Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

45Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Skibroek test 2021. Hier stellen we alle skibroeken die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste skibroek voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een skibroek koopt.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • De ideale skibroek houdt je droog en warm in winderige, koude en natte omstandigheden. Ze moeten tegelijk weerbestendig en luchtdoorlatend zijn.
 • Bij de aanschaf van een sneeuwbroek zijn vooral het ademend vermogen en de waterkolom van belang. Hoe meer beweging je doet, hoe hoger het ademend vermogen moet zijn.
 • Let er bij het kopen van je skibroek op dat hij niet te kort en niet te lang is. Om scheuren aan de onderkant van de zoom te voorkomen, mogen ze nooit de grond raken.

Skibroek: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een skibroek koopt

Van welk materiaal zijn skibroeken gemaakt?

Vanwege hun gebruik in de vrije natuur zijn skibroeken gemaakt van functioneel materiaal. Om een sneeuwbroek waterdicht en winddicht te maken, en tegelijk ademend en elastisch, moeten bij de vervaardiging materialen van hoge kwaliteit gebruikt worden.

Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen softshell en hardshell produkten. Beide soorten gebruiken polyester, polyamide of polypropyleen, naast andere materialen. Sommige sneeuwbroeken bevatten ook elastaan of katoen. Een hardshell product gebruikt ook een stevig buitenmateriaal zoals Gore-Tex of Sympatex.

Wist je dat de randen van je ski’s in je broek snijden? Omdat de randen van je ski’s meestal erg scherp zijn, zullen ze na verloop van tijd het uiteinde van de broek aan het andere been doorsnijden. Om dit te voorkomen is Kevlar aan het uiteinde van de broek van skibroeken van hogere kwaliteit genaaid, waardoor de randen moeilijk door te snijden zijn.

Hardshell producten worden gekenmerkt door hun robuustheid en uitstekende water- en winddichtheid. Softshell produkten daarentegen maken indruk door hun hoge ademend vermogen en betere geschiktheid voor dagelijks gebruik. Veel skibroeken hebben ook een extra binnenvoering. Voor deze isolatielaag wordt bijvoorbeeld fleece of Primaloft gebruikt.

Hoeveel kost een skibroek?

De prijs van skibroeken varieert naargelang de gebruikte materialen en de functionaliteit. Er zijn bijvoorbeeld al bijzonder goedkope modellen vanaf 15 euro. Er zijn geen bovengrenzen aan de prijs, dus je kunt een betere skibroek kopen voor enkele honderden euro’s.

Goedkope skibroeken hebben een lage waterkolom en zijn minder winddicht en ademend. Ze hebben ook minder details en functionaliteit. Je moet dus beslissen voor welke buitenactiviteit je je skibroek nodig hebt en welke extra’s voor jou belangrijk zijn.

Type Prijsklasse
Softshell skibroek ca. 30 – 300 €
Hardshell skibroek ca. 50 – 500 €

Hoe lang moet mijn skibroek zijn?

Let er bij het kopen van je sneeuwbroek op dat hij niet te kort en niet te lang is. Een te lange skibroek zal altijd tegen de grond schuren, waardoor hij aan de onderkant gemakkelijker beschadigt. Een te korte sneeuwbroek glijdt echter over je laarzen en leidt tot natte of koude voeten. Om de perfecte lengte te vinden, pas je de broek met je laarzen aan.

Het is het beste om de skibroek te passen met skischoenen. Zo kun je zien of ze te lang of te kort zijn. (Beeldbron: pixabay.com / Danny Schreiner)

Besluit: Welke soorten skibroeken zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten skibroeken;

 • Softshell skibroek
 • Hardshell skibroek

Hoewel de meeste mensen maar een of twee weken per jaar een skibroek dragen, moet je niet de eerste de beste kopen die voorbij komt, maar een die aan je eigen gebruik is aangepast. De eisen aan skibroeken zijn hoog, want ze moeten niet alleen bestand zijn tegen kou, nattigheid en wind, maar ook weerbestendig, luchtdoorlatend, ademend en elastisch zijn.

Het kiezen van de juiste skibroek is niet altijd gemakkelijk, maar wel heel belangrijk voor een ontspannen dagje skiën. Verschillende gebruiksgebieden, voorkeuren en eisen maken dat een bepaalde skibroek het best bij je past. Dit levert voor beide soorten skibroeken verschillende voor- en nadelen op.

In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welke soort skibroek het beste bij je past. Daartoe laten we je kennismaken met alle hierboven genoemde soorten en geven we je duidelijk de voor- en nadelen van elk, zodat je een kort overzicht krijgt van de verschillende materialen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van skibroeken van softshell materiaal?

Softshell bestaat uit verschillende materialen die in twee tot drie lagen gelamineerd zijn. Toch zijn skibroeken van softshell licht, elastisch en soepel, zodat ze gemakkelijk opgerold kunnen worden. Daardoor zijn ze gemakkelijk op te bergen op weg naar je skivakantie.

Voordelen
 • Hoog ademend vermogen
 • Winddicht
 • Comfortabel en geruisloos dragen
 • Grote bewegingsvrijheid
 • Ideaal voor korte verblijven buitenshuis
Nadelen
 • Waterdichtheid verdwijnt na verloop van tijd
 • Alleen waterafstotend

Softshell skibroeken hebben nauwsluitende, vloeiende en elegante lijnen. Daardoor zijn ze stijlvoller dan hardshell broeken. Ze zijn ook licht, comfortabel en elastisch, wat ze veel bewegingsvrijheid geeft. Dit maakt ze perfect voor de modebewuste buitensporter die een broek zoekt die er zowel goed uitziet als voldoende bescherming biedt tegen het weer.

Omdat ze niet waterdicht zijn, maar alleen water afstoten, zijn ze meer geschikt voor een kort verblijf buiten bij matig weer en lichte neerslag, zoals sleeën, een wandeling in de sneeuw of “mooi weer skiën”. Softshell is winddicht, hoewel het materiaal lucht naar buiten afstaat. Dit betekent dat deze broek ademend is, zodat je niet veel zult zweten. Deze luchtdoorlatendheid laat echter ook lichaamswarmte ontsnappen.

Als de broek geen extra voering heeft, is het aan te bevelen dik, lang ondergoed te dragen. Softshell broeken zijn alleen waterafstotend, maar niet waterdicht. Ze dragen bij lichte neerslag is geen probleem, maar moet vermeden worden bij zware sneeuwval. In dat geval is een hardshell broek meer geschikt voor jou. Voor veel mensen is het lawaai dat door skikleding wordt geproduceerd erg hinderlijk.

Dit is echter niet het geval met softshell broeken. Omdat het materiaal heel zacht is, zit de broek niet alleen heel comfortabel, maar is hij ook bijna geruisloos. Softshell skibroeken zijn vooral geschikt voor dagen met weinig of geen neerslag. In extreme weersomstandigheden kun je echter beter kiezen voor een hardshell skibroek.

Wat zijn de eigenschappen van skibroeken van hardshell materiaal en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Hardshell skibroeken bestaan onder andere uit een membraan dat ofwel op de buitenstof gelamineerd is, ofwel tussen de buiten- en binnenstof zit. In tegenstelling tot het softshell membraan is het hardshell membraan zeer robuust. De buitenstof is meestal van een bestendig materiaal, zoals Gore-Tex.

Voordelen
 • Waterdicht
 • Zeer windbestendig
 • Zeer robuust
 • Hoge isolatie en dampscherm
 • Ideaal voor langdurig verblijf buiten
Nadelen
 • Hard materiaal
 • Ruisend bij beweging
 • Niet erg ademend
 • Lage dampdoorlaatbaarheid

Ze zijn volkomen ongevoelig voor wind en water, dus voortdurende regen en sneeuwval zijn geen probleem. De ademende werking van de broek lijdt er echter onder. Dit biedt echter ook voordelen, want zo ontsnapt de warmte onder de broek niet. Alleen door ritssluitingen en naden kan water binnendringen en warmte ontsnappen. Om dit te vermijden moet de broek verlijmd of gelamineerd worden. Hardshells maken het typische geluid van skikleding.

Of dit je stoort of niet is iets wat je zelf moet testen. In het algemeen zijn deze broeken minder licht en soepel en daarom minder comfortabel om te dragen dan softshell broeken. Desondanks kunnen ze gemakkelijk opgerold en vervoerd worden. Door de zeer goede water- en windbescherming is een hardshell skibroek vooral geschikt voor zeer slecht weer.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om skibroeken te vergelijken en te beoordelen

Om je te helpen beslissen welke skibroek het beste bij je past, hebben we de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet. Je kunt deze factoren gebruiken om sneeuwbroeken te evalueren en te vergelijken. Dit maakt het hopelijk gemakkelijker voor je om te beslissen welke skibroek geschikt voor je is en welke niet. Samengevat zijn deze criteria van centraal belang:

 • Doel
 • Maat
 • Verstelbare tailleband
 • Beugels
 • Materiaal
 • Bekleding
 • Waterkolom
 • Winddicht
 • Ademend vermogen
 • Sneeuwrok

In het volgende gaan we meer in detail in op de afzonderlijke koopcriteria. Zo krijg je een basiskennis van de afzonderlijke punten en kun je hun belang zo goed mogelijk inschatten.

Doelpersoon

Allereerst is het natuurlijk belangrijk wie deze skibroek zal gaan gebruiken. Modellen voor vrouwen, mannen en kinderen verschillen op sommige punten aanzienlijk. Vooral in hun pasvorm variëren de verschillende modellen, afhankelijk van de doelgroep.

Het figuur van mannen en vrouwen verschilt vooral in de vorm van de billen en de verhouding van de taille tot de rug n naar heupomvang. Bovendien zijn skibroeken voor vrouwen vaak getailleerd. Skibroeken voor kinderen daarentegen moeten aan heel andere eisen voldoen wat betreft snit, verstevigingen en pasvorm.

De snit van skibroeken is verschillend voor vrouwen, mannen en kinderen omdat het figuur verschilt. (Beeldbron: unsplash.com / asoggetti)

Maat

Behalve de doelgroep is ook de maat een belangrijk koopcriterium voor skibroeken. In principe kun je je maat baseren op je normale broekmaat. Als je een skibroek koopt, moet je erop letten dat hij comfortabel zit en dat je genoeg bewegingsruimte hebt.

Als je moet kiezen tussen een sneeuwbroek die iets te groot is en een paar dat iets te klein is, raden we je aan voor de grotere maat te gaan. Als je een skibroek koopt, let er dan op dat hij de juiste lengte heeft.

Verstelbare tailleband

De meeste sneeuwbroeken hebben nu op zijn minst een elastische tailleband, waardoor ze comfortabeler zijn om te dragen. Maar om de breedte van de tailleband wat meer te kunnen variëren, bieden veel fabrikanten een verstelbare tailleband aan. Sommige skibroeken kun je gemakkelijk op de optimale breedte instellen met behulp van klittenband en de bijbehorende lipjes. Dit vergroot de pasvorm vele malen en de broek groeit ook met je mee. Samengevat is een verstelbare tailleband een uiterst nuttige extra eigenschap.

Beugels

Bretels voorkomen dat je skibroek afzakt. Ze maken het ook moeilijker voor truien en andere kledingstukken om uit je broek te glijden. Vooral skibroeken voor kinderen hebben vaak geïntegreerde bretels. Vooral volwassenen dragen ook graag skibroeken zonder bretels. Daarom zijn sommige modellen uitgerust met uitneembare beugels. Of je een sneeuwbroek met bretels wilt of niet, hangt af van de pasvorm en je persoonlijke gevoel.

Materiaal

Het gebruikte materiaal is van cruciaal belang voor de waterdichtheid, winddichtheid en ademende werking van je skibroek. Welk materiaal het meest geschikt is voor je skibroek hangt dus ook af van het gebruiksgebied. Zoals reeds in de gids vermeld, wordt een basisonderscheid gemaakt tussen hardshell en softshell produkten.

Hardshell producten maken indruk door hun robuustheid en zeer goede water- en winddichtheid. Softshell produkten scoren punten met hun hoge ademend vermogen en betere geschiktheid voor dagelijks gebruik.

Materiaal Beschrijving Waarom voor mijn skibroek?
Polyester Polyester is een synthetisch materiaal dat zeer dun, elastisch, duurzaam en licht is in vergelijking met katoen. Het behoudt zijn vorm en kreukt niet. Het synthetische materiaal laat ook geen water door en droogt sneller. Door zijn waterafstotende functie is polyester bij uitstek geschikt voor uw skibroek om u te beschermen tegen sneeuw, regen en nattigheid in het algemeen.
Polyamide Polyamide heeft, net als polyester, een structuur van vele dunne draden, waardoor het bijzonder scheur- en slijtvast is. Het absorbeert ook langzaam en slechts in geringe mate water. Net als polyester is de waterafstotende functie van polyamide perfect voor wintersportkleding.
Polypropyleen Polypropyleen is lichter dan water en daarom zeer waterafstotend. Deze kunststof is licht, reukloos en vriendelijk voor de huid. Door zijn lage dichtheid is polypropyleen waterafstotend en bovendien zeer licht. Ideaal voor skibroeken die waterdicht en licht moeten zijn.
Elastaan Elastaan is een chemische vezel die buigzaam is en, zoals de naam al zegt, elastisch. Kleding van dit materiaal wekt geen statische elektriciteit op, pluist niet en hoeft vaak niet te worden gestreken. Door de eigenschappen van elastaan, zoals scheurvastheid en rekbaarheid, is het niet meer weg te denken uit de sportkleding.
Katoen In tegenstelling tot synthetische vezels is katoen zeer absorberend en niet waterafstotend. Het is huidvriendelijk, duurzaam en slijtvast. Katoen houdt je warm en is vriendelijk voor de huid. De binnenkant van uw skibroek kan dus niet voor niets van katoen zijn.
Gore-Tex Gore-Tex is een specifiek membraan dat winddicht en waterdicht is, maar tegelijkertijd waterdamp doorlaat en dus ademend is. Gore-Tex is geen must voor je skibroek, maar zou alleen maar een voordeel zijn. Het materiaal is perfect door zijn eigenschappen, vooral het ademend vermogen.
Sympatex Sympatex is net als Gore-Tex waterdicht maar ook waterdampdoorlatend. Sympatex is ook geen must, maar kan zeer aangename effecten hebben tijdens het sporten.

Afhankelijk van welke factoren voor jou belangrijker zijn en voor welke activiteiten je je skibroek vooral gebruikt, is een ander materiaal beter geschikt voor je. Voor skiën of snowboarden kun je het beste een heel stevige broek gebruiken. Voor sleeën of wandelen in de sneeuw is een softshell broek voldoende.

Bekleding

Veel sneeuwbroeken bevatten al een isolerende laag in de vorm van een voering. Vooral bij lage temperaturen beschermt dit je tegen de kou. Fleece of Primaloft functioneren optimaal als isolerende laag en worden vooral gebruikt in modellen van hoge kwaliteit. Lager geprijsde modellen gebruiken vaak polyester of een andere synthetische stof.

Waterkolom

De waterkolom geeft aan hoe waterdicht je skibroek is en wordt gegeven in de eenheid mm waterkolom. In Duitsland worden skibroeken als waterdicht beschouwd als ze een waterkolom van minstens 1.500 mm hebben. Om de waterkolom te meten wordt het te testen weefsel aan een constante druk blootgesteld. Daartoe wordt de stof gespannen onder een meetbuis, die langzaam met water gevuld wordt.

Zodra er drie druppels water onder de stof verschijnen, is de bovengrens bereikt. Op basis van de hoeveelheid water in de meetbuis wordt nu de waterkolom gegeven in mm. Afhankelijk van wat je in de regen doet en van de druk waaraan je skibroek blootgesteld wordt, verandert ook de waterdichtheid van je broek. In gehurkte houding wordt je sneeuwbroek blootgesteld aan een waterkolom van ongeveer 4.800 mm.

We raden je aan niet onder een waterkolom van 5.000 mm te gaan. Bij skiën of snowboarden moet je beslist een waterkolom van 10.000 mm hebben.

Winddicht

Een winddichte skibroek beschermt je tegen snel afkoelen door de wind. Afhankelijk van hoe hoog de windsnelheid is, verandert je waarneming van de buitentemperatuur. Als er geen wind staat, voelt 0 °C aan als 0 °C. Als de windsnelheid bijvoorbeeld 37 km/u is, voelt de 0 °C aan als -15 °C. Het resultaat is: Hoe hoger de windsnelheid, hoe kouder de buitentemperatuur aanvoelt.

Ademend vermogen

Ademend vermogen heeft betrekking op hoe snel je zweet wordt afgevoerd. Een ademende skibroek is bijzonder belangrijk, zodat je niet door je skibroek zweet en zo van binnenuit afkoelt.

Het ademend vermogen van een skibroek beschrijft hoeveel waterdamp er doorgelaten wordt. Als je skibroek een ademend vermogen heeft van 5.000 g/m²/24h, dan kan er binnen 24 uur 5.000 g waterdamp door een vierkante meter stof ontsnappen.

Voor langere perioden van fysieke activiteit raden we een ademend vermogen van minstens 3.000 g/m²/24u aan. Een ademend vermogen van 10.000 g/m²/24u of meer wordt als een zeer goed product beschouwd. Ook ventilatieopeningen aan de zijkanten kunnen het klimaatcomfort verbeteren.

Sneeuwrok

In principe bestaat een sneeuwrok uit een dunne en soepele stof. Een sneeuwrok helpt om je voeten en benen te beschermen tegen kou, sneeuw en nattigheid. Een sneeuwrok is bijzonder belangrijk bij een val, want hij voorkomt dat er sneeuw onder je broek komt. Als je je skibroek gebruikt om te skiën of snowboarden, moet je ervoor zorgen dat je de sneeuwvanger gemakkelijk over je laarzen kunt trekken.

Wetenswaardigheden over skibroeken

Wat kun je het beste onder een skibroek dragen?

Het juiste ondergoed hangt af van de soort skibroek die je draagt. De onderste laag moet beslist van sneldrogend materiaal gemaakt zijn. De beste keuze voor de onderste basislaag is functioneel of thermisch ondergoed, dat zweet van het lichaam afvoert. De laag erboven heet de transportlaag en is vooral belangrijk als je skibroek ongevoerd is. Bij een ongevoerde skibroek heb je, afhankelijk van de temperatuur, een extra warmtelaag nodig van fleece of wol, bijvoorbeeld.

Hoe was ik een skibroek?

Kijk allereerst op het etiket van je skibroek en zorg ervoor dat je de instructies volgt. In principe moet je je skibroek alleen zo vaak wassen als absoluut noodzakelijk is. Standaard wasmiddelen zijn niet geschikt voor het wassen van functionele kleding. Je moet daarom een speciaal wasmiddel voor functionele kleding kopen en het gebruik van wasverzachter vermijden.

Kan ik mijn skibroek zelf waterdicht maken?

Ja, je kunt je sneeuwbroek impregneren met een impregneerspray of met een speciaal wasmiddel. Je kunt de impregneerspray het beste gebruiken nadat je de skibroek gewassen hebt, terwijl hij nog licht vochtig is.

Breng gewoon een dun laagje van de spray aan en laat het goed drogen. Er zijn impregneermiddelen die je naast het wasmiddel kunt gebruiken of in een aparte wascyclus. Zorg ervoor dat je een zacht wasprogramma gebruikt.

Beeldbron: 123rf.com / 70617047

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies