Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

32Onderzochte producten

35Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

111Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote scheerapparaat test 2022. Hier stellen we alle scheermesjes die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste scheermes voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een scheerapparaat wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een scheermes belooft een gladde en snelle scheerbeurt.
 • Goede droogscheerapparaten zijn er al vanaf € 100.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen foliescheerapparaten, droogscheerapparaten en trimmers.

Scheerapparaat: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een scheermes koopt

Droog of nat scheren – wat is beter voor mij?

Of je voor nat of droog scheren kiest is een vraag die niet in algemene termen kan worden beantwoord.

Deze beslissing is heel subjectief en hangt af van je persoonlijke opvattingen en behoeften, zoals je huidtype en levensstijl. Er zijn voor- en nadelen aan zowel klassieke natte scheermessen als elektrische scheerapparaten.

Natte scheerapparaten zijn nog steeds beter in termen van grondigheid, omdat elektrische scheerapparaten alleen het haar aan de oppervlakte afknippen en dus sneller weer moeten worden bijgeknipt.

Toch zijn er nu heel moderne elektrische scheerapparaten met roterende of vibrerende scheerhoofden die de grondigheid van natte scheerapparaten heel dicht benaderen.

Natte scheerapparaten zijn een stuk goedkoper dan elektronische droge scheerapparaten, maar ze zijn ook een stuk eenvoudiger en van mindere kwaliteit. (Image source: pixabay.com / stevepb)

Mensen met een gevoelige huid geven vaak de voorkeur aan nat scheren, maar dit kan niet veralgemeend worden. Er zijn ook huidtypes die allergisch zijn voor het gebruikelijke scheerschuim en natte scheermessen, en geen problemen hebben met droge scheermessen.

Het scheermes scoort punten op het gebied van tijd en bescherming. Het risico dat je je snijdt is veel kleiner dan met een nat scheermes.

Elektrische apparaten zijn ook ideaal als je je ’s morgens voor het werk snel moet scheren.

Steeds meer elektrische scheerapparaten zijn nu waterdicht, wat betekent dat je ze ’s morgens onder de douche kunt gebruiken en zo nog meer tijd bespaart.

Er is een groot verschil in prijs. Terwijl je een pragmatisch wegwerpscheermesje kunt krijgen voor iets meer dan 1€, kun je meer dan 100€ betalen voor een goed scheermes.

Je investeert echter in een apparaat dat ten eerste vaak extra functies biedt en ten tweede lang gebruikt kan worden, terwijl je natte scheermesjes steeds weer moet vervangen.

Voor- en nadelen van droogscheerapparaten

Een elektrisch scheerapparaat is een uiterst praktisch apparaat dat een gladde en veilige scheerbeurt mogelijk maakt. Toch hebben elektrische scheerapparaten ook een paar nadelen:

Voordelen
 • Grondig, geautomatiseerd scheren
 • Elektrische scheerapparaten besparen tijd
 • Weinig kans op verwondingen
 • Er zijn zelfreinigende elektrische scheerapparaten
 • Ze zijn geschikt voor beginners
 • Veel modellen kunnen onder de douche gebruikt worden
Nadelen
 • Er is altijd een snoer nodig
 • Vaak moeten extra kosten gemaakt worden voor trimmers
 • Soms zijn elektrische scheerapparaten erg lawaaierig
 • Scheerapparaten snijden het haar slechts oppervlakkig af
 • Duur alternatief voor het natte scheermes

Besluit: Welke soorten scheermesjes zijn er en welke is de juiste voor jou?

Noch het natte, noch het droge scheermes heeft tot nu toe de overhand gekregen, want ze verschillen niet in hun kwaliteit, maar veel meer in hun doel en toepassing.

Zo is het foliescheermes beter geschikt voor het scheren van contouren, terwijl het roterende scheermes vooral goed scoort voor volle scheerbeurten.

Goede elektronische scheerapparaten, of het nu folie- of roterende scheerapparaten zijn, hebben een stevige, flexibele scheerkop die zich goed aan je gezichtscontouren in de hals en kinzone kan aanpassen.

Scheerhoofden met drie scheerbladen worden ook wel driedubbele sche erhoofden of 3D scheerhoofden genoemd.

Wat zijn de kenmerken van folie scheerapparaten en wat zijn hun voor- en nadelen?

Folie scheerapparaten zijn geschikt voor:

 • Beginners
 • Mannen met driedaagse baarden
 • Contouren bijsnijden
 • Trimmen

Folie scheerapparaten zorgen voor een snelle en gladde scheerbeurt, en zijn vooral aan te bevelen voor beginners omdat ze zeer zacht zijn voor de huid en zacht scheren.

Omdat het foliescheermes een recht scheeroppervlak heeft, is het ideaal voor rechte bewegingen en daardoor ook meer geschikt voor het snijden van contouren, kinbaarden en bakkebaarden.

Het scheerhoofd van het foliescheerapparaat bestaat uit een combinatie van een scheerfolie en een messenblok. De scherende folie aan het oppervlak zorgt ervoor dat je huid niet beschadigd wordt.

Het messenblok en de scheerfolie moeten steeds vervangen worden, zodat de messen altijd scherp genoeg zijn. Je kunt reserve-onderdelen altijd kopen bij de respectieve fabrikanten.

Een nadeel van het foliescheerapparaat is de lawaaierige motor of het schoonmaken van het scheerhoofd. In recensies van klanten kun je vaak lezen dat mannen zich tussen de mesblokken gesneden hebben.

Bij het scheerapparaat wordt echter vaak een reinigingsborstel geleverd, die dit werk moet vergemakkelijken en verwondingen moet voorkomen.

Het scheren van langere baardharen is ook nogal problematisch, omdat de lange haren dan door de gaatjes dringen en het apparaat niet meer goed kan werken.

Als je langer, krullend baardhaar hebt, raden we je geen foliescheerapparaat aan.

Fabrikanten als Braun en Panasonic vertrouwen uitsluitend op foliescheerapparaten. Braun heeft zelfs vier keer de titel van “testwinnaar” gewonnen in Stiftung Warentest tests.

Folie scheerapparaten zijn minder geschikt voor lang, krullend haar.

Voordelen
 • Geschikt voor het scheren van driedaagse baard, bakkebaarden en contouren
 • Gemakkelijk schoon te maken scheerkop
 • Geschikt voor beginners
Nadelen
 • Erg luidruchtige motor
 • Je kunt je bezeren bij het schoonmaken tussen de mesjes
 • Niet ideaal voor langer, krullend baardhaar

Wat zijn de kenmerken van roterende scheerapparaten en wat zijn hun voor- en nadelen?

Roterende scheerapparaten zijn geschikt voor:

 • Mannen met volle baard
 • Grote oppervlakken scheren
 • Zelfs voor weerbarstig haar

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft een roterend scheermes drie mesjes die ronddraaien. In tegenstelling tot een foliescheermes, dat in rechte bewegingen over de gezichtshuid wordt bewogen, wordt een roterend scheermes idealiter in cirkelvormige bewegingen over het gezicht gebruikt.

De afgeronde scheerkop van een roterend scheermes zorgt voor een heel veilige, gladde scheerbeurt, en vangt elk lang en kort haartje. (Image source: pixabay.com / Tony Zhu)

De drie flexibele, afgeronde bladen verminderen het risico op verwondingen, en het kan zich beter aanpassen aan de contouren van je gezicht. Dit betekent dat je gemakkelijk haar uit de halsstreek kunt verwijderen, bijvoorbeeld.

Omdat het gespecialiseerd is in het echt opvangen van alle haar en stoppels, is het minder bestemd voor het knippen van contouren. Omdat de cirkelvormige bewegingen de baard over een groot oppervlak afsnijden, is hij zeer geschikt voor snelle, en vooral voor volledige scheerbeurten. Ook het scheren van lange, weerbarstige baardharen is geen probleem met een roterend scheermes.

Roterende scheerapparaten zijn vooral geschikt voor een snelle en gladde volledige scheerbeurt.

Er zijn echter ook modellen met extra styling-opzetstukken als je geen volledige scheerbeurt wilt.

Een ander voordeel is dat het lawaaieriger is. Het apparaat is erg stil in vergelijking met foliescheerapparaten, en zal je nog slapende gezin ’s morgens voor het werk niet storen. Als je een waterproof scheermes hebt, kun je je ook scheren tijdens het douchen.

Voordelen
 • Uitermate geschikt voor een volledige scheerbeurt over een groot oppervlak
 • Scheert zelfs lang, weerbarstig haar zonder problemen
Nadelen
 • De motor is erg stil in vergelijking met het scheerapparaat met folie
 • Niet geschikt voor het knippen van contouren, driedagenbaard en bakkebaarden

Waarin onderscheiden trimmers zich en wat zijn hun voor- en nadelen?

Behalve roterende en foliescheerapparaten zijn er ook baardtrimmers, ook wel baard- of haarschaar genoemd. Deze zijn speciaal ontworpen om je baardhaar in te korten tot een gewenste lengte, in plaats van het helemaal te verwijderen.

Vooral mannen die een driedaagse baard hebben, gebruiken graag een praktische baardtrimmer. Als een roterend of foliescheerapparaat niet met een opzetstuk voor een trimmer wordt geleverd, moet je apart een baardtrimmer kopen.

Een baardtrimmer, ook wel baardtrimmer genoemd, is ideaal om baardhaar in te korten en is daarom een ideale metgezel voor mannen met een driedaagse baard. (Image source: pixabay.com / Tony Zhu)

Je kunt trimmers of baardtrimmers kopen van fabrikanten als Braun, Remington of Philips, online of in warenhuizen.

Voordelen
 • Hiermee kun je baardhaar op een bepaalde lengte trimmen
 • Ideaal voor contouren, bakkebaarden en driedagenbaard
Nadelen
 • Niet bedoeld voor volledige scheerbeurten
 • Geen extra functies

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om scheermessen te vergelijken en te evalueren

Bij het kopen van een scheermes moet je de volgende factoren in overweging nemen bij je aankoopbeslissing.

 • Prijs
 • Type scheerapparaat
 • Haar inkorten of ontharen
 • Levensduur van de batterij

Prijs

Er zijn al enkele elektrische scheerapparaten op de markt die je goedkoop voor 20€ kunt kopen. Deze scheerapparaten zijn echter vrij eenvoudig en hebben niet veel extra functies.

Voor scheerapparaten met extra’s en extra functies moet je echter minstens 60€ betalen. We raden je beslist aan in duurdere machines te investeren.

Natuurlijk betaal je meer voor een naam als Braun en Panasonic, maar de kwaliteit van de mesjes en de technologie in deze machines zijn het geld meestal waard.

Voor scheerapparaten van meer dan 100€ krijg je bijvoorbeeld vaak een bijbehorend reinigingsstation en je beschermt je gezichtshuid met een geïntegreerde anti-wrijflaag!

Als je een elektrisch scheerapparaat koopt, let er dan altijd op dat er een antifrictie coating bij zit!

Type scheerapparaat

Voordat je een elektrisch scheerapparaat koopt, moet je bedenken voor welk doel en voor welk soort baard je een scheerapparaat wilt kopen.

Als je een van die mannen met een driedaagse baard bent, hoef je niet veel tijd te besteden aan de keuze tussen een folie- of een roterend scheermes.

Folie scheermesjes zijn veel beter voor contouren en rechte bewegingen. Er zijn roterende scheerapparaten met een trimmer opzetstuk, maar die zijn meer voor een volledige scheerbeurt zonder contouren.

Als je een man bent met een volle kop hardnekkig baardhaar en dat regelmatig wilt verwijderen, ben je beter af met een roterend scheermes, dat een groot oppervlak scheert en lange haren en stoppels bestrijdt.

Welk van de twee modellen je uiteindelijk koopt, hangt ook af van de extra functies die een scheerapparaat kan bieden. De volgende aspecten spelen een rol

 • Aantal bladen
 • extra laadstation
 • Zelfreinigende functie
 • Waterdicht of niet (ideaal om je onder de douche te scheren)

Haar inkorten of ontharen

Als je alleen je baardhaar tot een bepaalde lengte wilt inkorten, volstaan ook baardtrimmers.

Voor volledige ontharing is een follien of roterend scheermes meer geschikt.

Levensduur van de batterij

Een nadeel van elektronische scheerapparaten voor mannen is natuurlijk dat ze altijd verbonden zijn met een snoer om de batterij van het apparaat op te laden

Natuurlijk verschillen de diverse modellen ook in de levensduur van hun batterij. Sommige modellen schakelen bijvoorbeeld uit na 30 minuten gebruik, terwijl andere tot 50 minuten gebruikt kunnen worden.

De beslissing hangt hier af van je persoonlijke behoeften.

Als je je alleen thuis scheert, is een batterijduur van een half uur natuurlijk voldoende, want het scheerapparaat kan na gebruik altijd meteen terug in het oplaadstation.

Maar als je een van die mannen bent die graag vaak op reis gaan in het weekend en je scheerapparaat bij je wilt hebben zonder het hele oplaadstation, is een batterijduur van 50 minuten voordeliger.

In 50 minuten heb je niet alleen meer tijd voor een enkele scheerbeurt, maar als je je al snel kunt scheren, kun je het meer dan twee keer gebruiken.

Beeldbron: pixabay.com / domeckopol

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies