Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

23Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Het juiste gereedschap is van cruciaal belang voor het welslagen van bouwprojecten. Apparatuur van hoge kwaliteit vergemakkelijkt niet alleen de werkstappen, maar garandeert ook een veilig proces. Daarom hoort een sledgehammer tot de basisuitrusting van elke vakman, of hij nu amateur of beroeps is.

De termen Mottek, Bello en Lehmann worden ook in de volksmond gebruikt om een sledgehammer aan te duiden. Even gevarieerd als de beschrijvingen zijn de mogelijke toepassingen van de hamer. Bijvoorbeeld voor sloopwerk of voor het in de grond slaan van afrasteringspalen. Voor onze productvergelijking hebben we verschillende modellen vergeleken en de belangrijkste aspecten uitgewerkt.
De belangrijkste dingen in het kort

  • Een sledgehammer behoort tot de basisuitrusting van elke vakman, omdat hij gebruikt kan worden voor kracht-intensieve klussen zoals het slopen van muren of het inheien van palen.
  • In principe wordt onderscheid gemaakt tussen modellen met twee vlakke slagvlakken en modellen met één vlak slagvlak en één wigvormig slagvlak.
  • Door de mogelijkheid van een nieuwe hamersteel blijkt de aankoopbeslissing een investering op lange termijn te zijn.

Sledgehammer: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor sledgehammers

Om je te helpen de perfecte sledgehammer te vinden, hebben we hieronder de belangrijkste koop- en beoordelingscriteria uitgewerkt en toegelicht. Deze criteria moeten je helpen de verschillende modellen te vergelijken, om het model te vinden dat het best aan je eisen voldoet.

In detail zijn de criteria als volgt:

Gewicht

De gewichtsspecificatie voor sledgehammers heeft betrekking op het gewicht van de hamerkop. Hier is een gewicht van 3 tot 6 kilo gebruikelijk.

Lengte

De lengte van de hamersteel beïnvloedt de hefboomwerking van de slagen. Daarom hebben de meeste sledgehammers een steel van 60 tot 100 cm. Dit maakt het mogelijk een grote stootkracht op te wekken. Je kunt echter ook modellen vinden die korter zijn en daardoor wat gemakkelijker te hanteren.

Materiaal van handvat / kop

De hamerkop is meestal van staal. Bij de keuze van het materiaal voor het handvat heb je de volgende twee mogelijkheden

  • Greepvan hout: Hiervoor wordt hickoryhout of essenhout gebruikt, want deze twee soorten worden gekenmerkt door hun hardheid en veerkracht.
  • Plastic handvat: Het plastic is versterkt met glasvezel. Daarom spreken we ook van faberglass handgrepen. Dit materiaal maakt splinteren en afschilferen van het handvat onmogelijk.

Omdat er in beide versies goede producten zijn, moet je overwegen welk model je meer aanspreekt en beter aan je eisen voldoet.

Opvallend oppervlak

Hier heb je de keuze uit twee modellen. Er zijn hamers met twee vlakke slagvlakken, ook wel spoor genoemd, en hamers waarvan het ene slagvlak vlak is en het andere wigvormig, ook wel vin genoemd.

Demping

Met sledgehammers bereik je een grote impact. Daarom is het belangrijk dat eventuele missers gedempt worden door het handvat en de afwerking van de hamer. Als er geen goede schokdemping is, heeft dat een negatief effect op de spieren en gewrichten. In dit criterium zijn hamers met glasvezel handvatten de winnaars, omdat hun materiaal en afwerking klappen veel beter opvangen dan houten handvatten.

Gids: Veel gestelde vragen over sledgehammers uitvoerig beantwoord

In het volgende beantwoorden we de belangrijkste vragen over sledgehammers. Dit geeft je een meer gedetailleerd inzicht in het onderwerp.

Wat is een sledgehammer?

De opmerkelijke eigenschap van een sledgehammer is de grote slagkracht die ermee kan worden opgewekt. Dit komt door het hogere gewicht van de hamer en de langere steel.

Vorschlaghammer-1

De grote slagkracht die met een sledgehammer bereikt kan worden, maakt hem zeer geschikt voor renovatie- en sloopwerk.
(Image source: Carola68 / pixabay)

Het gebruik van een sledgehammer is dus handig bij sloopwerk of om voorwerpen zoals bouten of palen in te slaan.

Welke soorten sledgehammers zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten sledgehammers . De verschillen hebben hier te maken met de vormgeving van het slagvlak. Er is keuze tussen twee vlakke slagvlakken of een vlak en een wigvormig slagvlak. Bovendien wordt bij het materiaal van de schacht onderscheid gemaakt tussen hout en met glasvezel versterkt plastic.

Wat kost een sledgehammer?

De prijsklasse voor sledgehammers is betrekkelijk groot. De prijs wordt vooral bepaald door criteria als greeplengte en greepmateriaal. De volgende tabel moet je een overzicht geven.
Hamersoort Prijsklasse
Hamer met twee rupsen 15 tot 60€
Hamer met rups en finne 15 tot 90€

Omdat de prijsklassen van de twee soorten hamers niet veel verschillen, kun je je aankoopbeslissing afstemmen op je persoonlijke behoeften. In principe hebben modellen met glasvezel handvatten de neiging duurder te zijn. Langere hamers zijn ook duurder dan kortere modellen.

Hoe gebruik je een sledgehammer op de juiste manier?

Een sledgehammer moet altijd met beide handen gebruikt worden vanwege zijn zware gewicht. De regel is dat je “sterkere” hand het handvat aan de voorkant vastpakt en je “zwakkere” hand het uiteinde van het handvat. Dit is belangrijk omdat je zo je slagen preciezer kunt richten met je sterkere hand. Je moet er ook voor zorgen dat je een stevige voet hebt. Afhankelijk van de plaats van gebruik en het doel, moet je ook de geschikte beschermende kleding kopen.

Waarop moet gelet worden bij het haften van een sledgehammer?

De nieuwe hamersteel geldt alleen voor hamers met houten steel. Merk op dat de diameter van het nieuwe handvat overeenkomt met de diameter van het hameroog. We hebben hier de werkwijze van het hameren op een rijtje gezet

  1. Losmaken van de oude hamerkop: Om dit te doen moet de hamer vastgezet worden. Dan is het raadzaam de voeg van onderen met een schroevendraaier aan te slaan. Dit moet de hamerkop losmaken van het handvat.
  2. Slijpen en spuiten van de kop: Voor het onderhoud van de hamer is het nu aan te bevelen het oppervlak van de kop te slijpen met een haakse slijper en hem daarna te spuiten met een beschermende lak voor metaal.
  3. Dehouten steel voorbereiden: Eerst zaag je een gleuf in het uiteinde van de steel. Afhankelijk van de toestand waarin je het nieuwe houten handvat koopt, is het raadzaam het eerst glad te schuren en te oliën. Hierdoor voelt het handvat goed aan in je hand en wordt het weerbestendig.
  4. Handvat: Zet nu het hoofd rechtop op het handvat en tik het handvat in rechtopstaande positie enkele malen op de grond. Hierdoor schuift het uiteinde van de steel verder in de inkeping in het hameroog.
  5. Drijf er een houten wig in: Om zeker te zijn dat alles weer stevig vast zit, drijf je een houten wig in de gleuf aan het uiteinde van de handgreep. Op dit punt wordt dan ook een ringhuls ingehamerd.

Conclusie

Voor bepaalde bouwprojecten is de sledgehammer een onmisbaar werktuig. Omdat ze er in verschillende modellen en uitvoeringen zijn, kan iedereen het juiste product voor de klus vinden. Daarom moet je bij het kopen van een sledgehammer in gedachten houden of je hem nodig hebt voor ruw sloopwerk of voor eenvoudiger klussen.

Wegens het relatief hoge gewicht van veel hamers moet je bij de aanschaf ook rekening houden met je persoonlijke lichamelijke eisen. Niet iedereen kan zonder problemen een hamer van zes kilo meerdere malen rondzwaaien. Als je met deze criteria rekening houdt, zul je de hamer vinden die aan je behoeften voldoet.

Beeldbron: 123rf / Dmitry Kalinovsky

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies