Laatst bijgewerkt: 21-09-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Slagmoersleutels zijn wellicht niet het meest gebruikte gereedschap maar ze zijn wel heel handig. Dit gereedschap is een interessant product geworden voor doe-het-zelvers, maar vooral voor mechanische onderhoudstechnici, die voortdurend met moeren moeten werken.

Met een slagmoersleutel kan je een moer op de meest comfortabele manier vast- of losdraaien, zonder dat je er kracht bij hoeft te zetten. Iedereen is het erover eens: koop je een slagmoersleutel, dan is het moeilijk voor te stellen dat je zo lang zonder dit werktuig klussen hebt opgeknapt. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over deze krachtige apparaten, zodat je er één kunt kiezen die het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

 • Bij slagmoersleutels wordt het vermogen gegeven door de hoeveelheid koppel, gemeten in Newton-meter (Nm). Op deze manier is het belangrijk dat de kracht de juiste is om elk bevestigingselement waarmee we werken los te kunnen maken.
 • In tegenstelling tot andere gereedschappen zijn slagmoersleutels meestal alleen aanwezig in werkplaatsen, omdat het zeer krachtige gereedschappen zijn. De nieuwe modellen zijn echter zeer veelzijdig en geschikt voor alle budgets.
 • De grootte van de doppen of het mondstuk is even belangrijk als de sterkte van de motor. In een slagmoersleutel is deze factor doorslaggevend, omdat deze het type moeren aangeeft waarmee je kunt werken. Onze aanbeveling is dat je kiest voor een verwisselbaar exemplaar.

Onze selectie

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste slagmoersleutels  die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte slagmoersleutel een stuk eenvoudiger.

De beste slagmoersleutel voor autobanden

De CC-IW 950 slagmoersleutel van Einhell is een robuuste elektrische slagmoersleutel, welke je bij diverse klussen van dienst kan zijn. Dit apparaat is erg handig wanneer je niet over een compressor beschikt. Deze slagmoersleutel is geschikt voor het los- en vast draaien van bijvoorbeeld autobanden. Dankzij een aandrijfmoment van 450 Nm is deze elektrische slagmoersleutel krachtig genoeg voor de meeste wielen. Inclusief koffer en 0,5 inch doppen.

De beste pneumatische slagmoersleutel

De Hazet pneumatische 1/2″ slagmoersleutel is extra kort, hij meet slechts 110 mm. De  compacte constructie kan daarom ook in krappe ruimtes gebruikt worden. Het aantal omwentelingen per minuut is 10000 upm. De lucht wordt onderaan door de handgreep afgevoerd naar beneden. Het maximale losdraaimoment is 1100 Nm. Bediening met één hand, geschikt voor zowel rechts- als linkshandigen.

De beste accu slagmoer-schroefmachine

Kraftmuller 36 Volt accu slagmoer-schroefmachine is een zeer krachtige slagmoersleutel maar ook te gebruiken als schroefmachine. De machine heeft een 36 Volt accu en een koppel van 280NM. Daarmee behoort deze slagmoer-schroefmachine tot het hogere segment in de markt. Het apparaat zorgt met zijn 2200 slagen per minuut voor een fantastisch resultaat. Bouten, moeren en schroeven in hout, beton of metaal, deze machine levert topprestaties. De machine wordt geleverd met een 1/4“ schroefbitadapter.

De beste slagmoersleutel met ledverlichting


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Een Makita slagmoersleutel is een betrouwbare tool. Als klusser is het heel vervelend om met gereedschappen te werken die niet betrouwbaar zijn. Dit model is geschikt voor montage- en onderhoudswerkzaamheden in metaal. Het heeft een hoog werkcomfort en perfecte bediening dankzij de ergonomische machinebouw. De toeren zijn makkelijk regelbaar via de schakelaar. Het is een 190 Nm sterke en licht in gewicht (1,7 kg) machine. Het apparaat heeft ingebouwde ledverlichting. Dit is handig om in donkere ruimten de volgende bevestiging te vinden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over slagmoersleutels

Het is van groot belang dat je voordat je een slagmoersleutel koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

De slagmoersleutel wordt veel gebruikt in garages.
(Bron: Antonio Diaz: 20408465/ 123rf.com)

Hoe werkt een slagmoersleutel?

Wanneer de slagmoersleutel van stroom wordt voorzien, raakt een interne “hamer” een aambeeld dat verbonden is met een (vierkante of zeshoekige) doorn in de kop van het gereedschap. Hierdoor wordt een rotatie op de dopsleutel gedrukt die op de doorn wordt aangesloten en die wordt gebruikt om de moer af te stellen of los te draaien.

Deze hamerende werking is het belangrijkste voordeel ten opzichte van soortgelijke gereedschappen, omdat het twee belangrijke effecten bereikt die een boor niet heeft. Ten eerste oefent het veel meer kracht uit en ten tweede heeft de hamerwerking de neiging om roest los te maken die de moer of bouten kunnen hebben en die moeilijk verwijderbaar zijn.

Slagmoersleutels zijn gemaakt om een hoog koppel te leveren bij lage snelheid.
(Bron: Mikhail Gnatkovskiy: 103162718/ 123rf.com)

Welke voordelen heeft een moerslagsleutel?

De drie belangrijkste voordelen van moerslagsleutels zijn het hoge vermogen in een compact formaat en een lager gewicht, de snelheid en vooral de afwezigheid van reactie, de kracht die de machine en de pols van de bediener laat draaien wanneer de machine vermogen aan het apparaat levert.

Hoewel de eerste modellen zwaar waren en alleen één draairichting hadden, zijn deze machines vandaag de dag geëvolueerd en zijn ze zeer compact. De modernste modellen werken met een accu en kunnen in de kofferbak van de auto worden meegenomen, zodat je in slechts enkele minuten een reserveband kunt verwisselen.

Welke soorten slagmoersleutels zijn er op de markt?

Zoals we al vertelden, bestaat er vandaag de dag een grote verscheidenheid aan slagmoersleutels op de markt. Je vindt er handmatige, pneumatische en elektrische modellen, zowel kabel- als accugevoed.

Hieronder zullen we elk van de slagmoersleutels gedetailleerder bekijken:

Type slagmoersleutel Kenmerken
Handmatig De oorspronkelijke sleutels.

Ze worden met een hamer bediend.

Hoewel de elektrische versies veel comfortabeler zijn, zijn de handmatige nog steeds een goede keuze voor de doe-het-zelver.

Pneumatische Ze werken met perslucht en moeten worden aangesloten op een compressor.

Ze hebben een groot luchtverbruik, dus hebben ze grote compressoren nodig.

Ze hebben verschillende afmetingen en krachten.

De modernste versies hebben een ergonomisch ontwerp dat de vermoeidheid van de gebruiker vermindert.

Ze hebben geen regulerende trekker.

Ze zijn moeilijk te reguleren.

Ideaal voor grote bouten en moeren.

Ze werken zeer goed met roestige bouten.

Ze moeten niet worden gebruikt met kleine moertjes, want die kunnen ze breken.

Elektrische met kabel Vermogen vergelijkbaar met de pneumatische, maar iets inferieur.

Iets groter dan de pneumatische aandrijving door de motorruimte.

Ze hebben geen compressor nodig.

Ze hebben een regulerende functie op de trekker.

Elektrische op accu Deze zijn tegenwoordig het populairst.

Ze kunnen accessoires voor bouten van verschillende afmetingen gebruiken.

Ideaal voor het werken in kleine ruimtes, bijvoorbeeld op automotoren.

Ze worden gevoed door lithium-ionbatterijen van 18 tot 28 volt (V).

Minder krachtig dan kabel- of pneumatische versies.

Bij onregelmatig gebruik van het apparaat gaat de accu minder lang mee.

Uitstekende draagbaarheid.

De beste keuze voor zeer vastzittende of roestige schroeven.

Wat is de IPM-score van een slagmoersleutel?

De IPM-score (Impact per minuut) moet, net als de snelheid, hoog zijn, omdat er veel contact nodig is om een moer of bout aan te spannen of los te maken. Als je budget het niet toelaat om een slagmoersleutel met een hoge IPM te kopen, zoek er dan een met een goede balans tussen koppel, snelheid en IPM.

Een hogere IPM betekent dat er meer contact is tussen het gereedschap en het bevestigingselement. Meer contact betekent dat het element steviger in positie blijft. Voeg daar nog eens een aanzienlijk koppel en snelheid aan toe en je hebt een bijna perfecte slagmoersleutel.

Er zijn verschillende soorten slagmoersleutels, wij raden je aan om de sleutel te kiezen die het beste bij je behoeften past.
(Bron: Nakhorn Yuangkratoke : 65219844/ 123rf.com)

Hoe gebruik je een slagmoersleutel?

Nu we alles hebben uitgelegd wat je moet weten over slagmoersleutels, hun belangrijkste eigenschappen en gebruik, is het tijd om je te laten zien hoe deze “powertools” correct worden gebruikt, zodat je er het meeste uit kunt halen en ongelukken en verwondingen kunt voorkomen.

Zo gebruik je stap voor stap een slagmoersleutel:

 • Raadpleeg de handleiding van de fabrikant. De eerste stap is erg belangrijk; gebruik nooit gereedschap zonder eerst de handleiding van de fabrikant te bekijken. Je moet vertrouwd raken met het apparaat en de belangrijkste kenmerken ervan.De eerste stap is erg belangrijk; gebruik nooit gereedschap zonder eerst de handleiding van de fabrikant te bekijken. Je moet vertrouwd raken met het apparaat en de belangrijkste kenmerken ervan.
 • Sluit de sleutel aan. Als het apparaat draadloos is, sluit je de accu aan op de lader en wacht je tot deze volledig is opgeladen. In het geval van het elektrische soort sluit je de kabel aan op de stroom. Sommige modellen gaan automatisch aan, terwijl andere modellen een schakelaar hebben.
 • Kies de schroefdop. Afhankelijk van de grootte van de moer die je wilt losmaken, moet je de juiste sleutel plaatsen. Als je de juiste dop hebt gevonden, draai dan de vierkante sleutel stevig vast. Verwissel nooit de dop terwijl de machine aanstaat.
 • Maak de moeren los. Houd de sleutel met beide handen vast, plaats de sleutel over de moer en druk op de trekker. Laat de trekker niet los totdat de moer losgedraaid is. Als het werkstuk meerdere moeren heeft, draai ze dan op dezelfde manier los.
 • Draai de moeren vast. Zorg ervoor dat de moer niet is aangedraaid. Plaats de sleutel over de boutkop, stel de momentschakelaar af, houd de sleutel vast en druk de trekker in. Houd deze handeling vast tot de moer stopt met draaien.
 • Zet de slagmoersleutel uit en bewaar het apparaat in de gereedschapskoffer.

Moderne modellen slagmoersleutels zijn compacter.
(Bron: Nejron: 9257932/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een slagmoersleutel om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de slagmoersleutel te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de slagmoersleutel die je nodig hebt:

 • Impact per minuut
 • Vermogen
 • RPM
 • Ontwerp
 • Elektrisch of pneumatisch
 • Gebruikscomfort

Impact per minuut

Het aantal slagen of stoten per minuut en de snelheid moeten hoog genoeg zijn, omdat de sleutel veel contact nodig heeft om een bevestigingselement te kunnen vast- en losdraaien. Deze factor is belangrijk omdat het je in staat stelt om zeer zwaar werk te doen in een zeer korte tijd.

Als je bijvoorbeeld een impactpistool voor je auto wilt, voor als je bandenpech krijgt onderweg, zal deze factor niet relevant zijn, omdat elke sleutel in staat is om de moeren van een wiel los te draaien. Maar als je een machine voor professioneel werk wilt, zoek dan naar een machine die een goede balans heeft tussen de IMP en de algemene snelheid.

Moderne slagmoersleutels zijn veel gemakkelijker te gebruiken..
(Bron: Luckybusiness: 47341324/ 123rf.com)

Vermogen

Het vermogen van een slagmoersleutel wordt over het algemeen bepaald door de hoeveelheid koppel, gemeten in Nm, die het apparaat produceert. Dit is het belangrijkste kenmerk van het gereedschap en ook één van de meest onderschatte door de gebruikers.

Vergeet niet dat het maximale vermogen altijd groter moet zijn dan het vermogen dat nodig is voor het werk. Daarom is het belangrijk om te weten wat de aanbevolen Nm-waarde is voor het werk in kwestie. Voor onderhouds- en reparatiewerkzaamheden heb je bijvoorbeeld niet veel stroom nodig, maar voor het werken met machines wel.

RPM

Zoals we al eerder hebben uitgelegd, heeft een goede slagmoersleutel een toerental van meer dan 3000 omwentelingen per minuut. De werking van deze apparaten is gebaseerd op rotaties waarbij bouten en moeren worden aangedraaid of losgedraaid. Meer omwentelingen vergen minder inspanning van de gebruiker.

Lagere snelheden kunnen een werkzaamheid vertragen, dus als je snel wilt werken, moet deze factor doorslaggevend zijn bij je aankoopbeslissing. In dit geval is het aan te raden dat je veel aandacht besteedt aan de snelheid, zelfs als je hiervoor een beetje kracht moet opofferen.

Ontwerp

Traditionele slagmoersleutels, heavy-duty werkplaatssleutels, zijn recht van vorm. Deze zijn veel duurder en zwaarder, hoewel ze ook een hoger koppel hebben dan de rest. Deze machines hebben een langwerpig ontwerp, met zij- en achter handgrepen, ideaal voor het behoud van stabiliteit tijdens de zwaarste taken. Ze passen zich aan op smalle plaatsen, maar wegen veel.

Het pistoolvormige ontwerp is de meest voorkomende onder de sleutels voor huishoudelijk gebruik. Elektrische- en accu slagmoersleutels hebben altijd dit soort ontwerp. Ze zijn veel compacter en lichter, zodat je er veel langer mee kunt werken en ze zijn gemakkelijk te vervoeren. Ze worden geactiveerd door een trekker en zijn zeer eenvoudig te gebruiken voor alle soorten gebruikers.

Elektrisch of pneumatisch

Er zijn drie hoofdtypen slagmoersleutels: pneumatisch, met een kabel en met een accu. Pneumatische sleutels zijn goedkoper dan elektrische sleutels, maar vereisen een luchtcompressor om mee te kunnen werken. Ze worden gebruikt voor mechanische werkzaamheden of andere taken waar je veel arbeidskracht bij nodig hebt en ze zijn niet geschikt voor kleine schroeven of voor huishoudelijk gebruik.

Voor huishoudelijk werk zijn elektrische modellen de beste keuze. Als je alleen met kleine bouten gaat werken (bijvoorbeeld voor het repareren van huishoudelijke apparaten), kan je het beste een van de modellen met een accu kiezen die zeer comfortabel en licht zijn. Deze zijn, dankzij het gemak dat ze je bieden, een goede aanvulling voor in je auto, omdat ze je tijdens een lekke band uit de problemen kunnen helpen.

Gebruikscomfort

Het comfort is een aspect dat we niet over het hoofd mogen zien bij het zoeken naar een slagmoersleutel. Want hoe krachtig de sleutel ook is, als hij niet lekker vast te houden is of als je hem te zwaar vindt, heb je er natuurlijk niet veel aan, omdat hij oncomfortabel is en je veel sneller moe wordt.

Daarom moet het eerste aspect om een slagmoersleutel te evalueren het gewicht ervan zijn. Aangezien we het over handgereedschap hebben, is het het beste dat het zo licht mogelijk is, zodat je er prettig mee kan werken. Houd er rekening mee dat de grootte ook van invloed is op het aambeeld en de kracht ervan.

Samenvatting

Je hebt vast al meer dan eens gezien hoe de monteurs van een Formule 1-team in de pits naar de auto rennen en de vier wielen verwisselen in een paar seconden. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe dat mogelijk is, is het antwoord heel eenvoudig: dankzij de slagmoersleutels waarmee het een fluitje van een cent wordt.

In dit artikel hebben we de belangrijkste kenmerken van slagmoersleutels besproken. We hebben je stap voor stap alles uitgelegd wat je erover moet weten en hoe ze werken, en we hebben je de belangrijkste aankoopfactoren laten zien. Nu is het aan jou om te beslissen en de beste slagmoersleutel te kiezen.

Vond je ons artikel over slagmoersleutels interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte slagmoersleutel kunnen vinden

(Bron van de header afbeelding: Vasuta Thitayarak: 55568629/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies