Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Als je van doe-het-zelfprojecten houdt en je hebt een nieuwe tool voor je projecten nodig, ben je op de juiste plek aangekomen! In dit artikel bieden we je een complete en vergelijkende gids om uit de beste schroefmachines op de markt te kiezen.

Elektrische schroevendraaiers zijn essentiële elementen voor iedere klusjesman. Deze goedkope en functionele tools zullen het leven een stukje gemakkelijker maken. Ze zijn ideaal om te gebruiken bij iedere verbouwing en andere soortgelijke klussen, zowel voor professionals als amateur klusjesmannen. Dankzij de nodige technologische ontwikkelingen hebben veel moderne schroefmachines tegenwoordig ook extra functies zoals een boorfunctie.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn 2 verschillende soorten schroefmachines, namelijk het haakse model en het pistooltype. De meeste schroefmachines met pistoolontwerp kunnen worden omgezet in een haaks model, maar niet andersom. Het pistooltype is meestal comfortabeler en zorgt ervoor dat je moeilijke plaatsen kunt bereiken.
 • Moderne schroefmachines hebben vaak extra functies. De meeste hebben bijvoorbeeld een boor- en drill-functie. Schroefmachines hebben echter, zelfs met een boorfunctie, niet dezelfde kracht als boormachines. Let daarom op dat je de motor niet verbrandt als je de schroefmachine op een ongeschikte manier gebruikt om te boren.
 • Een van de belangrijkste onderdelen van een schroefmachine is de kracht van de motor. Dit vertaalt zich in het maximale koppel. Als je op zoek bent naar schroevendraaiers voor professionele taken, raden we je aan op zoek te gaan naar een schroefmachine met een zeer hoge koppel. Als je je toewijdt aan doe-het-zelf klusjes, zal een apparaat met een normale kracht voldoende zijn.

Onze selectie: De beste schroefmachines op de markt

Hieronder laten we je de beste elektrische schroevendraaiers zien die je op de markt kunt vinden. In dit hoofdstuk ontdek je welk model het beste bij je past. Daarnaast vind je informatie over alle bijbehorende kenmerken, zoals het type schroef dat in de machine past en andere specifieke functies, zoals de boorfunctie.

De meest compacte en snelle schroefmachine

De Makita TD152Z Accu Slagschroevendraaier is een snelle en compacte machine, die specialist is in zware verbindingen (M10 – M16). De duurzame machine is beveiligd tegen overbelasting, oververhitting en diepontlading van de accu. Dankzij het praktische ontwerp is het apparaat ook goed beschermd tegen stof en vocht. Met de ingebouwde verlichting heb je altijd voldoende licht, ook in niet goed verlichte ruimten. Het is een licht en tegelijkertijd heel krachtig toestel.

De schroefmachine met de perfecte prijs-kwaliteitverhouding

De schroefmachine van Einhell staat bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het is een professioneel model met 20 Nm koppel en een prijs die betaalbaar is voor (bijna) iedereen. De schroefmachine heeft een elektronische eenheid om de snelheid aan te passen. Daarnaast kun je eenvoudig schakelen tussen de boor- en schroefstand.

Dankzij de handige bithouder, kun je snel een eenvoudig de bitjes verwisselen. De spil vergrendelt automatisch, stelt het bit af en voorkomt dat het losraakt. De schroefmachine heeft een antislip grip en weegt iets minder dan een kilo. De batterij is gemaakt van lithium-ion en heeft snelle oplaadfuncties. Kopers waarderen de vriendelijke prijs van dit product. Veel andere modellen die de dezelfde functionaliteiten hebben liggen in een hogere prijscategorie.

De beste schroefmachine van Nederlandse bodem

Bosch is al jaren een van onze favoriete leveranciers in de wereld van de gereedschap. Deze kleine accuschroevendraaier IXO van Bosch mag daarom niet in onze lijst ontbreken. Dankzij zijn ergonomische ontwerp en de compacte machinevorm is de machine zeer praktisch. Bovendien maken een geïntegreerde richtingschakelaar en een oplaadaanduiding intuïtief werken mogelijk. Hierdoor kun je er zonder problemen uren achter elkaar mee blijven werken. De schroefmachine is erg licht en handig in gebruik.

De schroefmachine voor klussen waar extra vermogen gevraagd wordt

De TROTEC Accu slagschroevendraaier PIDS 10‑20V is een professionele schroefmachine voor alle soorten schroefklussen in hout en metaal. Waar gebruikelijke accu schroevendraaiers al snel hun grenzen bereiken, komt de krachtige accu slagschroevendraaier PIDS 10‑20V met zijn 20 V / 2,0 h Flexpower multi-accu, een hoge slagfrequentie van 3.600/min en een koppel van 180 Nm pas goed op gang. Erg krachtige machine voor een uitstekende prijs!

De schroefmachine met de meest duurzame metalen tandwielbehuizing

Met de BLACK+DECKER BDCIM18N-XJ 18V accu slagschroevendraaier schroef je zelftappende schroeven rechtstreeks in staalwerk en verwijder je met gemak oude, roestige of beschadigde schroeven. De machine heeft een duurzame metalen tandwielbehuizing en een antislip noftgrip voor meer comfort bij het gebruik van het apparaat. Let op: De schroefmachine wordt niet met lader of accu meegeleverd. Wel kun je gemakkelijk de 18V accu’s van andere BLACK+DECKER-toestellen hierop gebruiken.

Shopgids: Wat je moet weten over schroefmachines

Er zijn veel verschillende soorten elektrische schroevendraaiers verkrijgbaar. Het is daarom belangrijk om de diverse functies van dit apparaat te kennen voordat je een model kiest. Alleen op die manier weet je zeker dat je het model koopt dat het beste bij je past. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen van gebruikers, zodat je een goede aankoop kunt doen.

Elektrische schroevendraaiers vergemakkelijken het huishoudelijke werk.
(Bron: Dolgachov: 21945702/ 123rf.com)

Wat is een schroefmachine precies?

Een schroefmachine is elektrisch gereedschap waarmee je schroeven en andere elementen kunt vast- en losdraaien. Het zijn over het algemeen zeer comfortabele apparaten om mee te werken, omdat ze weinig klemkracht vereisen. De meeste schroefmachines zijn klein en liggen gemakkelijk in de hand. De eerste elektrische schroevendraaiers verschenen in Europa tijdens de Middeleeuwen en hun oorspronkelijke naam was tournevis.

Een elektrische schroevendraaier is voorzien van een motor, die meestal in de handgreep zit. De punt van de schroevendraaier is vaak uitwisselbaar. Schroefmachines bevatten veelal nog andere accessoires, zoals reservebatterijen, moeren of extenders. Een goede schroevendraaier is niet te zwaar, om verwondingen aan je pols te voorkomen.

Hoe werkt een schroefmachine?

De motor van een schroefmachine, die zich meestal in het handvat bevindt, roteert de lagers die de kracht overbrengen naar het bitje. Afhankelijk van de motor en de sterkte ervan heeft elk model een andere “koppel”. De koppel is de kracht die op de schroef wordt uitgeoefend. Professionele elektrische schroevendraaiers hebben meestal zeer hoge koppels.

Welke soorten schroevendraaierbitjes zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten schroeven. Afhankelijk van het type schroefsleuf hebben we een bepaald bitje nodig. De meest voorkomende bitjes zijn de plattekop- en Torx schroeven. Maar soms komt het wel eens voor dat je een andere schroef nodig hebt. Hieronder tonen we je een overzicht met de meest voorkomende bits.

De meest voorkomende typen schroevendraaierbits zijn:

 • Plattekop
 • Torx
 • Robertson
 • Philips (kruiskop)
 • Pozidriv
 • Inbus (hex)
 • Tri-Wing
 • Torq-Set
 • Spanner

Elektrische schroevendraaiers zijn compacte en comfortabele apparaten om mee te werken.
(Bron: Samsonov: 69523728/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen een schroefmachine en een boormachine?

Sommige schroefmachine met accu’s en grotere motoren zijn praktisch hetzelfde als boormachines. Met accu’s die de 18 V overschrijden, worden ze ook wel gebruikt om te boren. Deze modellen van elektrische schroevendraaiers beschikken over krachtige motoren en robuuste accu’s. Hoewel ze schroevendraaiers worden genoemd, verschillen ze eigenlijk nauwelijks tot niets van boormachines.

Echter, over het algemeen zijn elektrische schroevendraaiers compacter dan boormachines. Ze hebben de vorm van een pistool en in de meeste gevallen beweegbare onderdelen. Meestal zijn ze kleiner en gaan hun batterijen minder lang mee. Veel motoren hebben ook een minder hoge koppel, waardoor je ze helemaal niet kunt gebruiken om te boren. Schroefmachines zijn in de meeste gevallen comfortabeler dan boormachines, omdat ze minder wegen en je er makkelijk op moeilijk toegankelijke plekken mee kunt werken.

Welke maatregelen moeten worden genomen om ongelukken te voorkomen bij het gebruik van een schroefmachine?

Elektrische schroevendraaiers zijn gereedschappen en, zoals bij ieder gereedschap het geval is, kunnen er bij een onjuist gebruik ongelukken gebeuren. Als je de elektrische schroevendraaier niet op de juiste manier gebruikt, kun je letsel oplopen. De bitjes zijn tenslotte van staal gemaakt en komen niet zacht aan. Hieronder laten we je de veiligheidsmaatregelen zien die je moet nemen als je een elektrische schroevendraaier gebruikt:

 • Wrik nooit met een schroevendraaier.
 • De bits moeten altijd in goede staat zijn. Gebruik het bitje niet als deze beschadigd is. Koop een nieuwe en gooi de oude weg.
 • De schroef moet op de kop passen. Als deze niet goed in de sleuven past, kun je de schroef breken.
 • Als je met machines gaat werken of op plaatsen waar elektrische spanning staat, is het beter als de schroevendraaier een geïsoleerde rubberen handgreep heeft.
 • Als je een elektrische schroevendraaier gebruikt, moet je de gebruikelijke beschermingsonderdelen gebruiken, zoals een veiligheidsbril. Draag in dit geval ook handschoenen.
 • Gebruik de schroevendraaier niet als een hamer. Gebruik het apparaat niet meer als het scheuren in het handvat of op de kop heeft.
 • Als de schroevendraaier oververhit raakt, er vonken verschijnen of er komt rook uit, laat het apparaat dan rusten. Als het probleem aanhoudt, gebruik het apparaat dan niet meer, anders kun je brand veroorzaken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om de beste elektrische schroevendraaier te kiezen, is het belangrijk om enkele criteria te volgen die je aankoop vergemakkelijken. In dit hoofdstuk laten we je zien welke aspecten in aanmerking moeten worden genomen voordat je een schroefmachine koopt. Hiermee heb je dus eigenlijk een “mini-gids”, om de schroefmachine te vinden met de kwaliteit en prijs zoals jij die wenst. De belangrijkste aankoopcriteria zijn de volgende:

 • Vermogen
 • Spanning
 • Koppel
 • RPM
 • Snelheid
 • Levensduur van de accu

Vermogen

Schroevendraaiers zijn niet zo krachtig als boren. Hoewel er modellen met 18 V-motoren zijn, is een schroevendraaier niet specifiek ontworpen om boortaken uit te voeren. Het meest voorkomende vermogen is een vermogen van 5 V. Maak je geen zorgen, dit is meer dan genoeg voor elke schroeftaak die je tegen zult komen.

De 18 V-modellen zijn ideaal als je de apparaten wel ook als boormachines wilt gebruiken. In dat geval raden we je aan om een model te kiezen met een speciale boorfunctie. Door een model met een groot vermogen en 2 standen te kiezen, kun je gemakkelijk tussen de schroef- en boorfunctie schakelen, zonder daarbij van gereedschap te hoeven wisselen. Deze tools zijn ideaal voor op werkplaatsen en voor professionele klussen. Als je niet op zoek bent naar extra functies, kies dan gewoon voor een elektrische schroevendraaier, zonder boorfunctie.

Spanning

De spanning is de indicator voor het werkelijke vermogen van de elektrische schroevendraaier. Deze waarde kan variëren van 9 tot 36 V. De ideale waarde voor een schroefmachine is ongeveer 13 V. Uiteindelijk zal alles afhangen van je behoeften en de manier waarop je verwacht de tool te gaan gebruiken.

Het is trouwens niet zo dat een 9 V elektrische schroevendraaier een laag vermogen heeft, deze apparaten zijn zeer geschikt voor de kleinere klussen. In het geval van de professionele modellen is het gebruikelijk om een spanning van 18 V te vinden. Deze apparaten zijn geschikt voor de grotere klussen en projecten. Als je op zoek bent naar een schroefmachine voor een professionele klus, raden we je aan om naar modellen vanaf 24 V te kijken.

Koppel

Het koppel is een onderdeel waarmee je het draaivermogen van de schroevendraaier kunt regelen. Een grotere of kleinere draaikracht genereert meer of minder koppel. Dit wordt uitgedrukt in N of Nm. Het is belangrijk dat je dit in gedachten houdt wanneer je de kenmerken van een schroevendraaier observeert, omdat:

 • Hoe groter de capaciteit van het koppel, hoe meer vermogen de schroevendraaier genereert bij schroeven en boren.
 • Hoe groter de afmetingen van de schroeven waarmee je werkt, des te grondiger kun je ze in het materiaal invoegen.

Het koppel van elke schroevendraaier bestaat uit verschillende posities of niveaus waarmee je de sterkte van de schroef kunt aanpassen. Afhankelijk van de sterkte en het vermogen van elke schroevendraaier bestaat deze uit een koppel met meer of minder posities. Bekijk deze functie daarom goed van tevoren en kies het model dat het beste bij je past.

RPM

De RPM zijn de rotaties per minuut die een machine maakt. Dit wordt ook wel het toerental genoemd. Naarmate de spanning in de motor toeneemt, neemt ook het aantal omwentelingen per minuut toe. Bij de meeste elektrische schroevendraaiers beginnen deze rotaties met 600 RPM per minuut en eindigen ze in 2000.

De RPM hangt altijd af van het vermogen van de motor. De elektrische schroevendraaiers bevatten meestal toerentalregelaars, zodat je gemakkelijk de snelheid aanpast aan het materiaal waar je mee werkt. Schroevendraaiers van de beste kwaliteit hebben vaak zo’n 1000 RPM. Deze modellen zijn ideaal voor professionele klussen en zijn daarom meestal een stukje duurder dan de eenvoudigere modellen.

Snelheid

De beste schroevendraaiers voor doe-het-zelvers en professionals hebben bovendien een functie waarmee je de snelheid en kracht van het apparaat kunt regelen. Voor meer resistente materialen of geroeste onderdelen is het bijvoorbeeld beter om de traagste snelheid te gebruiken om het apparaat zo langzamer te laten draaien en meer vermogen te geven.

De mogelijkheid om de snelheid aan te passen is een belangrijke factor bij de aanschaf van een schroefmachine. Je moeten weten of je de snelheid van de schroevendraaier kunt aanpassen aan de weerstand van het materiaal en je eigen behoeften. Het is gebruikelijk om 3 snelheden te hebben, hoewel er ook modellen zijn die tot wel 6 verschillende snelheden hebben.

Levensduur van de accu

Dit aankoopcriterium geldt natuurlijk alleen voor de modellen met een accu. Als de accu leeg raakt, moet je stoppen met werken en de tool opnieuw opladen. Sommige modellen bevatten een extra accu, maar dit is niet gebruikelijk. Gelukkig hebben veel batterijen tegenwoordig wel een snelle oplaadfunctie, waardoor je binnen 15 minuten weer een volledige lading hebt. De accu’s van elektronische schroevendraaiers hebben een zeer laag stroomverbruik.

Als je een nieuwe schroefmachine gaat kopen, is het belangrijk om duidelijk te hebben op wat voor manier je het apparaat wilt gaan gebruiken. Als je alleen aan doe-het-zelfprojecten gaat werken, voor niet te lange tijden achter elkaar, zal een kleine accu al snel voldoende zijn. Als je een meer professioneel gebruik in gedachten hebt, heb je grotere batterijen nodig. Als dit laatste voor jou geldt, is het beter om voor een model met 2 accu’s te kiezen.

Samenvatting

Het kopen van een elektrische schroevendraaier is altijd een goed idee. Met deze tool kun je namelijk al je doe-het-zelfprojecten in minder tijd en met minder moeite volbrengen. Er zijn veel verschillende soorten schroefmachines verkrijgbaar. Kies het meest geschikte model op basis van het materiaal waar je mee werkt en de manier waarop je de schroefmachine wilt gebruiken.

Als je van plan bent om een elektrische schroevendraaier te kopen, raden we je aan om rekening te houden met een aantal aankoopcriteria, zoals we die vermelden in het laatste hoofdstuk van dit artikel. Kijk van tevoren goed naar het materiaal, de reserveonderdelen, de veiligheid, de accu en de prijs-kwaliteitverhouding van de schroefmachine. Alleen op die manier vind je de schroefmachine die het beste bij je past!

Vond je onze gids over schroefmachines interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste elektrische schroevendraaier op de markt kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Mironov: 23365637/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies