foto's maken van eten
Laatst bijgewerkt: 18-11-2020

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

18Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Een softbox is een hulpmiddel in de fotografie dat is bedoeld om het licht van een studiolamp of flitser gelijkmatig te verdelen. In de afgelopen jaren zijn softboxen populair geworden bij zowel professionele als amateurfotografen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het eindresultaat van de foto’s hiermee aanzienlijk beter wordt. Bovendien zijn ze over het algemeen heel betaalbaar.

De aanzienlijke groei van de e-commerce zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven, winkels en zelfs particulieren de artikelen die ze op het internet verkopen, moeten fotograferen. Voor deze mensen is het op de lange termijn een goed idee om te investeren in een softbox om foto’s met een professioneler resultaat te bereiken. Het is tegenwoordig bijna een “must” voor commerciële fotografie.
Belangrijk om te weten

 • Softboxen worden vooral gebruikt voor productfotografie, maar kunnen ook gebruikt worden voor artistieke fotografie.
 • Softboxen bieden vele voordelen: ze zijn opvouwbaar, gemakkelijk te transporteren, goedkoop en je kunt er uitstekende professionele resultaten mee behalen, zelfs als je met een smartphone fotografeert.
 • De aankoopcriteria waar je vooral op moet letten bij de keuze van een softbox zijn de afmetingen van de box, de draagbaarheid, de verschillende achtergronden van de box en het verlichtingssysteem.

Onze selectie: De beste softboxen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste softboxen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De beste softbox voor kleine producten

Deze softbox is een opvouwbare fotostudio. wordt met knopen vastgemaakt waardoor het veel steviger is dan de standaard magnetische fotoboxen. De LED verlichting zet je aan door de meegeleverde USB kabel aan te sluiten in een oplader kopje, laptop etc. Bij dit model van 30 x 30 x 30 cm zitten maar liefst 6 achtergrondskleuren inbegrepen. Bij de grotere alleen een zwarte en witte.

De compacte mini-fotostudio van kunststof, die vooral geschikt is voor het fotograferen van kleine objecten, is ideaal om meegenomen te worden, omdat het makkelijk in te vouwen is en je kunt het zo in je tas stoppen. Je krijgt er een katoenen tas bij om de softbox op te bergen.

De beste softbox voor middengrote producten

Deze softbox van Puluz is een opvouwbare fotostudio die eenvoudig met velcro in elkaar kan worden “geplakt”. De afmeting van deze lichtbox is 40 x 40 x 40 cm, en is dan ook geschikt voor het fotograferen van middengrote producten. Er zitten 2 afstelbare LED panelen bij, die een kleurtemperatuur van 5500 hebben, en een hoge lichtsterkte van 2.400 lumen.

De lichtsterkte is naar wens aan te passen en dankzij de zilveren reflecterende binnenkant worden schaduwen geminimaliseerd. De box wordt geleverd met een draagtas en 6 PVC-achtergrondborden (zwart, wit, oranje, rood, blauw en groen).

De beste softbox voor grote objecten

Deze professionele softbox van JGS is ideaal voor het fotograferen van grotere objecten. De fotostudio meet 80 x 80 x 80 cm en heeft 3 achtergronden in verschillende kleuren: zwart, wit en oranje. Deze kunnen eenvoudig worden verwisseld en bevestigd. De wanden van de fotostudio zijn met behulp van stevige ritsen vast te maken.

De fotostudio kan op 4 verschillende manieren worden geopend om een object vanaf de juiste hoek te kunnen fotograferen. Het frame van de fotografie studio bestaat uit aluminium buizen. De dimbare LED-lichtbalken zijn aan te passen naar elke gewenste helderheid. Inclusief ministatief met telefoonhouder en draagtas.

De beste mini-softbox

Deze mini fotostudio van KortingCamera.nl heeft een magnetische structuur, die heel eenvoudig te monteren is. De softbox meet 22,6 x 24 x 24 cm en is daarom ideaal voor kleine voorwerpen. Bovendien is de box licht van gewicht en heel makkelijk mee te nemen.

De LED-strook met 20 heldere LED-kralen zit er al bij ingebouwd en bieden een gemiddeld licht voor het fotograferen van je producten. De softbox wordt geleverd met 2 achtergronden, een witte en een zwarte, evenals met een micro-USB poort en kabel. De fotobox heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Shopgids: Alles wat je moet weten over softboxen

Het is een goed idee dat je voordat je een softbox koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

productfoto maken

Softboxen worden vooral gebruikt voor productfotografie, maar kunnen ook gebruikt worden voor artistieke fotografie.
(Bron: Amikishiyev: 93476520/ 123rf.com)

Wat zijn softboxen precies en waar worden ze voor gebruikt?

Softboxen zijn over het algemeen opvouwbare en draagbare accessoires in de vorm van een kubus, en meestal met een verlichtingssysteem geïntegreerd in de wanden. Ze worden meestal gebruikt voor reclamefotografie van verschillende soorten producten, omdat je de omgeving volledig kunt controleren.

De softbox heeft een lichtbron waarin een flitskop of flitsunit geplaatst kan worden. Zo geeft de softbox controleerbaar licht op het onderwerp dat je wilt fotograferen. Een softbox bestaat vaak uit een frontscreen en een diffuser. Zowel de grootte als de vorm van een softbox kan variëren. Ze zijn verkrijgbaar vanaf 24 tot 80 cm.

Wat zijn de voordelen van softboxen?

De softboxen zorgen voor een optimale werkomgeving en zijn zeer eenvoudig te monteren en te demonteren. Ze bieden dus een heleboel voordelen. De belangrijkste daarvan zijn de volgende:

 • Je kunt er betere resultaten mee bereiken voor je foto’s.
 • Ze zijn heel betaalbaar.
 • Over het algemeen zijn ze gemakkelijk te vervoeren, omdat ze heel licht zijn.
 • Je kunt de achtergronden heel gemakkelijk veranderen.
 • Ze zijn opvouwbaar, zodat ze bijna overal kunnen worden opgeborgen, en nemen niet veel ruimte in beslag.

Voor wie is het het een goed idee om een softbox te kopen?

Softboxen zijn ideaal voor het fotograferen van producten. Dus als je je eigen online winkel hebt kan het interessant zijn om de items die je verkoopt zelf te fotograferen. Dit geldt natuurlijk ook als je een fotograaf bent en je wilt focussen op commerciële productfotografie.

Tegenwoordig wordt alles bepaald door het imago, daarom zijn softboxen zo belangrijk. Met een goed verlichte foto van hoge kwaliteit kunnen je klanten de details van de producten die je verkoopt veel beter waarderen. Zo maak je het voor hen veel gemakkelijker om een van je producten te kiezen, zodat je meer verkoopt en je omzet zal stijgen.

Welke toepassingen hebben softboxen?

Zoals we al gezien hebben, worden softboxen vaak gebruikt om producten en kleine objecten te fotograferen. Ze hebben dus toepassingen in de meest uiteenlopende gebieden. Enkele van de meest gebruikte zijn:

 • Gastronomie: Om gerechten te fotograferen.
 • Sieraden.
 • Fotografie van decoratieve objecten.
 • Schoenen.
 • Zonnebrillen en brillen op sterkte.
 • Horloges.
 • Cadeau-artikelen.

Kortom, alles wat je verbeelding toelaat en past in de softbox die je hebt.

Fotoshoot

Softboxen bieden vele voordelen: ze zijn opvouwbaar, gemakkelijk te transporteren, goedkoop en je kunt er uitstekende professionele resultaten mee behalen.
(Bron: Tolipov: 129375561/ 123rf.com)

Wat heb je nog meer nodig om productfoto’s te maken?

Naast de softbox heb je de volgende artikelen nodig voor het fotograferen van producten:

 • Een camera of, als je budget wat krap is, een mobiele telefoon met een goede camera.
 • Een statief om goed te kunnen focussen en een goede stabiliteit te hebben zodat je een duidelijk beeld krijgt.
 • Verlichting. De softbox maakt het mogelijk om een gecontroleerd licht te hebben. Velen van hen komen met hun eigen verlichting, waaraan je een aantal lampen of schijnwerpers kunt toevoegen voor het geval je ze nodig heeft. Of je kunt je toevlucht nemen tot natuurlijk licht als je dat liever doet.
 • Een goed fotobewerkingsprogramma, zoals Photoshop.

Hoe kan ik goede productfoto’s maken met een softbox?

Om dit hoofdstuk af te ronden geven we je enkele kleine aanwijzingen zodat je met een softbox kunt werken en er kwaliteitsfoto’s mee kunt maken. Uiteraard gaan we niet te veel in op de details.

 1. Schenk vooral veel aandacht aan de verlichting.
 2. Voor je eerste stappen is het aan te raden om te beginnen met een neutrale achtergrond: zwart of wit.
 3. Het is aan te raden om een statief te gebruiken, en indien mogelijk, een afstandsontspanner.
 4. Gebruik een RAW-formaat voor het fotograferen van je producten.
 5. Uiteraard is het aan te raden om de handmatige modus van de camera te gebruiken.
 6. Gebruik een zo laag mogelijke ISO.
 7. Als je een gesloten onderwerp wilt, gebruik dan een gesloten diafragma, zoals een f/22.

Er zijn modellen van softboxen met een roterende basis, waardoor het gemakkelijk is om de producten vanuit verschillende profielen te fotograferen.

Samenvatting

De softboxen zijn kleine fotostudio’s die ontworpen zijn om producten of kleine objecten te fotograferen. Ze zijn ideaal voor professionele, semi-professionele en amateurfotografen. Je hoeft er geen professionele camera mee te gebruiken: je kunt er zelfs goede resultaten mee bereiken als je met een mobiele telefoon met een goede camera fotografeert.

Bovendien is er nu een grote verscheidenheid aan modellen tegen hele betaalbare prijzen. Om de juiste keuze te maken, is het een goed idee om rekening te houden met een aantal aankoopcriteria. De belangrijkste hiervan zijn de grootte van de doos, het aantal verschillende achtergronden die meegeleverd worden, het verlichtingssysteem en het gemak van de montage en het transport.

Vond je onze shopgids over softboxen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Thipsorn: 78971648/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies