Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

30Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote scheerkwast test 2022. Hier stellen we alle scheerkwasten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van de klantenrecensies op het web toegevoegd We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste scheerkwast voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet schenken als je een scheerkwast wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Je kunt scheerzeep opkloppen met een scheerkwast en dan het schuim op je gezicht aanbrengen. Dit bereidt je huid bijzonder zacht voor op een natte scheerbeurt.
 • Scheerkwasten verschillen in materiaal, vorm, grootte en handvat. Er wordt meestal onderscheid gemaakt tussen dassenhaar, varkenshaar en synthetische vezels. De varkensharen geven een geweldig masserend effect. Dassenharen borstels, daarentegen, zijn bijzonder zacht.
 • De aanschafkosten zijn wat hoog, maar met de juiste verzorging zul je lang plezier hebben van je scheerkwast.

Scheerkwast: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een scheerkwast koopt

Wat is een scheerkwast en waar heb ik hem voor nodig?

Als je besloten hebt je nat te scheren, heb je een scheerkwast nodig om de scheerzeep of scheercrème mee op te schuimen. Je kunt het ook gebruiken om het schuim op je gezicht aan te brengen en het gelijkmatiger te verdelen.

Rasierpinsel, Rasierer und Rasierseife

Met behulp van een scheerkwast kun je gemakkelijk scheerzeep of -schuim over je gezicht verdelen. (Image source: 123rf.com / 37349866)

Zo ontstaat een dik schuim en wordt het scheren gemakkelijker en minder irriterend voor je huid. Als extraatje masseert het ook je gezicht en activeert je poriën. Je baardharen staan rechtop en maken een heel glad scheerresultaat mogelijk. Bij het zoeken naar de perfecte scheerkwast moet je je niet laten misleiden door het uiterlijk. Een scheerkwast kan er bijzonder chic uitzien door een mooie vorm, maar hij kan, bijvoorbeeld, slecht in je hand aanvoelen. Dit heeft onvermijdelijk invloed op je scheerbeurt. Daarom is het in de meeste gevallen beter om voor een klassieke vorm te gaan.

Waar is een scheerkwast van gemaakt?

Een scheerkwast bestaat uit de haren en het handvat. Er kunnen verschillende materialen gebruikt worden om ze te maken. Het handvat kan bijvoorbeeld van plastic, kurk, metaal of hout zijn. Goedkope borstelmodellen zijn meestal gemaakt van varkenshaar of plastic borstelharen. Hoger geprijsde producten, daarentegen, zijn gemaakt van dassenhaar. Zilverpunt dassenhaar is van de beste kwaliteit en daarom het duurst.
Wist je dat sommige fabrikanten de naam “dassenpluk” gebruiken bij hun materiaal? Dit betekent gewoon een middelmatige kwaliteit, fijn en zacht dassenhaar.

Wat heb ik nodig om me met een scheerkwast te scheren?

Wil je huidirritaties, scheerbrand en kleine pukkeltjes vermijden? Dan raden we je enkele verzorgingsproducten aan die je samen met je scheerkwast kunt gebruiken. Om je huid voor te bereiden op het scheren, raden we je aan scheerschuim, scheercrème of scheergel te gebruiken. Hierdoor zal je baardhaar opzwellen en zachter worden. Dit maakt het gemakkelijker voor je scheermes of straight razor om over je huid te gaan en beschermt ook je huid. Je kunt het beste een paar producten uitproberen om te zien welke het beste bij je passen.

Hoeveel kost een scheerkwast?

Hoeveel een scheerkwast kost varieert sterk. Het hangt meestal af van het gebruikte materiaal en de prijsklasse. Scheerkwasten van varkenshaar of plastic varkenshaar zijn bijzonder goedkoop. Ze hebben echter vaak wat kwaliteitsverlies. Ze geven vaak problemen bij het opschuimen en voelen onaangenamer aan op je huid dan zacht dassenhaar, bijvoorbeeld. Vooral zilverpunt dassenhaar is erg duur, maar ook van zeer hoge kwaliteit.

prijsklasse prijsklasse
laaggeprijsd 5-15€
middelhooggeprijsd 15-50€
hooggeprijsd 50-200€

Tamelijk hoogwaardige scheerkwasten worden soms zelfs nog met de hand gemaakt. Laat je echter niet afschrikken door de prijzen. Zolang je je borstel goed verzorgt, kan hij een leven lang meegaan. Daarom is het meestal de moeite waard wat dieper in de buidel te tasten en een kwaliteitsborstel te kopen.

Wat zijn de alternatieven voor een scheerkwast?

Je kunt het waarschijnlijk al raden: het beste alternatief voor een scheerkwast zijn je vingers! Scheerschuim rechtstreeks uit de spuitbus is bijzonder geschikt. Je kunt het direct op je gezicht spuiten en het dan voorzichtig met je vingers inmasseren. Je kunt ook scheergel gebruiken. Dit wordt ook met de vingers op je gezicht gewreven. Zodra het in contact komt met de huid, ontwikkelt het zich tot een schuim. Laat het even inwerken en je kunt meteen beginnen met scheren. Jonge mannen geven meestal de voorkeur aan scheerschuim omdat het minder dan een minuut duurt om aan te brengen en dus erg handig is.

Besluit: Welke soorten scheerkwasten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Het belangrijkste verschil tussen scheerkwasten is het gebruikte materiaal. Ze kunnen gemaakt zijn van de volgende soorten haar

 • Dassenhaar
 • Varkenshaar
 • Synthetisch

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de scheerkwast te vinden die het beste bij je past.

Wat onderscheidt een scheerkwast met dassenhaar en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Dassenharen borstels zijn heel sterk. Hiermee kun je heel fijnporig scheerschuim opschuimen. Hierdoor glijdt je scheermes veel gemakkelijker over je gezicht en krijg je een bijzonder glad resultaat.

Voordelen
 • Geweldig huidgevoel
 • Elastisch en fijn
 • Produceert dicht en stevig schuim
Nadelen
 • Duur
 • Complexe reiniging
 • Niet vegan

Scheerkwasten van hoge kwaliteit kunnen jaren meegaan als ze goed en grondig verzorgd worden. Daarom loont de investering in de meeste gevallen. Dassenhaar kan in 3 soorten verdeeld worden

 • grijs dassenhaar
  • verzorgt de huid
  • Schuim met goede consistentie
  • goede waarde
 • fijnste dassenhaar
  • zeer goede prijs-prestatie verhouding
  • zacht voor de huid
  • zeer goede kwaliteit
 • Zilverpunt dassenhaar
  • zeer hoge kwaliteit
  • hoge duurzaamheid
  • duurste en beste dassenhaar

Wat onderscheidt een scheerkwast met varkenshaar en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Borstels van varkenshaar behoren meestal tot de goedkopere modellen en zijn gemaakt van varkenshaar of varkenshaar van wild zwijn. Bij het opschuimen wordt je huid extra hard gemasseerd.

Voordelen
 • Groter massage-effect
 • Goedkoop in aanschaf
Nadelen
 • Korte levensduur
 • Prikt op de huid

De aanschafkosten voor een borstel van varkenshaar zijn lager dan voor een borstel van dassenhaar. Ze gaan echter ook niet erg lang mee. Het is dus goed mogelijk dat je al na een jaar een nieuwe moet kopen. Als je bijvoorbeeld een lichte baard hebt of je onregelmatig scheert, kan de goedkope scheerkwast precies goed voor je zijn. Mannen met een gevoelige huid geven de voorkeur aan dassenhaar van hoge kwaliteit.

Wat zijn de voordelen en nadelen van synthetische scheerkwasten?

Scheerkwasten van synthetische vezels lijken erg op die van dassenhaar. Net als echt dassenhaar zijn de vezels breder aan het onderste uiteinde en worden ze dunner naar de punt toe. Daardoor zijn ze bijzonder zacht voor je huid. De borstel gaat ook veel langer mee dan borstels van dierenhaar. Door het fabricageproces verliest de borstelkop veel minder haar dan borstels van varkenshaar of dassenhaar.

Voordelen
 • Veganistisch
 • Gemakkelijk in onderhoud
Nadelen
 • Niet recyclebaar

Bij het opschuimen ontstaat een sterk en romig schuim dat zich heel goed verspreidt. Het masseert je huid heel zacht en is daarom ook aan te bevelen voor mannen met een zeer gevoelige huid. Als je een reiskwast zoekt, raden we je ook een plastic scheerkwast aan. Dierlijk haar droogt veel langer na het scheren dan synthetische vezels.

Aankoopcriteria: Gebruik deze factoren om scheerkwasten te vergelijken en te evalueren

Het vinden van een goede scheerkwast kan soms moeilijk zijn. Om je te helpen, laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele verschillende scheerkwasten. Dit zijn de dingen waar je op moet letten als je een scheerkwast koopt

 • Haarkwaliteit
 • Zorgvereisten
 • Ringmaat
 • Schuimen
 • Handvat

In het volgende lees je over de respectieve criteria en ontdek je waarom het voor jou zinvol is om een model op basis van de criteria te kopen of niet.

Haarkwaliteit

Het belangrijkste criterium om een scheerkwast te kopen moet altijd het materiaal van de borstelharen zijn. Geef je de voorkeur aan een zachte massage of mag het iets krachtiger? Dassenhaar geeft een fijn schuim en is bijzonder zacht voor je huid. Het is echter iets duurder in aanschaf. Je moet ook wat meer tijd voor verzorging inplannen, zodat je langer van je borstel kunt genieten.

Borstels van varkenshaar geven een minder fijn schuim en zijn niet geschikt voor mannen met een zeer gevoelige huid. Ze zijn meer geschikt voor hardere zepen. De beginkosten zijn echter bijzonder laag.

Wist je dat er ook scheerkwasten van paardenhaar zijn? Deze lijken erg op kwasten van varkenshaar en zijn ook een stuk goedkoper dan kwasten van dassenhaar.

Als dierenwelzijn je bijzonder na aan het hart ligt, kies dan voor scheerkwasten met synthetische vezels. Ze vragen minder verzorging en zijn nauwelijks anders dan die van dassenhaar. Bovendien zijn ze aanzienlijk goedkoper dan dassenhaar.

Verzorgingsvoorschriften

Wil je ’s morgens niet te veel tijd besteden aan het scheren? Dan zijn scheerkwasten van synthetische vezels de juiste keuze voor jou. In tegenstelling tot borstels van dierenhaar hoeven ze niet na elke natte scheerbeurt uitgebreid schoongemaakt te worden. Ze zijn heel gemakkelijk te verzorgen. Houd de borstelkop gewoon onder stromend water en hij is schoon. Scheerkwasten van echt haar, daarentegen, zijn bijzonder onderhoudsgevoelig. Ze moeten na elke natte scheerbeurt zeer grondig met zeepwater gereinigd worden. Bovendien is een borstelstandaard om te drogen en op te bergen onmisbaar.

Ringmeter

De ringmeter verwijst naar de schachtopening van een borstel. De haren of synthetische vezels zijn erin ingebed. Hoge ringmaten hebben het voordeel dat de scheerzeep bijzonder snel opschuimt. Bovendien masseert het je huid veel beter. Als je een scheerkwast zoekt voor dagelijks scheren of ook voor op reis, kies dan liever een scheerkwast met een lage ringmaat. De droogtijd is iets korter.

Lathering

Lathering hangt af van je voorkeur. Doe je het schuim liever in je hand of direct op je gezicht? Ben je meer een handschuimer? Dan moet je op de maat letten voor je koopt. Handige en kleine scheerkwasten zijn de beste keus voor jou. Als je daarentegen meer een gezichtslijper bent, raden we je aan grotere en dichter getipte producten te kiezen.

Handvat

Voor het handvat van een borstel kunnen verschillende materialen gebruikt worden. Ze kunnen gemaakt zijn van hout, plastic, metaal of hoorn. Als de handgrepen van hout zijn, zorg er dan voor dat ze behandeld en goed afgedicht zijn. Anders kan dit tot problemen leiden als je je borstel vaak onderdompelt. Als je een handvat zoekt dat bijzonder gemakkelijk schoon te maken is, zijn handvatten van kunststof precies goed voor jou.

Wetenswaardigheden over scheerkwasten

Hoe gebruik ik een scheerkwast?

1. Opschuimen Om je scheerzeep op te schuimen, moet de kwast licht vochtig zijn. Om zeker te zijn dat het niet te nat is, kun je het het beste onder een kraan houden en het dan een beetje uitschudden. Je kunt dan je zeep laten schuimen door met je scheerkwast ronddraaiende bewegingen te maken. Om het schuim op te vangen, kun je de zeep bijvoorbeeld in een potje of kommetje doen. Als je scheercrème gebruikt, kun je een kleine hoeveelheid in de palm van je hand doen en ermee opschuimen.

Mann beim Auftragen mit Rasierpinsel

Bij het opschuimen is het raadzaam je huid eerst te bevochtigen en het schuim met ronddraaiende bewegingen aan te brengen. (Image source: 123rf.com / 42273624)

Om ervoor te zorgen dat je lang iets uit je kwast haalt, moet je bij het opschuimen niet te veel druk uitoefenen en alleen met de punt van je kwast de zeep aanraken. Anders bestaat het gevaar dat de borstelharen na korte tijd broos worden. Om een fijnporig schuim te maken, zijn zeer snelle cirkelvormige bewegingen nodig. De beweging moet losjes uit je pols komen. Laat je niet ontmoedigen als de eerste paar keren niet goed lukken. Met een beetje oefening wordt het schuimen steeds gemakkelijker. 2. Aanbrengen Maak je gezicht voor het aanbrengen een beetje vochtig. Minder is meer. Als je huid te nat is, blijft het schuim er niet goed aan plakken. Je kunt het beste op je wangen beginnen en het schuim met ronddraaiende bewegingen aanbrengen. Af en toe zul je wat extra schuim uit de pot of je hand moeten oprapen. Verdeel dan het schuim over je kin en bovenlip. Vermijd de lippen. Breng tenslotte aan op je hals.

Tip: Laat het schuim even inwerken, zodat je gezicht en baardhaar goed voorbereid zijn op een natte scheerbeurt.

Hoe onderhoud ik een scheerkwast?

Om ervoor te zorgen dat je scheerkwast lang meegaat, zijn er een paar belangrijke punten om bij de verzorging in het oog te houden. Na elke scheerbeurt moet je de borstel met warm water afspoelen. De gemakkelijkste manier om dit te doen is de borstel onder een stromende kraan te houden. Dit voorkomt dat zeepresten zich ophopen tussen de fijne haartjes.

Om de scheerkwast te drogen, moet je hem eerst uitkloppen. Je kunt het als een werpbeweging uitschudden om de eerste waterresten kwijt te raken. Daarna raden we aan hem ondersteboven in een scheerkwasthouder te bewaren. Vermijd het uitkloppen van de borstel bij de gootsteen. Dit zal de binding alleen maar beschadigen en de borstelharen losmaken. Je moet ook föhns en verwarmers vermijden, anders worden de borstelharen broos. Fouten die je moet vermijden:

 • Zet de borstel niet op het handvat. Anders verzamelt zich vocht in de basis van het haar, waardoor schimmelvorming kan ontstaan.
 • Wring of knijp het haar niet uit. Dit kan de haarstructuur en de aanhechting beschadigen.
 • Niet droogwrijven. Droogwrijven met een handdoek, bijvoorbeeld, vernietigt ook de aanhechting en de haarstructuur.
 • Bewaar vochtige borstels niet in gesloten houders. Anders zal je borstel snel gaan schimmelen en sterk gaan ruiken. Bovendien is er ook gevaar voor schimmel.

Hoe maak ik de scheerkwast schoon?

Om een volledige reiniging van de borstel te bereiken, moet je hem altijd grondig schoonmaken. We raden je aan om elke drie tot vier maanden schoonmaakmiddelen te gebruiken. Zo verwijder je vervelende kalkaanslag en ook olie- en zeepresten. We presenteren de 2 populairste manieren om je scheerkwast schoon te maken: 1e optie: zeep- en azijnbad Bereid een zeepbad met lauw water en pH-neutrale zeep. Laat je borstel ongeveer 10 minuten weken. Dompel het daarna nog 10 minuten in een azijnbad. Dit is bedoeld om vuil en kalkaanslag bijzonder zorgvuldig uit het haar te verwijderen.

Tegelijk zijn sommigen van mening dat het azijnzuur de neiging heeft de haarstructuur te vernietigen. 2e optie: shampoo en conditioner Deze optie is de zachtste en snelste manier om je haar schoon te maken. Je kunt je borstel het beste wassen met een milde shampoo (babyshampoo is hier geschikt, bijvoorbeeld). Laat het schuim kort inwerken. Spoel daarna kort met water. Om je borstel op lange termijn te verzorgen, kun je daarna een conditioner in je haar wrijven. Laat het even inwerken en spoel het dan uit. Uiteindelijk is het aan jou hoe intensief je je penseel verzorgt. Soms is het de moeite waard om verschillende opties uit te proberen.

Beeldbron: 123rf.com / 51100495

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies