snijplank klaar om te koken
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

13Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Als er iets niet mag ontbreken in een keuken, naast een goed keukenmes en pannen, is het wel een snijplank. Een goede snijplank is belangrijk voor de hygiëne bij het koken en voorkomt beschadigingen aan de snede van je mes en het aanrecht. Daarom is het belangrijk om er niet zomaar één te kopen en even stil te staan bij het soort snijplank dat je nodig hebt.

In dit artikel gaan we je alles vertellen over snijplanken. Daar komt namelijk meer bij kijken dan je op het eerst gezicht zou denken. Er is een grote variëteit in snijplanken op de markt, waarbij het formaat, het materiaal en de functionaliteit van de snijplank kan verschillen. Je hebt er minstens één nodig, maar het is nog beter om er meerdere te hebben. Wil je meer weten? Slijp de messen maar vast, hier gaan we!
Belangrijk om te weten

 • Bamboe snijplanken zijn een kwaliteitsoptie, ze zijn heel betaalbaar en wat nog belangrijker is, heel milieuvriendelijk.
 • Kunststof snijplanken zijn beter bestand tegen vocht. Je kunt ze ook in de afwasmachine stoppen en je kunt ze in veel kleuren en ontwerpen kopen.
 • Om de snijplank te kopen die je echt nodig hebt, moet je kijken naar aspecten zoals de afmetingen. Deze en andere aankoopcriteria bekijken we aan het einde van onze shopgids.

Onze selectie: De beste snijplanken op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste snijplanken die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de ideale snijplank een stuk eenvoudiger.

De beste set van 4 snijplanken

Deze set van 4 snijplanken van Joseph Joseph ziet er niet alleen mooi uit, hij is ook heel praktisch omdat elke snijplank een eigen kleur en label hebben zodat de planken niet voor dezelfde voedselsoorten gebruikt worden. Zo vermijd je kruisbesmetting.

De snijplanken van 30 x 20 cm hebben antislip voetjes zodat deze niet verschuiven tijdens het snijden en zijn de randen van de planken een klein beetje opstaand zodat vloeistoffen van het product dat bereid wordt niet van de plank aflopen. Je kunt ze eenvoudig in de vaatwasmachine wassen.

De beste 3-delige snijplankenset

Door de handige kleuren van de snijplankenset van BK weet je precies welke snijplank je gebruikt voor welk product. De groene is voor groentes, blauw voor vis en rood voor vlees of kip.

De snijplanken van polypropyleen zijn sterk en groot, ze meten 25 x 36 cm, en liggen goed in de hand. Verder beschikken ze over anti-slip. Ze zijn makkelijk te reinigen in de vaatwasmachine en hebben een slimme geul voor het opvangen van eventueel weglekkend vocht.

De beste bamboe snijplank

Deze grote snijplank van Point-Virgule vervaardigd uit bamboe meet 34 x 29 x 1,8 cm. Bamboe heeft als groot voordeel dat het een natuurlijk product is, het is beter voor het milieu en je gezondheid. Bovendien zijn bamboe snijplanken erg duurzaam en worden je messen minder gauw bot.

Bovendien neemt een bamboe snijplank nauwelijks vocht op, waardoor er geen scheuren of kromtrekking ontstaat. Om de snijplank te onderhouden is het raadzaam om de snijplank af en toe met olijfolie in te smeren.

De beste marmeren snijplank

Deze snijplaat van Judge is van echt marmer, en staat niet alleen heel mooi in je keuken, je kunt de plaat ook gebruiken om hapjes op te serveren. Het is ook een handig plateau voor het bewerken van deeg, marsepein, fondant en uitermate geschikt voor het tempereren van chocolade omdat het materiaal altijd koel blijft.

De snijplank heeft een comfortabel formaat van 46 x 30 cm en weegt 5,8 kilo, dus je kunt hem het beste op je aanrecht laten staan. Het materiaal is eenvoudig schoon te maken. We vinden dat deze snijplank een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft.

Shopgids: Alles wat je moet weten over snijplanken

Er komt meer kijken bij de aankoop van een snijplank dan je denkt! Het is een goed idee dat je voordat je een snijplank koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

meisje leert koken

Bamboe snijplanken hebben een antibacteriële functie die bijdragen aan de hygiëne in de keuken. (Bron: Pelikh: 102214238/ 123rf.com)

Welke soorten snijplanken zijn er?

Of je nu op zoek bent naar een goedkope of een professionele snijplank, het materiaal ervan is één van de belangrijkste aspecten bij je keuze. Wat dat betreft zijn er verschillende soorten snijplanken. Normaal gesproken heeft het materiaal geen invloed op de veelzijdigheid. Dat geldt wel voor het gebruiksgemak, de hygiëne of het onderhoud. Laten we eens kijken welke soorten snijplanken je op dit moment kunt vinden:

 • Houten snijplanken: De houten snijplank is de traditionele optie. Bijna iedereen heeft wel een houten snijplank in huis of heeft die ooit gehad. Ze zijn goedkoop en duurzaam, maar ze zijn poreus en sommige modellen kunnen niet goed tegen vocht.
 • Kunststof snijplanken: Kunststof snijplanken zijn een goede keuze als het gaat om de prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn heel eenvoudig schoon te houden (ze zijn geschikt voor de vaatwasser) en het materiaal is duurzamer dan hout. Maar kies wel voor gifvrije kunststoffen!
 • Snijplanken van glas: Modern en strak, maar ook wat duurder. Ze zijn wat zwaarder, waardoor ze moeilijker te hanteren zijn. Harde snijplanken van glas krassen nauwelijks en zijn bovendien eenvoudig schoon te maken. Helaas worden messen op een glazen snijplank wel sneller bot, omdat het zo’n hard materiaal is.
 • Snijplanken van marmer: Niemand zal de elegantie van marmeren snijplanken ontkennen, maar ze zijn meestal erg duur en hun gewicht is aanzienlijk, zodat ze moeilijk te hanteren zijn. De kwaliteit en de duurzaamheid zijn echter onbetwistbaar.

Van welk soort hout kunnen snijplanken gemaakt zijn?

Snijplanken van hout worden het meest gebruikt, maar er zijn verschillende soorten. Niet alle houtsoorten hebben dezelfde kenmerken. Het is handig om te weten welke alternatieven je kunt vinden op dit gebied. Dit zijn de 3 belangrijkste houtsoorten die voor snijplanken gebruikt worden:

 • Olijfhout: Snijplanken van olijfhout worden meestal gebruikt door professionele koks. Het zijn dus snijplanken van hoogwaardige kwaliteit. Deze houtsoort wordt zeer gewaardeerd om zijn hardheid, bestendigheid en zachte touch. Ze worden aanbevolen voor zachte sneden, voor kaas bijvoorbeeld.
 • Beukenhout: Als je op zoek bent naar een houtsoort voor dagelijks gebruik en die niet schadelijk is voor de snede van je keukenmessen, koop dan een beukenhouten snijplank. Tientallen fabrikanten verkopen beukenhouten snijplanken, een goedkopere optie dan olijfhout, maar even effectief.
 • Bamboe: Bamboe snijplanken worden steeds meer verkocht, omdat ze gemakkelijk te produceren zijn (bamboe is zeer gemakkelijk te verkrijgen), en omdat het een hard materiaal is. Bovendien zijn bamboe snijplanken meestal milieuvriendelijk en bieden ze een hoge antibacteriële weerstand.

chef-kok die sinaasappel splitst

Kunststof snijplanken hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn echter minder goed bestand tegen messneden. (Bron: Lightfieldstudios: 93732596/ 123rf.com)

Wat is beter: een snijplank van hout of een kunststof snijplank?

Misschien vraag je je af welke snijplank beter is. Een houten snijplank of een snijplank van kunststof? Esthetisch gezien vind je de houten snijplanken misschien mooier, maar zijn ze ook beter in het gebruik? Om je een beter idee te geven van het verschil tussen de twee materialen, laten we hier een vergelijking van beide opties zien:

Houten snijplanken Kunststof snijplanken
Snijbestendigheid Gemiddeld tot hoog. Laag tot gemiddeld.
Eco-friendly Ja. Meestal niet.
Stijfheid Gemiddeld tot hoog. Laag tot gemiddeld.
Stabiliteit Ze hebben meestal geen anti-slip voetjes, maar ze zijn wel zwaar. Lichter dan houten exemplaren, maar met anti-slip voetjes.
Hygiëne Moeilijker te onderhouden, maar met anti-bacteriële eigenschappen. Vaatwasmachinebestendig. Gemakkelijk te reinigen, maar er blijven soms luchtjes aan hangen.
Prijs Gemiddeld tot hoog. Laag tot gemiddeld.

Hoe moet je een snijplank schoonmaken?

Het grondig reinigen van de snijplank is heel belangrijk voor een goede hygiëne tijdens het koken. Hier laten we zien hoe de twee meest gebruikte snijplanken schoongemaakt moeten worden: de houten snijplank en de kunststof snijplank.

Zo maak je een houten snijplank schoon:

 • Als er grote vlekken op zitten, kun je koosjer zout of grof zeezout gebruiken. Na het aanbrengen moet je het zout verwijderen met warm water en afwasmiddel.
 • Vergeet niet om je houten snijplank grondig te drogen. Zoals je weet is te veel vocht niet goed voor hout. Zet hem na het afdrogen het liefst rechtop. Hierbij is het belangrijk dat de nerf van het hout verticaal staat. Zo wordt de kans op kromtrekken een stuk kleiner.
 • Om te voorkomen dat het hout gaat scheuren, kun je er af en toe minerale olie of olijfolie op aanbrengen. Er is ook speciale snijplankolie te koop.
 • Als je de plank wilt desinfecteren, kun je wat water met bleekmiddel gebruiken. We herhalen het nog maar eens: denk eraan om de snijplank snel af te drogen na het schoonmaken.

En zo reinig je een kunststof snijplank:

 • Om van nare luchtjes af te komen, kun je een mengsel van zout en citroen gebruiken. Laat het mengsel inwerken en spoel de kunststof snijplank daarna af met warm water en een beetje afwasmiddel.
 • De meeste kunststof snijplanken zijn geschikt voor de vaatwasser. Let wel op dat je de vaatwasser niet op een wasprogramma met een te hete temperatuur zet, want dan zou het wel eens kunnen zijn dat de snijplank kromtrekt.
 • Je kunt de snijplank ook met de hand afwassen met warm water en afwasmiddel. Maak vervolgens een mengsel van een halve liter water en twee theelepels bleekmiddel. Breng het aan op de plastic snijplank. Spoel de plank af en laat hem drogen.

chef-kok die een salade voorbereidt

Om nare luchtjes van je snijplank te verwijderen, kun je een mengsel van zout en citroen proberen. (Bron: Foodandmore: 108238193/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een snijplank om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de snijplank die je nodig hebt:

Ontwerp

Nu we het al uitgebreid over het materiaal van de snijplank gehad te hebben in het vorige hoofdstuk, gaan we het nu hebben over een ander belangrijk aspect: het ontwerp van de snijplank. Met het ontwerp bedoelen we de vorm, maar ook de dikte. Er zijn drie varianten. Elk met zijn eigen kenmerken en gericht op een specifiek type snede:

 • Rechthoekig: De rechthoekige snijplank is één van de meest gebruikte. Het belangrijkste voordeel is de grote oppervlakte die het biedt. Over het algemeen zijn rechthoekige snijplanken geschikt voor het snijden van alle soorten voedsel: vlees, fruit of groenten, onder andere.
 • Sapgeul: De snijplank met sapgeul beschikt over een groef rondom de randen van de plank. Hier worden de sappen in opgevangen van het voedsel dat je snijdt. Je moet zelf weten of je ze al dan niet wilt gebruiken. Ze dragen ongetwijfeld bij aan de hygiëne tijdens het koken.
 • Dikte: De dikke snijplanken zijn vooral bedoeld voor het snijden van vlees. Dikke snijplanken zijn erg handig bij het verwerken van grote stukken vlees. Ze zijn verticaal afgewerkt. Soms hebben ze metalen steunen aan de hoeken om extra stabiliteit en robuustheid te geven. Rechthoekige snijplanken en die met een sapgeul kunnen verschillende diktes hebben.

Snijplanken

Na het schoonmaken van de houten snijplank moet je deze onmiddelijk afdrogen. Hout is namelijk niet goed bestand tegen vocht. (Bron: Karandaev: 91619977/ 123rf.com)

Stabiliteit

Een goede snijplanken is het verlengstuk van je mes. De juiste snijplank zorgt ervoor dat je mes scherp blijft zodat je optimaal kunt snijden. Maar als ze geen goede stabiliteit bieden, kan het mes of de plank wegglijden en een ongeluk veroorzaken. Daarom moet je goed letten op de stabiliteit van je snijplank.

Als de snijplank beweegt of verschuift bij elke snede, dan heb je er niet veel aan. Hij moet goed blijven liggen op je aanrecht of op het oppervlak waar je het gaat gebruiken. Een goede optie is een snijplank met rubberen voetjes of anti-sliprand. De dikte en de stevigheid van het materiaal dragen ook bij aan een goede stabiliteit, vooral bij het snijden van vlees.

Afmetingen

Als laatste punt van de aankoopcriteria, gaan we het hebben over de afmetingen. De gemiddelde afmetingen van snijplanken zijn ongeveer 50 x 25 cm. Maar ze zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Het is logisch dat hoe groter je snijplank is, hoe comfortabeler je erop kunt werken. Maar een nadeel van een grote snijplank is dat deze veel ruimte inneemt en moeilijk te hanteren kan zijn.

Aan de andere kant bieden sommige merken sets aan die meerdere snijplanken van verschillende afmetingen bevatten. Voordat je een beslissing neemt over een optie, moet je kijken hoeveel ruimte je beschikbaar hebt in je keuken. En je moet ook bedenken welke soorten gerechten je meestal kookt. Heb je daar een grote snijplank nodig? Een ander punt is dat kleinere snijplanken makkelijker af te wassen zijn.

chef-kok die vis voorbereidt

De snijplank met sapgeul beschikt over een groef rondom de randen van de plank. Hier worden de sappen in opgevangen van het voedsel dat je snijdt. (Bron: Apolka: 124623564/ 123rf.com)

Samenvatting

Wat is beter: een houten- of een kunststof snijplank? Beide hebben hun voor- en nadelen. Er zijn houten snijplanken in vele verschillende soorten en maten. Alleen hiermee zul je al begrijpen dat de snijplank minder eenvoudig is dan je op het eerste gezicht denkt. Daarom is het belangrijk om op een aantal aspecten te letten voordat je je keuze maakt.

En die aspecten hebben we je in dit artikel gedetailleerd uitgelegd. Want niet alleen hebben we je kennis laten maken met de verschillende soorten snijplanken. We hebben ook belangrijke aankoopcriteria vermeld, zoals het ontwerp, de stabiliteit en de afmetingen van de snijplank. Als je bijvoorbeeld vaak vlees snijdt, kun je beter een dikke en stabiele snijplank kiezen. We wensen je veel plezier in de keuken met je aankoop!

Vond je onze shopgids over snijplanken interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Gstockstudio: 40891695/ 123rf.com)

Referenties (2)

1. Asian Pacific Network for Global Change Research: Bamboo: green construction material. Disponible en APN-GCR.
Bron

2. T. Afrin, T. Tsuzuki, R.K. Kanwar y X. Wang (2011): «The origin of the antibacterial property of bamboo». Disponible en Journal of the Textile Institute.
Bron

Waarom kun je ons vertrouwen?

Informatief artikel
Asian Pacific Network for Global Change Research: Bamboo: green construction material. Disponible en APN-GCR.
Ga naar bron
Informatief artikel
T. Afrin, T. Tsuzuki, R.K. Kanwar y X. Wang (2011): «The origin of the antibacterial property of bamboo». Disponible en Journal of the Textile Institute.
Ga naar bron
Recensies