Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

13Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

De soldeerbrander is een veilig en gemakkelijk te gebruiken gereedschap dat zowel door koks en hobby-knutselaars als door professionele installateurs gewaardeerd wordt. Met een vlamtemperatuur tot 2000°C kan het gebruikt worden om steaks te smoren, onkruid en alle metalen zoals koper en staal. Zowel zacht als hard solderen is geen probleem meer. De verschillende soorten soldeerbranders worden gestookt met de gassen propaan en butaan, en zijn verbonden met gaspatronen of gasflessen.

Met onze grote soldeerlamp test 2023 willen we je graag helpen de juiste soldeerlamp voor je te vinden. We hebben soldeerbranders met pistoolgreep, met opzetstuk en met de hand vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet, zodat je je aankoopbeslissing gemakkelijker kunt maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De moderne, gas-aangedreven soldeerlamp heeft de benzine-aangedreven soldeerlamp vervangen. Tegenwoordig wordt meestal gewerkt met een gasmengsel van propaan en butaan. Hierdoor is het aantal arbeidsongevallen sterk gedaald.
 • De gasvlam van de soldeerbrander is door zijn temperatuurbereik zowel geschikt voor zacht als voor hard solderen. Vlamtemperaturen tot 2100°C kunnen bereikt worden, afhankelijk van het gas en de brander.
 • Veilig werken, zelfs voor amateur-soldeerders, wordt mogelijk gemaakt door de geïntegreerde piëzo ontsteking. De soldeerlamp wordt met een druk op de knop automatisch aangestoken door de vonk.

Soldeerbrander: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een soldeerbrander koopt

Wat is een soldeerbrander

Een soldeerbrander wordt gebruikt voor het solderen, d.w.z. het thermisch verbinden van materialen. Bij dit proces kunnen de materialen gesmolten en of samengevoegd worden.

De soldeerbrander is de moderne versie van de blaasbrander. Beide termen worden tegenwoordig gebruikt. De opvolger is veiliger en doeltreffender in het gebruik en is gemakkelijker te bedienen. Het grootste verschil is de brandstof. De moderne blaaslamp werkt hoofdzakelijk met gas en niet, zoals zijn voorganger, met benzine. In de regel bestaat het gas uit een propaan-butaan gasmengsel.

Behalve solderen zijn er veel praktische toepassingen. Hobbyisten en koks gebruiken de soldeerbrander net zo goed als ambachtslieden en elektrotechnici.

Hoe zit een soldeerlamp in elkaar

De soldeerlamp bestaat uit een brede koperen buis waaruit de vlam naar buiten komt. Het gasmengsel wordt uit een patroon door een slang in de buis gevoerd. De gastoevoer kan geregeld worden met een regelklep en een injector.

De meeste moderne soldeerbranders zijn uitgerust met een geïntegreerde aansteker, een piëzo ontsteker genoemd.

Afhankelijk van het type soldeerlamp, varieert ook de verdere constructie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen toortsen met een handvat of een hulpstuk. Er zijn ook handsoldeerbranders, die in vormgeving verschillen doordat ze een extra slang hebben.

Hoe werkt een soldeerbrander

Hoge verbrandingstemperaturen maken de soldeerbrander doeltreffend en bruikbaar voor een grote verscheidenheid aan materialen.

De hitte van de vlam wordt aanzienlijk verhoogd door de voortdurende toevoer van zuurstof. Gaatjes in de messing buis laten de toevoer toe, waardoor de zuurstof naar het gas stroomt. Op deze manier wordt de verbrandingslucht naar het gasmengsel gevoerd, waardoor ook de zuurstof verbrandt. Vlamtemperaturen tot meer dan 2100 graden kunnen op deze manier worden opgewekt.

Lötbrenner -1

Het heetste punt ligt binnen de ronkende verwarmingsvlam.
(Image source: pixabay.com /Ken Boyd)

Tegenwoordig wordt het gas vooral ontstoken door de geïntegreerde piëzo-ontsteking. De ontsteking maakt het veel gemakkelijker om de brander te gebruiken. Een plastic drukknop brengt een elektrische schok teweeg. Het gas wordt ontstoken door de elektrische vonk.

Hoe duur is een soldeerlamp

Je hoeft geen afschuwelijke prijzen te verwachten voor een soldeerlamp. De prijs wordt niet noodzakelijk bepaald door het soort toorts. Het is veeleer de prestatie die doorslaggevend is. Als je een crème brûlée wilt flamberen, is een miniblaasbrander voldoende. Deze zijn verkrijgbaar van 10 tot 15 euro.

Een klassieke soldeerlamp is er in het prijssegment vanaf 15 euro. Soldeerbranders van hogere kwaliteit en krachtiger worden aangeboden voor tussen de 20 en 30 euro. De prijs hangt ook sterk af van het aantal geleverde gaspatronen.

Als voorbeeld: een soldeerlamp met handvat en vier tot vijf gasflessen inbegrepen wordt gemiddeld aangeboden voor ongeveer 25 euro.

Prijsklasse Prijsklasse
Zeer laag 10-15 Euro
Laag 15-20 Euro
Gemiddeld 20-30 Euro
Hoog 30-40 Euro

Handsoldeergereedschap is het duurst. Deze worden meestal in sets aangeboden. De sets bestaan meestal uit de toorts en diverse toorts hulpstukken en een slang. Deze worden aangeboden voor een prijs die begint bij 15 – 40 euro. In de regel wordt echter geen gasfles bij de levering geleverd.

Zijn er alternatieven voor de soldeerbrander

Als je de soldeerbrander in de knutselsector wilt gebruiken, is het zinvol over alternatieven na te denken.

Een voordeel van benzine als brandstof: de toorts kan ook onder 0°C gebruikt worden

Onze adviespagina gaat over soldeertoortsen op gas. Soldeerbranders die op benzine werken zijn enigszins uit de mode geraakt, maar zijn nog steeds te koop. Ze bieden het voordeel van een langere brandtijd. Er is echter ontploffingsgevaar. Ervaren, verstandige omgang is essentieel.

Behalve de soldeerbrander is er ook de soldeerbout. Het is vooral nuttig in de elektronicasector. Het wordt gebruikt voor het bewerken van printplaten, bijvoorbeeld. Het materiaal wordt ook gesmolten. Een nuttig alternatief hier kan de soldeerlamp / soldeerbout in potloodvorm zijn. Verschillende punten maken van het gereedschap het een of het ander. Het gereedschap is bijzonder geschikt voor filigraan werk.

Lötbrenner -2

Voor het maken van sieraden is een soldeerbrander met een kleine vlam bijzonder geschikt voor delicaat werk.
(Image source: pixabay.com / Daniel Kirsch)

Grover werk kan als alternatief met een lasapparaat gedaan worden. Vergeleken met een soldeerbrander is een lasapparaat duurder in aanschaf. De vlamtemperatuur is echter veel hoger. Of je dus een soldeerbrander of een lasapparaat nodig hebt, hangt af van het materiaal waarmee je gaat werken.

Besluit: Welke soorten soldeerbranders zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe zijn er drie verschillende soorten soldeerbranders

 • Soldeerbrander met pistoolgreep
 • Soldeerbrander met hulpstuk
 • Handmatige soldeerapparaten

De soldeerlamp met pistoolgreep lijkt het meest op de ouder wordende soldeerlamp. Daarom vind je beide aanduidingen in de productbeschrijvingen. De soldeertoorts met hulpstuk bestaat alleen uit de toorts en het gaspatroon. Bij beide toestellen wordt een gaspatroon aan de brander bevestigd.

De handmatige soldeerbrander verschilt enorm in zijn uiterlijk. De soldeerhandgreep is met een slang verbonden met de gaspatroon.

We zullen alle voor- en nadelen in de volgende sectie toelichten. Zo krijg je een goed idee van welke soldeerbrander geschikt is voor je project.

Wat onderscheidt een blaaslamp met pistoolgreep en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De blaasbrander is voorzien van een ergonomisch handvat. Er is een draaiknop aan bevestigd. Hiermee kun je de grootte van de vlam en dus de temperatuur regelen. De gaspatroon is aan het handvat bevestigd.

Deze soldeertoorts onderscheidt zich vooral door zijn maximale vlamtemperatuur. Temperaturen boven 1700°C kunnen bereikt worden. Dit maakt zowel hardsolderen boven 450°C als solderen onder 450°C mogelijk. Ook brandtijden tot 90 minuten zijn haalbaar. De kwaliteit van de toorts en het gaspatroon zijn bijzonder belangrijk.

Voordelen
 • hoge vlamtemperatuur
 • lange brandtijd
 • hard en zacht solderen mogelijk
Nadelen
 • geen werk boven het hoofd mogelijk

Bij het werken zelf mag de soldeerbrander met pistoolgreep echter niet te veel gekanteld worden. In een schuine positie ontstaat een kleine straalvlam door het gas dat tijdens het solderen ontsnapt.

De soldeerbrander kan voor verschillende taken gebruikt worden. Daartoe behoort zacht soldeerwerk, zoals het ontdooien van pijpen, het aansteken van barbecues en het in brand steken van onkruid. Maar ook hard soldeerwerk zoals het ontlakken van verf en reparatie- en servicewerk in de sanitair-, verwarmings-, koel- en airconditioningssector. Een klassiek toepassingsgebied is het werken met koperen pijpen en dakgoten.

Wat onderscheidt een soldeerbrander met hulpstuk en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De soldeertoorts met hulpstuk wordt gekenmerkt door zijn uiterst eenvoudige vormgeving. hij bestaat alleen uit de toorts en het gaspatroon. De patroon fungeert als handvat. Door zijn compacte afmetingen is hij bijzonder gemakkelijk te vervoeren. De gascilinder is meestal langwerpig.

De vlamtemperatuur is 1100 -1300 graden. Daarom is deze soldeerbrander bijzonder geschikt voor zachtsolderen. De soldeerlamp is ideaal om mee te flamberen in de keuken of om onkruid mee te verwijderen. Hardsolderen, daarentegen, is slechts beperkt mogelijk.

Lötbrenner -3

Speciale minisoldeertoortsen worden ook wel flambeertoortsen genoemd. Hun grootte en kracht maken ze ideaal voor het bereiden van crème brûlée.
(Image source: pixabay.com / Lawrence Montoya)

De brandtijd is 45 -75 minuten, afhankelijk van de kwaliteit van het gas en de brander. De zaklamp is dus voldoende voor korte werksessies. Een voordeel van de soldeerbrander met hulpstuk is dat hij ook onder een schuine werkhoek gebruikt kan worden. De toorts hoeft bij het werken niet recht gehouden te worden. Dit betekent dat er ook bovenhands gewerkt kan worden.

Voordelen
 • handzaam
 • geschikt voor werk boven het hoofd
 • goed voor zachtsolderen
Nadelen
 • korte brandtijd
 • lage vlamtemperatuur
 • alleen voorwaardelijk geschikt voor hardsolderen

Het handzame formaat maakt de gasbrander bijzonder praktisch voor kampeertochten of barbecues. Je kunt er gemakkelijk barbecue- en shisha houtskool mee aansteken. Soldeerbranders met een hulpstuk worden vaak speciaal voor zachtsoldeerwerk aangeboden.

Wat zijn de kenmerken van een handsoldeerapparaat en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Handsoldeerapparaten verschillen enorm in ontwerp en prestaties van de hierboven voorgestelde soldeerbranders.

In de regel worden handsoldeerapparaten in sets aangeboden. Standaard wordt de set geleverd met verschillende toortshulpstukken, een slang en het soldeerapparaat. De slang verbindt de brander met de gasfles.

Afhankelijk van het model kan de vlamtemperatuur beduidend hoger zijn dan bij klassieke soldeerlampen. De handsoldeerapparaten worden aangeboden in turboversies en kunnen zo een vlamtemperatuur bereiken van tot 2100°C. De brandtijd wordt bepaald door de grootte van de gasfles. Daarom is het toestel ideaal voor hard-solderen. Het kan ook gebruikt worden om bijzonder harde materialen te bewerken. Dit toestel wordt vooral gebruikt voor handwerk in de professionele sector.

Voordelen
 • zeer hoge vlamtemperatuur
 • lange brandduur
 • bovenhands werken mogelijk
 • zeer geschikt voor hardsolderen
Nadelen
 • lomper
 • geen geïntegreerde ontsteker
 • duurder

Een ander voordeel van het toestel is de hanteerbaarheid. Solderen is mogelijk in alle posities, zelfs boven het hoofd- Het feit dat de toorts uit verschillende delen bestaat is echter een belemmering, die afhankelijk van de soort toepassing onpraktisch kan zijn.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om soldeerbranders te vergelijken en te evalueren

Als je besloten hebt een soldeerbrander te kopen, moet je de volgende eigenschappen in detail bekijken om het juiste apparaat voor je te kiezen.

De criteria die je kunt gebruiken om soldeerbranders te vergelijken zijn:

De criteria worden hieronder meer gedetailleerd beschreven.

Het vermogen van de soldeerbrander

Bij de keuze van een soldeerbrander is het eerste waar je naar kijkt het vermogen.

Het vermogen van een soldeerbrander wordt gegeven in kW, maar kan gemakkelijker herkend worden aan de vlamtemperatuur. Dit is ongeveer tussen 1100°C en 2100°C. De vlamtemperatuur kan beïnvloed worden door verschillende hulpstukken, want hij kan veranderd worden door zuurstof toe te voegen. De brandstof beïnvloedt ook de vlamtemperatuur.

Dit testrapport presenteert klassieke soldeerbranders met gasaandrijving. Soldeerbranders met andere brandstoffen kunnen andere vlamtemperaturen hebben.

De vereiste werktemperatuur

De werktemperatuur bepaalt het toepassingsgebied van de soldeertoorts. Hij is lager dan de vlamtemperatuur. Dit is de temperatuur die op het materiaal zelf nodig is om het te smelten of zelfs te verbranden.

Voor hardsolderen moet de vlamtemperatuur minstens 1100°C zijn.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen zachtsolderen en hardsolderen. Bij smelttemperaturen tot 450°C spreekt men van zachtsolderen. In het temperatuurgebied boven 450°C tot 900°C spreekt men van hardsolderen. Als de smelttemperatuur boven 900°C komt, heet het proces lassen.

Het materiaal bepaalt dus de vereiste vlamtemperatuur. Voorbeelden van zachtsolderen zijn flamberen in de keuken en het verbranden van onkruid, maar ook het solderen van legeringen. Werken met metalen als staal, koper, messing of zilver vertegenwoordigt het vakgebied van het hardsolderen.

De ontsteking

In het verleden vormde de ontsteking van de soldeertoorts een veiligheidsrisico. Zodra er gas uit de toorts ontsnapt, moet het gas ontstoken worden. Om dit veiligheidsrisico tegen te gaan, werd piëzo-ontsteking ontwikkeld. Net als bij een aansteker ontsteekt een vonk het gas onmiddellijk nadat het eruit komt.

De meeste moderne soldeerbranders zijn met zo’n ontsteking uitgerust. Als de blaaslamp niet met een piëzo ontsteking is uitgerust, raden we af hem te kopen.

De brandtijd

De brandtijd is ook belangrijk als je een soldeerbrander koopt. Dit wordt bepaald door het type soldeerbrander en het type gaspatroon.

Toortsen met een hulpstuk kun je ongeveer 45-75 minuten gebruiken. Toortsen met een pistoolgreep hebben een brandtijd van tot 90 minuten. Let bij aankoop vooral op een gaspatroon van hoge kwaliteit. Zo kun je de maximale brandtijd gebruiken. Handsoldeerbranders hebben een langere brandtijd, afhankelijk van de grootte van de gasfles.

Afhankelijk van het werkgebied waarvoor de toorts nodig is, is de brandtijd doorslaggevend.

Hantering

De hanteerbaarheid van de soldeerbrander is een doorslaggevend aankoopcriterium. Dit betekent of de soldeerbrander bij het werken recht of schuin gehouden moet en kan worden.

Handsoldeertoortsen en soldeertoortsen met hulpstukken kunnen in elke hellingshoek gehouden worden zonder dat de vlam verandert. Dit maakt het mogelijk om bovenhands te werken. Vooral bij handenarbeid kan dit een voordeel zijn.

Soldeerbranders met pistoolgreep kunnen bij het solderen niet zonder gevaar voor de veiligheid in een rare hoek gehouden worden. Ze moeten recht gehouden worden vanwege de vlamvorming. Anders kan een onregelmatig grote vlam of een kleine waakvlam het gevolg zijn.

Beeldbron: Gresei/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies