Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

16Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

60Verzamelde opmerkingen

Schaatsen is betrekkelijk gemakkelijk te leren en motiveert je om zelfs in het koude seizoen het warme huis uit te komen en aan lichaamsbeweging te doen. Of je nu alleen bent, met vrienden in je vrije tijd of in een club – met de juiste schaatsen kunnen jong en oud veel plezier beleven.

Met onze grote schaatstest 2023 willen we je helpen de beste schaatsen voor jou te vinden. We hebben kunstschaatsen en ijshockeyschaatsen met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit is de gemakkelijkste manier om je aankoopbeslissing te nemen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Schaatsen is betrekkelijk gemakkelijk te leren en vereist, vooral voor recreatief gebruik, geen dure uitrusting, behalve de juiste schoenen.
 • Er zijn twee hoofdsoorten schaatsen: kunstschaatsen en ijshockeyschaatsen.
 • Kunstschaatsen zijn geschikt voor elk ervaringsniveau, terwijl je voor ijshockeyschaatsen al enige ervaring op het ijs moet hebben.

Schaatsen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor schaatsen

In dit deel geven we je tips om je te helpen bij het beslissen over je toekomstige schaatsen. De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende soorten schaatsen te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen leggen we uit waar je bij elk van de punten op moet letten.

Fit

Of je nu maar een paar keer per jaar het ijs op gaat of het hele jaar door wilt schaatsen, schaatsen is geen pretje zonder de juiste pasvorm. Je voet doet pijn als je schaatst en je loopt het risico de controle over je laars te verliezen en een pijnlijke val te maken. Net als gewone schoenen moeten schaatsen goed passen, maar niet knellen.

Om de ideale pasvorm te vinden, raden we de volgende truc aan: Trek bij het passen van schaatsen de sokken aan waarin je zult schaatsen. Als je in de laars gegleden bent, maak je de veters en alle gespen los en schuif je je tenen helemaal naar voren. Je zou niet meer dan een vinger tussen de hiel en de schoen moeten kunnen passen.

Draag, ook als je het gemakkelijk koud krijgt, slechts één paar sokken en gebruik thermische inlegzolen met een aluminium laag tegen de kou.

Het is over het algemeen aan te bevelen schaatsen te bestellen in een maat groter dan je normale schoenmaat. Voor schaatsen moet je niet alleen rekening houden met je normale schoenmaat, maar ook met de breedte. Goedkopere modellen hebben meestal één maat: R-Regular. Een smalle voet is gemarkeerd met D, bredere voeten zijn gemarkeerd met EE. De maten variëren naargelang de fabrikant, dus kijk voor je koopt in de respectieve maattabel.

Als je schaatsen voor kinderen wilt kopen, zijn in maat verstelbare schaatsen een goede optie. Deze beslaan meestal 3 tot 4 maten en kunnen verscheidene jaren gebruikt worden. Deze zijn echter vaak alleen voor recreatief gebruik ontworpen en zijn dus ongeschikt als je kind ijshockey speelt in een club of aan kunstschaatsen wil doen. Bovendien verandert de verhouding tussen schoenmaat en schaats, wat een belangrijke invloed heeft op de stabiliteit van de schaatsen.

Schaatsen

De lengte en de vorm van de bladen ten opzichte van de schoen bepalen de stand en de wendbaarheid. Lange, rechte lopers geven een veilige houding, korte, licht naar boven afgeronde lopers maken snelle, wendbare bewegingen mogelijk. De bladen van kunstschaatsen zijn getand, die van ijshockeyschaatsen zijn tandeloos. De vertanding wordt niet gebruikt om af te remmen, maar voor een veilige landing na de sprong of tijdens teensprong.

In de regel hebben getande messen 3 tot 4 tanden. Om te zorgen dat de bladen veilig over het ijs glijden en dat de remkracht zo hoog mogelijk is, moeten ze geslepen worden. Als je nieuwe schaatsen koopt, zijn ze vaak nog niet geslepen. Het is van essentieel belang je schaatsen door een vakman te laten slijpen, want het slijpen speelt een doorslaggevende rol voor een veilige voet, bewegingsvrijheid en wendbaarheid.

Materiaal / Ontwerp

Schaatsen zijn er in veel verschillende kleuren en uitvoeringen. Speciaal voor kinderen zijn er ook schaatsen met populaire motieven uit films en series. Kunstschaatsen zijn gemaakt van kunstleer of echt leer en neigen naar smal en elegant. Kunstleren schaatsen zijn meestal comfortabeler, maar minder stabiel dan echte leren schaatsen.

Deze zijn in het begin minder comfortabel, maar bij vaker dragen past het materiaal zich beter aan de voet aan. Dit is vooral voordelig bij veelvuldig, professioneel schaatsen. IJshockeyschaatsen zijn gemaakt van hoogwaardige synthetische en speciale materialen om een bijzonder hoge bescherming tegen uitwendige belasting te bieden.

Deze beschermhoes maakt ze echter molliger dan kunstschaatsen. Gespen en vetersluiting zijn niet alleen een ontwerpbeslissing, maar beïnvloeden ook de pasvorm en het draagcomfort. Schaatsen met veel haken en ogen voor de vetersluiting kosten meer tijd om aan te trekken, maar de pasvorm is vaak veel beter dan met klittenband- of klemsluitingen. Een combinatie van vetersluiting en extra sluitingen zorgt voor optimale veiligheid.

Hoogte van de laarzen

Schaatsen zijn verkrijgbaar in verschillende schoenhoogten. Afhankelijk van de hoogte krijgt de enkel extra steun en wordt de beweeglijkheid verbeterd. Als je liever snel schaatst, is een lage hoogte aan te bevelen.

Schaatsschoenen waarbij de laars direct boven de enkel eindigt zijn alleen geschikt voor schaatsexperts!

Ben je nog een beginner en wil je zeker zijn van een veilige houding, dan geeft een hogere laars extra steun.

Gemakkelijk te gebruiken / 2-in-1

De meeste schaatsen zijn geschikt voor louter gebruik op het ijs. Sommige schaatsen kunnen echter omgebouwd worden tot inline skates en omgekeerd. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. De 2-in-1 schaatsen zijn iets duurder dan zuivere schaatsen, maar je bespaart ruimte in je garderobe.

Omdat de schoenen het hele jaar door gebruikt kunnen worden, is de binnenvoering niet altijd optimaal. In de zomer kun je snel zweten in de inline skates, en in de winter zijn de skates misschien niet voldoende gevoerd.

Gids: Veel gestelde vragen over schaatsen in detail beantwoord

Voordat je een nieuw paar schaatsen koopt, wil je beslist een paar vragen beantwoord hebben. In de volgende gids hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden samengevat. Dit moet je helpen de perfecte schaatsen voor je te vinden.

Voor wie zijn schaatsen geschikt?

Schaatsen zijn geschikt voor bijna iedereen, ongeacht leeftijd of geslacht. Schaatsen is betrekkelijk gemakkelijk te leren en kan alleen of met familie, vrienden of een club gedaan worden. De beginkosten van schaatsen zijn erg laag in vergelijking met andere wintersporten zoals skiën. Als je van de winter en vooral van wintersport houdt, zijn schaatsen ideaal voor recreatief gebruik, maar ook voor sporten als kunstschaatsen, snelschaatsen of ijshockey.

schlittschuhe-test

Schaatsen is letterlijk kinderspel en daarom geschikt voor het hele gezin. (Beeldbron: Unsplash / Irena Carpaccio)

Veel steden hebben ook ijsbanen die vaak het hele winterseizoen open zijn. Als je geen meer in de buurt hebt of het winterweer nogal zacht is, kun je ook gaan schaatsen, ongeacht het weer. Heb je al oefening op inline skates? Als dat zo is, kun je je misschien sneller dan anderen in het schaatsen verdiepen en zowel in de zomer als in de winter van je hobby genieten.

Hoeveel kosten schaatsen?

Schaatsen is relatief goedkoop in vergelijking met veel andere wintersporten, want er is geen andere uitrusting nodig dan schaatsen.

Type Prijs
Kunstschaatsen Vanaf ca. 20 € (voor kinderen vanaf ca. 15 €)
IJshockeyschaatsen Vanaf ca. 30 € (voor kinderen vanaf ca. 25 €)

De prijs hangt af van de fabrikant, de maat of leeftijdsgroep en het materiaal. Het ontwerp en of het een nieuwe aankoop is of tweedehands spelen ook een rol. Als je nog nooit geschaatst hebt, is een bezoek aan een ijsbaan aan te bevelen. Daar kun je meestal verschillende soorten schaatsen in bruikleen uitproberen en ontdekken welke soort het beste voor je werkt.

Welke soorten schaatsen zijn er en welke zijn geschikt voor jou?

Bij het kopen van schaatsen kun je kiezen uit twee hoofdcategorieën:

Type Voordelen Nadelen
Kunstschaatsen Geschikt voor beginners van alle leeftijden, hoeven minder vaak geslepen te worden Risico op struikelen door getande schaatsen, minder bescherming
IJshockeyschaatsen Behendig schaatsen, snelle versnelling Eerder ongeschikt voor volwassen beginners, niet ontworpen voor langere afstanden

Wil je meer weten over de verschillende soorten schaatsen? Hier vind je een kort overzicht.

Kunstschaatsen

Kunstschaatsen

Ook al suggereert de naam eerder elegante bochten en artistiek glijden over het ijs: Kunstschaatsen zijn ideaal voor beginners. De bladen zijn lang en reiken tot voorbij de hiel. Hierdoor is je voet steviger en kun je wat meer achterover leunen. De bladen zijn van harder staal dan de bladen van ijshockeyschaatsen en hebben een rechte vorm. Daarom hoeven ze vaak minder vaak geslepen te worden.

Voordelen
 • Geschikt voor beginners van alle leeftijden
 • Hoeft minder vaak geslepen te worden
Nadelen
 • Risico van struikelen door getand blad
 • Minder bescherming

Getande lopers zijn in het begin een struikelgevaar, maar dat komt door een verkeerde looptechniek. Bij normaal lopen wordt de voet over de tenen gerold en neem je grote stappen. Bij schaatsen daarentegen is het belangrijk je voet niet te rollen en zo weinig mogelijk stappen te zetten om over het ijs te glijden.

Het relatief zachte materiaal van de kunstschaats maakt je voet vatbaarder voor stootblessures. IJshockey spelen is niet aan te bevelen vanwege de te verwachten klappen of inslagen van pucks, en daarom kun je beter de juiste schaatsen gebruiken.

IJshockeyschaatsen

IJshockeyschaatsen

IJshockeyschaatsen zijn aan de buitenkant relatief hard om de impact van pucks of hockeysticks te kunnen weerstaan. De binnenbekleding daarentegen is zacht om een hoog draagcomfort te garanderen. Korte, gebogen bladen zorgen zowel voor een hoge versnelling als voor maximale wendbaarheid. De vertanding op het voorste deel van het blad ontbreekt, want dit is een hindernis bij de ijshockeysport.

Voordelen
 • Hoge bescherming
 • Behendig schaatsen
 • Snelle versnelling
Nadelen
 • Eerder ongeschikt voor volwassen beginners
 • Niet geschikt voor langere afstanden

Als je nog nooit geschaatst hebt, raden we ijshockeyschaatsen niet aan als starter. De schaatsen zijn het best te manoeuvreren vanuit een lichte hurk, maar voorzichtige volwassen beginners staan eerder rechtop. De korte, gebogen bladen zorgen voor een onvaste houding en vergroten het risico dat je de schoen niet onder controle hebt en valt.

Kinderen benaderen de uitdaging meestal onschuldiger en onbevreesder, en daarom kunnen ook beginners op jonge leeftijd ijshockeyschaatsen uitproberen. IJshockeyschaatsen zijn door de korte ijzers niet geschikt voor langere afstanden op het ijs, want glijden is over langere tijd niet mogelijk en de benen worden zwaarder belast.

Welke alternatieven zijn er voor schaatsen?

Behalve schaatsen zijn er ook alternatieven die je kunt kopen. De alternatieven en hun prijzen staan in de tabel hieronder:

Alternatief Prijs
Schaatsen Vanaf ongeveer 10 €
Inline skates Vanaf ongeveer 40 € (voor kinderen vanaf ongeveer 20 €)

Een alternatief voor schaatsen zijn de zogenaamde glijdende schaatsen. Deze hebben een of twee bladen met de breedte van een langlaufski en de lengte van je schoen bij benadering. Met behulp van riempjes kun je ze aan je gewone straatschoenen vastmaken. Ze zijn vaak goedkoper dan schaatsen, gemakkelijk te vervoeren en je hoeft je schoenen niet te verwisselen om het ijs op te gaan.

Ze zijn echter vooral geschikt voor kinderen en jongeren en zijn zelden verkrijgbaar in maten boven 42. Ook is de bewegingssnelheid vrij laag en zijn trucjes niet mogelijk. Dit maakt schaatsen relatief veilig, maar kan snel tot verveling leiden. In de zomer zijn inline skates een goed alternatief voor schaatsen, omdat de bewegingen bijna hetzelfde zijn. Je kunt ook 2-in-1 schaatsen gebruiken, waarbij je de bladen kunt vervangen door wielen.

Hoe rijg ik mijn schaatsen op de juiste manier aan?

Om maximale veiligheid en comfort te garanderen moeten de schaatsen verschillend geregen worden, afhankelijk van het niveau. Zet eerst de tong vast door aan de bovenste veters te trekken. Kant dan als volgt:

 1. Onderste voetgedeelte: strakke, maar niet te strakke vetersluiting
 2. Enkel: strakke vetersluiting
 3. Boven de enkel: losse vetersluiting

Om ervoor te zorgen dat je je knieën gemakkelijk kunt buigen tijdens het schaatsen, laat je ongeveer een tot twee vingerbreedtes ruimte tussen je been en de tong van de schoen. Maak tenslotte een dubbele knoop en een lus, zodat de veters tijdens het schaatsen niet losraken.

Hoe vaak moet ik de schaatsen slijpen?

De eerste slijpbeurt moet meteen na aankoop van de schaatsen gebeuren, want ze worden vaak ongeslepen verkocht. Daarna hangt de frequentie van het verscherpen af van verschillende factoren:

 • Frequentie van gebruik
 • Onderhoud van de bladen
 • Soort schaatsen

Er is geen voorgeschreven of aanbevolen frequentie, hoewel minstens een keer per jaar wordt aanbevolen. In het algemeen geldt dat als de schaatsen dof aanvoelen of als vertrouwde bewegingen niet meer lukken, het tijd is om ze te slijpen. Laat in elk geval je schaatsen slijpen door een vakman. Dit kan meestal bij schaatsbanen of schaats en sportwinkels. De prijs ligt meestal tussen 5 en 12 euro.

Waar moet ik op letten bij het onderhoud van mijn schaatsen?

Na het schaatsen moeten de schaatsen drogen, bij voorkeur bij kamertemperatuur. Als je de schaatsen op de verwarming zet of ze met een föhn droogt, kan de vorm veranderen, vooral bij synthetisch leren schaatsen. Verwijder de zool en droog hem apart. Om te voorkomen dat je de messen onnodig vaak moet slijpen, bescherm je ze buiten het ijs.

Als je vaak schaatst, is het aan te raden om mesbeschermers te kopen. Gebruik ze echter alleen als je je schaatsen buiten het ijs draagt. Als je je schaatsen met mesbeschermers opbergt, is er kans op roest. Schaats niet op steen of tegels. Als je op een ijsbaan schaatst, blijf dan op de rubberen matten. Maak na het schaatsen de messen schoon met een droge doek om roesten te voorkomen.

Wat betekent “bakken” van schaatsen?

Bakken” van schaatsen is het proces waarbij schaatsen verwarmd worden voor een optimale pasvorm aan de voet. De schaatsen worden in een speciale oven verwarmd, zodat het materiaal zacht wordt en zich perfect aan de voet aanpast.

Daartoe moeten de schaatsen minstens 15 minuten gedragen worden. Theoretisch kun je je schaatsen ook in je eigen oven bakken, maar dan verlies je de fabrieksgarantie. Als je het toch wilt proberen, volg dan deze stappen:

 1. Doe je schaatsen zo wijd mogelijk open en laat ten minste het bovenste oogje open. Zo kun je gemakkelijker in je schaatsen glijden.
 2. Verwarm je oven voor op 80-90°C en zet hem dan uit.
 3. Zet de schaatsen in de oven. Laat ze ongeveer 5 tot 8 minuten bakken, afhankelijk van hoe hard ze zijn.
 4. Trek de schaatsen zittend aan en rijg ze aan de zijkanten vast.
 5. Zit met de schaatsen aan 20 tot 30 minuten. Loop niet rond en zet je gewicht niet op de schaatsen.
 6. Neem de schaatsen af en laat ze minstens 24 uur afkoelen.

Bakken is vooral belangrijk voor schaatsmodellen uit het midden- tot topsegment. Deze zijn vaak van harder materiaal gemaakt en moeten gebakken worden om ze comfortabeler te maken om te dragen en perfect aan je voet te laten passen.

Waar kan ik mijn oude schaatsen weggooien?

Overweeg, voordat je je schaatsen wegdoet, ze aan een kleding liefdadigheidsinstelling te schenken of ze door te verkopen. Als ze nog in goede en draagbare staat zijn, zijn ze veel te goed om weg te gooien en kunnen ze nog vreugde brengen aan andere mensen. Gooi de schaatsen echter niet in de oude kledingcontainer: de schaatsen kunnen andere kledingstukken beschadigen.

schlittschuhe-test

Afgedankte schaatsen als decoratief voorwerp zijn een andere manier om ze langer te bewaren. (Beeldbron: Unsplash / Terry Matthews)

Als ze niet meer bruikbaar zijn, gooi je de schaatsen bij het huisvuil. Je kunt de messen het beste in een oude lap wikkelen om beschadiging te voorkomen. Recyclagecentra nemen gewoonlijk geen schaatsen aan.

Beeldbron: 123rf / 50220589

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies