Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

21Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

Een schroevendraaier is een must-have in elke goed georganiseerde gereedschapskist. Of je nu een hobbyist of een professional bent, de schroevendraaier is een onmisbaar gereedschap voor het werken met schroeven. Net zo uitgebreid als de toepassingsgebieden zijn, zijn ook de soorten schroeven zelf. Of je blijft de mythe volgen dat twee soorten schroevendraaiers genoeg zijn en maakt zo je werk moeilijker, of je heroverweegt wat echt belangrijk is.

Met onze grote schroevendraaiertest 2022 willen we je helpen je ideale schroevendraaierset te vinden. We hebben de verschillende eisen voor dit gereedschap uitgezocht en zullen nu de eisen opnoemen die aan een schroevendraaier gesteld moeten worden. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Schroevendraaiers worden gebruikt om schroeven los en vast te draaien. Afhankelijk van de variant wordt een basisonderscheid gemaakt tussen sleufschroevendraaiers en kruiskopschroevendraaiers. Er zijn ook zeskant-, Torx- en bitschroevendraaiers, waarbij bit verschillende schroevendraaiers kan vervangen dankzij de verwisselbare opzetstukken.
 • Behalve een ergonomisch handvat moet een schroevendraaier ook een goede balans bieden, want schroevendraaiers met een te zwaar handvat of blad maken het werken moeilijk.
 • Een goede schroevendraaier is van stevig materiaal gemaakt. Roestvrij staal of chroom vanadium staal. Materiaal van lage kwaliteit kan de schroeven beschadigen.

Schroevendraaier: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een schroevendraaier koopt

Hoeveel kosten schroevendraaiers?

Schroevendraaiers zijn te koop voor zo weinig als ongeveer 4 euro, en de prijs kan oplopen tot gemiddeld 38 euro als je besluit een hele set te kopen. Natuurlijk hangt de prijs weer af van de grootte van de set, de kwaliteit en het merk.

Schroevendraaier Prijs
Gleufschroevendraaier 4-14€
Phillips schroevendraaier 6-15€
Hele set 6-38€

Heeft het meer zin een set of losse schroevendraaiers te kopen?

Vaak is een enkele schroevendraaier niet genoeg. Daarom is het zinvol een set verschillende schroevendraaiers te kopen. Afhankelijk van de toepassing kan dit je veel tijd en geld besparen.

Voordelen
 • Eenvoudig gebouwd
 • Doeltreffende magnetische functie
 • Verscheidenheid aan schroevendraaiers
Nadelen
 • Niet bedoeld voor commercieel gebruik

Welk alternatief is er voor de schroevendraaier?

Behalve de gewone sleuf- en kruiskopschroevendraaiers zijn er ook andere varianten voor specialisten: zeskantige en Torx schroevendraaiers. Deze worden over het algemeen minder vaak gebruikt, maar mogen niet ontbreken in een goed gevulde gereedschapskist.

Zeskant en Torx schroevendraaiers zijn varianten die nodig zijn voor speciale klussen. Afhankelijk van de behoefte en de soort schroef, is het zinvol de juiste schroevendraaier te gebruiken. Het verkeerde gereedschap kan de schroefkop beschadigen.

De zeskantschroevendraaier is er in twee verschillende uitvoeringen: voor schroeven met een binnenzeskantprofiel en voor schroeven met een buitenzeskantprofiel, de zgn. dopsleutel. Om het werk gemakkelijker te maken, kun je een offset schroevendraaier gebruiken.

Schroevendraaiers met een Torx profiel hebben de vorm van een zespuntige ster met afgeronde tanden. Met dit gereedschap bereik je een eersteklas krachtoverbrenging en daarom vergen ze minder inspanning dan de andere schroevendraaiers.

Welke set is het beste voor mij?

Welke schroevendraaier of set voor jou het beste is, hangt af van je werkomstandigheden.

 • Professionele workshop: Een professionele werkplaats moet schroevendraaiers hebben voor elke soort en maat schroef. Veel vakmensen hebben de neiging om voor hun werk klassieke sleuf- en kruiskopschroevendraaiers te kiezen, met een heel dunne en lange kling. Als je van plan bent een werkplaats in te richten, dan moet je op zoek gaan naar een uitgebreide maten selectie schroevendraaiers.
 • De doe-het-zelver: Voor alledaags schroefwerk is een enkele schroevendraaier vaak voldoende. Als je thuis een schroevendraaier hebt met een bladdiameter van 4 tot 5 mm, kun je er veel mee bereiken.
  Een hanteerbare selectie schroevendraaiers is voldoende voor de gereedschapskist thuis. Het is niet zo belangrijk dat het handvat perfect in balans is als je bedenkt dat de schroevendraaier 2-3 keer per jaar gebruikt zal worden. In elk geval is het de moeite waard een schroevendraaier met 3 mm, 5 mm en 8 mm bladdiameter in je gereedschapskist te hebben.
 • Het all-round talent: De schroevendraaier met bithouder biedt een betrouwbaar alternatief voor verschillende verschillende schroevendraaiers. Hij bespaart ruimte en wordt geleverd met verschillende varianten bits voor elke schroef. Je moet er wel rekening mee houden dat de bithouder dikker is dan een gewoon schroevendraaierblad.

Insider tip: Bithouders met ratel zijn perfect als er veel schroeven in één keer vastgedraaid moeten worden. De geïntegreerde ratel vermindert de inspanning en versnelt het werk.

Professionals zijn voor alle gevallen uitgerust: er moeten verschillende schroevendraaiers gekocht worden voor diepe schroefschachten en voor alle vormen en maten schroeven.

Besluit: Welke soorten schroevendraaiers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Welke soorten schroevendraaiers worden het meest gebruikt?

Voordat je definitief een model kiest, moet je de drie meest gebruikte schroevendraaiers kennen. Om echt goed uitgerust te zijn, moet je niet in de misvatting vervallen dat één schroevendraaier genoeg is. Je moet ze eerder in verschillende vormen en lengtes in je gereedschapskist hebben. De drie meest gebruikte schroevendraaiers zijn de sleufschroevendraaier, de kruiskopschroevendraaier en de schroevendraaier met bithouder.

Art eigenschappen
Sleufschroevendraaier Uitermate geschikt voor sleufschroeven en als er geen kruiskopschroevendraaier voorhanden is, kan hij ook voor andere doeleinden gebruikt worden en kruiskopschroeven los- of vastdraaien
Kruiskopschroevendraaier Nodig voor het losdraaien van kruiskopschroeven, waarbij een efficiënte krachtoverbrenging bereikt kan worden. Er zijn schroevendraaiers met kruisgleuf verkrijgbaar in verschillende breedtes en modellen.
Schroevendraaiers met bithouders Het voordeel van schroevendraaiers met bithouders is dat ze flexibeler te gebruiken zijn. Ze hebben verschillende hulpstukken (bits) zoals een accuschroevendraaier en je kunt ze op veel verschillende manieren gebruiken. Zoek je alleen een eenvoudige schroevendraaier om af en toe een kast in elkaar te zetten, dan is het zeker de moeite waard om

Koopcriteria te kopen: Je kunt deze factoren gebruiken om schroevendraaiers te vergelijken en te evalueren

Schroevendraaiersoorten

Eerst en vooral moet vermeld worden dat schroevendraaiers in alle maten, lengtes en vormen te koop zijn. Welk type geschikt is hangt af van het gebruiksgebied. Kleinere schroevendraaiers zijn handig, maar niet geschikt voor elke knutselactiviteit. In vergelijking daarmee kunnen schroevendraaiers die groter zijn een optimale krachtoverbrenging bereiken.

Materiaal

Je moet ook letten op het materiaal van het blad en de handgreep. Het lemmet moet bij voorkeur gemaakt zijn van roestvast staal of een mengsel van chroom-vanadiumstaal. Deze zijn heel sterk en duurzaam. Het handvat is meestal van plastic of hout.

Ergonomie

Een van de belangrijkste keuzecriteria moet de handgreep zijn en de ergonomische vorm ervan. Dit geldt vooral als je de schroevendraaier als professioneel gereedschap wilt gebruiken. Maar ook als je gewoon een doe-het-zelver bent, is het belangrijk dat je schroevendraaier een antislip handvat heeft.

Het is belangrijk dat er een evenwicht is tussen het handvat en het blad: Als het blad zwaarder is dan het handvat, wordt het werk snel vermoeiend. Als het handvat meer gewicht heeft, is nauwkeurig schroeven niet meer mogelijk.

Bladlengte

Aan bladlengte wordt vaak ten onrechte niet het belang gehecht dat het verdient. Het kan uiterst relevant zijn bij het losmaken van schroeven die tussen een smalle gleuf liggen. Bladlengtes zijn er o.a. in 8 cm, 12,5 cm en 15 cm. Afhankelijk van de plaats van gebruik, is het voordelig om alle lengtevarianten in de gereedschapskist te hebben.

Samenstelling van de set

Een optimale schroevendraaierset bestaat uit zeven verschillende schroevendraaiers. In zo’n set zitten in principe twee kruiskopschroevendraaiers en vier gewone sleufschroevendraaiers. Afgezien daarvan wordt zo’n set meestal geleverd met een spanningstester. Met deze inhoud heb je een stevige set.

Een set van zeven schroevendraaiers is een adequate samenstelling.

Foto bron: Ganysh/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies