Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Softshell jassen zijn de ideale metgezel voor buitenactiviteiten bij wisselvallig weer. Of het nu gaat om regelmatige wandelingen, wandelingen of fietstochten – de softshell jas past zich aan en biedt een aangenaam draagcomfort dankzij de ademende en elastische stoffen. Afhankelijk van het model combineert hij de eigenschappen van een hardshell en fleece jack, zodat je minder gewicht meedraagt.

Met onze grote softshell jas test 2022 leggen we je uit welke verschillende soorten softshell jassen er zijn en welke het beste bij jou en je activiteiten past. We geven je ook hulp bij het vergelijken van de verschillende soorten en beantwoorden veel gestelde vragen die rijzen bij het kopen van een softshell jas.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Softshell jassen hebben het voordeel dat ze door de elastische stoffen zeer ademend zijn. Ze zijn goed geschikt voor buitenoefeningen en passen zich aan veranderlijke weersomstandigheden aan.
 • Membranen, die extra in de jas verwerkt kunnen worden, bieden meer bescherming tegen wind en regen. De binnenkant kan ook met fleece gevoerd worden om de warmte vast te houden.
 • Een softshell jas is zeer geschikt voor mensen die veel tijd buiten doorbrengen en aan buitenactiviteiten doen.

Softshell Jas: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor softshell jassen

In het volgende overzicht tonen we je aspecten die je kunnen helpen de verschillende soorten softshell jassen te vergelijken. De volgende aspecten zijn belangrijk:

In het volgende leggen we in detail uit waar je met betrekking tot de afzonderlijke punten rekening mee moet houden.

Materiaal

Softshell jassen zijn meestal gemaakt van synthetisch materiaal, zoals polyester. De stof heeft het voordeel dat hij snel droogt en goed vocht afvoert.

Afhankelijk van de constructie van de softshell jas zijn er membranen die extra wind- en waterafstotende en warmte-vasthoudende functies kunnen hebben. Deze lagen zijn meestal van velours of fleece.

Er zijn ook softshell jassen waarvan de buitenste laag van laminaat gemaakt is. Deze lijken het meest op het gewone hardshell jack, omdat ze waterdicht zijn door de getapete naden. Maar om die reden zijn ze ook minder ademend.

Functie

Waar heb je de softshell jas voor nodig? Het is de moeite waard om eerst te bedenken waarvoor je de jas wilt gebruiken. In principe zijn softshell jassen geschikt voor zweterige buitenactiviteiten, omdat vocht voldoende gereguleerd kan worden en de lichte en elastische stoffen van de softshell beweging aangenaam maken. In gebieden waar de temperaturen koeler zijn of in koudere seizoenen zijn meerlaagse softshell jassen met extra isolatie van fleece voordelig om je warm te houden.

Componenten

Een softshell jas kan gemaakt zijn van zuivere stof of van twee of drie extra membranen die extra bescherming bieden tegen wind en regen. De binnenvoering kan ook extra gevoerd worden met fleece om warmte vast te houden en vocht te reguleren.

De jas is ook voorzien van zakken, waarvan sommige gevoerd zijn om de handen warm te houden bij lage temperaturen. Er zijn softshell jassen zonder en met capuchon, die afhankelijk van het model afneembaar is. Je kunt zien wat je persoonlijk verkiest.

Wind- en waterdichte membranen

Softshell jassen hebben het voordeel dat ze ademend zijn en dus bij buitenactiviteiten vocht van binnen naar buiten kunnen afvoeren.

Merk op dat gelamineerde softshell jassen minder ademend en elastisch zijn.

Hierdoor zijn ze echter vaak minder waterdicht en winddicht dan bijvoorbeeld hardshell jassen, en ze zijn daarom niet geschikt voor ruigere weersomstandigheden. Er zijn echter softshell jassen die door laminering extra bescherming bieden tegen water en wind. Deze zijn minder goed ademend. Je moet je vooraf goed informeren en nagaan voor welk doel je de softshell jas nodig hebt.

Isolatie

Een goed geïsoleerde softshell jas is een voordeel bij slecht weer of bij wandelingen in hooggebergte. Op de rug wordt vaak een honingraatconstructie of fleece met een hoge verdieping gebruikt om de warmte vast te houden. In principe zijn ook hier drielaagse modellen het beste, want die bieden natuurlijk de meeste bescherming.

Ademend vermogen

Het meest doorslaggevende verschil tussen een softshell en een hardshell jas is het ademend vermogen. Tijdens buitenactiviteiten zoals wandelen of fietsen zul je al snel gaan zweten, afhankelijk van je inspanningsniveau. Een goede softshell jas moet ademend en elastisch zijn, zodat je je niet oncomfortabel voelt en je gemakkelijk kunt bewegen.

Dus als je veel buitenactiviteiten doet, is een lichtgewicht softshell jas met veel bewegingsvrijheid en ademend vermogen een voordeel.

Maar buitenactiviteiten zoals fietsen vragen soms om softshells met meer winddichte functies.

Besluit: Welke soorten softshell jassen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Softshell jassen kunnen van elkaar verschillen. We leggen uit wat de verschillen zijn en welke voor- en nadelen ze hebben.

Type voordelen nadelen
Lichte en elastische softshell jas ademend, licht, elastisch, praktisch voor activiteiten met veel beweging niet geschikt voor slecht weer, niet wind- en waterdicht
Meerlaagse softshell jas wind- en waterdicht, goed geïsoleerd, ook geschikt voor moeilijke weersomstandigheden minder ademend, hoger gewicht

Uiteindelijk moet je kijken welke soort softshell jas bij je activiteiten past.

lichtgewicht en elastische softshell jas

lichtgewicht en rekbare softshell jas

Tweelaagse softshell jassen of jassen van dubbelweefsel zijn licht, ademend en elastisch. Tweelaagse softshell jassen bestaan uit een waterafstotende buitenlaag en een isolerende en warmte-vasthoudende binnenlaag. Er is geen extra bescherming tegen wind en water.

Dubbel geweven softshell jassen hebben strak geweven stoflagen die ook geen extra membraan hebben of gelamineerd zijn. Ze hebben het voordeel dat ze bijzonder goed ademen en gemakkelijk te dragen zijn als je veel buiten beweegt. Deze soorten softshell zijn echter niet geschikt voor gebieden waar het weer de neiging heeft slechter te zijn.

Voordelen
 • ademend
 • lichtgewicht
 • elastisch
 • praktisch voor activiteiten met veel beweging
Nadelen
 • niet geschikt voor slecht weer
 • niet wind- en waterdicht
meerlaagse softshell jas

meerlaagse softshell jas

Softshell jassen die uit drie lagen bestaan hebben het voordeel dat ze goed isoleren en beschermen tegen regen en wind, zelfs bij slecht weer. Deze modellen lijken op hardshell jassen, die voldoende bescherming bieden bij koud en nat weer. De drielaagse softshell jassen zijn echter minder ademend en zwaarder. Je moet kijken voor welke activiteiten je de softshell jas nodig hebt.

Voordelen
 • wind- en waterdicht
 • goed geïsoleerd
 • ook geschikt voor moeilijke weersomstandigheden
Nadelen
 • minder ademend
 • zwaarder

Gids: Veel gestelde vragen over softshell jassen in detail beantwoord

Wat zijn de eigenschappen van een softshell vacht?

Softshell jassen zijn praktische functionele kleding voor activiteiten en tijd doorbrengen in de buitenlucht. Voor buitenactiviteiten worden vaak extra lagen onder het weerbestendige hardshell jack aangetrokken om vocht door te laten en warmte vast te houden. Softshell jassen kunnen de onderste lagen vervangen omdat ze, afhankelijk van het materiaal, deze functie vervullen.

De elastische stoffen passen zich aan je bewegingen aan en bieden je een hoog draagcomfort.

Meerlaagse softshell jassen hebben vaak een isolerende en een waterdichte/winddichte laag, zodat ze zelfs tegen de meest barre weersomstandigheden bestand zijn. In de regel zijn deze dan echter ook wat minder ademend en zwaarder. De meeste softshell jassen zijn daarom alleen water- en windafstotend en niet ontworpen voor extreme weersomstandigheden.

Voor wie is een softshell jas bestemd?

Als je graag buiten bent en geniet van buitenactiviteiten zoals wandelen fietsen of buiten zijn in elk jaargetijde, dan zijn softshell jassen goed voor je. Als je veel beweegt, heeft het het voordeel dat het vocht reguleert, wat het extra ademend maakt.

Softshell jassen kunnen temperatuurschommelingen en wind meestal heel goed reguleren. Waterdichtheid is echter niet altijd een gegeven.

Er zijn modellen die zeer waterafstotend werken, maar ze zijn vaak nooit helemaal waterdicht, zodat extra regenbescherming nodig kan zijn.

Voor welke activiteiten is een softshell jas geschikt?

Softshell jassen zijn ideaal voor activiteiten waarbij je snel zweet. Of het nu gaat om bergbeklimmen of wandelen in gematigde breedtegraden of klimmen en trektochten maken – softshell jassen zorgen voor een aangename temperatuurregeling en transporteren vocht naar buiten.

Afhankelijk van de activiteit en de plaats is een warmere versie geschikt, met extra isolatie van fleece om je warm te houden. Lichtgewicht softshell jassen zijn vooral geschikt voor lichte wandelingen bij gematigde temperaturen. Voor klimmen of trektochten zijn softshells van nylon stof voordelig, omdat ze beschermen tegen schuren en slijtage.

Hoe kan ik zelf een softshell jas naaien?

Met een beetje moeite en tijd kun je je eigen softshell jas maken. Je kunt online allerlei patronen vinden met naai-instructies, zodat je gemakkelijk je eigen softshell jas kunt maken.

Het is belangrijk dat je geen spelden gebruikt om te spelden. Hierdoor kan de softshell waterdoorlatend worden.

Naaigewichten zijn meer geschikt. Gebruik bij het snijden een scherp rolmesje om gladde randen te krijgen. Je moet er ook op letten dat je de juiste naainaald gebruikt voor dicht geweven stoffen zoals softshell. Puntige en slanke naalden (ca. 80-100 gauge) zijn hier goed voor.

Je moet ook overgeslagen steken vermijden, want de gaatjes houden vaak op met zwellen en veroorzaken blijvende schade aan het materiaal. Je kunt ook vooraf stofrestjes uitproberen om je voor te bereiden op het eigenlijke naaiproject.

Voor welke temperaturen en seizoenen zijn softshell jassen geschikt?

In principe zijn softshell jassen geschikt voor alle seizoenen. Ze zijn comfortabel om te dragen bij temperaturen tussen 8 en 18 graden Celsius en zijn zelfs bij kleine regenbuien hun gewicht in goud waard.

Softshellmantel-1

Softshell jassen zorgen voor aangenaam draagcomfort ondanks zweterige activiteiten. Ze zijn ademend en kunnen voldoende vocht reguleren.(Image source: StockSnap / pixabay)

In de lente, als het in de vroege ochtend en avond nog erg koud is en overdag warmer kan worden, is een softshell jas een voordeel. Afhankelijk van het model geeft een extra isolerende laag fleece voldoende warmte bij lagere temperaturen.

Toch hoef je, dankzij de ademende constructie van een softshell jas, zweterige buitenactiviteiten niet op te geven. Als je een jas wilt kopen voor koudere temperaturen, zorg dan dat hij goed geïsoleerd is. Voor korte zomerse wandelingen is een lichte en rekbare softshell jas het beste.

Hoeveel kost een softshell jas?

Je kunt een softshell jas krijgen vanaf ongeveer €60. Maar afhankelijk van het model, merk en kwaliteit, kunnen de kosten oplopen van ongeveer € 150 tot € 200. Toch zijn deze jassen in dit prijssegment meestal van goede kwaliteit, zodat je kunt profiteren van de voordelen van een softshell jas.

Wat zijn de alternatieven voor een softshell jas?

Softshell jassen zijn geschikt voor allerlei buitenactiviteiten, maar je moet een alternatief overwegen voor moeilijke weersomstandigheden en erg koude temperaturen. De klassieke alternatieven voor een softshell jas zijn jassen of mantels van hardshell of fleece.

Alternatief kenmerken
Hardshell jack weerbestendig, waterafstotend, goed voor moeilijke weersomstandigheden, maar minder ademend en meer gewicht
Fleece jack goede isolatie en vochtregulatie, houdt de warmte vast

Een jas van softshell combineert deze twee alternatieven ideaal en spaart zo wat gewicht. Als het echter te regenachtig en koud is voor een softshell jas, kun je beter kiezen voor een hardshell jas of, voor voldoende warmte, een fleece jas.

Wat draag ik onder mijn softshell jas?

In de regel geldt bij buitenactiviteiten het 3-lagen principe. De eerste laag is het functionele ondergoed. Het zorgt ervoor dat lichaamsvocht snel wordt afgevoerd en doorgegeven aan de volgende laag. Dit is meestal een functioneel shirt dat de verzamelde warmte vasthoudt en het door zweten geproduceerde vocht naar buiten transporteert. De derde laag is meestal een wind- en regenbestendig jack.

Softshellmantel-2

Veel softshell jassen hebben drie lagen. Dit is voordelig bij koude temperaturen of regen, want de extra membranen zijn wind- en waterafstotend of beschermen er zelfs helemaal tegen. (Beeldbron: Free Photos / pixabay)

Een softshell jas heeft het voordeel dat je alle andere lagen kunt combineren als het weer goed is, zodat je meer bewegingsvrijheid hebt en minder weegt. Onder bepaalde omstandigheden is het echter raadzaam extra lagen onder je softshell jas te dragen, zodat de volledige functionaliteit van de softshell jas tot ontplooiing kan komen.

Hoe verzorg ik mijn softshell vacht?

Om de functionaliteit van de softshell vacht te behouden, rijst natuurlijk de vraag hoe je hem goed kunt verzorgen zonder de functie van de softshell te verliezen. We leggen uit waar je op moet letten bij het wassen en waterdicht maken van je softshell jas.

Waar moet ik op letten bij het wassen van mijn softshell jas?

Om de ademende functie van een softshell jas te behouden, is het belangrijk dat hij goed gewassen wordt. Resten van zonnebrandcrème, make-up of zweet kunnen de membranen hun werking doen verliezen en daarmee ook de ademende werking.

Daarom moet je je softshell jas regelmatig wassen als je hem veel gebruikt, maar niet te vaak. Je vindt meestal wasvoorschriften in je softshell jas, die je moet volgen. Er zijn echter basisaspecten waarmee je rekening moet houden als je je softshell jas gaat wassen.

 • Voorbereiding: Bij korter gebruik is het meestal voldoende om je softshell vacht te luchten en stof te verwijderen met een borstel. Je kunt proberen ruwe vlekken te verwijderen met een vochtige doek. Voor je je softshell jas wast, zorg je dat alle ritssluitingen gesloten zijn en keer je ze binnenstebuiten.
 • Wasmiddel: Je moet je softshell kledingstuk nooit met wasverzachter wassen. Dit vermindert de functionaliteit van het kledingstuk aanzienlijk, want het vormt een laagje op het membraan dat transpiratievocht alleen laat parelen en niet naar buiten afvoert. De ademende werking is niet langer gegarandeerd. Je moet ook het gebruik van waspoeder vermijden, want dat kan de membranen verstoppen. Vloeibaar wasmiddel is het beste.
 • Drogen: Idealiter laat je je softshell jas aan de lucht drogen. Dit is zachter dan de droogtrommel gebruiken, die de softshell membranen kan beschadigen. Je kunt je softshell jas buiten aan een kleerhanger hangen, zodat hij meteen vorm krijgt

Hoe impregneer ik mijn softshell vacht?

Je moet je softshell jas wassen voor je hem impregneert. Je impregneert de softshell vacht met een impregneerspray die je in de winkel of online kunt kopen. Let op de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Er zijn waterafstotende sprays die op natte kleding aangebracht worden. In de regel moet de spray echter op gedroogde kleding aangebracht worden. Zo ga je te werk:

 1. Voorbereiding: Leg de vacht goed uit op een voldoende geventileerde plaats.
 2. Spray: Spuit de waterafstotende spray op het buitenste materiaal van de vacht vanaf een afstand van ongeveer 30 cm. Zorg ervoor dat je de laag helemaal opspuit.
 3. Herbehandeling: Gebruik een vochtige doek om overtollig impregneermiddel in de vacht te werken, zodat het niet vlekt.
 4. Weken en drogen: Volg de aanwijzingen van de fabrikant voor de inweektijd. Je kunt je softshell vacht het beste laten weken in de frisse lucht en dan drogen.

Foto bron: Gekman/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies