Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

18Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Een schroevendraaier is onmisbaar voor veel handwerk in huis. Of je nu een meubelstuk in elkaar wilt zetten of aan elektronica moet schroeven, een schroevendraaier mag in geen enkele doe-het-zelf gereedschapskist ontbreken. Een schroevendraaier wordt gebruikt als een schroef erin of eruit gedraaid moet worden en het gebruik van een snoerloze schroevendraaier onpraktisch zou zijn.

In de volgende schroevendraaierset test 2022 willen we je helpen de meest geschikte schroevendraaierset voor je te vinden. We hebben gemalen en ongemalen metselboormachines vergeleken en willen je in het volgende de verschillende voor- en nadelen laten zien. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn verschillende soorten schroevendraaiers, die vooral verschillen in de vorm van het lemmet. Deze vorm bepaalt voor welke schroeven ze geschikt zijn. De meest voorkomende klingvormen zijn sleufschroevendraaiers, Phillips en Pozidriv schroevendraaiers, zeskantschroevendraaiers en Torx schroevendraaiers.
 • Behalve de klassieke schroevendraaier, waarbij de kling aan het handvat bevestigd is, zijn er ook bithouder schroevendraaiers, torque schroevendraaiers en ratelschroevendraaiers.
 • Behalve op de juiste bladvorm moet je ook letten op de juiste maat, afhankelijk van het beoogde gebruik, en op isolatie, magnetisme en de aanwezigheid van een slaghoedje.

Schroevendraaierset: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een schroevendraaierset koopt

Als je een schroevendraaierset wilt kopen, zijn er zeker enkele vragen die je beantwoord wilt hebben voor je een aankoopbeslissing neemt. In onze gids hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over metselboren, zodat je de meest geschikte schroevendraaierset voor je kunt vinden.

Wat is een schroevendraaierset?

Een schroevendraaier is een basisgereedschap dat in geen enkel huishouden mag ontbreken. Een schroevendraaier bestaat uit een handvat en een kling.

Schroevendraaiers kunnen schroeven in of uit schroeven.

Het gereedschap wordt vooral gebruikt om schroeven in werkstukken te schroeven of om ze los te draaien. Bovendien kan een schroevendraaier gebruikt worden om schroeven los te draaien, vast te draaien of het draaien te blokkeren.

Een schroevendraaier bestaat dus uit een handvat, dat nu meestal van kunststof is – maar soms ook van hout. Afhankelijk van het soort werk waarvoor de schroevendraaier geoptimaliseerd is, kan het handvat tamelijk breed zijn (voor grover werk) of slank (voor fijn werk met elektronica). Dit handvat is met een schacht verbonden met het blad. Afhankelijk van het werk wordt de kling ook geoptimaliseerd en aangepast aan de uitsparing van de schroefkop.

In het ideale geval grijpt de kling van de schroevendraaier (ook de aandrijving) in het schroefkopprofiel (ook de aandrijving), dat in tegengestelde richting is ontworpen. Door hem naar links of rechts te draaien, wordt de schroef dus in of uit het materiaal gedraaid.

Schraubendreher Set-1

Schroevendraaiers zijn in principe bedoeld om schroeven in of uit te draaien. Ze zijn daarom onmisbaar gereedschap voor elke gereedschapskist.
(Image source: 123rf.com / Belchonock)

Wat zijn de alternatieven voor schroevendraaiers?

Behalve schroevendraaiers zijn er ook andere gereedschappen die een soortgelijke functie vervullen: Moersleutels of aangedreven gereedschap, zoals de elektrische schroevendraaier (ook snoerloze schroevendraaier) en de pneumatische schroevendraaier.

Moersleutels zijn, net als schroevendraaiers, gereedschap dat met de hand wordt aangedreven om schroeven of moeren in of uit een werkstuk te draaien. In tegenstelling tot schroevendraaiers worden ze echter speciaal gebruikt voor schroeven en moeren met hoekige koppen.

Zoals de namen al doen vermoeden, wordt een elektrische schroevendraaier elektrisch aangedreven en een pneumatische schroevendraaier door perslucht. Beide schroevendraaiers zijn gereedschap om schroeven en moeren in en uit te draaien. Ze bieden een aanzienlijk voordeel door de aandrijving, vooral bij langer werk. Ze zijn echter eerder onpraktisch voor delicater werk, omdat ze gemakkelijker het werkstuk kunnen beschadigen door de grotere kracht en snelheid die nodig zijn.

Voor wie is een schroevendraaierset geschikt?

In principe is een schroevendraaierset geschikt voor elk huishouden, want het gereedschap kan gebruikt worden voor sommige huishoudelijke klussen, zoals het in elkaar zetten van dozen. Ze vormen daarom een basisfundament van een eenvoudige huishoudelijke gereedschapskist.

Een schroevendraaierset is dus geschikt voor iedereen.

Voor het aandrijven van niet-scherpe schroeven is een schroevendraaier – in tegenstelling tot de gemotoriseerde alternatieven – ook het goedkoopste alternatief voor het gemiddelde huishouden.

De eenvoudige en logische bediening van het gereedschap maakt het geschikt voor elk huishouden. Er is dus geen grote, specialistische voorkennis nodig voor het gebruik.

Hoeveel kost een schroevendraaierset?

Een schroevendraaierset van ongeveer 6-10 stuks kost tussen de 10 en 25 euro. De prijs varieert echter naar gelang het aantal schroevendraaiers. Bovendien hangt de prijs er vaak van af of de set bestaat uit afzonderlijke schroevendraaiers met hun eigen handvat en kling, of uit een handvat en diverse “bit” hulpstukken.

Zogenaamde torque schroevendraaiers, die bijzonder precies werk leveren, zijn veel duurder.

Schroevendraaier Art Prijs
Schroevendraaierset klassiek(6-10 stuks) 10-25€
Torque Schroevendraaierset 40-80€

Besluit: Welke soorten schroevendraaiersets zijn er en welke is geschikt voor mij?

In het volgende gedeelte hebben we de verschillende soorten schroevendraaiers voor je samengevat en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. Er zijn verschillende soorten schroevendraaiers, dus hier zijn alleen de meest voorkomende soorten

 • Gleufschroevendraaier
 • Phillips schroevendraaier
  • Philips kruiskopschroevendraaier
  • Pozidriv kruiskop schroevendraaier
 • Andere gebruikelijke schroevendraaier profielen
 • Schroevendraaier met bithouder
 • Koppel schroevendraaier
 • Ratelschroevendraaier

In principe verschillen schroevendraaiers vooral in hun klingvorm, die geoptimaliseerd is voor verschillende schroefkoppen. De meest voorkomende soorten schroevendraaiers zijn gleufschroevendraaiers en kruiskopschroevendraaiers. Zoals de naam al zegt, zijn ze bedoeld om respectievelijk sleuf- en kruiskopschroeven te schroeven. Er zijn verschillende soorten wat betreft de vorm van het schroevendraaierblad. De meer gebruikelijke soorten, behalve gleuf- en kruiskopschroevendraaiers, worden samengevat onder het kopje “andere gangbare schroevendraaierbladen”.

Behalve dat verschillen schroevendraaiers ook in de manier waarop ze werken. Behalve de klassieke schroevendraaier zijn er bithouder schroevendraaiers, en ook torque schroevendraaiers en ratelschroevendraaiers.

Wat is een sleufschroevendraaierset en welke voordelen en nadelen biedt het?

Een sleufschroevendraaier is een schroevendraaier die speciaal ontworpen is voor eenvoudige schroeven met sleuven en gleuven. Zoals de naam al zegt, bestaat hij uit een gegroefde punt die in de gleufinkeping van sleuf- en sleufschroeven grijpt om ze te draaien.

Een schroevendraaier met gleuf heeft het voordeel dat hij ook in kruisgleuven kan grijpen en is dus geschikt voor het schroeven van de meest voorkomende soorten schroeven. Het heeft echter ook het nadeel van een grotere uitwerpkracht, omdat de sleufschroevendraaier minder grip heeft op de schroef.

In geval van nood kan een sleufschroevendraaier ook als beitel gebruikt worden. Sommige sleufschroevendraaiers zijn zelfs geoptimaliseerd voor deze dubbele functie.

Voordelen
 • Kan ook gebruikt worden voor kruiskopschroeven
 • Kan ook als beitel gebruikt worden
Nadelen
 • Heeft een grotere uitwerpkracht

Wat is een kruiskopschroevendraaierset en welke voor- en nadelen biedt hij?

In principe is een kruiskopschroevendraaier een schroevendraaier om kruiskopschroeven in te draaien of los te draaien. Er zijn echter twee verschillende soorten Phillips schroeven en dus ook twee verschillende soorten Phillips schroevendraaiers

 • Phillips kruiskopschroevendraaier (PH)
 • Pozidriv kruissleuf schroevendraaier (PZ)

Schraubendreher Set-2

De kruiskopschroevendraaier wordt onderscheiden in Phillips kruiskopschroevendraaier (links op de foto), ook wel afgekort als PH of Pozidriv kruiskopschroevendraaier (rechts op de foto), ook wel afgekort als PZ.
(Image source: pixabay.com / David Mark)

Phillips Phillips schroevendraaiers zijn waarschijnlijk de meer gebruikelijke soort schroevendraaiers, ze passen ideaal op PH (Phillips) kruiskopschroevendraaiers. Pozidriv Phillips schroevendraaiers zijn een antwoord op de evolutie van Phillips schroeven in Pozidriv Phillips schroeven. Dit type PZ Phillips schroeven heeft een extra kruissleuf, in tegenstelling tot de eenvoudige PH Phillips schroeven. Deze extra parallelle flanken zijn bedoeld om de uitwerpkracht bij het in- of uitschroeven te voorkomen.

Terwijl PZ kruiskopschroevendraaiers een betere stabiliteit bieden bij het schroeven, zijn PH kruiskopschroevendraaiers geschikt voor zowel Phillips als Pozidriv schroeven.

In tegenstelling tot eenvoudige sleufschroevendraaiers heeft een kruiskopschroevendraaier meestal het nadeel dat ze alleen voor kruiskopschroeven gebruikt kunnen worden. Een voordeel ten opzichte van de sleufschroevendraaier is de lagere uitwerpkracht, vooral bij de PZ kruissleufschroevendraaier.

Voordelen
 • Heeft een lagere uitwerpkracht, vooral bij PZ schroevendraaiers
Nadelen
 • Kan alleen gebruikt worden voor Phillips schroeven

Welke andere gangbare schroevendraaierprofielen zijn er en welke voor- en nadelen bieden ze?

Behalve gleuf- en Phillips schroevendraaiers, die waarschijnlijk de meest gebruikte schroevendraaierprofielen zijn, zijn er verschillende andere profielen die geoptimaliseerd zijn voor het schroeven van andere schroefkopprofielen. Enkele daarvan worden hieronder samengevat.

Een van de meer gebruikelijke soorten schroevendraaiers is bijvoorbeeld de schroevendraaier met 3 tanden, 4 tanden of 6 tanden. Het is verkrijgbaar voor zowel binnen- als buitenschroeven. Deze soorten schroevendraaiers lijken op inbussleutels (voor schroeven met vierkante koppen aan de binnenkant) of dopsleutels (voor schroeven met vierkante koppen aan de buitenkant), maar ze hebben een gemeenschappelijk schroevendraaierhandvat.

Een ander veelgebruikt soort schroevendraaiers zijn Torx schroevendraaiers. Dit soort schroevendraaiers heeft de vorm van een 6-puntige ster (zesrondig profiel) en wordt gebruikt voor de Torx schroeven met dezelfde naam. Ze zijn gemarkeerd met de afkorting TX.

Hier vind je ook een lijst van andere schroefkoppen en het gereedschap dat nodig is om ze in te schroeven.

Wat is een bithouder-schroevendraaierset en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een schroevendraaierset met een bithouder biedt het voordeel dat je verschillende bitopzetstukken in één bithouder kunt steken. Een set bithouders neemt daardoor minder plaats in en is ook vaak goedkoper dan schroevendraaiersets met losse handvatten.

Zo’n set heeft echter ook verschillende nadelen, zoals een groter risico op breuk. Sommige schroevendraaiers waarbij het lemmet ook door het handvat loopt, zijn bijvoorbeeld bestand tegen sterkere druk en kunnen bijvoorbeeld een vastzittende schroef losmaken door met een hamer op het handvat te slaan. Omdat de bladbevestigingen van bithouders niet doorlopend zijn, is dit niet aan te raden met zo’n schroevendraaier.

Voordelen
 • Neemt minder plaats in
 • vaak goedkoper
Nadelen
 • Niet geschikt om schroeven met een hamerslag los te draaien, grotere kans op breuk

Wat is een torque schroevendraaierset en wat zijn de voor- en nadelen?

Een torsieschroevendraaier wordt gekenmerkt door zijn precieze werk. De ingebouwde meetschaal en de afwijking (bij voorkeur minder dan 5%) vormen de precisie van het gereedschap. Torque schroevendraaiers zijn vooral populair voor auto’s en fietsen. Nauwkeurig indraaien van de schroeven kan in feite resulteren in een langere levensduur van het werkstuk.

Deze grotere nauwkeurigheid van de torsieschroevendraaier heeft echter ook zijn prijs. Een schroevendraaier van dit type is vele malen duurder.

Voordelen
 • Preciezer indraaien van schroeven mogelijk
 • Kan de levensduur verlengen
Nadelen
 • Duurder

Wat is een ratelschroevendraaierset en welke voor- en nadelen biedt het?

Een ratelschroevendraaier heeft het voordeel dat hij de functie van een ratel vervult en dat je bij het schroeven niet steeds om je heen hoeft te grijpen. Hij loopt dus leeg in één richting, en het verwisselen van de loop is niet moeilijk.

Vergelijkbaar met bithouder schroevendraaiers hebben ratelschroevendraaiers ook het voordeel dat je verschillende bit-opzetstukken kunt gebruiken.

Voordelen
 • Je hoeft niet voortdurend te reiken bij het schroeven
 • Er kunnen verschillende hulpstukken gebruikt worden
Nadelen
 • Iets duurder

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om schroevendraaiersets te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte tonen we je enkele factoren die je kunt gebruiken om een geschikte schroevendraaierset te kiezen. Deze criteria zijn:

Bladvorm

De vorm van de schroefkop bepaalt welke bladvorm nodig is.

Zoals in het vorige hoofdstuk al uitgelegd is, verschillen schroevendraaiers vooral in de vorm van de kling. De soort kling bepaalt op welke soort schroef ze passen en dus waar ze voor gebruikt kunnen worden. Daarom is het eerste wat je moet doen als je een schroevendraaier koopt, je ervan vergewissen dat hij het juiste profiel heeft.

Voor de meeste huishoudelijke klussen zou een eenvoudige set met de meest gangbare hulpstukken moeten volstaan. Voor specifieke klussen moet je echter goed kijken welke schroeven gebruikt worden en welke schroevendraaier nodig is.

Grootte

Zoals met de vorm van de kling, moet de grootte van de schroevendraaier afgestemd zijn op die van de schroef. Een sleufschroevendraaier is dus niet noodzakelijk geschikt voor elke sleufschroef.

Er zijn speciale schroevendraaiersets verkrijgbaar voor bijzonder kleine schroeven, zoals die op laptops of smartphones. Deze sets zijn verkrijgbaar als zogenaamde precisie-mechanicasets.

Hier bijvoorbeeld gebruikt een Instagram gebruiker een set precisie-mechanicaschroevendraaiers om de Bluetooth muis van zijn vriendin te repareren:

Je moet er ook op letten dat het handvat de juiste maat heeft. Er zijn schroevendraaiers voor mensen met kleinere of grotere handen. Een schroevendraaier van de juiste maat is op den duur veel gemakkelijker te hanteren. Het is echter altijd aan te raden minstens één schroevendraaier met een kleiner handvat te hebben om op krappe plaatsen te kunnen werken.

Dus de maat van de schroevendraaier bepaalt de maat van de kling en de maat van de hand van de gebruiker bepaalt de maat van het handvat.

Aantal bits

Een goede schroevendraaierset bestaat hoofdzakelijk uit verschillende klingvormen of bitsets. Bovenal moet het de meest voorkomende soorten bits bevatten. In elk geval een sleuf- en kruiskopschroevendraaier (PH en PZ), en ook een zeskantschroevendraaier en een Torx schroevendraaier. Verder moet een uitgebalanceerde set ook een aantal verschillende maten van deze veel voorkomende schroevendraaierbits bevatten.

Isolatie

Geïsoleerde messen kunnen elektrische schokken voorkomen.

Het is aan te bevelen geïsoleerde schroevendraaiers te gebruiken, vooral bij het werken met elektronica. Deze schroevendraaiers hebben een geïsoleerde kling en kunnen daardoor de stroom isoleren bij het werken aan onderdelen onder spanning, zodat je niet geëlektrocuteerd wordt.

Een nuttige code voor elektronisch werk is de VDE verificatie. Het geeft aan dat een schroevendraaier op mechanische en elektronische veiligheid getest is.

Magnetisch

Een ander voordeel kan een schroevendraaier zijn die magnetisch is. Hij vergemakkelijkt het inbrengen en uitnemen van schroeven door de magnetische punt, die voorkomt dat schroeven verloren gaan.

Als alternatief voor schroevendraaiers met een magnetische punt – die misschien onpraktisch zijn in een chaotische gereedschapskist – zijn er ook schroevendraaiers met een mechanisch hulpmiddel om dit te voorkomen.

Slagdop

Een schroevendraaier kan ook extra functies hebben die nuttig kunnen zijn voor bepaalde klussen. Bij sommige klussen kun je bijvoorbeeld meer druk op de schroevendraaier willen uitoefenen om een vastzittende schroef los te krijgen. Schroevendraaiers met slagdoppen zijn hier het meest geschikt voor. Enerzijds maken het doorlopende blad en anderzijds de speciale dop ze geschikt voor hamerslagen.

Deze functie wordt vaak gegeven, vooral bij sleufschroevendraaiers, zodat ze als zogenaamde schroefbeitels gebruikt kunnen worden.

Beeldbron: Walker/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies