Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

41Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote snowboard test 2022. Hier stellen we alle snowboards voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste snowboard voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een snowboard wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Een snowboard is een plank die gebruikt wordt als wintersportuitrusting om over sneeuw te glijden. Ze zijn er in verschillende vormen en met verschillende profielen.
 • In principe kun je onderscheid maken tussen vier verschillende soorten snowboards, waaronder het all-mountain board, het freeride board, het freestyle board en het splitboard. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen.
 • Elk type is ontworpen voor een specifiek gebruiksgebied. Afhankelijk van waar je het liefst rijdt en hoe goed je kunt rijden, is een van de vier soorten snowboard beter geschikt voor je.

Snowboard: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een snowboard koopt

Wat kost een snowboard?

Snowboards zijn over het algemeen in alle prijsklassen verkrijgbaar, waarbij de ondergrens voor een volwassen board meestal 200 euro is en voor een kinderboard 140 euro. Als je veel waarde hecht aan kwaliteit of bijzondere ideeën hebt, kan het natuurlijk wat duurder uitvallen.

Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een splitboard, dan kun je een prijs vanaf ongeveer 600 euro verwachten. In elk geval moet je altijd opletten voor speciale aanbiedingen. Veel sportwinkels bieden combo’s aan waarbij je een board en binding of zelfs laarzen in één pakket kunt krijgen voor een lagere prijs.

Wat is de juiste lengte en breedte van de plank?

De lengte van het snowboard hangt in wezen af van vier factoren:

 • Je lengte
 • Je gewicht
 • De gebruikszone
 • Je persoonlijke voorkeuren

Iets langere boards worden vooral gekenmerkt door hun stabiliteit en zijn goed geschikt voor poederskiën. Kortere boards, daarentegen, zijn veel wendbaarder en flexibeler en zijn uitstekende metgezellen voor een dagje in het park. Deze tabel geeft ruwe richtlijnen om je te helpen een plank met de juiste afmetingen te kiezen.

lengte gewicht snowboardmaat
147 cm 50-55 kg 128-136 cm
152 cm 52-62 kg 133-141 cm
158 cm 60-65 kg 139-147 cm
163 cm 65-70 kg 144-152 cm
168 cm 67-75 kg 149-157 cm
173 cm 72-79 kg 154-162 cm
178 cm 76-85 kg 159-167 cm
183+ cm 80-87+ kg 160+ cm

De breedte van de plank hangt weer af van je schoenmaat en voorkeuren. Als je kleinere voeten hebt, moet je overwegen te investeren in een smallere plank.

Natuurlijk spelen ook je voorkeuren en het gebied waar je het gebruikt een belangrijke rol. Als je veel in de backcountry rijdt, is een breder board beter voor je. Maar als je van snel houdt en graag carveert, dan is een smaller board zeker meer geschikt voor je. (Beeldbron: unsplash.com / Hamish Duncan)

Als je voeten echter groter zijn, is een iets bredere plank geschikter voor jou. Vanaf een schoenmaat van 44 zijn er speciaal gemaakte planken die wat breder zijn. Het is het beste om je laarzen bij je te hebben als je je snowboard koopt.

Welk profiel is geschikt voor mij?

Een profiel is een term die gebruikt wordt om de verschillende soorten camber aan te duiden die een snowboard kan hebben.

In het algemeen zijn er vier verschillende soorten loopvlakken:

 • Camber
 • Tuimelaar
 • Plat
 • Hybride

Camber heeft een positieve camber, die ervoor zorgt dat het board bij de neus en de staart in contact staat met de sneeuw. Dit profiel geeft het board meer stabiliteit en veiligheid, maar heeft als nadeel dat je sneller vast kunt komen te zitten in de sneeuw dan met een ander profiel. De rocker board, daarentegen, heeft een negatieve voorspanning en heeft dus het contactoppervlak met de sneeuw in het midden van de plank.

Dit maakt het board wendbaarder en makkelijker te draaien. Dit type constructie wordt daarom meestal gebruikt bij het berijden van rails en boxen (jibbing) in het park. Zoals de naam Flat al aangeeft, ligt dit soort plank helemaal met het loopvlak op de grond. Het combineert enkele van de voordelen van rocker en camber en vermijdt enkele van de nadelen van beide constructies. Het hybride board is een mengsel van camber en rocker en verschilt weer in drie verschillende soorten:

 • Hybride met camber elementen
 • Hybride met rocker elementen
 • Hybride plat

Deze profieltypen benadrukken eenvoudig de voordelen van, bijvoorbeeld, een rocker en verminderen de nadelen.

Experte für Snowboarden
“Lichte boards zijn gemakkelijker en levendiger te berijden, maar ze zijn ook minder duurzaam als ze in contact komen met rotsen in het terrein. Ga daarom niet al te “licht””

Hoe vind ik de juiste vorm?

De vorm van een plank is de vorm zoals die van bovenaf gezien wordt. Ook hier wordt een onderscheid gemaakt tussen vier verschillende vormen:

 • Tweeling
 • Richtinggevoelige Tweeling
 • Directioneel
 • Taps toelopend

Een twin shape snowboard heeft een volledig symmetrische vorm. Dit betekent dat zowel neus als staart dezelfde vorm en lengte hebben. Deze vorm kom je meestal tegen op freestyle boards, omdat dit type vooral geschikt is voor het park. De directionele Twin plank verschilt uiterlijk nauwelijks van de gewone Twin. Het verschil zit in de staart, die iets harder is dan de neus en de rest van het board. Dit zorgt ervoor dat je je niet alleen in het park kunt vermaken, maar ook buiten de piste.

Bij een directionele vorm is de neus meestal langer dan de staart, waardoor het board meer stabiliteit heeft en beter drijft in diepe sneeuw. Dit bord is vooral geschikt als je je niet wilt beperken tot slechts één gebruiksgebied. Je kunt met dit board zowel op de piste als in de backcountry rijden. Met het Taprered board wordt het board iets smaller naar de staart toe en is het eigenlijk gemaakt om te freeriden. Juist omdat het board naar de neus toe breder wordt, belooft het een sterke lift in diepe sneeuw.

Wat is de juiste flex?

Als je het over flex hebt, bedoel je de hardheid of zachtheid van het board. In principe wordt de flex gegeven als 1 voor zacht tot 10 voor hard. Freestyle boards, bijvoorbeeld, zijn meestal zachtere boards en ook ideaal voor beginners. All-mountain boards variëren van zacht tot hard en freeride boards hebben een hardere flex.

Afhankelijk van welke flex meer bij je past of waar je later op de berg gaat rijden, is een harder of een iets zachter board geschikt voor je. De buiging hangt ook af van het gebruikte materiaal en vooral van de kern, die de “fundering” van de plank vormt. Hier is een kort overzicht van de verschillende kerntypes en hun kenmerken

Materiaal Beschrijving Bordgebruik
Hout Hout is erg populair vanwege zijn unieke verkrijgbaarheid. Afhankelijk van de houtsoort kun je afwegen welke buiging de plank heeft Boards in de hogere prijsklasse, all-rounder boards
Foam Schuimkernen zijn met voorzichtigheid te behandelen en moeten in het algemeen vermeden worden. Het schuim verliest snel zijn voorspanning en zorgt voor een sponzige rijervaring. Goedkope boards
Aluminium honingraat Aluminium honingraatkernen zijn beslist een opmerkelijk alternatief voor de houten kern. Ze hebben echter meestal niet de nodige all-round kwaliteiten Boards in de middelste prijsklasse.
Carbon-Kevlar Carbon-Kevlar kernen zijn een veilige keuze dankzij hun grote soepelheid en robuustheid. Ze maken het board over het geheel lichter boards in de hoge prijsklasse (zoals speed snowboards enz.).

Besluit: Welke soorten snowboards zijn er en welke is de juiste voor jou?

Er zijn in principe vier verschillende soorten snowboards:

 • All-Mountain Board
 • Freeride Board
 • Freestyle Board
 • Splitboard

Elk van deze soorten is gericht op een specifiek terrein en brengt daarom voor elk board bepaalde voor- en nadelen met zich mee. Afhankelijk van waar je het liefst op je board rijdt, is een ander type snowboard geschikt voor je. In dit gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk type snowboard bij je past of wat je voorkeursgebruiksgebied is. Daartoe laten we je kennis maken met alle vier soorten snowboards en zetten hun voor- en nadelen op een rij.

Wat onderscheidt het all-mountain board en wat zijn de voor- en nadelen?

Het all-mountain board is, zoals de naam al doet vermoeden, een board voor alle gebruiksgebieden. Of het nu op de piste is of in diepe sneeuw, het all-mountain board is geschikt voor elk terrein.

Voordelen
 • Flexibel te gebruiken
 • Ideaal voor beginners
 • Geschikt voor alle niveaus
Nadelen
 • Zeer algemeen

Juist omdat dit board zo flexibel in gebruik is en voor elk niveau van rijder bruikbaar is, wordt het ook voor beginners sterk aanbevolen. Maar als je je rijstijl al gevonden hebt en de vraag naar het gebruiksgebied al opgelost hebt, val je waarschijnlijk terug op een ander type, want het all-mountain board is geschikt voor elk terrein, maar niet noodzakelijk geschikt als je je in één gebruiksgebied wilt specialiseren.

Wat onderscheidt het freeride board en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je vooral actief bent in de backcountry en in diepe sneeuw, is een freeride board precies het juiste board voor jou. De vorm van dit type plank is niet symmetrisch. De neus (de voorkant van het board) is meestal langer dan de staart (de achterkant van het board).

Voordelen
 • Geschikt voor backcountry
 • Drijfvermogen in diepe sneeuw
 • Ontlasting voor het achterbeen
 • Stabiel
Nadelen
 • Niet geschikt voor park
 • Schakelen wordt moeilijker
 • Manoeuvreerbaarheid gaat verloren

De asymmetrische vorm van het freeride board geeft een betere lift in diepe sneeuw en ontlast het achterbeen. De binding is meestal iets naar achteren gemonteerd om het gewicht naar achteren te verplaatsen en te voorkomen dat de neus wegzakt.

Boards voor freeriding zijn meestal ook wat langer, wat voor stabiliteit moet zorgen. Maar de lengte van het board maakt het ook minder wendbaar, en het feit dat de neus iets langer is dan de staart maakt het moeilijker om te swtich (achteruit rijden), waardoor het freeride board ongeschikt is voor het park.

Wat onderscheidt het freestyle board en wat zijn de voor- en nadelen?

Het freestyle board is voor iedereen die van het park zijn thuis maakt. Of het nu rails, boxen of kickers zijn, het freestyle board is het juiste board voor het park. Dit type plank wordt vooral gekenmerkt door zijn symmetrische vorm. Zowel neus als staart hebben dezelfde vorm en lengte. Een ander kenmerk van het freestyle board is zijn grootte. Ze zijn meestal iets korter dan een freeride board, bijvoorbeeld.

Voordelen
 • Geschikt voor het park
 • Voorwaarts en achterwaarts rijden
 • Behendig en soepel
 • Geschikt voor beginners
Nadelen
 • Onstabiel
 • Niet geschikt voor snel rijden en carven

De symmetrische vorm maakt het mogelijk om zowel vooruit als achteruit te rijden, en de kortheid van het board maakt het wendbaarder en flexibeler. Verder is het freestyle board ook interessant voor beginners, want de wendbaarheid en flexibiliteit maken het board vergevingsgezinder.

Het freestyle board is echter ook wat onstabieler en vaak niet bedoeld voor heel snel rijden, omdat het gemakkelijker fladdert door zijn iets kleinere afmetingen. Door zijn wendbare en speelse eigenschappen levert het freestyle board helaas ook wat in op het gebied van kantengrip en is daarom niet echt bedoeld om te carven.

Wat onderscheidt het splitboard en wat zijn de voordelen en nadelen?

Het splitboard is een speciaal soort board dat van de andere soorten verschilt doordat je het in twee aparte ski’s kunt splitsen. Het is vooral geschikt voor de backcountry. Voor de beklimming wordt het board in twee ski’s gesplitst. Bovenaan worden de twee ski’s weer samengevoegd tot één plank.

Voordelen
 • Geschikt voor lange tochten
Nadelen
 • Niet voor park en piste

Het feit dat je het splitboard in twee ski’s kunt splitsen maakt het bijzonder geschikt voor langere tochten, en je vermijdt de lange rij voor de skilift. Het splitboard is gemaakt voor mensen die poederskiën willen combineren met toerskiën, maar het is niet geschikt voor de piste of het park.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om snowboards te vergelijken en te evalueren

In dit deel laten we je zien hoe je snowboards kunt beoordelen en vergelijken. Dit maakt het gemakkelijker voor je om een keuze te maken en je perfecte plank te vinden. We zullen de vijf hieronder genoemde koopcriteria nader bekijken:

 • Gebruiksgebied
 • Ruiter niveau
 • Maat
 • Basis
 • Bindsysteem

In de volgende tekst beschrijven we elk van de criteria meer gedetailleerd, en je zult merken welke factoren voor jou van belang zijn als het om het kopen van een plank gaat.

De gebruikszone

Bij snowboarden kun je over het algemeen drie gebruiksgebieden onderscheiden:

 • Piste
 • Park
 • Backcountry

Afhankelijk van waar je het liefst op je board rijdt, kies je je snowboard ook op basis van bepaalde eigenschappen. Als je bijvoorbeeld graag op de hellingen rijdt en graag carveert of wat sneller gaat, is het een voordeel om een board met positieve camber te zoeken. Dit geeft je de kantengrip en stabiliteit die je nodig hebt voor de piste.

De vorm hangt af van de vraag of je wat speelser op de piste wilt zijn of dat je de voorkeur geeft aan carven en bochtenwerk. Voor de eerste variant is een directioneel tweelingvormig board zeker de betere keus voor jou. Voor de tweede variant is echter een gerichte vorm geschikter.

Maar als het park je thuis is, dan is een tweelingvormige plank beslist een aankoopcriterium. De symmetrische vorm van het board maakt het mogelijk te wisselen en wisseltrucs te leren of uit te voeren, die een groot deel van de hedendaagse trucs uitmaken.

Het profiel van het board hangt af van de vraag of je liever jibt of kicker springt. Een rocker board is zeker goed voor rails en boxen. Dit profiel geeft het board een los en speels karakter, waardoor zelfs zeer technische trucs gemakkelijk lijken. (Beeldbron: unsplash.com / Karl Köhler)

Voor grote kickers of rijden op pijpen is een camber meer geschikt. Hij is gewoon agressiever en heeft meer kantengrip dan een rocker. Als je net zo van rails en dozen houdt als van kickers, is een mengsel (plat, hybride) van de twee constructies het beste voor je.

Heb je een passie voor poeder en doe je veel aan backcountry rijden, dan moet je overwegen een freeride board aan te schaffen. Een plank met een directionele of taps toelopende vorm is precies de juiste keuze voor jou. Voor het profiel is een positieve camber het beste, maar een hybride of rocker is ook geen slechte keuze.

Het ruiterniveau

Natuurlijk is het belangrijk een snowboard te kiezen dat overeenkomt met je rijdersniveau. Er zijn in principe drie verschillende niveaus:

 • Beginner
 • Geavanceerd
 • Pro

Een rocker is aan te bevelen voor beginners, omdat hij gewoon vergevingsgezinder is. Het nadeel is dat de tuimelaar grip verliest. Daarom zijn gemengde vormen, vlak en hybride een goed compromis als je wat meer grip in de sneeuw wilt. Het perfecte beginnersboard moet beslist een zachtere flex hebben, omdat fouten op die manier beter gecompenseerd kunnen worden.

Camber is dan meer voor gevorderde rijders die al weten hoe ze met een iets agressiever board moeten omgaan. Als je al wat beter kunt rijden en al een paar snowboardtochten hebt gemaakt of misschien al een pro bent, zijn eigenlijk alle boards geschikt voor je. Dan hangt het maar af van je persoonlijke voorkeur en je gebruiksgebied.

De grootte

Als je verschillende snowboard modellen vergelijkt, is het erg belangrijk om op de maat te letten, want de fabrikanten maken hun modellen alleen in bepaalde maten. Dus als je al een idee hebt van hoe groot je board moet zijn en je hebt al een paar modellen in gedachten die je mooi vindt, moet je zeker nagaan of deze snowboards ook in jouw maat verkrijgbaar zijn.

De beste manier om dit te doen is op de website van de fabrikant te kijken. Daar moet het model de maten aangeven waarin het verkrijgbaar is. Veel fabrikanten voegen een “w” toe na de maat. Dit zijn speciale maten voor mensen met iets grotere voeten. Je kunt ook op de homepage van de fabrikant nagaan of bepaalde modellen als brede planken verkrijgbaar zijn.

Als je niet zeker weet wat de juiste plankmaat voor je is, kun je teruggaan naar de “Gids” sectie. Daar hebben we een tabel gegeven om je te helpen de juiste maat voor je te vinden.

De basis

De base is het onderstel aan de onderkant van het snowboard, dat verschilt in hoe het gemaakt is en in zijn eigenschappen. In het algemeen zijn er twee verschillende soorten bordbodems:

 • Geëxtrudeerde basis
 • Gesinterde basis

De geëxtrudeerde basis is iets goedkoper te maken en wordt daarom meestal gebruikt voor beginnersplanken. Een board met een geëxtrudeerde basis is ook beter geschikt voor rails en street snowboarden, want het is gewoon steviger en gemakkelijker te repareren.

Een nadeel is dat dit type basis langzamer is in de sneeuw en dat de wax niet zo lang blijft zitten als bij een gesinterde basis. De gesinterde basis is meer voor boards voor gevorderde rijders. Het is iets duurder, maar de wax gaat langer mee en je bent sneller in de sneeuw. Het nadeel is dat met de gesinterde basis de reparatie ingewikkelder is en hogere kosten met zich meebrengt.

Het bindingssysteem

Het is belangrijk te weten dat er in principe twee verschillende manieren zijn om de binding aan het snowboard te bevestigen:

 • Kanaalsysteem
 • 4×4 schijfsysteem
 • 2×4 schijfsysteem

Je moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat een binding met een kanaalsysteem alleen compatibel is met een bord dat voor hetzelfde systeem ontworpen is. Het Channel System is een bindingssysteem van Burton en vereist dat als je een Burton snowboard koopt, je ook een bijpassende Burton binding hebt. Bij dit type systeem is de binding aan een rail bevestigd en heb je eindeloze mogelijkheden om de binding af te stellen in termen van stand en graad.

Bij het traditionele 4×4 schijfsysteem wordt de binding met elk 4 schroeven op de plank bevestigd. Er zit steeds 4 duim tussen de twee rijen en 4 duim tussen de gaten van elke rij. (Beeldbron: unsplash.com / Johannes Waibel)

De meeste snowboardfabrikanten gebruiken dit systeem en het kan dus met bijna elk board gecombineerd worden. Het 2×4 schijfsysteem is bijna hetzelfde als het 4×4 systeem, behalve dat de gaten in de respectieve rijen maar 2 inches uit elkaar liggen.

Als je gekozen hebt voor een Burton snowboard, maar liever een binding van een andere fabrikant hebt, is er ook de mogelijkheid om een adapterschijf te kopen. Dit moet compatibiliteit garanderen. Maar alleen de EST bindingen van Burton zijn perfect afgestemd op het kanaalsysteem.

Wetenswaardigheden over snowboards

Het snowboard correct monteren

Als je de binding van je snowboard wilt monteren, moet je op drie dingen letten.

 • Je moet uitzoeken of je op Goofy of Regular rijdt
 • Je moet weten waar op de plank en op welke afstand je de binding monteert
 • En je moet de bindingshoeken op de juiste manier instellen

Om uit te vinden of je Goofy (rechtervoet voor) of Regular (linkervoet voor) rijdt, ga je gewoon rechtop staan en laat je een vriend je lichtjes van achteren duwen. Het been dat het eerst naar voren stapt is het been dat bij het snowboarden vooraan zal staan. Je stand of bindingsafstand stel je in het algemeen in op wat voor jou het meest comfortabel is. In de regel biedt een iets bredere stand meer stabiliteit dan een iets bredere stand. Een andere vuistregel is dat je knieën bij het buigen altijd boven je voeten moeten zijn.

De juiste bindpositie en de juiste bindhoek hangen sterk af van je gebruiksgebied en je voorkeuren. Als je veel tijd in het park doorbrengt, zijn een gecentreerde bindpositie en een eendenhouding (negatieve hoek achter, positieve hoek voor) voordelig. Voor freeriden, daarentegen, is het beter de binding iets naar achteren te plaatsen ten opzichte van het midden van het board en de achterste bindingshoek vlakker en de voorste hoek iets steiler in te stellen.

Goed onderhoud en opbergen van het snowboard

Om je snowboard zo lang mogelijk te kunnen gebruiken, moet je het goed verzorgen en opbergen. Dit omvat droog opbergen en regelmatig in de was zetten en onderhouden. Je kunt je bord het beste bewaren in een kamer die donker en droog is. Droge kelders of zolders zijn hier goede plaatsen voor.

Er mogen echter niet te veel temperatuurschommelingen in de opslagruimte zijn, want dat kan roest veroorzaken. Je moet je plank ook regelmatig in de was zetten en hem afdrogen als hij na de laatste run nog nat is. Waxen houdt de plank glijdend en drogen voorkomt roest aan de randen.

Een korte geschiedenis van snowboarden

Snowboarden ontstond in de jaren ’60 in Lake Michigan. Daar vierden Sherman Poppen en zijn gezin Kerstmis. Terwijl Sherman met zijn kinderen in de sneeuw aan het spelen was, kreeg hij een idee:

Wist je dat de eerste snowboards pas in 1977 verkocht werden? Burton, waarschijnlijk de beroemdste snowboardfabrikant van vandaag, produceerde een kleine serie boards, maar ze konden er toen nog geen commercieel succes mee behalen.

Hij nam de nieuwe ski’s van zijn dochter, bond ze aan elkaar en surfte op die manier door de sneeuw. Zo vond Sherman Poppen het snurfen uit en legde zo het begin van de geschiedenis van het snowboarden vast. In de jaren die volgden, begonnen een aantal mensen snowboards te maken.

Onder hen was Jack Burton, die niet alleen de eerste plank met bindingen bouwde, maar ook een van de meest succesvolle snowboardbedrijven oprichtte (Burton Snowboard Company). In het begin was snowboarden niet erg populair en werd het in de meeste skigebieden verboden. Maar na de beurskrach van 1987, die economische problemen bracht, bleven de skipistes leeg en werden de skioorden ook opengesteld voor snowboarders.

Zo won het snowboarden aan populariteit en werd het ook in Europa bekender. In de loop van de volgende jaren stapten steeds meer skiërs over op snowboarden en werden er meer wedstrijden gehouden. In 1998 werd een grote doorbraak bereikt: snowboarden werd voor het eerst toegelaten tot de Olympische Spelen en geniet ook nu nog grote populariteit.

Afbeelding bron: pixabay.com / spinheike

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies