Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

26Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Als je het leuk vindt om te koken maar soms nauwelijks de tijd hebt, is er een grote kans dat je erover hebt nagedacht om een snelkookpan te kopen. Zoals je waarschijnlijk wel weet, worden kooktijden aanzienlijk verkort met dit moderne huishoudelijke apparaat. Maar er is meer: Het voedsel houdt zijn smaak zonder daarbij vitamines te verliezen.

De populariteit van snelkookpannen, ook wel hogedrukpannen genoemd, begon vanaf de tweede helft van de 20e eeuw toe te nemen. Dankzij technologische vooruitgang ontstonden er flexibele afdichtringen, een uitvinding om de druk in een pan te behouden en tegelijkertijd ongelukken te voorkomen. Dankzij dit soort uitvindingen zijn snelkookpannen tegenwoordig erg snel en veilig om te gebruiken. Lees hieronder verder als je meer wilt weten over de snelkookpan!




Belangrijk om te weten

 • Een snelkookpan is een gesloten pot met een klep die de dampspanning binnenin regelt. Ook wel “hogedrukpannen” genoemd, koken de pannen het voedsel zo’n 50 tot 70% sneller dan traditionele pannen.
 • Kookpannen besparen je een hoop tijd en energie. Bovendien zorgen de pannen ervoor dat het voedsel zijn smaak en essentiële voedingsstoffen beter behoudt.
 • Het is belangrijk om goed naar de materialen van een snelkookpan te kijken voordat je er een kiest. Ook de veiligheid van de pan is een essentieel element.

Onze selectie: De beste snelkookpannen op de markt

Hieronder vind je de onze selectie van de beste snelkookpannen die er zijn. Ze vallen allemaal op door hun kwaliteit. Elk van hen heeft zijn eigen kenmerken. Lees snel verder en kijk welke snelkookpan het beste bij je past!

De meest verkochte snelkookpan

Op de eerste plaats in onze rankinglijst staat de snelkookpan van Tefal. Klanten waarderen de prijs-kwaliteitsverhouding van dit product zeer. De snelkookpan is ideaal voor het bereiden van stoofvlees, diverse groenten en soepen. De pan is gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal volgens het gepatenteerd Secure 5x veiligheidssysteem.

De snelkookpan is eenvoudig en veilig in gebruik. Je kunt kiezen tussen een intensief niveau (117°C, bijvoorbeeld voor vlees en vis) en een iets lagere temperatuur (112°C, bijvoorbeeld voor groenten, rijst en aardappelen) . De pan wordt met een handig stoommandje geleverd. De pan is vaatwasmachinebestendig en is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Een handige tool in iedere keuken!

De snelkookpan met de beste warmteverdeling

Op de tweede plaats staat de Perfect snelkookpan van WMF. Het is een snelkookpan met een tijdloos klassiek design dat je helpt om op een eenvoudige manier snel, gezond en lekker te koken. De pan is gemaakt van Cromargan roestvrij staal en is vaatwasmachinebestendig, waardoor je hem makkelijk kunt reinigen. Let op: de afdichtring en afneembare dekselhandgreep zijn niet vaatwasmachinebestendig, maar wel makkelijk te verwijderen.

De snelkookpan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. De ThransTherm bodem zorgt voor een gelijkmatige en snelle warmteverdeling. De pan is voorzien van een handige maatverdeling aan de binnenkant van de pan. Dit product is zeer makkelijk in gebruik en gaat een leven lang mee.

De beste snelkookpan voor alle warmtebronnen

De BK snelkookpan helpt je om gezonde maaltijden snel op tafel te zetten. Het kost je de helft van de tijd die je normaal nodig hebt en vitaminen en mineralen blijven behouden. In een snelkookpan kook je een gerecht onder hoge druk bij ongeveer 160 graden Celsius. De snelkookpan van BK is geschikt voor alle warmtebronnen. Je kunt de pan zelfs op een inductiekookplaat gebruiken. De pan verkort de kooktijd en is hierdoor energiezuinig. Met een bruikbare inhoud van vier liter kun je grotere hoeveelheden eten bereiden.

De lichtste snelkookpan

In onze rankinglijst staat een tweede snelkookpan van Tefal, namelijk de Tefal P4620733 Clipso Minut’ Perfect pan. Het grote voordeel van deze pan is het gemak waarmee je hem opent. Je kunt het deksel van de pan zelfs met één hand openen en sluiten. De pan heeft een inhoud van 6 liter, genoeg voor een groot gezin.

Klanten waarderen het lichte en praktische ontwerp: De pan is perfect voor snelle, gezonde en overheerlijke maaltijden. Met deze pan kun je niet alleen vlees, vis en groeten bereiden, maar ook toetjes. Hij is gemaakt van duurzaam roestvrij staal en is 30% lichter dan een traditionele snelkookpan.

De beste snelkookpan onder de 50 euro

De superefficiënte snelkookpan van Royalty Line met een inhoud van 6 liter is ideaal om snel en gemakkelijk onder andere groente, soep en (stoof)vlees te bereiden. Met een snelkookpan bespaar je naast veel tijd door de kortere kooktijd ook kostbare energie, denk hierbij aan ongeveer de helft van de tijd die het normaal zou kosten. Door deze kortere kooktijd behoudt het gerecht zijn smaak en vitamines ook beter! De pan heeft tijdens het koken een dubbele beveiliging en is gemakkelijk in gebruik.

Shopgids: Wat je moet weten over snelkookpannen

Er zijn veel verschillende soorten snelkookpannen op de markt. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de eigenschappen van een pan voordat je deze koopt. De grootte, de materialen en de prijs zijn allemaal belangrijke aspecten die je keuze voor een bepaalde pan bepalen. Hieronder vind je de meest gestelde vragen van kopers, die je verder kunnen helpen om te bepalen welke pan je wilt kopen.

Snelkookpannen, ook wel hogedrukpannen genoemd, helpen ons om tijd te besparen in de keuken.
(Bron: Baloon111: 47200144/ 123rf.com)

Wat is een snelkookpan precies?

Een snelkookpan, ook wel een hogedrukspan genoemd, is een huishoudelijk apparaat dat het mogelijk maakt om voedsel sneller te bereiden. Het combineert druk, volume en temperatuur. De druk neemt toe, terwijl het volume constant blijft en de temperatuur hoger is dan 100°C.

Deze 3 aspecten samen zorgen voor een kortere kooktijd dan die van een normale pan.

Hoe werkt een snelkookpan?

Een snelkookpan is een gesloten pan met een deksel dat de dampspanning binnenin regelt. Wanneer de pan opwarmt, vormt de vloeistof aan de binnenkant stoom en neemt de druk toe.

Deze hogedrukstoom heeft 2 effecten:

 • Het verhoogt het kookpunt in de pan.
 • Dit zorgt dat de druk stijgt, waardoor vocht uit het voedsel wordt gehaald.

Wat zijn de voordelen en nadelen van het gebruik van een snelkookpan?

Snelkookpannen hebben veel voordelen. De belangrijkste is het verminderen van de kooktijd van voedsel. Desondanks zul je bij het gebruik van dit apparaat rekening moeten houden met een aantal aspecten. In de tabel hieronder vind je de voordelen en mogelijke nadelen van het gebruik van een snelkookpan:

Voordelen Mogelijke nadelen
Bereidt voedsel zo’n 50 tot 70% sneller dan een traditionele pan.  Vereist het leren van een nieuwe manier van koken. Recepten moeten worden aangepast omdat de kooktijden kunnen variëren.
Behoudt meer voedingsstoffen dankzij de hoge snelheid van het koken van voedsel.  Je kunt tussendoor niet makkelijk controleren wat de status van het voedsel is. Als je de deksel opent, wordt de druk vrij gelaten en moet je opnieuw beginnen.
Bespaart tot 75% aan energie in vergelijking met een traditionele pan.  Als je met ingrediënten die verschillende kooktijden hebben kookt, moet je de druk vrijlaten, het voedsel dat klaar is uit de pan halen en opnieuw druk opbouwen.
Eten smaakt vaak beter omdat de voedingsstoffen meer geconcentreerd worden. Je moet de kooktijden netjes volgen, zodat de ingrediënten niet te gaar worden. De meeste moderne snelkookpannen bevatten een handleiding met de aanbevolen kooktijden.
Moderne snelkookpannen zijn veiliger dan ooit. De meeste pannen bevatten verschillende veiligheidselementen om ongelukken te voorkomen. Lees de handleiding aandachtig om de snelkookpan in goede staat te houden en onverwachte gebeurtenissen te voorkomen.

Wanneer is de snelkookpan uitgevonden?

In 1679 vond de Franse natuurkundige Denis Papin de “stoomvergister” uit om de kooktijd van voedsel te verkorten. Deze eerste poging ging nog niet zo voorspoedig. In de 20e eeuw werden de eerste patenten van “can retort” geregistreerd in de VS. Vanaf dat moment begonnen de hogedrukspannen op te komen.

 • In 1938 presenteerde de Duitser Alfred Vischler de “Flex-Seal Speed Cooker” in New York. Het product dat echter veel meer de aandacht van huisvrouwen trok, was de snelkookpan “Presto”, die een jaar later op dezelfde New York-beurs werd gepresenteerd.
 • Dit was de voorloper van de moderne snelkookpan, een kleine hogedrukpan voor dagelijks gebruik in de keuken.
 • De Wereldtentoonstelling in 1939 in New York zorgde voor een toename in het gebruik van snelkookpannen vanwege het Presto-model. Vanaf dit moment verschijnen er verschillende fabrikanten die het huishoudelijke apparaat produceren, zowel in Amerika als in Europa.
Wist je al dat een moderne hogedrukpan aanzienlijk veel makkelijker en veiliger is om te gebruiken dan de oudere modellen?

Wat is het verschil tussen een snelkookpan en hogedrukpan?

Een snelkookpan en hogedrukpan zijn precies hetzelfde. Het zijn 2 benoemingen voor hetzelfde object. Beide benoemingen zijn synoniem voor apparaten met sterke veiligheidselementen om de druk in een pan te handhaven.

 • Over het algemeen sluit je snelkookpannen af door het deksel op de pan te draaien, zodat de pan en de handgrepen van het deksel in elkaar vallen.
 • De pannen bevatten meestal 2 verschillende kookniveau’s op basis van een drukindicator.
 • Snelkookpannen en hogedrukpannen zijn 2 benoemingen voor hetzelfde object.

Snelkookpannen bieden een snelle en veilige manier om lekker te koken.
(Bron: Baloon111: 73834792/ 123rf.com)

Hoe voorkom je ongelukken bij het gebruik van een snelkookpan?

Een onjuist gebruik van snelkookpannen kan voor ongelukken binnenshuis zorgen. Het is daarom noodzakelijk om de aanbevelingen van de fabrikant van de pan te volgen. Hieronder vind je de belangrijkste maatregelen die je moet volgen om ongelukken te voorkomen:

 • Houd de stoomuitlaatklep schoon. Voorkom dat de uitgang wordt belemmerd door voedsel. Het is raadzaam om de conditie van de pan te controleren voordat je deze gebruikt.
 • Vermijd om de pan te vol te stoppen. Vul de pan niet tot het randje met voedsel. Deskundigen adviseren om niet meer dan twee derde van de pan te vullen. Met bepaalde voedingsmiddelen is het zelfs raadzaam om niet meer dan de helft van de pan te vullen. De pan mag echter ook niet leeg zijn als je hem gebruikt, er moet tenminste 200 ml (milliliter) vocht in zitten.
 • Pas op als je de pan opent. Wees niet ongeduldig en open de snelkookpan pas zodra de bereidingstijd daadwerkelijk is verstreken. Wacht nog even tot de pan is afgekoeld, anders kan er nog een hoge druk in zitten. Plotselinge temperatuurveranderingen worden ook afgeraden. Zet de pan dus niet onder de kraan, maar wacht tot deze vanzelf afkoelt.
 • Zet de temperatuur zachter. Het is noodzakelijk om de warmte-intensiteit te verlagen zodra de deksel omhoog komt. Als je dat niet doet, zal de druk te hoog oplopen en kan er een explosie ontstaan.
 • Vervang de afdichtring met regelmaat. Bij constant gebruik slijt de afdichtring beetje bij beetje. Het is daarom belangrijk dat je deze regelmatig vervangt om zo onaangename verassingen te voorkomen.
 • Houd de snelkookpan continue in de gaten. De snelkookpan moet tijdens het koken altijd in het zicht worden gehouden. Laat in geen geval het vuur aan als je de kamer verlaat.
 • Zorg voor het apparaat. Ten slotte is het belangrijk om de snelkookpan niet te gebruiken als er een lek in zit, of als het deksel niet goed past.
Canal Cocina – Spaanse foodzenderChef-koks en andere professionals in de keuken
“Houd er bij het koken rekening mee dat de verdamping in een snelkookpan niet dezelfde is als die in een braadpan. Het is noodzakelijk om de hoeveelheid vocht en de kooktijden aan te passen aan de snelkookpan, om te voorkomen dat de ingrediënten blijven kleven.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om de snelkookpan te kiezen die het beste bij je past, is het belangrijk om van tevoren een aantal criteria te beoordelen. In deze sectie laten we je zien welke aspecten je in overweging moet nemen voordat je een besluit neemt. Op deze manier heb je de beschikking over een “mini-gids” voor het vinden van de snelkookpan met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. De aankoopcriteria die je in gedachten moet houden, zijn de volgende:

 • Materiaal
 • Bodem
 • Drukmeter
 • Veiligheid
 • Maat
 • Garantie
 • Prijs

Materiaal

Het allerbelangrijkste criterium van een goede snelkookpan is hoogwaardig materiaal. Hoe goed de functies van de pan ook zijn, ze betekenen niets als de pan niet van hoogwaardig materiaal is gemaakt. Gelukkig gebruiken veel fabrikanten van keukenproducten tegenwoordig standaard hoogwaardige materialen.

De druk die in een snelkookpan wordt geproduceerd is erg hoog. We adviseren daarom niet te bezuinigen op materialen, omdat de kracht van de pan anders af zal nemen. Om deze reden is het tevens raadzaam om te kiezen voor een roestvrijstalen pan. Deze pannen blijven meestal lang goed, zonder te vervormen tijdens het gebruik ervan.

Bodem

De bodem van de snelkookpan moet gemaakt zijn van roestvrij staal en uit 3 lagen bestaan. Niet alle roestvrij staal is hetzelfde. Zoek op het etiket naar de samenstelling “18/10 roestvrij staal” (een samenstelling van 18% chroom en 10% nikkel). Chroom en nikkel voegen de volgende voordelen toe:

 • De pan is bestand tegen corrosie. Roestvrij staal moet ten minste 10,5% chroom bevatten om als roestvrij te worden beschouwd. Een grotere hoeveelheid chroom verhoogt de duurzaamheid.
 • De pan heeft een mooie glans. Nikkel helpt om de beschermende laag die het chroom vormt te vergroten en geeft glans aan het apparaat.

Drukmeter

De speciale deksel van een hogedrukpan is ontworpen om stoom naar buiten te laten komen. Tevens geeft het de druk in de pan aan. Ga op zoek naar een apparaat dat 15 psi (15 kilo stoom per inch) bereikt, de juiste standaard voor de meeste snelkookpannen. Zorg ervoor dat het model dat je kiest dit niveau kan bereiken.

 • Zoek een nauwkeurige indicator die duidelijk aangeeft wanneer het gewenste niveau is bereikt. Dat kan middels een wijzer, kleurmarkering of op een andere manier.
 • De drukregelaar moet verder een optie voor een snelle vrijgave van de druk bevatten. Hiermee zorg je ervoor dat de druk in de pan snel verlaagt zonder daarbij de warmte te verliezen.

 

Veiligheid

De moderne snelkookpannen bieden veel veiligheidsvoorzieningen die de oudere modellen niet hadden. Als er teveel druk ontstaat, ontladen de nieuwere modellen overtollig stoom met een hoorbaar “gefluit”.

 • In het geval de druk blijft toenemen, ondanks het “gefluit”, is er nog een andere oplossing. De afdichting wordt door een in het deksel ontworpen veiligheidsopening naar buiten gedrukt, zodat de druk veilig wordt geventileerd.

Maat

Het is niet hetzelfde om een snelkookpan voor één persoon te kopen, als voor een heel gezin. Vergeet ook niet dat je maar tweederde van de pan mag vullen met voedsel. En in sommige gevallen zelfs minder.

In de tabel hieronder vind je de verhouding tussen het volume van de pan en het aantal personen aan tafel:

Volume van de snelkookpan Eters
3 tot 4 liter Ideaal voor 2 personen, of voor bijgerechten voor 4 personen. Ideaal voor mensen die alleen wonen of stelletjes.
5 en 6 liter Het meest geschikt voor een gezin. Perfect voor 4 tot 6 personen.
7 en 8 liter Aanbevolen voor grote gezinnen, of als je veel gasten over de vloer krijgt. Ook aan te raden om voor meerder dagen te koken en het voedsel vervolgens in te vriezen.

Garantie

Het is goed mogelijk dat een goede snelkookpan tientallen jaren meegaat. Toch houdt een slimme koper rekening met de kwaliteit van de fabrikant en diens verantwoordelijkheid om de kwaliteit van het product te blijven ondersteunen.

 • De losse onderdelen, zoals de handvaten en rubberen afdekring, vallen meestal niet onder de garantie. We raden daarom aan een merk te kiezen waarbij je de onderdelen en accessoires van de snelkookpan ook los kunt kopen.

Prijs

We plaatsen de kosten van de snelkookpan als laatste criterium omdat er in onze ogen belangrijkere kenmerken zijn. Het is belangrijk dat de prijs-kwaliteitsverhouding in orde is en dat je zeker weet dat je niet teveel betaalt. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat ook in dit geval meestal geldt, hoe duurder, hoe duurzamer.

Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde prijs per merk:

Merk Prijs
Monix Ongeveer 50 euro. Medium kwaliteit. Heeft meestal geen aanbiedingen.
WMF Ongeveer 130 euro. Gaat redelijk lang mee. Hebben regelmatig kortingen.
Kuhn RIKON Ongeveer 160 euro. Gaan lang mee. Hebben regelmatig promoties en kortingen.
Magefesa  Vanaf 50 euro. Medium kwaliteit. Heeft bijna nooit aanbiedingen.
Bra Vanaf 50 euro. Medium kwaliteit, gaan niet heel lang mee. Heeft vaak aanbiedingen.

Samenvatting

Een snelkookpan kopen is altijd een goede keuze. Naast het besparen van energie, helpt het je veel sneller te koken. Met dit apparaat kunt je zelfgemaakte maaltijden aan je gasten presenteren zonder uren in de keuken door te hoeven brengen. Het is eigenlijk alleen nog maar nodig om rekening te houden met de juiste kooktijden. Tijd is alles, als je met een snelkookpan werkt.

Als je van plan bent om een snelkookpan, oftewel een hogedrukpan, te kopen, moet je rekening houden met een aantal criteria. Deze criteria hebben we in het laatste deel van ons artikel opgenoemd. Goede materialen, veiligheid en een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding zijn daarbij de sleutelwoorden. Houd rekening met deze factoren en kies de snelkookpan die het beste bij je past!

Als je het artikel interessant vond, laat dan hieronder een reactie achter of deel het met je vrienden en familie zodat ook zij de beste snelkookpan kunnen kopen.

(Bron van de header afbeelding: Baloon111: 472000145/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies