jongen die skateboard beoefent
Laatst bijgewerkt: 26-02-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Skateboarden wordt weer steeds populairder. Elke dag zijn er meer kinderen en jongeren die skaters willen worden. Dat is ook niet zo gek. Het rijden op een skateboard is één van de leukste activiteiten die je zowel op straat als in de wijdverspreide skateparken kunt beoefenen. Met het juiste skateboard kun je verschillende trucs en manoeuvres uitvoeren.

In tegenstelling tot een longboard is een skateboard lichter en, hoewel minder stabiel, ook gemakkelijker om op te tillen bij het uitvoeren van trucs. In deze shopgids vertellen we je alles wat je moet weten als je overweegt om een nieuw skateboard te kopen. Door onze gids te lezen voorkom je dat je spijt krijgt van je aankoop.
Belangrijk om te weten

  • Als je geen zin hebt om uren te besteden aan de montage, raden we je aan om een kant-en-klaar skateboard te kopen. Vrijwel alle grote merken bieden deze optie aan, waardoor je de keuze hebt uit een ruim assortiment kwalitatief hoogwaardige artikelen tegen zeer scherpe prijzen.
  • De keuze voor het beste materiaal voor je skateboard is een subjectieve keuze die te maken heeft met je skatestijl. Door diverse skateboards met elkaar te vergelijken ontdek je bij welk model je je het prettigst voelt en welk skateboard het beste bij je behoeften past.
  • Als je een skateboard koopt is het belangrijk om rekening te houden met je leeftijd, je lengte en je schoenmaat. In deze shopgids laten we je zien hoe je dit doet en wat nog meer belangrijke aankoopcriteria zijn.

De beste skateboards op de markt: onze aanbevelingen

Hieronder vind je een overzicht met de meest interessante skateboards die je op de markt vindt. We hopen dat deze selectie helpt om je aankoopproces gemakkelijker te maken. Laat je inspireren!
AffiliateLink
26,51 EUR
AffiliateLink
Tijdelijk niet leverbaar
AffiliateLink
69,95 EUR
AffiliateLink
42,44 EUR
AffiliateLink
43,58 EUR
AffiliateLink
29,95 EUR

Shopgids: Alles wat je moet weten over skateboards

Als je relatief nieuw bent in de wereld van het skateboarden, kunnen we ons voorstellen dat je misschien een beetje hulp nodig hebt bij de aankoop van een nieuw skateboard. Aangezien niemand als expert begint, is het vaak het beste om een ​​multifunctioneel bord te kopen waarmee je beetje bij beetje vooruitgang kunt boeken. Om je te helpen het skateboard te vinden dat het beste bij je past, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen.

met behulp van skateboard

Skateboarden wordt weer steeds populairder. Elke dag zijn er meer kinderen en jongeren die skaters willen worden. (Bron: Lzflzf: 50530359/ 123rf.com)

Wat is een skateboard precies en welke soorten zijn er?

Een skateboard is een kleine plank op twee flexibel bevestigde asjes met in totaal vier wielen, die wordt gebruikt om de sport skateboarden te beoefenen. Om het skateboard te vinden dat het beste bij je past, is het belangrijk om naar de grootte, het materiaal en de overige kenmerken van het skateboard te kijken. Ook helpt het om van tevoren te bepalen waar je het skateboard voor nodig hebt, op straat, voor trucs of in skateparks.

Een skateboard is langer en breder dan een longboard, wat zich vertaalt in iets minder stabiliteit. Skateboarden worden gebruikt om zowel heuvels als hellingen in het skatepark af te dalen. Of gewoon als transportmiddel, bijvoorbeeld om naar je werk te gaan. In de tabel hieronder ontdek je welke verschillende soorten skateboarden er zijn:

Soort Maat Kenmerken
Old School Breedte van meer dan 23 cm.
Vierkante tail.
Staat ​​stevig op de grond.
Ideaal voor zwembaden, hellingen of de straat zelf.
Niet echt geschikt om geavanceerde trucs mee te doen.
Street Boards Breedte tussen de 7,5 en 8,75 inch. Hebben sterkere, kleinere en duurzamere wielen, ook wel bekend als “Popsicles’, omdat ze de vorm hebben van ijslollystokjes.
Cruiser Boards Kunnen verschillende vormen hebben.
Qua lengte vergelijkbaar met Street Boards, maar dan veel breder.
De wielen zijn zeer resistent.
Worden gebruikt om vooruit te bewegen maar niet voor trucs.
Je kunt er grote snelheid mee maken.
Longboards Worden vooral gebruikt om grotere afstanden op een hogere snelheid af te leggen dan met een gewoon skateboard. Binnen deze categorie zijn er verschillende modellen verkrijgbaar.
Shortboards Kleine skateboards.
Bieden een geweldige mogelijkheid om eenvoudig van de ene naar de andere plaats te komen.
In tegenstelling tot sommige andere soorten skateboarden, kun je er trucs mee uitvoeren, net als met normale skateboards.

Van welk materiaal zijn skateboards gemaakt en hoe kies je de juiste afmetingen?

Doorgaans zijn skateboards van gelaagd hout gemaakt, vaak van Canadees esdoornhout, wat zeer flexibel en goed tegen schimmel bestendig is. Ook kunnen skateboards van aluminium, kevlar of glasvezel gemaakt zijn. De bovenste laag is bedekt met griptape, dat ervoor zorgt dat je niet van je board af glijdt.

Bij het kiezen van je skateboard is het belangrijk om goed naar de breedte van het board te kijken. Deze wordt meestal gemeten in inches. De meest voorkomende maten variëren van 7,5″ tot 8,25″. Het beste is om een maat te kiezen die past bij je lengte, de maat van je sneakers, je skatestijl en andere persoonlijke voorkeuren.

meisje dat wat skateboarden beoefent

Als je een skateboard koopt is het belangrijk om rekening te houden met je eigen leeftijd, lengte en schoenmaat. (Bron: Ammentorp: 99065803/ 123rf.com)

Uit welke onderdelen bestaan een skateboard?

Eén van de belangrijkste factoren die je over een skateboard moet weten, is uit welke onderdelen het bestaat. Dit helpt je bij de keuze voor het een of het andere model. Hieronder laten we je zien wat de belangrijkste elementen van een skateboard zijn. Door naar de tabel te kijken zul je bovendien beter begrijpen hoe een skateboard precies werkt.

Onderdeel Wat is het Functie
Griptape Dit is het materiaal dat bovenop het bord wordt gelijmd om grip te bieden tussen de schoen en het board, zodat je niet van je board afglijdt.

Het wordt apart verkocht, zodat je het kunt vervangen als het beschadigd raakt.

Het is het onderdeel dat verantwoordelijk is voor de slijtage van de schoenen.

Tegenwoordig is er ook niet-schurende griptape verkrijgbaar om de achteruitgang van het schoeisel te voorkomen.

Deck Het deck is de basis van het board.

Het wordt meestal gemaakt van Canadees esdoornhout.

Het voorste deel wordt de nose genoemd en het achterste deel de tail.

Het deck ondersteunt de voeten.
Risers Accessoire dat tussen de as en het board zit. Helpt trillingen te minimaliseren en voorkomt dat de wielen het bord raken.
Assen Een skateboard heeft twee assen. Ze verbinden de wielen en het board. Hiermee kan men grinden.
Lagers Worden in de ringen geplaatst. Ze zijn meestal gemaakt van aluminium. Dienen om geen snelheid te verliezen en om ervoor te zorgen dat het wiel gelijkmatig slijt.
Wielen Een skateboard heeft vier wielen.

Zijn meestal gemaakt van urethaan.

Dienen voor de voortstuwing van het skateboard.
Schroeven Zijn vastgelijmd aan de assen van het board. Dienen om de assen aan het board te bevestigen. Of je board risers heeft of niet bepaalt grotendeels de nodige schroeflengte.

Vanaf wanneer kun je het een skateboard noemen en welk skateboard moet je kopen?

Er zijn zoveel verschillende vormen van skateboards, dat het logisch is dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In tegenstelling tot een longboard kan een skateboard veel meer variaties en maten aannemen. Je hebt als skater dus veel keuze om het board te kiezen dat het beste bij je past. We onderscheiden skateboards voornamelijk op basis van de volgende vier factoren:

Factoren Kenmerken
Lengte 84 cm voor street board en 89 voor cruising board.
Lengte van de berijder Hoe korter de rider is, hoe korter de plank.
Breedte Variëren van 19 tot 21 cm. Hoe breder en langer, hoe meer stabiliteit en controle.
Vorm Hoe holler, hoe extremer de stunts.

Welke wielen moet je kiezen voor je skateboard?

Het kiezen van het wieltype hangt af van je stijl als skater. Over het algemeen worden kleine wielen meer gebruikt voor op straat, terwijl grote wielen vooral geschikt zijn om in parken en op skatebaans te boarden. In de volgende tabel geven we een gedetailleerd overzicht van de verschillende wielmaten en de hardheidsgraad om ervoor te zorgen dat je de wielen kiest die het beste bij je behoeften passen:

Type wiel Kenmerken
Op basis van de maat Van 52 tot 55 mm: Worden vooral op straat en door kleine skaters gebruikt.
Van 56 tot 60 mm: Vooral geschikt voor op de skatebaan en halfpipes.
60 mm of groter: Worden vooral gebruikt voor longboards en onverharde wegen.
Op basis van de hardheidsgraad 87 A: Zeer goed geschikt voor oneffen oppervlakken.
95 A: Ideaal voor street boards en om de controle niet te verliezen in kuilen.
97 A: Goed op alle soorten gladde oppervlakken.
100 A: Speciaal geschikt voor rotsachtige plaatsen.

Zoals je ziet hangt het beste wieltype dus af van het soort skateboarden dat je doet. Laat je door de bovenstaande tabel inspireren om de juiste keuze te maken.

skateboard in de lucht

Bij het kiezen van je skateboard is het belangrijk om goed naar de breedte van het skateboard te kijken. Deze wordt meestal gemeten in inches. (Bron: Staines: jhMt5TTqJS0/ Unsplash.com)

Samenvatting

Skateboarden wordt weer steeds populairder. Het is een fijne sport waarbij je niet alleen lekker bezig bent maar ook nog eens de nodige trucs en manoeuvres uit kunt halen voor een adrenaline-rush. Er zijn verschillende soorten skateboards, zoals shortboards, die, in tegenstelling tot longboards of cruisers, ideaal zijn voor op straat of in de half pipe.

In deze shopgids laten we je zien wat de beste skateboards op de markt zijn en hoe je ontdekt welk model het beste bij je past.

Vond je onze shopgids interessant? Deel hem dan op social media, zodat ook je familie en vrienden alles ontdekken wat er te weten valt over skateboards. Ook kun je hieronder je reactie achterlaten in de comments, met daarin je vraag of opmerking. We zijn benieuwd naar jouw mening!

(Bron van de header afbeelding: Golubovy: 119752767/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies