power-bank-solar
Laatst bijgewerkt: 26-10-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

28Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

167Verzamelde opmerkingen

Het valt niet te ontkennen dat we in toenemende mate afhankelijk zijn van onze elektronische apparaten. We zijn gewend om constant verbonden te zijn. De batterijen in onze mobiele telefoons, tablets of laptops zijn echter slechts voldoende voor een paar uur continu gebruik en midden in de natuur is er geen elektrische stroom om ze op te laden.

Gelukkig heeft de natuur zelf een aantal van de beste energiebronnen. Dit is het geval met zonne-energie, die, zolang je een zonnebatterij hebt, je in staat stelt je elektronische apparaten op te laden, waar je ook bent. Hebben we je aandacht getrokken? Nu hoef je alleen nog maar de juiste te kiezen. In dit artikel zullen we je hierbij proberen te helpen.
Belangrijk om te weten

  • De belangrijkste toepassing van solar powerbanks is het opladen van elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, tablets of laptops, voor korte of lange periodes, bijvoorbeeld als je lange tijd in de natuur bent verdwaald of als je een bijzonder lange reis moet maken.
  • In het algemeen wordt het opladen op zonne-energie alleen aanbevolen wanneer er geen toegang is tot elektriciteit, omdat het opladen via het elektriciteitsnet veel sneller en efficiënter gaat.
  • De belangrijkste aankoopcriteria bij de aankoop van een draagbare zonnebatterij zijn de laadcapaciteit, het gewicht en de afmetingen, de oplaadsnelheid en de aansluitingen.

Onze selectie: De beste solar powerbanks op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste solar powerbanks die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte solar powerbank een stuk eenvoudiger.

De beste solar powerbank voor op vakantie

Deze stoere charger van Xtorm kan op verschillende manieren worden opgeladen; via USB en het ingebouwde zonnepaneel. Via de Mirco-USB ingang met een input van 5V/1.5A is de batterij zo weer opgeladen. Wanneer er geen stroom in de buurt is, is dat geen probleem.

Dankzij het hoge rendement Sunpower zonnepaneel is de batterij in de zon binnen zeer korte tijd helemaal opgeladen. De Charger is spatwaterdicht. Bovendien is het mogelijk om tegelijkertijd meerdere apparaten op te laden doordat de Charger over twee aparte USB uitgangen beschikt.

De beste solar outdoor powerbank

Ben jij op zoek naar een zeer stevige, krachtige, stof- en waterdichte outdoor powerbank die jouw toestel altijd en overal kan opladen? Dan is deze solar powerbank van EasyAcc echt iets voor jou!
De EasyAcc 24.000 mAh Solar Powerbank kan zichzelf met behulp van zonlicht opladen. Hierdoor is het mogenlijk overal en altijd over batterij te beschikken.

Deze powerbank is speciaal gedesigned voor outdoor gebruik. Of je nou wilt fietsen, hiken, klimmen of kamperen, deze powerbank is zeker geschikt. De powerbank is vuil-, stof- en schokbestendig en bovenal waterdicht. Kortom perfect voor sportieve mensen en outdoor activiteiten.

De handigste solar powerbank en zaklamp

De WakaWaka Power+ is een krachtige, compacte oplader en (zak)lamp op zonne-energie. Het laadt zo goed als elk type telefoon en klein elektronisch apparaat op én geeft tot wel 150 uur veilig en duurzaam licht. Je hebt een volle batterij na 12-24 uur zonlicht en in 6 uur vanaf het stopcontact.

Laadt een iPhone 5s in 2 uur helemaal op. De powerbank heeft 4 licht standen van 5 tot 75 lumen.Onder het Share the Sun model wordt er voor elke gekochte WakaWaka een gedoneerd aan een slachtoffer van een ramp of een conflict via onze humanitaire partners.

De beste uitvouwbare solar powerbank

Ga je er regelmatig op uit en merk je dat diverse apparaten snel leeg zijn? En vind jij het ook zo frustrerend dat er dan geen stopcontact in de buurt is? Met deze handige solar charger van Choetech kun je jouw 5V apparaten opladen met zonne-energie.

De charger heeft maar liefst vier panelen en twee USB Type-A outputs. Door het zonlicht kunnen je apparaten via deze poorten en de meegeleverde (of eigen meegenomen) kabel van stroom worden voorzien. Met een totaal vermogen van 24W kun je twee apparaten tegelijkertijd efficiënt opladen.

De beste solar powerbank met 3 USB poorten

Deze solar powerbank van RLERON met 25000mAh is een draagbare lader met een hoge capaciteit waarmee je je apparaten meerdere keren mee kan opladen. De powerbank heeft een LCD digitaal display, dual input en 3 uitgangen.

Het zonnepaneel is vooral bedoeld voor noodgevallen, maar zonne-energie is niet geschikt als belangrijkst. Dankzij het intieme LED-lichtontwerp kan je de oplaadkabel in het donker vinden om de telefoon aan te sluiten. De afmetingen van de powerbank zijn 16 x 8 x 2 cm en het gewicht ervan is 349 g. 1 Lithium-Ionen batterij vereist, die inbegrepen is.

Shopgids: Alles wat je moet weten over solar powerbanks

Het is van groot belang dat je voordat je een solar powerbank koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

power-bank-solar

Solar powerbanks zijn draagbaar en nemen weinig ruimte in beslag.
(Bron: Jiradet Ponari: 84978751/ 123rf.com)

Wat zijn solar powerbanks precies?

De solar powerbanks zijn kleine externe zonne-energiebatterijen waarmee je andere elektronische apparaten kunt opladen zonder ze aan te sluiten op het elektriciteitsnet en die voorzien zijn van zonnepanelen waarmee ze kunnen worden opgeladen met zonne-energie. Al combineren ze bijna allemaal de elektrische lading met de lading op zonne-energie.

Wat zijn de voor- en nadelen van solar powerbanks?

Het hebben van een solar powerbank biedt veel voordelen, maar het belangrijkste is ongetwijfeld dat je hiermee je elektronische apparaten kunt opladen zonder dat er een elektrische stroomaansluiting nodig is. Zo kunnen ze midden in de natuur worden gebruikt. Sommige powerbanks zijn voorzien van twee USB inputs, waardoor je dus meerdere apparaten tegelijk kunt opladen. De powerbanks kunnen heel goed tegen een stootje en zullen niet snel kapot gaan. Ze hebben wel meer tijd nodig om je apparaten op te laden. Deze en andere voor- en nadelen kun je ontdekken door de onderstaande tabel te raadplegen:

Voordelen
  • Ze stellen je in staat om je apparaten op te laden zonder ze op het lichtnet aan te sluiten.
  • Je kunt er je telefoon mee opladen in de natuur.
  • Ze zijn draagbaar en nemen weinig ruimte in beslag.
  • Ze zijn zeer gemakkelijk te gebruiken.
  • Ze kunnen direct op het lichtnet worden opgeladen.
Nadelen
  • Ze vereisen vele uren van zonlichtblootstelling om een volledige lading te krijgen.

Voor wie is het raadzaam om een solar powerbank te kopen?

Draagbare zonnebatterijen worden vooral aanbevolen voor natuurliefhebbers, vooral als je lange tijd doorbrengt in gebieden zonder toegang tot elektriciteit. Op deze manier kan je je elektronische apparaten blijven gebruiken, met de vele voordelen die dit met zich meebrengt.

In welke situaties heb je een solar powerbank nodig?

Draagbare zonnebatterijen zijn zeer nuttig als je meerdere dagen midden in de natuur gaat doorbrengen, als je naar een muziekfestival gaat en in een tent verblijft of als je een lange reis moet maken met de trein, het vliegtuig of de bus en deze geen stopcontacten of USB-aansluitingen heeft om je apparaten op te laden.

Hoe zijn de zonnepanelen van de solar powerbanks?

Draagbare zonnebatterijen bestaan uit één of meer zonnepanelen die op hun beurt weer bestaan uit kleine foto-elektrische cellen. Deze cellen kunnen worden gemaakt van hoge kwaliteit monokristallijn of polykristallijn silicium, hoewel de laatste meestal slechtere resultaten biedt. In de volgende tabel zie je de verschillen tussen de twee soorten:

Monokristallijn Polikristalijn
Kleur Donkerder. Blauwachtig.
Wanneer bieden ze de beste resultaten? Ze zijn meer geschikt voor bewolkte dagen wanneer er minder zonnestraling is. Ze zorgen voor betere resultaten op zonnige dagen.
Fabricageproces Het wordt geproduceerd tegen hoge energiekosten en is trager. Het is goedkoper en sneller te produceren.
Efficiëntie Ze zijn iets efficiënter. Ze zijn minder efficiënt dan monokristallijnen.
Prijs De prijs ervan is hoger. De prijs ervan is lager.

Hoe kan de solar powerbank het beste worden opgeladen?

In het algemeen is het raadzaam om de powerbank op te laden via de netaansluiting, omdat het laden op zonne-energie veel langzamer gaat. De meeste fabrikanten raden het gebruik van zonneladen alleen aan wanneer er geen toegang is tot elektrische energie. De reden ervan zijn de kleine afmetingen van de zonnepanelen op deze apparaten.

power-bank-solar

Solar powerbanks zijn kleine externe zonne-energiebatterijen die het mogelijk maken om andere elektronische apparaten op te laden zonder dat deze op het elektriciteitsnet hoeven worden aangesloten.
(Bron: Bestravelvideo: 126952229/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen een solar powerbank en een zonnelader?

Zowel de solar powerbanks als de zonne-laders stellen je in staat om je apparaten op te laden, waar je ook bent. Ze hebben een soortgelijke functie. De eerste zijn echter draagbare accu’s, zodat ze de energie die ze krijgen van de zonnestraling of het elektriciteitsnet kunnen opslaan.

Zonne-opladers hebben daarentegen geen interne batterij en hebben daarom als enige functie om de energie die ze van de zon krijgen rechtstreeks van de zonnepanelen over te brengen naar het apparaat dat je oplaadt. Het lijkt dus duidelijk dat solar powerbanks meer flexibiliteit bieden.

Salim IsmailDirecteur van NASA University en Google, Singularity University
“100% van de elektriciteitsbehoefte zal in minder dan 25 jaar door de zon worden voorzien.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een solar powerbank om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de powerbank die je nodig hebt:

Afmetingen en gewicht

Grootte en gewicht zijn belangrijke criteria bij de keuze van een draagbare batterij, omdat je ze mee moet nemen in je koffer of reistas. Nog meer als je lange wandelingen maakt in het bos of in de bergen, waarbij je deze en de rest van je bagage urenlang moet dragen.

Vergeet echter niet dat meer gewicht betekent dat er meer laadvermogen is, dus uiteindelijk zal je moeten kiezen op basis van wat je topprioriteit is: laadvermogen of een lichtgewicht accu die comfortabel te dragen is. In ieder geval zijn solar powerbanks meestal niet buitensporig zwaar, omdat ze zelden meer dan 500 gram wegen.

power-bank-solar

Solar powerbanks worden vooral aanbevolen voor natuurliefhebbers.
(Bron: Antonio Guillem: 50533091/ 123rf.com)

Laadvermogen

Net als een powerbank heeft ieder mobiel apparaat een accu met een bepaalde elektrische lading. Bevat de smartphone-accu bijvoorbeeld een capaciteit van 2.500 mAh, terwijl de powerbank 10.000 mAh herbergt? Dat betekent dat de powerbank op een enkele batterijlading viermaal de smartphone kan opladen. Maak vooraf een inschatting van welke apparaten je op plekken zonder nabijgelegen stopcontact wilt opladen.

Voor het meermaals bijladen van een smartphone volstaat een powerbank van zo’n 10.000 mAh. Een tablet heeft al gauw een accu van 6.000 tot 8.000 mAh, dus hiervoor is een powerbank met minimaal 15.000 mAh geschikt. Wil je verschillende apparaten opladen? Kijk dan naar types met 20.000 mAh of meer. Houd er rekening mee dat powerbanks met meer dan 27.000 mAh niet mee het vliegtuig in mogen.

Apparaat Capaciteit van de batterij
iPhone Xs Max 3.174 mAh.
iPhone X 2.716 mAh.
Samsung Galaxy S10 3.400 mAh.
Honor 9 Lite 3.000 mAh.
iPad Air 2 8.600 mAh.
Microsoft Surface Pro 3 i5 5.547 mAh.

Snelheid van het laden

Om te weten te komen hoe snel een externe batterij wordt opgeladen, moet je kijken naar de uitgangsspanning en de stroomsterkte. De spanning moet gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke oplader van het op te laden apparaat, anders kan deze beschadigd raken. In het geval van mobiele telefoons is het meestal 5 volt (V).

Zo zal uiteindelijk de uitgangsstroomsterkte de doorslag geven. Hoe hoger het is, hoe sneller de batterij van de mobiele telefoon, tablet of laptop die je wilt opladen, wordt opgeladen. In het algemeen vind je in de meeste gevallen draagbare zonnebatterijen met een uitgangsstroomsterkte tussen 2 en 3 A.

Oplaadtijd van de batterij

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de oplaadtijd van de accu zelf, of het nu gaat om het opladen via het lichtnet of om het opladen door gebruik te maken van zonnestraling. Dit laatste vergt veel meer tijd, vaak meer dan 24 uur directe blootstelling. Het tijdstip van opladen via het netwerk is afhankelijk van de laadcapaciteit en het ingangsvermogen.

power-bank-solar

Solar powerbanks bestaan uit één of meer zonnepanelen die op hun beurt weer bestaan uit kleine foto-elektrische cellen.
(Bron: Oleg0: 93191450/ 123rf.com)

Bestendigheid

Solar powerbanks zijn elektronische apparaten die je meestal meeneemt naar excursies in de natuur of op reis. Daarom zullen ze worden blootgesteld aan stoten en klappen, ze kunnen vallen of ongewenste ongelukken ondervinden. Als je dus niet wilt dat ze een korte levensduur hebben, moet je er een kiezen met een goede weerstand.

Het is ook belangrijk dat de batterij waterdicht is, zodat onverwachte regen hem niet kan beschadigen. En hij moet ook bestand zijn tegen stof en fijne deeltjes. Houd er echter rekening mee dat het feit dat hij waterbestendig is, hem niet waterdicht maakt. Let er bovendien op dat hij van kwaliteitsmaterialen is gemaakt.

Aantal aansluitingen

Een ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden is het aantal aansluitingen dat de solar powerbank heeft. Hoeveel apparaten je tegelijkertijd kunt opladen hangt hier van af. Op dezelfde manier is het belangrijk dat je controleert welk type deze verbindingen zijn. Je kunt onder andere USB-aansluitingen (van verschillende types), micro-USB- of DC-aansluitingen vinden.

Seniorweb.nlWebsite voor ouderen die de digitale wereld begrijpelijker maakt
“Net als een powerbank heeft ieder mobiel apparaat een accu met een bepaalde elektrische lading. Bevat de smartphone-accu bijvoorbeeld een capaciteit van 2.500 mAh, terwijl de powerbank 10.000 mAh herbergt? Dat betekent dat de powerbank op een enkele batterijlading viermaal de smartphone kan opladen.”

Samenvatting

Met een solar powerbank kun je je apparaten opladen zonder dat je daarvoor elektriciteit nodig hebt. Daarom zijn ze een onmisbaar accessoire voor natuurliefhebbers en voor mensen die veel reizen. Met de solar powerbank kun je je mobiele telefoons, tablets en zelfs laptops opladen.

De meeste kunnen ook worden opgeladen door ze op het lichtnet aan te sluiten en hebben een hoge oplaadcapaciteit. Kortom, ze zijn zeer praktisch en zeer veelzijdig. Het is echter niet altijd eenvoudig om de juiste keuze te maken, want er moet rekening worden gehouden met een reeks factoren zoals de capaciteit, de oplaadsnelheid of het aantal aansluitingen.

Vond je ons artikel over solar powerbank interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte solar powerbank kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Phadventure: 86570140/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies