Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Schoolrugzakken spelen een belangrijke rol in het leven van elke leerling en zijn een constante metgezel tijdens de lange schoolcarrière. De keuze aan schoolrugzakken is groot en wordt gekenmerkt door verschillende modellen en ontwerpen. Deze zijn ontworpen om aan verschillende behoeften te voldoen en kunnen meestal op verschillende manieren gebruikt worden.

Met onze schoolrugzak test 2023 willen we je helpen de juiste schoolrugzak te vinden. We hebben verschillende soorten schoolrugzakken uitgebreid vergeleken en presenteren je de respectieve voor- en nadelen van deze soorten schoolrugzakken. We willen je een eerste oriëntatie geven en je keuze gemakkelijker maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Hoewel veel rugzakken bestand zijn tegen motregen en mist, zijn niet alle schoolrugzakken waterbestendig. Er zijn speciale beschermhoezen voor schoolrugzakken verkrijgbaar om extra bescherming tegen water te bieden.
 • Het draagsysteem van een schoolrugzak moet zacht zijn voor de rug en wordt gekenmerkt door verschillende punten. Centraal in het draagsysteem staat de gelijkmatige verdeling van het gewicht, zodat de rug dienovereenkomstig beschermd wordt.
 • Door hun stof kunnen de meeste schoolrugzakken in de wasmachine gewassen worden, wat een zorgvuldige reiniging garandeert.

Schoolrugzak: Onze selectie

Yamtion School Rugzak

Ontdek de perfecte metgezel voor uw dagelijkse behoeften – de YAMTION schoolrugzak. Groot genoeg om al uw benodigdheden te dragen met zijn 33x12x40cm (lxbxh) afmetingen en een capaciteit van circa 30 liter, deze goed georganiseerde rugzak maakt het gemakkelijk om uw sleutels, laptop, tablet, A4 papieren, pen, bidon en paraplu in een oogwenk te vinden met 2 grote, onafhankelijke tussenschotten en 16 opbergvakken.

Yamtion School Rugzak

Ervaar optimaal comfort met het ergonomische ontwerp, voorzien van twee “S”-curve gewatteerde schouderbanden met een extra dik en ultra-ademend ontwerp. Dit zorgt voor lichtgewicht dragen en sterkteversterking. Profiteer van het handige USB-poortontwerp; met een ingebouwde USB-oplader aan de buitenkant en een ingebouwde oplaadkabel aan de binnenkant. Zo kunt u uw telefoon gemakkelijker opladen tijdens het lopen. Let op: de rugzak is niet zelfvoorzienend en de USB-oplaadpoort biedt alleen gemakkelijke toegang om op te laden.

Rjeu School Rugzak

Ontdek de perfecte schoolrugzak voor u: de RJEU Damesrugzak met grote capaciteit. Dankzij de brede opening en het metalen frame kunt u uw schoolspullen comfortabel en snel transporteren. U zult versteld staan van alle opbergruimte die deze rugzak biedt: 1 groot hoofdvak, een speciaal computervak voor laptops tot 15,6 inch, een handig muisvak, 12 vakken voor het organiseren van kleine spullen, een RFID-tas en 2 grote zijzakken met elastiek.

Marcello School Rugzak

Ontdek de veelzijdige Marcello schoolrugzak, die speciaal ontworpen is om u het leven gemakkelijker te maken. Deze doordachte rugzak biedt een gevoerd vak voor notebooks tot 15,6 inch (ca. 39,6 cm) en A4-documenten. Daarnaast heeft hij een flessenhouder, een praktische binnenzak voor pennen, een hoofdtelefoon of snacks, en een geheim vak voor waardevolle spullen om zakkenrollers tegen te gaan. Aan de zijkant vindt u een netzak voor waterflessen en compacte paraplu’s, waardoor u alles netjes en snel kunt terugvinden.

Criteria voor het kopen en beoordelen van schoolrugzakken

In het volgende gedeelte willen we je laten kennismaken met enkele aspecten die je moeten helpen bij het kiezen van schoolrugzakken.

Criteria die je helpen schoolrugzakken te vergelijken en het juiste model voor je te vinden:

Gewicht

Een gevulde schoolrugzak mag niet meer dan tien procent van iemands lichaamsgewicht bedragen. Daarom is het belangrijk dat de schoolrugzak zelf zo licht mogelijk is.

Bovendien moet ook rekening gehouden worden met de lengte van de leerling, want de leerling moet uiteindelijk de last van de schoolrugzak dragen en het gewicht van de rugzak kan beter over de rug verdeeld worden in overeenstemming met de lengte van de leerling. Bij de aanschaf van een schoolrugzak moet dus natuurlijk rekening gehouden worden met de grootte van de leerling.

Het gewicht van een schoolrugzak hangt altijd af van het model en varieert daarom sterk in de verschillende gewichtsklassen.

In de regel variëren de tarragewichten van de verschillende modellen tussen 0.8 kg voor een leerling van 105 cm lengte en maximaal 1.4 kg voor een leerling van 110 cm lengte.

Om zeker te zijn dat je het juiste model kiest, moet je ter plekke advies vragen en de verschillende modellen passen.

Maat

De juiste maat van een schoolrugzak is bijzonder belangrijk, want behalve boeken, schriften en mappen worden ook een etui, een waterfles, een lunchtrommel en, indien nodig, sportuitrusting in de schoolrugzak meegedragen.

In de regel kan aangenomen worden dat de massa van boeken, schriften en ander materiaal niet zal afnemen, maar juist zal toenemen. Daarom is het belangrijk de maat van de schoolrugzak zorgvuldig te kiezen, zodat alles zijn juiste plaats vindt.

Voor opgroeiende leerlingen zijn er schoolrugzakken die meegroeien met de drager.

Natuurlijk is ook de verdeling van de compartimenten hiervoor bijzonder belangrijk, want ze spelen een belangrijke rol bij het ordenen van de inhoud.

Omdat de juiste maat schoolrugzak afhangt van de drager, laat je je het best adviseren door een behulpzaam personeelslid in een speciaalzaak. Het is ook nuttig om verschillende modellen te passen.

Capaciteit

Je moet ook nadenken over de capaciteit van de schoolrugzak. In de regel neemt de vereiste capaciteit toe met het aantal jaren schoolopleiding. Daarom moet de inhoud van de schoolrugzak minstens 25 liter zijn. Het aanbevolen volume voor schoolrugzakken is tussen 25 en 30 liter.

Schoolrugzakken met een inhoud van meer dan 30 liter maken meestal niet optimaal gebruik van de opbergruimte. Bij het kopen van een schoolrugzak moet je dus letten op de inhoud die dagelijks vervoerd moet worden.

Als de schoolrugzak aan het begin van het schooljaar gekocht wordt, kan een kleinere inhoud voldoende zijn. Je moet echter overwegen een schoolrugzak met een grotere inhoud te kopen als er in de school geen kluisjes of vakken zijn waarin boeken en schriften kunnen worden opgeborgen.

Model

Bij het zoeken naar een geschikte schoolrugzak kom je een grote verscheidenheid aan modellen en merken tegen. Deze overvloed kan in het begin een beetje overweldigend lijken. Om je een overzicht te geven van de modellen, hebben we ze in onze gids in detail opgesomd. Daar kun je de details nog eens goed doorlezen.

De meest voorkomende modellen zijn de klassieke schoolrugzak, de schooltas, de trolley en de gewone schooltas. Welk model het beste bij je past hangt af van je behoeften en, natuurlijk, je wensen.

De verschillende modellen hebben allemaal voor- en nadelen, die we in de gids nog eens zullen bespreken. Je moet jezelf voldoende tijd geven om de juiste beslissing te nemen en een paar modellen passen om te zien welke het beste bij je past.

Waterdicht

Omdat een schoolrugzak een van de belangrijkste uitrustingsstukken van een leerling is, spreekt het vanzelf dat je ervoor moet zorgen dat de schoolrugzak waterdicht is, anders wordt de inhoud beschadigd. Fabrikanten vertellen je meestal of de schoolrugzak waterdicht is of niet.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen schoolrugzakken die ofwel geïmpregneerd zijn, ofwel met waterafstotend materiaal gemaakt zijn. Er zijn ook schoolrugzakken die met teflon gecoat zijn.

Als de rugzak niet waterafstotend is, kun je een extra beschermhoes kopen.

Vaak zijn de meeste modellen bestand tegen mist, motregen of lichte sneeuwval, maar niet waterafstotend genoeg om zware regen te weerstaan. In zulke gevallen moet een stevige regenhoes voorhanden zijn. Als dat niet het geval is, kan een extra regenhoes gebracht worden.

Zulke beschermhoezen zijn meestal van nylon en kunnen over de schoolrugzak getrokken worden, zodat die goed beschermd is tegen allerlei weersomstandigheden. Deze deksels zijn speciaal ontworpen om sterke waterdruk te weerstaan.

In elk geval moet je nagaan waar de schooltassen van gemaakt zijn en hoe waterbestendig ze zijn, voor je ze koopt.

Design

Een bijzonder kenmerk van schoolrugzakken is dat ze verkrijgbaar zijn in een grote verscheidenheid aan ontwerpen, zodat er voor elke leeftijdsgroep en elk geslacht iets aantrekkelijks bij zit.

Voor bijzonder jonge leeftijdsgroepen zijn er ontwerpen voor schoolrugzakken met ongewone kleuren, patronen en bekende helden van kinderen. Voor meisjes en jongens zijn er bijvoorbeeld schoolrugzakken met piraten, feeën maar ook met bekende TV helden zoals Prinses Lilifee of met een aantrekkelijk Lego ontwerp.

Voor oudere leeftijdsgroepen zijn er ontwerpen die eenvoudige patronen bevatten en minder opvallende kleuren.

De beschikbare schoolrugzakken worden gekenmerkt door aangename kleurtinten en subtiele versieringen die niet al te opzichtig zijn, waardoor ze er bijzonder klassiek en serieus uitzien.

Zoals altijd hangt het ontwerp af van de wensen van de drager en is er een ruime keuze aan mogelijkheden bij het kiezen van het juiste ontwerp.

Besluit: Welke soorten schoolrugzakken zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een schoolrugzak wilt kopen, zijn er vier soorten waaruit je kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
De klassieke schoolrugzak Laag eigen gewicht, Meer volume, Hoog draagcomfort Geen reflectoren, Weinig stabiliteit, Belastend voor de rug
De schoolsatchel Stabiele constructie, Goede steun, Meerdere vakken Hoog eigen gewicht, Kan massief lijken, Gebrek aan structuur binnenin
De trolley Rugvriendelijk, Veelzijdig te gebruiken, Meerdere vakken Trekkende beweging ongezond, Verwerkingsprijs afhankelijk, Slecht voor trappen
De schooltas Meerdere vakken, Visueel aantrekkelijk, Laag gewicht Belastend voor de rug, Weinig draagcomfort, Lagere stabiliteit

Als je geïnteresseerd bent in de verschillende soorten schoolrugzakken, kun je meer te weten komen over de soorten schoolrugzakken die hierboven opgesomd staan in de volgende hoofdstukken.

Der klassische Schulrucksack

De klassieke schoolrugzak

De klassieke schoolrugzak wordt gekenmerkt door zijn lichte gewicht. Dit betekent dat de schoolrugzak met meer gewicht gevuld kan worden en dat er plaats is voor een grote verscheidenheid aan boeken en schriften.

In tegenstelling tot de schooltas heeft de schoolrugzak een grotere inhoud en is daarom ideaal om verschillende dingen in te vervoeren. Behalve voor schoolboeken is er ook plaats voor sportuitrusting.

Voordelen
 • Gering gewicht
 • Grote binnenruimte
 • Goede vulling
Nadelen
 • Geen reflectoren
 • Weinig stabiliteit
 • Belastend voor de rug

In tegenstelling tot oudere modellen zijn er tegenwoordig schoolrugzakken die goed gewatteerd zijn en daardoor heel comfortabel dragen.

Niettemin heeft de schoolrugzak geen reflectoren en is hij niet aan te bevelen voor jongere leerlingen. De constructie is ook minder stabiel dan een schoolrugzak en oudere modellen kunnen de rug zwaar belasten.

Der Schulranzen

De school rugzak

De schoolrugzak is een van de meest populaire modellen. De stevige constructie garandeert dat de inhoud goed beschermd blijft en zo is de schooltas bijzonder robuust tegen slijtage.

De stevige constructie biedt ook goede steun aan de drager van de rugzak en is zacht voor de rug van de leerling dankzij de geprononceerde vulling. Het interieur van een schoolrugzak biedt ook veel vakken en maakt zo een goede organisatie van schoolspullen mogelijk.

 • Voordelen
  • Grote stabiliteit
  • Beschermd interieur
  • Vakkensysteem
  Nadelen

  Hoog tarragewicht

 • Lijkt stevig
 • Niet flexibel

Nadelen zijn dat de schooltas een hoog tarragewicht heeft en het daarom de vraag is hoe zacht hij eigenlijk voor de rug is. De constructie van de schooltas kan ook massief lijken en het interieur heeft een structuur die niet soepel verdeeld kan worden.

Der Trolley

De Trolley

De Trolley is een goed doordacht alternatief voor de schoolrugzak. Het is een schoolrugzak die ook een telescopisch handvat en wieltjes heeft. Het ontwerp van de trolley is bijzonder zacht voor de rug en hij kan comfortabel getrokken worden, zelfs als hij zwaar is.

Omdat de meeste trolleys de gewone schouderbanden van een schoolrugzak hebben, kunnen ze op allerlei manieren gebruikt worden. Omdat de vakken verdeeld zijn als bij een gewone schoolrugzak, kan ook het interieur efficiënt gebruikt worden.

Voordelen
 • Multifunctioneel
 • Zacht voor de rug
 • Efficiënt gebruik
Nadelen
 • Belastend voor de wervelkolom
 • Verwerking prijsafhankelijk
 • Slecht voor trappen

Ondanks zijn voordelen is de trolley niet zo zacht voor de rug als vaak wordt aangenomen. De trekkende beweging is niet gezond voor de wervelkolom en kan tot houdingsproblemen leiden. De afwerking van het wagentje is ook sterk afhankelijk van de prijs en kan tekortkomingen vertonen in een lage prijsklasse.

Als de trolley geen schouderbanden heeft, kan traplopen ongemakkelijk zijn en ook een negatief effect hebben op de groei van het kind als het de rugzak voortdurend met de armen moet optillen.

Die Schultasche

De schooltas

De schooltas heeft een riem om over de schouder te dragen en is bijzonder aantrekkelijk voor oudere leeftijdsgroepen. Hij heeft veel vakken die flexibel gevuld kunnen worden.

Een schooltas ziet er ook klassieker en eleganter uit dan een schoolrugzak. Schooltassen zijn ook vaak licht van gewicht, omdat de stof van de tas vaak bijzonder licht is.

Voordelen
 • Veel compartimenten
 • Esthetisch
 • Lichtgewicht
Nadelen
 • Slecht voor de wervelkolom
 • Weinig stabiliteit
 • Weinig draagcomfort

Toch heeft de constructie een negatief effect op de wervelkolom en kan ze nadelige gevolgen hebben voor de lichaamshouding. Als de schooltas goed gevuld is, kan het draagcomfort ook minder worden omdat het gewicht naar één kant wordt verplaatst. Ten slotte zijn schooltassen niet erg stabiel en in verhouding minder robuust.

Gids: Veelgestelde vragen over schoolrugzakken in detail beantwoord

De volgende gids is bedoeld om de belangrijkste vragen over schoolrugzakken te beantwoorden. We hebben de belangrijkste vragen genomen en willen die beantwoorden, zodat je na het lezen van de gids de belangrijkste feiten kent.

Voor wie is een schoolrugzak geschikt?

Schoolrugzakken zijn over het algemeen geschikt voor leerlingen in de oudere leeftijdsgroepen. Omdat de constructie en de vorm van schoolrugzakken vaak minder gewatteerd zijn, zijn ze navenant minder zacht voor de rug.

Een schoolrugzak is niet aan te bevelen voor kinderen die met school beginnen, omdat de wervelkolom van kinderen in deze leeftijdsgroep nog sterk in ontwikkeling is en de groei van de kinderen door een schoolrugzak misschien niet optimaal verloopt.

Schulrucksack-1

Schoolrugzakken zijn er in verschillende modellen en uitvoeringen. Als je een schoolrugzak koopt, moet je je ervan vergewissen dat het model aan je behoeften voldoet
(Image source: Tamara Bellis / Unsplash)

Daarom zijn schoolrugzakken iets meer geschikt voor middelbare scholieren en zijn ze ook lichter van gewicht dan bijvoorbeeld een schooltas. Dit maakt een schoolrugzak bijzonder geschikt voor wie goede bergruimte wil met weinig dood gewicht.

Hoe moet een schoolrugzak passen?

Bij het kopen van een schoolrugzak is het vaak onduidelijk hoe een schoolrugzak idealiter moet passen. Dit is vooral belangrijk omdat een goed passende schoolrugzak helpt de inhoud van de rugzak over het hele lichaam te verdelen en het zo te beschermen.

Een goed passende schoolrugzak kan ondanks de zware inhoud het comfort verhogen en rugpijn verminderen.

Het is daarom aan te raden regelmatig te controleren of de schoolrugzak nog goed past. Je kunt letten op de volgende criteria

 • Schouders: Ten eerste moet de hoogte van de bovenrand van de schoolrugzak aangepast worden aan de hoogte van de schouders. Bovendien mag de schoolrugzak aan de zijkanten niet over de schouders uitsteken.
 • Schouderbladen: Het is ook belangrijk dat de schoolrugzak dicht tegen de schouderbladen zit en dus dicht tegen het lichaam.
 • Bekkenkam: Tenslotte moet je ervoor zorgen dat de onderkant van de zak gelijk ligt met de bekkenkam.

Je moet ervoor zorgen dat je de schouderbanden regelmatig bijstelt, want ze kunnen na lange tijd los gaan zitten.

Vanaf welke leeftijd kun je een schoolrugzak kopen?

Voor je een schoolrugzak koopt, moet het duidelijk zijn dat schoolrugzakken de minder ergonomische versie van schooltassen zijn. Door een schoolrugzak te kopen, gaan de ergonomische voordelen van een schoolrugzak dus verloren.

Omdat vooral kinderen in het basisonderwijs voortdurend groeien, moet een schoolrugzak niet te vroeg gekocht worden, want anders kan de gezonde groei van het kind geremd en beperkt worden.

Volgens de aanbevelingen kan een schoolrugzak gekocht worden als je 10 jaar bent.

Er is geen algemene leeftijdsaanbeveling voor de aanschaf van een schoolrugzak, maar er is wel een vuistregel die houvast kan bieden.

Hier staat dat een schoolrugzak gekocht mag worden als je 10 jaar bent. Dit zou overeenkomen met de leeftijd waarop de overgang van de lagere naar de middelbare school voltooid is.

Toch is het om gezondheidsredenen raadzaam deze aankoop zo veel mogelijk uit te stellen, want er moet rekening gehouden worden met gezondheidsaspecten. In de meeste gevallen is de drijvende kracht achter zo’n aankoop het kind zelf.

Daarom moet je, voordat je een schoolrugzak koopt, rekening houden met mogelijke gezondheidsrisico’s en die uitvoerig met je kind bespreken.

Wat kost een schoolrugzak?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende soorten en modellen schoolrugzakken. Afhankelijk van het model schoolrugzak moet je tussen €25 en meer dan €200 begroten.

Schulrucksack-2

De prijsklasse voor schoolrugzakken varieert sterk en hangt ook af van de verschillende functies en de fabrikant
(Image source: Lina Verovaya / Unsplash)

Als je waarde hecht aan een hoogwaardige, duurzame en robuuste schoolrugzak, dan moet je op een groter budget rekenen.

De prijs hangt sterk af van de extra mogelijkheden van de rugzak.

De prijs kan nog hoger zijn als je de schoolrugzak als set koopt, d.w.z. met een pennenetui, sporttas, waterfles en lunchtrommel. In alle gevallen hangt de prijsklasse af van de fabrikant en kan dus sterk variëren.

Welke alternatieven zijn er voor schoolrugzakken?

Mogelijke alternatieven voor schoolrugzakken zijn schooltassen als ergonomisch alternatief. Deze is door zijn vormgeving bijzonder gemakkelijk op de rug en heeft ook een goed verdeelbaar interieur. Dit ontwerp maakt het mogelijk om schriften en boeken op te bergen zonder hondenoren.

Een andere optie is de trolley. Deze tas ontlast de rug permanent door zijn wieltjes en hoeft niet gedragen te worden, maar door de leerling getrokken. Afgezien van de wieltjes ziet de trolley er niet anders uit dan een gewone schoolrugzak, maar de efficiënte constructie is overtuigend.

Schulrucksack-3

Er is een grote verscheidenheid aan schoolrugzakken en er zijn veel alternatieven voor de gewone schoolrugzak.
(Image source: Scott Webb / Unsplash)

We hebben meer alternatieven opgesomd in het beslissingsgedeelte. Daar vind je een ruime keuze aan alternatieven voor de schoolrugzak en kun je uitgebreid lezen over alle voor- en nadelen.

Wat moet ik zoeken in het draagsysteem van de schoolrugzak?

Een bijzonder belangrijk punt bij de aanschaf van een schoolrugzak is een stevig en duurzaam draagsysteem. Omdat de gemiddelde schoolrugzak een gewicht van ongeveer 6 kg moet dragen, moet het draagsysteem goed ontworpen zijn, zodat de schouders, benen en rug goed ondersteund worden.

Je kunt letten op de volgende punten

 • In hoogte en lengte verstelbaar: De draaghoogte van een schoolrugzak moet altijd verstelbaar zijn. Zo kan de rugzak aan de lichamelijke behoeften van de drager worden aangepast. Vooral als de schoolrugzak veel gewicht moet dragen, is het belangrijk de rugzak zo dicht mogelijk tegen de rug te dragen, zodat de ruggengraat voldoende beschermd is.
 • Rugvulling: Als je een schoolrugzak koopt, moet je erop letten dat hij rugvulling heeft. Dit zorgt voor meer draagcomfort. Je moet ervoor zorgen dat de stof zo ademend mogelijk is, zodat zweet en ander vocht van het lichaam kunnen worden afgevoerd.
 • Breedte: Een ander criterium voor een goed draagsysteem is de breedte van de schoolrugzak. Als richtlijn moet de schoolrugzak dezelfde breedte hebben als de schouderbreedte van de drager.
 • Schootgordel: Een schootgordel kan er ook voor zorgen dat het gewicht van een schoolrugzak dicht bij het lichaam van de drager wordt gehouden. Op deze manier kan het gewicht van de rugzak goed over het lichaam verdeeld worden en de riem biedt extra steun.

Om het juiste draagsysteem te bepalen, moet je in de winkel een paar schoolrugzakken uitproberen, want dit hangt af van de individuele lichaamsbouw en behoeften van de drager.

Hoe maak ik een schoolrugzak schoon?

Omdat broodkruimels of papierresten zich regelmatig onder in een schoolrugzak verzamelen, moet die regelmatig schoongemaakt worden. Behalve het uitschudden of uitzuigen van de rugzak zijn er ook andere manieren om hem schoon te maken.

De soort reiniging hangt af van het materiaal van de schoolrugzak. In de regel kunnen de meeste schoolrugzakken met een vochtige doek schoongeveegd worden.

Als het materiaal van de rugzak van soepel materiaal is, kan hij ook in een wasmachine gereinigd worden.

Na het wassen van een schoolrugzak moet je zorgen dat hij helemaal opdroogt voor je hem weer gebruikt. Voordat je de schoolrugzak helemaal wast, moet je je ervan vergewissen dat het materiaal een volledige wasbeurt kan doorstaan.

De schoolrugzak voor de eerste keer schoonmaken kan ingewikkeld zijn.

Welke extra functies kan een schoolrugzak hebben?

Als je een schoolrugzak als set koopt, bevat de set vaak ook een pennenetui en een sporttas die bij het ontwerp van de schooltas passen. Je kunt ook schoolrugzakken kopen met een MP3 aansluiting of een vakje voor je notebook.

Voordat je een schoolrugzak koopt, moet je bedenken wat voor uitrusting je nodig hebt en je uitvoerig informeren over de verschillende eigenschappen, zodat je een schoolrugzak vindt die aan al je eisen voldoet.

Een bijzonderheid die bijna elke schoolrugzak heeft, zijn meestal reflectoren en reflecterend materiaal aan de buitenkant van de schoolrugzak, waardoor kinderen goed beschermd blijven in het verkeer.

Beeldbron: Yeulet/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?