Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

43Onderzochte producten

74Bestede uren

27Beoordeelde onderzoeken

106Verzamelde opmerkingen

Wil je betonnen oppervlakken zoals funderingen of plafonds slopen, vergruizen of beitelen? Dan kun je een sloophamer heel goed gebruiken. Hoewel hij in principe werkt als een eenvoudige hamer, heeft hij veel meer slagkracht en kan daardoor ook materialen zoals beton of asfalt verbrijzelen.

Onze grote sloophamer test 2022 moet je helpen de beste sloophamer voor jou te vinden. We hebben twee verschillende soorten vergeleken, de elektrische en de benzine slaghamer, en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Sloophamers worden gebruikt om materialen te slopen, te verpletteren en te beitelen. In de regel worden ze gebruikt voor het slopen van betonnen muren, tegels, dekvloeren of iets dergelijks.
 • In principe maken we onderscheid tussen twee soorten sloophamers: motor- en benzine-aangedreven slaghamers. Elektrisch aangedreven brekers worden veel vaker gebruikt.
 • Voordat je een sloophamer koopt, moet je nadenken over het soort werk dat je gaat doen. Als vuistregel geldt dat lichte sloophamers geschikt zijn voor horizontaal werk, terwijl zwaardere breekhamers vooral geschikt zijn voor verticaal werk.

Sloophamer: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een sloophamer koopt

Waar wordt een sloophamer het vaakst gebruikt en welke functies heeft een sloophamer?

Een sloophamer wordt meestal gebruikt om betonnen oppervlakken zoals funderingen, plafonds of andere bouwstructuren af te breken, open te scheuren of te beitelen. Om deze reden wordt ook vaak de naam beitelhamer gebruikt.

Behalve beton kunnen ook stenen materialen of asfalt oppervlakken vergruisd worden, bijvoorbeeld om een goot of goot te maken.

Wat de precieze werking van een sloophamer betreft, kun je vereenvoudigen door te zeggen dat hij precies zo werkt als een gewone hamer.

Als op een licht materiaal met een hamer of bijvoorbeeld een dakhamer geslagen wordt, versplintert het. De sloophamer werkt volgens precies hetzelfde principe. Het verschil is echter dat hij vele malen de stootkracht uitoefent en de stootbewegingen heel vaak achter elkaar uitvoert. Dit betekent dat zelfs vaste materialen zoals beton of asfalt verbrijzeld kunnen worden.

De benodigde energie wordt geleverd via een door benzine aangedreven motor of een stroomaansluiting. Vanwege het relatief hoge eigen gewicht wordt een breeuwhamer meestal loodrecht op het materiaal aangebracht. Horizontaal werk kan vanwege het gewicht maar korte tijd of helemaal niet uitgevoerd worden.

De sloophamer heeft een grotere slagkracht dan een gewone hamer. Daarom wordt het vaak op bouwterreinen gebruikt. (Foto: kadmy / 123RF)

Veel fabrikanten bieden echter ook lichtere modellen met een wat geringere slagkracht, die ook goed zijn om op muren te werken.

Hoeveel kost een sloophamer?

De prijs van een sloophamer hangt sterk af van zijn prestaties, d.w.z. van het bijbehorende joulegetal, ook slagsterkte genoemd. Het aantal joules dat nodig is hangt vooral af van de werkvereisten.

Behalve het joulegetal speelt ook het dode gewicht van de breeuwhamer een beslissende rol. In de regel geldt: hoe meer joules en hoe lichter de uitrusting, hoe hoger de prijs. (Foto: Tuân Nguyễn Minh / unsplash.com)

Als er bijvoorbeeld badkamertegels gescheurd moeten worden, is een laag joulegetal meestal voldoende. Wil je daarentegen een massieve betonnen muur afbreken, dan zul je een hoog joulegetal moeten gebruiken.

Een apparaat met een lage joule-waarde is verkrijgbaar van 100 tot 200 euro. In deze prijscategorie kun je sloophamers krijgen met tot 30 joule. Af en toe zijn er in deze categorie echter ook sloophamers die iets krachtiger zijn. Kijk uit naar speciale aanbiedingen, indien van toepassing.

Krachtigere beitelhamers zijn meestal navenant duurder en vind je in een prijscategorie van 200 tot 500 euro. Professionele sloophamers kunnen ook aanzienlijk meer kosten. Er zijn ook beitelhamers voor rond de 2.000 euro.

Vermogen/slagkracht Prijsklasse
10 tot 20 Joule afgekort 100 tot 200 €
20 tot 30 Joule afgekort 200 tot 500 €
vanaf 30 Joule afgekort 500 tot 2.000 €

Waar kan ik sloophamers huren?

Behalve een sloophamer kopen, kun je er natuurlijk ook een huren. Beitelhamers zijn te huur in bouwmarkten of rechtstreeks bij de fabrikant.

Het huren van een hamer is de moeite waard als de huurkosten niet hoger zijn dan de aankoopprijs van een nieuwe hamer. Daarom is een vergelijkende berekening aan te bevelen. De volgende vragen zijn daarbij van belang

 • Voor welk soort werk moet de sloophamer gebruikt worden?
 • Wordt het werk herhaald of is het een eenmalige klus?
 • Wat zijn de huurkosten?
 • Wat zijn de initiële kosten van een vergelijkbaar hulpmiddel?

Als je sloopwerk eenmalig is en slechts van korte duur, is het hoogstwaarschijnlijk de moeite waard een breekhamer in te huren. Maar als je sloophamer regelmatig gebruikt wordt, is er veel voor te zeggen om een nieuwe te kopen.

Hoe zwaar is een sloophamer?

Omdat er veel verschillende soorten sloophamers zijn, is het moeilijk een gewicht te bepalen. De lichtste beitelhamers wegen meestal ongeveer tien kilo. Er zijn echter ook veel zwaardere modellen.

Er zijn drilboormachines die niet zonder drager bediend kunnen worden en meer dan 500 kg wegen. Voor eenvoudig gebruik, bijvoorbeeld het uithakken van tegels in de badkamer, is een lichte sloophamer aan te bevelen.

Hoge prestaties, uitgedrukt in een hoog joulegetal en tegelijk een laag gewicht, drijven de prijs van een werktuig altijd op.

Welke accessoires zijn belangrijk als je een sloophamer koopt?

De beitel van een sloophamer is een van de belangrijkste hulpstukken. De beitel is het hulpstuk dat de slagbewegingen omzet en direct op het materiaal slaat. Daarom wordt vaak de term hulpstuk gebruikt. Het is ook belangrijk dat het hulpstuk compatibel is met de sloophamer. Gehoorbescherming en een veiligheidsbril zijn bijna verplicht.

Een sloophamer is waardeloos zonder beitel, want het werk kan niet uitgevoerd worden. Daarom is het ook van enorm belang dat het hulpstuk van hoge kwaliteit is.

Als een hulpstuk van lage kwaliteit wordt gebruikt, kan de beitel niet in het materiaal doordringen of zelfs breken. Er is ook een risico dat een minderwaardig hulpstuk sneller slijt. De beitels kunnen echter weer functioneel gemaakt worden door ze te smeden.

Gehoorbescherming en veiligheidsbrillen zijn ook bijzonder belangrijke accessoires. Vanwege de splinters die bij het uithameren van de beitels door de lucht geslingerd kunnen worden en vanwege het lawaai dat ze maken, zijn deze twee beschermende maatregelen onmisbaar. Denk ook aan smeerolie als een accessoire.

Zijn er alternatieven voor een sloophamer?

Behalve de reeds genoemde soorten sloophamers zijn er twee alternatieven

 • Hydraulische breekhamer met drager
 • Zware stroom aangedreven sloophamer

Een hydraulische breekhamer wordt gewoonlijk gebruikt in combinatie met een drager. Zo worden hydraulische hamers vaak aan (mini) graafmachines bevestigd. Meestal wordt de hydraulische breekhamer gebruikt in het professionele sloopvak.

Zonder een geschikte drager is het gebruik uiterst ingewikkeld. Er zijn echter ook modellen waarbij een doe-het-zelver een hydraulische breekhamer kan gebruiken. Een tamelijk zeldzaam alternatief voor benzine- of op het lichtnet werkende sloophamers zijn beitelhamers met hoge stroomsterkte. Deze gereedschappen vereisen speciale stroomtoegang.

In verband met de term zware stroom wordt ook vaak de term bouwstroom gebruikt. Deze worden dan gevoed via een bouwstroomverdeler. Een bouwstroomverdeler kom je vaak tegen op een bouwplaats.

Deze categorie sloophamers is meestal zeer krachtig. Deze apparaten hebben echter ook het nadeel dat ze niet met gewone netstroom kunnen werken. Omdat de vraag naar beitelhamers met hoge stroomsterkte zeer gering is, worden ze hier verder buiten beschouwing gelaten.

Besluit: Welke soorten sloophamers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van sloophamers is het type aandrijving. In het algemeen zijn er twee verschillende categorieën

 • Sloophamers met (conventionele) netvoeding
 • Benzinemotorige hamers

De geschiktheid van de hamer hangt dus sterk af van het beoogde gebruiksgebied. Als er op je bouwterrein geen elektriciteitsaansluiting is, kun je een benzine-aangedreven sloophamer gebruiken zonder kabels te hoeven leggen.

In het volgende laten we je kennismaken met de verschillende soorten en tonen je de respectieve voor- en nadelen van de verschillende hakhamers, om je optimaal op een eventuele aankoop voor te bereiden.

Wat onderscheidt een sloophamer met netspanning en wat zijn de voor- en nadelen?

Waarschijnlijk worden de meest voorkomende stroomonderbrekers gevoed door een gewone netaansluiting. Dit maakt ze heel gemakkelijk van stroom te voorzien. Er zijn ook beitelhamers die een ingebouwde oplaadbare batterij hebben en dus helemaal geen snoer nodig hebben. Deze batterij-aangedreven sloophamers zijn echter betrekkelijk zeldzaam.

Het belangrijkste voordeel van een sloophamer met een conventionele krachtaansluiting is de grote verscheidenheid aan toepassingen. Een stroomaansluiting met een intact stopcontact is meestal gemakkelijk te vinden. De vraag of je genoeg benzine hebt doet zich niet voor. Je kunt meteen met sloopwerk beginnen.

Voordelen
 • Relatief licht van gewicht
 • Onhandige krachtbron
Nadelen
 • Mogelijk gering vermogen
 • Mogelijk hinderlijke stroomkabel

Beitelhamers met netstroom zijn meestal lichter dan benzine-aangedreven gereedschap. Het netsnoer kan je werk hinderen als het zich boven je werkoppervlak bevindt. Zorg er bij het werken voor dat de stroomkabel altijd achter je of opzij van je loopt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een sloophamer met benzinemotor?

Gebruiksgemak is ongetwijfeld het belangrijkste voordeel van de benzine slaghamer. Vergeleken met het hierboven beschreven type sloophamer, heeft deze geen stroomkabel nodig. Dit elimineert de mogelijkheid dat de kabel met het gereedschap verstrikt raakt en maakt het gemakkelijker te gebruiken.

Het is echter wel nodig om altijd voldoende benzine bij je te hebben. Vermijd dus een lege tank, die je sloopwerk hinderlijk zou kunnen onderbreken. De benzine als energiebron wordt direct in de sloophamer gevuld. Daarom moet de geluidshinder niet onderschat worden.

Voordelen
 • Krachtig
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Geen elektriciteit nodig
Nadelen
 • Relatief zwaar gewicht
 • Voldoende benzine nodig
 • Zeer lawaaierig
 • Beperkte voorraad

Vergeleken met de elektriciteit-aangedreven sloophamers is de benzine-aangedreven sloophamer echter iets zwaarder, omdat de benzinetank direct op het werktuig zit.

Een van de grootste nadelen van benzine-aangedreven sloophamers is het beperkte aanbod. Er zijn maar een paar leveranciers die benzine-aangedreven hakhamers in hun assortiment hebben.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om hakhamers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om hakhamers te vergelijken en te evalueren. Op deze manier willen we je helpen bij het nemen van beslissingen, zodat je zelf kunt beoordelen welke sloophamer voor jou geschikt is.

Samengevat moeten de volgende criteria in aanmerking genomen worden

 • Afmetingen
 • Gewicht
 • Vermogen
 • Aantal slagen
 • Slagkracht
 • Gereedschaphouder
 • Hulphandgreep
 • Omvang van de levering
 • Kleur

In de volgende paragrafen vind je gedetailleerde informatie over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe ze ingedeeld moeten worden.

Afmetingen

De afmetingen van de slaghamer geven informatie over de handzaamheid van het gereedschap. Er zijn kleine, handige beitelhamers, maar ook grote, logge sloophamers.

Dienovereenkomstig verschillen ze in hun handzaamheid en gevoel. In principe zijn kleine sloophamers natuurlijk gemakkelijker te hanteren dan grote. Je moet je er echter van bewust zijn dat de kleinere modellen vaak minder vermogen leveren.

Uiteindelijk is de mix van de hier genoemde criteria doorslaggevend. Als je uit verschillende beitelhamers kunt kiezen die aan je eisen voldoen, is een kleiner model zeker aan te bevelen.

Gewicht

Je kunt het gewicht gebruiken om te beoordelen of je langdurig met de gekozen sloophamer kunt werken. Vooral als je werkoppervlak horizontaal ligt, biedt een lichte sloophamer grote voordelen.

Sommige sloophamers zijn in sets te koop. Ze worden geleverd met een gereedschapskist en toebehoren. (Foto: huttersnap / unsplash.com)

De afzonderlijke sloophamers verschillen aanzienlijk in gewicht. Er zijn sloophamers die iets meer dan tien kilo wegen, maar ook sloophamers die tot 30 kilo wegen. Afhankelijk van je komende sloopwerk, moet je je bewust zijn van hoe zwaar het gereedschap eigenlijk is.

Een zwaar werktuig is ook geschikt voor sloopwerk waarbij je de grond onder je betrekt. Bij dit soort werk hoef je de beitelhamer niet voortdurend vast te houden, maar je leunt er veel meer op om druk uit te oefenen.

Dit geldt echter niet voor muren. Hier moet je de sloophamer loodrecht op het voorwerp tillen. De benodigde hoeveelheid kracht is dus veel groter. Daarom raden we aan voor dit soort werk een lichter gereedschap te gebruiken.

Vermogen

Het nominale vermogen van een sloophamer is een belangrijk criterium. Het geeft aan hoeveel stroom getrokken kan worden. Zo krijg je een idee van hoeveel vermogen je breekhamer nodig heeft en hoe krachtig de motor van je gereedschap is.

Het credo moet echter niet zijn “meer macht”. Het nominaal ingangsvermogen geeft uiteindelijk alleen informatie over het opgenomen vermogen en de prestaties van de motor. Hoewel uit het motorvermogen ook conclusies kunnen worden getrokken over de werkelijke prestaties van het toestel, geven het aantal slagen en de slagkracht – ook wel individuele slagkracht genoemd – preciezere informatie.

Hoe hoger de slagkracht en het aantal slagen, hoe hoger de prestaties. Kijk bij je beslissing dus eerst naar deze twee criteria en dan naar het nominale ingangsvermogen. Een duur gereedschap met hoog vermogen zonder de nodige individuele slagkracht is uiteindelijk onnodig geïnvesteerd geld.

Slagsnelheid

De slagsnelheid geeft aan hoeveel slagen per minuut door de sloophamer op het materiaal worden overgebracht. Hoe hoger de waarde, hoe sneller de sloophamer op het materiaal slaat. Hoe groter het aantal slagen, hoe sneller het werk gedaan kan worden. Een groot aantal slagen is echter alleen van enorm voordeel als het overeenkomt met de kracht van de inslag.

Slagkracht

De slagkracht geeft de kracht aan waarmee het materiaal geraakt wordt. Daarom wordt het ook wel “enkelvoudige stootkracht” genoemd. Ook hier geldt: hoe hoger de waarde, hoe groter de uitgeoefende kracht.

De slagkracht is dus een zeer belangrijke parameter voor een sloophamer. Voor een massief materiaal is een hoge enkelvoudige botskracht nodig. Maar als het materiaal nogal bros of heel dun is, volstaat een geringe stootkracht. Zo kunnen bijvoorbeeld bakstenen of dakpannen vernietigd worden met een laag joulegetal. Voor een muur van gewapend beton heb je echter een hoge enkelvoudige stootkracht nodig.

Je moet altijd duidelijk zijn over het soort materiaal dat je wilt afbreken. Dit bepaalt welk model je kiest.

Je moet ook letten op de combinatie van slagkracht en aantal slagen. Dit zijn de belangrijkste factoren bij de keuze van een slaghamer.

Gereedschaphouder

De gereedschaphouder bepaalt hoe de beitel vervangen kan worden. Dit varieert van fabrikant tot fabrikant. De meeste fabrikanten gebruiken het SDS-Max systeem voor vervanging. Met dit inbrengsysteem kan het hulpstuk zonder extra gereedschap vervangen worden. Dit zorgt ervoor dat de beitel snel verwisseld kan worden.

Er zijn echter ook fabrikanten die deze methode niet gebruiken. In de regel gebruiken ze een zeskantsleutel om de beitel te verwisselen. Deze verandering duurt iets langer, maar met een beetje oefening moet het geen probleem zijn. In deze gevallen is het belangrijk dat je het kleine gereedschap altijd bij je hebt als je werkt, anders is het onmogelijk de beitel te verwisselen.

Extra handgreep

De extra handgreep is een belangrijke factor voor het gebruiksgemak van de breeuwhamer en de overdracht van druk op het materiaal. Omdat het nodig is druk uit te oefenen tegen het te beitelen materiaal, is een extra handvat erg handig.

Hiermee kun je beide handen gebruiken om tegen het materiaal te duwen. Dit kan ook met maar één handvat, maar dan kun je het gereedschap alleen aan het bovenste uiteinde vasthouden. Met het extra handvat kun je het gereedschap in een offset positie houden en zo gemakkelijker druk uitoefenen.

Omvang van de levering

De omvang van de levering geeft informatie over de standaarduitrusting van de sloophamer. Dit betekent dat de leveringsomvang je informatie geeft over of je extra accessoires nodig hebt of niet.

Veel leveranciers leveren hun sloophamers in een gereedschapskist. In de regel zijn de nodige accessoires al inbegrepen. Er zijn echter ook fabrikanten die alleen een pikbeitel bij de levering betrekken. Je kunt echter ook een platte beitel nodig hebben. Besteed daarom aandacht aan de uitrusting om eventuele extra kosten voor accessoires te vermijden.

Kleur

Omdat het bij een sloophamer in de eerste plaats om functionaliteit gaat, moet de kleur slechts een secundair beslissingscriterium zijn. Maar als je uit verschillende modellen kunt kiezen die aan je eisen voldoen, kun je je ook laten leiden door je visuele voorkeuren.

Kleur mag echter niet het doorslaggevende aankoopcriterium zijn. De verschillende modellen van afzonderlijke fabrikanten verschillen slechts weinig in kleur. Bijvoorbeeld, de sloophamers van Bosch zijn altijd blauw, terwijl Matrix de neiging heeft rood te gebruiken.

Beeldbron: LoboStudioHamburg / pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies