Als je gaat skiën, is het belangrijk om je ogen goed te beschermen. Je kunt ervoor kiezen om een zonnebril te dragen. Nog niet zo lang geleden was dit een vrij populaire optie. Als er veel sneeuw en wind is, is het in veel gevallen echter beter om voor een skibril te kiezen. Met een skibril kan er geen licht onder het montuur komen. In dit artikel leggen we de belangrijkste aspecten uit bij het kiezen van bescherming voor onze ogen in de sneeuw.

Een zonnebril of een skibril? Een UV-filter of niet? Welk percentage lichtdoorlatendheid? Soms is het lastig om ervoor te zorgen dat onze ogen goed beschermd zijn op de piste. In deze gids zullen we enkele populaire mythes over oogbescherming wegnemen en je enkele tips geven om de optimale aankoop te doen.

Belangrijk om te weten

 • Vanwege de hoogte en de reflectie van de zon in de sneeuw, zijn je ogen op de piste erg blootgesteld aan UV-stralen. Het wordt daarom als je gaat skiën of snowboarden, sterk aanbevolen om een skibril te gebruiken.
 • Als je geen skibril draagt kan de zon je ogen beschadigen, irritaties veroorzaken en het gezichtsvermogen verslechteren. Er kan zelfs een tijdelijk verlies van gezichtsvermogen ontstaan, gewoonlijk “sneeuwblindheid” genoemd.
 • Er zijn een aantal belangrijke factoren die je moet overwegen voordat je een skibril koopt. Met name de kwaliteit van de glazen is essentieel, omdat deze ons helpt om oogletsel te voorkomen.

Ranking: De beste skibrillen op de markt

Hieronder vind je een lijst met de populairste skibrillen op de markt. De 5 modellen zijn geselecteerd vanwege hun goede eigenschappen en de effectiviteit ervan bij het skiën en snowboarden. Kijk goed naar de technische aspecten van de verschillende modellen, om zo de skibril te vinden die het beste bij je past. Alleen op die manier wordt je zicht perfect beschermd in de sneeuw. En dat allemaal tegen super betaalbare prijzen.

1e plaats: GANZTON

Op de eerste plaats in onze rankinglijst vind je de skibril van GANZTON. Dit stoere model valt op door zijn mooie kleurencombinatie en stevige frame. De skibril heeft siliconen antislipbanden die voorkomen dat de bril losraakt. De banden zijn compatibel met de meeste skihelmen. De grote en gecoate lens biedt goede prestaties, langdurige anti-condens, 100% UV-bescherming en is krasbestendig.

Het sferische lensontwerp geeft je een helder en breed beeld. Zowel de buiten- als binnenlens is van zeer sterk materiaal gemaakt. Met het ontwerp van de verwisselbare lens kunt je de lenzen eenvoudig wisselen, afhankelijk van je voorkeuren of de weersomstandigheden. Er zijn verschillende kleuren om uit te kiezen. De openingen aan de boven- en onderkant van de bril verbeteren de luchtdoorgang effectief en geven de bril een ademend vermogen.

2e plaats: Alpina FreeSpirit

Op de tweede plaats staat de skibril van Alpina. De skibril biedt 100% UVA-, B- en C-bescherming tegen schade op het netvlies. Dankzij het turboventilatiesysteem zul je geen last hebben van condens op de glazen. De thermocoating biedt meer veiligheid, een beter zicht en goede isolatie-eigenschappen. Met deze bril zie je duidelijke contrasten en zeer heldere beelden. Oneffenheden op hellingen worden beter zichtbaar.

De infraroodbeschermende spiegel biedt een maximale absorptie van infrarode stralen. Bovenmatig licht wordt gemakkelijk weg gefilterd. De skibril past goed en ziet er ook nog eens stoer uit. Of je nou in de zon skiet of met mistig weer, je hebt altijd een goed zicht. De skibril beschermt je ogen tegen de felle zon en vermindert het verblinde gevoel. Het model is volledig wind- en waterdicht, handig bij sneeuw en harde windstoten.

3e plaats: Karvipark

De stoere skibril van Karvipark zit niet alleen heel lekker, hij biedt ook nog eens maximale bescherming voor je ogen. De bril is ontwikkeld met een dubbele lensstructuur en biedt 100% UV-bescherming, verbeterde anti-condens en anti-kras eigenschappen. Het panoramische leesontwerp biedt meer dan 180 graden zicht en een super heldere kijk voor tijdens het skiën en snowboarden.

Met een drielaagse, ademende spons en een Europees gezichtsontwerp verhoogt de bril de luchtstroom voor een betere bescherming tegen het beslaan van de glazen. De skibril heeft een comfortabele pasvorm voor zowel warme als vochtige omstandigheden gedurende de dag. Met het OTG-ontwerp kun je deze skibril ook gebruiken als je een gewone bril draagt. De skibril is zowel geschikt voor volwassenen als voor tieners.

4e plaats: Spy Marshall

De Marshall skibril van Spy mag dan ietsje duurder zijn dan de andere modellen, maar wees niet bang, dan heb je ook wat! De hoge prijs zal zich op de lange termijn uitbetalen in kwaliteit en duurzaamheid. Met de Spy Marshall skibril wissel je gemakkelijk van lens, afhankelijk van de weersomstandigheden en jouw behoeften. De rode lens is geschikt voor de zonnige dagen, terwijl de blauwe lens geweldig is voor alle andere omstandigheden, vooral als het licht vlak wordt of als het mistig is.

De bril zorgt voor een prachtig zicht en staat ook nog eens heel mooi. Je zult je er gelukkig door voelen! De bril is goed geventileerd, waardoor je geen last krijgt van condens. De sferische lens geeft een natuurlijk beeld van de omgeving, zodat hobbels en bobbels op de piste nog beter zichtbaar worden. De driedubbele schuimlaag zorgt voor extra comfort.

5e plaats: Bfull

Op de vijfde plaats in onze rankinglijst vind je de skibril van Bfull. Naast het opvallende design, heb je met deze bril ook nog eens een perfect zicht op de omgeving om je heen. Om condens aan de binnenkant te voorkomen, is de bril voorzien van extra ruimte. De skibril is flexibel en biedt een optimaal comfort. Dankzij de non-slip en verstelbare hoofdband zul je bijna niet eens doorhebben dat je een skibril draagt. De ski-bril is bovendien winddicht, waardoor je het niet snel koud zult krijgen.

De bril heeft verwisselbare glazen. Dit zorgt er tevens voor dat je de bril gemakkelijk schoonmaakt. De glazen zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal met 100% UV-bescherming. Dankzij het OTG-ontwerp kun je de skibril ook gebruiken als je een gewone bril draagt. Het spiegelglas ziet er prachtig uit en zal zorgen dat je opvalt op de piste. De bril heeft een goede pasvorm, met name voor smalle tot middelgrote gezichten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over skibrillen

Om te skiën zonder last van je ogen te krijgen, mag een goede skibril niet ontbreken. We raden je aan om de keuze voor een bril niet teveel te laten afhangen van esthetische criteria of trends. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de bril een UV-filter en de EU-garantie heeft. Hieronder vertellen we je alles wat je verder nog moet weten over skibrillen.

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de skibril een UV-filter en de EU-garantie heeft.
(Bron: luckybusiness: 90235972/ 123rf.com)

Wat zijn skibrillen precies en waar zijn ze voor?

Skibrillen zijn een onmisbaar element op de piste. Ze helpen je om je ogen tegen de zon te beschermen en zo te voorkomen dat de zon je verblindt en je zicht beschadigt. Skibrillen dienen dus vooral om onze ogen te beschermen tegen de weerspiegeling van de zon in de sneeuw en, in dagen van sneeuwstormen, om ons in staat te stellen onze ogen open te houden wanneer er veel wind is.

Wist je dat 70% van de brillen op de markt niet voldoet aan EU-voorschriften die ons garanderen dat ze volledige bescherming bieden? Voordat je een bril koopt, moet je daarom goed controleren of ze zijn gemarkeerd met de CE-markering en of ze een goed UV-filter hebben.

foco

Bij het kiezen van een skibril, is het essentieel om prioriteit te geven aan beschermende eigenschappen in plaats van aan het ontwerp van de bril.

Waar moet een skibril aan voldoen?

Als je besluit om een skibril te kopen, is het belangrijk om van tevoren te controleren of de bril aan een reeks criteria voldoet: Heeft de bril een UV-filter? Laat de bril 60% licht door? Of 80%? Soms is het moeilijk om er zeker van te zijn dat een bril onze ogen voldoende beschermt. Hieronder vertellen we je welke waarden de skibril moet hebben om als optimaal te worden beschouwd:

 • 100% UV-bescherming (tegen ultraviolet licht, de gevaarlijkste factor waar je ogen tegen beschermd moeten worden)
 • 75% bescherming tegen zichtbaar licht
 • 50% infrarood bescherming

Skibrillen zijn een essentieel element op de piste om je ogen tegen de zon te beschermen, die wordt weerspiegeld in de sneeuw.
(Bron: maarten-duineveld: 1411485/ 123rf.com)

Welke eigenschappen moet een goede skibril hebben?

Naast de esthetische kenmerken of het comfort dat we ervaren bij het dragen van een skibril, is het goed om te weten dat een skibril aan bepaalde vereisten moet voldoen om ons gezichtsvermogen op de juiste manier te beschermen. Hieronder beschrijven we welke functies een goede bril moeten hebben waarmee je rekening kunt houden bij de aanschaf ervan:

Kenmerk Waar bestaat het uit?
UV-filter Het frame moet de CE-badge dragen. Je weet in dat geval zeker dat de bril is goedgekeurd door de Europese Unie en een UV-filter heeft. Als de bril uit de VS komt, moet deze de UV400-badge hebben.
Lichtdoorlatendheid Dit is de mate waarin de bril zichtbaar licht doorgaat. Er zijn 5 categorieën: 0 is degene met de minste lichtblokkering en 5 met de meeste.
Gepolariseerde lenzen Deze lenzen blokkeren het licht afhankelijk van de invalshoek in de lens.
Lenskleur Gekleurde lenzen blokkeren een bepaald deel van het zichtbare licht en zorgen ervoor dat de kleuren zich enigszins aanpassen. Dit helpt het oog scherp te stellen.
Extra”s Zoals het hebben van zijdelingse bescherming en dubbel glas.

Wat kost een skibril?

Voordat je een skibril koopt, is het belangrijk om na te denken over je beschikbare budget. Dankzij de enorme verscheidenheid aan modellen, zal het niet moeilijk zijn een skibril te vinden met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Na een korte zoektocht op internet, vind je al gauw modellen variërend van 12 euro tot meer dan 200 euro.

Welke kleur lens moet je bij de aanschaf van een skibril kiezen?

Hoewel het ontwerp van de bril altijd een interessante factor is, zouden we onze aandacht vooral moeten richten op de kwaliteit van het glas. De beste glazen zijn de glazen met 100% UV-bescherming, die zijn goedgekeurd door de Europese Unie en ten minste 60% van de infraroodstraling wegfilteren.

Bovendien moet de kleur van de glazen altijd worden aangepast aan de helderheid van de omgeving. Er zijn daarom verschillende toonwaarden. De meeste lenzen zijn verwisselbaar. Hieronder leggen we uit wat de kenmerken zijn van de verschillende kleuren glazen die een skibril kan hebben.

Kleur Gebruik
Donker Zonnige dagen.
Licht Bewolkte dagen of dagen met weinig zichtbaarheid.
Geel en rood Multi-functioneel. Ze passen zich aan de verschillende omstandigheden aan.
Spiegel Goede lichtomstandigheden.
Roze Weinig licht. Versterken schaduwen en contrasten.
Transparant Erg weinig licht, zelfs “s avonds.
Groen en zilver Dagen met veel licht. Verbeteren het contrast.
Een combinatie van geel, amber, goud en rood Matig licht.
Meekleurende lenzen Iedere weersomstandigheid.

Hoe plaats je je skibril?

Het is raadzaam om een model te kiezen met hermetische glazen, zodat ze het oog volledig bedekken. Ook modellen die dankzij een schuimen laag tegen je gezicht “vastgeplakt” zitten, zijn een goede keuze. De rubberen band die de bril om je gezicht heen houdt, moet verder comfortabel zitten en ons in staat stellen om de bril bovenop de helm te plaatsen.

Bovendien moet de skibril beschikken over een ventilatiesysteem dat de temperatuur regelt en voorkomt dat de glazen tijdens het skiën of snowboarden beslaan. Als je een bril draagt, is het misschien makkelijker om tijdens het skiën contactlenzen te dragen. Je kunt ook kiezen voor een OTG model, een Over The Glass skibril.

Wist je dat 70% van de verkochte brillen niet voldoet aan de Europese veiligheidsvoorschriften?

Voordat je een nieuwe bril koopt, moet je er zeker van zijn dat deze is gemarkeerd met de CE-markering en een UV-filter heeft. Het heeft altijd de voorkeur om prioriteit te geven aan de beschermende eigenschappen van de bril in plaats van aan het ontwerp of de kleur ervan.

Het is belangrijk om na te denken over je beschikbare budget voordat je een skibril koopt.
(Bron: famveldman: 51422081/ 123rf.com)

Wat voor skibrillen zijn er?

Skibrillen zijn er in allerlei soorten en maten: Van traditionele modellen die lijken op een zonnebril tot aan de veel grotere modellen die lijken op maskers. De laatst genoemde bedekken meestal het grootste deel van ons gezicht en bieden daarom meer veiligheid. Dit type is voor sommige gebruikers echter ongemakkelijk, aangezien het soms lastiger kan zijn om ze te combineren met je skihelm. Toch zijn dit de meest verkochte modellen.

Zowel het zonnebril- als het maskermodel hebben meestal een elastische band. De functie van deze band is om de bril op de juiste plaats te houden, ongeacht of je beweegt of niet. Een verstelbare band zorgt ervoor dat de skibril goed aansluit en niet van je gezicht of helm af vliegt. Het is nog beter als de band aan de binnenkant is afgewerkt met een rand die goed blijft plakken op je helm.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een nieuwe skibril koopt, is het essentieel om rekening te houden met een aantal aankoopcriteria. Er bestaat een zeer groot aanbod aan skibrillen op de Nederlandse markt. Het is belangrijk om de bril te vinden die het beste bij jouw behoeften past. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste criteria om een goede aankoop te kunnen doen:

 • UV-bescherming
 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Ventilatie
 • Glazen
 • Gewicht
 • Band
 • OTG

UV-bescherming

Een van de belangrijkste kenmerken waar je rekening mee moeten houden als je een nieuwe skibril gaat kopen, is de bescherming tegen UV-straling die het model biedt. Als je hoog in de bergen bent, is de straling krachtiger en kan deze je zicht beïnvloeden, of je zelfs verblinden.

De lenzen van de bril kunnen verschillende kleuren hebben. Hoewel veel mensen denken dat de verschillende brillenglazen slechts een kwestie van smaak zijn, is de realiteit dat iedere soort kleur wordt gebruikt voor de verschillende weersomstandigheden waarmee we te maken kunnen krijgen tijdens het skiën. Het is daarom aan te raden om een bril te kopen met verwisselbare lenzen.

Design is een interessante factor, hoewel we onze aandacht vooral moeten richten op de kwaliteit van het glas van de skibril.
(Bron: Tyson dudley: 199460/ unsplash.com)

Materiaal

Het materiaal waar de skibril van is gemaakt, is essentieel voor de effectiviteit ervan. Sommige fabrikanten ontwerpen brillen met verschillende lagen en gespecialiseerde geavanceerde technologieën om te voorkomen dat de lenzen beslaan. Wat het materiaal betreft, is het ideaal om voor polycarbonaatglazen te kiezen. Dit vanwege de veiligheid, aangezien je jezelf hiermee niet zal bezeren als je valt.

Ontwerp

Er bestaan skibrillen met zeer uiteenlopende ontwerpen. Sommigen brillen zijn speciaal ontworpen voor het gebruik met een gewoon bril, de zogenoemde OGT-modellen. Je kunt daarnaast uit een zeer groot aanbod van verschillende kleuren kiezen. De kleur van je skibril zal voor een groot gedeelte je look op de piste bepalen. Tot slot zijn sommige skibrillen uitgerust met een dubbellaagse lenzenstructuur. Er is voor ieder wat wils!

Ventilatie

Sommige skibrillen hebben een intelligent ventilatiesysteem, waarmee je voorkomt dat de glazen beslaan. Er zijn zelfs modellen die een kleine ventilator met batterijen hebben. Het ventilatiecriterium is erg belangrijk, omdat je bril, als deze niet over een goed ventilatiesysteem beschikken, tijdens sneeuwrijke dagen gemakkelijk kan beslaan.

Glazen

Goede skibrillen hebben lenzen die voorkomen dat zonnestralen het netvlies beschadigen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de weerspiegeling van de zon in de sneeuw. Sommige brillen bieden een sferisch beeld, dankzij het feit dat de lenzen geen frame hebben dat het zichtveld belemmert. Hoe dan ook, is het belangrijk om de kwaliteit van de lens te bestuderen, voordat je een nieuwe skibril koopt.

Gewicht

Wat betreft het gewicht van de skibril, kun je het beste voor een zo licht mogelijk model kiezen. We raden aan om voor een model met een gewicht tussen de 150 en 170 gram te kiezen. Je zult hier blij mee zijn als je de bril een paar uur achter elkaar moet dragen. Er zijn overigens maar weinig modellen te vinden met een gewicht dat veel zwaarder is dan de hierboven genoemde.

Band

Skibrillen hebben een speciale riem om de stand van de bril mee aan te passen, of je de bril nou met een skihelm draagt, of met alleen een hoed. Sommige modellen hebben daarnaast een siliconenondersteuning om de stabiliteit te verbeteren. Het is belangrijk dat de riem een verstelsysteem heeft, om zo de bril met de juiste druk op het gezicht te kunnen bevestigen.

foco

Wist je al dat er tegenwoordig ook skibrillen zijn met een Augmented Reality-functie? Ze worden RideOn brillen genoemd. Naast de beschermende elementen die ze hebben, zoals het scherm van polycarbonaat, bevatten deze brillen een high definition-camera die het mogelijk maakt om de omgeving te bekijken, te fotograferen en vast te leggen. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om een eigen slalomparcours te skiën.

OTG

Als je in het dagelijkse leven een bril draagt, is het de moeite waard om naar de OTG-modellen (Over The Glasses) te kijken. Deze modellen hebben een dieper kader, waardoor je de skibril over je gewone bril heen kunt dragen. Als je nog niet overtuigd bent van de OTG-modellen, kun je er ook voor kiezen om een optische adapter te gebruiken. Dit is een kleurloos plastic supplement dat brillen ondersteunt en dat binnen in de skibril past.

Samenvatting

Skien en snowboarden is populair! Volledig beschermd zijn bij het beoefenen van je favoriete sport zou een fundamentele factor moeten zijn. Dit geldt des te meer als je sporten als skiën en snowboarden beoefent, waarbij de zon, gereflecteerd in de sneeuw, zeer schadelijk voor je ogen kan zijn. Het hebben van een skibril helpt je om de sport veilig en comfortabel uit te kunnen voeren.

Zoals in dit artikel vermeld, zijn we van mening dat skibrillen net zo belangrijk zijn als andere veiligheidsaccessoires. Skibrillen beschermen je tegen UV-stralen, evenals de andere soorten weersomstandigheden, die je zicht tijdens het skiën kunnen beïnvloeden.

Vond je onze gids over skibrillen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter, of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welke skibril het beste bij hen past!

(Bron van de header image: Yelena Kovalenko: 16690945/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Dave was al op vierjarige leeftijd op de skipiste om zijn eerste skiles te nemen. Sindsdien heeft hij een passie ontwikkeld voor de wintersport. Hij is nu zelf skileraar en reisleider voor skitochten.