Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

15Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Een soldeerbout gebruiken is een dagelijkse routine voor elektrotechnici en technici. Zelfs ervaren amateurs hebben geen moeite met solderen. Maar als je de soldeerbout slechts af en toe optilt, is het resultaat vaak onbevredigend. Daarom hebben we interessante informatie verzameld over het onderwerp soldeerbouten.

In onze soldeerbout test 2022 beantwoorden we je vragen over het kopen van een soldeerbout. We geven gedetailleerde informatie over soldeerbouten, verschillende soorten worden voorgesteld en enkele criteria worden uitgelegd, waarmee je het juiste apparaat voor je kunt kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soldeermethoden. Solderen is een verbindingstechniek voor metalen die hitte gebruikt. Boven 450 ° C spreken we van hard solderen, eronder van zacht solderen.
 • Een soldeerbout wordt zelden alleen gebruikt. Een soldeerbout kit is meestal een snelle oplossing voor een eenvoudige soldeerbewerking, waarvoor je niet de nodige onderdelen apart hoeft te kopen. Het kan vooral nuttig zijn voor beginners die geen gereedschap of materiaal hebben dat ze nodig hebben, maar het is ook een handige extra optie voor veel professionals die hun uitrusting onderweg gebruiken.
 • Voordat je een soldeerbout koopt of meteen een soldeerboutset aanschaft, moet je weten welke verschillende soorten soldeerbouten er zijn en voor welke taken je ze gebruikt.

Soldeerbouten: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een soldeerbout koopt

Wat is een soldeerbout?

Een soldeerbout is een gereedschap waarvan de vorm lijkt op een spanningstester. Hij heeft een bijzonder warmtegeleidende punt die tijdens gebruik temperaturen boven 400 ° C bereikt.

Op deze manier kunnen metaallegeringen selectief gemaakt worden, die soldeer genoemd worden vanwege het mengsel van materialen dat bij het solderen gebruikt wordt. Met een soldeerbout kun je zelf een beetje handwerk doen en defecte kabels repareren. Een soldeerbout wordt ook vaak gebruikt bij modelbouw.

Zo zijn soldeerbouten onvervangbaar op het gebied van doe-het-zelf voor elektrisch werk. Als een soldeerverbinding losraakt, een draad breekt of wie van elektronisch knutselwerk houdt, is een goede soldeerbout onmisbaar.

Lötkolben-1

Soldeerbouten bestaan uit een metalen soldeerpunt en een handvat. Afhankelijk van het type soldeerbout kan hij met een oplaadbare batterij gebruikt worden of via een snoer op een stopcontact of een temperatuurgeregeld soldeerstation aangesloten worden.
(Image source: pixabay.com / Panals)

Wat kost een soldeerbout?

Voordat je een soldeerbout of een soldeerstation koopt, moet je eerst bedenken waar je het later voor wilt gebruiken.

Een soldeerbout is nodig om de hitte op te wekken die nodig is om te solderen. In de meeste gevallen gebruiken hobbyisten en amateurs een handsoldeerbout (standaard soldeerbout) zonder temperatuurregeling. Deze soldeerbouten bieden een zeer goede prijs-prestatie verhouding, zodat de amateur niet overbelast wordt.

De standaard soldeerbouten zijn ook verkrijgbaar in verschillende vermogensklassen en maten, zodat verschillende soldeertaken optimaal kunnen worden uitgevoerd.

Als je nog geen soldeeraccessoires zoals een vuurvaste spons, vloeimiddel (voor een betere verdeling van het soldeer) of reserve-soldeerpunten in je gereedschapskist hebt, kun je direct een goedkoop soldeerstation kopen dat alle genoemde accessoires bevat. Een soldeerset is al verkrijgbaar voor ongeveer 25 euro. Het aanbod voor een enkele soldeerbout kan variëren van ongeveer 5 tot 70 euro.

Wat is belangrijk in een soldeerbout?

Welke soldeerbout het beste is, hangt vooral af van de toepassing. Voordat je een soldeerbout koopt, moet je beslist nadenken over de eisen die eraan gesteld worden.

Stel jezelf van tevoren bepaalde vragen, bv. hoe sterk moet de soldeerbout zijn of hoe duur is een soldeerbout? Is een soldeerbout met een temperatuurinstelling nodig of volstaat een gewone? Hierbij spelen veel belangrijke criteria een rol. Daarom moet je niet alleen letten op de prijs of op bepaalde merken soldeerbout. In elk geval is het bereik erg groot.

Daarom kan een soldeerbout klein zijn, bijvoorbeeld voor delicaat werk, of succesvol in een grote uitvoering, bijvoorbeeld als soldeerstation met soldeervoorraad.

Welke alternatieven zijn er voor soldeerbouten?

Bij het verbinden van kabels of het solderen van onderdelen lijkt er geen gangbaar alternatief te zijn. In dit artikel leer je welke mogelijkheden er zijn, althans theoretisch, en waar ze werkelijk voor dienen.

Soldeerlijm

We hebben als eerste alternatief een geleidende lijm die in de industrie vaak in kleine hoeveelheden gebruikt wordt. Het product heet “draadlijm” en is geschikt als vervanger voor soldeer. Bovendien bevat de lijm ook geen lood (in tegenstelling tot soldeer) en zijn er geen giftige dampen zoals bij soldeer.

In de praktijk is de lijm heel duurzaam en vormt hij een sterke verbinding die gemakkelijk geleidt.

De prijs is hier echter problematisch: voor een pakje van ongeveer 10 ml moet je meestal zo’n 7 tot 8 EUR rekenen, dus het wijdverbreide gebruik van zo’n kleefmiddel als vervanger voor solderen is niet bepaald goedkoop. Bovendien kan de lijm niet bijzonder goed gebruikt worden voor elektronische componenten en heel kleine soldeerwerkjes – klassieke soldeerverbindingen zijn hier beslist het middel bij uitstek.

Draadverbindingen / krimpverbindingen

Draden solderen is een van de basis doe-het-zelf klussen bij het repareren van elektrisch speelgoed of huishoudelijke apparaten. Zogenaamde krimpconnectoren werken meestal ook perfect bij het verbinden van kabels. Als je nog meer zekerheid wilt, kun je ook krimpconnectoren gebruiken die nog door hete lucht (föhn, aansteker) gekrompen worden.

Intrekbare krimpconnectoren worden bij voorkeur gebruikt op het gebied van de auto-elektronica.

Eenvoudige krimpconnectoren zijn ook in elektronicawinkels te koop voor ongeveer 10 euro. Zogenaamde stootverbinders en krimppluggen kosten tussen 0,25 en 0,90 euro per stuk. Hier kun je ook complete sets kopen voor minder dan 5 euro.

In de praktijk is de duurzaamheid van zulke verbindingen te vergelijken met die van een soldeerverbinding, dus je hoeft de kabels niet per se aan elkaar te solderen.

Besluit: Welke soorten soldeerbouten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een soldeerbout wilt kopen, kun je kiezen uit twee alternatieven

 • Standaard soldeerbout
 • Soldeerbout op batterijen
 • Gassoldeerbout
 • Soldeerpistool

Voordat je een soldeerbout, een soldeerboutset of een compleet soldeerstation koopt, moet je de verschillende soorten soldeerbouten kennen. Je vindt de belangrijkste soorten in het volgende overzicht.

Wat kenmerkt een standaard soldeerbout en wat zijn de voor- en nadelen?

Dit is de klassieke soldeerbout. Hij wordt via een netstekker op een stopcontact aangesloten en levert dan tussen 20 en 300 watt vermogen.
De soldeerpunt warmt op maar heeft geen stroom. De schacht heeft een plastic handvat. Als je met zo’n soldeerbout soldeert, heb je altijd een stroomaansluiting nodig.

Voordelen
 • Goede prijs
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Ideaal voor zachtsolderen
 • Geschikt voor fijn werk
Nadelen
 • Lage warmteafgifte
 • Verbindingskabel heeft de neiging te verdraaien
 • Vereist stroomaansluiting
 • Niet geschikt voor continu gebruik, printplaten en te fijn werk

Je kunt hiermee niet fout solderen, maar je moet er ook niet te veel van verwachten – met een goedkope standaard soldeerbout komen de meeste doe-het-zelvers eigenlijk betrekkelijk goed af als je niet te vaak soldeert en de verbindingen niet fijn afstelt.

Wat zijn de kenmerken van een oplaadbare batterij-soldeerbout en wat zijn de voor- en nadelen?

Draadloze batterij-soldeerbouten worden gevoed door oplaadbare batterijen en zijn daardoor zeer mobiel. Ze halen echter zelden meer dan 11 watt en bereiken dus geen erg hoge temperaturen. Een snoerloze soldeerbout is praktisch voor korte lasklusjes onderweg.

Voordelen
 • Onafhankelijk van stroomvoorziening
 • Ideaal voor LED’s
 • Verrassend korte opwarmtijd
Nadelen
 • Weinig stroom door werking op batterijen
 • Korte levensduur van de batterijen
 • Lastige bediening

De opwarmfase is met slechts 10 seconden uiterst kort en is een van de voordelen ervan. Een nadeel van het proces is echter dat de stroomschakelaar tijdens het hele lasproces ingedrukt moet worden gehouden. Dit is wat moeilijk te hanteren. Natuurlijk is de batterij vrij snel leeg, reserve- of oplaadbare batterijen zijn een must.

Wat onderscheidt een gassoldeerbout en wat zijn de voordelen en nadelen?

Vergelijkbaar met het keukenfornuis is er ook een gas-alternatief voor soldeerbouten: met een gassoldeerbout is de warmte er meteen wanneer je ze nodig hebt, en ze wordt aangedreven door een lichter en gemakkelijker gas.

Voordelen
 • Snelle warmte ter plaatse
 • Universeel en onafhankelijk te gebruiken
 • Uitgebreid toebehoren
 • Werkt op goedkoop aanstekergas
 • Krachtig
Nadelen
 • Geen gas, geen soldeerwerk
 • Apparaat wordt behoorlijk heet
 • Niet geschikt voor continu gebruik, printplaten en al te delicaat werk

De gasvlam produceert snel en nauwkeurig een instelbare temperatuur van 400 tot 500 ° C.

Lötkolben-2

Gassoldeerbouten zijn echter niet alleen geschikt om te solderen, maar kunnen ook gebruikt worden om kunststoffen te lassen en te snijden. Dakdekkers geven meestal de voorkeur aan gassoldeerbouten.
(Image source: pixabay.com / kboyd)

Wat zijn de kenmerken van een soldeerpistool en wat zijn de voor- en nadelen?

Een soldeerpistool ziet er niet alleen anders uit dan een soldeerbout, het werkt ook anders. Met een soldeerbout vloeit er geen stroom bij de punt, maar met een soldeerpistool wel.

Om vonken en elektrische schokken te vermijden, moet de stroom door de externe geleider bij een heel lage spanning lopen, maar hij moet toch heel sterk zijn.

Voordelen
 • Snelle opwarming
 • Kan ook gebruikt worden voor hard schuim en thermoplasten
Nadelen
 • Lomp
 • Niet geschikt voor continu gebruik, printplaten en al te delicaat werk
 • Geen “soldeerbout” in de klassieke zin

De resulterende dikke looddraden vereisen daarom een ander ontwerp; daarom is in de “zuiger” van het pistool een transformator ingebouwd om de nodige spanning en stroom te leveren.

Soldeerpistolen verhitten snel tot op de punt, een handgreep op de “trekker” verwarmt de draadlus in enkele seconden.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om soldeerbouten te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken uit de ruime keuze aan soldeerbouten.

De criteria die je kunt gebruiken om soldeerbouten te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit welke afzonderlijke criteria belangrijk zijn.

Soorten solderen

Bij de soorten solderen wordt een basisonderscheid gemaakt tussen 3 soorten.

Soldeertype temperatuur
Zacht solderen tot 450° C
Hard solderen vanaf 450° C
Hoge temperatuur solderen boven 900° C

Zacht solderen

Laten we beginnen met de beginnersvriendelijke, goedkoopste en koelste manier van solderen.

De verschillende soorten solderen zijn in principe heel goed onder te verdelen in temperatuurverschillen, en daarom spreekt men van zachtsolderen als je bij minder dan 450 graden Celsius soldeert. In de meeste gevallen is de temperatuur voor zachtsolderen nog lager.

Dit type wordt gebruikt voor zeer gevoelige oppervlakken zoals elektronische componenten.

Als soldeer wordt meestal een mengsel van tin en lood gebruikt, eventueel met toevoeging van zilver en koper. Ze zijn verkrijgbaar in diktes van 1 tot 1,5 mm.

Hardsolderen

Men spreekt van hardsolderen als er gesoldeerd wordt bij een temperatuur van meer dan 450 graden Celsius. Hardsolderen is ideaal bij het werken met onderdelen die te zwak zijn voor solderen maar te resistent voor zachtsolderen.

Een ander voordeel is dat je in het algemeen op een stroomvoorziening kunt besparen, omdat je op deze manier soldeerbranders, oxyacetyleen las- en soldeerapparatuur kunt gebruiken.

Lötkolben-3

Er zijn echter ook nadelen aan hardsolderen dat bij zulke temperaturen kan gebeuren. Bij hardsolderen is bijzondere voorzichtigheid geboden, want de hittebelasting op de werkstukken is zeer hoog en kan leiden tot beschadiging van het werkstuk.
(Image source: pixabay.com / Free-Photos)

Solderen bij hoge temperatuur

Bij temperaturen van 900 graden Celsius en hoger spreekt men van solderen bij hoge temperatuur.

Hier wordt de hoogste treksterkte van alle soldeermethoden bereikt en worden materialen samengevoegd die hoge thermische spanningen kunnen weerstaan. Hardsolderen bij hoge temperatuur maakt het mogelijk bijna alle staalsoorten en keramiek te verbinden.

Deze vorm van hardsolderen is moeilijk uit te voeren in een open ruimte. Solderen bij hoge temperatuur gebeurt meestal in gesloten vacuümovens of in ovens met inert gas onder een atmosfeer van waterstof of inert gas. Je moet hier geen flux gebruiken.

Koper, nikkel en kobaltverbindingen kunnen als soldeer gebruikt worden.

Solderen bij hoge temperatuur wordt vooral gebruikt in de voertuigbouw en in de industrie van huishoudelijke apparatuur.

Accessoires voor soldeerbout

Als je voor de eerste keer een soldeerbout koopt, moet je zeker voor een set kiezen. Dit omvat meestal de accessoires die je nodig hebt om te solderen. Zo kun je meteen aan de slag en hoef je niets apart te kopen.

Merk echter op dat erg goedkope sets het vaak niet zo goed doen bij soldeerbouttests. Ze hebben gewoon geen goede kwaliteit.

Als je echter bereid bent iets meer uit te geven, kun je een soldeerboutset van hoge kwaliteit vinden. Zo’n set moet behalve de soldeerbout ook vloeimiddel bevatten. Je hebt ook soldeer nodig, reservepunten, een staander of houder voor de soldeerbout, een soldeerpad en een pincet.

Een desoldeerpomp is ook een nuttig accessoire. Zoals de naam al zegt, wordt het gebruikt om een soldeerverbinding los te maken. Je moet het soldeer eerst opnieuw verhitten en vloeibaar maken. Dan kun je het soldeer wegzuigen met de desoldeerpomp.

Temperatuur instelbaar

Soldeer kan smelten bij 180 graden en in sommige gevallen zijn lagere temperaturen beter, bijvoorbeeld bij het solderen van printplaten. Anderzijds is een hoge temperatuur essentieel voor ander werk.

Als je de soldeerbout voor verschillende doeleinden wilt gebruiken, moet je een apparaat met een temperatuurregelaar gebruiken. Zo kun je de temperatuur van de soldeerbout op elk moment aanpassen aan de geschikte toepassing.

Soldeerpunt

Er zijn honderden verschillende vormen en maten soldeerpunten die gebruikt worden voor van alles, van sieraden maken tot installaties tot glas-in-lood.

Maar we concentreren ons op de drie meest gebruikte voor elektronicawerk, waarvan je de meeste in een huishouden nodig zult hebben:

Soldeerpunt Beschrijving
Conische punt Conische punten worden meestal gebruikt voor precisiewerk in de elektronica, maar ze worden ook veel gebruikt voor algemeen soldeerwerk. De punt helpt om warmte te geven aan kleine oppervlakken zoals kleine op het oppervlak gemonteerde componenten.
Beitelpunt Met zijn brede punt helpt de beitelpunt om gelijkmatige warmte aan het componentlood te geven. Deze tip is uitstekend geschikt voor het solderen van draden, door-gat componenten, grote opbouwcomponenten en ook voor desolderen.
Afgeschuinde punt De afgeschuinde punt, hoewel niet zo algemeen gebruikt als de beitelpunt en de conische punt, kan gebruikt worden voor soldeerklussen waarbij de soldeerbout moet worden voorgeladen met soldeer. Het grote oppervlak van de punt kan meer soldeer vasthouden dan de meeste andere punten. Dit is handig bij het aan elkaar solderen van kleine draden of bij het trekken van soldeer over surface mount chips om verschillende pinnen tegelijk te solderen.

Vermogen

Waar hangt het vermogen van de soldeerbout van af?

Als je niet zeker bent van het vermogen, bedenk dan eerst wat je zou willen solderen. Het vereiste vermogen hangt af van het toepassingsgebied en wordt aan de hand daarvan bepaald.

Het assortiment strekt zich uit van soldeerbouten in het eencijferige vermogensbereik voor het fijne werk in de elektronica tot het driecijferige vermogensbereik voor dakdekkers. In welk bereik zit je en waar gebruik je de soldeerbout voor?

 1. Bereik (5 tot 10 watt): Soldeerbouten met een vermogen van 5 tot 10 watt worden meestal gebruikt als ook een vergrootglas wordt gebruikt. Het vermogen wordt vooral gebruikt voor het solderen van heel dunne draden en voor correcties en hersolderen in krappe ruimten
 2. Bereik(15 – 20 watt): Als je met printplaten moet werken of met dunne draden, gebruik dan een soldeerbout van 15 – 20 watt.
 3. Bereik(30 – 50 Watt): Met 30 Watt zijn soldeerbouten het standaard gereedschap voor de elektronicus en worden ze vooral gebruikt voor gewone taken. Voor fijn soldeerwerk, dat gewoonlijk met een 5-10 watt soldeerbout gedaan wordt, heb je met dit gereedschap een zeer vaste hand nodig.
 4. Bereik (60 – 80 Watt): Soldeerbouten met dit bereik slagen in het solderen van batterijen en zonnecellen voor algemene reparaties thuis. Het hoeft niet altijd meer te zijn als het om kwaliteit gaat. Dit kun je ook zien met een soldeerbout van ca. 60 watt. Een hoger wattage van de soldeerbout kan bijvoorbeeld problematisch zijn omdat hij te heet kan worden bij stationair draaien of voor kleinere soldeerverbindingen.
 5. Bereik (100+ Watt): Beginnend met een 100 Watt soldeerbout, mag deze niet meer in de elektronica gebruikt worden. Deze soldeerbouten worden vooral door dakdekkers gebruikt. Deze sterke soldeerbouten moeten gebruikt worden om de goten te solderen, maar geen fijne draden meer.

Foto bron: Luskin/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies