Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

34Onderzochte producten

31Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote scheerschuim test 2021. Hier stellen we alle scheerschuimen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste scheerschuim voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je scheerschuim wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Scheerschuim is een must voor elke man die zich nat scheert. Niet alleen zorgt het voor een schoon en glad scheerresultaat, scheercrème beschermt je huid ook tegen verwondingen door scheermesjes en scheermesjes. Een goed scheerschuim wordt ook gekenmerkt door waardevolle ingrediënten die je huid verzorgen en van vocht voorzien voor, tijdens en na het scheren.
 • Scheerschuim beschermt tegen snijwondjes, scheerbrand en huidirritatie. Goede ingrediënten voeden voor en na het scheren
 • Voor de gevoelige mannenhuid is er een ruime keuze aan scheerschuim voor de gevoelige huid.

Scheerschuim: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je scheerschuim koopt

Waarom en waarom heb je scheerschuim nodig?

Scheerschuim creëert een dun beschermend laagje dat de mesjes beter over de huid laat glijden en zo de wrijving vermindert. Dit vermindert de kans op sneetjes door het scheermes, en op roodheid, scheerbrand en huidirritatie.

Mann rasiert sich mit Rasierschaum

Voor een geslaagde, grondige en verzorgde natscheerbeurt is scheerschuim een must. Behalve verzorging en oriëntatie biedt scheerschuim vooral bescherming voor onze huid. (Image source: unsplash.com / Patrick Coddou)

De baardharen worden door de scheercrème ideaal gepositioneerd, en kunnen zo ideaal door de scheermesjes gevangen worden. Zonder scheercrème kan de baard niet grondig en zonder stoppels geschoren worden. Door het schuim op te laten vóór het scheren wordt het lichaamshaar zachter en lichter, en dus gemakkelijker te knippen. Hoe minder kracht er uitgeoefend hoeft te worden, hoe zachter de ontharing.

Mannen die bijvoorbeeld een elektrisch scheermes gebruiken, knippen hun baardhaar alleen aan de oppervlakte af. Bij het gebruik van elektronische scheerapparaten is de kans groter dat na het scheren kleine puistjes ontstaan, omdat de scheerkoppen van droge scheerapparaten de poriën verstoppen. Droog scheren zonder scheerschuim geeft ook niet zo’n glad scheerresultaat als nat scheren met scheerschuim.

Bij nat scheren kom je veel dichter op de huid, wat een heel glad scheerresultaat oplevert dat achteraf nauwelijks zichtbare stoppels achterlaat. Een goed scheerschuim wordt ook gekenmerkt door zijn waardevolle, voedende ingrediënten. Idealiter hydrateren en verzachten ze je huid. Een meer alledaags voordeel, maar wel een belangrijk, is dat je het scheerschuim als leidraad kunt gebruiken bij het scheren. Met schuim kun je zien waar je je al geschoren hebt. Dit is niet het geval met een droog scheermes. De baardharen van een man zijn erg hard en stug. Om ze zo zacht mogelijk en dicht op de huid te snijden zonder je te bezeren, heb je scheerschuim nodig om de huid te beschermen.

Scheerschuim of scheergel – wat is het verschil?

Als alternatief voor scheercrème kun je ook scheergel gebruiken. Het belangrijkste verschil tussen de twee producten is de vorm. Zoals de naam al zegt, komt scheergel als gel uit een blikje, terwijl scheerschuim direct uit het blikje komt als een gebruiksklaar schuim. Dit betekent dat je de scheergel niet meteen kunt gebruiken en dat je hem eerst met water moet mengen en inmasseren tot zich een schuim vormt. Je kunt de scheergel ook in een scheerkom met een scheerkwast opkloppen tot er een schuim ontstaat. Of je de gel tot een schuim laat worden in de kom of op je gezicht, kun je individueel en naar voorkeur bepalen. Hieronder volgt een vergelijking van de belangrijkste eigenschappen van scheerschuim en scheergel:

Scheerschuim Scheergel
Kan op dezelfde manier gebruikt worden Moet eerst met water gemengd worden
Luchtig Frisser, compacter, bestaat uit minder lucht
Spoelt gemakkelijk af Blijft langer op het gezicht zitten

Als het op snelheid aankomt, scoort scheerschuim duidelijk. Je kunt het meteen aanbrengen, terwijl je de scheergel eerst met water moet mengen om een schuim te krijgen. In termen van grondigheid ligt de scheergel een eindje voor. Omdat scheergel verser is en uit minder lucht bestaat, zakt het schuim van scheergel later in dan het kant-en-klare schuim van scheercrème. Zo heb je meer tijd voor een gladder scheerresultaat. Er zijn echter geen wezenlijke verschillen tussen scheerschuim en scheergel in termen van doel of prijs. Het effect op de baardharen, en ook de verzachting ervan, is bij beide producten zeer gelijk. Scheerschuim is echter vooral praktisch als je je snel moet scheren.

Mag scheerschuim in de handbagage?

Je wilt een perfect geschoren baard hebben als je op reis gaat, maar scheerschuim is een vloeistof en mag alleen in 100 ml verpakkingen in de handbagage meegenomen worden. De meeste fabrikanten van scheerschuim bieden nu blikken aan die geschikt zijn voor handbagage, die ideaal zijn als je alleen met handbagage reist of gewoon geen grote blikken mee wilt nemen op vakantie. Samen met een wegwerpscheermes ben je ook ideaal uitgerust voor een scheerbeurt op reis en heb je nauwelijks plaats nodig in je bagage.

Welke bekende fabrikanten van scheerschuim zijn er?

Bekende leveranciers van scheerschuim zijn

 • Nivea
 • Gillette
 • Speick
 • Vichy
 • Palmolive
 • Florena
 • Wilkinson
 • L’Oreal
 • Proraso
 • Avena

Besluit: Welke soorten scheerschuim zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten scheerschuim

 • Scheerschuim voor de gevoelige huid
 • Veganistisch scheerschuim
 • Medisch scheerschuim
 • Scheerschuim voor handbagage

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen het scheerschuim te vinden dat het beste bij je past.

Wat zijn de voordelen en nadelen van scheercrème voor de gevoelige huid?

Sommige mannen hebben genetisch een drogere en gevoeligere huid dan anderen. Als je een van deze mannen bent, moet je agressieve chemicaliën beslist vermijden. Sterk geparfumeerde scheercrème is in dit geval ook niet geschikt voor jou.

Wist je dat een intolerantie voor scheercrème puistjes kan veroorzaken? Je kunt het beste eerst scheerschuim van verschillende leveranciers testen om een intolerantie uit te sluiten. Als je intolerant bent voor een ingrediënt, kun je na het scheren last krijgen van huidirritatie of puistjes.

Ideal is een scheerschuim dat geen ingrediënten bevat zoals alcohol, aluminium, parabenen en paraffines. Deze ingrediënten kunnen scheerbrand, roodheid en irritatie veroorzaken. Scheerschuim voor de gevoelige huid wordt door bijna elke leverancier aangeboden.

Wat onderscheidt veganistisch scheerschuim en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Ben je een van die mannen voor wie het belangrijk is om natuurlijke en veganistische producten te gebruiken, dan heb je nu een relatief grote keuze aan veganistische scheerschuimen. Deze zijn uitsluitend van natuurlijke ingrediënten gemaakt en worden niet op dieren getest.

Wat onderscheidt medisch scheerschuim en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het merk Eucerin, bijvoorbeeld, biedt een medisch scheerschuim aan dat een bacterieremmende werking heeft met actieve zilverionen. Na gebruik beloven ze een gekalmeerde, aangenaam soepele en gezonde huid. Het scheerschuim is bijzonder geschikt voor de gevoelige huid.

Wat zijn de voor- en nadelen van scheerschuim voor handbagage?

De praktische mini-blikjes scheerschuim zijn ideaal voor op reis en in de handbagage. Ze zijn heel geschikt voor je als je alleen met handbagage reist, want de voorgeschreven hoeveelheid van 100 ml is niet overschreden.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om scheercrème te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om scheercrème te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend product te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Prijs-prestatie verhouding
 • Ingrediënten/verzorgingsstoffen
 • Toepassing
 • Bescherming

In het volgende lees je over de respectieve criteria en ontdek je waarom het voor jou zinvol is een product al dan niet op basis van de criteria te kopen.

Prijs-prestatie verhouding

In drogisterijen kun je een blikje scheercrème van conventionele fabrikanten als Nivea en Gillette krijgen voor gemiddeld 3€. De prijzen kunnen echter naar boven variëren. Je betaalt bijvoorbeeld meer dan 20€ voor het “Homme Foam Shaver” van Biotherm. In verschillende tests werd hij echter als slecht of zelfs onbevredigend beoordeeld. Het is droog en bevat schapenstoffen. Een hoge prijs zegt niet per se veel over de kwaliteit van de scheercrème.

Ingrediënten/verzorgingsstoffen

Het doorslaggevende aankoopcriterium is beslist de inhoud van de scheercrème. Alcohol, aluminium, parabenen en paraffines mogen niet in je scheercrème voorkomen. Te veel sterke chemische ingrediënten hebben geen plaats in de buurt van je huid. Als je de neiging hebt een droge en gevoelige huid te hebben, raden we je ook aan ervoor te zorgen dat je scheercrème geen of slechts weinig geurstoffen en parfums bevat om irritatie, roodheid en huidirritatie te voorkomen.

Gebruik

Of je scheerschuim of scheergel gebruikt, hangt af van je individuele voorkeuren en behoeften. Scheerschuim is vooral effectief als je je snel moet scheren. Het schuim kan onmiddellijk gebruikt worden en biedt voldoende bescherming.

Wist je dat scheerschuim een alleskunner is? Scheerschuim is een must in veel huishoudens, maar veel mensen weten niet wat scheerschuim allemaal kan. Of het nu gaat om beslagen spiegels, make-up vlekken, beslagen glazen of zelfs vuile bekleding. Scheerschuim kan deze problemen oplossen.

Als je wat meer tijd hebt, kun je ook scheergel gebruiken. Omdat je de gel zelf tot een schuim moet kloppen, bevat het schuim minder lucht en blijft het langer op de huid zitten tot het inzakt. Dit geeft je voldoende tijd voor een gladde scheerbeurt.

Bescherming

Bescherming tegen huidbeschadiging is de voornaamste functie van scheercrème. Daarom moet je ervoor zorgen dat je een scheerschuim gebruikt dat niet te snel uitdroogt. Als het schuim te snel geabsorbeerd wordt en oplost, wordt het glijvermogen van het blad aangetast en wordt geen bescherming meer geboden.

Wetenswaardigheden

over scheerschuim

Hoe kan ik me goed scheren?

Of je een wegwerp- of herbruikbaar scheermes gebruikt, of toch maar voor een elektrisch scheerapparaat gaat, hangt af van je persoonlijke behoeften. Maar zelfs bij droog elektrisch scheren kan het zinvol zijn scheerschuim te gebruiken – zolang het elektrische scheerapparaat waterdicht is, natuurlijk! Als je besluit je nat te scheren, heb je beslist scheerschuim en een vaste hand nodig. Maar de voorbereiding is ook heel belangrijk. Het geheim van een perfecte scheerbeurt ligt in de voorbereiding. Scheerverzorging vóór het scheren is de eerste stap naar een verzorgd, gladgeschoren gezicht! Dirk Schlobach, eigenaar van Barberhouse, raadt aan het haar eerst met warm water voor te bereiden:

“Maar voordat het schuim gebruikt wordt, moet de huid altijd met warm tot heet water voorbereid worden. Pas na een warme douche of een warm kompres zwelt het baardhaar op en wordt de huid zachter. Dit is essentieel voor een goede scheerbeurt.”

Pas dan komt het scheerschuim in het spel. Je kunt het aanbrengen op de delen van je gezicht die je wilt scheren met je handen of met behulp van een scheerkwast. Scheerkwasten zijn een prima manier om scheerschuim aan te brengen. Het helpt je de haartjes ideaal te positioneren voor het scheren en zorgt zo voor de gladst mogelijke scheerbeurt.

Nassrasur

De cirkelvormige, masserende bewegingen stimuleren de bloedsomloop en activeren de poriën. Door deze bewegingen worden de baardharen optimaal gepositioneerd en kunnen ze ideaal door de scheermesjes en scheermesjes gevangen worden. (Image source: unsplash.com / Arthur Humeau)

De cirkelvormige bewegingen masseren automatisch de huid en activeren de poriën. Maar als je sneller moet gaan, is het aanbrengen van de crème met je handen volkomen afdoende. Na het scheren moet je je gezicht met koud water afspoelen, droogdeppen en altijd een aftershave gebruiken om de huid te kalmeren. Omdat scheercrèmes vaak geparfumeerd zijn, raadt Robert Rosenberg, een herenkapper uit Zürich, aan altijd bijpassende geuren te kiezen bij aftershave en deodorant.

Hoe lang moet ik scheerschuim

op laten staan? Het is aan te raden het scheerschuim ongeveer drie minuten te laten staan en dan pas naar het mesje te grijpen. Als je alleen je contouren wilt verfijnen, moet je na de belichtingstijd het schuim met je vingers verwijderen, zodat je preciezer kunt werken. Het scheerschuim heeft het haar in de minuten ervoor al perfect bewerkt.

Beeldbron: 123rf.com / 27621583

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies