Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

25Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

102Verzamelde opmerkingen

Het is nog niet zeker of smartwatches de smartphones zullen vervangen bij het gebruik van functies als telefoneren, sms-jes sturen of het laatste nieuws nalezen. Wat wel duidelijk lijkt is dat ze geen voorbijgaand fenomeen meer zijn en dat ze steeds meer en betere mogelijkheden bieden.

Een gevolg van de groeiende populariteit is dat er tegenwoordig veel merken en modellen beschikbaar zijn. Er bestaat geen twijfel over dat dit in ons voordeel speelt bij het kopen van een smartwatch. Het maakt het er echter niet eenvoudiger op om uit dit ruime aanbod de juiste te kiezen. Om het je gemakkelijker te maken, hebben wij deze uitgebreide gids voor je gemaakt.
Belangrijk om te weten

  • In het algemeen kunnen twee soorten smartwatches worden onderscheiden afhankelijk van hun gebruik: sport en casual.
  • Hoewel de meeste werken als “add-on’s” voor smartphones, zijn er steeds meer modellen waarmee je bepaalde taken kunt uitvoeren zonder verbinding te maken met je mobiele telefoon.
  • De populariteit en toekomstperspectieven van smartwatches gaan hand in hand met de ontwikkeling van het zogenaamde Internet of Things (IoT).

Onze selectie: De beste smartwatches op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste smartwatches voor je uitgezocht die er op de markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de perfecte smartwatch een stuk eenvoudiger.

1e plaats:Huawei Band 2 Pro Fitness-tracker

Deze smartwatch is ideaal voor sporters, want heeft een ingebouwde GPS voor het tracken van verschillende soorten sporten, heeft activity tracking bij het zwemmen en is waterdicht tot 5 ATM. Ook is dit horloge uitgerust met hartslagmeter met 5 hartslagzones.

Verder kan deze smartwatch ook gebruikt worden om de slaaproutine te bewaken met de TruSleep slaapbewaking. Ook kunnen er ademoefeningen mee gedaan worden. Voordeel is de lange batterijduur (tot 21 dagen) en snelstart-functie. Bluetooth koppelbaar.

2e plaats:garmin Vívoactive 3

De Garmin Vívoactive 3 is de smartwatch voor een actief leven, van sporten tot betalen. Je kunt je horloge gebruiken om gemakkelijk mobiel te betalen en dankzij de meer dan 15 vooraf geïnstalleerde sportapps kun je zelf kiezen hoe je fitter wilt worden. Dankzij ingebouwde GPS kun je de afstand, locatie, het tempo en dergelijke van je buitenactiviteiten vastleggen. De Vívoactive 3 is de eerste wearable die Garmin Pay ready is. Via deelnemende banken kun je in de nabije toekomst niet alleen je telefoon, maar ook je portemonnee thuis laten.

3e plaats:Samsung Galaxy Watch

Personaliseer je Galaxy Watch met het bandje van jouw voorkeur. Kies een bandje dat past bij je outfit of humeur voor je de deur uitgaat.  Het opladen van de Galaxy Watch is een fluitje van een cent. Zet die op het draadloze oplaadstation* en het horloge begint meteen op te laden. De Galaxy Watch sluit aan bij je lifestyle met een authenticiteit die zichtbaar is in de diverse wijzerplaten met diepte- en lichteffecten. De ronde wijzerplaat, de bewegende wijzers en het tikkende geluid geven het de uitstraling van een echt horloge.

4e plaats:Fitbit Versa Smartwatch

Fitbit introduceert de Fitbit Versa. Een smartwatch die je de hele dag draagt en helpt om bewuster te leven. De Fitbit Versa voorziet je van gepersonaliseerde inzichten welke je helpen om je doelen te bereiken. Op je werk of thuis gebruik je Versa niet alleen om de tijd af te lezen maar ontvang je notificaties van onder andere telefoontjes en reageer je snel op berichten. Je hebt je agenda en je favoriete apps altijd bij de hand en middels de bluetooth verbinding luister je draadloos naar je favoriete muziek.

5e plaats: YAMAY Bluetooth Smartwatch


Tijdelijk niet leverbaar

Deze # 1 bestseller is te gebruiken als aparte telefoon indien er een simkaart in wordt geplaatst. GSM-netwerk: 850, 900, 1800 of 1900 MHz. Je kunt berichten versturen en ontvangen, bellen of gebeld worden. Zonder simkaart kun je de smartwatch via bluetooth met je telefoon verbinden om oproepen aan te nemen of af te wijzen.

Je kunt de smartwatch via bluetooth met android-smartphones verbinden en gebruik maken van de anti-diefstal functie, het telefoonboek, de camera-afstandsbediening, de stappenteller, de wekker, de slaapmonitor, de sedentary reminder, de kalender, de rekenmachine en mp3- of mp4-bestanden afspelen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over smartwatches

Bij het kopen van een smartwatch is het van groot belang dat je rekening houdt met een aantal belangrijke zaken. Vergeet niet dat er verschillende smartwatch-modellen zijn en dat elk model verschillende functies biedt. Daarom willen we proberen om in dit segment de meest gestelde vragen van gebruikers te beantwoorden.

smartwatch happy girl showing display screen on trendy new smart watch fitness tracker wristwatch. healthy young asian sporty woman smiling on beach vacation running at sunset living an active life.

Sportsmartwatches zijn ideaal voor activiteiten in de open lucht en bij het sporten.
(Bron: Maridav: 54454567/ 123rf.com)

Wat is een smartwatch precies?

Een smartwatch is een apparaat dat, naast de functies van een polshorloge, andere functies heeft, zoals de mogelijkheid om te koppelen en te synchroniseren met de smartwatch. Daarnaast maken smartwatches het mogelijk om bepaalde apps te installeren en zelfs foto’s te maken, video’s op te nemen en telefoongesprekken te voeren.

De mogelijke eigenschappen waar deze horloges mee uitgerust kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld de versnellingsmeter, gyroscoop, kompas, hartslagmonitor, barometer en hoogtemeter. Verder zijn er andere zoals een geomagnetometer, (GPS), luidspreker, microfoon of een sleuf voor een externe geheugenkaart. Uiteraard kunnen ze ook worden aangesloten via WiFi, Bluetooth of NFC.

Woman with smartwatch working on laptop

Een smartwatch is een ‘slim’ horloge dat in verbinding staat met je smartphone.
(Bron: Ammentorp: 44131230/ 123rf.com)

Waar heb ik een smartwatch voor nodig?

Je hebt misschien een smartwatch nodig als je de functies van je smartphone direct op je horloge wilt gebruiken. Op deze manier kun je, als je bij een vergadering een smartwatch gebruikt, een sms-bericht lezen of zien dat je een e-mail hebt ontvangen, zonder dat je de telefoon hoeft te raadplegen.

Het is ook mogelijk dat je een smartwatch nodig hebt voor je sporttraining, al of niet op professioneel- of amateurniveau.  Met de smartwatch kun je je training organiseren, plannen en bijhouden. Hierdoor kun je een groot aantal van je trainingsparameters zowel op het moment van de training als achteraf analyseren.

Wist je dat de eerste smartwatches alleen maar hele eenvoudige taken konden verrichten zoals vertalingen, berekeningen of spelletjes spelen?

Wat zijn de voor- en nadelen van smartwatches?

De populariteit die smartwatches hebben is waarschijnlijk te danken aan de voordelen die ze bieden. Het is waar dat je met smartwatches een aantal functies van je smartwatch om je pols hebt. Daarnaast kun je met dit apparaatje je conditie in de gaten houden bij het sporten.

Toch hebben smartwatches nog steeds enkele belangrijke beperkingen die minder aantrekkelijk zijn. De meesten van hen zijn afhankelijk van smartphones, zodat ze uiteindelijk slechts een complement van ze zijn. Bovendien is de duurzaamheid van de batterij van de batterij vrij beperkt, wat het noodzakelijk maakt om deze geregeld op te laden, hoewel niet met zo veel frequentie als die van de smartphones.

Voordelen Nadelen
Je kunt een aantal functies van je smartphone aan je pols gebruiken. Bij de meeste modellen kunnen ze alleen met een smartphone gebruikt worden om de functies uit te voeren.
Met smartwatches kun je je conditie in de gaten houden bij het sporten. De batterij duurt veel minder lang dan die van een normaal horloge.
Je ontvangt je berichten veel sneller. Het is niet nodig om je smartphone uit je zak te halen en te ontgrendelen om ze te lezen. Ze hebben minder functies dan een smartphone.
Ze helpen om het batterijgebruik van de smartphone te verlagen.
Met sommige modellen kun je aankopen doen in winkels.

Voor wie is een smartphone een goed idee?

Om te beginnen worden ze aanbevolen voor diegenen die regelmatig sporten en gebruik willen maken van apps zoals het meten van de polsslag of de afgelegde afstand. Ze zijn ook ideaal voor mensen die motivatie nodig hebben om aan beweging te doen of die hun slaapgedrag in de gaten willen houden.

Veel mensen vinden dat hun smartphone veel te veel tijd rooft. Smartwatches zijn ideaal voor mensen die geen smartphone bij zich willen dragen, die voor bepaalde taken of situaties een complement nodig hebben of die ze gewoon zo min mogelijk willen gebruiken.

Wist je dat de eerste smartwatch de Pebble Original was? Vanwege het grote succes van dit apparaatje besloten bedrijven als Samsung en Sony hun eigen modellen te lanceren.

Welke besturingssystemen gebruiken smartwatches?

Tegenwoordig bestaan er twee besturingssystemen die de markt domineren. Dit zijn de WatchOS en de Wear OS. De eerste is het besturingssysteem van de Apple smartwatches. Aangezien de meest verkochte modellen van dit merk zijn, is dit dan ook het uitgebreidste systeem. Het tweede is die van Android en die wordt door de meeste andere fabrikanten gebruikt.

De laatste tijd hebben sommige fabrikanten echter besloten het Wear OS niet meer te gebruiken. Dit komt omdat het een systeem is dat een beetje stagneert. Fabrikanten zoals Samsung of Fitbit hebben ervoor gekozen om hun eigen besturingssysteem te ontwikkelen om niet achter te blijven, zodat hun apparaten betere prestaties kunnen bieden.

Businessman uses smart watch and phone.

Smartwatches zijn heel erg handig en veelzijdig.
(Bron: Scyther5: 42356401/ 123rf.com)

Welke soorten smartwatches bestaan er?

In grote lijnen kan men onderscheid maken tussen twee soorten smartwatches: sportwatches en casualwatches. Ze verschillen zowel in hun kenmerken als in hun ontwerp. De eerste hebben meestal meer functies, GPS en apps voor het meten van afstanden en de hartslag of het berekenen van verbrande calorieën.

Casual smartwatches kunnen daarentegen ook specifieke sportfuncties omvatten, maar in het algemeen doen ze dat niet op dezelfde manier. Bovendien is hun ontwerp vaak eleganter, terwijl dat van sportwatches in het algemeen wat technologischer  is. In de meeste gevallen is het verschil duidelijk.

Sport Casual
Design Deze hebben een meer technologisch ontwerp, zijn groter en zwaarder. Al zijn de nieuwste modellen lichter van gewicht. Deze hebben een eleganter ontwerp. Ze hebben kleinere afmetingen en zijn lichter van gewicht.
Apps Uitgerust met apps om afstanden en de hardslag te meten, en meet het aantal verbrande calorieën. Ze hebben meestal geen apps voor sporttrainingen, of ze zijn minder effectief.
Baterijen Deze hebben batterijen met een grotere capaciteit, daarom is het horloge ook groter. Over het algemeen is de duurzaamheid van de batterij minder.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een smartwatch om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de smartwatch te vinden die het beste bij jou past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de smartwatch die je nodig hebt:

Waar wil je de smartwatch voor gebruiken?

Misschien denk je erover een smartwatch te kopen om bij het sporten te gebruiken. Of misschien denk je aan een casual model. In beide gevallen hangt de keuze van je smartwatch af van het gebruik wat je ervan denkt te maken. In het algemeen is het goed om te weten dat casual modellen lichter van gewicht zijn en een aantrekkelijker ontwerp hebben.

Als je het apparaatje voor sport wilt gebruiken, kijk dan goed na of dit met een GPS en apps uitgerust is, zodat je de afgelegde afstand kunt meten, je training kunt plannen, de verbrande calorieën en zelfs je hartslag kunt meten. Natuurlijk is het het beste als je een langdurende batterij hebt. Bovendien kun je de gegevens in de meeste gevallen naar de PC omzetten.

Charging of smart watch.

Bij het gebruik van een smartwatch kun je het batterijverbruik van je smartphone verlagen.
(Bron: Scyther5: 42356371/ 123rf.com)

Besturingssysteem en synchronisatie

De twee meest gebruikte besturingssystemen zijn momenteel WatchOS (Apple) en Wear OS (Android). Als je niet voor een van deze opties wilt kiezen, kun je kiezen voor een van de merken met een eigen besturingssysteem. Een voorbeeld hiervan is Fitbit, een goed alternatief.

Daarom moet je je bij de aanschaf van een smartwatch niet alleen aan de twee belangrijkste besturingssystemen denken. Kijk goed na wat hun functies zijn en of ze berichten kunnen synchroniseren met Android en iOS. Zodat je meldingen van binnenkomende berichten, WhatsApp-berichten en vele andere apps kunt ontvangen.

Connectiviteit

Tegenwoordig kunnen alle smartwatches zich verbinden via WiFi en Bluetooth. Sinds kort bestaan er ook modellen met 4G LTE-connectiviteit, zoals de Apple Watch Series 4. Op deze manier kan een SIM-kaart worden aangesloten op de smartwatch zodat je oproepen en berichten rechtstreeks op de smartwatch kunt ontvangen.

Het is duidelijk dat betalen met je mobiele telefoon handiger is dan betalen met een debet- of creditcard. En, natuurlijk, nog handiger dan contant betalen. Maar betalen met de smartwatch is nog eenvoudiger. Om dit te kunnen doen, heb je een NFC-verbinding nodig. Modellen zoals de Xiaomi Mi Band 3 zijn al met deze functie uitgerust.

Ontwerp, gewicht en grootte

Bij een smartwatch is design een belangrijk aspect waarmee rekening moet worden gehouden. Je zult zeker geen smartwatch willen dragen dat je niet aantrekkelijk vindt of dat niet past bij je kledingstijl. Gelukkig wordt er bij de nieuwe modellen steeds meer aandacht gegeven aan het ontwerp.

Het gewicht is ook een factor om op te letten, aangezien het een apparaat is dat je de hele dag om je pols zult dragen. Wat de vorm betreft, zijn er vierkante modellen, die meer op technologische gadgets lijken dan op horloges, en andere met meer afgeronde ontwerpen. Met andere woorden, voor alle smaken is er wel één te vinden.

Duurzaamheid van de batterij

Dit is ongetwijfeld een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een smartwatch. Een smartwatch met meerdere functies is zinloos als je deze elke dag moet opladen. Gelukkig zijn er al modellen op de markt met een batterij die een week duren.

Hou er rekening mee dat als je gebruik wilt maken van apps om je slaapritme te meten, je ze ’s nachts tijdens het slapen niet kunt opladen. In dat geval moet je niet alleen letten op de duurzaamheid van de batterij, maar ook op de oplaadtijd. Ons advies is om te kiezen voor modellen die snel opladen.

IP Certificering

Een smartwatch is anders dan een mobiele telefoon die je in je zak draagt of in je tas of rugzak laat zitten als je deze niet gebruikt. Een smartwatch is een apparaat dat altijd met je meegaat. En dat betekent dat je het naar het zwembad of het strand meeneemt en natuurlijk naar de badkamer, of terwijl je kookt en de afwas doet.

Daarom is het belangrijk dat je een model kiest met IP68-certificering. Zo bent je er zeker van dat het horloge waterproof is en dat je deze altijd kunt dragen, ook tijdens het douchen. In het algemeen hebben de meeste high-end modellen deze certificering. Hetzelfde kan echter niet worden gezegd van goedkopere modellen.

Type scherm

Wat het scherm betreft zijn er drie aspecten die je moet afwegen: De grootte, het type scherm en de bescherming van het scherm. De scherpte van het beeld kan veranderen bij het verwijderen van weerkaatsing en batterijgebruik. Tegenwoordig wordt de OLED als het beste scherm voor smartwatches beschouwd.

Het is echter essentieel dat het scherm bescherming heeft tegen stoten of krassen. Het Corning Gorilla Glass is een goede keuze. Er zijn verschillende versies, de meest actuele is de Gorilla Glass 5, bestand tegen vallen. Je kunt er ook voor kiezen om het horloge te bedekken met een extra beschermende folie.

Samenvatting

De mogelijkheden en apps van smartwatches blijven groeien. Het is dus heel waarschijnlijk dat ook de populariteit van deze apparaten niet stil zal blijven staan. Het is wel zo dat deze apparaten nog steeds niet massaal gebruikt worden in vergelijking met smartphones.

Hierbij moeten we niet vergeten dat de relatie van smartwatches met het zogenaamde Internet of Things (IoT) ook belangrijk is. Het is dus niet verwonderlijk dat er steeds meer nieuwe modellen met innoverende functies verschijnen. Dat is goed nieuws, maar het maakt het moeilijker om te beslissen welke smartwatch je moet kiezen.

Vond je ons artikel over smartwatches interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte smartwatch kunnen vinden.

Bron van de header afbeelding: Ivanov: 104399997/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies