Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote scheerzeep test 2022. Hier stellen we alle scheerzepen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste scheerzeep voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een scheerzeep wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een scheerzeep geeft je een stabiel schuim dat je helpt een geslaagde scheerbeurt te krijgen.
 • Het laten schuimen van de zeep is gemakkelijker dan je denkt. Je hebt alleen een beetje oefening nodig om het te perfectioneren.
 • De perfecte consistentie van de zeep is belangrijk. Hoe romiger en stabieler de zeep, hoe beter je hem kunt uitsmeren en ermee kunt scheren.

Scheerzeep: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor scheerzepen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke scheerzepen. De criteria die je kunt gebruiken om zepen te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is bij de volgende criteria.

Huidtype

Zoals voor de meeste producten die op je lichaam aangebracht worden, worden de volgende termen gebruikt om ze te etiketteren

 • droog
 • gevoelig
 • alle huidtypes

Vooral omdat scheerzeep op je gezicht wordt aangebracht, moet je er zeker van zijn dat het geschikt is voor je huidtype en je niet zou irriteren. Iemand met een gevoelige huid moet er zeker op letten een scheerzeep voor de gevoelige huid te kopen, want je huid kan sterk reageren op een gewone zeep.

Consistentie

Consistentie verwijst naar hoe romig je scheerzeep is. Hoe romiger de consistentie van de zeep, hoe gemakkelijker hij op te kloppen en aan te brengen is. Nadenken over de consistentie van een scheerzeep kan belangrijk voor je zijn, want, zoals eerder gezegd, brengt het voordelen met zich mee. Vooral een beginner kan baat hebben bij deze informatie.

Geur

Ook de geur van een scheerzeep speelt een zekere rol bij de beslissing. Een geur die je lekker vindt zou je veel gelukkiger maken dan een die voor jou een onaangename geur heeft. Hoe aantrekkelijker een zeep voor je ruikt, hoe blijer je met je aankoop zult zijn. Daarom moet je letten op wat er op de verpakking van de scheerzeep staat.

Speciale ingrediënten

Speciale ingrediënten van scheerzeep kunnen zijn

 • Aloë vera
 • Bijenwas
 • Sandelhout
 • Honing
 • Groene thee
 • Kokosolie
 • Eucalyptus

Deze ingrediënten kunnen in je zeep aanwezig zijn en ook de geur ervan beïnvloeden. Ze kunnen ook speciale effecten hebben. Op de hoogte zijn van wat er nog meer aan je scheerzeep is toegevoegd, kan een voordeel zijn bij je beslissing. Dit komt omdat je uit eenvoudige informatie als deze een idee kunt krijgen over de zeep.

Effect

De algemene werking heeft betrekking op de vraag of een scheerzeep speciale voedende ingrediënten bevat die, bijvoorbeeld, je huid specifiek hydrateren of een ontspannende werking op je huid hebben. Zoals eerder gezegd kan het een voordeel voor je zijn om de verpakking van de zeep goed te bekijken en door te lezen welke ingrediënten gebruikt zijn.

Antiseptische werking

Er zijn ook scheerzepen die een antiseptische werking hebben. Dit effect helpt wondjes die tijdens het scheren kunnen ontstaan, beter en sneller te genezen. Als je last hebt van zweertjes, is het de moeite waard een scheerzeep met antiseptische werking te overwegen.

Besluit: Welke scheerzepen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een scheerzeep wilt kopen, zijn er drie alternatieven waaruit je kunt kiezen

 • Scheerzeep in staafvorm
 • Scheerzeep in een potje
 • Scheerzeep als stokje

Je hebt de keuze uit scheerzeep in de vorm van een staafzeep of een stokje, en ook uit zeep die direct in een potje verkocht wordt. Elk alternatief heeft voordelen en nadelen die je moet overwegen voor je een aankoop doet. In het volgende deel leggen we ze aan je uit, zodat je beslissing gemakkelijker wordt.

Scheerzeep als bar soap

Scheerzeep als bar soap is de oudste soort scheerzeep. Je kunt scheerzepen van dit type ook in onverpakte vorm op het internet kopen. Scheerzepen in de vorm van staafzeep zijn heel voedend en zacht voor je gezichtshuid. Je hoeft je geen zorgen te maken over je huid. Maar zorg wel voor een extra bewaarbakje zodat je je zeep lang kunt gebruiken. Je moet ook meer kennis van zaken hebben, je moet bijvoorbeeld weten hoe je een scheerzeep moet decanteren.

Voordelen
 • Zacht en verzorgend
 • Onverpakte versie
Nadelen
 • Extra bewaarpot
 • Meer kennis

Scheerzeep in een pot

Scheerzeep die al in een pot gevuld is, is uiterst praktisch en handig. Voordelen van een scheerzeep in een potje zijn vooral praktisch. Wat een groot voordeel is, is dat er geen extra potje aangeschaft hoeft te worden. Het betekent ook dat het direct kan worden opgeslagen zonder dat je een extra container hoeft te kopen. Net als bij bar soap moet hier voldoende onderzoek gedaan worden om je scheerzeep goed te kunnen gebruiken.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Je hoeft geen extra potje te kopen
 • Direct bewaren
Nadelen
 • Onderzoek nodig

Scheerzeep als stick

Scheerzeep in een stick is ook handig en kan op verschillende manieren gebruikt worden. Dit maakt het erg veelzijdig. Het grootste voordeel van scheerzeep in stickvorm is hoe praktisch dit formaat is. Ook droogt de zeep niet snel uit en kun je hem buiten laten staan. Ook hier is onderzoek nodig. Stokscheerzeep kan op verschillende manieren worden klaargemaakt om te schuimen. Je kunt bijvoorbeeld een klein stukje zeep afknippen, of de zeep op de bodem van een kom drukken.

Voordelen
 • Formaat praktisch
 • Droogt niet snel uit
 • Versatil
Nadelen
 • Onderzoek nodig

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je scheerzeep koopt

Belangrijke vragen over scheerzeep worden hieronder in detail beantwoord.

Wat is scheerzeep?

Om je haar voor te bereiden op nat scheren, kun je een stabiel schuim aanbrengen op de delen van je gezicht die je wilt scheren. Er is scheerzeep voor dit doel.

Rasierseife-1

Scheerzeep is een product dat gebruikt wordt om nat te scheren. Het schuim van deze zeep hydrateert en is stabiel en stevig.
(Image source: unsplash.com / Patrick Coddou

Een scheerzeep moet een stabiel en romig schuim geven. Dit moet zich aan de huid hechten. Het moet ook lang vochtig blijven, zodat de baardharen goed voorbereid zijn op het scheren. Bij verzeping wordt natriumhydroxide-oplossing en kaliumhydroxide-oplossing gebruikt. Vooral het potasloog geeft de scheerzeep zijn gladde consistentie. Het maakt het ook gemakkelijker om op te schuimen.

Elke zeep kan gebruikt worden om de huid voor te bereiden op een natte scheerbeurt. Vooral een scheerzeep moet idealiter een neutrale pH waarde hebben. De reden hiervoor is dat de talgklierlaag rond je baardhaar ook verwijderd moet worden.

Hoe wordt scheerzeep gebruikt?

Met nat scheren kun je het beste beginnen na het wassen met heet water. Als alternatief kun je een hete doek op je gezicht leggen. Heet water opent je huidporiën, waardoor je stoppels overeind gaan staan en zachter worden. In combinatie met water wordt de scheerzeep een romig schuim. Je kunt het dan verdelen over de plekken die je wilt scheren. Dit is de volgende stap bij nat scheren. Daarna moet je wachten. Twee tot drie minuten moeten volstaan om je haar te laten zwellen en verzachten. Nu kun je je gaan scheren.

Voorwaarde: Het schuim van de scheerzeep moet de hele tijd vochtig blijven. De consistentie van het schuim is belangrijk voor een geslaagde scheerbeurt. Je kunt het opgeklopte scheerschuim verschillende keren aanbrengen. Zorg ervoor dat het niet te droog is. In geval van nood kun je de uiteinden van je kwast licht bevochtigen.

Hoe wordt scheerzeep opgeklopt?

Scheerzeep moet altijd met een scheerkwast aangebracht worden. Zo kun je alleen een goed schuim opkloppen.

Rasierseife-2

De scheerzeep wordt met cirkelvormige bewegingen opgeklopt. Het vergt wat oefening, maar je leert het snel door ervaring.
(Image source: unsplash.com / Josh Sorenson)

Eerst moet je je kwast een paar minuten laten bevochtigen en hem dan in een cirkelvormige beweging over je scheerzeep laten gaan. Maar je moet ervoor zorgen dat het water niet te heet is, want de zeep klontert samen als het water te heet is. Nu moet je je scheerzeep opkloppen tot de gewenste consistentie van het schuim. Een tip zou zijn om het scheerschuim warm op je gezicht aan te brengen. Dit zou een voordeel voor je zijn.

Hoe lang gaat scheerzeep mee?

Na gebruik kun je je zeep het beste in een geschikt luchtdicht bakje bewaren. Dit beschermt je scheerzeep tegen verweking, maar ook tegen besmetting. Goed bewaren zorgt er ook voor dat je zeep langer meegaat. Je weet wanneer je scheerzeep niet meer bruikbaar is als hij begint te brokkelen. Dan moet je het weggooien.

Wat zijn de ingrediënten van scheerzeep?

Als je aan nat scheren wilt beginnen, moet je op zoek gaan naar scheerzepen met goede ingrediënten. Zoals bij zoveel producten die voor het lichaam en het gezicht bestemd zijn, moet aandacht besteed worden aan de ingrediënten. Een gewone zeep zou bijvoorbeeld geen perfect schuim opleveren. De baardharen zouden niet zacht genoeg zijn voor een geslaagde natte scheerbeurt. Het scheren zou ook ingewikkelder zijn omdat de smeerlaag nauwelijks zou bestaan. Er zijn bepaalde ingrediënten die de glijdlaag verbeteren. Hieraan denken zou een voordeel voor je zijn Bepaalde ingrediënten in scheerzeep hebben een speciale werking. De volgende tabel geeft een selectief overzicht van enkele van de meest populaire ingrediënten.

Ingrediënt Werking
Kamille Kamille heeft een ontstekingsremmende, antibacteriële en krampstillende werking.
Calendula Deze geneeskrachtige plant heeft een uitwendige werking en geneest wonden aan het slijmvlies. Calendula helpt je bij ontstekingen.
Honing Honing bevat ook ontstekingsremmende enzymen en bioactieve stoffen. Antioxidanten vind je hier ook.
Aloë Vera Deze geneeskrachtige plant verzacht allerlei soorten brandwonden, allergische reacties, zweren en helpt de huid te regenereren. Het heeft ook een antiseptische werking.
Pepermuntolie Pepermuntolie heeft een ontspannende werking.
Eucalyptus Eucalyptus heeft ook een ontspannende werking op je.

Als je een scheerzeep koopt, is het aan te bevelen aandacht te besteden aan de ingrediënten en de effecten te internaliseren. Het meest geschikt zijn de natuurlijke en plantaardige ingrediënten die nauwelijks kleurstoffen en geurstoffen bevatten die je huid kunnen irriteren. Scheerzeep kan ook hoogwaardige oliën bevatten die goed zijn voor je huid, en die een voedende en zachte werking hebben. Dit kunnen ook belangrijke ingrediënten voor je zijn.

Hoeveel kost scheerzeep?

Scheerzeep kan verschillende prijzen hebben, afhankelijk van de soort. Dat zouden zijn scheerzeep als staafzeep, scheerzeep in een potje en scheerzeep als stokje.

Soort scheerzeep Prijs in €
Staafzeep 6 – 16
Met pot 6 – 26
Stick formaat 7 – 18

De prijzen kunnen variëren. Niet alleen het type, speelt een rol bij de prijs. Ingrediënten en merk kunnen ook de prijs van een scheerzeep bepalen. Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden is hoeveel geld je bereid bent uit te geven.

Waar kan ik scheerzeep kopen?

Je kunt scheerzeep op verschillende plaatsen kopen. Drogisterijen, maar ook online winkels zoals amazon of heldenlounge, bieden scheerproducten aan. Om te vergelijken kan het een voordeel voor je zijn om nauwkeurig onderzoek te doen, zodat je het juiste product voor je vindt.

Wat zijn de alternatieven voor scheerzeep?

Er zijn een aantal alternatieve producten voor scheerzeep, waaruit je in plaats daarvan kunt kiezen. In de volgende tabel staan gewone zeep, scheercrème en scheerolie en hun voor- en nadelen.

Alternatief Voordelen Nadelen
Gewonezeep Hij is overal verkrijgbaar. De gewone zeep vormt niet veel schuim en de smerende werking is niet zo sterk als bij andere alternatieven. Het is ook niet rijk.
Scheercrème De scheercrème heeft een zeer romige consistentie en bespaart daardoor tijd. Scheercrème is ook voedend. Het mengt niet met lucht, dus moet het echt goed afgesloten en bewaard worden.Het schuim is ook niet zo fijn en romig als dat van een scheerzeep.
Scheerschuim Scheerschuim brengt je een direct schuim, daarom is het erg handig. Het is niet erg voedend en het schuim verdwijnt snel.
Scheerolie Scheerolie kun je goed gebruiken als booster voor je scheerbeurt. Dient als hulpmiddel bij het glijden De olie mag niet alleen gebruikt worden.

In het algemeen zijn er deze verschillen en je moet zelf maar zien wat meer bij je past. Er zijn mensen die bijvoorbeeld liever scheercrème dan scheerzeep gebruiken. Anderen gebruiken beide afwisselend. Het gaat allemaal om je eigen voorkeuren.

Zero Waste scheerzeep: is het mogelijk?

Scheren kan ook Zero Waste zijn. Losse zepen kun je bijvoorbeeld kopen in natuurvoedingswinkels. Deze kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Dit kan een geschikt alternatief zijn. Op het internet zijn ook onverpakte scheerzepen te vinden, die geschikt zijn voor Zero Waste. Ze zijn ook vrij van palmolie en hebben een aangename geur.

Was je baard met scheerzeep

Scheerzeep is, zoals al gezegd, bijzonder zacht. Daarom kun je het ook als gezichtszeep gebruiken. Een scheerzeep verschilt alleen van een gewone zeep door de toevoeging van, bijvoorbeeld, klei, die het glijvermogen van het mes moet ondersteunen. In het algemeen is klei heel goed voor je huid omdat het haar voorziet van belangrijke mineralen. Dit kan gezien worden als een reden om je baard met scheerzeep te wassen.

Beeldbron: NejroN/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies