Laatst bijgewerkt: 05-09-2020

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

29Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

We vinden steeds meer technologie in ons leven. Zo hebben we naast een mobiele telefoon een smart televisie. Vandaag is het zelfs mogelijk om een apparaat te kopen, waarmee we andere, minder slimme, apparaten kunnen bedienen. Weet je al waarover het hier gaat? Natuurlijk, dat heb je gezien in de titel. Het gaat over slimme stekkers, een nieuwe uitvinding die je niet langer kunt negeren.

De manier waarop je omgaat met elektrische (huishoudelijke) apparaten kan compleet veranderen met een slimme stekker. Hoe dit werkt, gaan we je uitleggen in dit uitgebreide artikel. Lees het, en wees op de hoogte van de laatste technische snufjes. Laat je verrassen hoe anders je gaat kijken naar jouw eigen huis. Veel leesplezier.
Belangrijk om te weten

 • Een slimme stekker, of smart plug, ziet eruit als een ouderwetse stekker, maar is het niet. Met een slimme stekker kun je, via een app op je telefoon, alle daaraan verbonden apparaten bedienen.
 • Om een intelligente stekker zijn werk te laten doen via de app op je telefoon, moet je ervoor zorgen dat deze compatibel is. Compatibel met de versie van het operationeel systeem van je telefoon. Gelukkig werken vrijwel alle slimme stekkers in de markt met iOS en Android.
 • Iets anders om rekening mee te houden is dat de slimme stekker moet passen bij de snelheid maximale bandbreedte van jouw wifi. Hierbij let je op het aantal gigaherz, afgekort als GHz. De meest voorkomende zijn die van 2.4, 2.5 en 5 GHz.

Onze selectie: De beste slimme stekker op de markt

Het programmeren van de verlichting om op een bepaalde tijd aan te gaan of het koffiezetapparaat automatisch te laten starten. Kun je je dat moeilijk voorstellen? Slimme stekkers zijn bedoeld om je leven gemakkelijker en comfortabeler te maken, maar met zoveel aanbod is het logisch dat je niet weet welk model je moet kiezen. Met deze selectie die we hebben voorbereid willen we je helpen de best mogelijke beslissing te nemen.

1e plaats: Osram slimme stekker


Tijdelijk niet leverbaar

Tussenstekker met schakelaar om niet-ZigBee apparaten in het systeem voor lichtregeling op te nemen. Maakt het schakelen van gewone lampen en andere elektrische apparaten mogelijk. Niet geschikt om te dimmen. ZigBee-compatibel systeem, bestuurbaar via app vanaf Apple iOS7 en Android 4.1 of hoger.

Is beveiligd tegen overbelasting en oververhitting. Een uitstekende oplossing tegen diefstal, want je bedient je verlichting op afstand. Zijn te gebruiken met Philips Hue en gebruiken nauwelijks energie, vandaar energieklasse A. Met een speciale lampenset, zijn ook nog eens de kleuren van het licht in te stellen.

2e plaats: TP-Link HS100 slimme stekker

Deze slimme stekker van TP-Link is gemakkelijk te bedienen en een aanwinst voor je smart home. Reageert op Alexa en Google Home. Download de Kasa app op je mobiele apparaat met iOS en Android en bedien je apparaten. Met de modus buitenshuis kun je apparaten bedienen, om de indruk te wekken dat er iemand thuis is, zelfs als je op wereldreis bent.

De wifi die je nodig hebt voor dit model slimme stekker is 2,4 GHz. Bedien de stekker met jouw stem, of met de handige app. Zo ben jij de baas in huis, of je nu thuis bent of niet. Stel een schema en tijdslimiet in en je huis loopt op rolletjes, terwijl jij op het strand zit.

3e plaats: Philips Hue slimme stekker

Dankzij de Philips Hue slimme stekker maak je jouw gewone verlichting slim. Steek de Philips Hue stekker in het stopcontact en sluit vervolgens je bestaande verlichting er op aan. Zo kan je jouw verlichting aan of uit schakelen met de Philips Hue Bluetooth app die je gratis kunt downloaden met je smartphone of tablet. Deze stekker is onopvallend en compact met aan de bovenkant een extra aan/uit-schakelaar. De stekker is voorzien van randaarde (type F), geschikt voor gebruik in Nederland en vele andere Europese landen.

4e plaats: PWR4U slimme stekker

Bedien diverse elektrische apparaten en lampen in Nederland en België op afstand door deze eenvoudigweg op deze draadloze smart plugs aan te sluiten en via je Wi-Fi-router met je smartphone of tablet te verbinden. De smart plug kan worden gekoppeld aan Google Home of Alexa en d.m.v. spraak of van afstand op je smartphone aangestuurd worden. De slimme stekkers werken met de apps Smart Life of Tuya en kunnen gekoppeld worden aan IFTTT. De slimme stekker kan worden aangestuurd met Google Home / Google Assistent of Alexa.

5e plaats: Homli slimme stekker

Met de Hombli slimme stekker maak je in een handomdraai elk elektrische apparaat in huis slimmer. Installeer de slimme stekker eenvoudig via de Wi-Fi verbinding bij je thuis en bedien de smart plug waar je ook bent met de gratis Hombli app of via stembesturing met Google Assistant en Amazon Alexa. Schakel de slimme stekker automatisch in- en uit op elk gewenst tijdstip van de dag via tijdschema’s. Verwarm ’s ochtends automatisch het koffiezetapparaat, net voordat de wekker gaat en begin je dag direct met een warme kop koffie na het opstaan.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de slimme stekker

Werken zij met stembediening of met een afstandsbediening? Welke wifi verbinding heb ik nodig om de slimme stekker compatibel te laten zijn met mijn telefoon? Er bestaan allerlei vragen rondom de slimme stekker. Daarom hebben we een selectie gemaakt van de meest gestelde vragen en deze beantwoord in de volgende sectie. Zodat jij al jouw twijfels kunt ophelderen en voor die slimme stekker kunt kiezen die tegemoet komt aan jouw wensen voor jouw smart home.

Wat is precies een slimme stekker?

Net als ieder ander elektrisch apparaat, verbind je een slimme stekker met een gewoon stopcontact. Via een app op je mobiele telefoon is het daarmee mogelijk om andere ingeplugde apparaten te bedienen. De bijbehorende app is niet altijd hetzelfde en kan verschillen per operationeel systeem, zoals iOS of Android. Met een slimme stekker kun je apparaten aanzetten en uitzetten, maar ook handige planningen maken en soms zelfs energieverbruik bijhouden.

Let dus bij het kopen van een slimme stekker op de benodigde app waarmee je deze bedient. Iedere app en iedere slimme stekker beschikt namelijk over specifieke eigenschappen en functies. Slimme stekkers zijn van toegevoegde waarde in het huiselijk ecosysteem. Anders gezegd, als apparaten met elkaar verbonden zijn en op elkaar reageren, dan kun je achterover leunen en ontspannen.

Man Controlling Smart Plug Using App On Mobile Phone

Er bestaan slimme stekkers die informatie geven over het ingeplugde apparaat.
(Bron: Daisydaisy: 119234989/ 123rf.com)

Hoe installeer ik een slimme stekker en hoe werkt deze?

Over het algemeen gesproken zijn de installatieprocessen van alle soorten slimme stekker gelijk en eenvoudig. Mogelijk zijn er een aantal kleine verschillen van slimme stekker tot slimme stekker, afhankelijk van de bijbehorende app. Meestal kun je onderstaande stappen volgen om jouw slimme stekker te installeren en te laten werken:

 1. Verbind jouw slimme stekker met een stopcontact.
 2. Wacht een paar seconden, tot er een gekleurd lampje gaat branden op jouw slimme stekker.
 3. Download de bijbehorende app op jouw mobiele telefoon. Meestal vraagt deze app jou om een gebruiker aan te maken, samen met een wachtwoord.
 4. Verbind het te bedienen elektrische apparaat met de slimme stekker.
 5. Maak in de app op jouw mobiele telefoon, contact met de slimme stekker. Meestal gebeurt dit automatisch, maar in sommige gevallen doe je dit handmatig. Eventueel voeg je apparaten toe, die je met jouw slimme stekker wilt bedienen.
 6. Vul het wifi wachtwoord in, om de verbinding tussen jouw mobiele telefoon, de slimme stekker en het verbonden apparaat tot stand te brengen.
 7. Volgens de eigenschappen en functionaliteit van de app, kun je de slimme stekker gebruiken op de apparaten. Vrijwel iedere slimme stekker staat je toe, om apparaten aan- of uit te zetten.

Wat zijn de belangrijkste functies van een slimme stekker?

Met een slimme stekker, kun je apparaten die niet smart zijn, toch toevoegen aan jouw smart home. Om goed te kunnen bepalen wat de belangrijkste functies van een slimme stekker zijn, denk je na over wat jouw huis nodig heeft. Als je hier wat ondersteuning bij nodig hebt, kijk dan in de volgende opsomming. Daarin staan de meest genoemde belangrijke functies van de slimme stekker.

 • Modus Buitenshuis: Ideaal voor iedereen die wil dat het huis veilig is en blijft. Deze functie staat je toe om lichten, tv of muziekapparatuur in te schakelen, zodat het lijkt of er iemand thuis is. Of je er nu bent of niet.
 • Stembediening: Door middel van de bekende virtuele assistenten Siri, Alexa en Google Home, kun je met je stem apparaten bedienen.
 • Elektrische apparaten aan elkaar verbinden: Je kunt vanuit de app de verschillende elektrische apparaten met elkaar verbinden. Denk aan een smart tv die je koppelt aan smart speakers, om een heel digitaal ecosysteem te creëren in huis.
 • Energiegebruik bijhouden: Veel modellen slimme stekker staan je toe om het energieverbruik van de ingeplugde apparaten bij te houden. Ook kun je een slim stopcontact zo instellen, dat een apparaat stopt met werken na een bepaalde tijd of verbruik.
 • Planningen en schema’s: Dit is een handige functie op de slimme stekker, voor mensen die meestal hetzelfde dagritme hebben. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen, dat het licht op een bepaald moment aan of uitgaat, of dat de kleuren of muziek veranderen na een bepaald tijdstip.

Hoe stel ik de app en de stembediening van mijn slimme stekker in?

Dit zijn twee verschillende functies van de slimme stekker, daarom stel je ze ook apart in. Apps passen bij de slimme stekker die je koopt. Deze informatie staat altijd op de verpakking of in de gebruikershandleiding van de slimme stekkers. Hierin staat ook aangegeven, welk operationeel systeem compatibel is met de slimme stekker. Het soort slimme stekker dat je koopt hangt dus af van de mobiele telefoon die je hebt. Ook bestaan er slimme stekkers die compatibel zijn met verschillende besturingssystemen.

Met betrekking tot de stembediening is het zo, dat de meeste slimme stekkers samenwerken met de bekende virtuele stemassistenten. Sommige slimme stekkers zijn echter ingesteld om slechts te reageren op Alexa, of Google Home. Ook deze informatie is te vinden in de productbeschrijving. Stembediening is niet nodig om apart in te stellen, want mobiele telefoons en tablets herkennen de slimme stekker automatisch.

Jan GaasbeekTech Nieuws
“De meesten van ons denken bij de woorden slimme stekker aan een futuristisch huis. Zoeen waar het licht vanzelf aangaat, wanneer je je ogen opent, die de temperatuur op jouw lijf afstelt en de gordijnen automatisch openschuift als je eraan denkt.”

Hoeveel apparaten kan ik verbinden met mijn slimme stekker?

Het antwoord op deze vraag hangt af van het model slimme stekker. Sommige intelligente stekkers staan slechts een enkel apparaat toe, maar in anderen kun je meer apparaten pluggen. Er bestaan ook slimme stekkers met USB ingangen. Mocht je nu in een bepaalde ruimtes meerdere apparaten tegelijk willen bedienen, kijk dan naar slimme stekkers met meerdere ingangen.

Kan ik een slimme stekker alleen binnen gebruiken?

Ook het antwoord op deze vraag hangt af van het slimme stekker type. De meeste slimme stekkers zijn echter inderdaad alleen voor binnengebruik. Sommige modellen zijn echter speciaal ontworpen voor buiten. Denk bijvoorbeeld aan een slimme stekker die de veiligheidslampen bedient, of de kerstversieringen in de tuin. Deze slimme stekkers kunnen tegen water, harde wind en zelfs een dik pak sneeuw. Slimme stekkers voor binnen begeven het dan.

Serious Young Man Connecting a Phone to a Charger by His Bed

Traditionele stekkers zoals deze zullen meer en meer overbodig gaan worden.
(Bron: Theartofphoto: 38481544/ 123rf.com)

Is het gebruik van een slimme stekker veilig?

Het is veilig om slimme stekkers in jouw huishouden te gebruiken. Maar, let op, je gebruikt ze alleen in een geaard stopcontact. Vrijwel alle moderne huizen in Nederland hebben meerdere geaarde stopcontacten. Als je echter in een oud grachtenpand of oude boerderij woont, dan kan het zijn dat daar geen geaard stopcontact is. Vraag dan aan de klantenservice welke veiligheidsmaatregelen je kunt treffen.

Een andere factor om even bij stil te staan is de kracht van de elektrische spanning. Meestal verdragen slimme stekkers tot ongeveer 10 Ampere. Controleer dus, voordat je ze implugt of elektrische apparaten deze spanning aankunnen. Zo niet, dan kun je dit apparaat beter niet aansluiten op de slimme stekker.

Heb ik een apart wifi netwerk nodig voor mijn slimme stekker?

De overgrote meerderheid van de slimme stekkers die je verbindt met de wifi, werken op een bandbreedte van 2,4 GHz. Dit is de doorsnee breedte van hedendaagse routers. Beschik je echter over een hypermoderne dual router met bandbreedtes tot wel 5 GHz, kies dan voor de bandbreedte van 2,4 GHz.

Slimme stekkers verbind je met de bandbreedte waarmee zij compatibel zijn, meestal rond de 2,4 GHz.

Kies ik voor een slimme stekker met stembediening of afstandsbediening?

De eeste slimme stekkers die verkocht werden, kon je bedienen met een afstandsbediening. Tegenwoordig is het meer gebruikelijk dat slimme stekkers te bedienen zijn met stemcommando’s en vituele assistenten. Deze trend is groeiende, met Siri, Alexa en Google Assistant aan kop. Maar dit zijn niet de enige stembedieningen. Heb je de keuze, kies dan voor een slimme stekker met stembediening.

De tabel hieronder vat de voordelen en nadelen van beide bedieningsmogelijkheden samen.

Stembediening Afstandsbediening
Voordelen Buiten je mobiele telefoon heb je hier verder niets voor nodig. Je hebt profijt van alle mogelijkheden van voice assistenten, die nog iedere dag beter worden gemaakt en verder ontwikkeld. De vituele assistent is een zelflerend apparaat, dat vanzelf jouw gewoontes en rituelen detecteert en daarop kan inspelen. Alle commando’s worden snel opgevolgd door de slimme stekker.
Nadelen Soms herkent de slimme stekker het commando niet, of niet volledig. Bovendien nemen sommige slimme stekkers alles op wat je zegt, ook buiten de commando’s. Werken op een maximale afstand van 10 meter. De functies en commando’s zijn beperkt. Je moet ze gebruiken met een accu of met batterijen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Smart homes winnen terrein in Nederland. Slimme stekkers, of smart plugs, zijn daarin onmisbare bondgenoten. Zoals we in dit artikel hebben uitgelegd zijn er aspecten aan de slimme stekker, die afhangen van de smaak van de gebruiker. Sommige dingen zijn simpelweg handig om te weten en paraat te hebben op het moment dat je overgaat tot een aankoop. Hieronder vind je een aantal criteria, aan de hand waarvan je kunt bepalen welke slimme stekker het beste in jouw straatje past.

 • Ontwerp
 • Energiegebruik bijhouden
 • Compatibiliteit met virtuele assistenten
 • Aantal ingangen
 • Veelzijdigheid

Ontwerp

Je zou ontwerp kunnen zien als puur een esthetische aangelegenheid, maar dat is het niet. Het design van slimme stekkers is van belang, ook om praktische redenen zoals het formaat en de vorm. Sommige slimme stekkers zijn zo groot, dat ze de toegang voor of tot andere apparaten blokkeren. Let hier dus op als je een slimme stekker koopt. Hoe compacter en discreter, hoe beter.

Sjors van der WalComputer Magazine
“Technische ontwikkelingen staan ons via IoT, oftewel Internet of Things, toe, om vrijwel ieder apparaat op het netwerk aan te sluiten. Je kunt nu je hele huis laten functioneren zonder ook maar een knop in te drukken.”

Energiegebruik bijhouden

Soms kan het handig zijn om je energiegebruik in de gaten te houden met een slimme stekker. Bijvoorbeeld, als je energiekosten wilt besparen of het milieu belangrijk vindt.

Compatibiliteit met virtuele assistenten

Virtuele assistenten zijn meer en meer onmisbaar in smart homes, nog iedere dag worden zij beter. Is jouw slimme stekker compatibel met voice of stembediening? Dan kun je achterover leunen en je huis voor je laten werken. Bovendien kan je dan de komende jaren vooruit met jouw slimme stekker.

Aantal ingangen

Dit criterium lijkt nogal logisch, maar toch is het goed om erbij stil te staan. Met een slimme stekker met een ingang, kun je een apparaat bedienen. Tegenwoordig bestaan er veel slimme stekkers met meerdere ingangen, zelfs met USB poorten. Zo bedien je meer apparaten tegelijkertijd.

Veelzijdigheid

De meeste slimme stekkers werken met complete apps, maar sommige alleen met een aan- en uitfunctie. Hoewel in- en uitschakelen belangrijk zijn, kun je tegenwoordig beter kiezen voor een slimme stekker die iets veelzijdiger is. Zo haal je het meeste uit jouw slimme stekker.

Samenvatting

Wil je een smarthome? Twijfel dan niet bij het kopen van een slimme stekker. Deze kleine apparaten maken jouw leven een stuk gemakkelijker, want je kunt er alle apparaten in huis mee bedienen. Het enige dat je nodig hebt is een wifi netwerk en een geaard stopcontact.

In combinatie met een virtueel assistent zijn slimme stekkers helemaal handig. Je kunt dan met jouw stem bedienen. Aanzetten, uitzetten, het gebruik monitoren en ze bedienen wanneer je niet thuis bent. Je kunt ze helemaal laten aansluiten op jouw lifestyle. De installatie is gemakkelijk. Er zal een connected wereld voor je opengaan.

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan in jouw social media, zodat meer mensen dit handige apparaat leren kennen. Je kunt ook jouw reactie achterlaten. Dankjewel!

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Daisydaisy: 119235065/ 123rf.com)

Recensies