Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

26Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

34Verzamelde opmerkingen

Een siliconenspray is een kleurloos, neutraal smeermiddel dat gebruikt kan worden voor onderhoud. Het bijzondere van een siliconenspray is dat hij op de meest uiteenlopende plaatsen gebruikt kan worden. Siliconensprays worden beschouwd als een alternatief voor klassieke smeermiddelen zoals olie en vet.

Siliconensprays worden het meest gebruikt voor piepende en krakende geluiden, maar ze worden ook gebruikt voor auto’s, fietsen, deuren, ramen en nog veel meer. Met onze grote siliconenspray test 2022 willen we je helpen de beste siliconenspray voor jou te vinden. We hebben siliconensprays van alle soorten vergeleken en samengevat, met de meest uiteenlopende toepassingsmogelijkheden. Dit moet je aankoopbeslissing veel gemakkelijker maken.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Als het gaat om smering en onderhoud van rubber, kunststoffen en metalen, is siliconenspray een middel voor alle doeleinden. Tegelijk is het een lossingsmiddel en smeermiddel met waterafstotende en corrosiewerende eigenschappen.
  • Zoals de naam al zegt, worden siliconensprays aangeboden in spuitbussen van 100 – 500 milliliter. Naast de sproeibuis is er een complexere sproeibuis waarmee ook op moeilijk bereikbare plaatsen gespoten kan worden.
  • Van rubber afdichtingen tot fietskettingen tot mooi glanzende zijkanten van banden, er is bijna niets dat niet met een siliconenspray behandeld kan worden. Zelfs ritssluitingen die niet meer bewogen kunnen worden, kunnen met smeermiddelspray zonder problemen weer bewogen worden.

Siliconenspray: Onze selectie

Siliconenspray: Koop- en beoordelingscriteria

Nu zullen we je laten zien welke criteria voor jou belangrijk kunnen zijn om je koopbeslissing gemakkelijker te maken.

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Hoeveelheid

Siliconensprays zijn verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden. Je kunt tussen 100 en 500 milliliter siliconenspray kopen. Over het algemeen zijn grotere sprays in de winkel tegen lagere prijzen te koop.

Siliconensprays worden vaak verkocht in 400 milliliter.

Maar als je een siliconenspray vaak gebruikt, is het zinvol er een te kopen met een grotere vulhoeveelheid siliconen.

Spuitbuis

Er zijn verschillende soorten sproeibuizen. De meest voorkomende is de universele sproeibuis. De meeste hebben echter maar één buis die in de sproeieropening gestoken wordt, zodat ook moeilijk bereikbare delen bespoten kunnen worden. Op sommige producten zijn echter complexere sproeibuizen aangebracht, waardoor het product veel gemakkelijker is aan te brengen en nauwkeuriger wordt gespoten.

Waterafstotend

De siliconenspray heeft een impregnerende werking, dankzij het waterafstotende karakter. De siliconenspray beschermt voorwerpen tegen vocht.

Ingrediënten

Bij het kopen van een siliconenspray is het vooral belangrijk om op de ingrediënten van de fabrikant te letten. Als het bijvoorbeeld belangrijk voor je is om een bijzonder milieuvriendelijke siliconenspray te kopen, moet je er zeker van zijn dat die geen minerale olie bevat. In het algemeen zijn siliconensprays gebaseerd op siliconenoliën die met behulp van drijfgassen in spuitbussen verpakt worden.

Geur

Er zijn siliconensprays die geurloos zijn, maar alleen als dat echt zo op de bovenkant van het blik staat. Als het niet vermeld is, kan er een lichte chemische geur zijn. Deze lichte chemische geur zal echter na verloop van tijd afnemen en verdwijnen.

Siliconenspray: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over de siliconenspray beantwoorden. We hebben veel voorkomende gebruikersvragen voor je uitgezocht en zullen ze in de volgende paragrafen beantwoorden.

Wat is een siliconenspray?

Een siliconenspray is een spray met een lange spuitbuis. Dankzij de spuitbuis kan de silicone gemakkelijk in elk hoekje gespoten worden, hoe klein ook.
Spuitbussen moeten bij een inzamelpunt ingeleverd worden.

Dit betekent dat de spray spaarzaam wordt toegediend en niet verspild kan worden. De siliconenspray is ideaal voor kleine en moeilijk bereikbare hoekjes. De siliconenspray is heel veelzijdig. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om verschillende materialen te behandelen, piepende deuren in te vetten en rubber van je auto af te dichten. Een siliconenspray kan ook gebruikt worden om fitnesstoestellen, fietskettingen en veel andere apparaten goed te laten werken. Siliconensprays kunnen het materiaal onderhouden en het beter bestand maken tegen vuil, vocht en roest.

Silkonsprays für Fahrradketten

Als je last hebt van piepende fietskettingen, kun je gemakkelijk een siliconenspray gebruiken om je probleem te verhelpen. (Image source: Linus Schütz / pixabay)

Het is belangrijk op te merken dat deze siliconenspuitbussen ingrediënten bevatten die zeer schadelijk zijn voor het milieu, en daarom mogen ze niet bij het huishoudelijk afval worden gegooid.

Wat kost een siliconenspray?

Afhankelijk van het mogelijke mengsel kan de prijs van siliconensprays variëren. Gelukkig bieden bijna alle fabrikanten prijsvergelijkingen per 100 milliliter. Het grootste verkoopvolume is de 500 ml sprayflacon.
Vulvolumee Prijsklasse
100 ml 1,75-3,10 Euro
200 ml 3,10-7,50 Euro
200 – 500 ml 7,50-25,50 Euro

De prijs heeft meestal niet veel te maken met de kwaliteit, dus vergelijk goed met elkaar en let op de koop- en beoordelingscriteria die we hebben opgesteld. De prijsklasse kan natuurlijk wat variëren, afhankelijk van het product en de fabrikant.

Hoe wordt een siliconenspray aangebracht en verwijderd?

Het aanbrengen van een siliconenspray is betrekkelijk eenvoudig.
Als alternatief kun je ook een glasreiniger gebruiken.

Spuit de siliconenspray op een minimale afstand van ongeveer 20 tot 30 centimeter, zodat een dunne film gevormd wordt. De siliconenspray zal zich dan in de kleinste hoekjes en gaatjes verspreiden. Bij gebruik in het interieur is het belangrijk daarna goed te ventileren, zodat er geen residu in de lucht achterblijft.

Glasreiniger als Alternative zu einem Silikonentferner

Als je geen siliconenverwijderaar in huis hebt, is dat geen probleem. Je kunt ook gewoon een glasreiniger gebruiken om de siliconen te verwijderen. (Image source: congerdesign / pixabay)

Om de siliconenspray uit de kleine hoekjes en gaatjes te verwijderen, kun je een eenvoudige siliconenverwijderaar gebruiken.

Wat zijn de alternatieven voor siliconenspray?

Er zijn verschillende alternatieven voor siliconenspray. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet en beschreven:
Alternatieven Beschrijving
Siliconenpast wordt niet opgespoten, maar aangebracht met een doek of spatel, meer geschikt voor vlakke toepassingen, hecht zeer goed, niet erg veelzijdig
Siliconenolie heldere, kleurloze en niet giftige synthetische oliën, ze hebben geen organische ketenmoleculen als basisstructuur, maar op siloxaan gebaseerde, weerbestendige, hoge viscositeit bij temperaturen onder nul
Teflon spray werkt ongeveer hetzelfde als siliconenspray, geschikt voor dezelfde toepassingen als siliconenspray, groot verschil zijn de ingrediënten, teflon spray is niet gemaakt van olie of siliconen, maar van polytetrafluorethyleen, wordt hygiënischer geacht en is daarom de eerste keus in de voedingsmiddelenindustrie.

Er is geen test die je vertelt welke alternatieve methode voor een siliconenspray zinvol is, je moet de alternatieven van siliconensprays uitproberen.

Wat is het verschil tussen een siliconenspray en een siliconenolie?

Er is geen verschil in de samenstelling van een siliconenspray en een siliconenolie. Silicone oliën zijn:

  • duidelijk
  • kleurloos
  • niet-toxisch
  • reukloos

De siliconenspray, bijvoorbeeld, is meer geschikt voor de behandeling van grotere oppervlakken, in tegenstelling tot een siliconenolie, die heel nauwkeurig te gebruiken is voor kleinere oppervlakken. Daarom is de siliconenolie meer geschikt als je nauwkeurig wilt werken.

Conclusie

De siliconenspray heeft veel nuttige eigenschappen. In het algemeen kan het op vele manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld voor de verzorging van rubber voor auto’s of voor diverse rubber afdichtingen. Het impregnerende vermogen kan voorkomen dat textiel en rubber broos worden. De uiterst stabiele smeerfilm bevat geen minerale olie en laat geen vlekken achter. De siliconenspray is een goed middel om verschillende materialen, oppervlakken en verbindingsstukken vast te houden en te isoleren.

Beeldbron: Sidelnikov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies