Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Heb je schimmelnagels en weet je niet hoe je ze moet behandelen? Je weet niet of je een zalf, tinctuur of tabletten moet gebruiken? Of bestrijd je schimmelnagels liever met huismiddeltjes?

Hier vind je alle antwoorden op deze vragen! We informeren je over behandelingsmogelijkheden voor schimmelnagels. Verder geven we je de belangrijkste informatie die je over schimmelnagels moet weten.
Belangrijk om te weten

 • Nagelschimmel is een uiterst besmettelijke schimmelziekte van de nagels. Het wordt ook wel onychomycose genoemd.
 • Nagelzwam kan uitwendig behandeld worden met vernissen, tincturen en zalven. Inwendige behandeling met tabletten is ook mogelijk, maar dit wordt alleen gedaan in gevallen van ernstige aantasting.
 • De behandeling van schimmelnagels neemt veel tijd in beslag en wordt pas als genezen beschouwd als de nagel weer helemaal gezond gegroeid is. Daarom moet de behandeling consequent worden uitgevoerd.

Definitie: Wat is schimmelnagel?

Wat is schimmelnagel? Nagelzwam is een schimmelziekte van de nagels, ook wel onychomycosis genoemd. Het tast de vingernagels of de teennagels aan. De ziekte wordt meestal veroorzaakt door filamenteuze schimmels. In zeldzame gevallen kan de oorzaak echter ook gist of schimmel zijn.

Door de schimmelziekte verkleurt de nagel licht gelig of bruin. De nagel kan ook broos worden of van vorm veranderen. Nagelschimmel komt meestal samen met voetschimmel voor.

Vaak zijn de nagels van de grote tenen aangetast. Als de schimmel niet behandeld wordt, kan hij zich uitbreiden naar de andere nagels.

nagelpilz-medikament-test

Nagelschimmel wordt meestal veroorzaakt door een schimmelvoetinfectie. (Image source: Pexels / Pixabay)

Nagelschimmel kan echter goed behandeld worden. Het kan nu van buiten en van binnen behandeld worden. Er zijn speciale vernissen en tabletten. Een uitwendige behandeling is echter aan te bevelen omdat die de schimmel rechtstreeks aanpakt. Behandeling kost echter tijd omdat nagelschimmel hardnekkig is.

Achtergrond: Wat je moet weten over schimmelnagels

Denk je dat je schimmelnagels hebt? Voordat je een middel tegen schimmelnagels koopt, moet je eerst de achtergrond lezen om er zeker van te zijn dat het om schimmelnagels gaat.

Hoe herken ik schimmelnagels?

Er zijn veel symptomen van schimmelnagels. Het begint echter als de nagels hun glans verliezen. Nagelzwam begint ook meestal aan de voorste rand van de nagel.

Dit is het begin van de schimmelziekte. Je moet het serieus nemen en het meteen in het begin bestrijden. Als de schimmel vordert, kan pijn optreden en duurt de behandeling langer.

Naarmate de schimmel vordert, verschijnen er meer symptomen

 • Broze nagels en afsplinteren van afzonderlijke lagen
 • witte strepen/ vlekken
 • wit – geelbruine verkleuring
 • Verdikte nagels
 • ontstoken nagelbed

Vooral mensen met een zwak immuunsysteem, moeten zo snel mogelijk behandeling zoeken. Als de schimmel niet behandeld wordt, kan hij zich naar andere plekken verspreiden!

Waarom ontstaat nagelzwam?

Schimmels zijn de oorzaak van nagelzwam. Er zijn drie verschillende soorten schimmels die verantwoordelijk zijn voor schimmelnagels. De filamenteuze schimmel is verantwoordelijk voor in totaal 80% van de nagelschimmels.

In de volgende tabel vind je de drie schimmels en de frequentie van besmetting.

Schimmel frequentie van infectie
Draadschimmel overwegend
Schimmel zelden
Gist zeer zelden

De schimmels richten zich op de hoornige substantie van de huid, het haar en de nagels. Als deze minimaal beschadigd zijn, kan de schimmel zich daar vestigen en zich verspreiden.

Maar waar komt de schimmel vandaan? Er zijn overal huidschimmels; het zijn meestal schimmelhuidschilfers die mensen verloren hebben.

nagelpilz-medikament-test

Vooral in zwembaden liggen veel schimmels op de loer. (Afbeelding bron: StockSnap / Pixabay)

Natuurlijk zijn er ook externe bronnen. Hiertoe behoren zwembaden, sauna’s en zelfs schoenenwinkels. Schimmels houden van een warm, vochtig klimaat, dat ze vinden in zwembaden en sauna’s. In schoenenwinkels zijn schimmels gevonden in schoenen die gepast zijn.

Let bij het passen van schoenen altijd op de paskousen, zo voorkom je schimmelnagels!

De badkamer is ook een geliefde plek om besmet te raken, want de vochtigheid en warmte zijn ideaal voor schimmels. Als er nagelschimmel bij je geconstateerd is, raden we je aan al je textiel op 60 graden te wassen!

Hoe behandel ik schimmelnagels?

Schimmelnagels kunnen behandeld worden. Er zijn verschillende manieren om schimmelnagels te behandelen. Meestal hangt het af van de ernst van de infectie. Het is raadzaam een arts te raadplegen over de behandeling.

De meeste producten bevatten antimycotica, die de schimmel doden of de groei ervan proberen te remmen.

Voor de behandeling zijn vernissen, tincturen, zalven, tabletten en capsules verkrijgbaar. Vernissen, tincturen en zalven worden gebruikt om uitwendig aan te brengen en kunnen gebruikt worden als de schimmelinfectie de oppervlakkige lagen van de nagel aantast. Als de schimmel echter al ver gevorderd is, is het aan te bevelen tabletten te gebruiken.

In de volgende tabel staan alle doseringsvormen, de duur van de toepassing en hun werkzame bestanddelen.

Doseringsvorm toepassingsduur werkzame stof
Vernissen, tincturen tot 6 maanden amorolfine, ciclopirox
Zalven tot 3 maanden ureum, bifonazol
Tabletten en capsules 3 maanden terbinafine, itraconazol, fluconazol

Om het juiste preparaat voor je te vinden, moet je medisch advies inwinnen. Zo ben je aan de veilige kant. Je moet er ook rekening mee houden dat het tijd kost voor het actieve bestanddeel in de nagelriem doordringt.

Schimmels hebben veel tijd nodig om te overleven, dat kan weken, maanden of zelfs jaren zijn. Daarom moet je het preparaat regelmatig gebruiken, tot je nagel weer gezond groeit.

Kan ik ook huismiddeltjes tegen schimmelnagels gebruiken?

Veel mensen gebruiken huismiddeltjes om schimmelnagels te bestrijden. Deze heb je meestal altijd in huis en zijn veel goedkoper dan de preparaten tegen nagelzwam. Huismiddeltjes zoals azijn, geneeskrachtige planten en tea tree olie worden vaak gebruikt.

nagelpilz-medikament-test

Veel mensen behandelen hun schimmelnagels graag met huismiddeltjes. (Image source: Louis Hansel / Unsplash)

Er zijn echter nauwelijks studies die bewijzen dat huismiddeltjes helpen tegen schimmelnagels. Daarom raden we het gebruik van huismiddeltjes aan als ondersteuning naast de behandeling met preparaten.

Als echter alleen huismiddeltjes worden gebruikt om de schimmel te bestrijden, is het risico groot dat de schimmel zich verder ontwikkelt en andere nagels of delen van het lichaam infecteert.

Wanneer moet ik naar de dokter gaan?

In het begin kun je, als de schimmelnagel nog in een vroeg stadium is, de nagel zelf behandelen met anti-schimmelmiddelen uit de apotheek. Als je de schimmel echter niet behandelt, bestaat het risico dat hij zich uitbreidt naar je nagels en huid.

Als je na 2 weken nog geen vermindering merkt, is het tijd om naar de dokter te gaan. Eerst moet je naar je huisarts, en als de infectie verder gevorderd is, zal hij of zij je doorverwijzen naar een dermatoloog.

Je moet ook direct naar de dokter gaan als meerdere nagels of de hele nagel met schimmel geïnfecteerd is. Diabetici moeten direct een arts raadplegen als ze schimmelnagels hebben en niet zelf behandelen!

De arts zal een monster van de aangetaste nagel nemen en dat laten onderzoeken om andere ziekten uit te sluiten en om de soort schimmel te bepalen. Als het type bepaald is, wordt de medicatie aangepast. Als het een vergevorderde besmetting is, zal hij waarschijnlijk tabletten voorschrijven.

Wie is vatbaar voor nagelschimmel?

De volgende groepen lopen een verhoogd risico om nagelschimmel op te lopen

 • Mensen met een zwak immuunsysteem: Het immuunsysteem is verantwoordelijk voor het bestrijden van schimmels, virussen en bacteriën en beschermt zo het lichaam. Mensen met een zwak immuunsysteem slagen er niet in er tegen te vechten en zijn daardoor vatbaarder voor nagelschimmel.
 • Mensen met ziekten als diabetes of psoriasis: Ziekten als diabetes en psoriasis, verzwakken het immuunsysteem en de huid van de getroffen persoon. Deze omstandigheden maken het gemakkelijker voor schimmels om de huid binnen te dringen.
 • Ouderen: Met de leeftijd verzwakt het immuunsysteem en wordt de huid droger, dit is ideaal voor schimmelnagels.
 • Atleten: Atleten lopen soms verwondingen op, afhankelijk van de sport. Dit is de perfecte ingang tot iemands lichaam voor schimmels, die meestal op de loer liggen in de kleedkamers.

Sommige groepen zijn vatbaarder voor nagelschimmel dan andere. Dit komt omdat het lichaam de schimmel meestal niet goed kan bestrijden of door hun leefomstandigheden.

Hoe lang duurt een behandeling tegen schimmelnagels?

De behandeling is een langdurig proces dat veel geduld vraagt. Dit komt omdat nagelschimmel pas als genezen wordt beschouwd als de nagel weer gezond gegroeid is. Het duurt ook even voor de werkzame stoffen in de preparaten in de verschillende lagen van de nagel zijn doorgedrongen.

Vingernagelschimmels genezen in ongeveer 6 maanden, terwijl het 12 maanden duurt voor teennagelschimmels helemaal genezen zijn. Daarom is het belangrijk de behandeling consequent en met veel geduld voort te zetten!

Behandel schimmelnagels: De beste tips & trucs om schimmelnagels te behandelen

Met de volgende tips en trucs kun je je schimmelnagels met succes behandelen. Het is belangrijk dat je doorzet en je geduld niet verliest. Je vindt hier ook algemene tips om schimmelnagels te voorkomen!

Behandel schimmelnagels met huismiddeltjes

Huismiddeltjes zijn erg populair voor de behandeling van schimmelnagels. Ze zijn goedkoop en meestal al in elk huishouden aanwezig. We raden je aan om nagelschimmel niet uitsluitend met huismiddeltjes te behandelen, maar ze als ondersteuning te gebruiken.

De volgende huismiddeltjes worden vaak gebruikt tegen schimmelnagels

 • Appelciderazijn
 • Tea tree olie
 • Citroensap
 • Baking soda

Merk op dat wetenschappelijk het effect van huismiddeltjes tegen schimmelnagels niet bevestigd is!

De afzonderlijke huismiddeltjes worden hieronder besproken.

Appelciderazijn

De zure stof van appelciderazijn wordt verondersteld de schimmel te doden. Hiervoor wordt een voetbad aanbevolen, waarin de azijn met water vermengd wordt. Of je kunt het mengsel meerdere keren per dag met een wattenstaafje op de aangedane plek aanbrengen.

Tea tree olie

Tea tree olie wordt vaak gebruikt tegen schimmelnagels. Men zegt dat het de groei van de schimmel verhindert en hem doodt. Het wordt ook goed verdragen. Je moet de getroffen plek 3-4 keer per dag met tea tree olie inwrijven. Een voetbad is ook mogelijk. Merk echter op dat tea tree olie van zichzelf een sterke geur heeft.

Citroensap

Van citroensap wordt gezegd dat het ook helpt tegen schimmelnagels. Je hebt vers citroensap nodig. Breng het ’s morgens en ’s avonds met een wattenstaafje op de aangetaste plek aan. Je moet het gedurende enkele weken gebruiken.

Baking soda

Ledereen heeft baking soda in huis, dus deze behandeling is heel gebruikelijk. Het zuiveringszout wordt verondersteld de schimmel uit te drogen, dus breng het aan na het douchen. Voor het aanbrengen moet je de zuiveringszout met water mengen tot een kleverige vloeistof ontstaat.

Nagelschimmel behandelen met medicijnen

Zoals reeds gezegd, kun je nagelschimmel met verschillende preparaten behandelen. Je kunt veel ervan zonder recept bij de apotheek kopen. Je kunt ze ook in drogisterijen kopen. maar

tabletten zijn alleen met een recept te verkrijgen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen uitwendige en inwendige behandeling van schimmelnagels.

Uitwendige behandeling

Uitwendige behandeling van nagelschimmel wordt gedaan met vernis, tincturen of zalven. Deze zijn verkrijgbaar in drogisterijen, maar ook in apotheken. We raden je aan ze bij de apotheek te kopen.

Uitwendige behandeling wordt gebruikt bij milde schimmelaantastingen of bij schimmelaantastingen in een vroeg stadium. Het wordt direct op de aangetaste plek aangebracht.

Inwendige behandeling

Als de aantasting verder gevorderd is en erg hardnekkig, moet ze inwendig behandeld worden. Je arts zal hiervoor tabletten voorschrijven. Deze zijn alleen op recept verkrijgbaar en kunnen niet over de toonbank gekocht worden.

Het innemen van de tabletten bestrijdt de schimmel van binnenuit. Toch moet je de poetsmiddelen blijven gebruiken. De combinatie is ideaal voor het bestrijden van schimmelnagels.

Algemene tips om schimmelnagels te voorkomen

Schimmelnagels ontstaan meestal uit voetschimmel (athlete’s foot). Daarom speelt voethygiëne een belangrijke rol bij het voorkomen van schimmelnagels.

Je moet de volgende tips ter harte nemen als je schimmelnagels wilt voorkomen

 • Droog je voetenaltijd goed af: Na elk contact met water, bijvoorbeeld douchen, zwemmen of zelfs baden, moet je je voeten goed afdrogen.
 • Draag goede schoenen: Ook schoeisel is erg belangrijk ter preventie. Je moet geen schoenen dragen die te klein zijn, ze moeten luchtig en comfortabel zijn.
 • Draag niet te vaak hetzelfde paar schoenen: Om ervoor te zorgen dat je schoenen na een dag goed drogen, raden we je aan regelmatig van schoenen te wisselen.
 • Wissel regelmatig van sokken: Dit is heel belangrijk. Zorg ervoor dat je sokken een hoog katoengehalte hebben.
 • Draag slippers: Schimmels liggen vooral op de loer in zwembaden en sauna’s, dus draag altijd slippers.
 • Deel geenschoenen/sokken/handdoeken: Gebruik altijd je eigen kleren, dan is er minder kans dat je een schimmel oploopt.

Met deze tips kun je nagelschimmel en de langdurige behandeling, of zelfs herinfectie, vermijden!

Conclusie

Je kunt schimmelnagels zelf behandelen. Als je eenmaal nagelschimmel gediagnosticeerd hebt, moet je niet aarzelen om het te behandelen. Dit komt omdat de schimmel zich snel kan ontwikkelen en zich naar andere nagels kan verspreiden. Het kan zich ook verspreiden naar de huid.

Over het algemeen kun je de schimmel uitwendig behandelen met medicijnen, maar als de schimmelnagelinfectie erg ver gevorderd is, zul je hem ook inwendig moeten behandelen. Je arts zal je hiervoor tabletten voorschrijven. Het kan lang duren voor de schimmelnagel helemaal verdwenen is. Daarom moet je geduldig blijven en de behandeling volhouden.

Foto bron: 123rf / 88674830

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies