Laatst bijgewerkt: 15-09-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Het houden van een schildpad als huisdier is een van de beste manieren om de kleinsten thuis stapje voor stapje verantwoordelijkheid aan te leren. Tevens kunnen ze rekenen op het trouwe gezelschap van deze rustige diertjes. Als onderdeel van de familie moet de schildpad ook zijn eigen ruimte hebben en de schildpadbak is de ideale slaapplek voor hem.

Ondanks het feit dat het kleine dieren zijn en weinig verzorging nodig hebben, zit de natuurlijke leefomgeving van deze reptielen tussen droge en vochtige zones in, zoals de oevers van meren en rivieren. Daarom moet je schildpadbak over bepaalde kenmerken beschikken de schildpad comfort garandeert. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over deze producten, zodat je een goede keuze kunt maken bij je aankoop van een schildpadbak.
Belangrijk om te weten

 • De waterschildpadden hebben meestal een kleine afmeting, tussen de 20 en 25 cm, afhankelijk van de ruimte. Hierdoor is het ontzettend belangrijk dat de schildpad genoeg ruimte heeft om zich vrijelijk te bewegen, tevens moet het makkelijk en handig zijn om schoon te maken. Het doel van een schildpadbak is om als leefruimte te fungeren en zijn natuurlijke leefomgeving zoveel mogelijk na te bootsen.
 • Om deze reden moet er verplicht een nat gedeelte van tenminste 15 tot 20 cm diepte en ruime droge gedeeltes aanwezig zijn. Ook moet er een helling aanwezig zijn die de beide gedeeltes verbindt zodat het diertje zich gemakkelijk kan verplaatsen.
 • Wanneer het gaat over het houden van je schildpad als huisdier is veiligheid een cruciaal thema. De eigen ruimte van je huisdier moet om deze reden veilig genoeg zijn zodat het diertje zichzelf geen pijn doet. Niet alle schildpadden zijn hetzelfde, daarom moet je de meest geschikte bak aanschaffen.

Aangezien de schildpadbak de plek is waar je huisdier het grootste gedeelte van zijn dagen door gaat brengen, is het belangrijk dat je een goed onderkomen voor hem koopt. Vandaag de dag kun je een aantal speciaal voor schildpadden gemaakte bakken vinden, maar er is een groter aanbod aan terrariums die je kunt inrichten voor je schildpad. In dit artikel kun je alles lezen over terrariums. Wil je meer weten over aquaria? Lees dan dit artikel.

Onze selectie: De beste schildpadbakken op de markt

Hieronder vind je een lijst met de beste schildpadbakken die er op de Nederlandse markt te krijgen zijn. Door de producten met elkaar te vergelijken en de beschrijvingen te lezen, kun je kiezen welk model het beste past bij wat je zoekt. We hebben een gevarieerde selectie gemaakt, rekening houdend met de verschillende behoeften van de kopers.

De beste middengrote schildpadbak

De schildpadbak met eiland van Duvo+ is een zeer leuke kunststof bak in een speels en modern design. Het eiland is aangevuld met palmboompjes, wat de schildpadbak afmaakt. Bovendien is de bak makkelijk te onderhouden. De afmetingen zijn 52 x 38 x 24 cm.

Deze schildpadbak wordt in diverse kleuren geleverd: blauw, groen en rood. Je kunt je voorkeur opgeven in het opmerkingen-veld bij je bestelling. Wij zullen indien mogelijk hiermee rekening houden, maar het kan voorkomen dat je een andere kleur geleverd krijgt.

De beste kleine schildpadbak

Het Italiaanse Ferplast is dé koploper wanneer het aankomt op de fabricage van duurzame, mooi ontworpen huisdierverblijven. De schildpadbak Arricot is een kleine ronde plastic schildpadbak compleet met een klein eiland met palm boom, ideaal om kleine schildpadden te huisvesten.

Dankzij de compacte afmetingen kan de schildpadbak Arricot ook op kleine plaatsen worden geplaatst. Gemakkelijk te onderhouden en het is perfect om je kinderen te leren om voor dieren te zorgen. De afmetingen van de schildpadbak zijn 31 x 22 x 7,5 cm.

De beste grote schildpadbak

Dit Terrarium van Ciano heeft een eiland met helling waar de schildpad makkelijk op kunnen klimmen. Dit eiland is beschermd met een glazen afdekplaat zodat je schildpad niet kan ontsnappen. Het ontwerp ziet er degelijk en elegant uit.

Dit terrarium van Ciano is in 3 maten verkrijgbaar, maar dit is de grootste maat van 79 x 29,7 x 27,5 cm. Er is veel ruimte voor een waterschildpadje, dat naar hartelust kan rondzwemmen, met eilandje waardoor het schildpadje ook uit het water kan. Geschikt voor meerdere schildpadden.

De beste complete schildpadbak

Aquatlantis produceert aquaria en terraria , zoet-en zoutwaterfilters, navullingen en andere accessoires. Het aanbod aquaria is erg divers, zowel voor de beginnende hobbyist als gevorderde houder. Dit aquarium voor schildpadden is gemaakt van glas en ontworpen voor een goed leven van de dieren.

De schildpakbak wordt geleverd met een beschermende kap en heeft toegang tot een platform voor een droog en comfortabel plekje. Optioneel met LED lichtsysteem, deze wordt niet standaard meegeleverd. Inclusief eiland en regelbare stromingspomp+ filter. De afmetingen zijn 75 x 36 x 25 cm.

Shopgids: Alles wat je moet weten over schildpadbakken

Als onderdeel van de verzorging van je huisdier is het nodig om alles te weten over de omgeving waarin het zich ontwikkelt.  Een goede schildpadbak is de plek die zorgt voor de gezondheid en groei van deze schattige diertjes. Het is daarom noodzakelijk om de kenmerken van het product te kennen en alles wat te maken heeft met het onderhoud en verzorging van de bakken.

De schildpad is gewend aan water, maar heeft in werkelijkheid niet heel veel water nodig om gezond te leven.
(Bron: Elizaveta Galitckaia: 85308206/ 123rf.com)

Wat is een schildpadbak?

Een schildpadbak is het terrein waarin een schildpad zich ontwikkelt en dat zich vormt tot zijn eigen plekje in huis. Daarom moet het een ruimte zijn die comfortabel, passend en knus is zodat je schildpad groeit, gezond en gelukkig blijft. Hij lijkt op een aquarium met het verschil dat er ook een droog gedeelte is waar het diertje uit kan rusten.

Schildpadbakken bevatten twee zones, een waterrijke zone met een bepaalde diepte die vol staat met water en een droge zone, ook wel solarium genoemd. De eerste dient ervoor dat de schildpad kan zwemmen en zich verfrissen, terwijl de tweede ervoor zorgt dat het huisdier kan uitrusten en zonnen. Beide ruimtes zijn onmisbaar om een schildpad zich thuis te voelen in zijn omgeving.

Welke voordelen heeft een schildpadbak?

De schildpadbak is de leefomgeving van je huisdier in jouw huis. Het is voor de schildpad daarom een eigen ruimte waar hij vrij kan zwemmen en zich comfortabel kan voelen. Bij het houden van een schildpad als huisdier is zo’n eigen ruimte onmisbaar voor zijn ontwikkeling en gezondheid. Hieronder onthullen we de voordelen van de schildpadbakken.

 • Zorgen voor veiligheid.
 • Zijn erg comfortabel.
 • Zorgen voor een ruimte die lijkt op de leefomgeving.
 • Zijn gemakkelijk te transporteren.
 • Zijn gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken.
 • Je kunt goed bij de schildpadden komen.
 • Zorgen voor een geschikte verlichting.
 • Schildpadden kunnen erin zowel alleen als met meerdere leven (afhankelijk van het formaat).
 • Zijn over het algemeen stevig.

Hoe moet je een schildpadbak onderhouden en schoonmaken?

De hygiëne is, samen met de voeding, een cruciaal aspect voor de gezondheid en welzijn van je schildpad. De meerderheid van de schildpadbakken zijn makkelijk schoon te maken en bijna elk merk geeft daarover adviezen. Over het algemeen bestaat de schoonmaak en onderhoud bijna alleen uit het continu vervangen van het water.

Als het om kleine schildpadbakken gaat, is het genoeg om hem water tweemaal per week compleet te vervangen. Voor de grotere schildpadbakken geldt dat het water één keer per week vervangen moet worden. Het is belangrijk om elk onderdeel afzonderlijk te wassen en gebruik te maken van een speciale spoeling voor het water.

Wist je dat schildpadden tot 8 uur zonder te ademen onder water kunnen slapen?

Welke soorten schildpadbakken zijn er te krijgen op de markt?

Het zorgen voor de leefomgeving van je schildpad in je huis is onmisbaar voor zijn ontwikkeling, groei en voor een schildpad passend gedrag. Om deze reden bestaan er tegenwoordig verschillende types schildpadbakken op de markt die aangepast zijn aan de gewenste decoratiestijl en de behoeftes en afmeting van het diertje. Er is altijd iets te vinden voor elke smaak en behoefte.

Het maakt niet uit of je nu één, twee of meer schildpadden hebt, de opties zijn oneindig. Op het moment dat je een geschikt product uitkiest, moet je zowel letten op alle kenmerken, instructies en specificaties van elk type product, als op de beschikbare ruimte in je huis en de afmeting van de schildpad. De belangrijkste soorten schildpadbakken en aquaterrariums zijn de volgende.

Type schildpadbak Kenmerken
Basis Van plastic: licht en makkelijk te verplaatsen, met deksel
Van glas: klassiek en makkelijk te plaatsen in elk gedeelte van het huis
Met de vorm van een aquarium Aquarium aangepast aan schildpadden
Van glas Met helling en eiland
Met gescheiden ruimtes Van plastic of glas
Met geïntegreerde filter Bevat een filter voor het onderhoud van het water
Tuinvijver Gemaakt op 30 cm diepte in de bodem
Bad voor schildpadden In vorm van een waterdicht bad bedekt met hout

Waarom is een schildpadbak veilig voor mijn schildpad?

Als je een schildpad als huisdier hebt, weet je dat het logisch is dat het diertje een andere omgeving nodig heeft dan de onze. Schildpadbakken vormen om die reden een perfecte keuze om je huisdier in je huis onder te brengen. Het idee is je schildpad zo veilig mogelijk te houden en deze omgeving biedt je die oplossing.

In de natuur vertrouwen schilpadden op een bepaalde omgeving die ze een ruimte geeft om te zwemmen, eten en slapen met een passende temperatuur en hoeveelheid licht, zonder in te leveren op veiligheid. Laten we niet vergeten dat in een natuurlijke omgeving gevaren niet onder controle zijn. In een schildpadbak kunnen gevaren daarentegen wel worden vermeden.

De temperatuur van de schildpadbak kan beheerst worden door middel van een aquariumthermometer die eenvoudig in de bak kan worden geïntegreerd.
(Bron: belchonock: 93958607/ 123rf.com)

Hoe kies ik de afmeting van mijn schildpadbak?

De afmeting van het product is een andere cruciale factor op het moment dat je er een uitkiest. Denk eraan dat de schildpadbak de eigen ruimte wordt waar je huisdier gaat slapen, ontspannen, eten en zich gaat vermaken. De afmetingen die een schildpadbak moet hebben hangen daarom af van de volgende factoren.

 1. De vorm en soort schildpad en de snelheid waarmee hij groeit. Niet alle individuen zijn hetzelfde, daarom zullen de afmeting en de groei verschillend zijn.
 2. Het aantal schildpadden dat samen zal leven in de schildpadbak. Om een voorbeeld te geven, voor twee of voor twaalf schildpadden neem je niet dezelfde schildpadbak.
 3. De beschikbare ruimte in het huis om hem te plaatsen. We nodigen je uit om de ruimte waar je hem gaat plaatsen te analyseren.

In het geval dat je één of twee kleine schildpadden neemt, kun je beginnen met een basis schildpadbak van plastic. Afhankelijk van de soort zullen je huisdieren gaan groeien tot hun definitieve afmeting. Daarom moet je hiermee rekening houden om te bepalen of het nodig is of niet om de definitieve ruimte voor je huisdieren te maken of aan te passen.

Wist je dat het schild van een schildpad bestaat uit 50 verschillende botten?

Waaruit bestaat een schildpadbak?

De schildpadbak bestaat uit twee hoofdruimtes: een waterzone en een droge of landzone. De eerste verwijst naar een ruimte van minstens 15 tot 20 cm diepte en dat schoon water zonder toevoegingen bevat dat er voor bedoeld is voor de verfrissing van je huisdier. Deze zone kan gedecoreerd zijn met bepaalde plantsoorten om de omgeving te verbeteren.

De droge of landzone is op zijn beurt de plek waar de schildpad uitrust en zont, daarom moet de bak een helling bevatten van een antislipmateriaal om valpartijen te vermijden. Het is belangrijk dat deze zone (net als die van het water) constant wordt onderhouden, zodat ziektes van het dier worden vermeden.

Wat is de minimale waterhoogte in een schildpadbak?

Schildpakken zijn gewend aan water, maar het is voor hen niet noodzakelijk om gezond te kunnen leven. Een ruimte met een diepte van 15 tot 20 cm om te zwemmen is voldoende voor deze schattige beestjes om vol vertrouwen en gemak te leven. De totale afmeting van de schildpadbak moet groot genoeg zijn voor deze hoeveelheid water.

Als het gaat om volwassen schildpadden (die dus groter zijn) moet de minimale diepte minstens 40 cm zijn. Het volume van het water is ook een belangrijke factor en dat kan berekend worden door de volgende elementen van de schildpadbak te vermenigvuldigen: lengte x breedte x hoogte gedeeld door 1000, waarbij het minimum aan water voor elke schildpad 15 liter moet zijn.

Wist je dat de kleur van het schild direct verband houdt met de oorsprong van de schildpad? Een lichtere kleur wijst op een warmere zone.

Welke temperatuur moet een schildpadbak hebben?

Aangezien schildpadden reptielen zijn en daarom koudbloedig, hebben ze meestal de voorkeur voor omgevingstemperaturen tussen de 20 en 30° C. Je moet bovendien erg voorzichtig zijn met plotselinge veranderingen van de temperatuur, de temperatuur moet daarom zoveel mogelijk beheerst worden.

De temperatuur van een schildpadbak kan beheerst worden met behulp van een aquariumthermometer die gemakkelijk in de bak kan worden aangebracht. Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan modellen met verschillende technologieën en kenmerken beschikbaar op de markt. Vaak zijn ze makkelijk te installeren en te gebruiken.

Welke aanvullingen en accessoires heeft een schildpadbak nodig?

Een basis schildpadbak heeft normaal gesproken de noodzakelijke sleutelelementen zodat het huisdier een gezond en comfortabel leven kan leiden in deze omgeving. Er bestaan echter andere factoren die meestal niet zijn inbegrepen, zoals de temperatuurbeheersing, verlichting en vochtbeheersing. Hieronder hebben we een beschrijving van elke factor gemaakt.

 • Filtersysteem voor het water: ideaal apparaat om het water schoon en gebalanceerd te houden.
 • Speciale verwarming: dit is een apparaat om de temperatuur van het water in de schildpadbak automatisch te regelen.
 • Verlichtingssysteem: dit is een systeem speciaal gemaakt om UVB en UVA licht af te geven dat de schildpad dagelijks nodig heeft om vitamines op te kunnen nemen.
Wist je dat de schildpad het eerste dier was die heen en terug naar de maan heeft gereisd? Dat was in 1968 in een Russisch ruimteschip.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je alles weet wat betreft de schildpadbakken moet je alle belangrijkste factoren overwegen op het moment van aankoop. Bedenk dat het gaat om de omgeving waarin je huisdier zich comfortabel gaat voelen in je huis, daarom is het noodzakelijk om de beste voor je diertje te kopen. De factoren waar je rekening mee moet houden zijn de volgende.

 • Afmeting
 • “Twee zones”
 • Helling
 • Verlichting
 • Temperatuur
 • Veiligheid

Afmeting

De afmetingen moet niet alleen passen bij jouw behoeftes en de beschikbare ruimte in je huis, maar bovenal bij de behoeftes van je schildpad. Een goede schildpadbak voldoet aan deze behoeftes aangezien die qua vorm en ontwerp aangepast zou moeten zijn aan de bepaalde zone en afmetingen van de schildpad.

Op dezelfde manier is het belangrijk dat de schildpadbak een gewicht heeft dat makkelijk en eenvoudig te transporteren is. Dit is omdat je niet alleen de bak van de winkel naar huis moet vervoeren (tenzij je voor het gemak van online bestellen kiest), maar dat je hem ook misschien een paar keer thuis van positie moet veranderen. Het gewicht zou daarom geen problemen moeten veroorzaken.

“Twee zones”

De twee leefomgevingen die de schildpadden gezien hun aard nodig hebben, is een onmisbare factor op het moment dat je kiest voor een schildpadbak. Je maakt een gigantische vergissing als je denkt dat een kleine bak genoeg is om een schildpad in huis te laten wonen. De schildpadbak moet zoveel mogelijk lijken op de natuurlijke leefomgeving en beschikking hebben over een droge en waterzone, dat is echt cruciaal.

Het is noodzakelijk dat beide zones op een gelijkmatige manier beschikbaar zijn, zonder dat de één ruimte opslokt ten koste van de ander. Ze hebben bovendien harmonieuze decoratie nodig, die beide zones op een mooie manier integreren. De natte zone moet de benodigde diepte hebben om te kunnen zwemmen en de droge moet toegang geven tot de verlichting zodat de schildpad kan uitrusten.

Wist je dat landschildpadden langer leven dan de zeeschildpadden?

Helling

De helling is de brug tussen de droge zone en die van het water. Hij moet van een antislipmateriaal zijn gemaakt om ongelukken en instabiliteit te vermijden. Op dezelfde manier moet hij een geschikte afmeting hebben, zodat de schildpad van de rust of voedsel kan genieten. Als er meer dan twee schildpadden zijn, is het niet overbodig om te overwegen om meerdere hellingen te installeren.

Over het algemeen hebben schilpadbakken een helling met tropische decoratie, wat hem tot een aangename en grappige ruimte maakt. Voor de liefhebbers van een meer elegantere stijl zijn er gelukkig alternatieven, hierdoor kun je de meest geschikte voor jou en je schildpad uitkiezen.

Alhoewel schildpadden geluiden kunnen maken, hebben ze geen stembanden.

Verlichting

Waterschildpadden hebben dagelijks een zonbad nodig voor een goede groei en ontwikkeling. De schildpadbak moet daarom op een plek in huis staan die natuurlijk licht met de juiste UV straling binnenlaat. Als je hier niet over beschikt, kun je kiezen voor een schildpadbak die een speciaal verlichtingsysteem bevat.

Er bestaan fabrikanten die deze systemen aanbieden en die specifiek gericht zijn op de afmeting en het type schildpadbak. Bovendien letten ze op de hoeveelheid schildpadden, de installatiecapaciteit en andere factoren. De verlichting is een delicaat criterium van de schildpadbakken, vooral als je niet over een geschikte plek beschikt om ze te plaatsen.

Temperatuur

De ideale schildpadbak zou de geschikte temperatuur voor de schildpad moeten verzekeren, zij het met behulp van de materialen van het product of door een geïntegreerd systeem die het bepaalt. In ieder geval moet de temperatuur geschikt zijn voor het welzijn van de schildpad zodat hij in huis overleefd. Een onjuiste temperatuur kan ziektes bij je huisdier veroorzaken.

Zowel de omgevingstemperatuur als de temperatuur van het water van de kleine vijver moet altijd beheerst worden. Dit is zonder twijfel een van de belangrijkste factoren als je een schildpad als huisdier hebt, aangezien het direct verband houdt met zijn veiligheid. Daarom moet het ideale product deze kwestie op een doeltreffende manier waarborgen.

Meestal is het moeilijk om te onderscheiden of de schildpad een mannetje of vrouwtje is. Een nuttig trucje is om te kijken in het gedeelte binnenin het schild, deze zone wordt ook wel plastron genoemd. Bij de mannetjes is deze wat hol en bij de vrouwtjes plat.

Veiligheid

Niet alles is comfort, vermaak en decoratie. Een schildpadbak moet ook de best mogelijke veiligheid bieden aan deze diertjes, op een constante manier. Deze ruimte moet de plek zijn waar ze zich zo veilig mogelijk voelen en waar bedreigingen niet bestaan. Van het materiaal waarmee het product is gemaakt tot aan de vorm en afmeting, alle elementen moeten veilig zijn voor de schildpad.

Het is belangrijk dat de wanden van de schildpadbak hoog genoeg zijn zodat de diertjes er niet overheen kunnen springen en ontsnappen. Tevens moeten andere dieren of insecten er ook niet in kunnen, aangezien dat hun welzijn in gevaar kan brengen. De afmeting, vorm en het materiaal van de wanden moeten geschikt zijn voor je huisdieren.

Samenvatting

Alhoewel het waar is dat schildpadden eenvoudig te houden reptielen zijn, is er geen twijfel over dat toezicht en onderhoud onmisbaar zijn voor een gezond en gelukkig leven van je huisdier. Aangezien de schildpadbak een ruimte speciaal voor hen is in je huis, moet je erop toezien dat hij voldoet aan alle noodzakelijke kenmerken.

De schildpadbak is bovendien een mooi decoratief element als je hem op de juiste manier in de stijl van je huis integreert. Qua vorm moet je eentje kiezen die het beste voldoet aan je behoeftes. Let erop dat hij niet alleen mooi is, maar ook functioneel. Hij biedt aan je huisdier een passende en mooie ruimte en daar zal hij je dankbaar voor zijn.

We zijn aan het einde gekomen van de gids voor schildpadbakken. Als je het een leuk artikel vond, nodigen we je uit om een commentaar achter te laten in de sectie hieronder. Je kunt het ook delen op social media. Tot snel!

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Svetlana Medvedeva: 79221395/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies