Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

32Onderzochte producten

27Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Als je geen oog dicht kunt doen, heb je snel hulp nodig. Bijvoorbeeld, met een slaapmasker. Dit beschermt onze ogen tegen licht en simuleert duisternis. Dit maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen en het lichaam voelt zich ook sneller in slaapstand gebracht door de toegenomen duisternis.

Maar niet alle slaapmaskers zijn tegenwoordig hetzelfde. Daarom hebben we de grote slaapmasker test 2021 voor je uitgevoerd. Want behalve klassieke slaapmaskers zijn er nu ook zogenaamde grote maskers. Bovendien hebben sommige slaapmaskers zelfs verkoelende kussentjes voor gezwollen ogen of extra vulling rond de rand.

Om je te helpen snel het perfecte slaapmasker voor je te vinden, hebben we belangrijke aankoopcriteria zoals materiaal, vorm, steun en afmetingen in detail beschreven. We hebben ook interessante feiten en tips verzameld, zodat je snel een weloverwogen beslissing kunt nemen. En dus: Welterusten!
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een slaapmasker is nuttig omdat het je ogen beschermt tegen lichtbronnen die je rustgevende slaap verstoren. Je kunt ze ook gebruiken op reis, in de spa, bij slaapconcerten en in luisterkamers, bijvoorbeeld, en bij slaapstoornissen en donkere kringen onder de ogen.
 • Verkoelende oogmaskers zijn heel nuttig bij hoofdpijn of zelfs migraine, bij gezwollen ogen ‘s morgens of gewoon ter verfrissing op warme zomerdagen. Zulke slaapmaskers zijn voorzien van een koelkussen dat je zo nodig in een vakje naast het masker kunt leggen.
 • Een slaapmasker heeft een positief effect op de melatonine in je lichaam, omdat het ook bij licht volledige duisternis simuleert. Melatonine is een “slaaphormoon” dat alleen in het donker wordt aangemaakt en je lichaam in de slaapstand zet.

Slaapmasker: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een slaapmasker koopt

Wat is een slaapmasker en waarom is het nuttig?

Een slaapmasker beschermt je ogen in de eerste plaats tegen lichtbronnen die je rustgevende slaap verstoren. Je kunt slaapmaskers ook gebruiken voor cosmetische/medische doeleinden of om je te helpen ontspannen.

Wist je dat slaapmaskers een positief effect hebben op je gezondheid?

Met een slaapmasker kun je slapen met de ramen open zonder dat de zonnestralen je slaap verstoren. Je krijgt voldoende zuurstof en tegelijk alle voordelen van slaap.

Een slaapmasker is een masker voor de ogen en beschermt ze in de eerste plaats tegen licht. Omdat slaapbrillen duisternis simuleren of intensiveren, helpen ze je in slaap te vallen en zorgen ze voor een gezonde slaap.

Je lichaam heeft duisternis nodig om in slaapstand te komen. Vooral overdag is het oogmasker dus een waardevol hulpmiddel om dag in nacht te veranderen – bijvoorbeeld als ploegendienst een probleem voor je is.

Behalve bij deze klassieke toepassing wordt een oogmasker ook gebruikt in de volgende situaties

 • Bij ernstig gezwollen ogen ‘s morgens, hoofdpijn of zelfs donkere kringen onder de ogen
 • In de wellness ruimte
 • Voor slaapstoornissen
 • Op reis, vooral om jet-lag problemen te verlichten
 • In het luistertheater of bij slaapconcerten

Er zijn slaapmaskers die een verkoelend effect hebben en ‘s morgens verlichting kunnen geven bij ernstig gezwollen ogen of zelfs hoofdpijn. Andere maskers hebben een verwarmend effect en / of ruiken naar lavendel of andere kruiden. Ze worden gebruikt in de wellness sector om ontspanning te ondersteunen.

In plaats van de dekens over je hoofd te trekken, is het misschien een goed idee om je een slaapmasker aan te schaffen. (Foto: Wokandapix / pixabay.com)

Een slaapmasker kan ook donkere kringen onder de ogen, die vaak door slaaptekort veroorzaakt worden, voorkomen of verminderen. Een slaapmasker kan je ook helpen bij slaapstoornissen, want het maakt het gemakkelijker om te ontspannen en in slaap te vallen.

Als je met de bus, trein of het vliegtuig reist, kan een slaapmasker je helpen ontspannen en slapen. Als je naar een andere tijdzone reist, kan het jet-lag problemen als gevolg van onbekende licht- en donkerperioden helpen verlichten.

In luisterkamers en slaapconcerten helpen slaapmaskers om beeldspraak en verbeelding te stimuleren, of om te ontspannen terwijl je op muziek ligt. In slaap vallen is toegestaan en zelfs gewenst bij zulke concerten. Door een slaapmasker te combineren met een massagekussen of nekmassager kun je je thuis ontspannen zoals in een wellness centrum.

Opmerking: Zuurstofmaskers die gebruikt worden voor het “slaapapneu syndroom” worden in de volksmond vaak “slaapmaskers” genoemd. Laat je dus niet in verwarring brengen als je een klassiek slaapmasker zoekt.

Welk slaapmasker past bij mij?

Er is een enorme keuze aan slaapmaskers. Afhankelijk van wat je nodig hebt, zijn verschillende eigenschappen belangrijk voor je. Er zijn bepaalde criteria die het je gemakkelijker maken een geschikt slaapmasker te kopen.

Slaapmaskers zijn er in verschillende vormen en uitvoeringen. Dit kan je snel in verwarring brengen bij het kiezen van je slaapmasker. Afhankelijk van je behoeften kan het betreffende masker wel of niet bij je passen.

In de rubriek “Aankoopcriteria”: Je kunt deze factoren gebruiken om slaapmaskers te vergelijken en te evalueren” je vindt hier een gedetailleerde lijst van slaapmasker eigenschappen. Je kunt deze lijst gebruiken om slaapmaskers te vergelijken en te evalueren, wat het je gemakkelijker maakt te kiezen.

Hoeveel kost een slaapmasker?

De prijsklasse voor slaapmaskers is groot. Ze variëren van eenvoudige maskers voor kleine bedragen van centen tot luxe modellen voor een bedrag van drie cijfers. Luchtvaartmaatschappijen delen de eenvoudigste modellen vaak gratis uit voor vliegreizen.

De prijzen voor slaapmaskers kunnen sterk variëren. Het is duidelijk dat de kwaliteit van het materiaal en van de fabrikant een belangrijke rol spelen. Op vliegreizen krijg je soms zelfs gratis een slaapmasker.

Categorie stukprijs
Lage prijscategorie: Eenvoudig slaapmasker, alle vormen, met/zonder verwarmende/koelende functie hxca. 0-5 euro
Middelhoge prijscategorie: Hoogwaardig materiaal, alle vormen, met/zonder koelende/verwarmende functie hxca. 0-5 euro. 5-50 Eur
Hoge prijscategorie: luxe/designer slaapmasker, alle vormen, met/zonder koelende/verwarmende functie/kruiden ca. 50-215 Euro

Vaak kopen mensen slaapmaskers in de middelste prijscategorie. Ze bieden je goede kwaliteit met verschillende functies zoals een koel/verwarmingskussen tegen een betaalbare prijs.

Als je jezelf op luxe wilt trakteren, zijn er ook oogmaskers van bekende fabrikanten. Naast alle andere kenmerken zijn er soms kruiden zoals lavendel in verwerkt en bieden ze je ontspanning en een goede nachtrust op een hoog (prijs)niveau.

Besluit: Welke soorten slaapmaskers zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je drie soorten slaapmaskers onderscheiden

 • Klassiek slaapmasker
 • Groot masker
 • Schelp

Deze verschillende soorten slaapmaskers onderscheiden zich door hun vorm. Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van je voorkeuren en behoeften is een ander oogmasker het meest geschikt voor je.

Om je te helpen beslissen welk slaapmasker voor jou geschikt is, willen we je graag laten kennismaken met de verschillende soorten. In het volgende deel stellen we elk van de bovenstaande soorten kort voor en lichten we hun voor- en nadelen toe.

Hoe werkt een klassiek slaapmasker en wat zijn de voordelen en nadelen?

Een klassiek slaapmasker kun je zien als een typische blinddoek met een elastische band, zoals die in een vliegtuig worden uitgedeeld.

Klassieke oogmaskers zijn meestal gemaakt van katoen of synthetische stoffen. Er zijn ook luxere modellen van zijde. Klassieke slaapmaskers liggen zacht tegen het gezicht en verduisteren zo het uitzicht.

Voordelen
 • Goedkoopste optie
 • Gemakkelijk verkrijgbaar
 • Lichte comfortabele druk op de ogen
Nadelen
 • Knipperen niet mogelijk
 • Kan gemakkelijker uitglijden

Veel mensen vinden de strakke pasvorm van Klassieke Slaapmaskers comfortabel. De lichte druk op de ogen heeft vaak een kalmerend effect. Het is echter niet mogelijk om met dit soort oogmasker te knipperen. Als deze beperking je stoort, of als je kunstmatige wimperextensions draagt, is het Classic Slaapmasker waarschijnlijk minder geschikt voor je.

Klassieke slaapmaskers hebben meestal elastische banden op de rug. Deze moeten verstelbaar zijn zodat ze passen bij de grootte van je hoofd.

Anders kan het oogmasker gemakkelijk van zijn plaats glijden als je slaapt, omdat we ‘s nachts veel bewegen.

Wist je dat slaapmaskers vooral goed zijn voor je powernap?

Of je nu in de trein zit, in het vliegtuig, op de universiteit je huiswerk maakt of thuis in je door licht overspoelde huiskamer zit, slaapmaskers bieden je volledige duisternis voor een snelle en intense slaap, altijd en overal.

Hoe werkt een groot masker en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Large maskers zijn slaapmaskers die, zoals de naam al doet vermoeden, bijzonder groot van vorm zijn. Ze bedekken niet alleen de ogen maar ook de oren. Dit vermindert achtergrondlawaai en maakt het nog gemakkelijker om in slaap te vallen. Als je van complete stilte houdt terwijl je slaapt, kun je het beste ook oordopjes gebruiken.

Voordelen
 • Geluiddemping
 • Glijdt niet gemakkelijk weg
 • Hoog draagcomfort
Nadelen
 • Dikkere sluiting

Behalve het voordeel dat de oorkap meer stilte geeft, maakt hij het ook comfortabeler om te dragen. Met een groot masker is het geen probleem om zijwaarts te slapen. Grote maskers hebben meestal een klittenbandsluiting in plaats van een elastiek. Daardoor zijn ze gemakkelijk te verstellen en glijden ze niet zo gemakkelijk van je hoofd als je slaapt.

De klittenbandsluiting maakt de sluiting echter iets dikker. Gevoelige slapers kunnen merken dat het achterhoofd knelt als ze op hun rug liggen.

Hoe werkt een schelp en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Schelpen zijn bijzonder geschikt voor jou als je graag ruimte rond je ogen hebt om te knipperen. Schelpvormige slaapmaskers worden gekenmerkt door het feit dat ze driedimensionaal zijn. Ze hebben uitstulpingen direct boven de ogen en liggen op deze punten niet recht tegen het gezicht. Dit betekent dat er geen druk op de oogzone wordt uitgeoefend.

Voordelen
 • Knipperen mogelijk
 • Geen make-up die vlekt
 • Geschikt voor wimperverlengingen
 • Niet zweten
Nadelen
 • Stugger materiaal

Schelpen zijn daarom ook perfect voor make-updraagsters die graag een middagdutje doen maar niet willen dat hun make-up vlekt. De schelpvorm voorkomt ook zweten onder het masker, want het raakt de huid rond de ogen niet.

Bovendien zijn deze slaapmaskers ideaal voor kunstmatige wimperverlengingen, omdat ze voldoende ruimte laten en de wimpers niet raken.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om slaapmaskers te vergelijken en te evalueren

In dit deel willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om slaapmaskers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen welk slaapmasker voor jou geschikt is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Vorm
 • Materiaal
 • Afmetingen
 • Kleur & Patroon
 • Houder
 • Schoonmaken
 • Extra’s: koelkussentjes, oordopjes & reisetui

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Vorm

De vorm van een slaapmasker heeft een belangrijk effect op het draagcomfort. Het is daarom belangrijk te weten wat je van je slaapmasker verwacht. Als je graag onder het masker knippert zonder dat je wimpers het slaapmasker raken, of als je wimperextensions hebt, dan is een masker met een schelpvorm zinvol voor je.

Rothaariges Mädchen mit Schlafmaske

Slaapmaskers zijn niet alleen geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen en tieners. (Foto: akz / 123RF.com)

Maar als je houdt van een beetje druk op je ogen of als je gewoon geen ruimte boven je ogen nodig hebt, dan is een klassiek over-de-ogen masker iets voor jou. Een groot masker past bij je als je wilt dat zowel je oren als je ogen bedekt zijn.

Materiaal

Het materiaal waarvan het slaapmasker gemaakt is, bepaalt in wezen de eigenschappen wat betreft het draagcomfort, de opname van vocht of ook hoe ademend de stof is. Als je ‘s nachts veel zweet, dan is een slaapmasker met een katoenenbinnenhoes zinvol, want dit materiaal kan heel goed vocht opnemen.

Maskers van zijde zijn heel aangenaam om op de huid te dragen en zijn geschikt voor jou als een natuurlijke en hoogwaardige stof belangrijk voor je is. Kunststoffen zijn bijzonder ondoorzichtig en goedkoop te produceren. Als deze eigenschappen belangrijk voor je zijn, moet je bij het kopen van je slaapmasker op zoek gaan naar een kunstmatig materiaal.

Helaas geven kunstmatige materialen vaak een chemische geur af en is het risico van huidirritatie of allergie groter dan bij natuurlijke materialen.

Afmetingen

De afmetingen van een slaapmasker hangen nauw samen met de vorm ervan. Grote maskers zijn logischerwijze groter dan het klassieke oogmasker, dat alleen de ogen bedekt. Er zijn geen speciale maten voor vrouwen, mannen of zelfs kinderen. Er zijn geen specifieke maten voor vrouwen, mannen en kinderen. In de regel zijn er one-size-fits-all. De precieze pasvorm kan met behulp van de houder ingesteld worden.

De grootte van het masker kan voor jou van belang zijn als het om de vorm gaat. Grote maskers zijn bijvoorbeeld veel groter dan klassieke slaapmaskers, die alleen de ogen en niet de oren bedekken. Er is dus toch een bepaald soort maatkeuze.

Kleur & patroon

Er zijn geen grenzen aan de kleur en het patroon van een slaapmasker. De keuze is reuze. Je vindt het juiste ontwerp voor elke gelegenheid en elke smaak. Slaapmaskers zijn er in alle denkbare kleuren en patronen. Het komt echt aan op je smaak en je doel.

Als je een masker nodig hebt voor een grap of een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld, vind je hier zeker een grappig ontwerp. Is het masker voor een kind bestemd, dan zal hij of zij zeker genieten van een masker met een dierenmotief of met felle kleuren. Slaapmaskers worden vaak aangeboden in een klassieke zwarte kleur.

Ondersteuning

De ondersteuning is een heel belangrijk criterium voor slaapmaskers. Het bepaalt hoe je het slaapmasker op je hoofd kunt bevestigen en dient ook als individuele afstelling.

Je kunt het slaapmasker op je hoofd bevestigen met behulp van een elastiekje of een elastiekje met klittenbandsluiting. Deze houder dient ook om het masker aan te passen aan de vorm van je hoofd en gezicht. Zorg ervoor dat de houder van je slaapmasker verstelbaar is.

Reinigen

Slaapmaskers komen veel in contact met je huid, vooral direct. De huid is een gevoelig orgaan, dus is het belangrijk dat je slaapmasker afwasbaar is.

Als je ‘s nachts veel zweet, een nachtcrème gebruikt of overdag, of als je huid bijzonder gevoelig is, moet je ervoor zorgen dat je slaapmasker afwasbaar is. Dit is vooral belangrijk voor kunstmatige materialen.

Je moet je slaapmasker kunnen wassen voordat je het voor de eerste keer gebruikt en daarna regelmatig. Veel slaapmaskers kunnen met de hand gewassen worden met een mild afwasmiddel.

Extra’s: koelkussen, oordopjes & reisetui

Sommige slaapmaskers worden samen met bepaalde extra’s aangeboden. Ze zijn een nuttige aanvulling op de functie van je slaapmasker of dienen als praktisch gebruiksvoorwerp. Als zowel geluiden als lichtbronnen je verhinderen in slaap te vallen en te blijven, kunnen oordopjes een nuttige extra voor je zijn. Sommige slaapmaskers worden er als extra accessoire bij geleverd.

Frau mit Schlafmaske im Bett

Als je ‘s morgens vaak last hebt van gezwollen ogen of last hebt van frequente hoofdpijn of zelfs migraine, is een koelkussen een waardevolle aanvulling voor je. (Foto: 5second / 123RF.com)

Vaak worden oordopjes ook bijgeleverd als extra set in combinatie met een reistasje. Als je veel reist en/of je slaapmasker bij de hand wilt houden in een tas, dan is zo’n set zeker de moeite waard voor je.

Er zijn slaapmaskers met een koelkussen. Dit is meestal afneembaar, zodat je het masker ook zonder de koelende functie als een eenvoudig oogmasker kunt gebruiken.

Fotocredits:

96776181 – ©artyme83/123RF

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies