Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Welkom bij onze grote slowjuicer test 2021. Hier stellen we alle slow juicers voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste slowjuicer voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Indien beschikbaar laten we je ook interessante testvideo’s zien. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een slowjuicer wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Het grote voordeel van slow juicers boven andere sapcentrifuges is de zachte productie van vruchten-, groente- en multivitaminesappen. Door de langzame persing blijven alle vitaminen en voedingsstoffen behouden.
 • Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen verticale en horizontale slow juicers, waarbij beide soorten in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen verkrijgbaar zijn.
 • Verticale slow juicers bereiken de grotere sapopbrengst in minder tijd. Anderzijds zijn horizontale koude sapcentrifuges veelzijdig en bereiken ze een fijner sapresultaat.

Slow Juicer: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een slow juicer koopt

Wat is een slow juicer?

Slow juicers zijn elektronische sapcentrifuges die sap uit groenten en fruit halen door heel voorzichtig te persen. Door de voorzichtige productie bevat het verse sap meer vitaminen en is daardoor lekkerder en rijker.

Wat mag er bij het ontbijt niet ontbreken? Precies, een versgeperst sinaasappelsap. (Image source: unsplash.com / Louis Hansel)

Het principe van de slow juicer komt uit de wetenschap. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen voedsel het beste kunnen opnemen en metaboliseren bij een kauwsnelheid van dertig tot veertig bewegingen per minuut.

Dit principe van langzame voedselopname is mechanisch overgebracht op de Slow Juicer.

Hoe werkt een slow juicer?

De langzame rotatie of snelheid van de persschroeven onderscheidt de slow juicer van soortgelijke apparaten. Het lage aantal omwentelingen voorkomt te veel hitte en dus oxidatie, waardoor de vitamines bewaard blijven.

Een koude sapcentrifuge extraheert het sap mechanisch. Het geperste materiaal, meestal fruit, groenten of kruiden, wordt door een krachtige wals geplet om uit het verkregen vruchtvlees sap te maken. Natuurlijk zijn er enkele verschillen tussen de diverse modellen.

Sommige apparaten gebruiken een draaiend snijmechanisme, andere gebruiken persschroeven en weer andere slowjuicers gebruiken tegengesteld draaiende persrollen. De werkingswijze is echter steeds dezelfde.

Wat is het verschil tussen een slow juicer en een conventionele juicer?

Het grote verschil is al te lezen in de namen van de twee producten. Conventionele sapcentrifuges, zogenaamde centrifugaalpersen, kunnen een vermogen bereiken van meer dan 14.000 omwentelingen per minuut. Groenten en fruit worden zo heel snel en efficiënt verwerkt.

De slowjuicer daarentegen kan alleen rekenen op een vermogen van maximaal 200 omwentelingen per minuut. Dit is echter opzettelijk. Goede apparaten met een persrolsysteem hebben vaak zelfs maar 40-80 omwentelingen per minuut.

Door de langzame sapwinning is het proces veel stiller. Natuurlijk duurt het proces iets langer, maar er kan meer sap uit de geperste vruchten gehaald worden. Het resultaat is een perfect sap dat dankzij het ontbreken van warmteontwikkeling niet aan oxidatie is blootgesteld en daardoor langer houdbaar is en rijker aan inhoud.

Voor wie is een slowjuicer zinvol en wat zijn de voor- en nadelen van de aanschaf ervan?

In een notendop: Als je veel belang hecht aan de kwaliteit van je sappen en jezelf zou omschrijven als een “sapjunkie”, moet je een slowjuicer kopen. Met dit apparaat kun je niet alleen de kwaliteit en smaak van je sappen optimaliseren, maar je kunt ook precies bepalen welke voedingsstoffen je sappen moeten bevatten.

Zijn brede scala aan toepassingen maakt de slowjuicer niet alleen interessant voor sapjunkies. Ook mensen die veel belang hechten aan een gezonde voeding, zoals atleten of mensen met allergieën, doen er goed aan het toestel te gebruiken. Je kunt er ook ijs en pasta mee maken.

Maar gezondheid is niet het enige voordeel van een slowjuicer. Smaak is nog steeds de doorslaggevende factor. Langzaam persen perst bijna al het vocht uit het voedsel. Dit levert een sap op met een perfecte smaak.

Het persproces duurt natuurlijk veel langer dan bij een centrifugaalpers. De slowjuicer moet uitgeschakeld worden na een onafgebroken looptijd van een half uur, anders ontstaat er hitte.

Voordelen
 • Perfecte sapkwaliteit en optimale sapopbrengst
 • Mineralen en vitaminen blijven bewaard
 • Persproces is stil
 • Brede toepassingsradius. Geen probleem met moeilijk te verwerken voedsel zoals tarwegras of noten
Nadelen
 • Aanvangskosten
 • Lange bereidingstijden mogelijk
 • Kleine invoergoten
 • Ruimtebespaarder in je keuken

Wat kun je verwerken met een slowjuicer?

Met de krachtige perswalsen van hoogwaardige Slow Juicers kun je zowat elk voedsel persen. Behalve groenten en fruit is het voor een goede koude sapcentrifuge geen probleem om vezelige bladgroenten en kruiden of harde voedingsmiddelen zoals noten te verwerken.

Vers sinaasappelsap is onovertroffen lekker en nog gezond ook. Trakteer je familie erop bij je volgende zondagse ontbijt. (Image source: unsplash.com /Wouter Meijering)

Met een slowjuicer kun je het meeste uit je voedsel halen

 • Fruit
 • Groenten
 • Noten
 • Citroengras
 • Tarwegras en andere grassen
 • Kruiden zoals basilicum, peterselie, rozemarijn of munt
 • en nog veel meer

Bovendien kan een slowjuicer voor meer dan alleen sappen gebruikt worden. Koop je een Slow Juicer met een puree functie, dan geeft het “homogeniseren” van de ingrediënten je allerlei andere mogelijkheden, zoals de bereiding van purees

 • Babyvoeding
 • Notenboter
 • Sorbets en ijs
 • Pasta

Hoeveel kost een slowjuicer?

Een blik op de gemeenschappelijke pagina’s van online winkeliers geeft geen antwoord op deze vraag. Langzame sapcentrifuges zijn beslist duurder dan hun mechanische verwant, de handpers. Dit komt door de gebruikte materialen en de elektronica.

Zoals bij alle producten zijn er ook bij koude sapcentrifuges grote prijs- en kwaliteitsverschillen. Je kunt goedkope instapmodellen kopen voor minder dan € 50. Het middelste prijssegment ligt tussen €50 en €150.

Als je geïnteresseerd bent in een model van bijzonder hoge kwaliteit met uitstekend bewerkte materialen, moet je rekenen op een investering van 150€ tot 600€. Deze machines gaan echter lang mee en zijn ook geschikt voor professioneel gebruik.

Welke andere alternatieven zijn er voor slow juicers?

Natuurlijk zijn slow juicers niet de enige manier om sap te maken. In dit hoofdstuk hebben we een aantal alternatieven opgesomd, met vermelding van hun sterke en zwakke punten. Dit wordt gevolgd door een korte overzichtstabel.

Handpers

Natuurlijk kun je ook de goede oude sapcentrifuge gebruiken om verse vruchtensappen te maken. Het is beslist de goedkoopste van de genoemde alternatieven. Een handpers vermijdt ook het probleem van dode vitaminen.

Maar als je ooit een liter vers sinaasappelsap geperst hebt met een handpers, ken je de nadelen: weinig sapoplossing en enorme inspanning.

High-performance blenders en staafmixers

High-performance blenders zijn echte allrounders. Ze kunnen niet alleen gebruikt worden voor de bereiding van smoothies en soepen, maar ook voor ijs of een grote verscheidenheid aan pesto variaties.

Maar als het om sap maken gaat, is een staande mixer niet de beste keus. Het voedsel wordt snel fijngehakt, maar de hitte die door de messen wordt opgewekt doodt een deel van de waardevolle vitaminen.

Tenslotte moet het fijngehakte voedsel eruit geperst worden, wat het werk erg arbeidsintensief maakt. Als je echter een liefhebber bent van romige smoothies, is een krachtige blender een goede keuze.

Centrifugaalpers

In tegenstelling tot een slowjuicer werken centrifugaalpersen niet met een perssysteem, maar met een roterende raspschijf en een zeef. De raspschijf maalt het fruit eerst met hoge snelheid en perst het dan door een zeef.

Voordelen boven de slow juicer zijn de snelle sapproductie en de gemakkelijkere verwerking van hardere vruchten en groenten. De snel draaiende draaitafel produceert niet alleen lawaai, maar ook hitte, waardoor waardevolle vitaminen verloren kunnen gaan.

Stoomsapcentrifuge

Deze apparaten produceren vruchtensap met behulp van stoom. Daartoe worden de gesneden stukken fruit met behulp van een zeef en de stoom aan het zweten gebracht en zo tot sap verwerkt. Het sap wordt door een afvoerslang in een aparte bak geloosd.

Het te verwerken fruit hoeft niet ontpit te worden en de binnenkomende warmte maakt het sap langer houdbaar. Maar alleen fruit kan met een stoomsapcentrifuge verwerkt worden. De ontstane hitte doodt een groot deel van de vitamines.

Alternatief Voordelen Nadelen
Handpers Goedkoop en ruimtebesparend Energieverspilling, sapoplossing
Krachtige blender / staafmixer Echte alleskunner in de keuken, Perfect voor het maken van smoothies Erg onhandig bij het maken van sapjes, ruimterover
Centrifugale sapcentrifuge Snel en ongecompliceerd sap maken, Prijs Doodt vitaminen en voedingsstoffen, Sapoplossing, Problemen met het verwerken van noten en vezelige groenten
Stoomsapcentrifuge Prijs, Fruit hoeft niet geschild en ontpit te worden Vitaminen en voedingsstoffen gaan verloren, Alleen fruit kan verwerkt worden

Besluit: Welke soorten slow juicers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een slowjuicer wilt kopen, kun je in principe kiezen uit twee verschillende soorten.

Dat zouden zijn

 • Horizontale sapcentrifuges en
 • Verticale sapcentrifuges

In de volgende paragrafen laten we je zien hoe een horizontale slow juicer verschilt van een verticale slow juicer en welke voor- en nadelen de twee soorten hebben. Deze vergelijking moet je helpen de juiste sapcentrifuge voor je te vinden.

Om je alvast in de stemming te brengen, hebben we hier een korte overzichtsvideo.

Wat is een horizontale slowjuicer en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bij horizontale koude sapcentrifuges is de persschroef horizontaal gericht. Daarom hebben ze iets meer ruimte nodig dan verticale slow juicers. De verticale oriëntatie van de persschroef creëert een groter persgebied waarin de vruchten en groenten worden uitgeperst.

Het verschil is dat de groenten en fruit direct geperst worden en niet eerst geplet, zoals gebruikelijk is bij een verticaal model. Door de onmiddellijke persing komt er minder pulp in het sap. Het resultaat is een fijner sap dat minder romig is dan dat van een verticale sapcentrifuge.

Voordelen
 • Duurzamer bij veelvuldig gebruik
 • Fijnere en zuiverdere sapkwaliteit
 • Veelzijdiger
 • Minder duur
 • Kan vezelige bladgroenten en noten verwerken
Nadelen
 • Persen duurt langer
 • Minder sapoplossing
 • Vereist meer ruimte
 • Smallere invoeropening
 • Langere bereidingstijden

Als je een duurzame alleskunner zoekt, raden we een horizontale slowjuicer aan. Behalve fijne sappen kun je dit model ook gebruiken om babyvoeding te maken, heerlijke notenmelk of smakelijk ijs.

Als je dit type koude sapcentrifuge kiest, moet je rekening houden met iets meer ruimte in je keuken en iets meer tijd bij het sap persen. Door de kleinere voeropening is een zorgvuldiger voorbereiding van de groenten en het fruit nodig.

Wat kenmerkt een verticale slow juicer en wat zijn de voor- en nadelen?

Verticale Slow Juicers werken met een messensysteem naast de verticaal uitgelijnde perswals. Dit ontwerp maakt verticale slow juicers niet alleen gemakkelijker in het gebruik, maar ook ruimtebesparender.

Verticale slow juicers zijn vooral geschikt voor het persen van zacht fruit en bessen, omdat ze er het maximale sap uithalen, (Image source: unsplash.com / Wesual Click)

Het klaargemaakte fruit wordt in de invoergoot gelegd. Daar wordt het fruit of de groente eerst fijngehakt door de draaiende messen en de ontstane pulp wordt dan geperst en gezeefd.

Verticale koude sapcentrifuges hebben meestal een grotere invoeropening dan horizontale modellen. Dit betekent dat je de ingrediënten voor je sap niet zo zorgvuldig hoeft klaar te maken. De verticale vijzel bespaart je ook tijd, want hij verwerkt de ingrediënten sneller en produceert meer sap.

Voordelen
 • Ruimtebesparend
 • Grotere sapopbrengst
 • Korter persen
 • Minder hakken
Nadelen
 • Problemen met het verwerken van vezelige bladgroenten en hard fruit
 • Prijs
 • Kortere levensduur
 • Dikker sapresultaat

Verticale slow juicers zijn gemiddeld duurder in aanschaf dan hun horizontale tegenhangers. Natuurlijk hangt dit ook af van het model en de fabrikant. De hoge prijs wordt vaak gerechtvaardigd door een meer uitgewerkte vormgeving.

Een verticaal model haalt meer sap uit je groenten en fruit. Het sap is echter ook romiger en dikker dan met horizontale slow juicers. Door de pulp te zeven, komt er meer pulp in het afgewerkte sap.

Dit type slowjuicer is perfect voor het verwerken van zacht fruit en bessen. Het zal echter problemen hebben met tarwegras of soortgelijke moeilijk te verwerken producten, zoals citroengras, kruiden of noten, vanwege de messen. Het lage vermogen zal zijn ondergang zijn.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om trage sapcentrifuges te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele trage sapcentrifuges die er zijn.

Doorslaggevende factoren die je kunt gebruiken om slow juicers met elkaar te vergelijken zijn:

 • Vermogen
 • Materiaalsamenstelling en reiniging
 • Voeropening en grootte
 • Basisuitrusting
 • Functies

We gaan in de volgende paragrafen nader in op de afzonderlijke punten.

Prestaties

Alle slow juicers hebben één ding gemeen: de lage draaisnelheid van de sapcentrifuge. De kracht van slowjuicers wordt niet afgemeten aan het aantal watt, zoals bij andere apparaten, maar aan het aantal omwentelingen per minuut. Sapcentrifuges met maximaal 200 omwentelingen per minuut worden trage sapcentrifuges genoemd.

De meeste toestellen hebben echter een veel lagere snelheid. Gemiddeld hebben goede sapcentrifuges snelheden in het bereik van 40 tot 100 omwentelingen per minuut. Vergeleken met andere sapcentrifuges is dit erg laag. Dit is echter het voordeel van koude sapcentrifuges.

In principe geldt: hoe minder snelheid, hoe minder oxidatiemogelijkheden. Zoals eerder in het artikel gezegd, behouden de geperste groenten en fruit de meeste van hun vitamines en voedingsstoffen door de zachte bewerking.

Materiaalkwaliteit en schoonmaken

Of je nu een horizontaal of een verticaal model kiest, goede slowjuicers zijn duurzame apparaten. Bij goed gebruik en regelmatig schoonmaken zullen de toestellen van hoge kwaliteit je lang blij maken met verse sappen.

Het schoonmaken van je slowjuicer is uiterst belangrijk. Als je een slowjuicer koopt, let er dan op dat hij gemaakt is van hoogwaardig materiaal en dat hij vaatwasmachinebestendig is. (Image source: unsplash.com / Matthew Tkocz)

Kijk bij het kopen van een slowjuicer naar de kwaliteit van het gebruikte materiaal en hoe gemakkelijk de afzonderlijke onderdelen schoon te maken zijn. Sommige toestellen zijn van hard plastic en andere van roestvast staal. Als je van plan bent je verse sappen aan jonge kinderen aan te bieden, moet je op zoek gaan naar een model met BPA-vrij plastic.

Bij de keuze van een slowjuicer moet je vooral letten op de kwaliteit van de persschroef. Het speelt een beslissende rol in de kwaliteit van de geperste sappen. We bevelen een vijzel aan van roestvast staal of kunststof die minstens acht keer gehard is.

De vaatwasbestendigheid van je nieuwe slowjuicer is ook van cruciaal belang. Bij de meeste modellen zijn alle onderdelen van het toestel vaatwasmachinebestendig, behalve het zeefje. Dit maakt het schoonmaken veel gemakkelijker en bespaart je kostbare tijd. Verticale slow juicers hebben vaak ook een zelfreinigende functie.

Investeren in een apparaat van hoge kwaliteit bespaart je tijd en zenuwen.

Toevoeropening en grootte

Bij de aanschaf van je slowjuicer moet je altijd rekening houden met de beschikbare ruimte in je keuken. Keukens hebben zelden te veel ruimte. Daarom moet je de toekomstige ruimte van je nieuwe toestel bepalen voordat je het koopt. Samengevat zijn horizontale sapcentrifuges veel omvangrijker dan hun verticale tegenhangers.

Hetzelfde geldt voor de grootte en capaciteit van de vulcontainers. De meeste modellen variëren tussen 0.2l en 0.3l.

Een heel belangrijk punt bij het kopen van een slowjuicer is ook de grootte van zijn vulopening. Als je niet veel tijd wilt besteden aan de bereiding van je sappen, kun je beter een koude sapcentrifuge kopen met een relatief grote invoergoot.

Een bijzonder model is de zogenaamde Whole Slow Juicer. Deze sapcentrifuges hebben zo’n grote opening dat er appels of sinaasappels in verwerkt kunnen worden zonder eerst fijngehakt te worden. De optimale optie als je een echte “time manager” bent.

Basisuitrusting

Een slowjuicer kopen betekent een hele set kopen. Behalve het hoofdapparaat en een opvangbakje voor het versgeperste sap, wordt meestal ook een speciale reinigingsborstel voor de zeef meegeleverd.

Sommige modellen hebben ook een apart bakje voor de pulp (fruit- en groenteresten). Zo’n bakje maakt het schoonmaken van je Slow Juicer gemakkelijker, want het vangt het vruchtvlees op en voorkomt dat het in de zeef terechtkomt.

Schoonmaken is ook het sleutelwoord dat je moet zoeken als je de basisuitrusting beoordeelt. De sapcentrifuge moet uit zo weinig mogelijk onderdelen van hoge kwaliteit bestaan. Het moet gemakkelijk uit elkaar te halen zijn en gemakkelijk weer in elkaar te zetten.

Functies

De diverse modellen van verschillende fabrikanten en prijsklassen hebben talloze functies. In dit deel laten we je kennis maken met wat wij de meest nuttige extra functies vinden.

Slow juicers zijn ontworpen om heldere en zuivere sappen te produceren. Sommige mensen hebben echter liever dat hun sap pulp bevat. Daarom hebben sommige slowjuicers ook een zogenaamde pulpregelschroef. Met deze schroef kun je individueel bepalen hoeveel pulp je in je verse sap wilt.

De verschillende soorten en modellen slow juicers hebben ook een breed scala aan technische functies. Een veiligheidssensor, bijvoorbeeld, beschermt het toestel tegen oververhitting. Dit kan heel nuttig zijn, want het zachte effect van langzaam juicen zou anders verloren gaan.

Om sap te kunnen maken van verschillende soorten groenten en fruit, zijn draaischakelaars voor het handmatig instellen van de hardheidsgraad en het aantal omwentelingen erg handig.

Wat je voorkeuren ook zijn, als je bij je aankoop rekening houdt met deze criteria, ben je er zeker van dat je de juiste slowjuicer vindt. Met genoeg zorg en liefde wordt het een trouwe dagelijkse metgezel die je veel plezier en heerlijke sapjes zal brengen.

Beeldbron: 123rf.com / Adamowicz P.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies