door op een bepaalde knop te drukken. Een moeilijkheidsgraad kan ook gekozen worden door de speelsterkte in te stellen.

Schachbrett mit Holzfiguren

Het uiterlijk van een schaakcomputer lijkt op dat van een gewoon schaakbord. (Image source: unsplash.com / rawpixel)

Voor wie zijn schaakcomputers geschikt?

Het maakt niet uit of je al een professional in schaken bent of het graag wilt leren – een schaakcomputer is geschikt voor iedereen die graag uitdagende spelletjes speelt die ook een beetje denkwerk vergen. Als je geen partner hebt om mee te schaken, kun je er gemakkelijk een genereren met een schaakcomputer. Er zijn zelfs schaakcomputers voor slechtzienden en blinden. Bij sommige schaakcomputers krijg je alleen een gebruiksaanwijzing, maar geen schaakintroductie. Schaakcomputers worden verdeeld in instapmodellen en schaakcomputers voor professionals. Afhankelijk van in welke categorie je jezelf ziet, raden we je aan een bepaald product te kopen.

Hoe werkt een schaakcomputer?

Zoals gezegd is een schaakcomputer in principe een eenvoudig schaakbord met verschillende knoppen en een beeldscherm en eventueel andere elementen en extra functies. De speler met de witte stukken mag eerst de stukken verplaatsen via de gebruikersinterface. De vierkanten op het schaakbord zijn drukgevoelig en worden zo door de computer gedetecteerd. Na je zet voert de computer zijn zet uit door algebraïsche notatie op het scherm. In nieuwere modellen werkt dit via ingebouwde lichtgevende diodes. De computer kan honderden zetten in seconden berekenen en ze dan evalueren. Daarbij berekent hij het materiaal en de bewegingsmogelijkheden van zijn eigen stukken en die van de tegenstander. De berekening is in principe gebaseerd op een algoritme.

Wat kost een schaakcomputer?

Er is een enorm prijsverschil tussen alle verschillende schaakcomputers en het hangt af van de kwaliteit en je aankoopcriteria. Afhankelijk van de schaakcomputer is de keuze van ongeveer 40 tot 2850 euro (prijzen kunnen variëren, natuurlijk). Voor beginners is een model vanaf ongeveer 50 euro voldoende. Voor gevorderde spelers, professionals of mensen die zich meer kwaliteit willen en kunnen veroorloven, raden we een wat duurdere schaakcomputer aan die meer functies of extra mogelijkheden biedt.

Welke alternatieven zijn er voor een schaakcomputer?

We hebben de volgende tabel voor je opgesteld:

Alternatief Benaming
Schaakprogramma’s Deze kunnen op gewone Windows PC’s gebruikt worden. Deze programma’s kunnen voor een betrekkelijk klein bedrag gekocht worden. Ook hier kun je de speelsterkte aanpassen of zelfs hoogwaardige schaaktraining voor kinderen of jongeren doen.
Toepassingen De apps kunnen normaal op een smartphone of op de eigen tablet gedownload worden, tegen betaling of zelfs gratis.

Besluit: Welke soorten schaakcomputers zijn er en welke is de juiste voor jou

Type Benaming
Instapmodellen Goed geschikt voor beginners – uitgebreide leer- en besturingsfuncties
Hoogwaardige schaakcomputers Hebben een groot aantal functies of mogelijkheden
Reis schaakcomputers Perfect voor onderweg!

Als je een schaakcomputer wilt kopen, zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van of je jezelf als een beginner, een gemiddelde speler of een professional beschouwt. Bovendien is er ook een schaakcomputer in meeneemformaat, zodat je ook op reis comfortabel kunt schaken. Hoe dat er uit ziet leg ik hieronder uit.

Wat zijn de voor- en nadelen van goedkope instapmodellen?

Instapmodellen zijn heel geschikt voor beginners en zijn meestal relatief goedkoop. De modellen hebben vele oefengebieden en uitgebreide leer- en controlefuncties. Als je merkt dat je beter wordt in schaken, kun je de moeilijkheidsgraad verhogen en zo steeds meer verbeteren. Sommige apparaten hebben interactieve schaaktraining en een openingsbibliotheek en bieden zo zelfstandig leren.

Voordelen
 • Perfect voor beginners
 • Relatief goedkoop
Nadelen
 • Weinig functies
 • Batterijgevoed

Waarin onderscheiden hoogwaardige schaakcomputers zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Hoogwaardige schaakcomputers hebben een groot aantal functies en mogelijkheden. Ze hebben ook een heel mooi ontwerp bestaande uit hoogwaardig materiaal en bieden perfecte prestaties. Zowel de herkenningssnelheid als de betrouwbaarheid van de schaakcomputers van hoge kwaliteit zijn uitzonderlijk goed.

Voordelen
 • Groot aantal moeilijkheidsgraden
 • Veel verschillende taalmogelijkheden
 • Hoge kwaliteit
 • Met voeding
 • Beeldschermen zijn verlicht
 • Veel menu’s en functies
 • Gebruiksvriendelijk
Nadelen
 • Hoogwaardige schaakcomputers zijn relatief duur

Waarin onderscheiden reisschaakcomputers zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Reisschaakcomputers worden ook wel draagbare schaakcomputers genoemd en zijn draagbare, kleine en handige schaakcomputers die voor veel mensen handig zijn in de trein of als passagier in de auto. Zulke apparaten passen vaak in een jaszak of handschoenenkastje en kunnen gemakkelijk worden meegenomen. Ze werken meestal op batterijen en zijn er in een opvouwbare vorm of met een afneembaar deksel. Modellen met een insteekbaar sensorbord of met magnetische stuktegels zijn bijzonder populair onder reisschaakcomputers. Ze bieden ook een stabiele plank, zodat de stukken tijdens een reis veilig zijn voor schokken.

Voordelen
 • Handig voor onderweg
 • Zeer handig
Nadelen
 • Weinig gebruiksgemak
 • Weinig speelsterkte

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om schaakcomputers te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke schaakcomputers. De criteria die je kunt gebruiken om schaakcomputers met elkaar te vergelijken zijn o.a.

 • Speelsterkte
 • Functies
 • Bedienbaarheid
 • Werking op batterijen
 • Materiaal

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Speelsterkte (ELO-getal)

Een zeer belangrijk aankoopcriterium voor gebruikers is de speelsterkte van de schaakcomputer. De speelsterkte moet zo ingesteld worden dat de gebruiker niet overbelast wordt, maar anderzijds mag hij ook weer niet te gemakkelijk ingesteld worden, zodat niets geleerd kan worden. Het doel moet een voortdurende ontwikkeling van je strategische vaardigheden zijn. Om dit te doen moet je ook je speelsterkte daarop afstemmen en regelmatig oefenen of trainen met de uitrusting. Merk ook op dat je je persoonlijke grenzen moet uittesten om echt het beste uit de schaakcomputer te halen. De speelsterkte wordt gemeten in ELO en kan je helpen je juiste speelsterkte te achterhalen en zo het perfecte product voor je te vinden. Meting in ELO wordt in het toernooischaak wereldwijd gebruikt.

Krachtschaakcomputer Spelersniveau
Tot ca. ELO 1240 Beginner, beginner, hobbyspeler
Tot ca. ELO 1500 Geoefende hobbyspeler, laag spelersniveau
Tot ca. ELO 1700 Gemiddelde speler
Tot ca. ELO 1700 Gemiddelde speler Tot ca. ELO 1950 Sterke speler
Tot ca. ELO 2200 Zeer sterke speler
Vanaf ca. ELO 2200 Zeer sterke speler en regelmatige toernooispeler

Functies

Functies betekenen hier ook spelniveaus, d.w.z. welke modes de machine biedt. Afhankelijk van het model zijn er verschillende spelniveaus en variaties. In de meeste gevallen worden de spelniveaus onderverdeeld in categorieën, zoals de rekendiepte (d.w.z. de zetverwachting) en de rekentijd (tijd tot de volgende zet). Er zijn ook verschillende toernooiniveaus of tijdniveaus, die nog meer mogelijkheden bieden. Je vindt alle verschillende spelstanden of spelniveaus goed uitgelegd in de gebruiksaanwijzingen. We raden je aan ze zorgvuldig en in detail te lezen, want ze kunnen heel nuttig zijn.

Mann spielt Schach

Verschillende functies van je schaakcomputer kunnen het plezier in het spel verhogen en je helpen nog beter te worden. (Image source: unsplash.com / taha ajmi)

Bruikbaarheid

Er zijn vaak verschillen in de bruikbaarheid of de hoeveelheid programmeerwerk. In de meeste gevallen geeft de kwaliteit van de figuren of zelfs het ontwerp vaak de doorslag bij de aankoop. De figuren kunnen voor sommige modellen apart besteld worden, bijvoorbeeld als een of meer figuren verloren of versleten moeten zijn.

Werking van de batterij

Een ander belangrijk criterium is de werking van de batterij. Veel mensen gebruiken een schaakcomputer vanuit het comfort van hun eigen huis en willen, uit gewoonte, liever een netspanningsadapter dan batterijen. Nieuwe batterijen kopen is tijdrovend en duur. Een oplaadbare batterij, daarentegen, klinkt verleidelijker. Met batterijen of met een oplaadbare batterij, je kunt het toestel altijd ergens mee naartoe nemen.

Materiaal

Een hoogwaardig materiaal is natuurlijk niet alleen belangrijk voor de gebruiker, maar biedt ook veel op het gebied van uiterlijk. Jammer genoeg zijn goedkope modellen niet van goede kwaliteit en zijn ze vooral van plastic. Apparaten van hoge kwaliteit bieden echter stabiele figuren die goed in de hand liggen en een materiaal van waardevol hout. Het uitstekende ontwerp verhoogt ook de gebruiksvriendelijkheid en zorgt voor een comfortabele bediening.

Wetenswaardigheden over schaakcomputers

De geschiedenis van schaakcomputers

Het eerste model dat kennelijk al kon schaken was de zogenaamde Schachtürke. Het verscheen rond het eind van de 18de eeuw en werd ontworpen door Wolfgang von Kempelen. Het apparaat bestond uit een levensgrote figuur die een ingewikkeld mechanisme uitvoerde en tegenstanders versteld deed staan. Omdat het geheim van dit apparaat tot op de dag van vandaag nog steeds niet officieel onthuld is, nam men aan dat een schaker in de “machine” zat en dat men dus niet tegen een technische tegenstander streed. De doorbraak van schaakcomputers kwam uiteindelijk met de introductie van een microchip. Een belangrijke mijlpaal waren de modellen van de fabrikant Mephisto vanaf de jaren 1980. Deze apparaten bestonden uit een eenvoudige houten plank met ingebedde lichtgevende diodes. In 1997 was er de wedstrijd tussen Deep Blue en Garry Kasparov. Door deze wedstrijd leerde men dat de computer in de verre toekomst een onoverwinnelijke tegenstander zou worden. Deep Blue won eindelijk van de wereldkampioen schaken Kasparov en zette een mijlpaal op het gebied van mens vs. machine.

Zijn er apps voor schaakcomputers?

Ja, ook als je vaak onderweg bent of vaak met je mobiele telefoon in de weer bent, kun je gemakkelijk de nieuwste schaak-apps op je iPhone of smartphone downloaden en snel partijtjes spelen. Helaas zijn er veel gratis en navenant onsuccesvolle apps. Voorzichtigheid is hier geboden. Een eenmalige investering in een goede schaak-app is duidelijk aan te bevelen.

Frau hält Smartphone

Er zijn veel verschillende schaak-apps. (Image source: unsplash.com / Yura Fresh)

Image source: pixabay.com / O12

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies