Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Voor elke boorklus is het juiste gereedschap nodig. Speciaal werk vereist speciaal gereedschap, en SDS boren zijn echte specialisten. Moet er door beton, metselwerk, graniet of fijnere materialen zoals tegels geboord worden, dan kun en moet je terugvallen op het all-round talent “SDS boormachine”. De SDS boormachine kan niet alleen door een grote verscheidenheid van materialen boren, maar biedt ook een remedie voor speciale gevallen.

Met onze grote SDS boormachine test 2021 willen we je helpen je ideale SDS boormachine te vinden. We hebben ons op de hoogte gesteld van de eisen die je aan deze boor moet stellen en hebben ze voor je samengevat. Op deze manier willen we je laten zien waar je op moet letten bij je aankoop en zo je aankoopbeslissing vergemakkelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • SDS boren zijn pure specialisten, want een SDS boorschacht past alleen in SDS boorhouders. De schacht van deze boren heeft inkepingen die in gewone boorhouders zouden vastlopen.
 • SDS boren zijn nodig om een hoge krachtoverbrenging te bereiken. Daarom worden SDS boren meestal samen met hamerboren gebruikt. Meestal zijn dat beitels en metselboren.
 • SDS boren zijn er in verschillende varianten: SDS-Plus, SDS-Max en SDS-Quick. Voor speciaal werk zijn er ook SDS boren met een diamantpunt en, indien nodig, met een diepteaanslag.

SDS boor: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een SDS boor koopt

Wat is een SDS boor?

SDS is een boorschachtsysteem voor speciaal elektrisch gereedschap, zoals boren en hamerboren. De schacht van deze boren heeft speciale uitsparingen (groeven) die voor een betere krachtoverbrenging moeten zorgen.

De afkorting SDS staat voor “klemmend door systeem” of “speciaal direct systeem”. Oorspronkelijk stond het voor “plug-in rotary seat”.

Vergeleken met andere insteeksystemen heeft dit systeem het voordeel dat boren en beitels snel verwisseld kunnen worden.

SDS Bohrer-1

Een SDS boor heeft een speciale schacht met inkepingen. Dit is om een optimale krachtoverbrenging te bereiken
(Image source: pixabay.com/Bru-No)

Wat kosten SDS boren?

De prijzen voor SDS boren lopen sterk uiteen. In principe zijn SDS boren duurder dan gewone boren. De prijs per stuk ligt tussen twee en drie euro. Er zijn echter ook SDS boorsets in veel verschillende variaties en daarom variëren de prijzen van de sets tussen de tien en 80 euro.

Heeft het meer zin om een set of losse SDS boortjes te kopen?

SDS boren zijn apart of als set verkrijgbaar. Als je van plan bent in de toekomst vaker met SDS boren te werken, raden we je beslist aan een SDS boorset te kopen. Als je een set koopt, is het belangrijk dat de volgende afmetingen erbij zitten:

Boordiameter in mm Boorlengte in mm
1x 5 mm met 115 mm
2x 6 mm met 115 mm en 165 mm
1x 8 mm met 165 mm
1x 10 mm met 165 mm

Wat is het alternatief voor de SDS boor?

SDS boor met diepteaanslag:

SDS boren met diepteaanslag zijn bijzonder voordelig voor massaal boorwerk, omdat met de diepteaanslag aan het uiteinde van de boor de boordiepte gecontroleerd kan worden. Een SDS boormachine met aanslag wordt vaak gebruikt voor montagewerk dat snel en in serie gedaan wordt. Dus als je boorwerk hebt dat een zeer grote nauwkeurigheid van de boordiepte vereist, dan is een SDS boormachine met diepteaanslag misschien iets voor jou.

SDS boormachine met diamanten punt:

Een SDS boormachine met diamanten punt is nodig voor boorwerk op tegels en steen. Deze boren hebben meestal gleuven aan de zijkant, zodat het materiaal gemakkelijker en sneller verwijderd kan worden. De vacuüm-geslepen diamantpunt is voordelig wanneer hoge boorsnelheden nodig zijn. Als je door zachte wandtegels, zeer harde vloertegels, natuursteen of keramiek wilt boren, dan heb je beslist een SDS boormachine met een diamanten punt nodig.

Soorten SDS boren

SDS boren zijn verdeeld in Plus, Max, Top en Quick versies. Afhankelijk van de toepassing is een andere versie te verkiezen.

Versie Speciaal
Plus Is de gewone versie en vertegenwoordigt de eerste SDS boormachine van Bosch. De diameter is 10 mm.
Max Is geschikt voor extra grote hamerboren en de diameter is 18 mm.
Top De SDS bovenboormachine was oorspronkelijk ontworpen voor klein elektrisch gereedschap. Deze versie wordt echter niet meer gemaakt.
Quick Deze versie werd pas in 2013 door Bosch op de markt gebracht en de diameter is 6,5 mm.

Voor welk materiaal heb ik welke SDS boor nodig?

SDS boren zijn meestal bedoeld voor het bewerken van steen. Behalve dat zijn er ook metaal- en houtboren met SDS schachten. In de regel kunnen alle SDS boren in bijna alle steensoorten boren.
Het is echter veel voordeliger om een boor te gebruiken die speciaal voor het materiaal in kwestie ontworpen is.

Als je aan metselwerk werkt, dan moet je een boor gebruiken die het boorstof uit het gat verwijdert.

Als je een granietbit gebruikt, kun je boren in steen en beton, maar de punt van een granietbit is extra hard om hard graniet te bewerken. Het resultaat is dat het materiaal onder de enorme kracht verbrokkelt, waardoor het moeilijker wordt het boorstof eruit te krijgen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om SDS boren te vergelijken en te evalueren

Materiaal

Als je SDS boor van een hoogwaardig materiaal gemaakt is, kun je er zeker van zijn dat je boorwerk succesvol zal zijn. SDS boren zijn meestal gemaakt van hardmetaal of hogesnelheidsstaal (HS staal). Boren van HS staal zijn veel sterker en gaan langer mee dan die van hardmetaal. Hier hebben we de voor- en nadelen van een SDS boor van sneldraaistaal kort op een rijtje gezet.

Voordelen
 • extreem hoge weerstand
 • lange levensduur
Nadelen
 • worden minder vaak gebruikt
 • zijn slechts bestand tegen temperaturen tot 600 graden Celsius
 • moeilijker na te slijpen

In vergelijking daarmee worden SDS boren van hardmetaal veel vaker gebruikt en zijn ze bestand tegen temperaturen tot 900 graden Celsius. Dit is bijzonder voordelig bij werk waarbij diepe gaten geboord worden en harde materialen gebruikt worden. Hier zijn de voordelen en nadelen van een SDS boor van hardmetaal.

Voordelen
 • veel vaker gebruikt
 • gemakkelijk opnieuw te slijpen
 • bestand tegen temperaturen tot 900 graden Celsius
Nadelen
 • niet zo duurzaam als HS staal

SDS & boortype

Een andere factor waar je op moet letten is of je hamerboor een SDS boorhouder heeft, want zelfs onder SDS boren zijn er verschillen in de behoefte aan verschillende boorhouders. Zoals je hierboven leest, zijn er verschillende soorten SDS boren, want zelfs een klein woord kan een groot verschil maken.

Zorg ervoor dat je klopboormachine een SDS-Plus boorhouder heeft en niet een gewone SDS boorhouder. Als je bijvoorbeeld met een SDS-Max boor wilt boren, zal die niet compatibel zijn met een SDS-Plus boorhouder, vanwege de grotere diameter. De SDS-Quick boor, bijvoorbeeld, kan ook alleen met speciaal elektrisch gereedschap gebruikt worden.

Precisie

 • Een kromme boor veroorzaakt een gat dat te groot is. Als je een kromme boor gebruikt, bestaat het risico dat je boorgat onwillekeurig groot wordt.
 • Dunne en kromme boren breken snel af. Zelden zul je een SDS boor vinden met een diameter van minder dan 5 mm. In principe biedt deze dikte voldoende weerstand om niet af te breken, maar je moet dunnere boren met voorzichtigheid gebruiken.
 • Een kromme boor betekent ook een groter risico op verwondingen. Als je van plan bent een hamerboor te gebruiken om de muur te slopen, kun je goed zonder precisie, maar zelfs voor dit werk heb je dikkere en langere boren nodig. Het risico dat een SDS boor met een diameter van 10 mm knikt is betrekkelijk klein.

Let op de hefboomwerking: hoe langer de boor, hoe groter de hefboomwerking en hoe groter de kans dat de boor breekt.

Boren met precisie

Als je precieze boorgaten wilt, moet je belang hechten aan centerpunten. Een centerpunt is de kleine piek op de boorpunt die het materiaal precies doorboort, zodat een exact gat geboord kan worden.

Centreerpunten zitten vaak op houtboormachines, maar als je een erg zware boor gebruikt en veel gaten moet boren, maakt een centreerpunt je werk veel gemakkelijker. Als je na een tijdje moe wordt, begint de boorpunt te wiebelen, en met een centreerpunt kun je precies op het boormerk beginnen te boren. Zo hoef je niet bang te zijn dat je uitglijdt.

Werklengte

De lengte van de SDS boor is niet de belangrijkste factor, maar toch erg belangrijk. Verschillende lengtes zijn nodig, afhankelijk van je behoeften. Voor diepe gaten heb je boren nodig met een werklengte van 150 mm en langer. Als je door een muur wilt boren, heb je een SDS boormachine nodig met een werklengte van 750 mm. Hoe langer de SDS boor, hoe dikker de diameter.

Beeldbron: Kosmayer/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies