Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

65Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

131Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote skischoenentest 2022. Hier stellen we alle skischoenen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste skischoenen voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je skischoenen wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Om je perfecte skischoen te vinden, is het belangrijk te bepalen waar je in de winter de meeste tijd doorbrengt. Elke soort skischoen biedt je verschillende aspecten die het skiën gemakkelijker moeten maken en je plezier moeten verhogen.
 • Als je eenmaal weet welk type skischoen je nodig hebt, is het tijd om de juiste maat te kiezen. In principe is het belangrijk te weten dat je voeten in de loop van de dag iets groter kunnen worden. Om het perfecte evenwicht te vinden, pas je je laarzen zo mogelijk ’s morgens.
 • Als je bij de jaarlijkse controle van je uitrusting gebreken opmerkt, is het raadzaam in een nieuwe skischoen te investeren. In de regel is het raadzaam om skischoenen na zes of zeven jaar te vervangen.

Skischoenen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je skischoenen koopt

Wat is belangrijk in een skischoen?

Het belangrijkste aan je skischoen is de perfecte pasvorm. Met de juiste pasvorm wordt de kracht optimaal op de ski overgebracht. Hoe beter de pasvorm, hoe beter de prestaties. Een te brede skischoen en een onstabiele houding verslechteren de ski-eigenschappen en verhogen het risico op vallen.

De laarzen strakker vastgespen als ze te wijd zijn is een fatale misvatting. Als je de gespen van de skischoen te stevig sluit, knelt je voet, met koude en pijnlijke voeten tot gevolg. (Beeldbron: unsplash.com / mauro paillex)

Toch is dit oude wijvenpraatje wijdverbreid, waarbij deskundigen schatten dat ongeveer 90% van de skiërs te grote schoenen draagt. Dus als je op de een of andere manier de gelegenheid hebt om je laarzen te testen, moet je die zeker aangrijpen.

Natuurlijk moet ook de rest van je skiuitrusting bij de tijd zijn en goed passen. Een skihelm, skibril, skibroek en skihandschoenen zijn onmisbaar voor een wintersportreis.

Waar moet je op letten als je skischoenen koopt?

Het kiezen van de juiste laars begint met het juiste type laars, zoals hierboven beschreven. Als je weet wat voor soort laars je bent, of wat voor soort laars je nodig hebt, dan moet je de juiste maat kiezen. In principe is het belangrijk te weten dat voeten in de loop van de dag tot een halve maat groter groeien.

Om het perfecte evenwicht te vinden, pas je schoenen ’s morgens of tijdens de lunch. Je kunt je skischoenen het beste passen met dezelfde sokken die je voor het dagelijkse skiën gebruikt. Je moet ze echter niet passen met de dikste expeditiesokken – dunne sokken zijn over het algemeen aan te bevelen, want de laarzen zullen ook iets wijder worden.

Als je eenmaal in de laarzen zit, moeten de gespen geleidelijk van onder naar boven gesloten worden. Hierbij is het belangrijk dat er geen drukpunten ontstaan, maar dat de voet toch maximale steun heeft. Vooral de hiel en de middenvoet moeten absoluut strak staan. Als de hiel naar boven glijdt of het houvast aan de zijkanten niet stevig is, spreekt dit duidelijk tegen de schoen.

De beste manier om de juiste pasvorm te testen is door je knieën een beetje te buigen en een paar keer in alle richtingen te leunen. Het is ook zinvol om met je favoriet maximaal 20 minuten in de winkel rond te lopen. Plan dus beter ruim de tijd voor de aankoop! Je moet in gedachten houden dat je langzaam went aan ongeschikte ski’s – pijnlijke voeten door ongeschikte schoenen zijn daarentegen niet zo gemakkelijk te negeren.

Wist je dat de “groenste” skifabriek in Altenmarkt / Oostenrijk staat? De productie van ski’s verbruikt enorm veel energie, maar toch proberen de meeste merken hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zo investeerde Atomic ongeveer 1,3 miljoen euro in Altenmarkt voor dit doel en voerde ook een holistisch concept in voor warmteterugwinning uit kamerlucht en proceswarmte. Er is ook een recyclageproces waarbij industrieel afval wordt omgezet in meststof.

Hoeveel kosten skischoenen?

Dit hangt natuurlijk helemaal af van het type skischoen dat je kiest. Afhankelijk van hoe “professioneel” je laars is, zal hij iets duurder zijn. Je kunt echter topmodellen krijgen voor minder dan 300 euro, vooral aan het eind van het seizoen of in de winteruitverkoop. Laag geprijsde maar hoogwaardige skischoenen beginnen rond de 100 euro en lopen op tot ongeveer 150 euro.

Je kunt voor deze prijs geen high-tech laars verwachten, maar het is altijd genoeg voor de occasionele skiër. Als je vaker op de piste zult zijn, is het een goed idee om iets meer uit te geven. Maar maak je geen zorgen, je kunt ook relatief goedkoop carvingskischoenen krijgen vanaf iets minder dan 200 euro. De hierboven genoemde skischoenen voor dames met iets meer comfort dan een typische carvingschoen vallen ook in dit prijssegment.

Deze twee varianten kosten meestal niet veel meer dan ongeveer 300 euro. Vanaf de raceklasse wordt het natuurlijk wat duurder, maar de laarzen zijn meestal elke euro waard. Goede race skischoenen kosten tussen 450 en 550 euro. Dat betekent dat je ze alleen moet kopen als je ze echt nodig hebt. De (stijlvollere) freerideof freestyle laarzen, daarentegen, zijn minder duur. Een goede en vooral “mooie” skischoen kost je ongeveer 300 tot 350 euro.

De juiste laars vinden is de eerste stap naar een onvergetelijke skibelevenis. Bij het kopen moet je beslist voldoende tijd nemen en rekening houden met een paar belangrijke dingen om pijnlijke voeten te voorkomen. (Beeldbron: unsplash.com / Robson Hatsukami Morgan)

Als je niet alleen bergaf skiet, maar ook graag een berg of twee beklimt, dan heb je een toerskischoen nodig. Er zijn modellen in bijna elke prijsklasse, van rond de 300 euro tot bijna 600 euro.

Type skischoen prijs
Comfort skischoen vanaf €100
Carving skischoen vanaf ongeveer €200
Dames skischoen tot €300
Racing skischoen vanaf €450
Freeride en freestyle skischoen tot ongeveer €350
Touring skischoen €300 tot €600

In dit geval hebben de prijzen betrekking op de prijzen van de fabrikant voor nieuwe modellen vóór het begin van het seizoen. Als je een goed moment vindt, kun je veel geld besparen. Tegen het eind van het seizoen is de keuze meestal niet meer de grootste, maar je kunt er wel tot 50% besparen. Het overwegen waard, is het niet?

Hoe groot moet mijn skischoen zijn en wat vind ik ervan?

Als je eindelijk je type skischoen gevonden hebt, is het de beurt aan de vraag van de maat. Verschillende merken bieden meestal verschillende snitten aan. Het is daarom aan te raden het volgende grotere en het volgende kleinere model te passen. Wat skischoenen betreft, is het beter iets kleiner te zijn dan iets te groot. In een typische ski positie mogen je tenen de voorkant van de laars niet raken en moet je je kunnen bewegen.

Als je opstaat en je hiel iets naar voren richt, moeten je tenen de schoen licht raken. Als ze dat niet doen bij het staan, is dat een teken dat de schoen te groot is. Een geschikte skischoen is gemakkelijk te sluiten. Er mag geen buitensporige kracht nodig zijn om een stabiele greep te krijgen – dit zou ook een aanwijzing zijn dat de skischoenen te groot zijn. Een permanent “drukgevoel” is echter ook niet wenselijk.

Maar niet alleen de grootte speelt een rol, ook de mate van hardheid moet in aanmerking genomen worden. Om je skischoenen nog beter te laten passen en je zo nog meer draagcomfort en perfecte steun te bieden, kunnen ze individueel aangepast worden. Dit moet echter alleen door een vakman of in een speciaalzaak gedaan worden.

Daar kun je ook je laars afstemmen op verschillende “probleemzones”. Dus als je een verkeerde stand hebt, brede kuiten, smalle voeten of overhangen, is het aan te bevelen naar een expert te gaan om je laars zo comfortabel mogelijk te maken.

Wat is de beste manier om skischoenen op te bergen?

Elke skischoen is na het skiën vochtig aan de binnenkant. Omdat dit vocht de volgende dag niet alleen onaangenaam is, maar ook de ideale voedingsbodem voor ziektekiemen vormt, moeten de laarzen beslist gedroogd worden.

Verwijder daartoe de binnenlaars en laat hem op een warme plaats aan de lucht drogen. Helaas geeft het inbrengen van de binnenlaars meestal nogal wat problemen. Gelukkig bieden speciale skischoenverwarmers een echt alternatief.

Je moet de laarzen drogen voor je ze opbergt, anders overleven ze misschien niet al te veel seizoenen. Pas als ze goed gedroogd zijn, kunnen ze op een welverdiende zomervakantie gaan.

Een goed getemperde plaats is hiervoor het beste. Als het ergens te koud is, is vochtigheid ook niet ver weg, en vochtigheid is onze vijand. Voor het opbergen is het raadzaam de gespen goed te sluiten om te voorkomen dat de schoen krom trekt.

Rimpels in de voering moeten ook vermeden worden om te zorgen dat de schoenen ook in de winter nog passen. Voor het begin van het volgende seizoen is het raadzaam eerst de hele uitrusting zorgvuldig te controleren, ook de schoenen. Na een geslaagde controle staat niets een nieuw seizoen in de weg.

Worden skischoenen oud of wanneer moet mijn laars met pensioen?

Er zijn goede argumenten waarom skiërs vóór de eerste afdaling zouden moeten nadenken over de vraag of hun oude skischoenen echt het laatste woord hebben. Als je bijvoorbeeld bij de jaarlijkse inspectie van je uitrusting gebreken opmerkt, is het raadzaam om in een nieuwe skischoen te investeren – ter wille van je botten. In de regel moeten skischoenen na zes of zeven jaar of na maximaal 100 tot 150 skidagen vervangen worden – wat het eerst komt.

Skiërs moeten hun model ten laatste na acht jaar vervangen door een nieuw paar. Voor elk seizoen is het raadzaam alle uitrusting, ook de skischoenen, op slijtage te controleren. (Beeldbron: unsplash.com / Nicolai Berntsen)

De zool vervult een van de belangrijkste taken van de skischoen: de conditie ervan is van cruciaal belang voor de werking van de binding. Als de zool onder de skischoen versleten is, kan geen optimale krachtoverbrenging tussen de laars en de binding meer plaatsvinden. Niet in de laatste plaats om deze reden moeten skiërs het oude model uiterlijk na acht jaar door een nieuw vervangen.

Met de jaren worden de weekmakers in het plastic ook hard, de skischoen wordt broos en kan in extreme gevallen breken. Bovendien worden er bijna elk jaar nieuwe materialen ontwikkeld. Als je altijd bij de tijd wilt zijn, is het raadzaam om elke 3 – 4 jaar een deskundige te bezoeken. Als je slechts een toevallige skiër bent, is het natuurlijk voldoende om pas na 6 – 7 jaar een nieuwe laars te overwegen.

Besluit: Welke soorten skischoenen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe zijn er verschillende soorten skischoenen die je moet onderscheiden:

 • Comfort skischoenen
 • Carving skischoenen
 • Dames skischoenen
 • Racing skischoenen
 • Freeride of freestyle skischoenen
 • Touring skischoenen

Elk van deze skischoenen biedt verschillende aspecten die het skiën voor jou gemakkelijker moeten maken en je plezier moeten vergroten. Om je perfecte skischoen te vinden, is het belangrijk te bepalen waar je de meeste tijd in de winter zult doorbrengen.

Afhankelijk van wat je belangrijk vindt in een geslaagde skidag, moet je ook je skischoen kiezen. In het volgende willen we je helpen deze beslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken. Om dat te doen, stellen we je eerst voor aan alle hierboven genoemde soorten en geven je een overzicht van hun voor- en nadelen.

Marius QuastWintersport-Experte
“De skischoenen zijn de belangrijkste verbinding tussen mens en sneeuw. Bij het skiën wordt de druk op de juiste of verkeerde plaatsen overgebracht – drukplekken zijn niet ongewoon! Daarom een absolute tip: Kies je skischoenen heel bewust uit en laat je voldoende informeren!

Wanneer moet ik een comfort skischoen kiezen en wat zijn de voordelen?

Een groot deel van de skiërs bevindt zich in de comfortklasse. Ben je een plezierige skiër en heeft snelheid niet je hoogste prioriteit, dan is een comfort skischoen precies het juiste voor jou. De comfort skischoen biedt veel bewegingsvrijheid – dus het belangrijkste is duidelijk je welzijn. Na de laatste bocht moeten je voeten geen pijn meer doen en klaar zijn voor de avond.

Ze zijn vooral zacht en warm, maar de krachtoverbrenging naar de ski neemt bij deze skischoenen een achterstand in. Een racer zul je met deze modellen niet worden, maar de een of andere stevige rit moet altijd mogelijk zijn. Dit maakt ze ideaal voor beginners die willen skiën maar nog niet veel geld willen uitgeven. Maar natuurlijk kunnen ook gevorderde skiërs voor deze categorie kiezen zonder een slecht geweten te hebben.

Voordelen
 • Betaalbaar
 • Comfortabel
 • Zacht
Nadelen
 • Prestaties
 • Geen fijnafstelling

Wanneer is een carve skischoen geschikt voor mij?

Rijd je meestal sportief over de pistes, soms vele uren per dag? Een laars moet je perfect ondersteunen, maar ook op lange termijn comfort bieden. Carvingskischoenen zijn een perfect compromis tussen comfort en prestaties. De binnenlaars is comfortabel, maar de schaal is iets harder dan het comfort model.

De flex ( = stijfheid van de laars) neigt ertoe iets hoger te zijn. De stijvere kuip brengt ski commando’s gevoelig en snel over op de ski. Dit betekent dat ook een sportievere stijl van skiën zonder problemen mogelijk is.

Voordelen
 • Duurzaam
 • Redelijke prijs
 • Goede krachtoverbrenging
Nadelen
 • Een beetje oncomfortabel

Vrouwenskischoen – Waarom niet gewoon een mannenskischoen gebruiken?

Vrouwenvoeten zijn anders – vrouwenlaarzen dus ook. Deze laarzen zijn beter aangepast aan de anatomie van vrouwenvoeten. Een iets smallere leest wordt vaak gecombineerd met een zachtere flex, en ze zijn ook iets smaller bij de hielen om de steun te verbeteren.

De schacht is korter door de lagere kuitvoet om drukpunten te vermijden. Bovendien zijn damesschoenen vaak bijzonder goed gewatteerd en geïsoleerd, om dames geen pijnlijke en koude voeten te bezorgen. Intussen is van bijna elk herenmodel ook een damesversie verkrijgbaar.

Voordelen
 • Perfect aangepast aan vrouwenvoeten
 • Goede vulling
 • Warm
Nadelen
 • Niet de beste prestatiewaarden
 • Alleen verkrijgbaar voor vrouwen

Wanneer moet ik een race skischoen kopen?

Perfecte carve actie, topsnelheid op de hellingen en misschien zelfs een paar racebochten zijn je dagelijkse routine? Dan heb je een dichtgesneden, harde racelaars nodig. Om een zo goed mogelijke krachtoverbrenging te verzekeren, moet de rijlaars perfect passen.

De krappe snit betekent vaak inleveren op comfort, maar het rijgedrag is geweldig. Hij kan de kleinste veranderingen in houding direct op de ski overbrengen en zo de skistijl nog meer verbeteren. De bijbehorende ski zwaait als vanzelf, dankzij een passende raceschoen. Niet bepaald puur comfort, maar alleen een racer geeft je commando’s onmiddellijk en 100% door aan de ski.

Voordelen
 • Perfecte krachtoverbrenging
 • Fijn af te stellen
 • Duurzaam
 • Zeer goede pasvorm
Nadelen
 • Duur
 • Relatief oncomfortabel

Waarom zou je een freeride of freestyle skischoen gebruiken?

Normale pistes zijn gewoon te saai voor je en je bent eerder te vinden in de backcountry of op de kicker, dan zijn deze twee soorten natuurlijk een must. Bij deze laarzen is de flex betrekkelijk laag. De beweeglijkheid en een gedempt omhulsel staan hier weer op de voorgrond. Freestyle schoenen worden meestal blootgesteld aan heftige draaibewegingen en sprongen. Daarom moeten ze daar goed mee omgaan en je zo min mogelijk beperken.

Dit wordt bereikt met een nog lagere buigwaarde dan bij freeride skischoenen. Bovendien staat het ontwerp van een freestyle laars op de voorgrond. Freeride laarzen zijn veerkrachtig in het terrein en gemaakt voor een grote verscheidenheid aan sneeuwcondities. Maar ze blijven ook tot op zekere hoogte sportief om snelle, uitdagende afdalingen te garanderen. De binnenbekleding moet harde stoten en schokken opvangen en je botten zo goed mogelijk beschermen.

Voordelen
 • Koel ontwerp
 • Perfect aangepast aan de omstandigheden
 • Veerkrachtig
Nadelen
 • Duurder
 • Niet de beste prestaties bij afdalingen

Wat is er speciaal aan een toerskischoen en wanneer moet ik er een kopen?

Ben je niet een van die skiërs die graag 50 euro en meer uitgeven aan een dagkaart en daarom liever spierkracht gebruiken voor de beklimming? Dan heb je een goede toerskischoen nodig. Het comfort van de beklimming speelt hier een beslissende rol. Het is de bedoeling de paslengte zo weinig mogelijk te beperken om energie te besparen.

Touring skischoenen zijn lichter en maken het lopen gemakkelijker. Hun zolen zijn meestal met rubber bekleed om grip te bieden op ijzige en steile hellingen. Toch mag er niet beknibbeld worden op afdalingsprestaties – de laarzen moeten optimale grip bieden, zodat de skiër veilig naar beneden kan skiën in elke soort sneeuw. Touring boots zijn een compromis – en dus zelden een alternatief voor gewone liftgebruikers.

Voordelen
 • Uitermate geschikt voor beklimmingen
 • Comfortabel
 • Lichtgewicht
Nadelen
 • Niet ideaal voor hellingen

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om skischoenen te vergelijken en te beoordelen

In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om skischoenen te vergelijken. Dit moet het je gemakkelijker maken je skischoen te beslissen en te kiezen. In principe zijn dat:

 • Het prestatieniveau
 • Dames- of herenlaars
 • Het gewicht
 • De flex index
 • Het aantal gespen
 • En extra voordelen

In de volgende paragrafen kom je te weten wat de afzonderlijke kenmerken zijn en hoe je er bij je beslissing rekening mee moet houden.

Prestatieniveau

Er zijn veel verschillende mensen op de pistes, van beginners tot (bijna) profs. Daarom wordt er onderscheid gemaakt tussen blauwe (gemakkelijke), rode (middelzware) en zwarte (moeilijke) pistes. Om je skidag zo aangenaam mogelijk te maken, is het dus belangrijk dat je beweegt binnen je persoonlijke vaardigheidsniveau. Natuurlijk is het ook nuttig om de skischoen te kiezen die bij je aanleg past. Beginnerslaarzen zijn meestal de goedkoopste modellen, maar je moet er geen technische mijlpalen van verwachten.

Als je nog niet al te veel dagen op de piste hebt doorgebracht, is een beginnersmodel misschien precies goed voor je. Zulke laarzen worden meestal gekenmerkt door een lage flexwaarde en geven je voldoende bewegingsvrijheid. Bovendien zijn beginnerslaarzen vaak erg comfortabel om het je zo comfortabel mogelijk te maken. Als je al een paar kilometers op de piste in je botten hebt, dan is het aan te raden om op zijn minst over te schakelen op een gevorderd model.

Beginners zouden ook met dit model uit de voeten moeten kunnen, maar een gevorderde skiër kan natuurlijk beter gebruik maken van de mogelijkheden. Deze modellen zijn als het ware een tussenstap. Het zijn geen professionele modellen die onmiddellijk elke beweging overbrengen op de ski, maar ze zijn even goed om snel de piste af te glijden.

Je moet alleen een professionele laars kopen als je die echt nodig hebt. Ze zijn technisch perfect voor carven en racen, maar ze hebben natuurlijk wel een prijs. Een professioneel model kan je al gauw meer dan € 500 kosten. Ook hebben professionele modellen meestal niet al te veel comfort, omdat ze zich helemaal op de prestaties richten. Je moet dus goed nadenken over welk model je wilt kopen.

Vrouwen- of mannenlaars?

Zoals al gezegd bij de verschillende soorten skischoenen, is het aan te bevelen een speciale dames skischoen te kiezen. Dames skischoenen passen beter aan de voeten van vrouwen en zijn zo ontworpen dat ze geen pijnlijke of koude voeten geven. Natuurlijk kunnen vrouwen ook heren skischoenen dragen, maar het is nog belangrijker om ze in de winkel te passen.

In principe is de mannensnit anders dan de vrouwensnit.

Een smalle leestvorm wordt bij damesschoenen vaak gecombineerd met een zachte flex, en damesmodellen zijn ook iets smaller bij de hiel om de grip te verbeteren. Het bovendeel is korter om drukpunten vanwege de lage kuit te vermijden. Je vindt damesmodellen in elke prijsklasse en van elk prestatieniveau, zodat vrouwen zeker kunnen zijn van de best mogelijke prestaties.

Gewicht

Het gewicht van een skischoen is net zo belangrijk voor een geslaagde dag op de piste als alle andere criteria. Je draagt ze immers meerdere uren met je mee. Hoe meer gewicht een laars heeft, hoe inspannender het zal zijn om er een hele dag mee door te brengen.

Als je alleen op de piste carveert en maar een paar meter loopt, kun je met een wat zwaardere laars toe. Als je echter lange tijd te voet bent, is een lichter model aan te bevelen. Vooral toerrijders moeten oppassen dat ze een laars kiezen die niet te veel weegt.

Tegenwoordig zijn de meeste modellen op gewicht geoptimaliseerd en overschrijden ze bijna nooit meer dan 4 kilo per schoen.

Het is dus een criterium dat belangrijk kan zijn, maar gewoonlijk alleen van belang is voor professionals of toerrijders.

Flex index

Net als bij je ski’s zelf, wordt de stijfheid van de skischoen aangegeven door de flexwaarde. Dit beschrijft hoe moeilijk het voor je zal zijn om de skischoen naar voren te buigen. Of liever, hoeveel weerstand je skischoen je biedt. Hoe hoger dit getal, hoe meer kracht je nodig zult hebben om het te buigen.

Jammer genoeg gebruiken fabrikanten geen uniforme buigindex. Het kan gebeuren dat de ene fabrikant een flex getal geeft van 50 tot 130, terwijl een andere een flex geeft van 1 tot 10. Vooral bij freestyle, freeride en touring skischoenen kun je te maken krijgen met waarden tussen 1 en 10. Het getal zegt iets over de stijfheid van je laars. Hoe hoger hij staat, hoe onbeweeglijker de schacht van de skischoen is. Dit betekent dat je meer steun in de laars hebt, maar dat je bewegingsvrijheid en beweeglijkheid beperkt worden. De flex moet echter ook voldoende weerstand bieden om een soepele krachtoverbrenging mogelijk te maken en de ski optimaal te kunnen sturen. Een beperking in het enkelgewricht moet ook voorkomen worden. In dit geval biedt professioneel advies je een zekere mate van zekerheid bij het kiezen van de juiste waarde. Bij het kiezen van de juiste flexwaarde voor jou zijn de volgende zaken van belang:

 • je rijvaardigheid,
 • je rijgedrag, je rijsnelheid
 • je lengte en lichaamsgewicht

Tabel voor het kiezen van je flex waarde

Flexwaarde tot 80 (of 4) 85-100 (of 6) 105-125 (of 8) 130+ (of 10)
Vaardigheid beginner tot gemiddeld beginner tot gevorderd gemiddeld tot professioneel gevorderd tot professioneel
Hardheidsgevoel zacht middelmatig stijf zeer stijf
Snelheid comfortabel middelmatig hoog zeer hoog
Maat klein middelmatig groot groot
Gewicht licht middelmatig zwaar zwaar

Deze tabel toont je welke flex aanbevolen is voor welke eigenschappen. Lengte en gewicht spelen ook een belangrijke rol, want hoe langer je bent, hoe langer je hefboomwerking.

Met langere hefbomen en meer gewicht buig je je skischoenen gemakkelijker. Daarom moet je voor een stijvere flex gaan. Voor vrouwen is het ook raadzaam de buigwaarde min 20 te berekenen om de ideale stijfheid voor hen te vinden.

Aantal gespen

De gespen worden gebruikt om je skischoen stevig vast te maken. Samen met de binnenlaars moet de kuip perfect om je voet passen. Vier gespen per laars zijn het meest gebruikelijk, maar sommige modellen hebben er maar twee of drie nodig. De verdeling van de gespen over de buitenkant maakt het mogelijk de laars aan te trekken en zo te sluiten.

Belangrijk hierbij is de mogelijke afstelling van het gespsysteem, wat enerzijds gebeurt door de lengte van de gesp te verstellen. Hoe fijner de gespen gevarieerd kunnen worden, hoe preciezer je de laars kunt sluiten en je comfortzone kunt instellen. Zorg er in elk geval voor dat je er comfortabel in kunt stappen en dat de trek gelijkmatig over de kuip verdeeld is.

Ook het materiaal van de gespen speelt een belangrijke rol, want ze zijn bevestigd aan de meest blootgestelde delen van de skischoenen. Daarom gebruiken de fabrikanten meestal stevig aluminium of resistente kunststof om de nodige duurzaamheid te garanderen.

Extra voordelen

Natuurlijk proberen fabrikanten hun skischoenen altijd zo comfortabel mogelijk voor je te maken, en dat geldt ook voor andere kenmerken van de afzonderlijke laarzen. “Alleen” een goede prijs, laag gewicht en goede isolatie is meestal niet meer genoeg. De meest voorkomende extra eigenschap is of de laars uitneembare teen- of hielkussentjes heeft. Deze hebben het voordeel dat je de pasvorm naderhand gemakkelijk kunt veranderen.

Door deze kussentjes te verwijderen kun je ze ook wassen en stinkvoeten voorkomen. Schoenen die aan veel schokken worden blootgesteld, vertrouwen vaak op een schokdempend systeem om je botten te beschermen. Zulke inzetstukken zijn vooral belangrijk voor schoenen die in off-road terrein gebruikt worden, b.v. freeride en toerskischoenen, maar ze zijn ook een voordeel voor freestyle skischoenen. Enkele andere voordelen hebben ook te maken met de binnenkant van de laars; sommige laarzen steunen op een thermovormbare binnenlaars.

Zo kun je de binnenlaars betrekkelijk gemakkelijk aan je voet aanpassen. Er zijn ook binnenschoenen die bijzonder comfortabel zijn, b.v. zonder opvallende binnennaden. Voor vrouwen is er een heel bijzondere extra eigenschap die bijna geen enkele herenschoen zal hebben – polar fleece. Dit materiaal, of andere gelijksoortige materialen, isoleert nog beter en zorgt voor warme voeten, zelfs bij de ijzigste temperaturen. Maar pas op – in de lente is het meestal al warm, een erg warme skischoen kan dan leiden tot ongewenste zweetvoeten.

Wetenswaardigheden over skischoenen

Hoe lang worden skischoenen al gebruikt en hoe zagen ze er vroeger uit?

Oorspronkelijk waren skischoenen zware, stijve bergschoenen van leer. Of je nu in de bergen wandelt, naar de kerk gaat of in de winter naar beneden skiet – de bergschoen was er altijd. De overgrootvader van de huidige skischoen was dus niet meer dan een schoen die verschillende functies had. Vastgebonden aan de ski begeleidde het zijn drager door het witte landschap. Tussen de twee wereldoorlogen raakte de bergschoen langzaam bevriend met de ski.

Hij kreeg groeven op de achterzool, waarmee hij aan de ski bevestigd werd. Metalen opzetstukken werden aan de voorste zool gespijkerd om meer grip in de binding te krijgen. De hiel kon nog steeds vrij opgetild worden en zat dus zonder veiligheidsbinding vast aan de ski. In 1950 betrad Toni Sailer met perfecte fixatie de nieuwe generatie skischoenen. Nu was de skischoen stevig met de ski verbonden door de lange riembinding – ook bij de hiel.

De leren laarzen werden hoger en harder om meer stabiliteit in het gebied van de enkels te geven. Pas toen de nu bekende veiligheidsbinding de oude kabelbinding verving, werd de skischoen ontwikkeld die we nu kennen. Na een periode van specialisatie in de jaren ’80/’90 groeien skischoenen en bergschoenen weer steeds meer naar elkaar toe. De belangrijkste reden hiervoor zijn de vele nieuwe of opnieuw opkomende wintersporten die een relatief soepele laars vereisen.

Kan ik mijn skischoenen altijd en overal dragen?

Als je je laarzen zo mooi vindt dat je ze niet meer uit wilt doen, zijn we daar blij mee. Het enige probleem is dat je ze niet overal kunt dragen. Waar – vraag je? In het feestelijke skioord Ischgl. Ischgl is een klein stadje in Tirol dat de laatste jaren is uitgegroeid tot HET lifestyle skioord van Oostenrijk, zo niet van heel Europa. Jarenlang leefden skiërs en de toeristische dienst in harmonie, maar sinds het winterseizoen 16/17 is alles veranderd.

Sinds 6 november 2016 is het niet meer toegestaan om skischoenen op straat te dragen van 20 uur ’s avonds tot 6 uur ’s morgens. De vereniging voor toerisme wil met dit verbod het geluidsniveau onder controle krijgen. Bovendien heeft het zich ten doel gesteld ieders veiligheid te verbeteren. Sommige mensen zien ski-uitrusting als een bron van gevaar, vooral skischoenen.

Met hen is er een verhoogd risico op uitglijden in het smalle centrum van het dorp. Maar ook ski’s en snowboards zijn het doelwit van de gemeente geworden. Na 20.00 uur mogen ski’s of snowboards niet meer vrij door het dorp gedragen worden. Maar wat gebeurt er als je in een café vastloopt en de skischoen-limiet van 8 uur ’s avonds overschreden wordt? In dat geval raadt de toerismevereniging aan een taxi te bellen.

Als je toch op straat betrapt wordt, dreigt de gemeente je met een boete tot 2.000 euro! Maar je kunt er zeker van zijn dat je, met uitzondering van Ischgl, in elk skioord je favorieten mag dragen wanneer je maar wilt.

Zijn er alternatieven voor gewone skischoenen?

Ja, intussen is er een ontwikkeling geweest naar zachte laarzen – zoals we die kennen van het snowboarden. Dit concept sloeg echter niet aan. Nu is een fabrikant er echter in geslaagd het beste van beide te combineren. Freemotion verkoopt al enkele jaren de zogenaamde #Feelgoodskiboot.

Het is een symbiose van een zachte laars en de “gewone” hardschalige laars. Volgens Freemotion is het de enige laars die je enkel vrij laat, zodat je vanaf de knie kunt skiën. Bovendien is hij veel lichter dan een gewone skischoen. Dit wordt bereikt door bijvoorbeeld zware gespen weg te werken. Omdat je niet langer zoveel gewicht met je mee hoeft te dragen, bespaar je tot 40% van je energie.

Dit maakt een paar extra afdalingen mogelijk en, aan het eind van de dag, een dansje bij de après-ski. Je kunt zo’n skischoen kopen in geselecteerde sportwinkels, waaronder Northland, of direct in de Freemotion online winkel. Hij wordt daar aangeboden voor 499 euro.

Mondopoint – Wat is dat?

Mondopoint of MP is een gestandaardiseerd maatsysteem voor laarzen dat verwijst naar de voetlengte in millimeters. Het helpt je je skischoenmaat te kiezen. Om je eigen Mondopoint maat te weten te komen, kun je het beste het volgende schema volgen:

 1. Zet je voet op een stuk papier met je gewone skisokken.
 2. Ga met een verticaal gehouden potlood rond je voet.
 3. Meet nu de lengte tussen teen en hiel.
 4. Voeg tenslotte ongeveer vijf millimeter toe en/of rond af naar boven tot de dichtstbijzijnde maangrootte.

Maar wees voorzichtig: Hoewel Mondopoint een gestandaardiseerd systeem is, brengen fabrikanten deze nummers individueel over op hun eigen leesten. Dit betekent dat niet elke maat hetzelfde is, ook al heeft hij hetzelfde Mondopoint.

De volgende tabel geeft je een ruwe theoretische basis voor het kiezen van je bootmaat. We raden je echter aan je toekomstige skischoen persoonlijk en lang genoeg in een winkel te passen om zeker te zijn van de best mogelijke pasvorm.

Omzettingstabel (van “normale” schoenmaat naar Mondopoint)

Schoenmaat EU Schoenmaat UK Mondopoint
35,5 3 22,5
36 3,5 23
37 4 23,5
37,5 4,5 24
38 5 24,5
39 5,5 25
39,5 6 25,5
40 6,5
41 7 26
41,5 7,5 26,5
42 8 27
42,5 8,5 27,5
43 9 28
44 9,5 28,5
44,5 10
45 10,5 29
46 11 29,5
46,5 11,5 30
47 12 30,5
48 12,5 31

Foto bron: pixabay.com / Simon Steinberger

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies