smartband om de pols van een vrouw
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

21Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

De technologie gaat met grote sprongen vooruit. Tegelijkertijd hebben we steeds meer informatie binnen handbereik. Een gevolg van deze twee ontwikkelingen samen is de exponentiële groei van het aanbod van smartbands, ook wel wearables, smartwatches of activity trackers genoemd. Een smartband meet jouw dagelijkse activiteiten en geeft je op basis van deze gegevens nuttige informatie over jouw prestaties en gezondheid.

Smartbands gaan als warme broodjes over de toonbank. Afhankelijk van je budget en behoeften, moet je op een aantal factoren bij de aanschaf van een smartband letten. In deze shopgids krijg je waardevolle informatie om te ontdekken welke smartband het beste bij je past en met welke factoren je rekening moet houden bij je aankoop.
Belangrijk om te weten

  • De beste smartbands bieden een groot aantal functies zodat er geen enkele parameter aan je aandacht ontsnapt. Ze tellen het aantal gezette stappen, hebben diverse programma’s om verschillende sporten te analyseren, meten je hartslag, hebben een alarm en houden je op de hoogte van oproepen en berichten.
  • Smartbands zijn er met een display, maar ook zonder displays. Met een smartband met display kun je in realtime volgen wat je doet. In deze shopgids laten we je zien hoe je op deze en op andere factoren moet letten bij de aankoop van een smartband.
  • Ben je op zoek naar een smartband met GPS-functie? Houd er dan rekening mee dat deze modellen iets duurder zijn dan de smartbands zonder GPS-functie, en dat de batterij korter mee zal gaan. In ruil daarvoor bieden modellen mét GPS je nauwkeurigere metingen en andere nuttige, realtime informatie.

Onze selectie: De beste smartbands op de markt

Ben je op zoek naar een smartband die goed bij je past, waarmee je al je dagelijkse activiteiten kunt volgen? We helpen je graag. Ons team van experts heeft hieronder een selectie gemaakt met de smartbands met de beste prijs-kwaliteitsverhoudingen op de markt.

De meest uitgebreide smartband

Wie kent hem niet? De smartband van Fitbit. De smartband heeft een aantrekkelijk design, dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. De band heeft een groot scherm waarmee je berichten en metingen gemakkelijk af kunt lezen. Het model heeft ook een geavanceerde slaapmeting.

Met de fitbit kun je gemakkelijk je tijd en afstand bijhouden bijvoorbeeld tijdens het hardlopen, en tegelijkertijd je hartslag checken zonder steeds je telefoon te hoeven pakken.

De smartband met de perfecte prijs-kwaliteitverhouding

De Xiaomi Mi Band 4 smartband bevat verschillende nieuwe functies in vergelijking met oudere versies. Deze keer heeft de band een AMOLED-kleurenscherm en een iets strakker design.

De smartband is geschikt voor gebruik onderwater. Het is een erg volledige activity tracker met een batterijlevensduur van 20 dagen in standby stand. En dat allemaal voor een erg aantrekkelijke prijs.

De beste Samsung-smartband


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Galaxy Fit van Samsung heeft een compact en strak display zodat je al je belangrijke fitnessgegevens in een handomdraai overzichtelijk kunt bekijken.

De smartband is gemaakt van duurzaam en licht materiaal. Zo word je niet gehinderd in je work-outs en kun je vol energie aan je nieuwe uitdagingen beginnen. De band is zo comfortabel dat je bijna niet voelt dat je hem omhebt.

De beste smartband met GPS-functie

De Huawei band 4 Pro smartband heeft naast een mooie uitstraling ook een ingebouwde onafhankelijke GPS-chip waarmee je je buitenbewegingen kunt opnemen zonder een telefoonverbinding. Als gevolg hiervan heb je geen smartphone meer nodig.

Dit maakt de GPS-positionering zeer nauwkeurig. De band heeft een batterijlevensduur van 20 dagen. Hoewel je er geen telefoontjes mee kunt opnemen, zal dit model verder aan al je wensen van een goede smartband voldoen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over smartbands

Een smartband geeft je nuttige informatie over het aantal stappen dat je op een dag zet, je hartslag, het aantal verbrande calorieën en meer. Om de beste smartband te vinden, is het essentieel de belangrijkste kenmerken en voordelen van het apparaat te kennen. Hieronder geven we daarom antwoord op de meest gestelde vragen over dit product.

meisje met smartband haar pols controleren

Smartbands geven je informatie over je dagelijkse activiteiten, zoals hoeveel calorieën je hebt verbrand.
(Bron: citalliance : 93322030/ 123rf.com)

Wat is een smartband en waar is het voor?

Een smartband, ook wel wearable of activity tracker genoemd, is een apparaat dat je op je lichaam draagt en daarmee verschillende activiteiten meet zoals het aantal stappen dat je op een dag zet, het aantal verbrande calorieën, je hartslag en je slaappatroon. De bovenstaande parameters zijn niet met elke activity tracker te meten. Hoe duurder de smartband, hoe meer parameters je kunt meten.

Het is dus eigenlijk een slimme armband die over het algemeen weinig weegt, een sportief ontwerp heeft en je nuttige informatie over je fysieke activiteit biedt. De meeste smartbands geven bovendien inkomende oproepen of meldingen van andere apps weer. De betaalbare smartbands verbind je meestal via bluetooth met je mobiele telefoon. De duurdere modellen hebben over het algemeen een GPS-functie. Hiermee krijg je nauwkeurige informatie over een afgelegde route zonder dat je je mobiele telefoon hoeft mee te nemen.

Wat zijn de verschillen tussen een smartband en een smartwatch?

Binnen de groep met wearables kun je onderscheid maken tussen smartbands en smartwatches. Veel mensen verwarren de twee apparaten met elkaar. Om het product te vinden dat het beste bij je behoeften past, is het belangrijk om de verschillen tussen de twee modellen te kennen.Hieronder vind je een tabel waarin je de belangrijkste kenmerken van elk apparaat kunt raadplegen.

Criteria Smartband Smartwatch
Ontwerp Discreet ontwerp, kleiner dan de meeste “normale’ horloges. Vergelijkbaar met dat van “normale’ horloges.
Notificaties Je kunt de meldingen die je ontvangt alleen lezen. Met sommige smartwatches kun je ook reageren op de ontvangen meldingen.
Functies De best betaalbare modellen verbind je via bluetooth met je mobiel. Sommige modellen hebben een GPS-functie. Er zijn veel verbindingsopties: wifi, GPS, etc.
Koppeling Ze hoeven niet altijd met je telefoon verbonden te zijn. De gegevens kunnen later worden gesynchroniseerd. Ze moeten continue verbonden zijn met je mobiele telefoon.
Batterijlevensduur De batterij gaat over het algemeen erg lang mee. De batterij gaat over het algemeen minder lang mee dan die van een smartband.

Wat is beter, een smartband mét of zonder GPS-functie?

De meeste smartbands hebben geen geïntegreerde GPS-functie. Dit betekent dat je om een ​​route vast te leggen dus altijd je mobiele telefoon bij je moet hebben. Op die manier analyseert je mobiel de route die je maakt, of de zones waar je de lichaamsactiviteit beoefent, om zo de ontbrekende informatie op de smartband aan te vullen en nauwkeuriger te maken.

Sommige duurdere modellen hebben echter wel een geïntegreerde GPS-functie, waardoor ze gemakkelijker afstanden, snelheden en tijden kunnen vastleggen door de exacte plaatsen op te halen die je bent gepasseerd en deze realtime weer te geven. Dat is een stuk makkelijker. Houd er wel rekening mee dat hiermee de batterijlevensduur drastisch afneemt als je deze modus activeert.

de hartslag controleren

Sommige smartbands hebben een geïntegreerde GPS-functie, waardoor het gemakkelijk wordt om afstanden vast te leggen. 
(Bron: Langstrup: 101742294/ 123rf.com)

Wat is de IP-code van een smartband?

Bij steeds meer producten zie je tegenwoordig een IP-code staan. De IP-codering (International Protection Rating, ook soms Ingress Protection) op een apparaat geeft aan hoe goed dat apparaat bestand is tegen water, stof en mechanische krachten. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de beschermingsgraad. Verschillende smartbands hebben de IP68-code. Hieronder vind je een tabel die meer inzicht geeft in de verschillende IP-codes:

Eerste cijfer van de IP-code Informatie over het eerste cijfer (bescherming tegen stof) Tweede cijfer van de IP-code Informatie over het tweede cijfer (bescherming tegen vocht)
IP0X Geen bescherming. IPX0 Geen bescherming.
IP1X Bescherming tegen objecten met een diameter groter dan 50 mm. IPX1 Bescherming tegen druppelend water.
IP2X Bescherming tegen objecten met een diameter groter dan 12 mm. IPX2 Bescherming tegen druppels die omhoog komen.
IP3X Bescherming tegen objecten met een grotere diameter. IPX3 Bescherming tegen spatwater.
IP4X Bescherming tegen objecten met een diameter groter dan 1 mm. IPX4 Spatbescherming.
IP5X Het binnendringende stof beschadigt het apparaat niet. IPX5 Bescherming tegen waterstralen.
IP6X Stofdicht. IPX6 Bescherming tegen krachtige waterstralen.
IPX6 Bescherming tegen krachtige waterstralen.
IPX7 Bescherming tegen tijdelijke onderdompeling.
IPX8 Bescherming tegen langdurige onderdompeling. De maximale druk en tijd is afhankelijk van het model.

Hoe moet je een smartband opladen?

Over het algemeen wordt een smartband met een USB-kabel geleverd, zodat je de band kunt verbinden met je pc of een stopcontact. Bij sommige smartbands moet je de rubberen band afdoen om het centrale deel te verwijderen. Deze sluit je vervolgens aan op de kabel die bij de smartband wordt geleverd. De kabel kun je weer aansluiten op een USB-poort op je pc of op een stopcontact met behulp van een adapter.

De batterijen van smartbands gaan meestal lang mee. Soms zelfs weken, zonder dat je het apparaat tussendoor op moet laden. De batterijlevensduur hangt uiteraard af van de functies die je activeert en gebruikt. De duur van de banden met een geïntegreerde GPS-functie is echter meestal veel beperkter.

Hoe synchroniseer je een smartband met je mobiel?

De meeste smartbands hebben een bluetooth-verbinding om de nodige informatie van je mobiel te ontvangen. Hierdoor kun je de gegevens die je met de band hebt verkregen synchroniseren via een applicatie op je mobiel, zodat je onder andere het aantal gezette stappen, je slaapmonitoring, tijd, hartslag en de afgelegde routes op je mobiel kunt vastleggen.

Over het algemeen zouden er geen grote complicaties moeten zijn wanneer je de smartband voor het eerst met je telefoon en de bijbehorende applicaties verbindt. Ze zijn vaak heel intuïtief in gebruik en de instructies zijn meestal heel duidelijk. Als je de te nemen stappen gewoon in de juiste volgorde opvolgt, zul je binnen een mum van tijd van de voordelen van een smartband genieten. De juiste instellingen kies je meestal via de bijbehorende app op je telefoon.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Een functie die vrijwel alle activity trackers hebben is het meten van het aantal voetstappen dat je neemt. Toch is er een zeer divers aanbod aan smartbands op de markt. Om je te helpen het koren van het kaf te scheiden, vind je hieronder een handig overzicht van de belangrijkste criteria waar je bij je aankoop op moet letten. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Prijs-kwaliteitverhouding

Dit is duidelijk een belangrijke factor om te overwegen als je een smartband koopt. Gelukkig zijn er zeer veel verschillende smartbands op de markt waar je uit kunt kiezen, allemaal met een eigen prijskaartje. Je kunt al smartbands vinden met prijzen van rond de 30 of 40 euro. Ook zijn er modellen die meer dan 100 euro kosten. Over het algemeen kun je zeggen dat hoe duurder de meter, hoe meer parameters je kunt meten. Welke parameters je nodig hebt, hangt af van je doel waar je de smartband voor koopt.

De duurdere opties hebben vaak meer technologische functies en betere sensoren. Ze hebben mogelijk zelfs een ingebouwde GPS-functie, die kan helpen om veel nauwkeurigere metingen te krijgen. Meestal kun je er meer parameters mee meten dan met de goedkopere modellen. Het belangrijkste is echter dat je een model kiest dat bij je behoeften past, zodat je de nodige informatie binnenkrijgt en gemotiveerd zult zijn om te blijven bewegen.

Display

Smartbands zijn er met een display, maar ook zonder displays. Als je een smartband gaat kopen is het belangrijk om te bepalen of je er een mét of zonder display wilt. Meestal zijn de smartbands met display iets duurder. Als je toch al van plan bent om alle gegevens naar je mobiel te synchroniseren en daar te verzamelen in de bijbehorende applicatie, zal een smartband zonder display voldoende zijn.

Als je echter liever ook tijdens de activiteit de gegevens al raadpleegt, kun je het beste kiezen voor een optie mét een scherm. We raden deze optie aan, omdat het ontvangen van informatie je kan helpen bij het verbeteren van je conditie en prestaties. Daarnaast is het kunnen lezen van notificaties ook een pluspunt van dit soort modellen.

Steve PrefontaineAmerikaans atleet
“De meeste mensen rennen om te zien wie sneller is. Ik ren om te zien wie er meer lef heeft.”

Functies

Ook de functies van het apparaat zijn geen onbelangrijk detail, verre van dat zelfs. Afhankelijk van de manier waarop je de armband wilt gebruiken, is het belangrijk om te onderzoeken of het model dat je koopt voldoet aan je wensen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om er mee te zwemmen, controleer dan goed of de smartband hier voldoende waterdicht voor is.

De basisfunctie van smartbands is het tellen van de stappen. Daarnaast detecteren veel modellen wat voor activiteit je doet, hoe je slaapt, wat je hartslag is en hebben de meest armbanden een stopwatch. Sommige smartbands weergeven bovendien oproep-, bericht- en app-meldingen en hebben bedieningselementen voor het afspelen van muziek.

Compatibiliteit en verbindingsopties

Smartbands zijn wearables, waardoor ze gegevens kunnen meten en kunnen communiceren met andere apparaten zoals je mobiele telefoon. Het is daarom belangrijk om de compatibiliteit van een smartband te controleren voordat je deze koopt. Het lijkt misschien overbodig om dit te zeggen, maar je zou niet de eerste zijn die een armband koopt die niet compatibel is met zijn of haar mobiele apparaat. Over het algemeen zijn ze de meeste smartbands compatibel met recente Android- of iOS-apparaten.

Yogaleraar begroeten bij de les

Smartbands zijn wearables die gegevens meten en kunnen communiceren met andere apparaten zoals je mobiele telefoon.
(Bron: Konstantin Pelikh: 123rf.com)

Weerstand en ondoordringbaarheid

Eerder in deze shopgids kon je al lezen hoe belangrijk het is dat een smartband waterdicht is en bestand is tegen stof. Bij steeds meer producten zie je tegenwoordig een IP-code staan. De IP-codering op een apparaat geeft aan hoe goed dat apparaat bestand is tegen water, stof en mechanische krachten. Houd rekening met deze informatie bij het kiezen van je smartband. Als je de smartband in extreme omstandigheden wilt gebruiken, is het aan te raden om voor een model met IP-code ​​IP68 te kiezen.

Samenvatting

Een smartband, ook wel wearable of activity tracker genoemd, is een apparaat dat je op je lichaam draagt en daarmee verschillende activiteiten meet zoals het aantal stappen dat je op een dag zet, het aantal verbrande calorieën, je hartslag en je slaappatroon. Een smartband met een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt je veel nuttige informatie. Smartbands zijn al verkrijgbaar voor een paar tientjes, hoewel de prijs van de duurdere modellen kan oplopen tot over de 100 euro.

Als je een smartband koopt, is het belangrijk om op een aantal aankoopcriteria te letten. Je vindt ze hierboven in deze shopgids. Controleer bijvoorbeeld goed de compatibiliteit, de functies, het ontwerp en de weerstand voordat je het apparaat koopt. Zo vind je een smartband die je zorgvuldig op de hoogte houdt over je dagelijkse activiteiten en je gemotiveerd houdt te blijven bewegen.

We hopen je met deze shopgids over smartbands alle informatie te hebben gegeven die je nodig hebt om een ​​verstandige keuze te maken. Laat ons of dit is gelukt door hieronder te reageren of het artikel met je vrienden en familie te delen op social media.

(Bron van de header afbeelding: Dolphfyn: 71224706/ 123rf.com)

Recensies