Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

39Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote slingshot test 2023. Hier stellen we alle katapulten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste slingshot voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een slingshot wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De meeste mensen herinneren zich katapulten nostalgisch als kinderspeelgoed.
 • Tegenwoordig worden professionele of sport katapulten door bedrijven vervaardigd. Deze katapulten zijn speciaal gemaakt om uit iedereen het beste schietresultaat te halen.
 • Niet elke slingshot is echter legaal. Sommige zijn zo krachtig dat ze als een wapen worden beschouwd en onder de wapenwetten vallen. Daarom moet de basisregel om nooit op mensen of dieren te mikken altijd bovenaan de lijst staan.

Slingshot: Onze selectie

Muscleforge Slingshot

Met de optimale duurzaamheidspositie van de Slingshot worden uw armen dichter bij uw lichaam geplaatst, wat zorgt voor een betere hefboomwerking en uiteindelijk voor uitstekende prestaties. Geniet van de stabiliteit die deze Slingshot biedt, terwijl het helpt uw gewrichten te beschermen en het zenuwstelsel te laten wennen aan zwaardere belastingen.

Yosoo Slingshot

Dankzij ons toewijding aan kwaliteit en innovatie, zult u zien waarom Yosoo het favoriete merk is voor fans van slingshot katapulten. Onze Yosoo Slingshot is perfect voor iedereen die op zoek is naar consistentie, betrouwbaarheid en nauwkeurigheid bij elk schot. Geef uzelf de mogelijkheid om uw passie naar een hoger niveau te tillen met onze Yosoo Slingshot.

Luchuii Slingshot

Verder is dit product uitvoerig getest, zodat u kunt rekenen op de perfectie, stabiliteit en duurzaamheid van uw aankoop. LUCHUII hecht grote waarde aan klantenservice en biedt u een 100% productbelofte. Hierdoor kunt u vol vertrouwen winkelen, wetende dat u wordt ondersteund door een team dat klaar staat om u het beste in klantenservice te bieden.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een slingshot koopt

Voor wie is een slingshot bedoeld?

Iedereen herinnert zich waarschijnlijk wel de typische slingshot uit zijn kindertijd. De zelfgemaakte houten versie was en is nog steeds een hitsig stuk speelgoed voor elk kind.

Steinschleuder

Katapulten zijn populair speelgoed en sportartikelen voor jong en oud. (Image source: pixabay.com / rafaelpublio)

Tegenwoordig spelen echter niet alleen de kleintjes ermee, maar ook de jong van geest op volwassen leeftijd. Modellen van plastic of zelfs met een stalen frame en touw eromheen om een betere grip te hebben worden tegenwoordig gebruikt. De slingshot wordt meestal door kinderen en jongeren gebruikt als speelgoed om doelen te doorboren of glazen flessen om te stoten. De slingshot heeft echter zowel een nuttig als een speels doel. De slingshot wordt, net als de boog, in de sport gebruikt. Hier worden natuurlijk geen zelfgemaakte houten stokken met fietsbinnenbanden gebruikt, maar handgemaakte tweelingen van metaal en plastic.

De rubbers zijn gemaakt van latex als buisjes of van plat rubber. Kampioenschappen worden in Spanje of Amerika gehouden met stabilisatoren zoals armsteunen. De slingshot is ook populair om mee te vissen. Een slingshot is perfect voor het uitlijnen naar verre visstekken. Een soortgelijk hulpmiddel heet een maden slingshot. In het beroepsleven gebruiken full-time boomklimmers een slingshot of een soortgelijk hulpmiddel om hoger gelegen plaatsen te bereiken.

Hoeveel kost een slingshot

Een slingshot is al voor een lage prijs verkrijgbaar, maar je moet opletten dat je niet het goedkoopste model koopt. Middelmatig vakmanschap, slecht rubber en dus een zeer lage trefzekerheid zijn een paar van de slechte eigenschappen van een goedkope slingshot. Als je wilt dat je slingshot niet meteen stuk gaat en lang meegaat, moet je een model kiezen met halfweg hoogwaardige afwerking. Anders is een middenklasse model voldoende.

Marke Prijs
Ober Profi Steinschleuder ca. 33 €
Oramics Steinschleuder ca, 20 €
AceCamp Steinschleuder aus Holz ca. 9 €
Zelfgemaakte Steinschleuder ca. 5 €

Natuurlijk is er ook een veel goedkoper alternatief. Als je van knutselen houdt en niet veel geld aan je slingshot wilt uitgeven, kun je hem natuurlijk zelf bouwen. Met een beetje handigheid kun je zelf een slingshot maken van materialen uit je tuin. Een stevige elastiek of fietsbinnenband garandeert minstens dezelfde pretfactor.

Waar kan ik een slingshot kopen

Dat hangt af van hoeveel geld je wilt uitgeven en voor welk doel je de slingshot nodig hebt. Eenvoudige katapulten (als geschenk voor een kind) zijn goedkoop te koop in sommige speciaalzaken of doe-het-zelfzaken. Maar als je geen beginner meer bent en resultaten in het schieten wilt bereiken, zoek je een sport- of professionele slingshot. Je vindt hoogstwaarschijnlijk katapulten met een goede pasvorm, goede geleiding, stevig materiaal en voorzieningen zoals munitiehouders op het internet of in een wapenwinkel.

Wapenhandelaren hebben niet alleen pistolen en geweren in voorraad, maar ook sport- en katapultgeweren. Het voordeel van een speciaalzaak is het advies van de klant, dat je op het internet niet krijgt. Ervaren verkopers hebben waarschijnlijk reserve-onderdelen om meteen mee te nemen, en ook goede raad.

Speciaalzaak of bouwmarkt Internet Wapenhandel
Type verkrijgbare katapulten Eenvoudigekatapult Sport of katapult Sport en professionele katapulten
Niveau Beginner Gevorderd Gevorderd/Professioneel
Doel van de katapult Cadeauvoor kinderen of zo. Gerichte schoten, resultaten boeken Professionele sport, eventueel deelname aan wedstrijden
Eigenschappen van de katapult Eenvoudigevormgeving, gemakkelijk te gebruiken Goede pasvorm, goede geleiding, stevig materiaal, eventueel munitiehouder hx Munitiehouder Goede pasvorm, materiaal van hoge kwaliteit, extra mogelijkheden
Belangrijkste voordeel Ingoedkopemodellen Beschrijvingen en video’s over het hanteren beschikbaar Klantenadvies, beschikbaarheid van reserve-onderdelen

Het World Wide Web biedt hiervoor nog veel meer mogelijkheden, met beschrijvingen en zelfs video’s die je laten zien hoe je de slingshot hanteert.

Wat zijn de alternatieven voor een slingshot?

Ook tweelingen zijn geëvolueerd van het verleden naar het heden. Niet alleen het gebruik, maar ook de vorm en de structuur zijn veranderd. Omdat er weinig alternatieven zijn voor de klassieke slingshot, hebben we modellen op een rijtje gezet die op dezelfde manier werken.

 • Kruisboog
 • Hawaiiaanse draagdoek
 • Boog

Kruisboog

De kruisboog is een boogachtig wapen voor de lange afstand waarmee je pijlen of bouten van metaal, plastic of hout afschiet. De kruisboog is in principe een horizontale boog. De pees wordt gespannen met een spaninrichting en de kruisboog kan zonder moeite strak gehouden en gericht worden.

Tegenwoordig zijn kruisbogen alleen bekend uit films of sportschieten. Ze worden nog steeds gebruikt als sportmateriaal bij wedstrijden. Gewoonlijk worden ze staand of knielend geschoten op een afstand van 10 m of 30 m. Er zijn echter ook disciplines met een afstand van 100m.

Hawaiian Sling

Een van de meest gebruikte wapens bij het speervissen is de Hawaiian Sling. De manier waarop het werkt is vergelijkbaar met een pijl en boog. De speer wordt in het rubber gehaakt en als een boog naar achteren getrokken. Hoewel de techniek dezelfde is als die van een slingshot, wordt de Hawaiian Sling alleen onder water gebruikt.

Boog

De boog is een elastisch, stokachtig voorwerp, vaak van hout gemaakt. De boogpees is aan de uiteinden met een touwtje verbonden. Met de boog worden alleen pijlen geschoten. Sinds het Neolithicum wordt de pijl en boog gebruikt als wapen om te jagen en te vechten. Tegenwoordig wordt de boog echter gebruikt als sportuitrusting bij het boogschieten.

Er zijn verschillende disciplines in het moderne boogschieten. Er zijn modellen zonder vizieren en sportstrijkstokken met vizieren. Als je nog nooit boogschieten geprobeerd hebt, kun je kennis maken met het plezier van boogschieten op routes die speciaal ontworpen zijn om in het bos met pijl en boog te schieten.

Besluit: Welke soorten katapulten zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten katapulten

 • Dankung “Panther” sport slingshot
 • Klassieke katapult
 • Origineel zakschot

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. We willen je helpen de meest geschikte slingshot voor je te vinden.

Dankung “Panther” sport katapult

Dit model is een zeer hoogwaardig stuk sportuitrusting voor hoge eisen. De slingshot biedt meer dan hij op het eerste gezicht lijkt. De robuuste roestvrijstalen behuizing belooft je een duurzaam toestel waarmee je veel plezier zult beleven.

Voordelen
 • Compacte roestvrijstalen constructie
 • Stabiel en hoge kwaliteit
 • Voor ronde en platte rubbers
Nadelen
 • Hoge prijs

Je kunt de slingshot niet alleen met de gebruikelijke buisvormige rubbers gebruiken, maar ook met platte rubbers. Deze speciale eigenschap maakt de slingshot nog veelzijdiger. Dankzij zijn stabiele vormgeving past hij ook gemakkelijk in elke broekzak. De afwerking maakt het tot een absoluut topgereedschap.

Slingshot

In tegenstelling tot de Sportzwille is de gewone slingshot niet meer van deze tijd. In het verleden vocht David tegen Goliath met een katapult, maar tegenwoordig wordt hij vooral in musea tentoongesteld onder de categorie lange-afstandswapens.

Voordelen
 • Ongevoelig voor weersinvloeden
 • Heel goedkoop en gemakkelijk te maken
 • Extreem licht
Nadelen
 • Je hebt veel oefening nodig
 • Verouderd

Om de katapult onder de knie te krijgen, heb je veel spierkracht en vaardigheid nodig. Maar met veel oefening kun je een vergelijkbare reikwijdte bereiken als de Perzische boogschutters. Je kunt bijna alle kleine zware voorwerpen als munitie gebruiken.

Original Pocket Shot

De Pocket Shot is het enige alternatief voor de Y-vormige slingshot. Hij is heel conventioneel, uiterst krachtig en maakt extreem snel fotograferen mogelijk. Het ontwerp is eenvoudig maar uniek en lijkt op geen enkele andere katapult. In principe is het een ronde plastic ring met een vastzittend rubber zakje.

Voordelen
 • Zeer compact
 • Robuust en krachtig
 • Mogelijkheid om pijlen te schieten
Nadelen
 • Duurzaamheidsproblemen van de buidel

Met de Pocket Shot schiet je vooral kogeltjesmunitie. Een bijzonderheid is de pijlbevestiging, waarmee je ook pijlen kunt schieten. Dit geeft je nog meer variatie bij het schieten op doelen.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om katapulten te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om katapulten te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend apparaat te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Materiaal van het frame
 • Gewicht en afmetingen
 • Handvat
 • Rubber
 • Munitie
 • Prijs

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een toestel op basis van de criteria te kopen of niet.

Framemateriaal

De drie meest voorkomende materialen zijn metaal, kunststof en hout. Het hangt af van je voorkeur of gebruik. Elk materiaal heeft verschillende eigenschappen, zoals prestaties, duurzaamheid en stabiliteit.

Metaal

Een metalen slingshot is niet alleen sterk, maar ook licht. Een metalen frame zorgt voor krachtig schieten, dankzij het stijve en betrouwbare frame. Een ander pluspunt is de duurzaamheid. Tweelingen van aluminium zijn lichter en die van staal zijn sterker.

Plastic

Een kunststof slingshot is ook een degelijke optie. Kunststoffen worden al zo gemaakt dat ze zeer robuust en duurzaam zijn. De keuze aan katapulten met kunststof is beslist de grootste en goedkoopste.

Hout

Om zelf een slingshot te maken, heb je alleen een stuk hout uit het bos nodig. Je zult niet dezelfde prestaties krijgen, maar je zult er wel plezier aan beleven. Je kunt houten katapulten online of in speciaalzaken kopen, en ze kunnen duurder zijn.

Gewicht en afmetingen

Een lichte en kleine slingshot betekent dat je je onconventioneel overal met weinig gewicht kunt verplaatsen. Dit is een belangrijk aspect als je met een lichte uitrusting reist. De gebruikelijke katapult weegt tussen 100 en 300 gram. Kunststof katapulten zijn meestal lichter dan katapulten van metaal. Groter betekent niet sterker. Met een compact formaat van 20 cm kun je elke katapult gemakkelijk in je zak dragen.

Handvat

Een van de belangrijkste factoren is het handvat. Met een kwaliteitsvolle slingshot moet je een stevige en vaste greep kunnen hebben. Als de greep te smal of te breed is, zal het moeilijk zijn om een stevige greep op de katapult te krijgen. Goede katapulten hebben een ergonomisch gevormde greep die zowel comfort als controle biedt. Grips met een holte hebben een extra munitie-opslag om je munitie of reserve-rubbers altijd bij de hand te houden.

Opmerking: de meeste katapulten zijn gemaakt voor rechtshandigen. Als je linkshandig bent, moet je je ervan vergewissen dat het handvat linkshandig of met beide handen gebruikt kan worden.

Rubber

Er zijn twee hoofdsoorten rubber. Het ene is de rubberen buis en het andere de platte rubberen band. Beide hebben hun voor- en nadelen. Het hangt dus meer van je persoonlijke ervaring af. Als je beide uitprobeert, krijg je een gevoel welke beter bij je past. Kortom, platte rubbers bieden meer snelheid en zijn gemakkelijker te trekken. Rubber buizen daarentegen zijn duurzamer en gaan langer mee.

Rond rubber

Rubberen slangen en ronde rubbers zijn er in allerlei soorten. De verschillende diktes beïnvloeden hun sterkte en duurzaamheid. In het algemeen worden Europese en Amerikaanse slangen, die langer meegaan maar meer kosten, en Chinese, die minder duurzaam zijn, aangeboden. Het grootste voordeel van een ronde rubber is dat de slang veel duurzamer en steviger is dan een platte rubber

Vlak

rubber Als je snelheid en precisie zoekt, is de platte rubber beslist iets voor jou. Platte rubbers zijn er ook in verschillende diktes.

Kleur Dikte
Goud 0,70 – 0,75 mm
Zilver 0,55 – 0,60 mm
Zwart 0,35 – 0,40 mm

De meest gebruikte latex bandjes zijn iets minder dan 0,8 mm dik. Hoe dunner het latex, hoe sneller je kogel. Het nadeel is de geringe duurzaamheid en de grote gevoeligheid voor natuurgeweld. Ze zijn zeer geschikt voor een breed scala aan munitiematen.

Munitie

Het maakt niet uit wat, je kunt bijna alles als munitie gebruiken. Kleine stenen of stenen uit de rivierbedding, die gelijkmatig rond zijn, vind je overal. Je moet wel voorzichtig zijn, want stenen zijn minder voorspelbaar dan gefabriceerde munitie zoals stalen of loden kogels De meest voorkomende maten gaan van 0.4 tot 0.5 kaliber, wat overeenkomt met 10 en 12.7 mm.

Prijs

Je kunt een goede slingshot krijgen voor weinig geld. Als je niet te diep in de buidel wilt tasten maar toch met een hoogwaardige katapult wilt schieten, betaal je tussen de 15 en 25 euro. Voor katapulten van hogere kwaliteit kun je rekenen op een prijs tot 50 euro.

Wetenswaardigheden over katapulten

Katapult met bevestiging

Toen katapulten populairder werden, begonnen fabrikanten tweelingen te ontwikkelen met meer en meer kracht en schietnauwkeurigheid. Met de pols ondersteunde katapulten waren de volgende grote mijlpaal in de geschiedenis van de slingshot. Slingshots met polssteun verschenen op de markt toen operatieslangen werden uitgevonden. Fabrikanten wilden de sterkte van de buizen gebruiken om krachtige katapulten te maken.

Maar om comfortabel te kunnen schieten met de harde buizen, had de slingshot een polssteun nodig. Hij geeft de uitwerpvoet meer stabiliteit en vermindert de vermoeidheid van de pols. Zulke katapulten bieden een hard en snel schot. Dit is waarschijnlijk de reden waarom ze verboden zijn in landen als Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk. Als je katapulten met een beslag wilt uitproberen, kun je dat in Duitstalige landen niet doen vanwege de wapenwet en moet je de grens over naar een ander land.

Beeldbron:n123rf.com / 70087642

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies