Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

71Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Skihandschoenen test op 2022. Hier stellen we alle skihandschoenen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste skihandschoenen voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je skihandschoenen wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Skihandschoenen zorgen ervoor dat je handen warm en droog blijven tijdens je wintersportactiviteit.
 • In principe zijn skihandschoenen onder te verdelen in vingerhandschoenen en wanten.
 • Skihandschoenen zijn er in een grote verscheidenheid aan maten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen heren-, dames- en kindermaten.

Ski Handschoenen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je skihandschoenen koopt

Wat zijn skihandschoenen en waarom heb je ze nodig?

De koude wintertemperaturen zijn een probleem voor veel wintersporters. Vooral de ledematen van het lichaam worden door de kou aangetast. Skihandschoenen worden onder andere gebruikt om dit tegen te gaan, maar het assortiment is zeer uitgebreid.

Hoe moeten skihandschoenen passen?

In principe moet je bij de keuze van je skihandschoenen letten op de juiste maat. Te grote skihandschoenen beperken je gevoeligheid en te kleine skihandschoenen beperken je bewegingsvrijheid. Bovendien moeten je skihandschoenen comfortabel maar strak om je hand passen. Er moet voldoende ruimte zijn tussen je duim, wijsvinger en de ruimten tussen de andere vingers als je hand zich strekt.

Anders bestaat het gevaar dat het klevende schuim scheurt als je het te ver uitrekt. Bovendien leidt dit vaak tot een ernstige bewegingsbeperking. Verder moeten je skihandschoenen bij de vingertoppen iets langer zijn dan de vingers zelf, zodat je er gemakkelijk een vuist mee kunt dichtknijpen.

Helaas is er geen specifiek criterium voor de juiste pasvorm van je skihandschoenen. Je moet echter vooral letten op enkele kenmerken en eigenschappen. (Beeldbron: unsplash.com / mauro paillex)

Welke skihandschoenen zijn geschikt voor mij?

Als je skihandschoenen koopt, moet je voor EEN paar handschoenen kiezen uit een groot aantal soorten en materialen. Het is niet gemakkelijk om ze allemaal bij te houden. Het is belangrijk dat je nadenkt over de eisen waaraan je handschoenen moeten voldoen en waar je ze voor wilt gebruiken. Daarom geeft de volgende tabel je een overzicht van de verschillende modellen en hun voor- en nadelen.

Model Materiaal Eigenschappen Nadelen
Skihandschoenen van functioneel materiaal Polyester of polyamide Waterafstotend Ademend Bescherming tegen wind Bescherming tegen kou Laat vocht los Kan huidirritatie veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid
Gore-Tex skihandschoenen Synthetisch materiaal Ademend Waterafstotend Bescherming tegen wind Duur
Leren skihandschoenen Vaak gevoerd met bont of fleece Isolerend Waterafstotend Ademend Vergt veel verzorging
Katoenen skihandschoenen Katoen Houd warm Comfortabel Absorbeert snel water
Fleece skihandschoenen Synthetisch materiaal Houdt je warm Beperkte windweerstand Blijven niet zo warm na vaak wassen
Wollen skihandschoenen Natuurlijk wollen materiaal Blijven warm Niet-ademend Niet winddicht

Wat zijn de maten van skihandschoenen?

De maatcategorieën van skihandschoenen zijn in Europa tot ver in de omtrek gelijk. Toch kan er onderscheid gemaakt worden tussen heren-, dames- en kindermaten. De maten van Europese skihandschoenen worden gemeten in inches (1 inch = 2,7 cm). De omtrek van de hand van de klant wordt opgemeten om de juiste maat te bepalen.

Om de omtrek van je hand te weten te komen, open je je hand en leg je een meetlint rond de knokkels – de duim negerend. Knijp dan je hand tot een losse vuist en meet de omtrek van je hand. De volgende drie tabellen illustreren de verschillende maten skihandschoenen die in Europa voorkomen:

Heren:

Omtrek in cm 18,5 19,5 21 22,5 23,5 24,5 26 27,5 29
Handschoenmaat 7,0 7,5 8,0 8,5 9,0 9,5 10,0 10,5 11,0
Maatserie S S M M L L XL XL XXL

Dames

Omtrek in cm 16,5 17,5 19 20,5 22 23,5
Handschoenmaat 6,0 6,5 7,0 7,5 8,0 8,5
Maten XS S M M L XL

Kinderen en tieners

Alter 2-3 4-5 6-7 8-9 10-11 12-13 14-15 16-17
Handschuhgröße 1 2 3 4 5 6 7 8

Vingerhandschoenen vs. wanten

Twee verschillende soorten skihandschoenen die ook verschillende voor- en nadelen hebben. De zwakke punten van de ene soort zijn ook de sterke punten van de andere. Het is belangrijk te weten dat zowel vingerhandschoenen als wanten verschillende doelen dienen. In dit verband moet je de soort skihandschoenen kiezen op basis van de wintersport die je wilt beoefenen.

Voordelen

 • Veilige grip
 • Grote bewegingsvrijheid
Nadelen

 • Gevoelig voor nattigheid
 • Lage isolatie (meer naden)

Om een goede beweeglijkheid mogelijk te maken, b.v. bij ijsklimmen of skitochten met klimpassages, worden vaak vingerhandschoenen gebruikt. Bij andere wintersporten, zoals alpineskiën of snowboarden, kan dit type skihandschoen zeker gebruikt worden.

Voordelen

 • Goede isolatie (minder naden)
 • Minder gevoelig voor nattigheid
Nadelen

 • Beperkte ondersteuning
 • Verminderde bewegingsvrijheid

Met wanten wordt je mobiliteit aanzienlijk beperkt – zelfs je skibril verstellen wordt een uitdaging. Voor zuivere ski- en sneeuwschoentochten zonder lastige klimpassages zijn wanten het meest geschikt. Voor andere wintersporten, zoals alpineskiën of snowboarden, kunnen deze soorten skihandschoenen ook gebruikt worden.

Hoeveel kosten skihandschoenen?

Skihandschoenen vind je in elke prijsklasse. Afhankelijk van materialen, kenmerken, ontwerpen, enz. kunnen de prijzen sterk variëren. In het algemeen kan gezegd worden dat skihandschoenen voor kinderen veel goedkoper zijn dan die voor volwassenen. Skihandschoenen voor kinderen variëren van 10 tot 80 euro, afhankelijk van de fabrikant, terwijl skihandschoenen voor volwassenen variëren van 20 tot 350 euro.

Type Prijs
Skihandschoenen voor kinderen en tieners ca. 10 – 80 €
Skihandschoenen voor volwassenen ca. 20 – 350 €

Besluit: Welke soorten skihandschoenen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten skihandschoenen:

 • Gevingerde handschoen
 • Wanten

Omdat er geen prijsverschillen zijn tussen de afzonderlijke soorten, is een bepaald type skihandschoenen het meest geschikt voor je, vanwege je verschillende smaak, voorkeuren en het respectieve doel.

Daarom willen we je in het volgende gedeelte laten kennismaken met de twee verschillende soorten skihandschoenen en je helpen uit te zoeken welke handschoen voor jou de juiste is. Om dit te doen zullen we de afzonderlijke soorten nader toelichten en dan de respectieve voor- en nadelen duidelijk uiteenzetten.

Hoe werkt een vingerhandschoen en wat zijn de voor- en nadelen?

Bij vingerhandschoenen zijn de vingers van elkaar gescheiden. Dit betekent dat elke vinger zijn eigen “compartiment” heeft. Daardoor heb je een preciezer gevoel in je handen, of vingers, en je bewegingsvrijheid wordt niet beperkt.

Daardoor zijn ze goed voor skiërs, want je kunt je skistokken beter vastpakken, je bril zonder problemen verstellen of je rits gemakkelijker sluiten. (Beeldbron: unsplash.com / Jörg Angeli)

Vingerkootjes zijn bijzonder nuttig bij een val. Reflexmatig spreiden je vingers zich uit elkaar als je valt. Omdat alle vingers een enkel vakje hebben, kunnen ze dit binnen de handschoenen doen, in tegenstelling tot wanten. Dit betekent dat je jezelf beter kunt ondersteunen bij een val. Dit betekent echter ook dat er veel naden zijn waar kou kan binnendringen.

De vingers krijgen het ook sneller koud omdat ze elkaar niet kunnen verwarmen. Vingerhandschoenen worden door de vele naden ook sneller nat, wat ze nog kouder maakt. Dit hangt echter altijd af van het materiaal waarvan de handschoenen gemaakt zijn. Dus als je iemand bent die het snel koud krijgt, kun je beter geen vingerboeien gebruiken.

Voordelen
 • Goede bewegingsvrijheid
 • Geschikt voor wintersport
 • Beter geschikt voor skiërs
 • Veilig bij vallen
Nadelen
 • Gevoelig voor nattigheid
 • Laat meer kou door

Hoe werken wanten en wat zijn hun voor- en nadelen?

In wanten zijn de afzonderlijke vingers niet gescheiden. Alleen de duim heeft een eigen zakje. Daardoor verwarmen wanten je handen meestal beter dan vingerkootjes, omdat de vingers elkaar kunnen opwarmen. Maar ze houden je ook beter warm omdat er minder naden zijn en dus minder ruimte voor de kou om zich te verspreiden.

Wanten zijn daarom bijzonder aan te bevelen als je gaat skiën op een erg koude dag of plaats, of als je over het algemeen snel bevriest. Wanten zijn vooral comfortabel voor kinderen omdat ze gemakkelijker aan te trekken zijn. Dit betekent dat de meeste kinderen ze zelf aan kunnen doen. Voor volwassenen zijn ze echter meestal vrij onpraktisch, omdat je niet veel beweeglijkheid hebt en dus niet alles goed kunt vastpakken.

Daarom zijn ze niet ideaal voor skiërs. Ze zijn beter geschikt voor snowboarders omdat ze geen stevige greep op de stokken hoeven te hebben. Als snowboarder speelt alleen je eigen voorkeur een belangrijke rol in het beslissingsproces. Je kunt echter het beste zelf testen welke handschoen bij je voorkeur past.

Voordelen
 • Warmer
 • Aanbevolen op koude dagen
 • Beter geschikt voor snowboarders
 • Geschikt voor baby’s en peuters
Nadelen
 • Gebrek aan bewegingsvrijheid

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om skihandschoenen te vergelijken en te evalueren

Skihandschoenen zijn verkrijgbaar met een breed scala aan eigenschappen en functies. We vereenvoudigen het hele proces en leggen uit waar je op moet letten bij het kopen van skihandschoenen. In de volgende paragrafen tonen we je de kwaliteitskenmerken en speciale eigenschappen van skihandschoenen. Dit maakt het je gemakkelijker ze te vergelijken, te evalueren en te kopen. In principe zijn dat:

 • Materiaal
 • Thermische eigenschappen
 • Ademend vermogen
 • Ontwerp

In het volgende gaan we nu in op de afzonderlijke factoren, zodat je een beter overzicht krijgt.

Materiaal

Tijdens de wintersport zijn skihandschoenen zonder twijfel een must-have. Kou en nattigheid kunnen alle pret bederven, maar wat onderscheidt hoogwaardige skihandschoenen? Het antwoord: het materiaal. Tegenwoordig komen er steeds meer vernieuwende functionele materialen op de markt, die je de beste bescherming bieden tegen ongewenste indringers.

Het belangrijkste is dat je handen droog blijven tijdens het beoefenen van je favoriete wintersport. Gerenommeerde fabrikanten werken al jaren aan de ontwikkeling van geavanceerde materialen voor skihandschoenen. Er zijn onder andere sneldrogende, waterafstotende materialen gemaakt. Goede skihandschoenen zijn ook te herkennen aan hoe droog je handen zijn na urenlang sneeuwweer.

Het is niet zonder reden dat de naden van skihandschoenen ook wel “koudebruggen” genoemd worden. Vingerhandschoenen hebben bijvoorbeeld meer naden dan wanten. (Beeldbron: unsplash.com / Natia Rukhadze)

Een ander belangrijk aspect is bescherming tegen wind en koude lucht. Vooral de naden van je skihandschoenen spelen een uiterst belangrijke rol. Hoe meer naden een skihandschoen heeft, hoe groter de kans dat er koude lucht binnenkomt.

Thermische eigenschappen

Hevige kou tast de beweeglijkheid van je handen aan – een toestand die je zeker niet verwelkomt. Als je goede skihandschoenen koopt, moet je erop letten dat ze je handen warm en droog houden. Skihandschoenen zijn de laatste jaren een onmisbaar onderdeel van de wintersportuitrusting geworden. De functionaliteit van hoogwaardige skihandschoenen wordt bewezen door hun thermische eigenschappen.

Innovatieve skihandschoenen zijn voorzien van de modernste verwarmingssystemen. Deze kunnen tot 12 uur lang aangename warmte uitstralen – de warmte-intensiteit kan naar wens worden ingesteld. Een kleine batterij met zeer kleine afmetingen verzekert de functionaliteit van deze verwarmingssystemen. Het maximum gewicht van zo’n batterij is 40 gram, maar de afmetingen variëren, afhankelijk van de prestaties van de batterijen.

Ademend vermogen

Met zulke verwarmende skihandschoenen zou je wel eens kunnen denken dat je handen extreem zweterig zullen zijn. Goed ademend vermogen zorgt er echter voor dat je skihandschoenen een stevige greep mogelijk maken.

Om een levendige luchtuitwisseling binnen de skihandschoenen te garanderen, zijn ze voorzien van speciaal vulmateriaal. Dankzij synthetische materialen en hun vochtregulerende werking zorgen de fabrikanten ervoor dat je handen tijdens de wintersport nauwelijks zweten. Voornamelijk worden de vulmaterialen Primaloft en Thinsulate gebruikt. Er worden echter ook natuurlijke materialen zoals ganzendons gebruikt. Tegenwoordig wordt ganzendons steeds meer gecombineerd met vezeltechnologie. Zo ontstaat een zeer efficiënte isolatie en je handen kunnen rustig ademen.

Ontwerp

Behalve alle functionele aspecten kunnen we ook de visuele component niet verwaarlozen. Skihandschoenen zijn er in allerlei kleurencombinaties en uitvoeringen. Maar het is aan jou om het juiste ontwerp te vinden.

Wist je dat veel modellen een opening op de rug van de hand hebben? De spleet is voorzien van een rits die zo nodig geopend kan worden om extra luchtcirculatie mogelijk te maken. Vooral tegen het einde van het skiseizoen kan de zon de handschoenen flink opwarmen, zodat de frisse wind heel aangenaam is.

De scheidslijn tussen de verschillende ontwerpen is duidelijk die tussen heren- en dameshandschoenen. Herenhandschoenen hebben een zeer sportief ontwerp en zijn versierd met wat koelere kleuren. Vrouwenhandschoenen, daarentegen, hebben sterke kleurpatronen en versieringen om het product vrouwelijker te laten lijken.

Afhankelijk van je behoeften kun je voor iets duurdere skihandschoenen gaan. Als je een sporadische wintersporter bent, kun je genoegen nemen met goedkopere versies.

Als je echter een vrouw bent die de voorkeur geeft aan donkere en koele kleuren, vind je misschien wat je zoekt in de mannenafdeling. Mannen met slanke en soepele vingers kunnen ook hun weg vinden in de damesafdeling met slank gestikte skihandschoenen.

Wetenswaardigheden over skihandschoenen

Hoe was je skihandschoenen?

Als je skihandschoenen gebruikt, moet je ze kunnen wassen. Er zijn twee verschillende soorten wassingen, afhankelijk van het materiaal. Handschoenen van textiel kunnen op 30°C in de wasmachine gewassen worden. Je moet geen wasverzachter gebruiken. Als je klittenbandsluitingen hebt, moet je ze voor het wassen goed sluiten. Knijp na het wassen het water vanaf de vingertoppen tot aan de pols uit en laat de skihandschoenen drogen met de vingertoppen naar boven gericht.

Wist je dat de eerste handschoenen zakjes van dierenbont waren die de hele hand omsloten? Na volledig omsluitende zakken kwamen eerst de wanten en later vingerhandschoenen. Het eerste geschrevene is waarschijnlijk 3000 jaar oud. Dit waren echter modieuze accessoires van de adel in plaats van bescherming tegen de kou.

Leren handschoenen of handschoenen met leren handpalmen moeten met de hand gereinigd worden met lauw water en een heel mild afwasmiddel. Wikkel de skihandschoenen daarna in een droge doek, knijp het water eruit en laat ze aan de lucht drogen (niet in de zon). De laatste stap is de skihandschoenen in halfdroge toestand aan te trekken om ze hun oorspronkelijke vorm terug te geven.

Afbeelding bron: pixabay.com / Up-Free

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies