Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

32Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

108Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote scheermesjes test 2022. Hier stellen we alle scheermesjes die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste scheermes voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een scheerapparaat wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Scheren met een recht scheermes is bijzonder nauw en geeft een heel glad resultaat. De scheermesjes zijn veel scherper dan meerdere mesjes.
 • Rechte scheermessen verschillen in materiaal, vorm, gewicht, handvatlengte en hanteerbaarheid. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen open en gesloten kammen. De gesloten kam is geschikt voor beginners, terwijl de open kam meer voor ervaren scheerders is.
 • De aanschafkosten zijn aanzienlijk hoger dan voor een systeemscheermes. De scheermesjes zijn echter veel goedkoper dan meerdere mesjes. Zo scoort het scheermes vooral in onderhoudskosten.

Scheermes: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een scheermes koopt

Wat is een scheermes en voor wie is het geschikt?

Het rechte scheermes, ook wel veiligheidsscheermes genoemd, is een scheermes voor nat scheren. Het geniet grote populariteit naast rechte scheermessen en veiligheidsscheermessen. De eenvoudige vormgeving heeft zijn voordelen, want anders dan bij de huidige scheermessen wordt maar één scheermesje gebruikt. Dit lijkt op het eerste gezicht ongewoon, maar het heeft zijn voordelen.

Je hebt wat scheergerei nodig voor een natte scheerbeurt. (Image source: pixabay.com / 2204574)

Dit maakt niet alleen het onderhoud veel goedkoper, maar ook het schoonmaken. Om zo min mogelijk te snijden, steekt het blad maar een klein stukje uit het vlak. Bij correct gebruik is dit enkele scheermesje ook veel zachter voor je huid. In principe is de scheermesschaaf geschikt voor iedereen. Wil je alleen af en toe de contouren van je baard bijwerken? Of ben je liever elke morgen gladgeschoren? Geen probleem, want het vliegtuig is geschikt voor beide.

Welke accessoires heb ik nodig?

Je hebt aanzienlijk meer scheergerei nodig voor een natte scheerbeurt dan voor een droge scheerbeurt. Je huid zal je vooral dankbaar zijn voor een scherp mes. Niets is erger dan een bot scheermesje. Daarom moet je beslist mesjes bij de hand houden die je zo nodig kunt vervangen. Om je huid voor te bereiden op het scheren, gebruik je best scheerzeep, scheercrème, scheergel of scheerschuim. Schuim en gel kun je gemakkelijk met de hand op je gezicht aanbrengen uit een spuitbus, bijvoorbeeld.

Als je echter besluit zeep of crème te gebruiken, moet je een scheerkwast kopen. Om het penseel beter te bewaren en te drogen is een penseelhouder ook een goed idee. Het is ook de moeite waard een potje te kopen om de zeep mee op te schuimen. Nat scheren belast je huid zwaar, dus naverzorging met een aftershave is zeer aan te bevelen. Dit zal niet alleen huidirritatie, maar ook bijvoorbeeld ingegroeide haren tot een minimum beperken. Het is aan jou of je een aftershave op alcoholbasis of een zachte balsem wilt gebruiken.

Hoeveel kost een scheermes?

Er zijn veel verschillende soorten scheermesjes, dus de prijzen kunnen sterk variëren. De kwaliteit van het materiaal en de fabrikant spelen een heel belangrijke rol. Goedkope modellen, bijvoorbeeld, zijn meestal van plastic, terwijl iets duurdere modellen van metaal zijn gemaakt. Vergeleken met een systeemscheerapparaat moet je in het begin iets meer betalen, maar op de lange duur is het toch het goedkopere alternatief. Toegegeven, het systeemscheermes kost niet veel geld, maar de mesjes die steeds opnieuw gekocht moeten worden wel. Scheermesjes voor een snijmachine, daarentegen, zijn veel goedkoper. Je hogere aanschafkosten betalen zich dus na korte tijd terug.

prijsklasse prijsklasse
laaggeprijsd 5-20€
middelgeprijsd 20-60€
hogergeprijsd 60-200€

Welke alternatieven zijn er voor het veiligheidsscheermes?

Is een veiligheidsscheermes toch niet iets voor jou? Maak je geen zorgen, er zijn verschillende andere manieren om van haar af te komen. Het eerste alternatief dat in je opkomt is zeker het systeemscheermes. De meskop bestaat meestal uit meerdere mesjes, waardoor ongewenst haar gemakkelijker te verwijderen is en het resultaat gladder is. Maar na een paar keer gebruik moet de meskop vervangen worden. Hoewel het scheermes zelf voor weinig geld te koop is, zijn de meervoudige mesjes niet bepaald goedkoop.

Wist je dat je om de veertien dagen je scheermesjes moet vervangen? Om hygiënische redenen moet je de mesjes om de 14 keer dat je ze gebruikt vervangen. Daarom is het scheermes een duurzamer optie, omdat het niet vervangen hoeft te worden zoals een gewoon scheermes.

Als je een vaardige hand hebt, is een traditioneel scheermes misschien iets voor jou. Wegens het hoge risico op verwondingen gebruiken nog maar weinig mensen ze. Maar als je het met een beetje oefening onder de knie krijgt, krijg je een heel glad resultaat. Je portemonnee zal ook blij zijn, want je hoeft niet steeds meer scheermesjes te kopen. Het lemmet van een scheermes gaat meestal jaren mee; het hoeft alleen af en toe met een leren riem geslepen te worden.

besluit: Welke soorten scheermesjes zijn er en welke is geschikt voor jou?

Een scheermes wordt gewoonlijk in twee soorten verdeeld

 • open kam
 • gesloten kam

Het verschil tussen deze twee soorten is de stand van het blad. Dit biedt zowel voordelen als nadelen in het gebruik. Natuurlijk scheren beide je huid grondig, maar het hangt ervan af wat je precies wilt doen en hoeveel ervaring je al hebt. In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken of je voor de gesloten of open kam moet gaan. We zullen de twee soorten voorstellen met hun respectieve voor- en nadelen. Aan welk scheermes je uiteindelijk de voorkeur geeft, is natuurlijk aan jou. Uiteindelijk word je verwend met keuze.

Wat onderscheidt een scheermes met een open kam en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een scheermes met een open kam wordt gekenmerkt door zichtbare tanden. Het scheermesje rust op deze kam en steekt een beetje opzij. Mannen met een zeer gevoelige huid geven de voorkeur aan een open kam. Vooral als je vatbaar bent voor scheerpuistjes of roodheid na het scheren, is dit scheermes geschikt. De scheerbeurt voelt gladder aan en is over het algemeen zachter voor je huid.

Scheermesjes met een open kam hebben een duidelijk zichtbare vertanding waarop een mesje rust. (Image source: pixabay.com / Esther Merbt)

Mannen met een sterke baardgroei of erg dik baardhaar hebben ook de neiging de voorkeur te geven aan de open kam voor hun baardverzorging. Je moet echter al ervaring hebben met een scheervlak, want het risico op verwonding is hier groter. Tegelijk is de scheerbeurt bijzonder zacht en ook grondig.

Voordelen
 • Grondig en zacht scheren
 • Geschikt voor de zeer gevoelige huid
 • Geschikt voor sterke baardgroei
Nadelen
 • Hoog risico op verwondingen
 • Meer voor ervaren gebruikers
 • Duurder in aanschaf

Waarin onderscheidt een scheermes met een gesloten kam zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Bij een gesloten kam zit het scheermesje aan de binnenkant. Dit betekent dat de hoeken niet aan de zijkanten uitsteken, zoals bij een open kam wel het geval is. Dit maakt het scheren wat gemakkelijker en minder gevaarlijk. Als je weinig of geen ervaring hebt met een scheermes, raden we je aan een gesloten kam te gebruiken. Zo ben je er zeker van dat je jezelf wat bezuinigingen bespaart. Je huid is na het scheren goed verzorgd en bijzonder glad. Met een gesloten mesje kunnen zelfs dunne haartjes efficiënt, maar voorzichtig verwijderd worden.

Voordelen
 • Bijzonder geschikt voor beginners
 • Veilig scheren
 • Goedkoper in aanschaf
Nadelen
 • Minder geschikt voor mannen met een sterke baard
 • Moet meestal na elke scheerbeurt uitgewassen worden

De verschillen tussen de twee kammen zijn misschien niet meteen duidelijk, maar ze zijn wel bijzonder belangrijk bij het nemen van een aankoopbeslissing. Het scheermes met een gesloten kam is vooral geschikt voor beginners, terwijl dat met een open kam meer geschikt is voor de ervaren gebruiker.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om scheermesjes te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke scheermesjes. Dit zijn de dingen waar je op moet letten als je een scheermes koopt

 • Vervangbaar mes
 • Gewicht
 • Omgaan met
 • Materiaal
 • Kam

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Verwisselbaarheid van de messen

Het moge duidelijk zijn: hoe gemakkelijker het is om de messen te verwisselen, hoe beter. Als het moeilijker te vervangen is, kunnen snijwonden aan de handen heel snel ontstaan. Problemen doen zich vaak voor als, bijvoorbeeld, de sluitschroef moeilijk los te krijgen is. Een scheermes bestaat uit een hanteerbaar aantal onderdelen. Meestal zijn er drie – de basisplaat, het handvat en, natuurlijk, de scheerkop.

Om het scheermes in zijn afzonderlijke delen te demonteren, wordt het eindstuk van het handvat gedraaid. Zo kan een nieuw scheermesje in het vlak geplaatst worden. Sommige scheermesjes bestaan ook maar uit 2 delen, maar in principe werken ze op dezelfde manier. Met een zogenaamd vlinderscheermes gaat het hele proces nog gemakkelijker. Als het eindstuk gedraaid wordt, opent de scheerkop zich als een vlinder en hoeft niet in zijn afzonderlijke delen geassembleerd te worden.

Hanteren

Als beginner zal je eerste scheerbeurt een beetje moeilijk zijn. De meeste mensen hebben aanvankelijk wat moeilijkheden. Maar laat je hierdoor niet ontmoedigen! Na een paar keer proberen en een beetje oefenen wordt scheren heel gemakkelijk. Omdat je het scheerapparaat in het beste geval dagelijks zult gebruiken, is hanteerbaarheid een heel belangrijk beoordelingscriterium. Bijvoorbeeld, hoe is de grip als je handen nat zijn? Hoe voelt het in je hand? Geef je de voorkeur aan het kortere of langere handvat? Het belangrijkste is echter hoe je je voelt. Terwijl je het scheermes in je handen houdt, moet je er een goed gevoel over hebben. Je zult het vliegtuig immers voor lange tijd hebben.

Gewicht

Zoals met hanteren, is er geen goed of fout. Het belangrijkste is dat het voor jou goed voelt hoe het vliegtuig in je hand aanvoelt. Om je huid te beschermen, moet je niet te ruw met het vliegtuig over je huid strijken. De hoofddruk moet van het scheermes zelf komen. Of je beter overweg kunt met een zwaarder of lichter model hangt helemaal van je eigen voorkeur af.

Materiaal

Hoe goed je met een scheermes overweg kunt, hangt meestal af van de afwerking of het materiaal. Als je wat geld wilt besparen en een laaggeprijsd scheermesje kiest, krijg je er meestal een van plastic. Als je echter iets meer wilt investeren, kun je ook modellen van hoge kwaliteit krijgen, gemaakt van hout of metaal. Deze scheermesjes hebben door hun materiaal al een hoger gewicht, wat betekent dat je minder druk op je huid hoeft uit te oefenen.

Kam

Je kunt kiezen tussen een open en een gesloten kam. Met een gesloten kam kun je je bijzonder zacht scheren. Als je een zachte baard hebt en je elke dag scheert, is de gesloten kam bijzonder geschikt voor jou. Het is bijzonder geschikt voor beginners, want het is bijzonder veilig en voorkomt snijwonden. Met een open kam bereik je een bijzonder grondig resultaat. Als je veel baardgroei hebt, is de open kam de beste keus voor jou. Het risico op verwondingen is echter aanzienlijk groter. Het is daarom meer geschikt voor mannen die al ervaring met een scheermes hebben.

Interessante feiten over scheermesjes

Hoe vaak moet ik de scheermesjes vervangen?

Natuurlijk is deze vraag niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het hangt er altijd van af

 • hoe vaak je je scheert
 • de kwaliteit van je scheermesje en
 • hoe gevoelig je huid is.

Hoe meer je baard groeit, hoe vaker je scheermesje gebruikt moet worden en hoe sneller het slijt. De kwaliteit van je mes speelt ook een grote rol. Als het slecht gemaakt is, zal het veel sneller dof worden. Scheren voelt dan meer aan als schrapen en doet je huid meer pijn. Het verwisselen van scheermesjes is erg belangrijk. Als je ze te lang en te vaak gebruikt, worden ze dof. Dit betekent dat je automatisch meer druk op je huid uitoefent om een gladde scheerbeurt te krijgen. Dit belast je huid meer en kan tot huidirritatie leiden. Scheerbrand is niet ongewoon.

Scherpe scheermesjes zijn vooral belangrijk bij het scheren om je huid te beschermen. (Image source: pixabay.com / Thomas Breher)

Tip: Houd altijd een paar reservemesjes in voorraad. Als je scheermesje bot wordt, heb je altijd een mesje bij de hand en niets staat een gladde scheerbeurt in de weg.

Hoe gebruik ik een veiligheidsscheermes?

Scheren met een veiligheidsscheermes is in het begin een aanpassing, vooral als je eerder een gewoon systeemscheermes gewend was. Maar met een beetje oefening zal het veiligheidsscheermes geen probleem voor je zijn. Hier hebben we een kleine gids voor je, zodat je je binnenkort met succes kunt scheren

 1. Plaats het scheermesje in het vlak, met de ankerpunten als leidraad.
 2. Was je gezicht grondig om je poriën te openen.
 3. Laat de scheerzeep schuimen met een scheerkwast en breng het met ronddraaiende bewegingen op je huid aan. Laat ongeveer 2 minuten staan. (Als alternatief kun je ook scheerschuim gebruiken)
 4. Trek met je andere hand je huid een beetje strak. Schuif je scheermes over de huid in een hoek van 45° en oefen geen druk uit.
 5. Scheer dan je snorharen met de slag. Als je een heel gladde scheerbeurt nastreeft, zijn 3 scheerbeurten aan te bevelen. Eenmaal met de lijn, dan horizontaal en tenslotte ook een pass tegen de lijn in.
 6. Was de zeepresten er voorzichtig af. Het is aan te bevelen je gezicht nog eens af te spoelen met koud water om ze te verzachten en je poriën te sluiten. Droog je gezicht daarna af met een handdoek.
 7. Breng tenslotte een aftershave of aftershave lotion aan. Dit helpt scheerbrand voorkomen en doet je huid wat extra goed.
 8. Spoel je scheermes en scheermesje af.

Hoe onderhoud ik een scheerapparaat goed?

Om er zeker van te zijn dat je lang het beste uit je scheerapparaat haalt, zijn er een paar dingen die je goed moet verzorgen. Geschoren baardhaar blijft meestal vastzitten in de scheerkop. Scheerzeep of -schuim gebruiken maakt ook alles plakkerig. Helaas is gewoon afspoelen met water meestal niet voldoende, dus volg je deze stappen: Haal het scheerapparaat uit elkaar Om het scheerapparaat echt grondig schoon te maken, moet je het in zijn afzonderlijke onderdelen uit elkaar halen. Zo ben je er zeker van dat de binnenkant vrij is van alle snorharen en onzuiverheden.

Verwijder het mesje

Om te voorkomen dat je je handen snijdt, is het beter het scheermesje te verwijderen. Dit maakt het ook veel gemakkelijker om de binnenkant met water af te spoelen.

Maak het

scheerapparaat schoon Gebruik warm water om het scheerapparaat schoon te maken. Het water dringt in alle groeven en je scheermes is in een mum van tijd weer sprankelend schoon.

Zet het scheermes in elkaar en droog het

af Om zeker te zijn dat je scheermes klaar is voor de volgende scheerbeurt, moet je het ten slotte afdrogen en weer in elkaar zetten. Over het algemeen heb je geen dure schoonmaakmiddelen nodig om schoon te maken. Wil je het echter grondig schoonmaken, dan kun je bijvoorbeeld kunstgebittenreiniger gebruiken. Goed schoonmaken kost maar een paar minuten en is heel belangrijk. Niet alleen vuil maar ook veel bacteriën kunnen zich in je toestel verstoppen. Deze kunnen ontstekingen veroorzaken als de snee klein is.

Alternatieve ontharingsmethoden

Veiligheidsscheermessen worden niet alleen door mannen gebruikt om het gezicht te scheren, ze worden ook steeds populairder bij vrouwen. Dit komt omdat het resultaat niet alleen gladder is, maar de huid ook minder irriteert en er op de lange duur minder kosten zijn. Vrouwen gebruiken ook steeds vaker veiligheidsscheermesjes vanwege de zero waste beweging, die plastic afval elimineert. Toch is scheren met een veiligheidsscheermes niet voor iedereen geschikt, want de bediening moet wat preciezer zijn. Als alternatief hebben we andere ontharingsmethoden op een rijtje gezet om te vergelijken:

Methode Beschrijving Duur van de gladheid Pijn
Scheren Het haar wordt aan het oppervlak van de huid afgeschoren met een elektronisch of nat scheermes. De haarwortels blijven onder de huid. 1-3 dagen, afhankelijk van de haargroei Pijnloos
Ontharingscrème Ontharingscrème wordt op de te ontharen zones aangebracht en moet ca. 10 min. blijven zitten. Het haar wordt van de oppervlakte van de huid verwijderd. 1-3 dagen, afhankelijk van de haargroei meestal pijnloos, kan branden
Warme of koude was De zichtbare haren worden door de was omsloten en samen met de haarwortel schoksgewijs verwijderd. Tot 4 weken Zeer pijnlijk
Halawa (Sugaring) De haren worden in de suikermassa ingesloten, net als bij harsen, en worden met een ruk samen met de haarwortel verwijderd. Tot 4 weken Pijnlijk
Draadtechniek Bij deze methode wordt een draad samengeknoopt en tussen de handen zo gedraaid en gespannen dat het haar samen met de haarwortel uitgetrokken kan worden. Tot 4 weken Pijnlijk

Beeldbron: pixabay.com / jacson13

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies